+ All Categories
Home > Documents > Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

Date post: 16-Jun-2015
Category:
Upload: agapeia
View: 8,505 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 18 /18
Scanerul este dispozitivul ce poate captura imaginea unui obiect si o converteşte intr-o matrice digitală de puncte de lumină, prelucrabile pe calculator. Obiectul poate fi un document tipărit, o fotografie. un film transparent sau chiar un obiect fizic. Rezultatul conversiei este o matrice bidimensională de pixeli (cel mai mic element al unei imagini), flecare pixel conţinând informaţia de culoare si strălucire corespunzătoare locaţiei fizice reprezentată de acel pixel in obiectul scanat. Puşi unul lângă altul, pe ecranul monitorului sau pe hârtie (cu ajutorul unei imprimante), toţi aceşti pixeli vor forma întreaga imagine a obiectului scanat. In mare, un scaner poate fi asemănat cu o cameră digitală de fotografiat conectată la calculator, si împreună cu alte periferice poate transforma un PC intr-un aparat de tip fax (scaner, modem, software) sau intr-un copiator (scaner, imprimantă, software). Tipuri de scanere Există câteva tipuri de bază de scanere: scanere de mană. scanere care transportă originalul sau scanere plane. Pentru originale speciale de tip transparent (filme, folii, diapozitive) există versiuni specializate ale modelelor de bază. Combinate cu alte echipamente de tipul imprimantă sau modem există si aparatele denumite all-in-one, care pot îndeplini atât funcţia de scaner cat si cea de fax sau copiator digital. Scanerele de mană sunt mici dispozitive care se deplasează manual peste originale mai mici de 10 cm. Rotitele din cauciuc prevăzute in lateral ajută la menţinerea direcţiei de deplasare si pot menţine viteza in limite acceptabile. Principalul avantaj al acestei soluţii este portabilitatea, aparatul fiind uşor si Mod. Coala Nr. document Semn. Data Coala 1 Elaborat Pontas Daniela Controlat . Scanerul Litera Coli UTM FIU gr. DTP 061
Transcript
Page 1: Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

Scanerul este dispozitivul ce poate captura imaginea unui obiect si o converteşte intr-o matrice digitală de puncte de lumină, prelucrabile pe calculator. Obiectul poate fi un document tipărit, o fotografie. un film transparent sau chiar un obiect fizic. Rezultatul conversiei este o matrice bidimensională de pixeli (cel mai mic element al unei imagini), flecare pixel conţinând informaţia de culoare si strălucire corespunzătoare locaţiei fizice reprezentată de acel pixel in obiectul scanat. Puşi unul lângă altul, pe ecranul monitorului sau pe hârtie (cu ajutorul unei imprimante), toţi aceşti pixeli vor forma întreaga imagine a obiectului scanat. In mare, un scaner poate fi asemănat cu o cameră digitală de fotografiat conectată la calculator, si împreună cu alte periferice poate transforma un PC intr-un aparat de tip fax (scaner, modem, software) sau intr-un copiator (scaner, imprimantă, software).

Tipuri de scanereExistă câteva tipuri de bază de scanere: scanere de mană. scanere care transportă

originalul sau scanere plane. Pentru originale speciale de tip transparent (filme, folii, diapozitive) există versiuni specializate ale modelelor de bază. Combinate cu alte echipamente de tipul imprimantă sau modem există si aparatele denumite all-in-one, care pot îndeplini atât funcţia de scaner cat si cea de fax sau copiator digital.

Scanerele de mană sunt mici dispozitive care se deplasează manual peste originale mai

mici de 10 cm. Rotitele din cauciuc prevăzute in lateral ajută la menţinerea direcţiei de deplasare si pot menţine viteza in limite acceptabile. Principalul avantaj al acestei soluţii este portabilitatea,

aparatul fiind uşor si de mici dimensiuni. Dezavantajul major este calitatea slabă a scanării, in special din cauza modificărilor de viteză si de direcţie, fiind necesare mai multe încercări si o mană experimentată care să conducă scanerul peste original. Pentru originale de dimensiuni mai mari sunt necesare programe speciale pentru alipirea fâşiilor de imagine ce se obţin. Preturile mici cu care pot fi obţinute celelalte modele de scanere au făcut ca interesul pentru scanerele de mană să fie din ce in ce mai scăzut. Practic, la ora actuală este imposibil să mai găsim pe piaţă un astfel de aparat.

Mod.

Coala Nr. document Semn. Data

Coala

1

Elaborat Pontas Daniela Controlat

.

Scanerul

Litera Coli

UTM FIU gr. DTP 061

Page 2: Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

Cel mai răspândit model de scaner este cel plan. Acesta este alcătuit in principal dintr-un geam suport de originale sub care se află un cărucior mobil, pe care este montată atât o sursă de lumină cat si senzorii (CIS) care citesc imaginea. Aceştia pot fi înlocuiţi de o parte a unui sistem optic care proiectează imaginea scalată pe senzorul optic (CCD). O astfel de construcţie, care nu deplasează deloc originalul, permite scanarea unui mare număr de tipuri de originale, inclusiv a unor obiecte. Devine posibilă si scanarea multiplă a aceluiaşi original, calitatea imaginii scanate fiind mult mai bună. Suprafaţa mare de scanare ce se poate obţine in acest caz este desigur un mare avantaj, dar in acelaşi timp r prezintă si principalul dezavantaj al soluţiei, deoarece întreg echipamentul ocupă o suprafaţă mare de birou. Un alt dezavantaj este costul cel mai ridicat, compensat totuşi de calitatea imaginilor ce pot fi obţinute prin acest procedeu. Prin adăugarea unei surse de lumină in spatele originalului se poate adapta scanerul aşa încât să poată fi scanate originale transparente.

Mod Coala

Nr. document Semnat Data

Coala2

Page 3: Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

Scanerele rotative (drum scanere) oferă o calitate înaltă de lucru. Principiul de funcţiona este simplu originalul este fixat pe un cilindru rotativ din material transparent. Cilindru rotindu-se cu o viteza înaltă de - rotaţii pe minuta permite citirea imaginii punct cu punct, viteza înaltă de rotire permite a utiliza o sursa puternica de lumina fără riscul de a deteriora originalul. Cu cit e mai mare suprafaţa cilindrului cu atât dimensiunile originalului scanat pot fi mai mari.

Un scaner de birou poate captura o imagine si să o salveze ca fişier in calculator. Aceasta poate fi memorată intr-o bază de date, poate fi folosită pentru a fi multiplicată, transmisă ca fax pe o linie de telefon, utilizată la obţinerea unei paginii web sau transmisă pe e-mail. Dacă imaginea este a unui text sau a unui document cu text si grafică, ea poate fi prelucrată aşa încât textul sau grafica să poată fi utilizate in crearea unor documente noi prin aşa numitul procedeu de recunoaştere optică a caracterelor (OC ).

Scanerul de proiecţieMobil este doar modulul de scanare, seamănă cu un proiector. Placa CCD este nalogică

celei utilizate si-n camerele video, permite scanarea imaginii fără mişcarea concomitentă a originalului şi modulului de scanare. Rezoluţia acestui tip de scanner este redusă, însă ele permit

Mod Coala

Nr. document Semnat Data

Coala3

Page 4: Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

scanarea originalelor de grosimi variabile şi chiar a corpurilor voluminoase.

Schema scanerului de proiecţie

Funcţionarea scanerului

Principalele componente ale unui scaner sunt o sursă de lumină, un sistem de separare a culorilor si un senzor CCD (Charge Coupled Device) ce transformă informaţia optică referitoare la obiectul scanat intr-un fişier ce poate fi transmis pe calculator.

In scanerele cu micşorare a imaginii, originalul este de sase pana la opt ori mai mare decât imaginea formata pe senzorul CCD.

Mod Coala

Nr. document Semnat Data

Coala

Mod Coala

Nr. document Semnat Data

Coala4

Page 5: Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

După ce am aşezat pe sticla obiectul ce urmează a fi scanat si am pornit scanarea, lampa iluminează o dungă subţire din origina1. Lumina reflectată, ce conţine informaţia de culoare, este captată de fiecare element al senzorului CCD si apoi transformată intr-un număr, cu ajutorul unui convertor analog/digital. Numărul de elemente ce măsoară lumina pe fiecare linie din senzorul CCD determină rezoluţia orizontală a scanerului. Un număr de 5.100 elemente CCD care citesc informaţia luminoasă de pe cei 21,56 cm (8,5inch) lăţime ai originalului înseamnă o rezoluţie de 600 ppi (pixeli pe inch). Deoarece dimensiunea senzorului est mult mai mică decât lăţimea originalului, este nevoie de un sistem optic care să focalizeze imaginea pe senzor. Dup; ce a fost citită o linie, scanerul avansează un pas, aşa încât să fie citită linia următoare. Numărul de paşi ce trebui' făcuţi pentru a avansa cu un inch determină rezoluţia verticală a scanerului.

Tendinţa proiectanţilor de astfel de echipamente este de a creste numărul de ppi pentru a obţine specificaţii răsunătoare.

În scanerele cu senzor de contact, dimensiunea originalului este egală cu dimensiunea senzorului.

Valorile la care s-a ajun sunt atât de mari încât nu mai este corect s; spunem că rezoluţia scanerului este numeri' egală cu numărul de ppi. Considerând, aşa cum este corect, că rezoluţia este o măsură , capacităţii scanerului de a captura detalii fine constatăm că numărul de ppi influenteaz rezoluţia, dar nu o determină, aceasta mai fiind influenţată de calitatea sistemului

Mod Coala

Nr. document Semnat Data

Coala5

Page 6: Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

optic (lentile oglinzi, filtre, reglaje focalizare), de stabilitate, mecanică si termică a sistemului optic, d uniformitatea mişcării căruciorului mobil, d vibraţiile ce pot să apară in sistem, de răspunsul în frecvenţă al sistemului electronic si d procesarea ce se aplică imaginii. Un scaner cu rezoluţie mare trebuie să poată reda corect detaliile atât in zonele întunecate cat si in zonele luminoase ale imaginii. Două tehnologii de bază sunt utilizate in scanere: cu micşorare optică a imaginii (prin lentile) pe un senzor CCD sa cu senzor de contact. În general, costul unui scaner cu reducere optică este mai ridicat datorită sistemului de lenţii si oglinzi. Avantajul principal al unui astfel de sistem este calitatea bună a imaginii obţinute, prin creştere raportului semnal/zgomot si a profunzimii câmpului vizual (obiectele texturate sau cutate rămân in zona d focalizare corectă).Ultimele modele de scanere HP utilizează doi senzori CCD cu rezoluţii diferite, unul ce permit viteză mare de scanare la rezoluţii mici si altul de înaltă rezoluţie, pentru evidenţierea detaliilor.Scanerele cu senzor de contact CIS (Contact Image Sensor) utilizează un altfel de senzor, care acoperă întreaga lăţime a suprafeţei de scanai dimensiunea fiecărui element al senzorului fim. egală cu cea a pixelilor din pagină.

Formarea imaginii in scanerele cu filtre de culoare pe senzorii CCD.

În anumite modele de scanere, obiectul de scanat chiar atinge senzorul, dar la modelele plane (flatbed unde între obiect şi senzor se interpune un geam este necesară utilizarea unor mici lentile aşa încât fiecare element al senzorului vede doar mică parte din originalul scanat. Dimensiunea redusă a acestui tip de senzor permite integrarea sursei de lumină (de regulă un şir de LED-uri colorate RGB care clipesc realizând astfel cea mai ieftină separare de culoare) în aceeaşi bară. Aşa, dimensiune globală a scanerului se păstrează foarte mic costul fiind şi el redus. Acest tip de scaner are şi dezavantaje, dintre care am aminti faptul că adâncimea mică a câmpului de vedere limitează tipurile de originale ce pot fi scanate cu o claritate bună. Tehnologiile moderne au dus la realizarea unor astfel d senzori cu o foarte bună acurateţe a culorilor, nuanţele obţinute fiind mai frumoase decât ale scanerelor cu CCD-ui ieftine.

O altă caracteristică a scanerelor ce creează confuzie se referă la felul cum se realizează expunerea. La modelele mai vechi, expunerea se realizează in trei treceri ale căruciorului mobil, de fiecare dată cu un alt filtru de culoare plasat între obiectul scanat si CCD. Cele trei expuneri (din cele trei treceri) sunt ulterior recombinate in calculator, pentru obţinerea imaginii color. Pe măsură n; tehnologiile au evoluat, s-au dezvoltat metode de obţinere a celor trei expuneri de culoare (RGB) intr-o singură trecere, cea mai obişnuită fiind cu filtre transmisive de culoare puse pe cipul CCD, prin aceeaşi tehnologie utilizată la camerele video digitale. Practic sunt trei rânduri de senzori CCD, şi faţa fiecărui rând fiind filtrele de culoare R, G si B. Unghiul de incidenţă diferit pentru cele trei culori impun utilizarea unor memorii tampon pentru două culori, aşa încât la reconstrucţia imaginii culorile să fie corecte.

Mod Coala

Nr. document Semnat Data

Coala6

Page 7: Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

De cele mai multe ori, rezoluţia optică a scanerului nu este potrivită cu rezoluţia dorită, mai ales dacă dorim optimizare a scanării pentru un anume dispozitiv de vizualizare a imaginii (imprimantă sau monitor), sau dacă est necesară obţinerea unei imagini de o dimensiune anume. Atât pentru mărirea cat si pentru micşorarea numărului de ppi ai imaginii obţinute, fată de rezoluţia optică, se foloseşte un procedeu numit interpolare. Felul cum este făcută această interpolare determina diferenţierea calităţii scanerelor: obţinerea unei imagini de bună calitate, cu o dimensiune precisă pe ambele direcţii, implică anumite costuri. Două aspecte trebuie luate in seamă in evaluarea posibilităţilor de scalare ale unui anumit aparat: degradarea imaginii prin zimţarea marginilor si creşterea dimensiunii fişierelor de imagine ce se transmit in calculator. In acest din urmă caz, scalarea nu se face in timpul scanării, ci ulterior, in calculator, iar viteza de scanare este afectată în rnod dramatic.

Rezoluţia tonală a scanerelor este adeseori confundată cu adâncimea de culoare, respectiv numărul de biţi utilizaţi pentru stocarea culorii fiecărui pixel. Ca si la rezoluţie, cifrele la care s-a ajuns si-au pierdut semnificaţia, o măsură mult mai bună a rezoluţiei tonale fiind raportul semnal/zgomot, deoarece in multe cazuri biţii suplimentari alocaţi nu sunt altceva decât zgomot. O bună rezoluţie tonală este necesară pentru a putea scana corect imagini întunecate, cu multe detalii in zonele cu negru mult. si pentru scanarea transparentelor.

Abilitatea scanerelor de a efectua transformări tonale, cum ar fi compensarea de gamma sau autoexpunerea, depinde atât de numărul de biţi capturaţi cat si de rutinele de procesare a imaginii. Calitatea transformărilor tonale are un rol foarte important in obţinerea unei imagini de calitate, îndeosebi la scanarea fotografiilor. O imagine cu o rezoluţie tonală prea mică sau transformările tonale de slabă calitate pot face să apară fenomenul de cuantizare, respectiv apariţia unor contururi false in imagine datorită forţării valorilor unor nivele de gri, iniţial diferite, in aceeaşi valoare.

Zgomotele din imagine sunt distorsiuni sau semnale nedorite, introduse in rezultatul scanării chiar de către aparatul utilizat pentru achiziţie. Zgomotul poate fi aleator (asemănător cu ninsoarea) sau sub formă de distorsiuni corelate: dungi, dare sau alte modele de aranjare. De regulă, zgomotul este injectat in semnalul analogic capturat de CCD înainte de a fi convertit in digital (intr-un număr). Aceasta se întâmplă deoarece nivelul de semnal este foarteapărea diverse interferenţe. Odată digitizat, semnalul devine practic imun la alte zgomote. Adâncimea de culoare reală diferă fată de cea comunicată de fabricanţi (se comunică numărul de biţi ai convertorului analog/digital), deoarece este puternic afectată de zgomot.

Zimţarea marginilor prin mărirea imaginii:

l- imaginea originala;2- imaginea mic si există posibilitatea de a mărita in aplicaţie;3- imaginea mărita pe scaner.

Mod Coala

Nr. document Semnat Data

Coala7

Page 8: Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

Exemplu de scanare făcută la scanner plan şi rotativ

Scaner plan semi-profesional (1500$) şi scaner rotativ profesional (50000$)

Scanarea la rezoluţii mai mari presupune transferul unor cantităţi importante de date intre scaner si calculator. Interfaţa ce asigură această legătură influenţează in mare măsură viteza de scanare propriu-zisă. SCSI a fost mulţi ani interfaţa considerată standard pentru scanere. Ea permite legarea mai multor dispozitive si dacă deja aveţi instalat un adaptor SCSI in sistem, este bine să vă procuraţi si scanerul cu această interfaţă. Altfel, era necesară instalarea plăcii adaptoare, operaţie considerată de multă lume ca relativ complicată. O astfel de interfaţă vă asigură, in mod obişnuit, o rată de transfer de 1,2 MB/s.

O altă soluţie, mai puţin rapidă dar care se poate aplica pentru orice sistem, este interfaţa paralelă. Problemele care apar dacă portul paralel este folosit si pentru alte dispozitive si rata sa de transfer mai mică au făcut ca interfaţa paralelă să fie din ce in ce mai puţin utilizată, fiind înlocuită treptat de interfaţa USB. Această este cea mai comodă in exploatare, având totodată si o rată de transfer rezonabilă. Dacă placa de bază deţine această interfaţă si sistemul de operare o poate utiliza, acesta este soluţia cea mai simplă şi mai ieftină. De îndată ce versiunea USB 2.0 urmează a se răspândi, interfaţa USB va asigura si o rată de transfer suficientă.

Mod Coala

Nr. document Semnat Data

Coala8

Page 9: Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

Parametrii de bază:1. rezoluţia de scanare (rezoluţie optică)2. numărul de culori (profunzimea culorilor)3. viteza de scanare4. densitatea optică

în timpul procesului de scanare se iluminează câte o fâşie de document, timp în care aceasta este citită de senzori. Lumina reflectată este proiectată printr-un sistem de oglinzi şi lentile pe zona alcătuită din elemente fotosensibile. în interiorul acestor elemente se produc sarcini electrice raportate la cantitatea de lumină care poate fi absorbită de l pixel (punct de imagine), pixelii de culoare deschisă reflectând mai mulţi fotoni decât cei întunecaţi. Prin intermediul unui motor pas cu pas se obţine următoarea poziţie verticală care urmează a fi citită. Programul specific de scanare transformă fâşiile citite într-un fişier grafic. Pentru recunoaşterea culorii, scanerele color aplică principiul optic, conform căruia lumina roşie, verde şi cea albastră combinate duc la obţinerea culorii albe. Lumina albă poate fi separată printr-o prismă sau prin filtre de culoare în cele 3 culori de bază(o separaţie de culori).

O altă categorie de scanere utilizează pentru digitalizare un sistem de oglinzi şi prisme care descompun valorile de culoare ale fiecărui punct în cele 3 spectre de culoare, proiectându-le apoi cu ajutorul unui sistem de lentile pe cele 3 rânduri de elemente fotosensibile. separate.

Cu ajutorul unui software adecvat, imaginile digitalizate sunt transmise calculatorului pentru prelucrare. Prelucrarea ulterioară poate consta în finisarea contururilor, redimensionare, mutare, rotire, colorare, umbrire, suprapunere, etc. Principalele caracteristici care definesc performanţele unui scaner şi calitatea imaginilor scanate sunt: puterea de rezoluţie, viteza de scanare şi calitatea soft-ware-ului utilizat.

Rezoluţia este dată de numărul şi mărimea celulelor de citire CCD (Charge Coupled Device) care sunt de fapt condensatori încărcaţi electric şi se exprimă în număr de pixeli per inch sau dot per inch (dpi). Cele mai răspândite scanere au rezoluţia de 200, 300 si 600 pixeli/inch. Cea mai acceptabilă este considerată rezoluţia de 300 x 600 dpi. Imaginea scanată este cu atât mai fidelă cu cât rezoluţia este mai bună. O îmbunătăţire a rezoluţiei presupune implicit creşterea densităţii de pixeli şi micşorarea dimensiunii acestora. Pentru scanarea unor imagini color s-a ajuns până la rezoluţii de 4800 sau 9600 dpi. Viteza de scanare depinde de o serie de factori dintre care cei mai semnificativi sunt următorii:

- viteza de reîncărcare a celulelor CCD în timpul scanării, care la rândul ei depinde de tehnologia de fabricaţie a acestor condensatori;

- numărul de treceri - atunci când se scanează imagini color pentru principiu1 de percepere a culorilor are la bază repetarea scanării;

- tipul şi mărimea imaginilor scanate, ştiut fiind faptul că o imagine cu multe detalii şi nuanţe va încetini viteza, întrucât sesizarea fiecărui detaliu necesită timp suplimentar şi treceri repetate.

Cele două caracteristici, rezoluţie si viteză, se află într-un raport invers proporţional. Rezoluţia optică

In calitate de element de recepţie a luminii reflectate de la original se foloseşte o riglă de elemente fotoelectrice. Cu cât e mai mare numărul de elemente fotoelectrice, cu atât este mai mare rezoluţia care o asigură dispozitivul. Mărirea numărului de elemente fotoelectrice duce însă la influenţa inevitabilă a elementelor între ele. într-adevăr cu cât sunt mai mici dimensiunile elementului fotoelectric, cu atât e mai probabilă situaţia, când fotoelementul, alături de fluxul l !propriul., va recepţiona o parte a fluxului destinat elementului vecin, în acest caz apar distorsiuni, ce înrăutăţesc rezultatul final, în procesul de scanare imaginea este împărţită într-un anumit număr de puncte, dimensiunile cărora sunt determinate de particularităţile sistemului optic şi a fotoelementului. Prin rezoluţie optică se subînţelege numărul de astfel puncte situate pe

Mod Coala

Nr. document Semnat Data

Coala9

Page 10: Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

un segment de anumită lungime, în caracteristicile tehnice a dispozitivelor de scanare pot fi indicate diferite mărimi a rezoluţiei verticale şi orizontale.

De ex. 300x600 dpi înseamnă că fiecare inch pătrat de imagine este împărţit în 300 de puncte pe orizontală şi 600 pe verticală. Cu cât este mai mare rezoluţia cu atât mai multă informaţie despre original poate fi introdusă în calculator şi supusă prelucrării în continuare.

Deseori în caracteristicile scanerului se indică rezoluţia interpelară, care de regulă substanţial întrece rezoluţia optică.

Numărul de culori (profunzimea culorilor) este reflectată de capacitatea convertorului analogico-digital, adică aceasta e caracteristica ce indică cât de precisă este informaţia despre culoarea fiecărui punct a imaginii scanate.

Profunzimea culorii l bit corespunde regimului alb-negru de lucru al scanerului, fiecare punct poate fi numai alb sau negru, în regim gri profunzimea culorii constituie 8 biţi. Acestuia îi corespund 256 de gradaţii gri. Anume acest număr de tonuri este posibilă pentru fiecare punct. Scanarea în culori este nu altceva scanarea în regim gri cu diferite filtre optice(roşu. albastru, verde RGB). 256 de tonuri pe fiecare din aceste componente dau în suma 16.7 milioane combinaţii posibile, adică culori.

Densitatea optica se refera mai mult la caracteristicile originalului de a absorbi lumina. 0,0 D corespunde culorii albe ideale, 4,0 D — culorii negre ideale. Imaginile scanate poseda de obicei in jur de 2,5 D pentru fotografii si 3,5 D pentru diapozitive. Scanerele neprofesionale poseda in jur de 1,8 — 2,3 D, cele profesionale — până la 3,1-3,4 D.

Compararea scanerelor

Denumirea scanerului

ProducătorulTipul

scaneruluiCaracteristici tehnice

1 2 3 4

CanoScan LiDE 60

Canon Plan

Scanerul Canon CanoScan LiDE 60, la baza lui stă tehnologia LIDE, dispune de transformarea imaginii scanate în fişier PDF. Are garnitură de fixare în poziţie verticală.Interfaţa: Hi-Speed USB/USB 2.0Tipul senzorului: CISSursa de lumină: diode (LIDE)Suprafaţa de scanare: 216х297 mm (А4)Rezoluţia optică: 1200х2400 dpiRezoluţia maximă: 19200х19200 dpiProfunzimea imaginii colorate: 48 bitProfunzimea imaginii monocrome: 16 bitViteza de scanare: 9 s (Imagine coloră А4, fără timpul de calibrare)Color: 6,4 ms pe linie (600 dpi), 12,7 ms pe linie (1200 dpi)

Mod Coala

Nr. document Semnat Data

Coala

10

Page 11: Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

Monocrom: 3,1 ms pe linie (600 dpi), 4,ms pe linie (1200 dpi)Consumul de energie: 2,5 WtSistemele operative compatibile: Win98/ME/2000/XPSursa de energie: prin portul USBDimensiunile de gabarit: 258х374х40 mmGreutate: 1,7 Kg

Chromagraph

S 3900

Heidelberg Rotativ

Elementul de scanare: 3 amplificatoare fotoelectrice1 2 3 4

Rezoluţia optică: 3900 dpiRezoluţia maximă: 25000 dpiSuprafaţa de scanare: 650х510 mmGrosimea originalului: 2.1 mmZoom: 10-3000%Densitatea optică maximă: 4.5 DProfunzimea culorii: 12 bit pe canal (logaritmică)Software: NewColor 3000, ColorPathTM 3000,Extend 3000, ColorAssistant, HiDot (r)3000Interfaţă: FPI /SCSI /RS232 / V.24, EthernetDimensiunile: 1650 x 1350 x 870 mmGreutatea: 700 kg

DocuPenRC800

Planon System

Solutions

Manual

Rezoluţia optică: 200x100 dpi, 200x400 dpiTimpul de scanare: 4 s (200x100 dpi), 8 s (200x400 dpi)Interfaţă: USBProfunzimea culorii: 12 bit (monocromă), 24 bit (color)

Dimensiunile: 21,6x1,7x1,8 cmGreutatea: 56 gMemorie incorporată: 8 Mb (poate fi extinsă cu ajutorul MicroSD carduri)

Page 12: Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

Concluzie :Scopul acestei lucrări era de-a studia tipurile de scanere şi modul lor de utilizare. In urma acestei lucrări ne-am cunoscut cu trei tipuri de scanere cum ar fi: scanerul portativ(manual), scanerul plan şi scanerul rotativ. De exemplu scanerul portativ sau de mînă el mai mult este folosit la originalele în fîşii mici în aproxinativ 10cm. La scanerul manual sunt prevăzute nişte rotiţe de cauciuc care servesc la menţinerea direcţiei de deplasare şi a vitezei de lucru. Principalele avantaje al acestui scaner ar fi portabilitatea şi faptul că sunt de dimensiuni mici. Respectiv după avantaje acest scaner are şi nişte dezavantaje care constă în calitatea slabă a scanării în special din cauza modificării vitezei şi direcţiei de lucru fiind necesare mai multe încercări sau o persoană experimentată care să conducă scanerul peste original. Scanerele manuale sunt din ce în ce mai puţin utilizate datorită răspîndirii scanerului plan şi aparatelor de fotografiat digitale. Cel mai răspîndit model de scanere este acel plan. El permite scanarea originalelor de dimensiuni mai mari, inclusiv obiecte. Scanerul plan este alcătuit dintr-un suport transparent sub care se află un carucior mobil pe care este montată atît sursa de lumină cît şi senzorii CIS care au posibilitatea de-a citi imaginea. Scanerul plan poate fi adaptat pentru scanarea originalelor transparente. Un alt tip de scanere este scanerul rotativ care ne poate oferi o calitate înaltă de lucru. Scanerul rotativ se utilizează pentru originalele uniforme şi plane. Datorită vitezei înalte de rotire permite de-a utiliza o sursă puternică de lumină fără riscuri de-a deteriora originalul ceea ce este foarte important. Rotinduse cu o viteză destul de înaltă obţinem citirea imaginii punct cu punct ceea ce ne permite de-a obţine o rezoluţie mai înaltă a lucrului. Deci la scanerul rotativ mărimea suprafeţei scanate depinde nemijlocit de diametru cilindrului rotativ. Principalele componente ale unui scaner sunt : - sursa de lumină - sistema de transmitere a razei de lumină - senzor care transformă informaţia optică într-un fişier care poate fi transmis pe calculator.

Mod Coala

Nr. document Semnat Data

Coala

12


Recommended