Home >Documents >Statistica Master

Statistica Master

Date post:31-Oct-2014
Category:
View:139 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:

CUPRINS

INTRODUCERE.........................................................................................................................................................................................3 Motivaia.................................................................................................................................................................................................3 Rezultate obinute...................................................................................................................................................................................3 CAPITOLUL 1............................................................................................................................................................................................6 CAPITOLUL 2............................................................................................................................................................................................7 Metoda de cercetare.....................................................................................................................................................................................7 CAPITOLUL 3 - REZULTATE................................................................................................................................................................10 Cunoaterea vechimii abonamentului Romtelecom al respondenilor .................................................................................................13 Determinarea notorietii celor mai noi servicii ale companiei Romtelecom............................................................................................25 Categorii de premii preferate de chestionai n cazul desfurrii unei tombole promoionale............................................................31 LIMITE N CERCETARE........................................................................................................................................................................56

INTRODUCERE

Motivaian ultimii ani, pe piaa romneasc a telecomunicaiilor s-au produs schimbri majore: privatizarea principalului furnizor de servicii de telecomunicaii - S.C. Romtelecom S.A.; liberalizarea acestei piee, ncepnd cu 1 ianuarie 2003, care a nsemnat i dispariia monopolului Romtelecom; manifestarea inteniei mai multor posibili concureni ai Romtelecom de a intra pe piaa telecomunicaiilor. Deoarece nu existau informaii suficiente despre noua situaie de pe pia, nici despre percepiile clienilor cu privire la serviciile oferite de Romtelecom, era necesar realizarea unui studiu de pia, care sa fie de ajutor n conturarea strategiei viitoare i n decizia asupra oportunitii demarrii unei campanii publicitare.

Rezultate obinuteAproape jumtate dintre respondenti consider c serviciile Romtelecom sunt de calitate, procentul crescnd la mai mult de 50% n cazul celor care sunt de acord c Romtelecom ofer o palet larg de servicii. Nu este de neglijat totui c 9%,

3

respectiv 7.5% dintre subieci se situeaza la polul opus. n ceea ce privete preurile, prerile sunt mprite: numrul celor care consider tarifele Romtelecom accesibile este apropiat de procentul celor care le consider prea mari. Un punct pozitiv este c 34% din respondeni apreciaz c Romtelecom este preocupat de clienii si, procentul fiind acelai i n legtur cu preocuparea firmei pentru reclam i aciuni publicitare. Cele mai frecvente motive de nemuumire n rndul clienilor Romtelecom sunt legate de tarifele prea mari ale serviciilor i de calitatea tehnic sczut a serviciilor, atitudinea personalului de contact, managementul defectuos al firmei i lipsa de varietate a serviciilor fiind motive mai puin importante de nemulumire. n consecin, sugestiile primite de la respondeni au fost orientate spre reducerea tarifelor, n cea mai mare msur, fiind ns nevoie s se acorde atenie i promtitudinii n relaiile cu publicul, diversificrii i mbuntirii serviciilor i mbuntirii managementului i marketingului. Majoritatea respondenilor sunt abonai Romtelecom de mai mult de 9 ani, numrul celor care dein un abonamnet Romtelecom de mai puin de 3 ani fiiind foarte mic; frecvena de folosire a serviciilor Romtelecom este foarte ridicat (62% din totalul respondenilor apeleaz la ele zilnic); Romtelecom se poate baza pe un procent de 21.3% de abonai fideli, care nu vor renuna la abonament, nici mcar n cazul apariiei de noi operatori de telefonie fix; cea mai mare parte a clienilor vor lua ns n considerare toate ofertele i apoi vor s ia o decizie. Motivele principale care i-ar face pe abonaii actuali ai Romtelecom s renune la serviciile acestei firme sunt, n ordine: tarifele ridicate, abonamentul prea scump, calitatea sczut a serviciilor, dezinteres fa de problemele clienilor i, pe ultimul loc, soluionarea cu dificultate a plngerilor. Mai mult de jumtate dintre respondeni consider c Romtelecom deine n Romnia monopolul telecomunicaiilor; 83 dintre cei 200 de chestionai nu au rspuns la ntrebarea care le cerea s indice operatorul preferat in cazul renunrii la serviciile Romtelecom, deoarece nu au avut suficiente informaii despre aceti operatori; acelai a fost motivul pentru care doar 44 de respondeni au completat cardul alturat ntrebrii 18. Putem concluziona c n rndul populaiei nivelul de informare cu privire la piaa telecomunicaiilor este sczut.

4

Dintre noile servicii i produse lansate de Romtelecom, cea mai mare notorietate o nregistreaz cartela de 200 000 lei (cunoscut de 56% dintre respondeni). Serviciul de acces special la Internet este pe locul doi ca notorietate, n timp ce servicii precum Voces, ISDN, Terlverde sunt foarte puin cunoscute (doar de un sfert din respondeni); cel mai slab nivel de cunoatere este asociat cu cartela de colecie. Dac Romtelecom, dorete s i fac oferta mai cunoscut, este necesar s demareze o campanie de comunicare, n scopul fidelizrii clienilor, deoarece serviciile suplimentare oferite sunt foarte puin cunoscute, n timp ce aciuni surprinztoare din partea concurenilor sunt de ateptat. n acest caz, canalul media care s fie folosit ca suport ar trebui s fie televiziunea, deoarece este cel mai des folosit de respondeni. n cazul organizrii unei tombole cu premii, categoriile de premii care s fie oferite pot fi alese dintre aparatele electrocasnice, premiile n bani i autoturisme.

5

CAPITOLUL 1Problema de decizieProblema decizional o constituie lipsa de informaii a conducerii Romtelecom Iai cu privire la percepiile clienilor asupra piaei telecomunicaiilor din Romnia, n contextul schimbrilor majore petrecute pe aceast pia n ultimele 12 luni.

Problema de cercetare se traduce n urmtoarele obiective:o Determinarea percepiilor consumatorilor fa de serviciile oferite de Romtelecom; o Determinarea gradului de fidelitate al clienilor fa de serviciile Romtelecom ( msura n care acetia sunt dispui s renune la oferta Romtelecom n favoarea unei alte firme de telefonie); o Aflarea gradului de nemulumire al clienilor fa de serviciile oferite de Romtelecom; o Aflarea nivelului de informare al clienilor cu privire la piaa telecomunicaiilor; o Determinarea notorietii celor mai noi servicii ale companiei Romtelecom n rndul consumatorilor de servicii de telecomunicaii; o Determinarea percepiei clienilor fa de concurenii cei mai importani ai Romtelecom; o Determinarea utilitii demarrii unei campanii de comunicare din partea Romtelecom.

6

CAPITOLUL 2Metoda de cercetare\ Metoda de cercetare folosit a fost ancheta. Am ales aceast metod deoarece se potrivete cel mai bine cu scopul cercetrii de pia i cu condiiile concrete pe care le-am avut la dispoziie. Ancheta s-a desfurat pe dou planuri : Ancheta interceptat; Abordare personal la locuina respondentului. Populaia investigat a fost populaia municipiului Iai. Cercetarea de pia s-a desfurat la nivelul clienilor casnici i pentru segmentul de telefonie fix. Eantionul proiectat trebuia s cuprind 200 de oameni cu urmtoarele caracteristici: Sex: 96 brbai i 104 femei (pstrnd i la nivelul eantionului proporiile valabile la nivelul ntregii populaii ; s-a avut n vedere c brbaii reprezint 48 % din populaia municipiului Iai) Vrst: eantionul cuprinde consumatori ncepnd cu vrsta de 20 de ani, prag de la care consumatorii ncep s ncheie contracte n nume propriu ; Structura eantionului proiectat si a celui obinut sunt prezentate n Anexa A.

7

Instrumentul de cercetare folosit a fost chestionarul. Chestionarul iniial cuprindea 23 de ntrebri, care s acopere obiectivele cercetrii : Raportat la primul obiectiv, s-au utilizat ntrebrile :6, 9, 15, 20, 22. Raportat la al doilea obiectiv, s-au utilizat intrebrile : 3, 5, 10. Raportat la al treilea obiectiv, s-au utilizat intrebrile : 9,11, 15. Raportat la al patrulea obiectiv, s-au utilizat intrebrile : 12, 18. Raportat la al cincilea obiectiv, s-au utilizat intrebrile : 7, 18. Raportat la al aselea obiectiv, s-au utilizat intrebrile : 12. Raportat la al aptelea obiectiv, s-au utilizat intrebrile : 16, 17. La pretestare s-au folosit ase chestionare, pe baza crora s-a putut determina dac respondenii neleg sensul ntrebrilor i dac ntmpin dificulti n completarea chestionarului. n urma rspunsurilor primite am observat c nu exist probleme majore n completarea chestionarului, cu excepia ntrebrilor 13 i 19, care au fost, n consecin, eliminate din chestionar. Pentru a determina care este percepia respondenilor despre firmele care acioneaz sau intenioneaz s acioneze pe piaa telecomunicaiilor din Romnia, n chestionar a fost introdus o nou ntrebare (18), la care a fost ataat un card. Forma final a chestionarului i cardul ataat sunt prezentate n Anexa B. La culegerea datelor au participat toi membrii echipei de cercetare: 1. BOGOI CIPRIAN 2. COJOCARU ROXANA 3. GRIGORA SIMONA 4. HONKISZ RALUCA

8

Intervievarea respondenilor a fost realizat n echipe de doi operatori de inte

Popular Tags:

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended