Home >Documents >taierea pomilor

taierea pomilor

Date post:08-Jul-2018
Category:
View:233 times
Download:3 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • 8/19/2019 taierea pomilor

  1/88

  Taierea pomilor fructiferi

  Dupa plantare, in functie de forma pe care dorim s-o obtinem la coroana, facem taierile pentru formarea acesteia. De regula, formarea unei coroane se obtine in primii 3-4 ani de la plantare, prin diverse operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor prin : taieri propriu-zise, scurtari, suprimari de ramuri dar si aplecarea sau arcuirea acestora etc.

  Dupa ce s-a format coroana, ea trebuie mentinuta prin taieri de intretinere si fructificare.

  Experienta a stabilit ca nu toate anotimpurile sunt propice taierilor. Functie de parametrii climatici specifici fiecarui anotimp, dar si de faza de dezvoltare vegetala a plantelor, intr-un moment dat, putem vorbi de taierile de iarna (in uscat si de taierile de vara (in verde .

  !grisul si coacazul pot fi taiati inca din ianuarie sau februarie. "#iar daca vor urma geruri serioase, acestea nu le vor provoca daune mari.

  $urul este sensibil la ger si nu i se vor aplica taieri mai devreme de inceputul lunii aprilie. %ot la inceputul lui aprilie se pot scurta nuielele purtatoare de rod ale zmeurului care au crescut prea mult.

  &n cazul pomilor fructiferi, taierile in uscat trebuie sa inceapa atunci cand nu mai sunt asteptate geruri mari. &nceputul lunii martie poate fi favorabil inceperii lucrarilor de taiere in uscat, in livezile de pomi. Executate mai devreme, taierile pot slabi rezistenta la gerurile care mai pot urma.

  'ensibilitate sporita la ger au urmatoarele specii: piersic, cais, par, prun. $arul este si el sensibil la ger.

  Taierile anuale !ceste taieri le facem pentru reducerea incarcaturii excesive cu muguri a pomilor

  fructiferi, pentru a se stabili marimea ramurilor, alungirea si intrepatrunderea lor. &n coroanele dese, in care nu patrunde destula lumina, bolile si daunatorii se vor

  dezvolta mult mai repede iar stropirile se fac mai greu si de regula, solutia cu care se stropeste, nu poate fi aplicata pe toate ramurile.

  rin taierile de intretinere urmarim ec#ilibrarea vegetatiei intre baza si varf.

 • 8/19/2019 taierea pomilor

  2/88

  Este important sa retinem ca taierile sunt masuri de stimulare si nu de limitare a cresterii indiferent c)t de drastic am t*ia. "u c)t vom taia mai mult cu at)t cre+terea va fi mai vigoroas*.

  %*ierile se efectueaz* la temperaturi de peste peste - " De regula la toaletarea anuala vom urmari sa:

  elimin*m ramurile uscate, rupte sau r*nite ndep*rt*m ramurile afectate de boli ( c)nd taiem ramuri taietura o vom face cat mai aproape de inelul acestora( baza ramurii fara sa ranim scoarta indepartam ramurile care se ating sau se intercaleaza. indepartam ramurile care se indreapta spre interiorul coroanei intotdeauna taiem la o ramificatie inlocuind lastarii batrani cu lastari tineri. in cazul in care nu avem ramificatie (in general la taierile de formare se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, f*r* a-l r*ni, dar nici prea departe de el: ranile produse in timpul taierilor cu diametrul mai mare de cm se acopera cu solutie speciala de obicei pe baz* de cear* pentru prevenirea infec/iilor +i stimularea vindecarii.

  Dupa o taiere severa s-ar putea sa avem in primul an o recolta slaba sau c#iar de loc care insa va compensa cu recolta din anul urmator. Taierile de fructificare

  $entinerea pomilor, timp indelungat, intr-un ec#ilibru fiziologic necesita efectuarea taierilor de fructificare. 0a pomii fructiferi aflati in plina rodire se urmareste normarea incarcaturii cu muguri floriferi in raport cu potentialul acestor pomi.

  Taierile elementelor de rod au drept scop dimensionarea convenabila a acestora, formarea de noi elemente de rod, repartizarea uniforma pe ramurile de sc#elet (pastrarea unui raport de :1 sau de 3 :1 intre elementele de rod florifere si cele neflorifere

  Taierile elementelor vegetative au ca scop ramificarea acestora si formarea de

  noi productii florifere.In cazul pomaceelor , pintenii si tepusele nu se taie niciodata, ci se raresc eventual la o distanta de 12-1 cm.

  'micelele se taie la -3 muguri bine dezvoltati numai cand acestea depasesc 2- cm lungime.!cest lucru nu este valabil si in cazul nuieluselor.

  $laditele nu se taie niciodata. In cazul gutuiului , ramurile vegetative de 1 an se scurteaza doar cand sunt

  foarte slabe, iar maciuliile se raresc. In cazul drupaceelor taierile de fructificare se fac mult mai restrans. La cires si visin ramurile buc#et nu se taie, ramura mi locie se scurteaza pentru

  a stimula formarea de noi formatiuni de rod. amurile pleata necesita o taiere mica, la varf.

  La prun si la cais ramurile buc#et si ramurile mi locii neramificate si ramificate nu se taie, doar cand sunt batrane se scurteaza deasupra primei ramificatii.

  La piersic aceste taieri de fructificare se fac in fiecare an. 0a aceasta specie nu se taie buc#etele de mai 5 ramura mixta se scurteaza la 6-7-12 muguri (1-3 vegetativi la baza, 4- floriferi intotdeauna ultimul mugure va ramane vegetativ pentru a se asigura o buna circulatie a sevei.

 • 8/19/2019 taierea pomilor

  3/88

  Taierile elementelor vegetative se fac asemanator la toate speciile cu exceptia piersicului. 'e taie ramurile vegetative la -3 muguri, cand are diametrul de , cm 5 se taie la 4- muguri cand are diametrul de 4- cm 5 se taie la 6-8 muguri cand are

  diametrul mai mare de 6 cm.amurile vegetative la piersic se scurteaza la muguri bine dezvoltati, aceasta operatiune avand drept scop stimularea formarii de noi elemente de rod.

  9 data cu trecerea timpului, pomii fructiferi au cresteri vegetative slabe precum si productii scazute. entru cresterea duratei de viata si a potentialului productiv se aplica la acesti pomi taierile de intinerire.

  Taierile de intinerire Dau rezultate bune atunci cand coroana pomilor se reduce considerabil iar semisc#eletul se intinereste in ma oritate. 'e recomanda ca taierea pomilor fructiferi sa se efectueze in perioada de repaus. %aierile se pot face si primavara tarziu dar doar atunci cand pomii au suferit de ger, pentru a putea deosebi mugurii sanatosi de cei

  atinsi de ger. %oamna se scurteaza radacinile pomilor batrani pentru a le prelungi viata.9 lucrare care da bune rezultate la pomii batrani carora li s-au aplicat taieri de regenerare este si intinerirea radacinilor.

  !ceasta lucrare se face fie in toamna premergatoare regenerarii, fie primavara, inainte de intrarea pomilor in vegetatie, si consta in saparea unui sant circular in dreptul proiectiei coroanei pe sol, adanc de 62-72 cm si lat de 62 cm.

  %oate radacinile se taie cu fierastraul de pomi si se scot. !poi santul se acopera cu pamant amestecat cu ingrasaminte. entru un pom se

  socotesc 1 2 g gunoi de gra d bine putrezit, santul se umple pe trei sferturi, se toarna 12 caldari de urina de gra d subtiata cu apa (1 parte urina si 3-4 parti apa .

 • 8/19/2019 taierea pomilor

  4/88

  Dupa udat santul se umple definitiv cu pamant. 0a pomii batrani se face o scurtare foarte puternica a ramurilor de sc#elet astfel incat umatate din lungimea lor se taie. %rebuie insa sa respectam cateva reguli la taierea de intinerire:

  1 punctul din care se face scurtarea ramurilor trebuie sa se afle deasupra unor ramurilacome sau a unei ramuri laterale5 in locul unde se face taierea, ramura nu trebuie sa fie mai groasa de 7-12 cm.

  3 pentru asigurarea unei incarcaturi normale de fructe pe pom, este bine sa se faca si rarirea ramurilor de rod, stiut fiind ca distanta normala intre ele este de 12- 2 cm. %rebuie pastrate ramurile de rod cu pozitie laterala, acestea fiind considerate cele mai bune.

  De ce tundem pomii?

  Din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi ca vrem sa le formam coroana. Vorbim, in acest caz, de pomi tineri, in varsta de cativa ani, a caror crestere este puternica si necontrolata. Aproape orice pom tinde sa creasca inalt si sa faca o coroana deasa. Daca ii permitem asta, va iesi un bun copac de umbra si un prost pom fructifer. Daca vrem sa evitam acest esec, il tundem cu grija. Sunt mai multe forme posibile de coroana, dintre care le amintim pe cele mai des

  intalnite, anume piramida, fus, vas obisnuit, cordon vertical. Foarte la moda sunt palmeta etajata cu brate oblice si cea cu brate orizontale. Alegerea formei depinde de soiul pomului, de spatiul pe care il aveti la dispozitie, de forma terenului etc. Daca avem o coroana deja formata, vorbim de tunderea de intretinere, in cadrul careia scurtam sau suprimam ramurile crescute aiurea. In cazul unui pom batran, suntem obligati sa fim cruzi si sa facem o taiere de intinerire. Ramurile groase se scurteaza la 30 !0 cm de trunc"i, pentru a determina aparitia unor lastari noi care,

  practic, vor produce un nou pom. #n fine, o alta taiere este cea impusa de posibilele incidente

 • 8/19/2019 taierea pomilor

  5/88

  "iberbale$ daca zapada a rupt anumite ramuri, ne grabim sa le amputam, de regula cat mai aproape de punctul de rupere.

  Cand o facem?

  A doua jumatate a lunii februarie este o perioada foarte potrivita pentru taierile de iarna . %u trebuie neaparat sa asteptati topirea tuturor zapezilor. #n privinta vremii, doar un lucru conteaza, sa nu mai fie geruri puternice . #n ceea ce priveste copacul, taierea trebuie facuta inainte de desfacerea mugurilor. Deci, daca vremea o impune, operatiunea se poate face c"iar in

  prima jumatate de februarie.

  Ce scule ne trebuie?

  Succesul operatiunii de tundere depinde atat de mana si de priceperea gradinarului, cat si de calitatea sculelor pe care le foloseste. Astfel in

Embed Size (px)
Recommended