Home >Documents >Somaj in Germania

Somaj in Germania

Date post:07-Aug-2015
Category:
View:59 times
Download:3 times
Share this document with a friend
Transcript:

Informationsmaterialien zu den Themen Arbeitslosengeld II (ALG II) / Sozialgeld31. 01.2012

Materiale informative privind tematica legat de alocaia de omaj II (ALG II) / ajutorul social31. 01.2012

Cuprins1 2 2.1 2.1.1 2.1.2 2.1.3 2.1.4 2.1.5 2.2 2.3 2.3.1 2.3.2 2.4 3 3.1 3.2 3.3 4 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 5 6 7 8 9 9.1 9.2 10 10.1 10.2 Generaliti Cine are dreptul la prestaiile de baz pentru solicitanii de locuri de munc? Cele cinci condiii generale pentru acordarea prestaiilor Vrsta Capacitatea de munc Nevoia de asisten Reedina obinuit n Germania Accesibilitatea Cine nu este ndreptit s beneficieze de aceste prestaii? Acordarea prestaiilor pentru ceteni strini Consideraii generale privind dreptul la prestaii Accesarea de prestaii pentru acoperirea nevoilor de baz influeneaz negativ dreptul de edere? Prestaii acordate ucenicilor, elevilor i studenilor Comunitate de necesitate, comunitate gospodreasc sau comunitate rezidenial? Comunitatea de necesitate Comunitatea gospodreasc Comunitatea rezidenial Prestaii pentru asigurarea subzistenei Necesarul reglementat Necesiti suplimentare Necesarul pentru locuin i nclzire Ajutoare unice acordate ca subvenie mprumuturi pentru nevoi imperioase Necesiti n domeniul educaiei i participrii sociale Supliment: Alocaia complementar pentru copii Luarea n calcul a veniturilor Luarea n calcul a averii Incentive pentru munc i cerine Principiul rezonabilitii Prestaii n vederea integrrii n munc Sanciuni Diminuarea sau sistarea prestaiilor Sanciuni pentru nerespectarea obligaiilor, respectiv pentru neglijarea obligaiei de prezentare Sanciuni pentru nclcarea obligaiilor generale de colaborare 8 8 10 10 10 12 12 12 16 16 16 20 22 24 25 28 30 30 32 34 40 46 48 50 52 52 60 64 64 66 70 70 72 76 76 77

Anex I Adresele centrelor de consiliere din Berlin i a altor instituii de unde putei afla informaii utile II List de prescurtri

9 1. Generaliti

Pentru nceput cteva observaii i recomandri generale pe care trebuie s le luai neaprat n considerare.Temeiul juridic pentru acordarea prestaiei pentru acoperirea nevoilor de baz pentru solicitanii de locuri de munc este Sozialgesetzbuch Zweites Buch SGB II (Codul Social vol. II). De aceea, n continuare se vorbete despre prestaii cf. SGB II (Cod Social II). Pentru acordarea prestaiei pentru acoperirea nevoilor de baz este necesar ntocmirea unei cereri. Cererea este valabil retroactiv din prima zi a lunii. Cererea poate fi fcut n scris, personal sau prin fax. V recomandm s solicitai de la centrul de ocupare a forei de munc confirmarea depunerii cererii dvs. Prestaiile pentru care este necesar depunerea unei cereri separate sunt de ex.: prestaiile pentru educaie i participare social, prestaiile pentru dotarea iniial pentru sarcin i natere sau pentru dotarea iniial a locuinei. La expirarea perioadei pentru care a fost aprobat acordarea unei prestaii, trebuie depus din timp o nou cerere de continuare a acordrii prestaiei. Dac locuii mpreun cu membrii de familie, acetia sunt inclui n cererea dvs. n acest caz, dumneavoastr suntei considerat ca reprezentatul comunitii de necesitate (v. cap. 3.1). Atenie ns: la mplinirea vrstei de 25 de ani, copiii trebuie s depun o cerere proprie, chiar dac locuiesc cu prinii. Acelai lucru este valabil i pentru copiii indiferent de vrsta pe care o au care au ei nii un copil. Putei veni la autoriti mpreun cu o persoan care s v nsoeasc, s v reprezinte, sau s v ajute traducnd din i n limba german. Alocaia de omaj II (ALG II), respectiv ajutorul social, se vireaz la nceputul lunii n contul dvs. Persoanele care nu dein un cont pot primi un cec. Persoanele care nu au un domiciliu nregistrat pot solicita trimiterea corespondenei la unul dintre birourile de asisten social, dac acord biroului respectiv autorizaia n acest sens. Persoanele complet lipsite de mijloace materiale pot solicita acordarea unui avans, dac probeaz lipsa mijloacelor materiale cu ajutorul extraselor de cont, sau (dac nu dein cont bancar) pe baza unei declaraii personale. Recomandare: De fiecare dat cnd depunei documente, nscrisuri sau formulare de cerere, solicitai o confirmare de primire. Centrul de ocupare a forei de munc este obligat s confirme primirea documentelor. Trecei numrul comunitii de necesitate pe fiecare document. Deasemenea avei n vedere faptul c primirea cererii dvs. nu poate fi respins doar fiindc angajaii sunt de prere c nu avei dreptul la prestaii. n orice caz avei dreptul ca n legtur cu cazul dvs. s fie emis o decizie.

2.

Cine are dreptul la prestaiile pentru acoperirea nevoilor de baz pentru solicitanii de locuri de munc? ( 7, 7a, 8, 9 SGB II)

Pentru a avea dreptul la acordarea prestaiei pentru acoperirea nevoilor de baz pentru solicitanii de locuri de munc, trebuie s ndeplinii anumite condiii generale, care sunt expuse mai jos. Anumite grupe de persoane sunt excluse de principiu de la acordarea de prestaii.

11 2.1 Cele cinci condiii generale pentru acordarea prestaiilorObservaie preliminar: Putei beneficia de prestaii doar dac ndeplinii toate cele 5 condiii. Dac locuii mpreun cu membrii de familie, deci formai o comunitate de necesitate (v. cap. 3.1), trebuie ca cel puin o persoan din cadrul comunitii de necesitate s fie capabil de munc. n acest caz pot beneficia de prestaii i celelalte persoane, de ex. copiii sub 15 ani, dac nu exist alte motive de excludere.

2.1.1 Vrsta ( 7 par. 1 nr. 1 corelat cu 7a SGB II)n cazul n care ndeplinii celelalte condiii putei beneficia de alocaia de omaj II (ALG II), dac avei cel puin vrsta de 15 ani i pn la sfritul lunii n care ai mplinit vrsta legal de pensionare. Vrsta de pensionare pentru persoanele nscute nainte de data de 1 ianuarie 1947 este de 65 de ani. Vrsta de pensionare a persoanelor nscute dup aceast dat crete treptat pn la 67 de ani (pentru persoanele nscute n 1964). Odat cu mplinirea vrstei de 63 de ani (deci ncepnd cu ziua n care ai mplinit 63 de ani), avei obligaia de a solicita pensionarea anticipat, ceea ce nseamn c trebuie s v ateptai la o pensie diminuat ( 12a SGB II Cod Social vol. II). n ce cazuri suntei scutit de obligaia de a iei la pensie anticipat? (Regulamentul Ageniei Federale pentru Munc privind evitarea comiterii de inechiti grave rezultate n urma pensionrii anticipate - UnbilligkeitsV, DH der BA 12a) dac avei n continuare dreptul s beneficiai de alocaia de omaj I, dac mplinii n curnd (n urmtoarele trei luni) vrsta de pensionare dac lucrai cel puin cu o jumtate de norm la un loc de munc cu asigurare social obligatorie dac n viitorul apropiat (n cursul urmtoarelor trei luni) putei s v angajai cu jumtate de norm la un loc de munc cu asigurare social obligatorie.

2.1.2 Capacitatea de munc ( 8 SGB II)Trebuie s fii capabil de munc. Pentru a fi capabil de munc este necesar ndeplinirea a dou premize: Capacitatea de munc n sens medical (cu alte cuvinte s fii apt de munc din punct de vedere fizic i psihic): capabil de munc n sens medical este orice persoan apt s lucreze cel puin 3 ore pe zi n condiiile normale de pe piaa muncii. Cea de-a doua premiz este legat de dreptul de a accede pe piaa muncii. Aceasta nseamn c persoanele care dein un permis de munc (cu meniunea: Erwerbsfhigkeit gestattet Permis de munc acordat) sau care ar putea obine un permis de munc (Erwerbsttigkeit nur mit Erlaubnis der Auslnderbehrde Permisul de munc se acord doar cu aprobarea Autoritii pentru Strini), sunt considerate capabile de munc din punct de vedere juridic.

13Cetenii strini care au interdicie absolut de munc nu pot beneficia de alocaia de omaj II. Persoanele care, din acest motiv, nu beneficiaz de prestaiile cf. SGB II (Cod Social II) i nici de prestaiile conform Legii privind prestaiile acordate solicitanilor de azil, pot ncerca s obin acordarea de ajutor social (v. i cap. 2.3). Acest drept este controversat din punct de vedere juridic.

2.1.3 Nevoia de asisten ( 9 SGB II)Una dintre premizele acordrii de prestaii cf. SGB II (Cod Social II) este ca dvs. i familia dvs. s avei nevoie de asisten n sensul enunat de lege i s nu putei acoperi n totalitate sau parial necesitile prin fore proprii. ndeplinii aceaste condiii dac nu dispunei de nici un fel de venituri, respectiv dispunei de venituri insuficiente pentru a acoperi nevoile de subzisten i costurile pentru locuin i nclzire pentru dvs. i familia dvs. Ce anume se nelege prin venituri este detaliat la punctul 7. Averea de care dispunei nu trebuie s depeasc un anumit cuantum (v. punctul 8). Persoanele care au nevoie de asisten sunt obligate s acceseze n mod prioritar prestaiile acordate de alte instituii, respectiv s solicite acordarea altor tipuri de prestaii, ca de ex. alocaie complementar pentru copii, alocaie pentru copii, avans din pensia alimentar, dac prin aceasta nevoia de asisten este redus sau nlturat sau perioada necesar de acordare a asistenei este scurtat. Acordarea alocaiei pentru locuin i a alocaiei complementare pentru copii poate fi solicitat doar n cazul n care, prin acordarea acestor prestaii, nevoia de asisten a tuturor membrilor comunitii de necesitate ar fi nlturat pentru minimum trei luni consecutive, cf. 12a, prop. 2 nr. 2.

2.1.4 Reedina obinuit n Germania ( 7 par. 1 nr. 4 SGB II)Suntei eligibil s primii prestaiile cf. SGB II (Cod Social II) doar dac avei reedinta obinuit n Germania. n mod normal, cetenii strini provenii dintr-un stat ter (adic din statele din afara UE) sunt considerai a avea reedina obinuit n Germania dac sunt n posesia unei vize de edere. n cazul cetenilor comunitari i al membrilor familiilor acestora este suficient s aib dreptul de edere n Germania conform Legii privind libera circulaie a cetenilor Uniunii/UE. (Centrul de ocupare a forei de munc solicit drept dovad prezentarea adeverinei privind dreptul la liber circulaie, respectiv permisul de edere UE pentru membrii de familie care nu sunt ceteni ai Uniunii Europene). n cazul n care nu avei locuin, aceasta nu nseamn c v pierdei n mod automat r

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended