Home >Documents >Subiecte Rezolvate Practic uro

Subiecte Rezolvate Practic uro

Date post:05-Jan-2016
Category:
View:22 times
Download:3 times
Share this document with a friend
Description:
Urologie practic
Transcript:

1. Cum se efectueaza recoltarea secreiei uretrale ?

Recoltarea se face la cabinet sau la laborator, dimineata inaintea primei mictiuni, fara nici o toaleta locala la barbat si cu toaleta atenta la femeie. Se recomanda ca bolnavul sa nu ingereze lichide prea multe cu 10-12 h inainte si sa urineze noaptea cat mai tarziu. Daca secretia e redusa se va face in prealabil, masaj prostatic ( nu si in faza acuta a procesului inflamator) sau se va incerca reactivarea secretiei prin ingestia de bere in seara precedenta, prin instilatii uretrale cu 5 ml nitrat de argint sau prin iritare mecanica a uretrei.

Tehnica variaza in functie de agentul suspicionat: pt uretrite microbiene se recolteaza cu ansa de platina din secretia de pe meat sau de pe colul uterin; pentru uretrite inframicrobiene sau sdr Reiter se racleaza mucoasa uretrala, epiteliul colului uterin sau al conjunctivei cu ansa de platina, chiureta Dunlop-Jones oftalmologica sau cu tampon de vata. Se va face citodiagnostic deci se va evita recoltatea de puroi sau sange.Pentru trichomonas vaginalis se face recoltare cu ansa din secretia uretrala si din santul balanopreputial iar produsul pe lama se va examina imediat.In prostatitele cronice se recolteaza din secretia prostatica dupa masaj sau din ejaculatul de dimineata dupa 5 zile de abstinenta sexuala.

2. Enumerati rezultatele posibile ale buletinului de urocultura.

Urocultura se efectueaza in vederea identificarii germenilor responsabili de infectia urinara si a testarii sensibilitatii lor la antibiotice, pentru o terapie tintita.

Rezultatele la 24 h pot fi:

Urocultura sterila: nu s-au dezvoltat colonii pe mediu

Urocultura pozitiva: mai mult de 100.000 CFU/ml. Procedura standard este testarea sensibilitatii la diferite antibiotice, uzuale sau de rezerva. La copii, barbati si purtatori de catetere urinare, diagnosticul de infectie urinara se pune si pe mai putin de 100.000 UFC.

3. Diagnosticul de laborator, de certitudine, al tuberculozei genitourinare.

Singura proba care certifica activitatea biologica a tuberculozei este cultura Mycobacteriei cu o sensibilitate de 65% si o specificitate de 100%. Pentru definirea dg de TBC urinar, la majoritatea pacientilor e necesara o cultura pozitiva sau o analiza histologica a unui specimen de biopsie, eventual insota de un PCR care sa ateste prezenta Mycobacteriei in urina.

Cultura BK se face dupa prealabila concentrare si decontaminare, pe medii de cultura speciale, solide sau semisolide sau lichide. Diagnosticul se bazeaza pe studiul a minim 3, preferabil 5 culturi, recoltate consecutiv. Fiecare specimen e inoculat pe 2 medii de cultura: Lowenstein- Jensen ( pt BK, BCG si alte mycobacterii non-tuberculoase ocazionale, 4 sapt) si mediu cu ou, acid piruvic si penicilina pt M. bovis, partial anaerob. Alte medii: Ziehl-Neelsen, Colestos, medii semisintetice derivate din Middlebrook, medii lichide cu acid palmitic marcat cu carbon. Mediile agar-baza si baza-ou incorporate cu verde malachit si mediul Middlebrook sau mediile solide sunt recomandate ca gold standard pentru izolarea, cultura si identificarea BK. Mediile solide se incubeaza cel putin 100 de zile la 37 grade. Coloniile apar la 10-15 zile , sunt elevate, groase, iregulate, rugoase in chou fleur, conopidiforme, nepigmentate, de culoare bej cremos si uscate. Pe mediile lichide cresc sub forma de pelicula si mediul ramane limpede.

Antibiograma: detectia de 1% mutanti rezistenti semnifica rezistenta susei; susele sunt sensibila daca exista 10 mg/dl);

Kaliemie >7 mEq/l;

Encefalopatie uremica, pericardita uremica;

IRA hipercatabolica ( rata de crestere uree>70 mg%/zi sau a kaliemiei cu >0,5mEq/zi)

95. Indicatiile hemodializei in IRC:

Clearence creatinina50%, transport peritoneal redus, diverticulita activa, sindrom depresiv sau psihotic, intelect redus.CI relative: obezitate, hernie recurenta, diverticuloza cu diverticulita, BPR/ BPHR, chirurgie abdominala multipla.

100. Complicatiile dializei peritoneale:

Peritonitele; tratamentul= antibiotice intraperitoneal sau sistemic dupa protocol. Cel mai frecvent sunt cu coci G+ cu punct de plecare cutanat sau cu bacili G- cu punct digestiv

Cardio-vasculare: dislipidemiile apar mai frecvent, accentuand ateroscleroza sistemica

Insuficienta de membrana: scade capacitatea de UF si apar semne de dializa insuficienta; cauze: sclerozarea membranei, peritonite repetate, aderente, absorbtie limfatica excesiva.

101. Clasificarea simptomelor tractului urinar inferior:STUI se impart in 3 categorii:

-simptome ale stocarii: percepute in faza de umplere a vezicii; cuprind: polakiuria diurna, nocturia (trezirea nocturna pentru a urina), imperiozitatea mictionala, incontinenta urinara (de efort, prin imperiozitate urinara, mixta, enurezisul- semnifica orice pierdere involuntara de urina, enurezisul nocturn, incontinenta urinara continua, alte tipuri de incontinenta), sensibilitatea vezicala.-simptome ale evacuarii: percepute in faza de evacuare a vezicii: jetul slab proiectat, jetul bifid si jetul in stropitoare, jetul intrerupt, mictiunea intarziata, screamatul, picaturile terminale.

-simptomele post-mictionale: percepute imediat dupa mictiune: senzatia de mictiune incompleta, picaturile post-mictionale.

- sindroamele dureroase genito-urinare si sindroamele simptomatice sugestive de disfunctie a TU: termenul de sindrom descrie o combinatie de mai multe simptome dar nu poate fi utilizat pentru diagnosticul precis; termenul de sindrom poate fi folosit doar daca exista minim 2 simptome; sdr dureroase genito-urinare sunt de obicei cronice si asociaza durerii simptome ale aparatului urinar inferior, intestinale, sexuale, ginecologice. Sindroamele sugestive de disfunctie a aparatului urinar inferior sunt: imperiozitatea cu sau fara incontinenta ( polakiurie, nocturie si imperiozitate= sindromul de vezica hiperactiva) si STUI sugestive de obstructie subvezicala ( termen folosit la barbat ce acuza tulburari ale evacuarii vezicale in absenta infectiei sau a altei patologii evidente in afara de obstructie).102. Cum pot fi inregistrate evenimentele mictionale?

Inregistrarea secventelor mictionale poate fi facuta sub trei forme: orarul mictional, calendarul mictional si jurnalul mictional. Analiza evenimentelor mictionale semnalate astfel permite cuantificarea urmatoarelor: frecventa diurna, nocturia, frecventa pe 24h, productia pe 24h, poliuria, volumul urinar nocturn, poliuria nocturna, volumul maxim evacuat.

103. Definii i explicai termenii de presiune intravezical, presiune abdominal i presiune detrusorian:Presiune intravezicala=presiunea inregistrata in interiorul vezicii;

Presiunea abdominala= presiunea din jurul vezicii. In practica cotidiana ea e estimata prin masurarea presiunii rectale, vaginale sau, mai rar, extraperitoneale sau la nivelul unei stomii intestinale.

Presiunea detrusoriana e estimata prin substractia presiunii abdominale din presiunea vezicala.

Masuratorile sunt necesare pentru cistometrie dar si pentru studiul presiune-debit al mictiunii.

104. Ce intelegeti prin studiul presiune-debit?

Studiul presiune- debit al mictiunii este metoda de masurare a raportului intre presiunea vezicala si debitul urinar in timpul mictiunii.

105. Ce intelegeti prin complianta vezicala?

Complianta vezicala (in timpul cistometriei de umplere) este data de raportul intre variatia volumului vezical si variatia presiunii detrusoriene si se exprima in ml/cm H2O.

106. Care este aspectul curbei debitmetrice normale?

Curba debitmetrica normala are aspect in clopot si este evaluarea grafica a celei mai importante metode de explorare a functiei mictionale, care e debitmetria urinara.107. Ce intelegeti prin profilometrie uretrala?

Profilometria reflecta rezistenta uretrala sau fortele ce se opun pierderii de urina din vezica. Pe curba profilmetrica se urmaresc cativa parametri: presiunea uretrala maxima, presiunea de inchidere, lungimea uretrala functionala, lungimea uretrala totala.

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended