rulmenti 3

Date post:20-Oct-2015
Category:
View:97 times
Download:6 times
Share this document with a friend
Description:
Curs OM Rulmenti 3
Transcript:
 • Itinerar de calcul i alegere al rulmenilor

 • a) Calculul i alegerea rulmenilor ncrcai cu o sarcin pur radial 1. Dac dimensiunile arborelui pe care este montat rulmentul sunt determinate constructiv sau sunt impuse de STAS (de exemplul diametrele capetelor de arbori), etapele de calcul sunt:

 • se alege constructiv diametrul d al arborelui;n funcie de acest diametru din STAS sau din cataloagele de rulmeni se alege rulmentul pe ct posibil din clasa 1 de utilizare, rezultnd sarcina dinamic de baz a acestuia C;se alege din bibliografia de specialitate durabilitatea rulmentului n ore de funcionare, calculndu-se durabilitatea necesar n milioane de rotaii cu ajutorul relaiei:

 • cunoscnd reaciunea din lagrul respectiv se determin sarcina dinamic echivalent: P = Frn funcie de condiiile de funcionare ale rulmentului se corecteaz sarcina dinamic echivalent prin multiplicarea cu coeficienii care in seama de sarcinile dinamice introduse de transmisii, precum i de modul de lucru al utilajului: Pc = fP

 • cunoscnd sarcina dinamic de baz C i sarcina dinamic echivalent corectat Pc, se calculeaz durabilitatea efectiv a rulmentului n milioane de rotaii:

  n final se verific condiia ca durabilitatea efectiv a rulmentului s fie mai mare dect durabilitatea necesar:

 • 2. Dac dimensiunile arborelui pe care se monteaz rulmentul nu sunt impuse atunci se parcurg urmtoarele etape:se cunoate reaciunea din lagr adic sarcina radial Fr care acioneaz asupra rulmentuluise calculeaz sarcina dinamic echivalent P = Fr, precum i cea corectat PC = fP ca i n modelul de mai sus.

 • Se adopt durabilitatea necesar n ore de funcionare Lh i se calculeaz i cea n milioane de rotaii Lnec.Cunoscnd sarcina dinamic echivalent corectat precum i durabilitatea necesar, se calculeaz sarcina dinamic de baz a rulmentului C cu relaia:

  se alege din STAS rulmentul care are o sarcin dinamic de baz mai mare dect cea calculat anterior pe ct posibil din clasa 1 de utilizare.

  Corina - Observaie: se precizeaz c rulmenii sunt executai n dou clase de utilizare 1 i 2 iar din motive tehnico-economice se recomand folosirea cu precdere a rulmenilor din clasa 1 de utilizare

 • b) Calculul i alegerea rulmenilor radiali-axiali ncrcai cu o sarcin de direcie oarecareCazul prezentat este acela al arborilor rezemai pe doi rulmeni radiali axiali montai n X (fig.).Din motive de asigurare a preciziei de execuie i montaj (a coaxialitii alezajelor din carcas) necesare unei bune funcionri a rulmenilor, se recomand ca cei doi rulmeni s aib aceleai dimensiuni. i n acest caz exist dou situaii de calcul, i anume:

 • Dac dimensiunile arborelui pe care este montat rulmentul sunt determinate constructiv sau sunt impuse de STAS (de exemplul diametrele capetelor de arbori), etapele de calcul sunt:diametrul d al fusului pe care se monteaz rulmentul este ales constructivn funcie de d din STAS se alege rulmentul pe ct posibil din clasa 1 de utilizare, rezultnd sarcina dinamic de baz a acestuia C;

 • se alege durabilitatea rulmentului n ore de funcionare, calculndu-se durabilitatea necesar n milioane de rotaii;cunoscndu-se reaciunile din lagrele respective se calculeaz sarcinile dinamice echivalente P1 i P2 precum i forele axiale din rulmeni cu relaiile stabilite anterior pentru rulmeni radiali-axiali cu role conice i radiali-axiali cu bile pe un rnd n funcie de condiiile de ncrcare.

 • n funcie de condiiile de funcionare ale rulmentului se corecteaz sarcina dinamic echivalent prin multiplicarea cu coeficienii care in seama de sarcinile dinamice introduse de transmisii, precum i de modul de lucru al utilajului.P1, 2 c = f P1,2 cunoscnd sarcina dinamic de baz C i sarcina dinamic echivalent corectat P1,2c, se calculeaz durabilitatea efectiv a rulmentului n milioane de rotaii:

 • in final se verific condiia ca durabilitatea efectiv a rulmentului s fie mai mare dect durabilitatea necesar:

 • 2. Dac dimensiunile arborelui pe care se monteaz rulmentul nu sunt impuse atunci se parcurg urmtoarele etape:se cunosc reaciunile din lagr adic sarcina radial Fr1,2 care acioneaz asupra rulmentuluise calculeaz sarcina dinamic echivalent P1,2 = Fr1,2, precum i forele axiale din rulmeni cu relaiile stabilite anterior pentru rulmeni radiali-axiali cu role conice i radiali-axiali cu bile pe un rnd n funcie de condiiile de ncrcare.

 • n funcie de condiiile de funcionare ale rulmentului se corecteaz sarcina dinamic echivalent prin multiplicarea cu coeficienii care in seama de sarcinile dinamice introduse de transmisii, precum i de modul de lucru al utilajului.P1, 2 c = f P1, 2Se adopt durabilitatea necesar n ore de funcionare Lh i se calculeaz i cea n milioane de rotaii Lnec.

 • Cunoscnd sarcina dinamic echivalent corectat precum i durabilitatea necesar, se calculeaz sarcina dinamic de baz a rulmentului C cu relaia:

  se alege din STAS rulmentul care are o sarcin dinamic de baz mai mare dect cea calculat anterior C1,2 pe ct posibil din clasa 1 de utilizare.

 • c) Calculul i alegerea rulmenilor radiali-axiali montai pereche (fig)

 • n cazul rulmenilor montai pereche n O sau n X (fig. a, b) n vederea calcului lor se consider c n cazul respectiv exist un singur rulment avnd sarcina dinamic de baz calculat cu relaia anterior prezentata. Exist i n acest caz dou metode de calcul care pot fi aplicateObservatie: se calculeaz sarcina dinamic de baz C pentru perechea de rulmeni i n continuare se consider c exist un singur rulment a crui sarcin dinamic de baz este egal cu C

 • Proiectarea lagrelor cu rulmeni

 • Alegerea tipului rulmenilor depinde de o multitudine de factori i anume:a) direcia i mrimea forei care acioneaz asupra lagrului;b) turaia; c) temperatura de lucru;d) condiiile de montaj i de exploatare; e) abaterile de la coaxialitate a lagrelor i rigiditatea construciei; f) precizia de rotire necesar

 • Precizia de rotire a arborelui se determin n primul rnd de precizia rulmentului. n majoritatea cazurilor, n construcia de maini se utilizeaz rulmeni de precizie normal (clasa P0). Pentru lagrele arborilor principali ai mainilor unelte se utilizeaz rulmeni din clasele de precizie P6, P5 i P4.Rigiditatea lagrelor se asigur att prin utilizarea unor rulmeni corespunztori (de exemplu: rulmeni radiali cu role cilindrice pe dou rnduri i alezaj conic, rulmeni cu role conice pe dou rnduri) ct i prin mrirea rigiditii carcasei (prin nervurarea ei, prin adoptarea unor perei de aceeai grosime pentru a nu se produce dilatri diferite).

 • Coaxialitatea alezajelor carcasei se poate realiza n urmtorul mod: Executarea lor n carcase neseparabile. La carcase separabile trebuie asigurat centrarea lor cu tifturi de centrare; Finisarea alezajelor are loc la o singur prindere pe maina unealt.

 • Rulment (lagr) conductor. Rulment (lagr) liber.Rulmentul conductor asigur poziionarea axial a arborilor n carcas. Acesta este fixat att axial n carcas ct i n arbore. El preia sarcini combinate. Cellalt rulment (rulmeni) preia numai sarcina radial i se poate deplasa axial (fie prin deplasarea lui n carcas, fie prin deplasarea unor elemente componente ale lui fa de celelalte - la rulmenii cu role cilindrice). Acesta se numete rulment liber.Observaie: dac pe arbore se gsete un rulment axial, acesta va fi ntotdeauna rulmentul conductor.

 • Exemple

 • La rezemarea arborilor pe rulmeni radiali-axiali, n opoziie, acetia pot fi montai n O sau n XSe observ c distana dintre centrele de presiune S (poziionate prin cotele a care se dau n catalog) este mai mare la montajul n O, ceea ce face ca acest montaj s preia momente de rsturnare mari chiar la distane mici ntre cei doi rulmeni. La aceste montaje este exclus utilizarea rulmentului ca rulment liber.

 • Posibilitatea de dilatare liber a arborelui se poate asigura pe dou ci: - se prevede un joc mrit la montaj care se va reduce la o valoare corespunztoare n urma dilatrii arborelui datorit nclzirii din timpul funcionrii i situaia n care rulmentul radial-axial nu este fixat direct n capac ci printr-un element elastic deformabil

 • Etanarea rulmenilor

 • Etanarea rulmenilor are ca obiective: a) mpiedicarea scurgerii lubrifiantului din carcas i b) mpiedicarea ptrunderii n rulment a impuritilor, apei, gazelor, prafului, acizilor, etc. Prin ptrunderea acestora se produce degradarea proprietilor de ungere ale lubrifiantului, corodarea elementelor rulmentului, deterioararea cilor de rulare, deci scoaterea rapid din uz a rulmentului. Ieirea lubrifiantului din rulment poate provoca uneori, funcionarea necorespunztoare a unor organe (de exemplu ntre elementele frnelor care lucreaz prin friciune).

 • La alegerea unei soluii optime pentru etanare se au n vedere urmtorii factori: tipul lubrifiantului, viteza periferic a arborelui, poziia arborelui (vertical, orizontal), temperatura, spaiul disponibil, aspectul economic. Etanarea se poate realiza n dou moduri: a) fr contact sau b) cu contact. Prin utilizarea simultan a acestora rezult o etanare combinat.

 • Etanri fr contactn acest caz efectul de etanare se realizeaz prin existena uneia sau a mai multor fante ntre piesele n rotaie i cele staionare, sau prin inele de centrifugare.Deoarece nu exist frecare ntre piesele care particip la etanare, aceste dispozitive se utilizeaz cu succes la turaii mari. n figura sunt prezentate dispozitive de etanare fr contact (a) etanare cu fant simpl; b) etanare simpl cu canale circulare; c) etanare simpl cu canale elicoidale; d) etanare cu labirint axial)Fantele canalele i labirinii trebuie umplui cu unsoare. Pentru ca inelele centrifugare s fie eficiente trebuie ca viteza periferic s aib o valoare v 5 m/s

 • Etanri cu contactEtanarea are loc prin contactul elast

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended