+ All Categories
Home > Documents > Tehnici Si Tactici La Feeder

Tehnici Si Tactici La Feeder

Date post: 10-Aug-2015
Category:
Upload: alexandruchivaran
View: 300 times
Download: 11 times
Share this document with a friend
Description:
a
Embed Size (px)
of 23 /23
Care montura e mai buna dpdv al antirasucirii inaintasului pe ape curgatoare? Exista montura cu tub antirasucire, montura cu momitor in line sau in special ma intereseaza o montura pe care am vazut-o recent la cineva ca o folosea si anume montura elicopter, cu cosuletul la capatul liniei si deasupra cosuletului intre doua opritoare avea un vartej cu o struna lunga de vreun metru. E eficace asa ceva pe rauri? Salut, Personal cred ca nu aduce nici un beneficiu pe apa curgatoare deoarece nada care se desprinde din cosulet este dusa mai jos decat montura. Din cauza curentului care spala nada folosim pe rauri strune de pana la 2m si in contumuarea liniei. Pe noi ne intereseaza ca momeala sa fie pe locul nadit sau mai jos de el pentru pestii mofturosi si suspiciosi. Depinde cum este reglata. Reglajul pentru montura elicopter se face sa-ti ajunga acul in dreptul momitorului sau putin mai sus. Daca se face cu acul mai jos decat momitorul risti sa se incurce struna si trasaturile nu le mai sesizezi sau nu le ai. Ai posibilitatea sa folosesti montura asta daca in zona in care pescuiesti apa sta sau are un curent foarte slab/mediu, sa fie un golf sau un gen dig, o limba de pamant(nu stiu cum sa ma exprim ca sa intelegi) in care apa sa bata si obligatoriu sa pescuiesti cat mai perpendicular pe substrat. Acolo pestele asteapta particulele aduse de apa, acolo se depun. Apropos de discutia asta exista o montura care e antitangle si care e un fel de elicopter dar nu chiar- nu exista vartej unde se ataseaza prima parte a strunei ci nod. Daca va uitati la filmuletele lui Bob Nudd, si are unul dedicat nodurilor folosite- sunt de fapt taieturi din celelalt filmulete- o sa vedeti o montura de genul asta. Cosuletul ramane pe firul principal.Pentru struna se folosesc 2 fire - unul care se leaga de principal in asa fel incat evita incalcirea si are aceeasi
Transcript
Page 1: Tehnici Si Tactici La Feeder

Care montura e mai buna dpdv al antirasucirii inaintasului pe ape curgatoare? Exista montura cu tub antirasucire, montura cu momitor in line sau in special ma intereseaza o montura pe care am vazut-o recent la cineva ca o folosea si anume montura elicopter, cu cosuletul la capatul liniei si deasupra cosuletului intre doua opritoare avea un vartej cu o struna lunga de vreun metru. E eficace asa ceva pe rauri?

Salut, Personal cred ca nu aduce nici un beneficiu pe apa curgatoare deoarece nada care se desprinde din cosulet este dusa mai jos decat montura. Din cauza curentului care spala nada folosim pe rauri strune de pana la 2m si in contumuarea liniei. Pe noi ne intereseaza ca momeala sa fie pe locul nadit sau mai jos de el pentru pestii mofturosi si suspiciosi.

Depinde cum este reglata.Reglajul pentru montura elicopter se face sa-ti ajunga acul in dreptul momitorului sau putin mai sus. Daca se face cu acul mai jos decat momitorul risti sa se incurce struna si trasaturile nu le mai sesizezi sau nu le ai.Ai posibilitatea sa folosesti montura asta daca in zona in care pescuiesti apa sta sau are un curent foarte slab/mediu, sa fie un golf sau un gen dig, o limba de pamant(nu stiu cum sa ma exprim ca sa intelegi) in care apa sa bata si obligatoriu sa pescuiesti cat mai perpendicular pe substrat. Acolo pestele asteapta particulele aduse de apa, acolo se depun.

Apropos de discutia asta exista o montura care e antitangle si care e un fel de elicopter dar nu chiar- nu exista vartej unde se ataseaza prima parte a strunei ci nod. Daca va uitati la filmuletele lui Bob Nudd, si are unul dedicat nodurilor folosite- sunt de fapt taieturi din celelalt filmulete- o sa vedeti o montura de genul asta. Cosuletul ramane pe firul principal.Pentru struna se folosesc 2 fire - unul care se leaga de principal in asa fel incat evita incalcirea si are aceeasi grosime ca principalul, de care prin vartej e atasata struna efectiva- toata smecheria e in nodul cu care se ataseaza prima parte a strunei de principal. Ca lungime depaseste cosuletul. Vedeti filmuletul si o sa vedeti ca o foloseste cu succes pe rau far sa se incalceasca.Mie unul mi s-a parut f interesanta si o sa incerc la vara s avad cum merge treaba asta. Plus ca nu mai necesita manevra a la match de amortizare pe varf ca sa nu se incalceasca.

Salut,venind azi acasa de la lucru,am oprit sa verific starea Muresului in zona satului unde locuiesc,si am constatat ca intr-un loc de iernare a pestilor s-a rupt gheata pe o portiune de cca 40m.Apa e foarte putin cetoasa de la topirea zapezii.In zona am luat clean,scobar,mreana si morunas.Deoarece nu am de gind sa fac o vizita prin oras,am facut un inventar prin nade si am gasit asa : Benzar River,Haldorado pellete

Page 2: Tehnici Si Tactici La Feeder

negre,Ice Mix rosu si negru,aditiv VDE Capsuni,Lantos mix Crap-caras Negru,Benzar Cascaval rosu.Intrebare si provocare:Cum ati aborda partida in conditiile date...montura,mecanica nadei,etc...pentru carlig am pinki,larve de chironomus si pot aduna rime de gunoi...pentru nada as mai putea adauga si alcool..

incep cu sfarsitul: sa te fereasca dumnezeu sa bagi alcool in nada,asta tra sa-l bei tu, la cum s-arata

vremea!! ok, vorbind serios, eu as opta pt nadabenzar river si ice mix negru.evita nada de culoare in acest anotimp.cea mai buna e cea neagra. pt carlig, un pinky pe carlig de 18,sau 16(la inceput pune carligul de 18 cu un singur vierme).nailon de forfac sa fie de 0.08 sau 0.10.momeala nu le da multa.fir intins

merci,alcoolul se foloseste la noi in perioada iernii,swau toamna tarziu,sub diferitele lui forme(visinata,vodca,tuica),in amestec cu nada,cu rezultate la morunas...lungime forfac??umectare nada??

PS: Haldorado este "negru cu pellete" nu pellete negre ,..scuze

Forfac lung intre 1,2 -2 m daca apa este limpede, daca nu este limpede merge in unele cazuri si de 1m, recomandabil sa fie lung. Nada este indicat sa fie foarte bine umezita mai ales daca se vizeaza scobarul, este indicat sa bagi si ceva vierme oparit in nada. La nada poti folosi ice mix negru cu river ( 1 la 1) sau poti merge pe cascaval rosu (2 pumni la un kg de nada) cu river

Deoarece am vizionat un filmulet pe un post tv(maghiar-inteleg limba) unde sa aratat ca la pescuit(pe riu era filmul facut) la feeder,unghiul optim intre bat si fir ar trebui sa fie in jurul valorii de 135 grade ,deoarece la intepare exista posibilitea ca la un unghi apropiat sau mai mic de 90 grade si in cazul unui peste mai mare sau unei agataturi,batul sa "dea pe spate" riscand sa rupem batul(pe sectiunea de varf) sau alte nenorociri..Si vazind un raspuns al lui Lucian pe un alt forum,am inceput sa am nedumeriri...

Chestiune de gust/obisnuinta/etc ... Eu de ex. stau normal pe malul baltii, cu linia pe directia mea ( ca la crap ) si pun lanseta la 45 grade. Adica linia face aprox. 135 grade cu lanseta.

Page 3: Tehnici Si Tactici La Feeder

Dar am prieteni care pun lanseta paralela cu malul si linia face 90 grade cu lanseta. Asadar, cum am spus, e chestiune de gust.

relu, pe rau e diferit datorita curentului.din ce stiu eu trebuie sa fie cat mai putin fir in apa..ca altminteri pleaca la vale cu tot cu cosulet si in loc sa ai nadire fixa si pescuit exact, se intimpla contrarul...deci fir intins si afara din apa

Din experienta spun ca nu prea ai cum sa faci acel unghi de 90. Este foarte greu de atins pentru ca nu ai confort in primul rand, este greu de urmarit, este greu de intepat. Cred ca unghiul de aproximativ 135 grade este optim pentru peacuitul pe rau. Pe balta poti sa ai si unghi de 90 pentru ca batul are alta pozitie, paralel(aprozimativ) cu solul.

Nu este o regula de baza (o mie de pescari o mie de obiceiuri) totul tine de pescar si de partida in sine, una sunt trasaturile la peste mic sau peste mare mofturos si una sunt trasaturile la peste mare activ cum sunt cele la crap/caras/mreana. Eu unul, pe rau, mai ales unde este curent pronuntat, tin lanseta intr-un unghi cat mai apropiat de 90 grade. Un motiv ar fi faptul ca vreau sa tin cat mai putin fir in apa sub actiunea curentului ca sa nu fiu fortat sa pescuiesc cu mai mult fir in apa si implicit cu greutati mai mari. Al 2-lea motiv este ca vreau ca in timpul trasaturii sa varful sa lucre cel mai mult si nu tronsonul 2.

Lafel ca si in pescuitul la pluta unii dau in aceleasi conditii cu pluta de 2gr altii dau cu pluta de 1,5gr altii dau cu pluta de 0,75gr si toti prind peste, unii prind mai mult si unii prind mai putin. Care pescuieste corect?... greu de spus. Pentru fiecare situatie trebuie gasita solutia optima, nu este o regula de baza. Eu unul tot timpul incerc se pescuiesc cat mai fin.

Cu cat unghiul se va mari peste 90 de grade, rigiditatea lansetei pe varf va deveni mai pronuntata direct proportionala cu marime unghiului. Probabil o sa va dati seama de asta in sezonul rece sau in perioada caniculara ori in orice situatie cand pestele este mofturos si cand de multe ori pestele va abandona momeala datorita rezistentei pe care o opune lanseta in timpul trasaturii.

eu ma refeream mai mult din prisma miscarii de intepare,..daca unghiul de asteptare este apropiat de 90 grade in miscarea inteparii acest unghi se va reduce,cu anumite riscuri...iar in cazul unui unghi de asteptare de 135 de grade,in abia a doua parte a miscarii de intepare unghiul va ajunge si va trece de 90 de grade,rezultind astfel o intepare mai rapida si mai sigura,contracararea greutatii fiind atribuita in cea mai mare masura flexibilitatii lansetei,si de asemenea lungimea de fir recuperat prin miscarea de intepare este unul mai mare,lucru important mai ales la pescuitul pe riu,unde se formeaza caracteristica "burta" in pelicula de apa.

Page 4: Tehnici Si Tactici La Feeder

Deci ma refer strict la mecanica inteparii si a eficientei rezultate.Astia din emisiunea respectiva(sincer nu mai tin minte cine si cum si unde,ci doar ca era pe un post unguresc) exemplificau foarte frumos cu miscari cele enumerate.Intradevar cursul riului pe cere era filmat(Tisa parca) era destul de domol,dar sunt sigur ca le fel e si in 60% din cazurile in care pescuim

noi...sau nu

Daca carligele sunt de calitate si varful lui ramane liber cum este indicat sa ramana, inteparea se poate realiza doar prin ridicarea lansetei fara a da o contra ampla. Am vazut la multi ca daun niste contre foarte violente,parerea mea este ca nu isi au rostul si de multe ori schimba unghiul carligului in gura pestelui facilitand rateul sau inteparea superficiala ce prmite eliberarea pestelui in timpul drilului.

Totul depinde si de obisnuinta, pt a verifica, puteti lasa un peste sa traga fara sa dati contra se vedeti ce se intampla.

On topic vreau sa va relatez ca am avut o experienta pe Mures,intr-o zi cu vint puternic in care am culcat lanseta in jos cu virful aproape de apa,cu cosuletul la o distanta de aprox 25m,adincime 3-4m,curent lent-mediu...Daca in partidele anterioare imi intrase exclusiv morunas,aceasta a fost prima partida in care am prins pe locul respectiv si scobar mare.Poate nu avea nici o legatura cu pozitia lansetei,dar curios ca acum cind ma gindesc in urma,a fost si singura in care am prins scobar si in care am pozitionat batul asa.O alta metoda de care am auzit(de prin partea englezilor parca) vorbea de un pescuit pe prundis pe riu in apa relativ mica si vioaie,in care firul intentionat era lasat cu burta a.i. acesta sa se culce pe pietre pe perpendiculara riului.Se punea problema la fel de tensiune,si insensibilitate,dar acestia spuneau ca: tensiunea pe firul scufundat in apa ramine constanta atit timp ci lungimea de fir acoperit de apa nu se modifica,iar in pescuitul la feeder,datorita firelor,de regula subtiri,folosite se poate sesiza trasatura chiar si cu o "burta pronuntata",smecheria fiind ca atunci cind intepi,sa nu scoti firul din apa,ci mai degraba sa intepi printr-o miscare ce continua directia firului care iasa din apa si ajunge la varful batului...

Montura cu tub antinod este mai recomandata deoarece te ajuta mai mult in lanseu (te fereste de incalcituri)Montura cu autointepare sau chiar ce in linie fara opritor (bucla sau opritor tras pe fir) este mai finuta si detecteaza mai bine trasaturile fine si nu opune rezistenta in timpul muscaturii pestelui. Singura problema la montura cu autointepare este ca riscul de incalcire a strunei este mult mai mare decat la cea cu tub antinod. Pentru a elimina riscul incalcirii strunei, in lanseu, inainte ca montura sa atinga apa trebuie sa o stopam putin prin ridicarea lansetei (daca pescuim fara firul prins in clipsul mulinetei) sau blocarea firului cu mana pe tamburul mulinetei ca struna sa o ia inaintea cosuletului.

Page 5: Tehnici Si Tactici La Feeder

mie personal pe Mures la scobar,morunas,mreana rezultate mai bune am avut cu englezeasca desi muncesti mai mult:inalciri cu ruperi etc..dar asta e...culmea ..orice prezentza in plus pe fir(anti-tangle) influenta in sens negativ... culmea si folosirea unui vartej(cel mai mic si fin) ai deranja...nu imi

explic ...dar traiasca englezii... ...simplu si eficient...dar cu transpiratie

am folosit foarte mult montura englezeasca,dar a trebuit sa ma dezobisnuiesc,fiindca este impotriva regulamentului international(fips)...uitand de dezavantajele ei de a rasuci firul pricipal,riscul de rupere,si incalcirea strunei,este cea mai eficienta montura,si in plus nnu prea ai treaba cu lungimea strunei cat pe balta cat pe rauri

eu folosesc un " Vartej cu Agrafa Bucsa Plastic " gen cele de match si nu am avut probleme

si pescuiesc pe dunare cu forfacuri care ajung uneori si la 2metri

In cazul in care doresti se pescuiesti cu 2 strune, este indicat ca ambele se fie conectate la vartejul care face legatura intre linia principala si struna. Nu este recomandat sa legi de struna o alta struna, datorita firelor relativ subtiri care se folosesc in general la struna, riscul de rupere la nod este foarte mare.

Da , dar daca o s-o leg de vartejul de care este si linia principala nu o sa fie existent efectul de rasucire sau invartire a celor doua fire intre ele ?.

Pai vartejul are doua inele . De cel de sus legi linia principala si de cel de jos legi cele 2 fire cu carlige . Acelasi sistem il foloseam pe vremuri la undita atunci cand dadeam cu 2 carlige . Sistemul format de cele doua fire cu carlige se invarte exact asa cum se intampla in cazul regulatoarelor de presiune la cazanele de abur : cu cat viteza de tragere este mai mare cu atat ele se invart mai repede si forta centrifuga indeparteaza unul de celalat .razvan

daca este rau ma dau si eu cu parerea:sezon rece - apa adanca si mai linasezon cald - la capatul suvoiuluiintotdeauna eu pe rau caut funsul apei sa fie pietros, fara namolpentru lac habar nu am

Page 6: Tehnici Si Tactici La Feeder

Salut,Nu stiu cum este pe Olt dar in Delta Dunarii cautam crapul primavara si toamna pe japse si pe lacuri si vara pe cursul principal al Dunarii .Deci PRIMAVARA pe balti in zone unde apa se incalzeste mai repede cu apa mai putin adanca si fara sa fie un suvoi repede care ar duce apa calda in alte parti. Aici se pregateste sa-si faca cuib pt depunerea icrelor.TOAMNA dupa 15 Septembrie tot pe balti dar de data asta la adancime pentru ca pestele se pregateste de iernat si cauta o "plapuma" cat mai groasaVARA pe suvoi in ape care se oxigeneaza datorita miscarii apei . il potio gasi in timpul zilei la adancime si noaptea mai aproape de suprafata

Chiar nu stiu cum este configurata albia Oltului dar iti pot spune ca este indicat sa cauti locurile cu maluri abrupte unde curentul erodeaza malul si sunt si pomi cazuti in apa. Adancimea apei undeva la 3-5m. Daca sunt asa locuri in zona ta incearca pe acolo.

Eu pe Mures caut locurile in care se apa face un cot si pescuiesc pe malul care are curent mai slab (de obicei in astfel de loc curentul e mai puternic pe un mal fata de celalat) si trebuie sa mai fie tufe si vegetatie foarte deasa si salcii aplecate peste apa - din astfel de locuri am luat clean si somotei cat si maruntisuri la feeder.

salut.va cer ajutorul in prepararea mixului pentru method feeder.am intalnit situatia cand mixul se lipea si nu statea in method fd.intrebare: cum tre sa fie sau cat de umectat tre sa fie mixul pt method fd? ce mixuri folositi pt acest fel de pescuit ? daca sunteti draguti va rog sa-mi detaliati pas cu pas prepararea

mix pt method feeder. va multumesc si astept raspunsurile voastre.

Cand se face nada pentru method regula e simpla: umectezi in mai multe etape ( pana aici ca la orice nada ), dar ultimii pasi cu cat mai putin apa pana devine suficient de colanta cat sa stea pe method tinand cont si de adancimea apei. Ori asta nu se poate face decat prin incercari. Mai ales ca nu toate nadele se comporta la fel, in sensul ca unele primesc mai mult si altele mai putina apa, si absorbtia apei se face la fel diferit la fiecare nada in parte. Adica unele au nevoie de mai mult timp sa absoarba apa, altele absorb mai repede.In concluzie incerci pana iese ce-ti doresti.

Page 7: Tehnici Si Tactici La Feeder

Si eu am avut problema asta ai se datora supraumectarii din cauza brumei sau la nada pe baza de fiahmeal aceasta are o particularitate si anume absoarbe apa multa. Trebuie umectata destul de des NU mult o data. Mai poti umezii moldul inainte si mai rezolvi o parte din problema dar nu elimini cauza.

Cel mai bine e sa se prepare nada de cu seara in liniste, si tinuta la frigider pana dimineata. Veti vedea

diferenta ..

Personal o fac pe balta.Legat de reteta exacta eu nu pot sa o descriu ca o fac la ochi. Un lucru esential este ttx-ul daca il folosesti. Umectarea lui trebuie facuta cu cel putin 2 ore inainte de folosirea lui in nada.

va multumesc pentru raspunsuri.tinand cont de faptul ca inainte am fost pecar numai de crap nu cred ca am facut o nada fleasca.am folosit 1/2 kg ttx,1kg nada maros albitura,o cutie bonduele mica,una de canepa,100ml lapte de porumb ,2 oua si putina apa. cred ca din cauza nadei de albitura si datorita faptului ca am preparat nada pe apa si nu am lasat ttx la dospit. de lipit era vb ca mi se lipea de matrita

iar cand scoteam method feederul era pe jum plin restul ramanea in matrita.

In nada pentru method NU ai voie sa pui seminte sau porumb, ca sare deja de pe momitor in aer !Valabil si pentru viermi.

E posibil ca laptele de porumb + ouale sa fie "reteta succesului". Daca a fost si frig nada trebuia sa "traga" foarte mult timp pentru ca laptele de porumb si ouale "intra" foarte greu in particule, cu atat mai mult pe vreme rece. Probabil ca nu a apucat sa se umecteze bine amestecul si d-aia se lipea. Mi s-a intamplat si mie ca nada sa nu traga pe vreme rece si sa nu lucreze corect. De atunci diluez tot ce e pe baza de lapte de porumb cu apa suficienta sau apa cu putin alcool si fac nada de seara, o las la caldura in casa si pe balta sau inainte sa plec o mai umectez (daca mai e nevoie) si o mai sitez inca o data. Repet, la mine a functionat foarte bine pe vreme rece. Cand avem peste 10 grade afara nu isi are rostul. In apa lucra corect, avea particule multe care se ridicau?

Salutare, personal pe rau am folosit/folosesc forfac cu lungimi intre 25cm si 120cm in functie de specie,

curent de apa, agatatura si fler .Cel mai des incep partidele cu stune de 40-50cm. Pe parcursul unei partide struna poate suferi transformari multe in lungime.

Page 8: Tehnici Si Tactici La Feeder

Pe lac strunele nu folosesc strune mai lungi de 30cm, Si aici este in functie de specie, conditii atmosferice, cat de reticienti sunt pestii etc. La crap strunele au lungimi intre 10-15cm, imi place sa merg mai mult pe varianta de 15cm(este o pasarica personala). la alte specii gen caras, platica, babusca, rosioara merg pe strune de 20-30cm, au fost situatii la platica cand am ajuns si la 40cm.

Legat de firul textil il folosesc cand urmaresc pesti de talie mare pentru ca rezistenta oferita pe o struna sa zicem de 15cm este mai mare decat la un flurocarbon, mai mult, difera si grosimile(personal consider a fi un avantaj). La textil ai grosimi mici pe cand la fluorocarbon sunt mult mai mari pe aceeasi putere de

rupere. Cred ca se intelege ce am vrut sa zic

Lungimea forfacului este data de conditiile respecrive din partida respectiva.Pe rau la inceputul partidei sau atunci cand apa este foarte limpede, o struna lunga de 1-2m este mai indicata deoarece la inceputul partidei densitatea de peste pe vad este mica si pestii sunt mai suspiciosi evitand sa intre direct pe nada.Odata cu cresterea densitatii de pesti pe vad, concurenta pentru hrana va deveni mai acerba si pestii nu vor mai fi lafel de suspiciosi, drept urmare putem scurta lugimea strunei datorita faptului ca pestii se vor apropia de sursa de hrana (nada) fara probleme.Cu lungimea strunei trebuie sa jonglam continu pentru a vedea cum raspund pestii, niciodata nu putem stii ce lungime este potrivita fara a incerca diferite lungimi.Si in pescuitul pe lac trebuie sa jonglam cu lungimea strunei in functie de cat de activi sunt pestii, la inceputul partiei atunci cand densitatea de peste pe vad este mica, sunt indicate strunele ceva mai lungi 50-70cm urmand ca o data cu amplificarea trasaturilor sa incercam sa scurtam struna pentru a vedea daca pestii raspund intr-un timp mai scurt.

Firul textil il folosesc atunci cand pescuiesc la crap pe ape salbatice. La acelasi diametru cu un monofilament, firul textil este mai rezistent si are o textura mai matasoasa (apropiata de cea a vegetatiei acvatice) decat un monofilament.Pe amenajarile private acolo unde este densitate mare de peste se poate folosi si o struna de monofilament deoarece datorita densitatii foarte mari de peste si a concurentei foarte mari la hrana, crapii nu fac mofturi la materialul strunei.

alt mod de abordare a lungimii forfacului este randamentul obtinut la intepare.atunci cind vezi foarte bine trasaturile si nu reusesti sa ai capturi sau sunt rare,trebuie sa lungesti forfaculatunci cind vezi relativ slab trasaturile si te trezesti ca prinzi pestele cu cirligul in git sau doar te deposedeaza de momeala,trebuie sa-l scurtezi.

tocmai de aceea spun ca trebuie sa testezi tot timpul.daca nu faci incercari la daca nu incerci diverse variante risti sa ajungi la concluzia ca "nu maninca"si sa

Page 9: Tehnici Si Tactici La Feeder

ratezi partida.nu am sustinut ca exista o lungime ideala,din contra fiecare partida poate fi alt fel.numai de bine,prietene

Voi cum legati forfacul de linia principala, prin vârtej cu bucla sau vartej cu nod? Care modalitate e mai rezistenta?

Prin vartej este mai ok deoarece nu se rasuceste stuna la recuperare din cauza momelii de la carlig.Legatura de la vartej o fac cu lat nu cu nod, este mai simplu si mai rapid. Nu am observat sa scada rezistenta firului cad conectez struna la vartej prin lat.

la fel procedez si eu.daca nodul buclei este bine facut si umezit inainte de inchidere,nu ai surprise

Iar despre forfac/struna....pe apa curgatoare(cel putin pe Mures si Crisuri) poti incepe linistit partida de pescuit cu o struna de 2,5 m (pe parcursul partidei o mai poti scurta). Ma refer petru pestii din categoria: scobar, platica, morunas, batca, vaduvita.....si alte albituri.Pe balta: reteta mea in proportie de 80% castigatoare este...forfac de 10-15 cm fir textil de 0.04 (pentru crap si caras cu putin noroc Ok si pt platica), iar daca ai un feeder bun, monofilament de 0,12-0,14.

Cred ca aici trebuie sa postez intrebarea mea : La fiecare partida,dupa cateva recuperari cu sau fara peste,forfacul meu(niciodata din fir textil pentru ca pescuiesc la platica sau caras) se...increteste.Daca pun unul de 5 cm sau unul de 50 cm tot la fel.Daca pun fir de 0,10 sau de 0,22..tot la fel.Carligul cu momeala(porumb,vierme,larva,pufulete etc) il ascund in nada pentru ca altfel se rasuceste dupa cosulet sau dupa tubul anti rasucire.Aici sa fie greseala? Mai fratilor,se onduleaza ca buclele nevestei,nu stiu ce naibii are...

Ai pus momeala doar pe carlig? sau ai folosit fir de par pentru a atasa momeala la carlig?

Am prins si in curent cu apa de 8-10m foarte bine cu method-uri de 80 gr, trebuie doar sa faci nada colanta iar daca nada in sine nu se poate face colanta in urma umezirii, se poate pune lapte de porumb si problema este rezolvata.

Page 10: Tehnici Si Tactici La Feeder

Important in astfel de situatii este sondarea, trebuie gasita o mica denivelare sau un mic preguletz pentru ca method-ul sa se opreasca direct acolo, valabil in zonele unde este curentul mai tare, unde este moderat sta foarte bine pe substrat si un method de 80gr fara a fi luat de curent.

Mi-a fost teama sa folosesc fir textil pentru caras,platica,ciortanel sau alti pesti nu prea puternici.Teama ca lucreaza altfel si oricum nu-mi trebuia cine stie ce rezistenta,ca doar nu scot crapalai.Crede-ma ca am pus fel de fel de fire(nu am citit prea bine care sunt regulile in ce priveste reclama,de asta nu spun si marcile),subtiri,groase,de firma,de la chinezi...dar ce nu am pus.Nada nu o fac colanta,pentru ca apa nu este foarte adanca,iar pe mine ma intereseaza sa se desfaca repejor,sa-mi elibereze carligul care este "mascat" in nada.Daca as da la Dunare(din pacate nu am masina si nici sa sofez nu stiu,iar prietenii mei cu care merg la pescuit nu stiu ce au in cap de prefera baltile cu plata) asa cum era si filmul,as folosi probabil o nada mai colanta si fire mai groase.Asa...pun 0,18-0,22 pe tambur si forfac de 0,12-0,14.Nada mi-o fac singur acum,in perioada asta,din seminte prajite si macinate.Imi ajunge pana prin iunie(la o frecventa de 3-4 partide/saptamana incepand din martie) daca nu ma duc des la Sandulita la platica(la varga).Dar nada este alta poveste,in alt topic...

Lucian,am pus momeala doar pe carlig,cele mai mari carlige fiind de 12.Dar cu aceeasi momeala pusa pe acelasi carlig,la alta lanseta(cele cu arc naditor) prindeam atat de mult ca din 3 lansete una era pe mal in permanenta.Numai la feeder nu prindeam.Am lasat-o si mai mult timp in apa,m-am gandit ca poate nu s-a desfacut nada si nu a eliberat carligul.Aiurea,o scoteam fara nada,iar momeala neatinsa.M-am gandit ca poate oi fi eu singurul la care method-ul se aseaza pe carlig,am smucit si am recuperat putin,dar in zadar.N I M I C!!!!!! Nu sunt unul care sa sa vrea sa ia peste pentru 3 sezoane la o partida(chiar la urmatoarele 2 am luat numai lanseta de feeder la mine,tocmai de asta,sa fiu mai atent),dar sa fim seriosi...niciun peste????????????Ma supara teribil astea doua aspecte,cea cu ondulatul firului si cea cu...lipsa prezentarilor tocmai la lanseta de feeder...

Salut Relu,Ce tip de momitoare folosesti pt metod feeder ( Korum , Preston, Crap Expert, etc. ) si ce marime ?Multumesc

Momitoarele pe care le folosesc sunt Preston si Drennan, nu mai mari de 30 grame.

La o lanseta care sa aiba - lungimea intre 3,6 si 3,9 m - actiune medie sau medie heavy

Page 11: Tehnici Si Tactici La Feeder

- greutate feeder pana la maxim 70 - 80 grameSpecii vizate :- Crap de maxim 5-6 kg ( nu refuzam nici pe cei mai mari)- Caras de 250 gr pana la 1,5 kg ( sa vedem ce s-o gasi pe Valea Argovei si Valea Mostistei acolo unde se mai poate pescui )- Platica pana la 2 kg- Mreana pana la ce o da Dumnezeu- Clean pana la 1,5 - 2 kg- Avat ( daca o sa am puterea sa ajung in Delta in 2013 )

Toate cele de mai sus combinata cu cat am sa reusesc sa adun pana in primavara o sa ma ajute sa aleg marca lansetei pe care am sa o aleg. Daca nu o sa fie suficient , probabil ca o sa incerc sa vand 2-3 din lansetele de pescuit traditional ( se stie ca la vanzare preturile sunt mult mai mici decat cele de cumparare ) pentru ca sa-mi completez finantele.Razvan

Ce parere aveti despre urmatoarea montura: cosulet cilindric iar prin cosulet trece un forfac scurt, cam de doua ori mai mare decat lungimea cosuletului, forfac care trece prin interiorul cosuletului. Dupa ce cosuletul se umple cu nada, firul se trage inapoi prin cosulet pana carligul si pop-upul ajunge lipit de nada. Dupa ce ajunge in apa si nada iese din feeder, carligul pluteste la cativa cm deasupra cosuletului. Montura e destinata pescuitului la crap in special si vreau sa intreb daca pestele este deranjat sau nu de prezenta momitorului in apropierea carligului.

prezenta cosuletului nu-i va deranja,zic eu,(aminteste-ti de montura "arici" sau "bomba" cum ai mai zicea unde aveai inaintasuri mult mai scurte si de multe ori momitorul era vizibil prin spargerea mamaligii)...din contra itzi maresti sansele pentru ca daca nu-i place pop-up-ul tau poate prefera ce ai in cosuletz si prin aspirarea nadei din cosuletz desfacuta pe substrat aspira si carligul accidental datorita pop-up-ului,...acum legat de aceasta montura:1.avantaje:nu risti incalceli ale inaintasului in lansare,transporti o cantitate mai mare de nada pe

substrat....si cam... atat 2.dezavantaje(care sunt mai multe):distanta scurta in lansare(din cauza aerodinamicitatii scazute a cosuletului fata de un method-feeder sau momitor-picatura),la desfacerea nazii din cosulet risti sa-ti aghetzi propriul cosulet cu carligul:) mai ales dac cosuletul e din sita-plasa ,pierzi timp si te complici inutil:trebuie sa introduci inaintasul alimenteaza cu nada,trage inaintasul sa aduci carligul in nada,poate mai sectionezi-desfaci si nada din cosuletz (efectul ata care tai mamaliga:))....de aceea englezii au inventat si dezvoltat method-feeder-ul sau "placuta cu matrita "care la inceput cand l-am vazut am crezut si eu ca e o "jucarioara-comerciala"de a lor dar elimina din dezavantajele enumerate de mine mai sus

Page 12: Tehnici Si Tactici La Feeder

Cele nr 6 le folosesc in 80% din cazuri, pe rig pun in majoritatea cazurilor 3 boabe sa fiu sigur ca nu sunt deranjat de vaduvita, caras si platica.Daca vad ca nu am prezentari trac pe 2 boabe pe rig, daca nici atunci nu am trec pe nr8 cu 2 boabe pe rig, daca nici atunci nu am atrec pe Carbon Feeder Drennan nr10 cu o boba intepata, daca nici asa nu am trec pe vierme si ma distrez cu ce este in zona.

Este indicat sa pescui la albitura in amonte de locul unde dai la crap.

Buna, sunt nou pe forum, nou intr-ale feeder-ului dar nu si in ale pescuitului. Acum vine intrebarea, cum se realizeaza o intepare corecta? Am observat in partidele mele de pescuit la feeder, cam 6-7 la numar ca trasaturile sunt diferite chiar si la aceeasi specie de peste,am pescuit la caras, iar primele trasaturi au fost niste socuri de intensitati asemanatoare cam la 2-3 secunde pauza intre ele, eu in timpul acelor socuri realizam intepatura dar am avut si foarte multe rateuri de agatare a pestelui. Cand am pescuit la crap ( ciortan ) am observat trasaturi asemanatoare dar si ceva diferit, adica o incordare lina a varfului, am intepat atunci si am vazut ca numarul rateurilor a scazut, deci care ar fi momentul potrivit pentru realizarea inteparii? Si carasul poate sa faca acea miscare de tensionare lina a varfului? Parca nu ma lasa constiina sa nu intep atunci cand imi scutura varful! Am o lanseta Thunder Feeder 3903 si am folosit varful galben, al doilea ca sensibilitate.Multumesc anticipat!

Incearca sa intepi doar atunci cand intinde varful sau cel putin sa vezi ca are tendinta sa plece cu momeala. De multe ori o sa ratezi daca intepi pe trepidatii marunte fara ca pestele sa intinda varful progresiv sau brusc. Nici o data nu o sa ai trasaturi identice, astea vor fi in functie de densitatea de peste de pe vad, specie, marime carlig, momeala, lungimea strunei... etc.

as nuanta putin raspunsul lui lucian.da,in partidele de vara si toamna,cand pestele se hraneste intens,inteparea corecta se face in momentul cand pestele "se lasa pe bat",adica cand pleaca ca momeala....graba inseamna multe rateuri....iarna,sau primavara o sa stii cand trebuie intepat dupa mult exercitiu!dar,nu uita un lucru!factorul principal al unei intepari corecte este carligul.determinant in inteparea pestelui este calitatea carligului,si daca la bete,sau mulinete mai merg compromisuri,pentru fire si carlige nu!si nu uita de un lucru subliniat si de lucian undeva pe forum,sau in articole:varful carligului sa fie liber.fa un obicei din a verifica linia,si carligul,dupa fiecare rateu,mai ales pe rauri,si in special pe dunare.eu niciodata nu ies in partida de dimineata fara sa schimb carligul folosit in ziua precedenta.si pe timpul zilei rar mi se intampla sa nu-l schimb macar o data.e pacat sa nu faci asta,pentru ca daca ai sanse cu pesti mai mici,un trofeu nu va poposi in bratele tale decat daca tot ansamblul functioneaza perfect.si capturile,sa le zicem capitale,nu se arata foarte des!deci mare atentie

Page 13: Tehnici Si Tactici La Feeder

Am avut partide in care am schimbat si 10 carlige, fara exagerare, mia ales in partidele unde intra mult peste de talie medie. Se poate vreifica pe unghie daca un carlig este ok sau nu, daca zgarie unghia este ok daca aluneca pe unghie trebuie schimbat urgent. Se poate simti si atunci cand intepam virmusii, daca intra mai greu in vierme trebuie deasemenea schimbat. Pentru partidele in care ai 2 sau 3 prezentri ratate consecutiv trebuie luate masuri, ori de reduce numarul carligului si dimensiunea momelii, ori se umbla la lungimea strunei, ori se pune un varf mai sensibil, ori se pescuieste cu mana in buzunar ca pestele sa aibe timp mai mult pt a inhala momeala... variatiunile sunt multe, cu un bagaj de cunostine se pot face modificari benefice in functie de situatie.

Desi ca multi pescari incapatori in prima faza au tendinta sa acorde o importanta prea mare echipamentelor de pe mal, personal recomand sa acorde o importanta accesoriilor care intra prima oara in contact cu pestele: carlig, struna, momeala

Alegerea cosuletului este deasemni importanta deoarece cosuletul ne va transporta nada in vad, in cazul in care folosim un cosulet care va pierde toata nada sau mare parte de nada in coloana de apa pana sa ajunga pe substrat, rezultatele vor fii slabe. Lafel de bine ne poate influenta negativ partida un cosulet care nu va permite nadei sa iasa din el.

Daca componentele monturii sunt corespunzatoare conditiilor respective (specie de pesti viati, nivelul de activitate a pestilor din perioada respectiva, un cosulet care are capacitatea de a transporta nada in vad fara a pierde multa in coloana de apa si de ai permite sa se desfaca si sa iasa in intregieme in substrat), trebuie sa acordam atentie nadei (granulatie, culoare, gust,mecanica) care este indicat sa fie dedicata speciilor pe care le vizam in acea partida.

Referitor la echipamantele de pe mal este indicat sa acordam o mare importanta lansetei care ne va semnaliza trasaturile sau va permite pestilor sa ia momeala fara ca varful sa opuna o rezistenta prea mare.In ultima faza acordam importanta firului principal si mulinetei.

Lafel ca si o masina unde fiecare piesa are importanta si contribuie la buna functionare a ansamblului, lafel si in pescuit piesele ansamblului lanseta-mulineta-fir-montura este indicat sa fie corelate pentru o cat mai buna functionare.

Deoarece o mare parte din peltele de pe piata au un continut ridicat de proteina cu origine animala (in mare parte faina de peste). In sezonul cald cand metabolismul si digestia pestilor este mai accentuata, se pot face partide eficiente la pelete cand vizam carasul, platica, crapul, moronasul, mreana.Un avantaj al pescuitului cu pelete este faptul ca au capacitatea de a selecta exemplarele medii sau mari

Page 14: Tehnici Si Tactici La Feeder

si astfel putem sacapa de pestii de talie mica care de multe ori invadeaza paturile de nada si ne dispera cu insistenta lor.

Peletele de dimensiuni mai mici, destinate pescuitului speciilor de talie medie, se pot monta pe firul de par cu ajutorul inelelor siliconice.Pentru realizarea acestor monturi finute cu fir de par vom avea nevoie de carlige mici 12/14/16 cu ochet, un model foarte bun si rezistent (chiar si la crapi) este Drennan Super Specialist.

Daca timpul i-mi va permite, pana Duminica seara o sa postez pe site un filnmulet despre realizarea acestor monturi finute si modul de preparare la peletelor pentru un pescuit exclusiv cu pelete la feeder sau method feeder.

Discutand exclusiv despre pescuitul pe balti:

Daca ai un singur nod:- in caz de rupere pierzi oricum tot.- fara macar un vartej pe traseu, nu vad bine firul dupa cateva recuperari- daca vrei sa schimbi montura, ti se acreste inodand la fire- etc ...Daca ai montura gata facuta:- folosesti fir mai gros la montura, dar din fluorocarbon ( sau macar hibrid ) pentru a fi protejata la abraziune/asezarea corecta pe fundul apei/invizibilitate- minima rezistenta trebuie sa o ai intotdeauna la forfac- 1-2 vartejuri ajuta enorm la evitarea rasucirii firului. Eu nici nu pot concepe o montura fara minim 1 vartej.- mini agrafa din capatul monturii e vitala pentru schimbarea rapida a forfacului ! Daca treci de la miniboilies la pelete sau la viermi, schimbarea forfacului ia cateva secunte si ai posibilitatea sa pregatesti deja forfacul cand linia e inca in apa.

Ma rog, asa fac eu, si mi se pare infinit mai simplu/eficient.

Primul model poti sa il folosesti, restul fa-le cadou.Cu cat ppoti folosi un antitangle mai scurt sau deloc este mai bine, pestele nu va simti rezistenta mare din cauza frecarii firului printr-un tub prea lung.In pescuitul la feeder este indicat sa avem monturi cat mai finute ca pestele sa nu simta (sau cat mai mica ) rezistenta din partea momelii de la carlig in momentul cand o inahleaza.Singurul vantaj in folosirea tubuli antitangle este doar ca previne intr-o anumita masura incalcirea

Page 15: Tehnici Si Tactici La Feeder

strunei cu cosuletul sau cu linia principala. Cat despre finetea monturii pot spune ca un antitangle reduce finetea monturii

Ba eu recomand calduros anti-tangle-ul mai ales pentru incepatori. Eu l-am folosit cu succes la inceput si doar dupa vreun an am trecut la alt montaj (moltiloop). De asemenea il mai folosesc din cind in cind cind am eu vreun "pitic" de moment si in momentul in care dau cu un cos mai greu pe un fir principal mai subtire (de exemplu pun anti-tangle cind am cos de la 70g in sus pe un principal de 0.18).

Sunt 100 % de acord cu cele scrise mai sus de Virgil . Intelegerea tehnicilor de pescuit si aplicarea corecta a lor in cele mai multe cazuri fac diferenta intre reusita si esec. Un exemplu . Prin 1982 aveam 31 ani si 26 ani de pescuit deci adunasem ceva vechime si intelepciune de la cei din jur, pescuiam pe cele 3 balti de la Salulesti ale CAP-ului. Este vorba de de 3 balti din stanga podului de cale ferata cand de tuci cu trenul de la Bucuresti spre Constanta.Primele doua balti erau prime de stuf si papura in asa fel incat erau disponibile vreo 6-6 locuri de pescuit cu lanseta de pe mal, dar cea de a 3 -a balta era preferata mea.Balta colcaia de crap romanesc in toate variantele posibile ( shui, cocosat, Salonta ) de la mediu in sus ca si greutate . Spun ca balta era plina pentru ca nu putea fi braconata si nici nu prea era pescuita.Motivul era simplu , si aceasta balta fusese plina de stuf si un cap "destept s-a gandit intr-o iarna ca daca da foc la stuful uscat are sa scape balta de stuf. Rezultatul a fost ca intr-adevar nu a mai crescut stuf dar tot fundul balti era prin de radacini si cioate de stuf care actionau ca un pieptene urias impiedicand folosirea plaselor de catre braconieri si a lanseteleor de catre pescari.Cand am vazut prima data balta m-am indragostit de ea deoarece era dimineata, la ora cand crapii dadeau un spectacol de sarituri mai ceva decat delfinii la Delfinariu.Nu stiam problema baltii , am aruncat repede 6 lansete in apa si am aflat de ce nu era picior de pescar pe acolo.Data urmatoare cand am mers la pescuit m-am oprit pe malul balti fiind pregatit sa descopar cum se poate pescui acolo . Adica am intrat in apa si incet, cu grije , am pasit si am inotat in ea pana cand INTAMPLAREA a facut sa descopar doua culoare de 2 m latime care ducea de la unul din maluti pana in mijlocul balti acolo unde era apa mai adanca si sarea crapul mai frumos. Acest loc era in apropierea unui "calugar" prin care se varsa apa din lacul din amonte in aceasta balta.dupa ce am descoperit aceste lucruri am venit sambata dupa amiaza cu tovarasul meu de pescuit ( Nea Petrica - un batran pescar foarte simpatic si darnic la sfaturi si la glume ) pregatiti intr-adevar de pescuit. Aveam o mare mamaliga fiarta cu shrot de Fl Soarelui pregatita pentru nadit. Am luat de pe camp vreo 10 -15 ciucalai de porumb cu boabele in lapte, pe care le-am razuit peste mamaliga si le-am amestecat bine cu puterea muschilor . Aceasta nada tip CARP brevet Petrica si Razvan am dus-o inot inspre calugarul de care vorbeam lasand-o pe fundul apei aproximativ 5-7 m in amonte de locul unde urma sa pescuim .Apoi am traversat pe dig la locurile pe care le ochisem atunci cand facusem planul baltii.

Page 16: Tehnici Si Tactici La Feeder

Am pregatit lansete ( din cauza ingustimii cararilor nu puteam sa bagam fiecare mai mult de 3 lansete ) modificad forfacurile dupa o reteta proprie.La acel moment "MODA" pescuitului spunea ca forfacul avea un ARC si 2 sau 3 carlige legate la inaltimi diferite pana la agrafa cu vartej care se cupla la firul principal . lungimea totala a forfacului era de 50 - 70 cm .Pt ca sa diminuez la maximul posibil riscul de agatare am facut niste forfacuri foarte scurte, cu UN SINGUR AC care era legat in asa fel incat era in acelasi plan cu arcul de momit ( acesta poate fi considerat BUNICUL cosuletului feeder de momit actual ) .Am dat lansetele la apa puand in ace boaba de porumb din cele pe care le folosissem si la nadire.in dupa amiaza aceia ( se facuse intre timp ora 17-18 ) nu am prins mai nimic , si nici seara nu a adus vesti bune asa ca , mi-am intocmit un pat pe malul baltii si m-am culcat. Nea Petrica a ramas de paza fiind Planton schimbul 1 . Pe la ora 3 si 1/2 noaptea m-a trezit strigand la mine sa-l ajut . Ii trasese un crap frumusel ( de vreo 4 kg ) pe care eu folosind lanterna si minciocul l-am scos afara.Apoi am verificat si eu bambinele si am gasit o bambina cazuta pe apa . cand am incercat sa intind firul am constata ca am ceva in carlig si din acel moemnt a inceput " balul ".Tragea crapul cand la nea Petrica cand la mine de mai mare dragul . Intre timp s-a luminat de ziua si pentru ca era Duminica au inceput sa apara pescarii veniti la pescuit cu radio , cu copii, neveste si sticle de vin care s-au asezat cu UNDITE exact pe malul opus noua.Eu si nea Petrica scoteam peste dupa peste si aia care venisera cred eu direct e la un chef injurau si blestemau de mama mama .Lui nea Petrica i s-a facut frica sa nu sara aia la bataie si mi-a spus ca ar fi bine sa plecam. Cum ne facusem portia de peste am plecat de pe balta la tren si am ajuns cu tolba plina si mult mai devreme decat o obisnuisem pe sotia mea.In vinerea urmatoare avand SRL (adica sambata libera) am plecat din nou la peste cu amicul Nea Petrica repetand pregatirile din saptamana precedenta. Imi era frica ca am sa gasim locurile ocupate dar nici vorba de asa ceva. de fapt se dusese intre pescari vestea crapilor prinsi de noi acolo si au incercat si altii sa pescuiasca dar au lasat forfac dupa forfac si nu au scos un peste deoarece nu s-au gandit sa modifice forfacurile si nu stiau ca acolo unde aruncam noi era un loc in care dadeam exact langa buza shtepilor . daca dadeai 50 cm mai scurt pestele nu punea gura, daca dadeai 50 cm mai lung dadeai in shtepi si ramaneai fara forfac.CUNOASTERE LOCULUI ( adancime, stepi, etc. ) este foarte importanta.CUNOASTEREA PREFERINTELOR CULINARE ale pestilor din acea balta este la fel de importantaCUNOASTEREA ECHIPAMENTULUI POTRIVIT pentru balta respectiva este la fel de importanta.

Si inca ceva : cele mai "tari" partide de pescuit le-am facut la locuri cu shtepi . De acolo am scos cei mai mari si mai multi pesti ori de cate ori am pescuit in astfel de locuri.


Recommended