Home >Documents >Siria - prezentare generala

Siria - prezentare generala

Date post:03-Jul-2015
Category:
View:159 times
Download:14 times
Share this document with a friend
Transcript:

SiriaPrezentaregenerala

Geografie La fel ca majoritateastatelor din Orientul Apropiat, Siriaesteoar arid , cu relief predominant deertic, n care pustiurileocup pesteotreime din teritoriu. nSiria se deosebescdou regiunigeograficeprincipale: ceavestic iceaestic . Regiuneavestic cuprindeplatoulngustilanulmuntos de pecoast , care izoleaz interiorul rii de masele de aerumeddinspreMarea Mediteran . Parteaestic esteocupat de ostep vast . Aceastaestetraversat de Eufrat, care d naterepemalurile sale unoradev rateoaze.

Capitala - Damascus Presedinte - PresedinteleBashar al-ASAD Forma de guvernare - Republicaaflata sub conduceremilitara. Organullegislativ se numesteMajlis al-Shaab (250 de locuri; membriisuntalesiprinvot popular pentruoperioada de 4 ani). Muntii - Reliefuleste format in principal dintr-un vast platoudesertic, campiilangacoastasimunti in parteavestica a tarii. Este traversata de Euphrat care estedeosebit de important pentruagricultura. Marea - MareaMediterana ii oferaSiriei 193 km de coasta. Clima - Climadesertica cu vericaldesiuscate (din iuniepana in august) siierniblandesiploioase. In Damascus se inregistreazaiarnatemperaturiscazutesiprecipitatiisolide. Suprafata - 185.180 km Vecini - Turcia, Iraq, Iordania, Liban, Israel

Istorie DupadestramareaImperiuluiOtomanSiria a intrat sub administrareaFranteipana la obtinereaindependentei in 1946. In primeledeceniidupaindependenta au fostmulteluptepentruputeresi a fostoperioadacaracterizata de instabilitatepolitica. La 1958 Sirias-a unit cu Egiptulpentru a forma RepublicaArabaUnita. In septembrie 1961 aceastaformatiunestatalas-a destramatsiRepublicaArabaSiria a fostrestabilita. In noiembrie 1970, Hafiz al-ASAD, a obtinutputereasi a adusstabilitatepolitica in tara. In urmaconflictului din 1967 cu IsraelulSiria a pierdutInaltimile Golan. In timpulconflictuluidintre Israel siHizballahSiriasi-a pus fortelearmate in alertadar nu a intervenit de parteaaliatuluisauHizballah.

Turism Organizare - Turismul din Siria are un potential urias. Numarulturistilorcreste de la an la an. Cu toate ca e un stat care sustineterorismulSiria are omultime de destinatiituristiceimportante. Face parte din grupultarilor considerate LeaganulCivilizatiei. Cu toate ca guvernulsirian nu estecelmaigeneros, Siriaestecunoscutapentrucetateniisaiospitalieri. Cee de vazut - Aleppo, Damascus, Hama, Palmyra, Qala'atSamaan, Moscheea Umayyad, CitadelaBosra Candsateduci - Ceamaiindicataperioadaincepe in primavara (din martiepana in mai). Toamnaestesi ea operioadabunapentru a vizitaSiria (din septembriepana in noiembrie). Evenimente - ZiuaIndependentei 17 aprilie.

Damasc DamascestecapitalaSiriei, fiindiceamaivechecapital a lumiicontinuufuncional . Istoria OraulDamasc are ovechime de peste 9000 ani. De-a lungultimpului, a fostcucerit de romani, bizantiniiotomani, fiindast zi un important centru economic, cultural, comerciali politic

Hama Hama (anticulHamat; Format:Lang-ar am h, "fort rea ") este un orasituatpemalurilefluviuluiOronte, in centrulSiriei, la nord de capitalaDamasc. Este capitalaprovincieiHama. AcestorasestelocalizatpeloculanticuluioraHamat. Populaiasaeste de 410.000 locuitori, fiind al cincilea mare ora al Sirieidup Damasc, Alep, HimsiLatakia. Hama este un important centruagricoli industrial din Siria, avndosuprafa de 3680 kilometrip trai, pesteotreime din suprafaaprovincieiestecultivat . Provincia produce pestejum tate din recoltanaional de cartofii fistic, precumivariate legume. Cretereaanimaleloreste, de asemenea, oocupaieobinuit . Oraulpropriu-zisesterenumitpentrucele 17 noriafolositepentruudareagr dinilor, despre care, se presupune, c dateaz dinainte de 1100 .Hr. Dei, nvechime, acesteaserveauirigaiilor, cele de ast zisuntpreponderentfolositenscopestetic.

Aleppo Alepeste un ora din Siria, cu 1 975 200 loc. Al doileaora ca m rime din aceast ar se afl la 48 km de graniaturc . Aezat la interseciaunorimportanterutecomerciale, estelocuit de multetimpi a fostmenionatpentru prima dat la sfritulmileniului III .Hr. Ulterior, s-a aflat sub st pnireamultorregate, inclusivcelhitit (sec. XVI-XIV .Hr.). St pnit de dinastiaAhemenizilor din Persia, ntre sec. VI i IV .Hr., a intratapoi sub controlulgrecesc al dinastieiSeleucizilor, care i-au schimbatnumelenBeroea. InclusnImperiul Romann sec. I .Hr., a prosperattimp de maimultesecole. n 637 d.Hr. a fostcucerit de arabi, sub st pnireac rora a revenit la vechiuls unume ,Halab. Orauls-a ap rat cu succesmpotrivacruciailor (1224), apoi a fostcucerit de mongoli (1260) i, n final, a fostncorporatnImperiul Otoman (1516). Oraul Alep de ast zieste un centruindutrialiintelectual care rivalizeaz cu Damasc. n 1986, datorit vestigiiloristorice, a fostinclusPatrimoniul Mondial UNESCO.

Palmyra Palmyra, un orasituatntr-ooaz cu dou izvoare, din deertulsirianpedrumulcaravanelordintreDamasc (215 km) iEufrat (120 km) Palmyra era nsecolul I d.Hr. sub st pnireroman , mp ratul roman Caracalla (188-211) ridic oraul la rangul de colonieroman . Oraulcunoateoperioad de nfloriremulumit leg turilorcomerciale cu Drumul M t sii. Oraulsufer pagubematerialeprinconflictulmilitardintreromaniisasa nizi (peri) nanul 260, chiarimp ratul roman Valerianuscadenmnaperilor. C peteniaroman SeptimiusOdaenathus care cucerete Mesopotamia oblig oraul la o stare de dependen deplin fa de Roma. In anul 267 sau 268 reginaPalmyrei,Septima Augusta Zenobia, declar independenaoraului, fiuleipreaconducereaSirieiiocup doianiEgiptul Inferior (268-270).

Imp ratul roman Aurelian (270275) nvingenanul 272 trupelePalmirei, distrugeoraul, Zenobiafiindluat la Roma ca prinzionier . Mai trziump ratulDiocleian (236 - 245) admitereconstruireaparial oorauluidi strus cu prezenaunuilag rmilitar roman. Cretinismuls-a extinsin Palmyra lundnatere un episcopatnsecolul IV, oraulns nu vamaiajunge la nflorirea de odinioar . Cretiniifolosesc ca biseric templulzeuluiBaal. Religamusulman adus de arabiapareprinanul 634, iarnanul 636 romaniipierdcontroluloraului, populaialocal trecnd la islamism. O expediieenglez face nanul 1751 planuri de restaurare a ruinelor. In prezentoraulruin estedeschisturismuluifiinddeclara tpatrimoniumondialUNESCO.

The End! Realizatoriiproiectului: Andron Oana Alexandra AneiLaviniaParascheva Berghiu Diana Georgiana StroescuAlexandruMihail

Clasa a XI a A

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended