Home >Documents >Sarpanta Din Lemn La o Cabana Turistica

Sarpanta Din Lemn La o Cabana Turistica

Date post:18-Sep-2015
Category:
View:239 times
Download:15 times
Share this document with a friend
Description:
Sarpanta Din Lemn La o Cabana Turistica
Transcript:

Sarpanta din Lemn la o Cabana Turistica

Universitatea Tehnic de Construcii Bucureti

Facultatea de Construcii Civile Industriale i Agricole

Student: Master:

CUPRINS:

Introducere......pag.3

Elementele componente ale unei sarpante pe scaune...pag.4Grinzi cu zabrele din lemn....pag.6Sarpante pe ferme din lemn.....pag.8Desene figuri si profile ale sarpantei...pag.9Bibliografie......pag.152.

INTRODUCERE

Datorita calitatilor fizico mecanice si a prelucrarii usoare, lemnul a fost folosit la executarea acoperisurilor inca din cele mai vechi timpuri.

Legatura componentelor sarpantei de lemn se realizeaza cu ajutorul imbinarilor dulgheresti. In cadrul acestor imbinari, piesele de lemn ce vin in contact sunt astfel prelucrate, incat sa se intrepatrunda, realizand un sistem in care piesele sa nu-si poata modifica pozitia in planul elementului de rezistenta. Acest sistem de imbinare necesita o prelucrare pretentioasa si greoaie a pieselor de lemn ce se unesc. Tot datorita acestor imbinari, sectiunea activa a acestor piese este simtitor redusa, ceea ce conduce la o utilizare partiala a rezistentei lemnului si o simplificare a geometriei pieselor ce se imbina ( fig. 5 ).

Sarpanta de lemn a unui acoperis poate fi realizata din capriori, pe scaune si cu macaz.

Acest element este format din doua sectiuni dreptunghiulare din lemn, ce se pozeaza de o parte si de alta a capriorilor si popilor ( fig. 6 , fig. 7 , fig. 8 , fig.9 ).

In lungul cladirii aceste sisteme de rezistenta plane se amplaseaza la o distanta de 3,5...5m (aceasta distanta se stabileste din conditia folosirii optime a sectiunilor si lungimilor de livrare a lemnului), iar ntre ele sunt prevazute numai panele si o pereche de capriori asezati la 70...90cm.

In lungul acoperisului, stabilitatea este asigurata de contrafise (bare inclinate la 450 ) care se imbina cu popii si panele, prin chertare si elemente de prindere metalice.

Se caracterizeaza prin greutate redusa si sunt realizate din bare subtiri din lemn, metal sau beton.

Sarpante din lemn. Se intalnesc urmatoarele tipuri constructive:

Sarpante pe scaune

Sarpante pe ferme (grinzi cu zabrele)

Sarpante pe grinzi cu inima plina

3.ELEMENTELE COMPONENTE ALE UNEISARPANTE PE SCAUNE

Astereala

Alcatuita din scanduri negeluite, din placi de fibre din lemn (PEL) sau din placi aglomerate din lemn (PAL).

Elementele asterealei se verifica din punct de vedere al rezistentei si al rigiditatii, ca grinzi continue pe doua deschideri. Sarcinile care solicita astereala sunt: actiuni permanente, actiuni din zapada si incrcarea concentrata a unui om cu unelte in pozitia cea mai defavorabil (fig. 10 ).Aceste actiuni se iau in calcul in urmatoarele grupuri ( fig. 11 )

-actiunea permanenta si din zapada;

-actiunea permanenta si sarcina concentrata (80 daN un om cu unelte);

-actiunea permanenta, presiunea vntului si jumatate din incarcarea zapezii.

Incarcarile ce actioneaza asteriala (actiuni gravitationale) se descompun dupa directia normala si in planul ei.

Deci astereala se va verifica la incovoiere oblica cu componenta normala a incarcarilor (incarcarea din invelitoare, din greutatea proprie a asterialei, din zapada sau incarcare concentrata).

Astereala din sipci ca si cea din scnduri se verifica la incovoiere oblica.

Sipcile

Inlocuiesc astereala in cazul utilizarii invelitorilor din placi mici (sita, sindrila, tigle, azbociment plan);

Popii

Sunt elemente verticale ale sarpantei realizati din lemn rotund sau ecarisat. Se executa, pe cat e posibil, din lemn rotund. Se imbina cu panele prin chertare si piese metalice;Cosoroabe

Sunt elemente care se dispun la nivelul stresinii pe centurile peretilor exteriori ai cladirii;

Panele

Se executa din lemn ecarisat si se dispun parallel cu coama la distante de 2,504,00 m. In functie de pozitia pe care o ocupa in ansamblul acoperisului se intalnesc: panele de coamana si pane intermediare;Se alcatuiesc, in general din grinzi ecarisate sau din dulapi. Imbinarea panelor se realizeaza prin chertare oblica si dornuri.

Ca schema statica, panele pot fi: grinzi simplu rezemate, grinzi cu console sau grinzi continue (fig. 13 , fig 13 ).Pana este incarcata cu sarcini concentrate, care reprezinta reactiunile din capriori. Incarcarile aferente unei pane se vor determina pe o latime egala cu semisuma deschiderilor capriorilor.

Panele cu contrafise inclinate vor avea deschiderea de calcul mai mica decat distanta intre popi cu 20% din aceasta lungime.

4.

Talpile

Se aseaza sub popi si au rolul de a repartiza incarcarile concentrate transmise de acestia;

Moazele (clesti)Sunt elemente de solidarizare pentru popi si capriori; se confectioneaza din scanduri, dulapi sau lemn semirotund;

Capriorii Se realizeaza din lemn rotund sau ecarisat si se dispun la distande te 70110 cm. Unul de altul, dupa linia de cea mai mare panta (perpendicular pe coama). Capriorii din acelasi plan transversal cu popii poarta numele de caprior de scaun iar ceilalti se numesc capriori curenti;

Sunt rigle de lemn pe care se descarca astereala; la randul lor reazema pe pane. Pentru ca astereala sa aiba grosimi rezonabile, capriorii se vor poza la interax de 70...90 cm. Verificarea capriorilor se face considerandu-se grinzi continue cu 2 sau 3 deschideri.

La sarpantele fara pana de creasta, capriorii vor fi considerati o grinda continua (sau simplu rezemata), cu consola (fig. 12 ).

Asupra capriorilor vor actiona urmatoarele incarcari: permanente, din zapada, din vant si forta concentrata (greutatea unui om cu unelte).

Deschiderile de calcul ale capriorilor se vor considera distantele intre pane. Incarcarile aferente unui caprior se vor calcula pe o latime egala cu deschiderea de calcul a asterealei. Incarcarile ce actioneaza asupra capriorilor se decompun dupa o directie normala si longitudinala in raport cu acestia.

Componentele longitudinale se neglijeaza, fiind mici in comparatie cu cele normale, care produc incovoierea capriorilor.

Semnificatiile din aceste relatii sunt identice cu cele folosite in rezistenta materialelor.

Contravanturi (contrafise)

Se monteaza in general intre pane si popi, sunt alcatuite din lemn rotund sau ecarisat si au rolul de a rigidiza ansamblul sarpantei in sens longitudinal.

Prin scaun de sarpanta se intelege ansamblul de rezistenta plan, indeformabil alcatuit din popi si capriorii dispusi in planul popilor (capriori de scaun) solidarizati prin moaze.

5.GRINZI CU ZABRELE DIN LEMN

Grinzile cu zabrele de lemn sunt elemente de constructie alcatuite din bare, care se intalnesc in puncte denumite noduri.

Grinzile cu zabrele sunt alcatuite din bare pe contur (talpi), bare verticale (montanti) si bare inclinate (diagonale).

Distanta intre doua noduri consecutive defineste un panou al grinzii cu zabrele. Barele grinzilor cu zabrele sunt solicitate, de obicei, la eforturi axiale de compresiune si intindere.

Forma conturului grinzii cu zabrele si sistemul de zabrele vor influenta asupra naturii eforturilor (compresiune sau intindere) si asupra marimii lor.

Conturul grinzilor cu zabrele poate fi: sub forma de segment de cerc, poligonal, triunghiular si dreptunghiular.

Fermele in segment de cerc prezinta avantajul ca eforturile din panourile talpii superioare au valori apropiate (talpa superioara are conturul apropriat de forma curbei de presiune), iar in zabrele eforturile sunt relativ mici.

Forma grinzilor cu zabrele triunghiulare si dreptunghiulare este dezavantajoasa, din cauza variatiei mari a eforturilor din bare (talpa superioara se abate mult de la curba de presiune).

Spre exemplu: la grinzile triunghiulare, eforturile in talpi se micsoreaza mult de la margine spre mijloc, iar cele dreptunghiulare - invers. Eforturile in zabrele la grinzile triunghiulare vor creste spre mijloc, iar cele dreptunghiulare invers (fig. 14 )

Grinzile poligonale se situeaza, din punct de vedere al starii de eforturi din bare, intre grinzile triunghiulare si cele dreptunghiulare. Panourile cele mai solicitate, la grinzile poligonale, sunt cele de la mijlocul deschiderii.

Alaturi de forma conturului grinzilor cu zabrele, si sistemul zabrelelor influenteaza asupra naturii eforturilor.

La grinzile triunghiulare, barele descendente sunt comprimate, iar cele ascendente intinse; la diagonalele grinzilor dreptunghiulare si poligonale natura eforturilor este inversa fata de a celor triunghiulare.

Folosirea barelor descendente este avantajoasa in cazul formelor dreptunghiulare, pentru ca barele, lungi, sunt intinse (diagonale), iar cele scurte (montanti) comprimate . (fig. 15)Barele ascendente se recomanda a fi folosite la grinzile triunghiulare, unde barele lungi, inclinate, sunt intinse.

Pentru alegerea tipului de grinda cu zabrele, trebuie analizate:

-cerintele de exploatare si intretinere;-un calcul tehnico economic comparativ;

-ponderea elementelor auxiliare (pane, astereala) poate ajunge pana la 70 %;

-posibilitatea de executie (prefabricarea sau mijloace simple, pe santier);

-forma talpii superioare, care infuenteaza asupra consumului de lemn (cele mai usoare sunt grinzile in segment de cerc; cele triunghiulare sunt de doua ori mai grele);

-materialul de invelitoare; placile ceramice si de azbociment, spre exemplu, necesita grinzi cu talpa superioara rectilinie grinzi triunghiular

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended