Home >Documents >Strategia de Dezvoltare Regională Sud

Strategia de Dezvoltare Regională Sud

Date post:10-Mar-2016
Category:
View:224 times
Download:6 times
Share this document with a friend
Description:
Strategia de Dezvoltare Regională Sud
Transcript:
 • REGIUNEA DE DEZVOLTARE

  SUDStrategia de Dezvoltare

  Regional (versiune scurt)

  Chii

  nu,

  2010

  Aprobat prin decizia Consiliului

  Regional pentru Dezvoltare Sud

  nr.04 din 24.03.2010

 • 2REG

  IUN

  EA D

  E D

  EZVO

  LTA

  RE S

  UD

  RO

  3

  Stra

  tegi

  a de

  Dez

  volta

  re R

  egio

  nal

  ROCONTExTUL STRATEGICStrategia de Dezvoltare Regional Sud (SDR) este un document de politici publi-

  ce care are rolul de a trasa dezvoltarea pe termen mediu a regiunii de dezvoltare. Aceasta reprezint cadrul strategic pentru a facilita i a stimula dezvoltarea spaial, economic i social integrat la nivelul regiunii de Sud i contribuie la atingerea obiectivelor regionale de dezvoltare durabil.

  Evoluiile n toate domeniile de politici tind s aib impact spaial i este impor-tant ca autoritile publice s gseasc soluii de integrare i complementare a poli-ticilor sectoriale pentru a asigura coerena msurilor de dezvoltare. Din aceste con-siderente Strategia de Dezvoltare Regional este corelat cu politicile i strategiile de dezvoltare la nivel naional.

  Strategia Naional de Dezvoltare Regional (SNDR) pentru anii 2008-2011, apro-bat prin Legea nr. 295-XVI din 21.12.2007, identific dezvoltarea regional ca una din cele cinci prioriti naionale cu scopul general de realizare a unei dezvoltri social-economice echilibrate i durabile pe ntreg teritoriul Republicii Moldova prin corelarea eforturilor n cadrul regiunilor de dezvoltare. Strategia Naional de Dez-voltare este un document intrasectorial, care include msuri n domeniul dezvoltrii regionale, ntreprinse de mai multe autoriti ale administraiei publice centrale i reprezint responsabilitatea asumat de Guvern pentru implementarea politicii de stat n domeniul prioritar al dezvoltrii regionale.

  Legea privind dezvoltarea regional n Republica Moldova nr.438-XVI din 28.12.2006 definete principalele obiective i principii, stabilete cadrul institui-onal i instrumentele de planificare a dezvoltrii regionale. Conform legii, la nivel naional este elaborat Strategia Naional pentru Dezvoltare Regional, iar la ni-vel regional sunt elaborate Strategiile de Dezvoltare Regional. Aceste documente identific prioritile i msurile de implementare a politicii de dezvoltare regional n cadrul regiunilor de dezvoltare.

  SNDR constituie un document-cadru pentru stabilirea cadrului instituional de dezvoltare regional, iar scopul lui va fi limitat la crearea i meninerea unui cadru de gestiune, de implementare, de finanare, de monitorizare i de evaluare a dez-voltrii regionale, fr a detalia coninutul strategiilor regionale de dezvoltare sau modalitatea n care regiunile i vor concepe dezvoltarea.

  Strategia de dezvoltare regional Sud ofer dezvoltrii un context orizontal mai vast, care permite o coordonare i concentrare mai eficient a cheltuielilor sectoriale ale ministerelor i donatorilor n regiune. Astfel, se va majora capacitatea regional de absorbie eficient a fondurilor de investiii, iar Republica Moldova, n confor-mitate cu practicile europene, se va ncadra n contextul guvernrii integrate i si-nergiei dintre programele naionale verticale i programele regionale orizontale. n acest fel, SDR devine un instrument important pentru interconectarea msurilor dintre nivelele naional, regional i local.

  SDR contribuie la mobilizarea parteneriatelor regionale pentru elaborarea unui ir de proiecte viabile care s fie incluse n Planul Operaional Regional (POR), care este planul de punere n aplicare a Strategia de Dezvoltare Regional. El este prev-zut pentru o perioad de trei ani i cuprinde programe, proiecte i activiti priorita-re. Proiectele, programele i activitile specifice strategiei de dezvoltare regional din POR trebuie s se bazeze pe prioritile SDR pentru perioada respectiv. POR trebuie s fie actualizat periodic, de regul anual, potrivit deciziei Consiliului Regio-nal pentru Dezvoltare.

  Documentul Unic de Program (DUP) va fi elaborat pe baza strategiilor de dezvol-tare regional i a planurilor operaionale din toate regiunile, integrnd astfel toate prioritile i proiectele axate pe dezvoltarea regional. DUP va fi remis Consiliului Naional de Coordonare a Dezvoltrii Regionale i Guvernului spre aprobare.

 • 4REG

  IUN

  EA D

  E D

  EZVO

  LTA

  RE S

  UD

  RO

  5

  Stra

  tegi

  a de

  Dez

  volta

  re R

  egio

  nal

  RODESCRIEREA SITUAIEI ExISTENTE

  Date generaleAnaliza situaiei existente este un capitol comprehensiv, conceput pentru a crea

  o imagine de ansamblu cuprinztoare a tendinelor sociale i economice de dezvol-tare a RDS care, pe lng altele, include urmtoarele domenii:

  Conectivitatea, accesibilitatea i infrastructura, care ofer informaii cu privire zzla reelele inter- i intraregionale de drumuri, reelele de alimentare cu ap i canalizare, gaz, electricitate, accesul la Internet;

  Dezvoltarea economic, care include profilul sectorial al regiunii, referindu-se zzi la activitatea investiional n Regiunea de Dezvoltare Sud;

  Situaia social, care este axat pe analiza nivelului de srcie i nivelului de zzdeprivare n baza Indicilor de Deprivare a Ariilor Mici;

  INfRASTRUCTURA

  TransportLegturile ntre oraele RDS1 sunt asigurate de o reea dens de drumuri na-

  ionale. Principalele centre urbane au legturi de transport directe (CahulLeova Cantemir; CahulTaracliaBasarabeasca i Cuenitefan Vod; CueniCimilia) sau prin centrul regional Cimilia care asigur funcii de tranzit ntre raioanele din Sud i cele din Sud-Est. Segmentul de traseu CueniCimiliaLeova este grav ava-riat i este ocolit de transportatori. Din aceste considerente legturile dintre Cahul i tefan Vod sunt asigurate prin Ialoveni, ceea ce creeaz impedimente n coope-rarea regional i implicit dezvoltarea Regiunii.

  Reeaua de drumuri locale. Lungimea total a drumurilor publice n Regiunea de Dezvoltare Sud constituie 22,4% din lungimea total a drumurilor pe republic. Dintre acestea 23,7% sunt drumuri naionale, toate cu mbrcminte rigid i 21,7% drumuri locale dintre care doar 20% sunt cu mbrcminte rigid.

  Transportul feroviar. Densitatea reelelor de ci ferate n Regiunea de Dezvolta-re Sud constituie 4,7 km /100 km2 cea ce reprezint cea mai mare valoare n compa-raie cu media republican de 3,3 km/100 km2 i cu indicatorii similari pe celelalte regiuni. Infrastructura feroviar este parte a fostelor reele sovietice, suferind pn n prezent mici modificri privind lungimea lor. Lungimea reelei de cale ferat care traverseaz Regiunea de Dezvoltare Sud constituie 1/3 din reeaua naional.

  Transport fluvial. Regiunea de Dezvoltare Sud este unica regiune care are iei-re la mare prin poriunea de litoral al fluviului Dunrea. Portul Giurgiuleti deschis recent este o subdiviziune structural a Portului Fluvial Ungheni. Datorit poziiei strategice i a capacitilor de care dispune, portul poate deveni n scurt timp un pol de cretere i determinare a tendinelor de dezvoltare a regiunii.

  Servicii publice de gospodrie comunal i neco-munalAlimentarea cu ap. Alimentarea cu ap n Regiunea de Dezvoltare Sud este

  efectuat preponderent din captrile de ap subteran dar i din r. Prut i Nistru. Ponderea localitilor regiunii care au reele de ap potabil n anul 2008 a constitu-it 27%. Densitatea reelelor de apeduct n anul 2008 este de 20 km/km2, indicator la care Regiunea de Dezvoltare Sud se afl doar naintea Regiunea de Dezvoltare Centru i sub media naional. Calitatea apei n Regiunea de Dezvoltare Sud este foarte joas. Apa potabil nu ntotdeauna corespunde normativelor sanitare exis-tente pentru apa potabil, de aceea apa din multe conducte poate fi folosit doar ca ap tehnic.

  1 Harta reelelor de localiti este prezentat n Anexa A

 • 6REG

  IUN

  EA D

  E D

  EZVO

  LTA

  RE S

  UD

  RO

  7

  Stra

  tegi

  a de

  Dez

  volta

  re R

  egio

  nal

  ROCanalizare. Reeaua de canalizare n Regiunea de Dezvoltare Sud este slab dez-

  voltat, iar tehnologiile de epurare a apelor reziduale sunt depite. Ponderea fon-dului locativ din Regiunea de Dezvoltare Sud care dispune de reea de canalizare este de 12,8% fa de media naional de 22,6%. Starea tehnic a staiilor de epurare a apelor reziduale funcionale este nesatisfctoare, iar n majoritatea localitilor acestea lipsesc.

  Gestionarea deeurilor. n Regiunea de Dezvoltare Sud infrastructura i mana-gementul deeurilor menajere solide este foarte slab dezvoltat, att cantitativ, ct i calitativ. Se atest un nivel nalt de poluare a solurilor, apelor i altor componente de mediu cauzat preponderent de tradiiile neprietenoase mediului i infrastructu-ra slab dezvoltat de colectare a deeurilor solide i lichide, inclusiv a celor toxice. Pentru regiune e specific lipsa tehnologiilor avansate i practicilor de reciclare.

  Asigurarea cu gaze naturaleAsigurarea cu gaze naturale a localitilor Regiunii de Dezvoltare Sud este prevzu-

  t de la conductele de gaze magistrale cu presiune nalt. Pe teritoriul Regiunii trece conducta magistral de gaze naturale GrebenchiTocuzOrlovka i ramificaiile de la ea spre mun. Chiinu, Hnceti i Leova. Ponderea fondului locativ din Regiunea de Sud conectat la reeaua de gaze naturale este de 37,4%, ceea ce este mai mare fa de media naional de 34,9%. Cel mai nalt nivel se nregistreaz n raionul Taraclia (84,2%), iar cel mai mic n raioanele Cantemir i Leova (2,8%). n raionul Cantemir au fost depistate sonde de gaze naturale care sunt la etapa iniial de exploatare.

  Asigurarea cu energie electric i termicAlimentarea cu energie electric. Sectorul energetic al Republicii Moldova se

  deosebete de cel al altor state din motivul c republica nu dispune de zcminte de combustibil fosil, de aceea 98% din totalul de en