Home >Documents >Snc Contracte de Leasing Rom

Snc Contracte de Leasing Rom

Date post:22-Dec-2015
Category:
View:237 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Description:
SNC contractele de leasing
Transcript:

STANDARDUL NAIONAL DE CONTABILITATE

STANDARDUL NAIONAL DE CONTABILITATE

CONTRACTE DE LEASING

Introducere

1. Prezentul standard este elaborat n baza Directivelor UE i IAS 17 Contracte de leasing.Obiectiv

2. Obiectivul prezentului standard const n stabilirea modului de contabilizare a operaiunilor de leasing i de prezentare a informaiilor aferente n situaiile financiare ale locatarilor i locatorilor.

Domeniu de aplicare

3. Prezentul standard se aplic la contabilizarea tuturor contractelor de leasing, cu excepia:

1) contractelor de leasing privind explorarea i/sau exploatarea resurselor minerale (SNC Imobilizri necorporale i corporale);

2) contracte de licen pentru brevete, drepturi de autor i drepturi conexe (SNC Imobilizri necorporale i corporale).

4. Prezentul standard nu reglementeaz modul de evaluare a:

1) investiiilor imobiliare deinute de locatari (SNC Investiii imobiliare);

2) investiiilor imobiliare transmise de ctre locatori n leasing operaional (SNC Investiii imobiliare);

3) activelor biologice primite de locatari n leasing financiar i activelor biologice transmise de ctre locatori n leasing operaional (SNC Particularitile contabilitii n agricultura).

Definiii

5. n prezentul standard noiunile utilizate semnific:

Contract de leasing contract potrivit cruia locatorul cedeaz locatarului, contra unei pli sau serii de pli, dreptul de utilizare a activului pentru o perioad convenit de timp. n sensul prezentului standard noiunea de leasing cuprinde de asemenea arenda, locaiunea (nchirierea).

Contract de leasing financiar contract de leasing n care partea preponderent din riscurile i beneficiile aferente deinerii activului transmis n leasing trece de la locator la locatar.

Contract de leasing operaional orice contract de leasing care nu reprezint contract de leasing financiar.

Chirie contingent o parte din plile de leasing care nu se fixeaz n contractul de leasing n mrime valoric determinat, ci se stabilete n baza altor indicatori (de exemplu, un procent din volumul lor).

Durat de funcionare economic:

1) perioada de timp n decursul creia activul este utilizabil de ctre unul sau mai muli utilizatori, sau

2) cantitatea unitilor de produse/servicii care se prevede s se obin din utilizarea activului de ctre unul sau mai muli utilizatori.

Durat de funcionare util durata estimat (probabil) de utilizare a activului care rmne de la nceputul termenului de leasing, dar nu se limiteaz la acest termen, n decursul creia entitatea ateapt obinerea beneficiilor din utilizarea activului.

nceput al termenului de leasing data la care se efectueaz primirea-predarea activelor n leasing.

Pli minime de leasing pli (rate) efectuate de ctre locatar pe durata contractului de leasing, care cuprind: principalul (valoarea rambursabil a activului transmis n leasing), dobnda de leasing, valoarea rezidual garantat. n plile minime de leasing nu se includ: chiria contingent, impozite, pli de asigurare, cheltuieli de reparaie, de ntreinere i alte cheltuieli aferente activului transmis n leasing, valoarea rezidual negarantat.

Principalul (valoare rambursabil) valoarea activului transmis n leasing care urmeaz a fi rambursat locatorului pe parcursul termenului de leasing i nu include dobnda de leasing.

Valoare just suma cu care activul ar putea fi schimbat benevol n cadrul unei tranzacii desfurate n condiii normale ntre pri interesate, independente i bine informate.

Valoare rezidual garantat o parte din valoarea rezidual a activului transmis n leasing, recuperarea creia este garantat locatorului.

Clasificarea contractelor de leasing

6. n funcie de gradul de repartizare ntre locator i locatar a riscurilor i beneficiilor aferente deinerii activelor transmise n leasing, se delimiteaz dou tipuri de leasing: financiar i operaional.

7. Tipul leasingului se stabilete la nceputul termenului de leasing n baza condiiilor contractuale i trebuie s fie identic pentru locatar i locator. La clasificarea contractului de leasing este necesar a asigura prioritatea coninutului asupra formei, adic a lua n considerare mai curnd esena economic a contractului, dect forma lui juridic.

8. Contractul de leasing financiar prevede respectarea cel puin a uneia din urmtoarele condiii:

1) la expirarea termenului de leasing dreptul de proprietate asupra activului transmis n leasing trece la locatar;

Exemplul 1. Entitatea A a procurat un activ i l-a transmis n leasing entitii B pe 4 ani. Conform condiiilor contractuale la sfritul termenului de leasing locatorul va transfera locatarului dreptul de proprietate asupra activului.

n baza datelor din exemplu, leasingul se clasific ca financiar.

2) termenul contractului de leasing constituie cel puin 75% din durata de funcionare economic a activului transmis n leasing;

Exemplul 2. Entitatea A a procurat un activ i l-a transmis n leasing entitii B pe 4 ani. Conform contractului de leasing locatarul va returna activul locatorului la sfritul termenului de leasing. Locatorul estimeaz durata de funcionare economic a activului la 5 ani.

n baza datelor din exemplu, leasingul se clasific ca financiar, ntruct termenul contractului de leasing constituie 80% [(4 ani : 5 ani) x 100] din durata de funcionare economic a activului transmis n leasing.

3) suma plilor minime de leasing constituie cel puin 90% din valoarea just a activului transmis n leasing.

Exemplul 3. Entitatea A a procurat la nceputul anului 201X un activ la valoarea just de 800000 lei i l-a transmis n leasing entitii B pe 4 ani. Conform contractului de leasing locatarul este obligat s:

achite la nceputul termenului de leasing un avans n sum de 30000 lei;

efectueze la sfritul fiecrui din primii 3 ani pli egale cu 252880 lei i la sfritul anului 201X+3 plat de 252890 lei pentru achitarea valorii rambursabile a activului i dobnzii de leasing la o rat anual de 15%;

returneze locatorului la sfritul termenului de leasing activul la o valoare estimativ de 84000 lei.

Locatorul estimeaz durata de funcionare economic a activului la 6 ani.

n baza datelor din exemplu, leasingul se clasific ca financiar, ntruct suma plilor minime de leasing constituie 1125530 lei (30000 lei + 252880 lei x 3 ori + 252890 lei + 84000 lei) ceea ce depete valoarea just a activului.

9. n cazul n care contractul de leasing nu conine nici o condiie indicat n pct. 8 din prezentul standard, contractul de leasing se consider operaional.

10. Contractul de arend a terenului agricol se consider operaional.

11. Dac locatorul i locatarul au convenit s modifice condiiile contractului de leasing n aa mod ca s se schimbe clasificarea efectuat anterior, atunci contractul revizuit este considerat n scopuri contabile un contract nou. Modificrile estimrilor contabile (de exemplu, privind durata de funcionare economic, valoarea rezidual a activului transmis n leasing) sau modificrile de circumstane (de exemplu, nendeplinirea obligaiilor de ctre locatar) nu condiioneaz revizuirea clasificrii leasingului n scopuri contabile.

Contabilitatea leasingului la locatar

Leasing financiar

12. Activul primit n leasing financiar se evalueaz la cost de intrare care include:

1) principalul (valoarea rambursabil a activului);

2) valoarea rezidual garantat;

3) costurile direct atribuibile primirii activului n leasing (de exemplu, costurile legate de ncheierea contractului de leasing, de transport, de asigurare n drum, de pregtire a activului pentru utilizarea prestabilit), care conform condiiilor contractului se suport de ctre locatar.

13. Valoarea rambursabil a activului i valoarea lui rezidual se indic n graficul plilor de leasing ntocmit conform condiiilor contractuale. Primirea activului n leasing financiar se reflect la cost de intrare ca majorare concomitent a imobilizrilor corporale i a datoriilor pe termen lung i scurt.

Exemplul 4. n conformitate cu condiiile exemplului 3, plile de leasing se repartizeaz n principalul i dobnda n felul urmtor:

Tabelul 1

Graficul plilor de leasing

(n lei)

DataPli de leasingSoldul valorii activului

Totalinclusiv

dobnda de leasingprincipalul

12345

01.01.201X800 000

01.01.201X30 00030 000770 000

31.12.201X252 880115 500137 380632 620

31.12.201X +1252 88094 893157 987474 633

31.12.201X +2252 88071 195181 685292 948

31.12.201X +3252 89043 942208 94884000*

Total1041 530325 530716 000

*Valoarea rezidual garantat se va rambursa locatorului prin returnarea activului la expirarea termenului de leasing

n baza datelor din exemplul 3 i tabelul 1, la nceputul termenului de leasing locatarul nregistreaz:

avansul acordat n sum de 30 000 lei ca majorare a creanelor curente i diminuare a numerarului;

costul de intrare a activului primit n leasing n sum de 800 000 lei ca majorare a imobilizrilor corporale concomitent cu majorare a cotei-pri curente a datoriilor pe termen lung n sum de 167 380 lei (30 000 lei + 137380 lei) i majorare a datoriilor pe termen lung n sum de 632620 lei (157987 lei + 181685 lei + 208948 lei + 84000 lei).

14. Prima de asigurare aferent activului primit n leasing (cu excepia costului asigurrii n drum), care conform condiiilor contractului se suport de ctre locatar, se atribuie la costuri/cheltuieli curente n funcie de destinaia i locul de utilizare a obiectului respectiv. n cazul n care costurile de asigurare depesc pragul de semnificaie prestabilit i se refer la dou sau mai multe perioade de gestiune, ele pot fi contabilizate ca cheltuieli anticipate cu decontarea ulterioar la costuri i/

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended