Home >Documents >Snc Costurile Îndatorării Rom

Snc Costurile Îndatorării Rom

Date post:17-Jan-2016
Category:
View:18 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Description:
SNC Costurile indatorarii
Transcript:

STANDARDUL NAIONAL DE CONTABILITATE

STANDARDUL NAIONAL DE CONTABILITATE

COSTURILE NDATORRII

Introducere

1. Prezentul standard este elaborat n baza Directivelor UE i a IAS 23 Costurile ndatorrii.

Obiectiv

2. Obiectivul prezentului standard const n stabilirea modului de contabilizare a costurilor ndatorrii i de prezentare a informaiilor aferente n situaiile financiare.

Domeniu de aplicare

3. Prezentul standard se aplic la contabilizarea tuturor costurilor ndatorrii cu excepia celor care snt atribuibile direct achiziiei, construciei sau produciei:

1) activelor cu ciclu lung de producie, evaluate la valoarea just;

2) stocurilor care snt fabricate n cantiti mari, pe o baz repetitiv ntr-o perioad scurt de timp.

Definiii

4. n prezentul standard noiunile utilizate semnific:

Activ cu ciclu lung de producie activ care necesit n mod obligatoriu o perioad lung pentru creare i pregtire spre utilizare conform destinaiei sau spre vnzare.

Capitalizarea costurilor ndatorrii procesul de includere a costurilor ndatorrii n valoarea contabil a activului cu ciclu lung de producie.

Costurile ndatorrii dobnzile i alte costuri aferente mprumuturilor primite i contractelor de leasing financiar.

mprumuturi credite bancare i mprumuturi primite de entitate de la alte persoane juridice i/sau fizice pe o perioad stabilit i pentru o anumit plat.

Componena costurilor ndatorrii i a activelor cu ciclu lung de producie

5. Costurile ndatorrii includ:

1) dobnzile aferente mprumuturilor;

2) costurile suplimentare aferente mprumuturilor (de exemplu valoarea serviciilor de consultan, de expertiz a contractului de mprumut, comisionul bancar);

3) dobnzile de leasing financiar recunoscute n conformitate cu SNC Contracte de leasing;

4) diferenele de curs valutar i de sum aferente mprumuturilor n msura n care acestea snt considerate ca o ajustare a costurilor cu dobnzile;

5) sumele amortizrii primelor aferente obligaiunilor emise etc.

6. Activele cu ciclu lung de producie cuprind:

1) stocurile care necesit un proces ndelungat de fabricare i de pregtire spre utilizare conform destinaiei (de exemplu, vinurile brute aflate n proces de maturaie i destinate pentru fabricarea vinurilor de calitate superioar, a vinurilor spumante; distilatul destinat fabricrii divinului, lichiorului, whisky-ului);

2) imobilizrile necorporale n curs de execuie (de exemplu, programele informatice, formulele, soluiile tehnice, mostrele industriale, inveniile);

3) imobilizrile corporale n curs de execuie (de exemplu cldirile, construciile speciale conductele de ap, gaze, podurile, reelele de telecomunicaii, utilajul care necesit montare complicat).

4) investiiile imobiliare n curs de reamenajare sau reconstruire (de exemplu terenurile, cldirile aflate n proprietatea entitii sau primite n leasing financiar i destinate transmiterii n leasing operaional).

7. n categoria activelor cu ciclu lung de producie nu se includ:

1) activele financiare;

2) stocurile care snt fabricate n cantiti mari n mod repetitiv pe parcursul unei perioade scurte de timp;

3) activele care n momentul achiziiei snt gata pentru utilizarea prestabilit sau pentru vnzare.

Reguli generale8. Costurile ndatorrii se reflect n contabilitate i n situaiile financiare n perioada de gestiune n care ele au fost efectiv suportate (calculate).

9. Costurile ndatorrii se contabilizeaz separat de suma de baz a datoriilor privind mprumuturile primite.

10. Recunoaterea costurilor ndatorrii se efectueaz n funcie de faptul dac acestea snt sau nu atribuibile direct achiziiei, construciei sau produciei unui activ cu ciclu lung de producie.

11. Costurile ndatorrii care snt atribuibile direct achiziiei, construciei sau produciei unui activ cu ciclu lung de producie se capitalizeaz. Capitalizarea acestor costuri se admite n cazul n care exist certitudinea c ele vor genera beneficii economice viitoare entitii, iar mrimea lor poate fi evaluat n mod credibil.

12. Costurile ndatorrii care nu snt atribuibile direct achiziiei, construciei sau produciei unui activ cu ciclu lung de producie i/sau care nu corespund cerinelor de capitalizare se recunosc drept cheltuieli curente n perioada n care acestea au fost efectiv suportate.

13. Modul de calculare i de achitare a dobnzilor i a altor costuri ale ndatorrii se stabilete n contractele de mprumut i de leasing financiar.

14. n conformitate cu politicile contabile, entitatea poate recunoate i evalua costurile ndatorrii n modul stabilit de IAS 23 Costurile ndatorrii.

15. Identificarea activelor cu ciclu lung de producie, recunoaterea i evaluarea costurilor ndatorrii se efectueaz conform politicilor contabile ale entitii n baza raionamentului profesional i cu respectarea raportului cost-beneficiu.

Capitalizarea costurilor ndatorriiEvaluarea costurilor ndatorrii16. Capitalizrii snt supuse numai acele costuri ale ndatorrii care puteau fi evitate, dac nu s-ar fi suportat costurile aferente activului cu ciclu lung de producie. Stabilirea costurilor ndatorrii care urmeaz a fi capitalizate este condiionat de destinaia mprumuturilor primite.

17. n cazul n care entitatea mprumut mijloace nemijlocit pentru obinerea unui activ cu ciclu lung de producie, mrimea costurilor ndatorrii care urmeaz a fi capitalizate aferente activului respectiv se determin ca diferen dintre suma efectiv a costurilor ndatorrii recunoscut n cursul perioadei de gestiune i orice venituri obinute din investirea temporar a acestor mprumuturi.

Exemplul 1. O entitate a primit la 2 ianuarie 201X un credit bancar n sum de 1500000 lei pe un termen de 3 ani cu o rat a dobnzii anuale de 17% pentru finanarea construciei unei cldiri. La nceputul anului 201X suma mprumutat depea necesitile curente ale entitii, motiv pentru care 500000 lei au fost plasai la un cont de depozit pe 3 luni cu o rat a dobnzii anual de 9%.n baza datelor din exemplu, suma costurilor ndatorrii care urmeaz a fi capitalizate n anul 201X constituie 243750 lei [(1 500 000 lei x 17% (500000 lei x 9% x 3 luni : 12 luni)] i se contabilizeaz ca majorare concomitent a imobilizrilor corporale n curs de execuie i a datoriilor curente.

18. Dac entitatea mprumut mijloace n scopuri generale i le utilizeaz pentru achiziia, construcia sau producia unui activ cu ciclu lung de producie, mrimea costurilor ndatorrii care urmeaz a fi capitalizate se determin prin nmulirea ratei de capitalizare cu costurile aferente activului respectiv. Rata de capitalizare se calculeaz ca media ponderat a costurilor ndatorrii aferente mprumuturilor entitii rmase nerambursate n cursul perioadei de gestiune, cu excepia mprumuturilor primite nemijlocit n scopul obinerii unui activ cu ciclu lung de producie concret. Mrimea costurilor ndatorrii capitalizate n cursul perioadei de gestiune nu trebuie s depeasc suma efectiv total a costurilor ndatorrii suportate n cursul acestei perioade.

19. Costurile ndatorrii capitalizate se contabilizeaz ca majorare concomitent a activelor cu ciclu lung de producie (stocurilor, imobilizrilor necorporale i corporale n curs de execuie, investiiilor imobiliare) i a datoriilor curente sau pe termen lung. Suma depirii costurilor ndatorrii efective asupra costurilor capitalizate se contabilizeaz ca majorare concomitent a cheltuielilor i datoriilor curente.

Modul de determinare a ratei de capitalizare i de contabilizare a costurilor ndatorrii supuse capitalizrii este prezentat n anexa 1.

20. n cazul n care suma costurilor ndatorrii determinate cu aplicarea ratei de capitalizare depete mrimea efectiv a acestora, capitalizarea se admite doar n limita mrimii efective a costurilor ndatorrii. Repartizarea sumei totale a costurilor ndatorrii care urmeaz a fi capitalizate se efectueaz proporional mrimii costurilor aferente fiecrui activ cu ciclu lung de producie sau altei baze raionale stabilit n politicile contabile a entitii. Diferena dintre suma costurilor ndatorrii determinate cu aplicarea ratei de capitalizare i mrimea efectiv a acestora nu se reflect n contabilitate.

Modul de repartizare a costurilor ndatorrii ntre diferite tipuri de active cu ciclu lung de producie este prezentat n anexa 2.

21. La determinarea ratei de capitalizare trebuie excluse mprumuturile primite nemijlocit pentru achiziia, construcia sau producia unui activ cu ciclu lung de producie concret.

Modul de determinare a ratei de capitalizare n cazul excluderii mprumuturilor primite cu destinaie prestabilit i de contabilizare a costurilor ndatorrii aferente este prezentat n anexa 3.

nceperea capitalizrii22. Capitalizarea costurilor ndatorrii ncepe la data la care entitatea ndeplinete concomitent pentru prima dat urmtoarele condiii:

1) suport costuri aferente activului cu ciclu lung de producie respectiv;

2) suport costurile ndatorrii;

3) ncepe activitile necesare pentru achiziia, construcia sau producia activului cu ciclu lung de producie i pregtirea acestuia pentru utilizarea prestabilit sau pentru vnzare.

23. Costurile aferente activului cu ciclu lung de producie cuprind:

1) costurile aferente plii numerarului, utilizrii altor active sau apariiei datoriilor pentru care se calculeaz dobnzi;

2) costurile ndatorrii capitalizate n perioada precedent.

24. Entitatea suport costurile ndatorrii pe msura calculrii dobnzilor i efecturii altor costuri aferente mprumuturilor primite.

25. Activitile necesare pentru achiziia, construcia sau producia activului cu ciclu lung de producie i pregtirea acestuia pentru utilizarea prestabilit sau pentru vnzare includ:

1) achiziia, construcia sau producia activului cu ciclu lung de producie;

2) activitatea teh

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended