+ All Categories
Home > Documents > Tactica Ascultarii Invinuitului Inculpatului

Tactica Ascultarii Invinuitului Inculpatului

Date post: 03-Jan-2016
Category:
Author: alamushkei2811
View: 350 times
Download: 9 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 113 /113
CUPRINS: INTRODUCERE..................................................... 2 CAPITOLUL I.NOŢIUNI GENERALE PRIVIND TACTICA ASCULTARII ÎNVINUITULUI ŞI INCULPATULUI....................................4 1.1 Învinuitul, inculpatul în cadrul procesului penal.........4 1.2. Incidența principiilor fundamentale ale procesului penal în activitatea de ascultare a învinuitului și a inculpatului......7 1.3. Reglementarea procesual-penală a ascultării învinuitului, inculpatului..................................................13 CAPITOLUL II. TACTICA ASCULTĂRII ÎNVINUITULUI ȘI INCULPATULUI. 26 2.1.Pregătirea în vederea ascultarii învinuitului inculpatului26 2.3.Strategii de interogare...................................29 2.3.Tactica asculării propriu-zise a învinuitului, inculpatului ..............................................................32 CAPITOLUL III. ASCULTAREA ÎNVINUITULUI ȘI INCULPATULUI DIN PERSPECTIVĂ PSIHOLOGICĂ.......................................42 1
Transcript

Tactica Ascultarii Invinuitului,Inculpatului si Altor Parti

CUPRINS:

2INTRODUCERE

4CAPITOLUL I.NOIUNI GENERALE PRIVIND TACTICA ASCULTARII NVINUITULUI I INCULPATULUI.

41.1 nvinuitul, inculpatul n cadrul procesului penal

71.2. Incidena principiilor fundamentale ale procesului penal n activitatea de ascultare a nvinuitului i a inculpatului.

131.3. Reglementarea procesual-penal a ascultrii nvinuitului, inculpatului

26CAPITOLUL II. TACTICA ASCULTRII NVINUITULUI I INCULPATULUI

262.1.Pregtirea n vederea ascultarii nvinuitului inculpatului

292.3.Strategii de interogare

322.3.Tactica asculrii propriu-zise a nvinuitului, inculpatului

42CAPITOLUL III. ASCULTAREA NVINUITULUI I INCULPATULUI DIN PERSPECTIV PSIHOLOGIC

423.1. Particulariti ale psihologiei nvinuitului sau inculpatului

443.2. Modele de conduit i tipuri de anchetatori

503.3. Procesul formrii declaraiilor in contiina infractorului

55CONCLUZII

59BIBLIOGRAFIE

INTRODUCEREActualitatea temei. In cadrul procesului penal, nvinuitul sau inculpatul este persoana cea mai importanta, care cunoaste cel mai bine fapta svrita, care poate oferi cele mai multe date cu privire la aceasta, astfel ca in jurul lui se desfasoara toata activitatea de administrare a probelor.

Declaraiile nvinuitului sau ale inculpatului, obtinute ca urmare a ascultarii de catre organele judiciare, constituie un mijloc de proba in cauza, fie in apararea, fie in acuzarea sa, deoarece unele fapte sunt cunoscute numai de el, iar altele, desi sunt cunoscute i de altii, el le cunoaste cel mai bine.

Ascultarea nvinuitului sau inculpatului este activitatea procesuala i de tactica criminalistica ce prezinta o importanta deosebita intrucat, in cadrul ei, nvinuitul sau inculpatul poate face marturisiri, complete sau partiale, cu privire la infraciunea pe care a svrit-o, la circumstantele legate de comiterea ei, putand totodata sa-si formuleze si apararea cu privire la circumstantierea faptei ori cu privire la nevinovatia sa.

Ascultarea nvinuitului sau inculpatului se detaseaz, sub raportul importantei, de restul activitilor de strangere a probelor, reprezentnd activitatea cu frecventa cea mai ridicata, pentru ca, fie datorita naturii lor, fie datorita modului de svrire a infraciunilor, nu in toate cauzele penale aspecte legate de fapta sau de fptuitor pot fi dovedite prin inscrisuri, prin constatari tehnico-stiintifice sau expertize, in schimb desfasurarea procesului penal, atat in cursul urmaririi penale, cat si al judecaii, este de neconceput fara ascultarea celui in jurul caruia se va concentra intreaga activitate a organelor judiciare si a partilor, purtatorul celor mai ample i utile informaii - nvinuitul sau inculpatul. Lipsa acestei activitati are caracter de exceptie producandu-se doar in cazul cand nvinuitul sau inculpatul este disparut ori se sustrage urmaririi penale sau judecaii.

Stabilirea adevarului intr-o cauza penala depinde in buna masura de pregatirea profesionala, de iscusinta, de aptitudinile persoanei care efectueaz urmarirea penala sau judecata, de rabdarea i obiectivitatea cu care se aduna probele necesare in cauza, probe printre care se numara i declaraiile nvinuitului sau inculpatului, rezultat al ascultarii acestuia.

Prin ascultare se intelege actul procedural prin care nvinuitul, inculpatul, celelalte parti din procesul penal, martorii sau expertii sunt chemati sa dea declaraii sau explicaii in fata organelor de urmarire penala sau a instantelor de judecata in conformitate cu legea si cu respectarea regulilor de tactica criminalistica (Alaturi de termenul de ascultare se mai utilizeaz termenul de audiere; acesti termeni sunt sinonimi atat din punct de vedere literar, cat si juridic.)

Prin tactica se intelege, in mod obisnuit, activitatea ce consta in totalitatea mijloacelor utilizate de cineva pentru a izbandi intr-o actiune.

Prin tactica ascultarii nvinuitului sau inculpatului se intelege acea activitate criminalistica complexa care consta in utilizarea in conformitate cu dispozitiile legale, in timpul ascultarii acestuia, a unor metode i procedee tactice specifice de obtinere a declaraiilor, de valorificare a mijloacelor de proba, in scopul aflarii adevarului in cauza.

Organul judiciar are ca sarcin s fixeze informaii probante obinute prin contactul direct cu fiina sau obiectul material n cadrul aciunilor procesuale, sau n urma prezentrii de ctre persoanele cointeresate n proces (nvinuitul, vicitima) a anumitor obiecte.

n criminalistic metoda descrierii are specificul su determinat de mai muli factori, dintre care:

- reglementarea procesual a activitilor de cercetare criminalistic, a modului de fixare a rezultatelor obinute. Legislaia n vigoare prevede anumite cerine asupra formei i coninutului tuturor actelor procesuale la redactarea crora se utilizeaz metoda de n discuie;

- sfera practic nelimitat a obiectelor de studiu criminalistic. Datorit caracterului su retrospectiv, investigarea criminalistic presupune examinarea tuturor obiectelor care ntr-un mod sau altul au reflectat fapta penal. n majoritatea cazurilor acestea sunt multiple i diverse.

Structura temei de cercetare. Prezenta lucrare, este structurat n 3 capitole, fiecare coninnd mai multe seciuni, i se ncheie cu o prezentare de concluzii i propuneri..

Nu se poate vorbi de procedee tactice folosite n audierea nvinuiilor i inculpailor fr a cunoate cadrul procesual penal care reglementeaz acest prob i totodat fr a cunoate persoana nvinuitului din perspectiva psihologiei judidicare.

Lucrarea trateaz tacticile i metodele conscute privind ascultarea nvinuiilor i inculpailor..

Sunt abordate probleme complexe privind depoziiile nvinuiilor i inculpailor cu implicaii evidente att n faza urmririi penale ct i n faza cercetrii judectoreti.

Aspectele teoretice tratate n lucrare se mpletesc n mod armonios cu cele de practic judiciar. ntr-unul dintre capitole, lucrarea prezint problematica aa cum ea este tratat n noul Cod de procedur penal.

CAPITOLUL I.NOIUNI GENERALE PRIVIND TACTICA ASCULTARII NVINUITULUI I INCULPATULUI.1.1 nvinuitul, inculpatul n cadrul procesului penal

Faptele antisociale sunt produsul natural al raporturilor dintre oameni, ele existnd i putnd fi calificate ca neumane, imorale, independent de orice aezare juridic. Acestea ns, nu pot fi calificate drept infraciuni dect din momentul n care legea le consider ca ilicite, sancionndu-le cu pedepse.

Republica Moldova este astzi un stat de drept, democratic i social, n care cetenii beneficiaz de drepturile i libertile consacrate prin Constituie sau prin alte legi, dar supunndu-se i obligaiilor prevzute de acestea, fiind egali n faa legii i a autoritilor publice, fr privilegii i fr discriminri.

Cei bnuii de svrirea unei fapte penale au situaia de persoane suspecte, dar nu sunt nc pri n raportul procesual penal, fiindc acest raport ia natere numai n momentul cnd aciunea penal este pus n micare.

Aciunea penal nu poate fi pus n micare n mod impersonal, contra incertae personnae ci trebuie s fie ndreptat contra unei persoane bine determinat.

Desfurarea procesului penal confer autorului infraciunii diferite caliti procesuale, fiecare cu semnificaii juridice distincte, n funcie de aceste caliti procesuale, astfel c, subiectul activ al infraciunii va avea anumite drepturi i obligaii, pe care urmeaz a le exercita sau suporta n activitatea procesual

Codul de procedur penal d o valoare relativ declaraiilor, adoptnd o soluie de mijloc, n sensul c ele pot servi la aflarea adevrului numai n msura n care sunt coroborate cu fapte i mprejurri ce rezult din ansamblul probelor n cauz. Nu se poate ntemeia o soluie de condamnare doar pe simpla recunoatere a nvinuitului sau inculpatului. Potrivit Codului de procedur penal, organul de urmrire penal, pentru aflarea adevrului, este obligat, chiar dac nvinuitul sau inculpatul recunoate fapta, s adune probe att n favoarea ct i n defavorarea acestora.

Odat cu sesizarea organelor judiciare in privina svaririi unei infraciuni, acestea procedeaz la efectuarea cercetrilor necesare descoperirii i tragerii la rspundere penal a infractorului. Persoana bnuit a fi comis fapta penal este numit fptuitor inainte de declanarea urmririi penale, iar dup acest moment, ea dobandete calitatea de nvinuit.

n momentul n care, se consider c exist suficiente probe de vinovie impotriva nvinuitului, organul de urmrire penal inainteaz dosarul cauzei procurorului, cu propunerea de a se dispune nceperea aciunii penale impotriva acestuia. Procurorul studiaz materialele care alctuiesc acest dosar i, dac el consider c nvinuitul este cel care a svarit fapta penal, dispune punerea in micare a aciunii penale, declanat prin actele procesuale ( ordonana de punere in micare a aciunii penale, rechizitoriul i declaraia oral a procurorului), prin ndeplinirea acestora, nvinuitul dobndind calitatea de inculpat.In Declaraia Universal a Drepturilor Omului, la care a aderat i Republica Moldova, se menioneaz: pan la rmanerea definitiv a hotrarii de condamnare, persoana este considerat nevinovat. nvinuitul, inculpatul poate fi ascultat pe parcursul efecturii actelor de urmrire penal, inainte de a se dispune arestarea lui, fiind reglementat i situaia in care mandatul de arestare a fost emis fr ascultarea inculpatului deoarece acesta este disprut, se afl in strintate sau se sustrage de la urmrirea penal, stabilindu-se obligaia anchetatorului de a-l asculta imediat ce a fost prins sau s-a predat. Cand impotriva nvinuitului se intenioneaz declanarea aciunii penale, el este ascultat aducandu-i-se la cunotin nvinuirea i fiind intrebat dac are noi mijloace de aprare. Dup punerea in micare a aciunii penale, nvinuitul devenit inculpat este ascultat din nou, cercetarea putand continua i fr efectuarea acestei activiti, doar in cazurile limitative prevzute de lege: cand inculpatul este disprut, se sustrage de la cercetare sau nu locuiete in ar. In prim instan, judecarea cauzei se realizeaz ascultand pe inculpat, martorii prezeni, precum i partea vtmat dac este de fa.

Modul de ascultare este reglementat tot de Codul de procedur penal: Inculpatul este lsat s arate tot ce tie despre fapta pentru care a fost trimis in judecat, apoi i se pot pune intrebri de ctre preedinte i ceilali membrii ai completului, precum i de procuror, partea vtmat, partea civil, partea responsabil civilmente, de ceilali inculpai i de aprtorul inculpatului a crui ascultare se face.

In cursul urmririi penale se procedeaz la audierea fiecrui nvinuit separat, in faa instanei de judecat ins, ascultarea fiecrui inculpate realizandu-se in prezena celorlali inculpai, cu excepia cazului in care, instana poate dispune ascultarea vreunuia dintre ei fr ca ceilali s fie de fa. Nu exist o limitare legal a numrului de ascultri la care poate fi supus nvinuitul, inculpatul, acesta putand fi ascultat ori de cate ori este necesar.In Codul de procedur penal se stipuleaz c declaraiile nvinuitului, inculpatului au valoare probant doar in msura in care sunt coroborate cu fapte i imprejurri ce rezult din ansamblul probelor existente in cauz, deci cu alte mijloace de prob.

De aceea, declaraia trebuie mai intai verificat i dac cele susinute se confirm sau nu, aceasta va fi luat in considerare, anchetatorului revenindu-i obligaia s administreze probe in favoarea, sau in defavoarea nvinuitului, inculpatului. Verificarea amnunit a acestor declaraii, conform, poate conduce la stabilirea sinceritii sau nesinceritii celui ascultat.n cazul svririi unei infraciuni, aflarea adevrului i determinarea autorului s-i recunoasc vina i s fac mrturisiri ct mai complete referitoare la aceasta i revine anchetatorului, iar demersul efectuat n asemenea mprejurare poart numele de interogatoriu judiciar.

Interogatoriul judiciar se poate defini drept o cercetare efectuat de ctre un organ de stat (anchetator) desfurat sistematic i organizat tiinific, n vederea strngerii dovezilor privitoare la o fapt ilegal, apoi a prelucrrii i verificrii acestora pentru a lmuri mprejurrile n care fapta s-a produs i pentru a stabili rspunderile.

Din perspectiv psihologic interogatoriul judiciar (urmrirea penal i cercetarea judectoreasc) reprezint o relaie interpersonal de tip special care reunete, de regul, dou persoane cu interese opuse: un anchetator (conductorul anchetei) care caut s dezvluie un adevr, i un anchetat care, de cele mai multe ori, caut s-l acopere, s-l ascund sau s-l prezinte ntr-o manier care s limiteze ct mai mult consecinele care ar urma s decurg.

n cadrul interogatoriului judiciar, orice demers pe care l ntreprinde anchetatorul trebuie s plece de la principiul prezumpiei de nevinovie, care asigur obiectivitate rezultatelor acesteia.

n relaia anchetator-anchetat, indiferent dac acesta din urm este nvinuit (sau inculpat), martor sau persoan nevinovat, elementul de interaciune l constituie convorbirea. n aceast situaie ns, convorbirea nu trebuie neleas n forma simpl a unui dialog, a unei discuii, ci ca un proces deosebit de complex, un demers anevoios, o stare conflictual profund tensionat n care, pe de o parte se ncearc obinerea de date ct mai veridice, iar pe de alta, ascunderea sau denaturarea acestora, eecul fiind posibil la oricare din cei doi protagoniti.

n literatura de specialitate, n practica judiciar, termenul de interogatoriu este impropriu folosit i i este redus sensul, aria sa de activitate. n accepiunile acestora, termenul n cauz vizeaz doar o latur a activitii de ascultare, i anume momentul adresrii ntrebrilor i al primirii rspunsurilor, neacoperind n totalitate sensul acestui act procedural. n aceste accepiuni termenul nu se identific cu noiunea de ascultare care presupunea att relatarea liber a faptelor de ctre cel ascultat, ct i adresarea de ntrebri de ctre reprezentanii organului judiciar.

1.2. Incidena principiilor fundamentale ale procesului penal n activitatea de ascultare a nvinuitului i a inculpatului.nvinuitul i inculpatul ca pri n proces au anumite drepturi i obligaii. ntre drepturile nvinuitului, inculpatului se nscrie, potrivit alin. 1 art. 66 dreptul la aprare. n alin. 2 pct.1 este garantat dreptul de a ti pentru ce fapt este nvinuit.

Procurorul este obligat n decurs de 48 ore din momentul emiterii ordonanei de punere sub nvinuire, dar nu mai trziu de ziua n care nvinuitul s-a prezentat sau a fost adus n mod silit, s-i aduc la cunotin nvinuirea i s-i explice coninutul ei. Acest drept rezult n mod expres din coninutul art. 6, paragraful 3 CEDO lit. a, unde se prevede: Orice acuzat are, n special, dreptul: a) s fie informat, n termenul cel mai scurt, ntr-o limb pe care o nelege i n mod amnunit, asupra naturii i cauzei acuzaiei aduse mpotriva sa;

Potrivit Codului de procedur penal, orice persoana este considerata nevinovata pna la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarre penala definitiva.

Aceasta dispozitie legala consacra legislativ prezumtia de nevinovatie, ca o garantie pentru cetatenii nevinovati mpotriva erorilor judiciare.Principiul prezumiei de nevinovie este prevzut n Declaraia universal a drepturilor omului din 10 decembrie1948 (art.11), n Constituia Republicii Moldova (art.21) i n Codul de Procedur civil (art.8).

Principiul prezumiei nevinoviei reprezint o regul de baz a procesului penal i unul din drepturile fundamentale ale omului. Acest fapt explic nscrierea prezumiei de vinovie n numeroase documente de drept internaional n care se consacr drepturi fundamentale ale persoanei.

Esena acestei prezumii const n statutul acordat bnuitului, nvinuitului sau inculpatului n cadrul procesului penal, fiind considerat o persoan de bun credin, din acest statut rezultnd toate garaniile puse la dispoziia lui, i respectarea drepturilor sale de ctre organele de urmrire penal sau instana de judecat pentru a nu-i nclca acest drept fundamental al omului i pentru a-i acorda ansa i garaniile reale de a se apra de o acuzaie injust sau neproporional.

Prezumia nevinoviei cuprinde i lipsa obligaiei vre-unei persoane s-i dovedeasc nevinovia sa (art. 8 al (2) CPP R.M.). De asemenea este recunoscut i atribuit dreptul recunoaterii ntemeiate a persoanei ca vinovat de svrirea unei infraciuni, doar instanei de judecat, care nu este inut de vre-un interes de serviciu ca s acuze sau s achite n mod preconceput o persoan. Vinovia persoanei se stabilete n cadrul unui proces cu respectarea garanilor procesuale, deoarece simpla nvinuire nu nseamn i stabilirea vinoviei. Sarcina probei revine organelor de urmrire penal (art. 100 CPP R.M., art. 64 al. P. 7, art. 66, al. 2 p. 7). Pn la adaptarea unei hotrri de condamnare i pn la rmnerea definitiv a acesteia, inculpatul are statutul de persoan nevinovat. Legea procesual-penal stabilete c rsturnarea prezumiei nevinoviei sau concluziile despre vinovia persoanei despre svrirea infraciunii nu pot fi ntemeiate pe presupuneri. Toate dubiile n probarea nvinuirii, care nu pot fi nlturate legal, se interpreteaz n favoarea bnuitului, nvinuitului, inculpatului. Aceast reglementare se include n spiritul prezumiei nevinoviei datorit faptului c pedepsirea oricrei persoane pentru o fapt penal se poate realiza doar n baza unor informaii certe i veridice despre vinovia ei, neadmindu-se presupunerile sau probele afectate de incertitudine. Legiuitorul stabilind chiar interpretarea dubiilor n favoarea bnuitului, nvinuitului, inculpatului. Chiar n cazul aprecierii probelor orice informaie, n baza creia se pot trage 2 sau mai multe concluzii opuse (n sensul aprrii sau acuzrii) despre aceeai circumstan arat imposibilitatea punerii acesteia n baza unei sentine de vinovie.

Prezumia nu urmrete protejarea unui individ mpotriva problemelor referitoare la acuzare, cum ar fi definiia provizorie sau efectele secundare asemntoare. Principiul procesual al prezumiei de nevinovie este subordonat principiului legalitii i constituie baza principiilor, libertii persoanei, respectrii demnitii umane i a dreptului de operare.

Dac prezumia nu permite pedepsirea unui nevinovat atunci tot ea presupune i faptul c nici o persoan recunoscut vinovat de svrirea unei fapte penale, n spiritul de dreptate i justiie, nu trebuie s rmn nepedepsit i sanciunile s fie aplicate cu toat fermitatea i severitatea n raport se greutatea infraciunilor svrite.

Dreptul la tcere este un drept al persoanei ce se exercit i se realizeaz n domeniul comunicrii sociale n concordan cu celelalte drepturi i liberti fundamentale ale omului. Este evident c i prin tcere se poate comunica informaia, informaie de care uneori legea leag anumite efecte juridice. Coninutul informaiei comunicate prin tcere mbrac diferite forme i de regul se deduce din conjunctura n care se manifest tcerea dar n mod deosebit din definiia i reglementarea dat de legiuitor (aprobare tacit, refuz tacit, aviz tacit, acord tacit, autorizare tacit, etc.). Ca urmare romanii ziceau tacio facit ius. Dreptul la tcere nu are o consacrare expres n Constituie, Convenii internaionale i legi, ns rezult implicit din acestea, ca un drept care se valorific n procesul comunicrii sub diferite forme unele din ele reglementate de lege.

De pild, referitor la dreptul de a nu face nici o declaraie n Amendamentul 5 (1791) la Constituia Statelor Unite ale Americii, se arat c nimeni nu va putea fi constrns s mrturiseasc mpotriva propiei persoane. Ca urmare, orice poliist este obligat s avertizeze pe cel reinut c are dreptul s nu declare nimic, ntruct tot ce spune poate fi folosit mpotriva sa la tribunal. Declaraiile i probele obinute cu nclcarea prevederilor acestui drept, conduc la excluderea lor din sistemul doveditor al cauzei. Este vorba de regula excluderi probei obinute ilegal, de la folosirea acesteia n procesul penal. De exemplu recunoaterea faptei fcut de o persoan creia nu i s-a adus la cunotin c are dreptul s nu fac nici o declaraie este considerat prob obinut ilegal i nu poate fi folosit n proces. Potrivit practicii judiciare penale americane de la regula excluderi probei obinute ilegal s-a admis excepia de bun credin a autoritii care a obinut proba precum i aa zis preponderen a dovezi. n art.14 pct.3 lit.g din Pactul Internaional cu privire la drepturile civile i politice se prevede c orice persoan acuzat de comiterea unei infraciuni penale are dreptul s nu fie silit s mrturiseasc mpotriva ei nsi sau s se recunoasc vinovat, deci un veritabil drept la tcere. Credem c din aceast dispoziie rezult c inculpatul nu poate fi obligat s declare ceva prin care indirect s-ar recunoate i el vinovat.

Dreptul la tcere rezult i din modul de reglementare a altor instituii juridice. De pild imunitatea pentru jurisdicie reglemntat de Acordul General privind Privilegiile i Imunitile Consiliului Europei, presupune i dreptul la tcere, atunci cnd este ntrebat de o autoritate referitor la fapte prin care s-ar nclca imunitatea, n mod deosebit imunitatea n ceea ce privete cuvntul. n exercitarea dreptului la interpret, prevzut de art.6 pct.3 lit.e din Convenia European a Drepturilor Omului, acuzatul are dreptul s tac dac nu nelege sau nu vorbete limba folosit la audiere pn n momentul asigurrii unui interpret autorizat.

Deasemenea n art.10 pct.1 din Convenia European a Drepturilor Omului se prevede libertatea de a comunica, ori aceasta presupune i dreptul de a nu comunica, respectiv dreptul la tcere. Din moment ce comunicarea este tratat ca o libertate, atunci, persoana este liber s tac s nu comunice, ceea ce apare ca un drept la tcere n lipsa unor alte dispoziii exprese ale legii. n art.21 lit.a din Carta Social European Revizuit atunci cnd se vorbete de dreptul la informare i la consultare se face trimitere i la un drept la tcere, astfel: fiind neles c divulgarea anumitor informaii care pot prejudicia intreprinderea va putea fi refuzat sau c se va putea solicita ca acestea s fie confideniale.

n art.29 din CORPUS IURIS dispoziii penale privind protecia intereselor financiare ale Uniunii Europene se prevede c: n orice proces deschis pentru o infraciune comis mpotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, acuzatul beneficiaz de drepturile la aprare acordate prin art.6 din Convenia European a Drepturilor Omului i prin art.10 din Pactul Internaional al O.N.U. asupra Drepturilor Civile i Politice. De la primul interogatoriu, acuzatul are dreptul de a cunoate coninutul acuzaiilor aduse lui, dreptul de a fi asistat de un aprtor ales de el i la nevoie, la un interpret. I se recunoate dreptul de a tcea.

Conform jurisprudenei Curii Europene a Drepturilor Omului, dreptul la tcere este nclcat chiar i atunci cnd o lege l oblig pe acuzat s rspund la ntrebri sau s furnizeze documente autoritilor.

Curtea Europen a Drepturilor Omului ntr-o spe a hotrt c s-a nclcat dreptul la tcere printr-o cerere de furnizare a unor documente precis identificate, n spe, extrasul de pe conturile sale bancare n strintate, sub ameninarea cu sanciuni penale n caz de refuz.

Libertatea de mrturisire mpotriva sa este prevzut la art. 21 CPP i cuprinde dou reguli.

Prima regul const n imunitatea de a depune declaraii. n procesul penal nimeni nu este obligat s depun declaraii mpotriva rudelor sale apropiate, a soului, soiei, logodnicului, logodniciei. Aceast posibilitate de a nu depune declaraii ine de anumite categorii morale cum sunt constituia, climena, relaiile de familie.

Statul nu poate s nu fie interesat n reluarea ct mai urgent a relaiilor sociale a persoanelor n special a celor care au fost condamnate la precaiune de libertate. Cel mai reuit efectele negative ale condamnrii se pot anihila n cadrul familiei, relaiile cu care nu ar trebui s fie dezorganizate, n special, prin obligarea de a depune declaraiilor mpotriva rudelor apropiate.

Cercul de persoane care intr n categoria de rude apropiate este circumscris exhaustiv la art. 6, p. 41 i sunt: copii, prinii, nfietorii, nfiai, frai i surori, bunici, nepoi. Pentru a verifica relaiile de rudenie ntre persoane este necesar de a stabili actele de stare civil eliberate de organele strii civile. De aceast prerogativ beneficiaz toi participanii la procesul penal, deoarece termenul de nimeni conform DEX are sensul de nici un om, nici o fiin. Dar, de regul, acest drept este utilizat de martori i bnuit, nvinuit, inculpat.

Aducerea la cunotin a acestui drept este pus n obligaia organelor de urmrire penal, procurorului sau a instanei. n cazul dac se dovedete a fi so sau rud apropiat a bnuitului nvinuitului, inculpatului, martorului i se explic dreptul de a fcea i este ntrebat dac accept s fac declaraii. Nerespectarea acestei prevederi va conduce la faptul c datele obinute prin audierea martorului nu vor fi admise ca probe i nu vor putea s fie puse la baza sentinei sau altor hotrri judectoreti. Este important de determinat limitele realizrii libertii de mrturisire mpotriva sa. Cercul de date asupra crora poate s refuze s fac declaraii trebuie s fie limitate la interesele de drept penal ale sale i ale rudelor sale.

A doua regul se refer la libertatea de mrturisire mpotriva sa sau de a-i recunoate vinovia.

Bnuitul, nvinuitul, inculpatul trebuie s fie obligatoriu informat de ctre organul de urmrire penal procuror, instana privitor la dreptul su de a tcea i nu de a mrturisi mpotriva sa, precum i s primeasc explicaii asupra dreptului dat.

Persoana creia organul de urmrire penal i propune s fac propuneri demascatoare mpotriva sa este n drept s refuze de a le face. Este interzis de aplicat orice act prin care se provoac unei persoane, cu intenie, n special cu scopul de a obine, de la aceast persoan informaii sau mrturisiri deoarece ele cad sub incidena termenului de tortur. Aciunile date cad sub incidena art. 308 Cod Penal care stabilete rspunderea penal pentru infraciunea de a face declaraii. Asupra dreptului de a nu se autoincrimina a statuat i Plenul Curii Supreme de Justiie care n hotrrea sa a stipulat c bnuitul, nvinuitul nu poate fi silit s mrturiseasc mpotriva sa nsi sau s se recunoasc vinovat.

Motivele recunoaterii dreptului de a tcea in n special de protecia acuzatorului mpotriva aplicrii forei coercitive abuzive mpotriva statului. n particular dreptul de a nu contribui la propria sa incriminare presupune c, ntr-o cauz penal acuzaia caut s-i ntemeieze argumentaia fr a recurge la elementele probante, obinute prin constrngere sau presiuni, n pofida voinei acuzatului. n acest sens, acest drept este strns legat de principiul prezumiei nevinoviei(Sanders c. Regatul Unit).

Legalitatea interceptrii i nregistrrii audio i video a declariilor nvinuitului i inculpatului. Interceptarea conversaiilor poate fi ilegal sub aspectul lipsei de autorizare dar i al caracterului conversaiei; valoarea probatorie a nregistrrii unei conversaii depinde de: caracterul liber al exprimrii, de inexistena ameninrilor, a provocrilor, a promisiunilor, sau a altor mijloace interzise de lege a fi folosite n scopul de a se obine probe; conversaiile nregistrate trebuie s fie legale, normale, neprovocate, n condiii de libertate de exprimare neviciate prin promisiuni, ameninri, violene, influena unor substane care anihileaz voina etc. pentru c altfel afecteaz dreptul la tcere. Chiar n baza unei autorizaii legale de interceptare, este important a se verifica dac recunoaterile nvinuitului sau inculpatului au fost fcute voluntar, serios, nendoielnic, precis, neexistnd nici o capcan sau determinare a acestuia s vorbeasc n sensul de mrturisire(recunoatere) se arat n practica Curii Europene a Drepturilor Omului.

n cauza Allan contra Regatului Unit, Curtea European a Drepturilor Omului Secia IV-a prin Hotrrea din 5 noiembrie 2002 a statuat o serie de cerine i aprecieri legate de dreptul la tcere i dreptul la un proces echitabil reglementate de art. 6 din Convenie astfel.n cazul cnd nvinuitul sau inculpatul reclamant a fost interceptat contrar dreptului su la tcere, trebuie analizat posibilitatea lui real de a contesta autenticitatea probelor (obinute prin interceptarea convorbirilor sale), i de a se opune la folosirea lor conform principiului contradictorialitii, n msura n care recunoaterile reclamantului n cursul conversaiilor sale au fost fcute voluntar, ca o expresie a realitii, neexistnd nici o capcan sau alt activitate prin care s determine asemenea mrturisiri, calitatea probei, inclusiv faptul dac mprejurrile n care a fost obinut mrturisirea genereaz ndoieli asupra certitudinii sau acurateii ei.

Credem c poate fi socotit nclcarea dreptului la tcere atunci cnd nvinuitul, inculpatul de pild:

a fost determinat s se auto-incrimineze;

a fost determinat s ia asupra lui vinovia unei alte persoane din motive pecuniare;

a fost determinat s ia asupra lui vinovia pentru a salva o rud apropiat;

a fost provocat s se laude cu ceea ce nu a fcut sau s exagereze ce a fcut alternd adevrul.

Din cele expuse, socotim c ascultarea martorului, nvinuitului, inculpatului i aprecierea ca prob a mrturisirii precum i a recunoaterii trebuie fcute n condiiile respectrii dreptului la tcere, dreptului la aprare i a celorlalte drepturi i libertii prevzute de lege pentru nvinuit sau inculpat dar i pentru martor, pri vtmate, pri civile, familiile acestora i societii n general. De asemenea aa cum am artat este necesar prevederea n mod expres a extinderii dreptului la tcere i n cazul fptuitorului.

1.3. Reglementarea procesual-penal a ascultrii nvinuitului, inculpatului

Prin intermediul Criminalisticii sunt elaborate metodele stiintifice i tactice de investigare a infraciunilor, asigurinduse o buna i eficienta organizare a etapelor de cercetare, a modurilor n care trebuie desfasurate cu cit mai multa eficienta diferitele activitati din cursul anchetei, dup un plan stabilit.

Probele obtinute intro anumita cauza vor putea fi verificate prin intermediul ascultarii partilor:nvinuit, parti vatamate, martori. Tot cu aceasta ocazie i pe aceasta cale vor putea fi completate elementele existente cu privire la cauza. Prin intermediul probelor se realizeaz principiul aflarii adevarului n cauza.

Notiunea de proba vizeaz toate faptele i imprejurarile ce trebuie dovedite n rezolvarea cauzei.

Faptele i imprejurarile din cuprinsul probatiunii sint de doua feluri:

fapte principale

fapte probatorii.

Faptele probatorii se refera la imprejurari de fapt care nu sunt cuprinse n faptul principal, dar a caror demonstrare permite sa se traga concluzii cu privire la faptul principal. Un procedeu probator esential este cel al audierii persoanelor.

Legiuitorul a statuat Codul de Procedur Penal faptul c poate fi prob orice element de fapt care servete la constatarea existenei sau inexistenei unei infraciuni, la identificarea persoanei care a svarit-o i la cunoaterea imprejurrilor necesare pentru justa soluionare a cauzei. Mijloacele de prob sunt prevzute de alineatul 2 articolul 93. Nu se admite de a utiliza alte mijloace de prob, cum ar fi detectorul de minciuni, hipnoza, .a. Este de asemenea interzis de a nlocui raportul de expertiz cu unele date, acte departamentale, sau cu unele opinii ale specialitilor, rezultatul reviziilor i controalelor, .a.Potrivit articolului 100 al Codului de procedur penal administrarea probelor se efectueaz de ctre organul de urmrire penal din oficiu, sau la cererea altor participani la proces, precum i din instan la cererea prilor prin procedee probatorii prevzute de prezentul cod. n acest context nu pot fi admise ca probe datele obinute de ofierul de urmrire penal care i-a nclcat competena, sau cnd nu este cetean al Republicii Moldova, sau n perioada cnd este n concediu, cnd este n calitate de stagiar, .a. n al doilea rnd este necesar de respectat regula privind mijlocul cuvenit.

Printre mijloacele de prob enumerate limitativ in Codul de Procedur Penenal sunt enunate i declaraiile nvinuitului, inculpatului. Potrivit rolului activ al organelor de urmrire penal i al instanelor de judecat, acestea au obligaia s strang probele necesare aflrii adevrului.

Ascultarea inviunitului sau inculpatului este o activitate procesuala i de tactica criminalistic, efectuata de ctre organul de urmarire penala, in scopul stabilirii unor date cu valoare probanta necesare aflarii adevarului n cauza. Cu aceasta ocazie nvinuitul, inculpatul poate face marturisiri complete sau doar partiale, cu privire la infraciunea savirsita i la circumstantele legate de comiterea ei. Etapele ascultarii pot fi cuprinse in:

1 Pregatirea ascultarii: n aceasta etapa se vor stabili problemele care urmeaz a fi lamurite cu ocazia ascultarii, tactica de ascultare, precum i materialul probator ce urmeaz a fi folosit n cursul ascultarii tinnd cont de particularitatile fiecarei infraciuni n parte, de imprejurarile comiterii faptei, de personalitatea i psihologia fptuitorului/fptuitorilor. Datele preliminare despre acetia: antecedente penale, mediu sociofamilial de provenienta, pregatire scolara, comportament anterior etc. pot fi foarte importante pentru buna pregatire i realizarea cu succes a ascultarii.

2 Studierea materialului cauzei: Pe aceasta baza vor fi stabilite persoanele care urmeaz a fi audiate n cauza n calitate de nvinuiti sau inculpati, faptele care au fost retinute n sarcina acestora, participantii, calitatea i contributia lor la comiterea faptei, problemele ce urmeaz a fi lamurite prin intermeiul audierii. Studiul materialului trebuie fcut cu obiectivitate, atit cu observarea probelor n acuzare cit i a celor n aparare, a circumstantelor atenuante sau agravante.

3. Cunoasterea nvinuitului sau inculpatului: O buna stapinire a datelor cauzei presupune, pe linga cunoasterea faptelor concrete comise de ctre autorul faptei i preocuparea pentru cunoasterea trasaturilor personalitaii i a profilului psihic ale acestuia. Date de acest gen se pot obine pe mai multe cai, atit directe cit i indirecte. In cadrul activitilor de informare indirecta se inscriu:investigaii cu privire la persoana sa, date rezultate din cercetarea la faa locului, verificari la cazierul judiciar i n evidentele operative, audieri ale altor martori sau nvinuiti, studierea unor inscrisuri ce emana de la inviunit sau inculpat. Pe cale directa, se pot obine date prin intermediul unor perchezitii, aplicare de sechestru, retinere sau arestare, precum i prin audiere.

4. Intocmirea planului de ascultare: urmarea pregatirii audierii se poate intocmi un plan de ascultare. Acesta va avea n vedere urmatoarele aspecte:

problemele ce urmeaz a fi lamurite cu ocazia ascultarii;

materialul probator ce va fi utilizat n cursul ascultarii;

forta probatorie a materialului existent(probe directe, indirecte, mijloace materiale de proba);

momentul operativ oportun pentru utilizarea materialului probator n ancheta;

datele cunoscute despre personalitatea i psihologia celui ce

urmeaz a fi ascultat.

Intocmirea acestui plan este recomandabila anchetatorilor cu mai putina experienta. Interesul este ca, pe masura cresterii experientei sa creasca i nivelul de pregatire n instrumentarea corecta a cauzelor.

5. Asigurarea prezentei aparatorului: Prezenta aparatorului este obligatorie n situaiile prevazute de lege, dup nceperea urmaririi penale n cauza, ns nu se va permite aparatorlui sa intervina n desfasurarea ascultarii, in scopul obstructionarii relatarilor. Declaraiile bnuitului, nvinuitului, inculpatului Declaraia se definete ca o mrturisire, o afirmare deschis a unor convingeri, opinii sau sentimente, ceea ce afirm cineva cu un anumit prilej. Declaraiile sunt depuse n cadrul urmririi penale i judecrii cauzei. Sunt recunoscute doar ca mijloc de prob separat doar declaraiile depuse n cadrul aciunilor procesuale respective cum ar fi audierea, confruntarea i verificarea declaraiilor la locul infraciunii. Unele date obinute n cadrul altor aciuni procesuale, cum ar fi spre exemplu percheziia, nu pot fi recunoscute ca mijloc de prob. De asemenea nu pot fi recunoscute ca mijloc de prob datele incluse n procesul verbal de reinere, n ordonane de punere sub nvinuire. Pot fi recunoscute ca mijloc de prob doar datele care sunt pertinente, concludente i utile pentru cauza dat. Sunt admisibile doar declaraiile obinute cu respectarea prevederilor Codului de procedur penal.Articolul 102 stabilete o condiie de admisibilitate a declaraiilor i anume asigurarea veridicitii declaraiilor. n toate cazurile persoana care depune declaraii trebuie s indice sursa informaiei. Prevederile alineatului 2, art.102, trebuie de interpretat extensiv. Astfel, nu pot servi ca declaraii mrturiile unei persoane care se bazeaz pe presupuneri, bnuieli, zvonuri, ceea ce nseamn c n procesul penal este interzis de a admite n mod prealabil c ceva este posibil, real sau adevrat, atta timp ct nu este confirmat prin date care confirm cu certitudine existena fenomenului dat. Este inadmisibil, de asemenea, de a utiliza o informaie nentemeiat care nu a fost verificat.Prin natura lor, declaraiile bnuitului, nvinuitului, inculpatului sunt utilizate pentru aprarea intereselor legitime. Din aceste considerente n declaraii se conin nu numai date de fapt dar i unele opinii, presupuneri. Opiniile i presupunerile nu au valoare probant dar pot sta la baza unor versiuni privind existena unor mprejurri care nltur nvinuirea sau atenueaz responsabilitatea.Dup natura lor, declaraiile nvinuitului, bnuitului i inculpatului sunt asemntoare. Exist ns anumite particulariti la aprecierea declaraiilor acestor. Declaraiile bnuitului au importan probant independent. Din aceste considerente, declaraiile ulterioare ale persoanei sunt apreciate n cumul cu aceste declaraii. n obiectul declaraiilor bnuitului sunt incluse mprejurrile care au servit ca temei de reinere, de aplicare a msurii preventive, sau de recunoatere prin ordonan n asemenea calitate. n unele cazuri rezultatul audierii poate determina aplicarea unei msuri procesuale. Bnuitul nu poate prealabil fi ascultat ca martor, deoarece n asemenea cazuri se ncalc dreptul la aprare. Depunerea declaraiei este un drept i nu o obligaie a bnuitului, el nu poart rspundere penal pentru depunerea declaraiilor false, excepia o face cazul cnd bnuitul denun calomnios o alt persoan (articolul 311 al Codului Penal). Refuzul de a depune declaraii nu poate servi ca o dovad a vinoviei ns nu elibereaz de obligaia de a se prezenta la citare. Dreptul bnuitului de a depune declaraie presupune i informarea referitor la esena bnuirii. n obiectul declaraiilor bnuitului pot fi orice mprejurri importante pentru cauz, inclusiv relaiile cu alte persoane care se bnuiesc, se nvinuiesc, relaiile cu partea vtmat, cu martori, etc. n situaia cnd persoana bnuit a fost pus sub nvinuire sau exclus din proces, persoana este ascultat fie ca nvinuit, fie poate fi ascultat ca martor. n asemenea situaii nu este admis de a pune ntrebarea dac recunoate sau nu declaraiile depuse de bnuit sau de a le reaminti. n cazul cnd au aprut contradicii ntre declaraiile persoanei depuse n calitate de bnuit i cele depuse n calitate de nvinuit sau de martor, este necesar de a constata motivul acestor contradicii. Dac persoana a fost n continuare ascultat ca martor se interzice de a da citire n instan declaraiile depuse ca bnuit.Declaraiile nvinuitului, la fel ca i declaraiile bnuitului, sunt utilizate att pentru aprarea drepturilor i intereselor, ct i pentru a obine informaii utile n cauz.n obiectul declaraiei se includ nu numai datele formulate n ordonana de punere sub nvinuire. nvinuitul este n drept de a declara despre orice mprejurare dac consider c aceast mprejurare are importan pentru cauz. Poate declara despre anumite circumstane atenuante, despre cauzele care au contribuit la comiterea infraciunii, despre alte infraciunii despre care are numit informaie. n declaraiile lui poate fi inclus i caracteristica altui nvinuit, a prii vtmate, a martorilor, relaiile dintre acetia, etc. nvinuitul, inculpatul poate comunica anumite date care au importan n cauz i n dezbateri, n ultimul cuvnt, n anumite plngeri. Nu este permis de a se face referin la aceste date fr audierea nvinuitului.Declaraiile nvinuitului i inculpatului au aceeai valoare ca i celelalte probe din dosar. Din aceste considerente, recunoaterea vinoviei, ca atare, nu are valoare probant, avnd valoare probant informaiile pe care le depun nvinuitul i inculpatul despre fapta dat. Recunoaterea vinoviei poate fi luat n consideraie doar n ansamblu cu celelalte probe din cauz. Este necesar de nu confundat recunoaterea vinoviei n cadrul declaraiilor cu acordul de recunoatere a vinoviei (articolul 504 Codul de procedur Penal).n cazul cnd nvinuitul, inculpatul i-a recunoscut vinovia n cadrul mai multor aciuni procesuale, e necesar de a constata dac nu sunt contradicii eseniale n declaraiile depuse la diferite faze ale procesului. n cazul cnd exist contradicii eseniale, acesta este un criteriu de a aprecia c probele care constat vinovia sunt insuficiente.Regulile enunate mai sus sunt aplicabile i n cazul cnd nvinuitul sau inculpatul neag vinovia. n asemenea cazuri n obiectul declaraiilor sunt incluse mprejurrile care neag nvinuirea cu indicarea surselor de informare. nvinuirea nu poate s se bazeze pe declaraiile altui nvinuit cointeresat n cauza dat dac lipsesc alte probe. Sunt admisibile doar declaraiile depuse de nvinuit la care a participat i aprtorul, cu excepia cazului cnd nvinuitul a renunat la aprtor. Nu se admite de a ignora datele obinute din declaraiile nvinuitului, privind motivele, scopul aciunilor, mprejurrile care calific fapta, privind fapta coparticipanilor, din motivul c aceasta este o tendin a nvinuitului n aprarea sa. n asemenea situaii este necesar de a verifica aceste probe.n cazul cnd nvinuitul i-a schimbat esenial declaraiile este necesar de stabilit care sunt motivele. La formarea concluziilor n cauza penal pot fi utilizate declaraiile precedente dac aceste declaraii se coroboreaz cu restul probelor din dosar i dac a fost constatat netemeinicia schimbrii declaraiilor de ctre nvinuit.n cazul cnd nvinuitul declar c s-a autocalomniat este necesar de stabilit motivele care au condiionat autocalomnia i mprejurrile care confirm autocalomnia. n actele procedurale cum ar fi rechizitoriul, ordonana de scoatere a persoanei de sub urmrire, ordonana de clasare a cauzei penale, ordonana de ncetare a urmririi penale n sentin, este necesar de a indica probele care confirm sau neag aceast poziie.

Audierea bnuitului, nvinuitului, inculpatului

Audierea bnuitului, nvinuitului sau inculpatului trebuie s fie efectuat imediat dup reinere sau aplicarea unei msuri preventive ca bnuit sau dup emiterea unei ordonane de recunoatere ca bnuit sau dup naintarea acuzrii.

Reieind din articolele 64 i 66 CPP RM, bnuitul i nvinuitul i inculpatul au dreptul la asisten juridic pn la audierea lor. Este necesar de a asigura posibilitatea ntrevederii cu aprtorul n condiii de confidenialitate. Aceasta ntrevedere nu poate fi limitat n timp. n situaia cnd aprtorul ales nu poate s se prezinte se procedeaz conform prevederilor articolului 70.

Audierea nvinuitului, bnuitului sau inculpatului poate avea loc doar cu acordul acestor persoane. Din aceste considerente, persoana care efectueaz audierea trebuie s constate dac bnuitul, nvinuitul, inculpatul este de-acord s depun declaraii despre acest fapt fcndu-se meniune n procesul verbal.

Timpul nopii este intervalul de timp cuprins ntre orele 22.00 i 6.00 (vezi comentariul la articolul 6). Importana practic a acestei prevederi const n faptul c n timpul nopii se interzice efectuarea oricrei aciuni procesuale, cu excepia cazurilor care nu sufer amnare. La cazuri care nu sufer amnare se pot atribui situaiile n care necesitatea audierii a aprut subit n cadrul executrii altor aciuni procesuale, n cazul unui delict flagrant, cnd exist informaii c sunt tentative de a distruge probele, sau a le ascunde sau n situaia cnd este necesar de a mpiedica comiterea altor infraciuni, de a reine coparticipanii etc. n cazul lipsei unei asemenea mprejurri, probele obinute n urma audierii n timpul nopii a bnuitului, nvinuitului sau inculpatului vor fi inadmisibile. Se vor considera de asemenea ca inadmisibile probele obinute n urma declaraiilor n timpul nopii dac nu va fi indicat expres n procesul verbal motivul efecturii unei asemenea aciuni procesuale n timpul nopii.

Audierea poate fi efectuat i n alte locuri cum ar fi locul de trai, locul de serviciu sau n alt loc unde se afl bnuitul, nvinuitul sau inculpatul, spre exemplu n cazurile cnd necesitatea de a audia persoana a aprut subit n cadrul efecturii unei aciuni procesuale, cum ar fi percheziia sau altele.

Audierea poate fi efectuat n alt loc n cazul cnd sunt necesare de a fi efectuate anumite aciuni procesuale imediat dup audierea bnuitului, nvinuitului i inculpatului sau persoanei i este dificil de a depune declaraii neaflndu-se la locul unde a fost comis fapta, cnd starea sntii a bnuitului, nvinuitului mpiedic s se prezinte la citare, acesta poate fi audiat n locul tratamentului. n asemenea cazuri nu este necesar de indicat n procesul verbal locul. n timpul audierii persoanei bolnave este necesar de a confirma prin certificat capacitatea lui de a depune declaraii. n unele situaii la audiere trebuie s participe medicul.

Persoana care efectueaz urmrirea este obligat s se asigure ca bnuiii, nvinuiii, s nu comunice ntre ei, n situaia cnd n cauza penal sunt mai muli inculpai. n cazul cnd persoana accept s fie audiat se soluioneaz problema privind limba n care persoana va depune declaraii. n caz de necesitate este invitat un interpret.

Depunerea declaraiilor este un drept al bnuitului, nvinuitului, inculpatului, care nu poate fi limitat. Aceste fapt determin i modalitatea de depunere a declaraiilor. Persoana poate s depun declaraii n forma verbal iar dup aceea n form scris, poate s fac n scris explicaiile sau poate s le fac doar verbal. Aceste prevederi se refer la faza de urmrire penal. n timpul judecii, inculpatul depune verbal declaraii care se consemneaz n procesul verbal al edinei de judecat.

Ofierul de urmrire penal este obligat de a constata voina bnuitului sau a nvinuitului de a accepta o modalitate de depunere a declaraiilor.

Dreptul nvinuitului, bnuitului de a depune declaraii la faza de urmrire nu este n dependen de recunoaterea bnuielii sau nvinuirii. Indiferent de faptul dac bnuitul sau nvinuitul recunoate sau nu fapta, lui trebuie s i se dea posibilitatea de a depune declaraii.

Dac bnuitul sau nvinuitul a acceptat s fac n scris declaraiile trebuie s i se acord aceast posibilitate i numai dup aceea s i se pun ntrebri de concretizare sau alte ntrebri. Tactica audierii este stabilit de ctre ofierul de urmrire penal dar cea mai util ar fi acordarea posibilitii de a expune liber mprejurrile, iar dup aceea de a i se pune ntrebri.

Referitor la obiectul declaraiilor, a se vedea comentariul la articolul 103. Declaraiile bnuitului i nvinuitului trebuie s se detalizeze pentru a asigura posibilitatea verificrii lor.

Este necesar de a stabili cine mai poate fi audiat referitor la aceste mprejurri. Se concretizeaz mprejurrile privind locul, timpul i alte mprejurri ale faptei. Este necesar de a stabili din ce considerente bnuitul sau nvinuitul a memorizat anumite detalii. n cazul cnd se constat mprejurrile care au favorizat comiterea infraciunii trebuie de constatat faptele pe care le-a comis el personal ct i faptele complicilor. n toate cazurile este necesar de verificat i declaraia cu privire la alibi. Este necesar de constatat n legtur cu care fapt bnuitul sau nvinuitul se afla n locul indicat de acesta, ct i datele care confirm acest fapt sunt (declaraiile unor martori sau alte date).

Audierea nvinuitului, bnuitului care i recunoate vinovia trebuie s fie tot aa de detaliate ca i n cazul n care persoana neag vinovia. n cazul cnd persoana recunoate parial vinovia este necesar de a constata care fapte din nvinuirea formulat le neag i din ce motive. n cazul cnd n procesul audierii bnuitul sau nvinuitul care nu-i recunotea vinovia i-a schimbat poziia, la sfritul audierii se poate de pus suplimentar chestiunea privind faptul dac-i recunoate sau nu vinovia. Refuzul de a depune declaraii nu poate fi interpretat ca o prob n nvinuire i nu lipsete persoana de alte drepturi procesuale, ct i pe ofierul de urmrire penal de a asigura realizarea acestor drepturi.

n cazul cnd persoana refuz de a depune declaraii, acesteia i se d posibilitatea de a arta motivele de refuz de a depune declaraii, fapt care se menioneaz n procesul verbal. Este raional ca la audierea unei persoane care refuz s depun declaraii s participe procurorul.

Pe parcursul audierii ofierul de urmrire penal poate s pun la dispoziia persoanei unele probe, indic privind contradiciile n declaraiile persoanei. n cazul cnd se efectueaz nregistrri audio sau video a persoanei, trebuie s i se comunice (vezi comentariul la articolul 115).

Pe parcursul audierii nu pot fi utilizate metode de influen fizic sau psihic, sau care njosesc onoarea i demnitatea persoanei, promisiuni false, ameninri, .a. Sunt interzise ntrebrile sugestive, punerea asemenea ntrebri va nclca principiul accesului liber la justiie (vezi comentariul la articolul 19, alineatul 3). Nu ncalc legea situaia n care pe parcursul audierii se utilizeaz sistema conform creia dup fiecare ntrebare pus se nregistreaz rspunsul i se pune la dispoziie procesul verbal pentru semnare iar dup aceea se trece la urmtoarea ntrebare.

nvinuitul, bnuitul sau inculpatul poate s utilizeze anumite notie, scheme i altele. De asemenea pe parcursul audierii pot fi ntocmite scheme (spre exemplu locul aflrii fiecrui participant la fapt, .a.). Despre acest fapt este necesar de indicat n procesul verbal. Se interzice ns de a prezenta o declaraie scris mai nainte sau de a ncepe edina cu citirea unei declaraii depus anterior.

Confruntarea, prezentarea spre recunoatere a persoanelor i a obiectelor, verificarea declaraiilor la locul infraciunii pot fi efectuate doar dup audierea bnuitului i nvinuitului.

Referitor la procesul verbal vezi comentariul la articolele 260 i 261.

Aplicarea nregistrrilor audio sau video la audierea persoanelor

nregistrrile audio sau video se aplic nu numai la audierea nvinuitului, bnuitului, inculpatului i a prii vtmate, dar i la efectuarea celorlalte aciuni procesuale fiind aplicabile regulile stabilite de articolul 115.

Aplicarea nregistrrilor audio sau video are importan la asemenea aciuni procesuale cum ar fi percheziia, prezentarea spre recunoatere, cercetarea la faa locului, inclusiv n domiciliu, examinarea corporal, reconstituirea faptei i experimentul, deoarece la asemenea aciuni procesuale nu particip martori asisteni.

Lipsa martorilor asisteni la asemenea aciuni procesuale poate duce la abuzuri din partea organelor de urmrire i la aprecierea rezultatelor acestor aciuni procesuale, instana poate s se ciocneasc de dificulti, examinnd numai procesul verbal. Prezena imprimrilor poate crea un tablou mai clar privind efectuarea aciunii procesuale. Astfel, aceste imprimri vor contribui la pronunarea unei hotrri legale i ntemeiate.

Aplicarea la efectuarea aciunilor procesuale a nregistrrilor audio sau video nu nlocuiesc procesele verbale fiind utilizate concomitent. nregistrarea audio sau video nu poate nlocui procesul verbal.

Estre necesar ca n procesul verbal, nscrierea s fie de la prima persoan i, pe ct se poate, cuvnt n cuvnt.

nregistrarea audio sau video trebuie s se efectueze de la nceputul aciunii procesuale i pn la sfrit. Nu se admite nregistrarea unei pri a aciunii procesuale, ca i repetarea special pentru nregistrare. nregistrarea trebuie s fie fr ntreruperi, cu indicarea orei i datei pe pelicul. n cazul cnd apare necesitatea unor ntreruperi, despre aceasta se indic n procesul verbal, inclusiv indicndu-se motivele ntreruperii nregistrrii, ora ntreruperii, ct i momentul relurii nregistrrii.

Articolul 116

Prezentarea persoanei spre recunoatere

Dup natura sa, prezentarea spre recunoatere este o aciune procesual pe parcursul creia, unei persoane i se prezint alte persoane sau obiecte cu scopul constatrii asemnrilor sau deosebirilor cu persoanele sau obiectele examinate anterior, n mprejurri care au legtur cu fapta examinat. Codul de procedur Penal face divizare n dou articole ntre prezentarea spre recunoatere a persoanelor i prezentarea spre recunoatere a obiectelor.

Practica mai cunoate i asemenea prezentri spre recunoatere cum ar fi a textelor, a construciilor, a terenurilor, cadavrelor, animalelor, etc.

n calitate de persoan chemat spre a face recunoaterea pot participa persoane care au urmrit infraciunea sau circumstanele ce au atribuie la infraciune, au memorizat anumite caliti individuale a persoanelor sau obiectelor care au o relevan la infraciune (martorul, partea vtmat, nvinuitul, bnuitul).

n timpul prezentrii spre recunoatere, persoana chemat s recunoasc, lund n consideraie calitile memorizate i cele prezentate depune declaraii privind asemnrile sau deosebirile dintre acestea.

Pot fi prezentate spre recunoatere bnuitul, nvinuitul, partea vtmat, martorul. Persoana trebuie prezentat spre recunoatere dac o alt persoan la audiere declar c a vzut pentru prima dat aceast persoan n circumstane ce in de fapta urmrit, aceast persoan nu a cunoscut-o mai nainte, sau o cunoate, ns cel prezentat spre recunoatere neag acest fapt, sau n cazul cnd persoana chemat spre recunoatere nu cunoate datele personale a celui prezentat (numele, prenumele). Nu poate fi prezentat spre recunoatere o persoan altei persoane, dac ambii nu neag faptul c se cunosc.

Cel mai des utilizat n practic este prezentarea spre recunoatere frontal, dar poate fi i prezentarea din profil, din spate, prezentarea mersului persoanei, a vocii, etc.

Prezentarea spre recunoatere este precedat de audierea persoanei care este chemat spre a face recunoaterea. Pe parcursul audierii se constat circumstane care au precedat momentul perceperii persoanei. Este necesar de a obine rspuns la anumite chestiuni, i anume: n ce mprejurri a fost observat persoana prezentat spre recunoatere, ct timp a fost efectuat observarea, n ce condiii a fost efectuat observarea, cine a mai urmrit sau putea s observe. n procesul audierii celui chemat spre a recunoate este necesar de a constata anumii factori obiectivi de urmrire: n ce mprejurri a fost observat sau auzit persoana, n legtur cu ce mprejurri cel care recunoate se afla n locul respectiv, n ce timp al zilei sau nopii a fost efectuat observarea; care au fost condiiile de iluminare, ct timp a durat observarea, ct i factorii subiectivi, care influeneaz asupra obiectivitii perceperii: starea vzului i a auzului; calitile memoriei, dac destul de bine a memorizat persoana, dac a atras atenia la anumite caliti individuale, dac le poate descrie, dac dispune de anumite particulariti individuale care-i deosebete de ali indivizi, dac e n stare s identifice persoana n rndul altor persoane asemntoare.

Nu n toate cazurile, la audierea care anticipeaz prezentarea spre recunoatere, cel care face recunoaterea poate s-i aminteasc toate calitile individuale ale persoanei observate. n cazul cnd i se prezint spre recunoatere, el poate s-i aminteasc despre asemenea caliti despre care nu a indicat n timpul audierii prealabile. Acesta este un proces psihologic care poate fi lmurit i nu mrturisete despre contradicii n declaraiile anterioare. n acelai timp, la analiza unor astfel de situaii este necesar de stabilit dac celelalte caliti individuale, invocate de ctre cel chemat spre a face recunoatere, corespund cu calitile persoanei prezentate spre recunoatere, iar calitatea scpat din vedere este mai greu de memorizat.

Nu este admis de a prezenta o persoan spre recunoatere mai multor persoane consecutiv, deoarece obiectivitatea recunoaterii va fi pus la ndoial, reieind din faptul c declaraiile lor vor depinde una de alta. Legea interzice efectuarea prezentrii spre recunoatere repetat la care particip aceleai persoane (att cel prezentat ct i cel chemat).

Este deosebit de important respectarea prevederilor legale privind procedura de prezentare spre recunoatere. Ignorarea cerinelor legii privind prezentarea spre recunoatere a persoanei cu cel puin patru asisteni procesuali de acelai sex, asemntori la exterior, este o nclcare grav care duce la pierderea valorii probante a datelor obinute.

Se consider c persoanele sunt asemntoare dac acestea nu se deosebesc dup: vrst, forma corpului, nlime, forma i culoarea feii, prului, ochilor, coafurii, culoarea i modelul mbrcmintei, dac nu au anumite semne particulare.

La efectuarea aciunii procesuale, persoana care efectueaz prezentarea spre recunoatere este obligat s constate dac persoana chemat spre a recunoate este convins n concluziile sale, deoarece nvinuirea nu poate s se bazeze pe recunoaterea exprimat fr o convingere suficient. Aceeai situaie este i cnd apar dubii n privina corectitudinii concluziilor persoanei care recunoate.

Organul de urmrire este obligat s-i propun persoanei care urmeaz a fi recunoscut s ocupe locul pe care-l dorete printre asistenii procedurali. Despre aceasta n mod obligatoriu se face meniune n procesul verbal. Propunnd persoanei s ocupe oricare loc printre asistenii procedurali este necesar de luat n consideraie c chiar respectnd aceast prevedere recunoaterea va fi considerat neveridic, dac persoana care urmeaz a fi recunoscut a fost pus n asemenea condiii care l evideniau din cercul persoanelor prezentate spre recunoatere.

Datele obinute n timpul recunoaterii nu pot fi recunoscute ca probe care prevaleaz asupra altor probe, dar trebuie apreciate n cumul cu celelalte probe.

Doar n situaia cnd prezentarea spre recunoatere este imposibil se poate efectua recunoaterea dup fotografia acestuia.

n situaia cnd persoana se afl n cutare sau fiind grav bolnav se afl la tratament ntr-o instituie medical, poate fi fcut prezentarea spre recunoatere dup fotografii.

La prezentarea fotografiilor trebuie de respectat cerinele alineatului 3 al articolului 116 privind asemnarea persoanei. Fotografiile trebuie s fie de aceeai mrime (alb-negru sau color), ct i aceeai distan de fotografiere. n cazul cnd a fost efectuat prezentarea spre recunoatere n baza fotografiei, este necesar de menionat n procesul verbal motivele neprezentrii spre recunoatere a persoanei.

Reieind din importana acestei aciuni procesuale i din necesitatea asigurrii drepturilor i garantrii drepturilor persoanei prezentate spre recunoatere, este necesar ca la aceast aciune procesual s participe aprtorul.

n procesul verbal al prezentrii spre recunoatere, pe lng datele prevzute de articolul 260 trebuie s includ: date privind persoana chemat spre a recunoate, statutul su procesual, date privind persoanele prezentate spre recunoatere, condiii de efectuare a aciunii procesuale, date privind aprtorul.

n procesul verbal se includ date privind asistenii procedurali. Este necesar ca n procesul verbal s se indice date despre anunarea drepturilor i obligaiilor participanilor, ct i responsabilitatea prevzut pentru nerespectarea acestor obligaii, decurgerea acestei aciuni procesuale.

Declaraiile persoanei chemate spre a recunoate se nscriu pe ct de posibil de detaliat. n acest sens este deosebit de important de a indica n baza cror criterii persoana a indicat anume la persona dat. Procesul verbal se semneaz de ctre toi participanii. De asemenea, n procesul verbal sunt indicate i obieciile participanilor la aceste aciuni procesuale.

Spre deosebire de alte aciuni procesuale, la prezentarea spre recunoatere a persoanelor, unul dintre participani care este persoana prezentat spre recunoatere, indiferent de faptul dac a fost recunoscut sau nu ia cunotin cu procesul verbal, inclusiv, evident nu-l semneaz. Aceast prevedere legal este ndreptat spre asigurarea secretului urmririi penale. Persoana recunoscut poate face cunotin cu procesul verbal fie la o etap a urmririi cnd consider necesar ofierul de urmrire penal sau procurorul, fie la terminarea urmririi cnd face cunotin cu toate materialele cauzei.

Prezentarea n afara spaiului vizibilitii celui care urmeaz a fi recunoscut se efectueaz n dou forme: 1. persoana chemat spre recunoatere i cei prezentai spre recunoatere se afl n diferite birouri cu un perete comun, n care se afl un geam cu sticl special. n al doilea caz cel prezentat spre recunoatere i cel chemat spre recunoatere se afl n diferite birouri, n biroul unde se afl cei prezentai spre recunoatere se stabilete o camer care-i fixeaz toi cei prezentai.

CAPITOLUL II. TACTICA ASCULTRII NVINUITULUI I INCULPATULUIImaginea poziiei psihologice a reprezentantului autoritii publice n interogatoriu nu va putea fi recepionat i neleas corect, nici dimensiunea real a responsabilitii sale sociale, inclusiv sensul profesional, dac se ignor complexitatea fenomenului de criminalitate i dificultile cauzelor complexe pline de hiuri cu care acesta se confrunt, fr a mai lua n calcul riscurile i ameninrile crora adesea trebuie s le fac fa.

Tensiunea anchetei judiciare este esenial pentru a gsi soluia dreapt, ea fiind comparabil cu tensiunea psihologic specific unei partide de ah, n care se confrunt parteneri cu stiluri diferite: anchetatorul, tehnic i plin de imaginaie, pe de o parte, iar pe de alta, infractorul viclean i speculativ.

2.1.Pregtirea n vederea ascultarii nvinuitului inculpatului

Scopul procesului penal este constatarea faptelor ce reprezint infraciuni, astfel ca orice persoan care a svrit o infraciune s fie pedepsit potrivit vinoviei sale i nici o persoan nevinovat s nu fie tras la rspundere penal. Eficiena ascultrii nvinuitului, inculpatului depinde n mare msur de modul n care organul de urmrire penal realizeaz pregtirea actului procedural. Pregtirea n vederea ascultrii ce presupune stabilirea problemelor care trebuie lmurite, a tacticii de ascultare, a materialului probator folosit n timpul ascultrii, inndu-se cont de particularitile fiecrei infraciuni n parte, de mprejurrile comiterii, de personalitatea i psihologia nvinuitului, inculpatului. Tratarea cu superficialitate a acestei prime etape a interogatoriului judiciar poate avea consecine negative asupra ntregului proces penal.

1.Studierea materialelor cauzeiAceast etap este deosebit de important pentru ca anchetatorul s poat stabili problemele ce trebuie lmurite n timpul interogatoriului judiciar. Ea are ca efect cunoaterea de ctre magistrat a tuturor aspectelor deinute referitoare la infraciunea pe care o cerceteaz. De aceea studierea materialelor cauzei urmeaz a fi efectuat dup alte activiti premergtoare cum sunt cercetarea la faa locului, examinarea i interpretarea mijloacelor materiale de prob existente, luarea declaraiilor eventualilor martori oculari sau victimelor dac acestea au supravieuit, dispunerea efecturii unor noi expertize, etc.

2.Cunoaterea nvinuitului, inculpatuluiAnchetatorul nu poate elabora sau alege procedeele tactice fr a cunoate n ce msur sunt eficiente n raport cu personalitatea nvinuitului, inculpatului. Componentele de baz ale personalitii unui individ sunt temperamentul, caracterul aptitudinile , educabilitatea, comportamentul deviant i tendinele criminale. n literatura de specialitate se disting patru tipuri temperamentale fundamentale: sanguin, coleric, flegmatic, melancolic. Pentru o bun anchetare trebuie cunoscute att aptitudinile generale ct i cele speciale ale nvinuitului, deoarece fiecare infraciune poart amprenta personalitii fptuitorului. Alte elemente care contureaz personalitatea nvinuitului, sunt mediul familial, colile pe care le-a urmat, profesiile, cercul de prieteni, locul unde i-a satisfcut stagiul militar i antecedentele penale. Se impune deci, cunoaterea inteligenei, slbiciunilor, pasiunilor, comportamentului n familie i n societate, la locul de munc, etc.

3. ntocmirea planului de ascultareAnchetatorul alege un anumit plan de anchetare i emite o teorie referitoare la modul de

svrire a infraciuni, ndreptnd cercetrile n aceast direcie. Stabilirea prealabil, cu strictee a problemelor ce trebuie clarificate cu ocazia ascultrii. Problemele ce urmeaz a fi lmurite n timpul ascultrii, trebuie organizate cronologic, lsnd n acelai timp loc pentru modificarea acestei ordini, n funcie de elementele noi, necunoscute anchetatorului, care apar inevitabil n timpul fiecrei ascultri. Pregtirea materialului probator . Pe lng alegerea materialului probator, se stabilete i modul n care acesta va fi prezentat, n practic se folosesc trei metode tactice i anume:

prezentarea progresiv care ncepe cu probele de detaliu i apoi treptat se trece la probele puternice; prezentarea frontal care const n prezentarea pe neateptate a celor mai puternice probe de acuzare i pe parcursul ascultrii sunt prezentate i probele secundare pentru a-l convinge pe nvinuit, inculpat c se cunosc i amnuntele faptelor sale i prezentarea integral , care este folosit atunci cnd exist material suficient i bine verificat n legtur cu o cauz cercetat i se adopt tactica povestirii ntregului proces al infraciunii. Determinarea ordinii n care se face ascultarea: Aceast etap este specific infraciunilor la comiterea crora au participat mai muli fptuitori. Ca regul, ascultarea va ncepe cu cei despre care se dein mai multe informaii sau cu cei care fac declaraii conforme cu materialul probator obinut pn n acel moment.

Regula poate fi ns influenat de anumii factori cum ar fi forma de participaie la infraciune de antecedente penale i de personalitatea fiecruia.

4. Alte activiti pregtitoareCitarea sau aducerea nvinuitului, inculpatului n camera de ascultare. Ordinea i modalitatea de citare a nvinuiilor, inculpailor trebuie s conduc la evitarea, contactului ntre persoanele interesate n cauz i la contactul ntre persoanele care au fost deja audiate i cele ce urmeaz s fie ascultate. Anchetatorul se poate deplasa i la locul n care se afl nvinuitul, inculpatul (spital, penitenciar, loc de munc, domiciliu), sau unde a fost comis infraciunea (n cazul infractorilor labili emoional i a infraciunilor de omor, viol, tlhrie.Asigurarea prezenei aprtorului. Orice nvinuit, inculpat are, dreptul la aprare n timpul procesului penal, organul de urmrire penal avnd i obligaia de a-i asigura posibilitatea pregtirii i exercitrii dreptului la aprare. Aprtorul trebuie citat la data, ora i locul fixat pentru ascultare.

Asigurarea prezenei interpretului, printelui, tutorelui sau educatorului. Legea prevede interpret cnd nvinuitul, inculpatul nu cunoate limba romn, rolul acestuia fiind de a mijloci comunicarea dintre anchetator i persoana anchetat.

ntreaga activitate de pregtire a ascultrii nvinuitului, inculpatului are ca finalitate elaborarea unui plan de ascultare care va conine problemele de clarificat, ordinea n care vor fi abordate i materialul probator care va fi prezentat. Pentru toate cauzele penale exist probleme cu caracter general care trebuie lmurite cu ajutorul nvinuitului, inculpatului:

Obinere de date complete asupra faptelor ce i se rein in sarcina;

Cunoaterea si verificarea probelor, argumentelor pe care le prezint in aprarea sa; Dovedirea poziiei sale nesincere, cnd declaraiile se contrazic cu faptele dovedite; Descoperirea tuturor infraciunilor comise , precum si a participanilor ;

Asigurarea condiiilor materiale n care urmeaz s se desfoare ascultarea. In planificarea ascultrii, anchetatorul trebuie sa creeze un cadru adecvat interogatoriului judiciar, amenajnd ncperea n care se va desfura ascultarea, astfel nct inculpatului s-i inspire seriozitatea situaiei i oficialitatea activitii la care va participa. Sunt necesare i unele msuri suplimentare cum ar fi aezarea nvinuiilor, inculpailor ct mai departe de u sau fereastr care s-i mpiedice s-i concretizeze eventualele intenii de fug sau de automutilare i luarea obiectelor tioase, neptoare, dure (cuite, lame, pixuri, ace , agrafe pentru hrtie ) din preajma locului unde va fi aezat nvinuitul, inculpatul, obiecte pe care acesta le poate folosi pentru a se automutila sau pentru a-l ataca pe anchetator. n acest cadru trebuie s se ncadreze magistratul prin inuta sa ; un aspect exterior neglijent, semnele de oboseal, iritarea, nervozitatea, gesturile de intoleran , vor avea consecine negative asupra desfurrii ascultrii.

2.3.Strategii de interogare

Cunoaterea mprejurrilor n care a fost svrit infraciunea i stabilirea corect a datelor privind persoana nvinuitului (inculpatului) folosesc anchetatorului la stabilirea procedeelor tactice de efectuare a ascultrii.

Tactica ascultrii nvinuitului (inculpatului) cuprinde metode i mijloace legale folosite n activitatea de ascultare, n scopul obinerii unor declaraii complete i veridice, care s contribuie la aflarea adevrului i clarificarea tuturor aspectelor cauzei. Dispoziiile legale i regulile tactice criminalistice reprezint elemente de baz n stabilirea tacticii de ascultare. O tactic adecvat presupune adaptarea regulilor generale la fiecare cauz n parte, la personalitatea celui ascultat i la poziia nvinuitului (inculpatului).

Procedeele tactice de ascultare a nvinuitului, cunoscute n practica autoritilor judiciare sunt:

a) Strategii de interogare viznd folosirea ntrebrilor de detaliu

b) Strategii de interogare repetat.

c) Strategii de interogare sistematic

d) Strategii de interogare ncruciat

e) Strategii de interogare viznd tactica complexului de vinovie

f) Strategii de interogare viznd folosirea probelor de vinovie

g) Strategia interogrii unui nvinuit sau inculpat despre activitatea celorlali participani la svrirea infraciunii

h) Strategia interogrii viznd spargerea alibiului237 sau justificarea timpului critic

i) Strategii viznd interogatoriul psihanalitic

Ascultarea dirijat. Moment deosebit de important al ascultarii, acesta etapa d masura calitilor anchetatorului, a modului n carea pregatit ascultarea, spiritul de observatie, initiativa i perspicacitatea sa.

Intrebarile ce vor fi adresate vor viza obinerea unor explicaii complete asupra tuturor faptelor ce au fost retinute, verificarea i cunoasterea tutturor argumentelor invocate n aparare. Pentru obinerea unor date noi, necunoscute anterior, n legatura cu faptele de importanta, esentiale pentru cauza, a lamuririi complete a explicaiilor nvinuitului sau inculpatului, se vor adresa intrebari asftel incit sa nu mai ramina aspecte neclarificate n declaratie.

De asemenea, se va insista pentru obinerea de date i detalii cu privire la anumite fapte necesare pentru verificarea i nceritaii declaraiilor. Se va urmari demascarea declaraiilor nesincere, cind acestea vin n contradictie cu probatoriul administrat, existent dosarul cauzei.

Intrebarile trebuie sa indeplineasca anumite conditii

sa fie clare i precise:

sa fie formulate la nivelul de intelegere al celui ascultat,

sa nu fie sugestive:

sa oblige la un raspuns complet/relatare i sa nu gemereze raspunsuri de genul ''DA'', ''NU''.

sa nu puna n dificultate pe cel ascultat atunci cind acesta este i ncer, interesat n declararea adevarului.

n procesul ascultarii pot fi folosite mai multe multe categorii de intrebari, in raport cu scopul urmarit, cu natura i aria de cuprindere a aspectelor ce urmeaz a fi clarificate.

n acest sens pot fi adresate: 1. Intrebari temacare vizeaz fapta n ansamblul ei, avand un caracter general.

2. Intrebari problemacare urmaresc lamurirea unor aspecte ale activitaii ilicite, sau ale cauzei.

3. Intrebari detaliucare au un caracter strict limitat la anumite amanunte, prin care se urmareste obinerea de explicaii ce pot fi verificate. Acete intrebari pot fi:de precizare, de completare, de control. Prin adresarea acestor intrebari se urmareste determinarea cu exactitate a imprejurarii n lamurirea unor aspecte omise cu ocazia relatarii libere, pentru verificarea i nceritaii i constantei n declaraii a celui ascultat.

Procedee tactice utilizate n ascultarea nvinitului sau inculpatului. Aceste procedee tactice i nt folosite pentru prezentarea probelor privind vinovatia.

Audierea progresiva. Asa cum o arata i denumirea, acesta modalitate se bazeaz pe prezentarea gradata a probatoriului. Mai intai vor fi prezentate probele de mai putina importanta(cele care privesc amanunte secundare ale infraciunii)apoi cele mai importante, cel care privesc faptul principal. Acesta gradare poate sa determine pe cel ascultat sa renunte la eventuale declaraii mincinoase fcute anterior.

Audierea frontala Se realizeaz prin prezentarea neasteptata a celor mai puternice probe. Acesta abordare directa, frontala, este menita sa sparga verigile fragile ale apararii nvinuitului, urmarind determinarea acestuia la declaraii i ncere.

Din punctul de vedere al relatiei psihologice anchetator anchetat, aceasta trebuie sa evidentieze contactul cu o autoritate. Se va mentine o atitudine sobra, politicoasa, dar rezervata, profesionala prin tinuta i vocabularul anchetatorului.

Acesta va solicita lamuriri, va pune intrebari, creind un climat de natura a atrage increderea i respectul celui ascultat.

Cind nvinuitul sau inculpatul va invoca un anumit alibi, i se vor cere lamuriri cu privire la unele amanunte din cursul relatarilor libere. Daca apar unele inadvertente, neconcordante, se vor cere suplimentar explicaii, se vor solicita de exemplu prezentarea biletelor de calatorie atunci cind se sustine lipsa din localitate la data comiterii faptei, eventuale alte acte doveditoare ale acestui faptbilete de cazare hotel, bilete de iesire din spital, delegaii, etc.

n general se vor realiza ascultari repetate menite sa asigure verificarea i completarea declaraiilor date la prima ascultare. Prin intermediul ascultarilor se vor urmari a fi evidentiate momentele deosebit de importante ale aparitiei ideii infractionale, ''lupta motivelor''si deliberarea sau luarea hotaririi*. In aceste conditii faptul ilicit nu ramine o simpla achizitie aleatorie, periferica n contiina autorului ci se contureaz ca o structura infractionala stabila, cu incarcatura denatura psihoafectiva specifica, i cu un rol motivational bine definit.

2.3.Tactica asculrii propriu-zise a nvinuitului, inculpatului

Verificarea identitii nvinuitului, inculpatului a acestuia cu privire la nume, prenume, porecl, data i locul naterii, numele i prenumele prinilor, cetenia, studiile, situaia militar, loc de munc, ocupaia, adresa, antecedente penale i alte date necesare stabilirii situaiei sale personale.

Ulterior stabilirea identitii celui ascultat, se efectueaz pe un ton calm, dar oficial, anchetatorul i va aduce la cunotin celui anchetat, fapta care formeaz obiectul cauzei punndu-i n vedere s declare tot ce tie cu privire la acea fapt precum i la nvinuirea ce i se aduce.

Tactica de ascultare n faza relatrii libere. Dup ce i s-a adus la cunotin acuzaia, i s-a prezentat infraciunea de facto, i i s-a solicitat s declare tot ce tie, nvinuitul, inculpatul va fi pus s dea i o declaraie scris .

Ascultarea n faza relatrii libere este reglementat, de C. Proc. Pen. prin care se interzice folosirea de violente, ameninri ori alte mijloace de constrngere, precum i promisiuni sau ndemnuri in scopul de a se obine recunoaterea nvinuirii Ascultarea nu poate ncepe, cu citirea sau reamintirea declaraiilor pe care acesta le-a dat anterior. nvinuitul, inculpatul nu poate prezenta sau citi o declaraie scrisa anterior. Odat ce a nceput s-i prezinte versiunea cu privire la fapt, nvinuitul, inculpatul va fi lsat s declare liber tot ce tie, fr a fi ntrerupt de anchetator. n cazurile cu mai muli nvinuii, inculpai C. Proc.Pen. reglementeaz modul n care se va desfura ascultarea, fiecare nvinuit sau inculpat este ascultat separat ceea ce presupune c fiecare este ascultat fr s fie de fa ceilali. Este esenial ca anchetatorul s fie calm i rbdtor, chiar i atunci cnd n raport cu dovezile pe care le deine, nesinceritatea celui ascultat este vdit. Odat intrat n cabinetul de anchet, nvinuitul, inculpatul va fi urmrit tot timpul fr ostentaie, discret, lsndu-i-se impresia c anchetatorul este total absorbit de declaraiile sale i nu de comportamentul su expresiv. Pe lng gesturile involuntare ale nvinuitului, inculpatului, organul de urmrire penal trebuie s fie atent i la privirea acestuia, pentru a sesiza starea de nelinite, de derut, de disimulare. Cunoaterea valorii informative a pendulrii privirii trebuie s-l fac pe anchetator circumspect, obligndu-l s-i controleze mimica i privirea. El trebuie s fie ct mai puin permisiv i s nu uite nici un moment c este tatonat de nvinuit sau inculpat, iar cea mai mic reacie l-ar trda. Pe ntreaga durat a ascultrii vor fi evitate gesturile de nemulumire, de enervare sau de oboseal. nvinuitul, inculpatul trebuie urmrit cu atenie, anchetatorul fiind foarte interesat s asculte versiunea acestuia. El nu trebuie ntrerupt ci lsat s relateze totul, ba chiar ncurajat s o fac prin expresii de genul: da, continu, interesant, mai departe, etc.. ntr-un fel aceast ncurajare denumit condiionare prin graiere este o capcan eficient, nvinuitul, inculpatul avnd falsa impresie c a fost integral crezut, astfel c revenirea cu ntrebri dup ncheierea declaraiei, cel puin pentru nceput, l surprinde nepregtit. Trebuie reinut ns c starea de impasibilitate pe care se situeaz anchetatorul n aceast faz a ascultrii nu se confund cu buna-voina sau iertarea, fiind necesar pstrarea fermitii n a-l determina pe cel ascultat s declare adevrul. Relatarea liber a declaraiilor are unele avantaje n funcie de sinceritatea sau nesinceritatea nvinuitului:

posibilitatea nvinuitului, s expun faptele i mprejurile n succesiunea lor fireasc aa cum i le reamintete, urmnd un anumit ir al ideilor sale; posibilitatea cunoaterii sau verificrii cu exactitate a modului n care s-a svrit infraciunea i a mobilului acestei; obinerea de date noi despre faptele i mprejurrile cauzei, despre participanci, date necunoscute de organul judiciar; posibilitatea organului de urmrire penal de a-l examina pe cel ascultat, dndu-i seama de pozicia pe care a ales-o pentru aprarea sa i dac este sincer sau nu n cele relatate.

Tactica de ascultare n faza adresrii ntrebrilor. Codul de Procedur Penal reglementeaz ascultarea nvinuitului, inculpatului n faza adresrii de ntrebri, dar nu precizeaz modalitile sau tactica ce trebuie folosit. ntrebrile vor fi formulate, n principal n funcie de poziia adoptat de nvinuit sau inculpat fa de nvinuirea ce i se aduce. n funcie de scopul urmrit de organul de cercetare penal ce efectueaz ascultarea precum i de caracterul general al problemei pe care acesta dorete s-o clarifice, n literatura de specialitate ntrebrile sunt clasificate astfel:

ntrebri tema cu caracter general; ntrebri problem ; ntrebri detaliu.

Dup formularea ntrebrilor o alt problem important ce se ridic este: modalitatea tactic de adresare a acestora. Rolul determinant n alegerea procedeelor tactice este poziia nvinuitului, inculpatului fa de nvinuirea ce i se aduce, de structura sa psihic. n ipoteza recunoaterii comiterii infraciunii pentru care este cercetat misiunea anchetatorului nu ntmpin dificulti, singurele ntrebri necesare fiind cele de precizare i completare. Atunci cnd nvinuitul ncearc s nege, s denatureze faptele, anchetatorul trebuie s manifeste abilitatea de a-l determina s fac declaraii adevrate, putnd utiliza ntrebrile de completare, precizare i control, un efect deosebit avndu-l ntrebrile detaliu. n situaia refuzului de a face declaraii anchetatorul va trebui s-l conving pe cel anchetat c a renuna la aceast poziie este n avantajul su. Dificulti apar n situaia declaraiilor mincinoase, incomplete, contradictorii, a respingerii nvinuirii, a persistrii n refuzul de a face declaraii sau a revenirii cu elemente noi asupra declaraiilor anterioare.

Procedee tactice utilizate n ascultarea nvinuitului, inculpatului. Tactica ascultrii nvinuitului, cuprinde un ansamblu de mijloace legale, stabilirea tacticii fiind realizat cu respectarea dispoziiilor legale i a regulilor tactice criminalistice.

Folosirea ntrebrilor detaliu. Procedeul este utilizat atunci cnd declaraiile nvinuitului, prezint elemente contradictorii, sau cnd acesta refuz colaborarea cu organul de urmrire penal. Anchetatorul trebuie sa pun ntrebri formulate clar, precis i concis, utiliznd o terminologie adecvat persoanei ascultate i evitnd ntrebrile sugestive.

Ascultarea repetat. Uneori anchetatorul nu poate afla de la o prim ascultare aspectele adevrate, iar in aceste cazuri, se apeleaz la procedeul ascultrii repetate, nvinuitul, fiind solicitat s fac noi declaraii cu privire la aceleai fapte, mprejurri, amnunte, la diferite intervale de timp.

Utiliznd ntrebrile de detaliu la fiecare nou ascultare, contrazicerile din declaraiile nvinuitului, demonstreaz netemeinicia afirmaiilor pe care le-a fcut anterior.

Ascultarea sistematic. Acest procedeu tactic const n adresarea unor ntrebri problem, ncercndu-se clarificarea modului n care a conceput i pregtit infraciunea, care au fost persoanele participante i contribuia fiecruia la svrirea infraciunii. Ascultarea sistematic este utilizat in cauzele complexe i cu grad ridicat de dificultate, fie la o infraciune cu mai muli autori, fie la multe infraciuni cu acelai autor, sau n cazul nvinuitului, nesincer, necooperant.

Ascultarea ncruciat. Ascultarea ncruciat fiind un procedeu ofensiv, prin ritmul alert n care se succed ntrebrile adresate lui, nvinuitul, inculpatul nu are posibilitatea de a-i pregti rspunsuri mincinoase, organul de cercetare penal fiind in avantaj prin profesionalismul su.

Tactica complexului de vinovie. Aceasta tactica const n adresarea alternativ de ntrebri neutre, care nu au legtur direct cu cauza i a altora care conin cuvinte afectogene privitoare la fapt i rezultatele ei. Astfel anchetatorul obine declaraii sincere i complete din partea celui audiat.

Folosirea probelor de vinovie. Acest procedeu este utilizat numai dup ce organul de cercetare penal a efectuat o prim ascultare a respectivului nvinuit, inculpat, care s-a dovedit a fi nesincer. Prezentarea probelor de vinovie va fi nsoit de ntrebri selectate judicios i formulate clar, corect, concis, fr a lsa vreo posibilitate de interpretare a rspunsului.

Ascultarea unui nvinuit, inculpat despre activitatea celorlali participani la svrirea infraciunii. Acest procedeu este utilizat atunci cnd ntr-o cauz exist mai muli nvinuii, inculpai, adic n cazul infraciunilor comise n participaie. Avnd n vedere faptul c fiecare nvinuit, inculpat este ascultat separat, nici unul nu va ti ceea ce au declarat ceilali, fiind bineneles interesai s afle de la organul de urmrire penal care este poziia celorlali.

Solicitarea de a justifica modul n care nvinuitul, inculpatul a folosit timpul ntr-o anumit perioad. Acest procedeu tactic const n solicitarea adresat nvinuitului, s fac declaraii despre locul unde s-a aflat, cu cine a luat legtura, ce a fcut nainte, n timpul i dup comiterea faptei. ntrebrile scurte, precise, la obiect vor obliga nvinuitul, inculpatul s formuleze rspunsuri adecvate, relatnd datele solicitate de anchetator.

Procedeul justificrii timpului critic

Acest procedeu se folosete, de regul, atunci cnd bnuitul refuz s fac declaraii. Cunoscndu-se activitatea bnuitului i se va solicita s declare locul unde s-a aflat, cu cine a luat legtura, ce a ntreprins nainte, n timpul i dup svrirea infraciunii. Explicaiile date vor fi verificate minuios pe zile, ore, minute i locuri. De asemenea, procedeul se folosete n ascultarea infractorilor nesinceri, refractari, oscilani n declaraii, care ncearc s ngreuneze aflarea adevrului. Acestora li se va cere s arate ce au fcut pe zile i ore, s prezinte locurile unde s-au aflat i persoanele cu care au luat legtura.

Organul judiciar este interesat s cunoasc toate mprejurrile n care infraciunea a fost svrit, poziia de sinceritate sau de nesinceritate pe care se situeaz nvinuitul sau inculpatul, capacitatea sa de rezisten etc., iar n raport de aceste elemente s adopte cea mai potrivit linie tactic, n vreme ce nvinuitul sau inculpatul caut s obin ct mai multe informaii att cu privire la organul judiciar ct i cu privire la datele pe care acesta le deine, pentru a adopta, la rndul su, cea mai avantajoas linie defensiv. Contient de faptul c este obiectul unei atente examinri psihologie, printr-un necontenit efort de autocontrol, prin cenzurarea atent a comportamentului, nvinuitul sau inculpatul se strduie s ofere ct mai puine informaii despre sine.

Pentru a obine maximum de date ce prezint interes pentru soluionarea cauzei, principala cale prin care se realizeaz transferul de informaii calea verbal trebuie complinit cu investigarea celorlalte modaliti de comunicare comunicarea nonverbal -, care ofer un surplus de informaii i avantajul de a se sustrage posibilitilor de autocontrol voluntar ale subiectului.

Particularitile ascultrii unor categorii de nvinuii, inculpai. In cazurile in care nvinuiii, inculpaii fie nu cunosc limba romn, fie prezint anumite handicapuri (de vorbire, vizuale, auditive), fie sunt minori, se va asigura prezena unui interpret pentru respectivul fptuitor, alturi de aprtorul acestuia.

Ascultarea minorului. Potrivit legii penale, minorul n vrst de pn la 14 ani nu rspunde penal, iar cel cu vrst cuprins ntre 14 i 16 ani rspunde doar dac se dovedete c a svrit fapta cu discernmnt, de la aceast regul fiind formulate unele excepii. Pe parcursul ascultrii minorului, acesta va fi lsat s relateze faptele aa cum le-a svrit. Pentru evitarea nelegerii eronate a sensului ntrebrilor este recomandat ca acestea s fie clare, corecte, concise.

Mijloace tehnice destinate depistrii comportamentului simulate. Profesorul Rolea sublinia c sinceritatea este o prescripie moral care nu poate fi ntotdeauna o realitate psihologic. Omul este capabil s-i ascund (disimuleze) aciunile sale sau s le contrafac (simuleze) fie pe plan acional fie pe plan verbal (minciuna). A mini, spunea Rousseau, nseamn a ascunde un adevr ce trebuie dezvluit.

De cele mai multe ori simpla prezen a unei persoane n cabinetul de anchet sau n boxa acuzailor i provoac acestuia o stare emoional destul de puternic, stare ce nu n puine cazuri a fost interpretat n sensul vinoviei. Emoiile - aa numitele emoii oc sau strile emoionale de mai lung durat - sunt nsoite, de obicei, de unele manifestri viscerale i somatice . Aceasta se explic prin faptul c un rspuns poate fi mincinos, dar nu poate fi depersonalizat. Pentru depistarea acestor modificri s-au construit o serie de aparate ca: pleistmograful, sfigmograful, cardiograful, pneumograful, cele mai utilizate de organele de cercetare penal, deci cele mai eficiente sunt considerate a fi:poligraful; detectorul de stres emoional in voce; dectectorul de stres emoional n scris.

Consemnarea declaraiilor nvinuitului, inculpatului

Declaraiile nvinuitului, inculpatului sunt necesare i n faza de judecat. Pentru a putea fi folosite n orice moment al procesului penal, legea instituie obligativitatea consemnrii n scris a acestei declaraii. Declaraia scris de nvinuit, inculpat, este datat i vizat de organul de urmrire penal n faa cruia a fost fcut. Legea rezerv nvinuitului, inculpatului posibilitatea de a reveni asupra declaraiilor anterioare cu completri, rectificri sau precizri, fiecare adugire fiind, ca i declaraiile, consemnate n scris i semnate. Alta metoda de consemnare este nregistrarea. nregistrarea declaraiilor nvinuitului, inculpatului pe band magnetic se face potrivit prevederilor legale , cu aducerea la cunotina persoanei ascultate c declaraiile sale vor fi nregistrate. Prin aceste nregistrri, organul judiciar poate sesiza nuanele din declaraii i reaciile persoanei anchetate, iar nregistrarea video face posibil studierea modului de manifestare a nvinuitului, inculpatului, i a strilor sale i a momentelor n care acesta triete un evident disconfort psihic. Cunoscnd c declaraiile sale au fost nregistrate, nvinuitul, inculpatul nu va mai reveni asupra declaraiilor anterioare. La sfritul nregistrrii, banda magnetic este ascultat iar nvinuitul, inculpatul ntrebat dac imprimarea s-a fcut corect. De asemenea, se vor face meniuni cu privire la ora la care s-a terminat ascultarea, iar banda va fi sigilat i semnat att de organul judiciar ct i de nvinuit sau inculpat.

Verificarea i aprecierea declaraiilor nvinuitului, inculpatului. Valoarea probant a declaraiilor nvinuitului, inculpatului este aceea pe care o acord instana de judecat, ele servind la aflarea adevrului numai n msura n care sunt coroborate cu fapte i mprejurri ce rezult din ansamblul probelor existente n cauz . Majoritatea infractorilor i pregtesc n prealabil declaraiile pe care le vor da n faa organului de urmrire penal, n sperana c vor reui s induc n eroare pe acesta i s scape astfel nepedepsit. Prin verificarea cu promptitudine a celor relatate, mai ales a alibiurilor i a aprrilor prezentate, organul de cercetare penal va utiliza procedeele tactice cele mai adecvate n scopul obinerii unor declaraii veridice. Verificarea declaraiilor nvinuitului, inculpatului se realizeaz pe ntregul parc


Recommended