+ All Categories
Home > Documents > Romanul din Spania Nr. 52 2011

Romanul din Spania Nr. 52 2011

Date post: 18-Mar-2016
Category:
Upload: romanul-din-spania
View: 260 times
Download: 6 times
Share this document with a friend
Description:
periodico de los rumanos de Espana
24
Tinerii declanşează Revoluţia Spaniolă a Indignării PERIODIC ROMÂNESC GRATUIT * 24 PAGINI * www.romanul.eu A N U L III NR. 52, 24 pagini , 19 mai - 1 iunie 2011 EL PERIÓDICO DE LOS RUMANOS DE ESPAÑA * www.elrumano.eu DISTRIBUCION CONTROLADA POR PGD 75% REPARTO DIRECTO EN MANO 865.000 rumanos en España Nuestro público se merece las mejores noticias! Criza economică şi efectele sale, dar mai ales lipsa oportunităţilor de a reuşi în Spania de astăzi, i-a determinat pe tinerii spanioli, care se simt lipsiţi de orice viitor, să protesteze masiv faţă de societatea actuală cu un motto foarte clar: „Democraţie Reală, acum!”. pag. 6 ÎNAINTEA ALEGERILOR LOCALE DIN 22 MAI, pag. 5 Voturile românilor rescriu discursurile electorale Românii din Spania şi-au mărit prezenţa în cadrul procesului electoral din Spania, reuşind să depăşească celelalte colective de străini cu drept de vot. Ultimele cifre arătau că la alegerile din 22 mai s-au înscris la vot peste 103.000 de români, iar opţiunea lor electorală este foarte diversă. ESPECIAL ELECCIONES 22M pag. 9
Transcript
Page 1: Romanul din Spania Nr. 52 2011

Tinerii declanşează Revoluţia Spaniolă a Indignării

P E R I O D I C R O M Â N E S C G R A T U I T * 2 4 P A G I N I * w w w . r o m a n u l . e u

ANUL

III

NR . 52, 24 pagini , 19 mai - 1 iunie 2011

E L P E R I Ó D I C O D E L O S R U M A N O S D E E S P A Ñ A * w w w . e l r u m a n o . e u

Distribucion controlaDa por pGD75% reparto Directo en mano

865.000 rumanos en EspañaNuestro público se merece

las mejores noticias!

Criza economică şi efectele sale, dar mai ales lipsa oportunităţilor de a reuşi în Spania de astăzi, i-a determinat pe tinerii spanioli, care se simt lipsiţi de orice viitor, să protesteze masiv faţă de societatea actuală cu un motto foarte clar: „Democraţie Reală, acum!”. pag. 6

Înaintea alegerilor locale din 22 mai, pag. 5

Voturile românilor rescriu discursurile electorale

românii din Spania şi-au mărit prezenţa în cadrul procesului electoral din Spania, reuşind să depăşească celelalte colective de străini cu drept de vot. Ultimele cifre arătau că la alegerile din 22 mai s-au înscris la vot peste 103.000 de români, iar opţiunea lor electorală este foarte diversă.

ESPECIAL ELECCIONES

22M pag. 9

Page 2: Romanul din Spania Nr. 52 2011

2 www.romanul.euNr. 52 19 mai - 1 iunie 2011

CONTACTO PUBLICIDAD Y DISTRIBUCION

91 877 10 12695 159 [email protected]

El Rumano de España – periodico quincenal

gratuito - www.elrumano.eu

Românul din Spania - publicaţie bilunară

gratuită - www.romanul.eu

Dan TöLgyI

Email:[email protected]@elrumano.eu

Tipărit la INTEgRAL PRESS

Depósito Legal TO-542-2009

CONTACT

Felix DAMIAN(Redactor şef)

Luciana ANTOfI (Bucureşti)

Anca PANţuRu(Ciudad Real)

Adriana BuTNARIu(Barcelona)

Mihaela fLOREA (Castellón)

Marin PRuTEANu (Valencia)

Aurica SîNTIMBREANu (Corectură)

Veronica OPRIțOIu (Sevilla)

Ramona LEşEANu (Madrid)

Ovidiu STOICATel: 695 159 919Tel: 91 877 10 12Fax: 918 770 [email protected]

Distribucion controlada por PgD

75% reparto directo en mano

Poșta redacției:Scrieţi-ne deSpre orice problemă la [email protected] şi vom încerca Să vă ajutăm Sau Să vă îndrumăm.

Ofertă de colaborare cu RomânulCăutăm corespondenţi cu experienţă în toate regiunile Spaniei. Persoanele interesate sunt rugate să ne scrie la [email protected]ónSe buscan corresponsales con experiencia en cualquier region de España para cubrir las noticias de interes para la comunidad rumana. CV al [email protected]

Nu ai prins

“Românul din Spania”?

AboneAză-te 6 luni cu 20 de euro!Informaţii la tel: 91 877 10 12 (fix)

633 307 958 (mobil)

Diseño& Maquetacion:

Publicitate & Marketing:

Redacţia/Redacción:

Page 3: Romanul din Spania Nr. 52 2011

3www.romanul.eu Nr. 52 19 mai - 1 iunie 2011 PUBLICITATE

Page 4: Romanul din Spania Nr. 52 2011

4 www.romanul.euNr. 52 19 mai - 1 iunie 2011COMUNITATE

comUnicat de preSă

Asociacion Red por la Integracion - Redintegra - o noua asociaţie în Coslada

Paradoxal, dar atât de prospera Spanie de acum câţiva ani se confruntă în prezent ca şi România şi alte ţări europene cu un adevarat “tsunami” economic. Mai afectaţi ca niciodată de ravagiile crizei, emigranţii români din Coslada, deloc intimidaţi de indicele, aflat mereu în creştere, a şomajului, de acidele discriminări cotidiene şi mai ales de stresul de a nu ţi se recunoaşte decât ocazional şi parţial drepturile de cetăţean european, au decis să se asocieze pentru a-şi promova în conformitate cu legislaţia europeană atât interesele şi drepturile individuale cât şi cele de grup. Această iniţiativă a fost luată de un grup alcătuit din 6 persoane cu un spirit tânăr şi inovator, cu aspiraţii ambiţioase, dornic de avea o contribuţie însemnată la procesul de

integrare a românilor în Coslada, în Spania şi, de ce nu, în întreaga Comunitate Europeană.

Înregistrată oficial de curând, la data de 19 martie 2011, asociaţia recent constituită poartă un nume spaniol, cum era de aşteptat: „ASOCIACION RED POR LA INTEGRACION - REDINTEGRA”, un nume care prin înţelesul său face trimitere la scopul său fundamental: Promovarea drepturilor românilor din Coslada în structurile comunitare ale Spaniei. Din statut reiese evident că deşi tineri, membrii fondatori ai asociaţiei îşi cunosc perfect logistica de acţiune.

Ca obiectiv principal, asociaţia îşi propune promovarea unei imagini realiste a românilor priviţi ca entităţi individuale şi colectivă, demne de tot respectul, cu finalitatea de a sprijini procesele de integrare şi participare economica, politica, socială

şi culturală. Se urmăreşte promovarea egalităţii între toţi locuitorii din Coslada şi în general între cele două popoare,

integrarea românilor ca cetăţenii egali în drepturi şi obligaţii cu ceilalţi membri ai comunităţii spaniole şi europene. Aceste obiective

se vor duce la îndeplinire prin realizarea diverselor proiecte, cum sunt: programe de formare profesională, promovarea voluntariatului, organizare şi gestionare de proiecte sociale, de muncă şi activităţi culturale ce vor aduce la cunoştinţa publicului larg valorile contemporane ale culturii şi civilizaţiei româneşti; proiecte care să garanteze egalitatea de şanse a femeii, proiecte de integrare, drepturi şi obligaţii ale rromilor, proiecte privind integrarea minorilor în structurile educaţionale. Se are în vedere promovarea integrării socio-culturale şi pe planul muncii emigranţilor şi prin utilizarea comerţului şi a firmelor, alimentând astfel posibilităţile găsirii unui post de muncă sau deschiderii propriilor firme.

Prin asociaţie se va lua legătura cu structuri similare ale românilor

emigranţi din alte ţări în scopul de a se face un front comun pe linia recunoaşterii emigranţilor români oriunde s-ar afla ei ca cetăţeni europeni, egali în drepturi cu toţi ceilalţi.

Credem că este necesar să conştientizăm şi să sensibilizăm societatea spaniolă de faptul că suntem o parte esenţială a societăţii şi un motor de dezvoltare economică şi a muncii, şi că multiculturalitatea şi diversitatea îmbogăţesc şi adaugă, niciodată nu scade (-), nici nu împarte (/).

Asociaţia se naşte într-un moment istoric, crucial pentru Spania, suntem în plină campanie electorală, suntem plini de speranţă şi credem că schimbarea este necesară.

Cei interesaţi să obţină detalii privitoare la scopurile asociaţiei şi la posibilităţile de colaborare sunt invitaţi să ne contacteze la adresa: Avda Plantio nr. 2, Coslada, tel: 91.672.05.13.

Anca Lavinia NICuLAEpreşedinte REDINTEGRA

MeMbri fondatori ai asociaţiei

Page 5: Romanul din Spania Nr. 52 2011

5www.romanul.eu Nr. 52 19 mai - 1 iunie 2011 COMUNITATE

De aceea, aproape toate partidele importante din Spania au avut interesul de a include un român sau chiar mai mulţi pe listele de candidaturi din multe localităţi din Spania.

În regiunea Madrid, 26 de români candidează pe listele Partidului Popular din diverse municipii, iar celălalt partid important, PSOE, a făcut loc pe liste şi pentru străini şi pentru români.

Nici partidele mai mici, precum IU sau UPyD nu au neglijat apariţia

semnificativă a românilor pe scena politică şi anumite filiale locale au încercat să atragă votul acestora prin diverse forme.

În aceste zile de campanie electorală, comunitatea românească s-a aflat, aşadar, din nou în atenţia politicienilor care, cu excepţii minore, au remarcat calităţile şi efortul depus de români pentru integrarea lor în Spania.

Fără îndoială, numărul mare de români care vor vota nu este suficient pentru a vorbi de o integrare definitivă a tuturor românilor din

Spania, pentru că din aproximativ 650.000 de cetăţeni cu drept de vot, doar 103.000 au solicitat înscrierea în registrul electoral spaniol, dar suma voturilor româneşti este demnă de luat în seamă. Din această privinţă, imaginea românilor din Spania a beneficiat în ultima perioadă de o reajustare publică de la nivelul tribunelor politice, care se lăsase aşteptată în ultima vreme.

În acelaşi timp, numărul românilor care militează în rândul partidelor politice este aproape

nesemnificativ, dar pentru început se poate semnala o „deşteptare” reală a comunităţii româneşti din Spania în ceea ce priveşte conştientizarea rolului său în societatea spaniolă şi cu siguranţă că participarea politică a românilor va fi mult mai evidentă în câţiva ani.

În consecinţă, pe 22 mai, cei care s-au înscris în registrul electoral spaniol vor putea să voteze în secţia specificată de Oficiul Electoral, care a trimis acasă tuturor votanţilor informaţii despre procesul de vot.

Înaintea alegerilor locale din 22 mai,

Voturile românilor rescriu discursurile electorale

uNDE SE VOTEAZĂ?Sediul secţiei de votare este

specificat în registrul electoral şi în scrisorile (tarjetas) trimise de oficiul electoral, în care se menţionează primăria, districtul, secţia şi masa de votare.

CuM SE VOTEAZĂ?actul de votare este personal şi

doar persoanele cu dizabilităţi pot apela la o persoană de încredere care să le ajute să introducă plicul în urnă.

alegătorul trebuie să prezinte actul original de identitate nie, acompaniat de paşaport sau carte de identitate.

pot vota doar cei care apar in lista prezentă la masa de votare.

Votul trebuie să fie pus în plicul corespunzător pentru alegeri regionale sau municipale (alegeri municipale în cazul străinilor)

Votul poate fi exprimat doar o singură dată.orarul de deschidere a secţiilor este de la 9 la

20. comisia electorală de la masa de votare poate

emite un certificat de vot la solicitarea persoanei în cauză (mai ales în cazul în care trebuie să justifice absenţa de la locul de muncă).

Felix Damian

Page 6: Romanul din Spania Nr. 52 2011

6 www.romanul.euNr. 52 19 mai - 1 iunie 2011

În multe oraşe din Spania, precum Madrid, Barcelona, Zaragoza sau Granada, mii de tineri au ieşit în stradă începând de duminică 15 mai, pentru a protesta faţă de clasa politică, aflată acum în plină campanie electorală pentru alegerile locale şi

regionale din 22 mai.Prima acţiune a avut

loc în 15 mai, când mii de tineri şi nu doar tineri au fost convocaţi de mişcarea „DEMOCRAŢIE ADEVĂRATĂ ACUM” (Democracia Real Ya) să se adune în centrul Madridului pentru a protesta împotriva faptului că se consideră o „marfă în mâna politicienilor şi a bancherilor”.

Participanţii la protest, care sunt tineri şi oameni de toate vârstele şi de diverse categorii sociale, şi-au instalat efectiv „cartelul general” în centrul Madridului, în Plaza del Sol şi continuă să stea acolo în semn de protest. Acţiunea a fost transmisă

pe Twitter în toată Spania cu numele „spanish revolution” şi înainte de închiderea ediţiei, erau 59 de oraşe în care se organizau manifestaţii de tip „camping” în semn de protest.

Toţi participanţii la proteste se consideră „INDIGNAŢI” şi îşi revendică dreptul de a avea o altă clasă politică, care să ofere în mod real

o democraţie adevărată, care la rânsdul ei să ofere oportuinităţi de viitor uinei generaţii de tineri şi adulţi care în multe cazuri trăiesc încă la părinţi.

„Suntem nemulţumiţi de forma de reprezentare actuală, de politica partidelor mari, socialist şi popular, de economie, de restrângerea drepturilor sociale şi de faptul că cei mai slabi şi neprotejaţi plătesc efectele acestei crize”, declara în faţa presei unul dintre protestatarii din Plaza del Sol din Madrid.

Nemulţumirea se extinde ca un virus, sprijinit şi de puterea reţelelor sociale Facebook şi Twitter, despre care se consideră că au avut un rol vital în declanşarea revoluţiilor din Egipt şi Tunisia.

Tinerii protestatari sunt supravegheaţi de poliţişti, care au şi reţinut câţiva membri ai mişcării, însă autorităţile au considerat până în acest moment că este un protest paşnic şi în anumite oraşe tinerii se organizează să cureţe ei înşişi piaţa. Cei care rămân în pieţe s-au organizat în echipe şi comisii precum cea pentru asigurarea alimentelor, comunicare, infrastructură, acţiune şi consultanţă juridică.

Armele lor sunt pancartele cu mesaje dure la adresa societăţii politice actuale şi unii sunt pregătiţi să reziste cu saci de dormit, corturi şi paturi, ca să fie auzit mesajul că „NU SUNTEM MARFĂ ÎN MÂNA POLITICIENILOR ŞI A BANCHERILOR”.

O b i e c t i v u l manifestărilor promovate de asociaţia „Democracia

Real YA” este trezirea conştiinţei sociale, independent de partidele politice. Mai mult, reprezentanţii manifestării susţin că nu promovează absenteismul la urne şi că mişcarea este neutră din punct de vedere politic.

„Suntem persoane normale şi obişnuite, suntem ca tine, oameni care se trezesc dimineaţa ca să studieze, să muncească sau să caute un loc de muncă, oameni care au familie şi prieteni, oameni care muncesc greu pentru a trăi şi pentru a oferi un viitor celor dragi. Toţi suntem indignaţi de panorama

politică, economică şi socială din jurul nostru. De corupţia politicienilor, a oamenilor de afaceri, a bancherilor, de lipsa de apărare a cetăţeanului de pe stradă”, se precizează în manifestul publicat pe pagina web a mişcării http://democraciarealya.es/ şi facebook.com/democraciarealya.

Având în vedere rapiditatea reţelelor sociale şi faptul că efectele crizei sunt globaele, „Spanish Revolution” are toate posibilităţile să devină o mişcare internaţională de „INDIGNARE”. #spanishrevolution

MADRID

Tinerii declanşează Revoluţia Spaniolă a Indignării

Protestatari adunaţi în Plaza del sol - foto: facebook.coM/DemOCRACIAReALYA

Page 7: Romanul din Spania Nr. 52 2011

7www.romanul.eu Nr. 52 19 mai - 1 iunie 2011 INTERVIU

interViU cU pedro rollán, candidatUl partidUlUi popUlar la primăria torrejón de ardoz:

“Sper că locuitorii acestui oraş ne vor da votul şi încrederea lor pentru a obţine o majoritate necesară pentru a guverna”-Do m n u l e

primar, care sunt sentimentele dumneavoastră în aceste momente de campanie electorală şi cum credeţi că va fi evaluat mandatul dumneavoastră la alegerile din 22 mai, la care sunt aşteptaţi să participe şi românii din Torrejón de Ardoz?

- În aceşti patru ani am reuşit să ducem la capăt cel mai mare proces de transformare şi modernizare din istoria oraşului Torrejón. Eu sper că locuitorii acestui oraş, care au văzut această îmbunătăţire în cartierele lor, ne vor da votul şi încrederea lor pentru a obţine o majoritate necesară pentru a guverna şi să nu ne întoarcem astfel la perioada de 27 de ani de mediocritate care a caracterizat guvernele locale ale PSOE şi IU.

- În ultimii 4 ani, oraşul a avut o mare

transformare. Care sunt, în opinia dvs. cele mai importante obiective atinse pe parcursul acestui mandat?

- Noi am muncit cu o mare pasiune faţă de Torrejon şi am avut un program de guvernare ambiţios, cu angajamente pe care le-am îndeplinit şi câteodată, chiar le-am depăşit.

Fără îndoială, construirea Spitalului Public (Hospital Público), ale cărui lucrări se află aproape de final, crearea

unui nou parc industrial, crearea Parcului Europa care este deja o emblemă a oraşului, crearea a 16.000 de locuri de parcare, construirea a 2.000 de locuinţe, iniţierea lucrărilor la Metrou, reamenajarea cartierelor şi noile infrastructuri sau îmbunătăţirea şi construirea de noi instalaţii sportive se numără printre cele mai importante.

- Cum aţi comunicat până acum cu ceea ce este comunitatea românească din Torrejón şi cum apreciaţi nivelul de integrare? A ajutat faptul că aveţi un român în echipa dvs. de guvernare, ca director de Imigraţie?

Românii s-au integrat foarte bine şi am avut o comunicare foarte bună cu ei. Aproape se poate spune că s-au transformat în adevăraţi „torrejoneros” şi adevărul este că învaţă cu foarte multă rapiditate

să vorbească la perfecţie limba noastră, fapt care, fără îndoială, facilitează mult integrarea şi convieţuirea între vecini. De asemenea, faptul că am înfiinţat o Direcţie de Imigraţie (Concejalía de Inmigración) şi că la conducerea ei se află o persoană de aceeaşi naţionalitate, cu care se înţeleg perfect, ajută mult la integrarea celor peste 9 mii de români care trăiesc în Torrejón.

- În ultimii ani aţi participat împreună

cu românii ortodocşi la Slujba de Înviere. Ce v-a impresionat anul acesta cel mai mult din această ceremonie la care participă foarte mulţi români?

- Cred că trebuie remarcată religiozitatea profundă a românilor în această Noapte Sfântă a Învierii Domnului, precum şi frumuseţea ritualului ortodox aşa cum le-am văzut eu alături de cei 3000 de români care au asistat la slujba oficiată

de preotul paroh Savu Cătălin, din Torrejón. Am răspuns atunci la invitaţia pe care ne-a adresat-o ca mulţumire pentru sprijinul pe care l-am acordat pentru înfiinţarea parohiei ortodoxe din Torrejón de Ardoz, care s-a dovedit a avea un rol fundamental pentru unirea eforturilor de integrare depuse de toţi românii din Torrejón.

- De-a lungul acestei legislaturi, în ce situaţii a fost solicitat de românii din Torrejón de Ardoz?

- În aceleaşi situaţii ca şi restul locuitorilor. Preocupările lor au fost cam aceleaşi pe care le avem cu toţii, precum este şomajul, criza economică care loveşte Spania sau ne-au cerut reformări şi îmbunătăţiri în cartierele în care locuiesc. Dar problemele care îi afectează sunt practic aceleaşi pe care le au toţi locuitorii oraşului.

- La ce se pot aştepta alegătorii de la dumneavoastră şi de la echipa de guvern a Partidului Popular dacă veţi obţine votul majoritar la alegerile din 22 mai?

Dacă locuitorii ne votează să continuăm gestionarea oraşului în următorii patru ani, vom continua să ne asumăm această mare responsabilitate cu mândrie şi cu voinţa fermă de a continua cel mai mare proces de transformare şi modernizare din istoria oraşului Torrejón, pe care l-am iniţiat acum 4 ani. Cu dovada angajamentelor îndeplinite faţă de torrejoneros, ne propunem să punem în funcţiune Spitalul Public, Metroul, să dezvoltăm Parcurile Industriale cu firme mari, să promovăm cursurile de formare pentru crearea locurilor de muncă, să consevăm ceea ce s-a făcut în oraş şi să menţinem Torrejón printre oraşele cu cele mai mici impozite.

Pedro rollán, candidatul Partidului PoPular la PriMăria torrejón de ardoz

Românii s-au integrat foarte bine şi am avut o comunicare foarte bună cu ei. Aproape se poate spune că s-au transformat în adevăraţi „torrejoneros”

trebuie remarcată religiozitatea profundă a românilor în această Noapte Sfântă a învierii Domnului, precum şi frumuseţea ritualului ortodox

Page 8: Romanul din Spania Nr. 52 2011

8 www.romanul.euNr. 52 19 mai - 1 iunie 2011

Târgul de citrice rămâne deschis până la sfârşitul lunii mai

Peste 176.540 de kilograme de portocale, mandarine şi clementine au fost vândute, din luna noiembrie până în prezent, în cadrul Târgului de Citrice din Castellon. Organizat săptămânal, duminica, târgul se află la cea de-a doua ediţie. Succesul acestei manifestări, caracterizat prin afluenţa cumpărătorilor şi numărul mare de kilograme vândute, i-a determinat pe organizatori să prelungească durata târgului cu încă două săptămâni, până la finalul lunii mai, deşi iniţial termenul era stabilit la jumătatea acestei luni. Iniţial organizat în două locuri, Plaza Fadrell şi Plaza Pintor Porcar, Târgul a rămas deschis doar în Plaza Fadrell.

S-au înscris 31 de producători agricoli, majoritatea proprietari de ferme, care au vândut fructe culese din livezile proprii. Preţul a fost unitar: trei kilograme la 2 euro. Preţul cerut este sub cel al pieţei, datorită eliminării intermediarilor şi costurilor suplimentare care, de obicei, triplează preţul fructelor ajunse la consumator.

Mihaela fLOREA | [email protected]

CASTELLON

Ziua Copilului, sărbătorită în parcul Rafalafena

caStellon de la plana

Jocuri, concursuri şi multe alte surprize îi aşteaptă pe cei mici sâmbătă, 4 iunie, începând cu ora 10.30, în parcul Rafalafena din Castellon de la Plana.

Biserica Ortodoxă Română „Sfântul Nicolae” oferă tuturor copiilor câteva ore de voie bună şi distracţie în aer

liber, chemându-i să-şi sărbătorească ziua prin joc.

Pentru că 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copiilor, este într-o zi de miercuri, aceasta va fi sărbătorită sâmbătă, astfel încât să poată participa la acţiune cât mai mulţi

copii. Activităţile au fost planificate de Mihaela Băleanu şi Cristina Atanasiu, cadre didactice cu experienţă, care îi vor însoţi şi-i vor atrage în diverse jocuri pe cei mici pe parcursul întregului eveniment.

Dintre frumoasele activităţi de joc şi recreative ce vor fi organizate amintim

doar câteva: concursuri cu baloane şi mingii de ping pong, de sărituri în sac, de dărâmare de popice, de aruncare la coş, de trecere pe sub sfoară. Alături de aceste activităţi sportive, copiii vor fi antrenaţi să participe la concursuri de

perspicacitate, de dicţie, de ghicitori, de creativitate, de mimă şi multe altele. Dintre cele mai aşteptate momente vor face parte tombola şi răsplătirea câştigătorilor concursurilor.

Sunt aşteptaţi cât mai mulţi copii, însoţiţi sau nu de părinţi, pentru a petrece clipe de neuitat de Ziua Internaţională a Copilului.

Plecarea se face de la Biserica Ortodoxă Română, la ora 10.00, întoarcerea fiind preconizată pentru ora 13.30. Cei care doresc pot veni direct în parcul Rafalafena, însoţiţi de părinţi. La mulţi ani, dragii noştri copii!

în fiecare an, de 1 iunie, coPiii din castellon au Parte de activităţi distractive

Activităţi gratuite de matematică distractivă, engleză şi limba română pentru copii

Începând din această lună, copiii din Castellon sunt aşteptaţi în fiecare sâmbătă, între orele 11.00 şi 13.00, la cursurile gratuite organizate la sediul bisericii „Sfântul Nicolae”. Matematică distractivă, engleză şi limba română sunt activităţile de care pot beneficia cei mici în fiecare săptămână, sub îndrumarea profesoarelor Mihaela Băleanu şi Cristina Atanasiu. „Scopul acestor cursuri este acela de a nu uita că suntem români şi că trebuie să ştim să vorbim corect limba română, chiar dacă suntem la mii de kilometri distanţă de ţară. Sperăm că părinţii vor avea iniţiativa de a trimite copiii să participe la aceste cursuri”, precizează Mihaela Băleanu.

De asemenea, în Castellon, numeroşi elevi sunt înscrişi la cursurile de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Română organizate de Ministerul Educaţiei din România în colaborare cu ministerul omolog spaniol. Un alt loc în care cei mici pot învăţa limba română este sediul Biroului Consiliului Judeţean Dâmboviţa din Castellon, unde, pe întreg parcursul anului şcolar, se desfăşoară cursuri gratuite de limba şi literatura română. Şi copiii din Vila Real pot participa la cursuri gratuite de engleză, religie şi limba română, desfăşurate săptămânal la sediul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Ioan Gură de Aur” din această localitate, sub îndrumarea profesoarelor Elena Stoica şi Dana Nahoi.

din PoMi, fructele ajung direct la CONSUmATORI

coPiii de la cursurile din vila real

Page 9: Romanul din Spania Nr. 52 2011

Especial Elecciones 22M

P E R I O D I C R O M Â N E S C G R A T U I T * 2 4 P A G I N I * w w w . r o m a n u l . e u

ANUL

III

NR. 52, 24 pagini, 19 mai - 1 iunie 2011

E L P E R I Ó D I C O D E L O S R U M A N O S D E E S P A Ñ A * w w w . e l r u m a n o . e u

Distribucion controlaDa

por pGD75% reparto

Directo en mano

coSlada

„Cu Partidul Popular, românii vor avea garantate deschiderea şi atenţia Primăriei”

Reporter: - Care sunt lucrurile care vă preocupă acum cel mai mult ca cetăţean?

Raúl López: - În primul rând mă preocupă situaţia economică şi, în mod special, şomajul, lipsa locurilor de muncă. Conducerea guvernului local, a unei primării nu are nici competenţele şi nici instrumentele necesare pentru a face o politică diferită, dar putem să încercăm să obţinem investiţii, să căutăm soluţii pentru crearea locurilor de muncă şi să încercăm să întărim bugetul muncipal.

În opinia mea, guvernul municipal tripartidist format de PSOE, IU şi PIC care a condus oraşul Coslada în ultimii patru ani nu numai că nu a făcut nimic, dar pe deasupra a şi cheltuit tot. Şi întrebarea mea este: În ce au risipit banii? Noi am lăsat acum 4 ani în bugetul municipal un

surplus de 54 de milioane de euro şi acum există un

deficit de aproximativ 5,5 milioane de euro. Asta mă

preocupă.De asemenea, mă

preocupă deteriorarea serviciului de curăţenie, situaţia parcurilor şi grădinilor şi distanţarea pe care echipa guvernului actual a aplicat-o în activitatea zilnică. Eu îmi propun, din nou, să deschidem primăria pentru cetăţeni şi faţă de neliniştile şi nevoile lor.

Rep: - Care sunt principalele propuneri din programul d u m n e a v o a s t r ă electoral?

Raúl López: - Propunem deblocarea Planului Urbanistic General (PGOU), fapt care ar permite punerea în funcţiune a câtorva dezvoltări urbanistice care sunt în aşteptare, ceea ce ar favoriza crearea de locuri de muncă în construcţii în urbanizaţiile La Cañada,

raúl lópez este candidatul partidului popular la primăria coslada la alegerile locale care vor avea loc duminică, 22 mai. născut în Sao paulo, Brazilia, are 55 de ani. este căsătorit şi are doi copii. trăieşte în coslada de aproape 30 de ani şi a fost primar în legislatura 2003-2007. În acea perioadă a vizitat românia de două ori. prima dată, în mai 2005, cu ocazia semnării acordului de Înfrăţire dintre coslada şi oraşul oradea şi a doua oară, în ianuarie 2006, când a însoţit-o pe doamna esperanza aguirre, preşedintele comunităţii madrid, în vizita sa oficială la Bucureşti.

continuare în Pagina 13

raúl lóPez, candidatul Partidului PoPular la PriMăria coslada

Page 10: Romanul din Spania Nr. 52 2011
Page 11: Romanul din Spania Nr. 52 2011

11www.romanul.eu Nr. 52 19 mai - 1 iunie 2011

„Vom continua să lucrăm pentru transformarea oraşului”

-Do m n u l e p r i m a r , ne aflăm

înainte de alegerile locale la care speraţi la un nou mandat. Ce credeţi că vor aprecia cetăţenii care merg la vot din aceşti opt ani în care aţi condus primăria oraşului Alcalá de Henares?

- Sper să aprecieze felul în care am gestionat oraşul în aceşti ultimi opt ani, în special în ceea ce priveşte rezolvarea multor probleme, transformarea oraşului, dar şi apropierea de cetăţeni şi angajamentul de a conduce, ţinând seama de părerea şi de participarea locuitorilor. Sper ca tot ce am realizat, proiecte şi lucrări, să fie apreciat.

De altfel, lozinca noastră este “Centrados en tí”, ceea ce înseamnă că punem accentul pe persoane şi pe familii. Sunt multe familii care au probleme şi de aceea facem tot posibilul ca aceste familii, cu o situaţie socială şi economică dificilă, să fie ajutate.

- Cum apreciaţi relaţia dvs. cu c o m u n i t a t e a românilor, pentru care primăria a avut curajul şi capacitatea de a-i oferi, în concesiune, o parcelă pe care se ridică deja viitoarea biserică ortodoxă din Alcalá de Henares? Există în continuare critici pentru acest gest?

- Da, este una din criticile pe care le primesc constant. Pe mine mă dor aceste critici în mod profund şi una dintre cele mai frecvente vine din partea Partidului Socialist. Eu am abordat toate comunităţile din acest oraş cu acelaşi angajament, încercând ca locuitorii care au ales oraşul Alcalá de Henares, originari din alte

ţări, să se simtă integraţi. De aceea mă deranjează că există grupuri, formaţiuni politice care folosesc integrarea ca armă politică, mai ales în aceste momente.

Cred că ceea ce s-a făcut se înţelege de către majoritatea locuitorilor din oraş. La fel cum părinţii noştri au emigrat în străinătate, pentru că nu erau locuri de muncă în Spania, la fel cum părinţii noştri au plecat din satele spaniole, pentru că agricultura nu mai dădea de mâncare pentru copii, cu scopul de a prospera, aşa au venit acum, aici, persoane din alte părţi. Şi eu înţeleg că trebuie să muncim pentru toţi, şi pentru cei de aici şi pentru cei care au venit din afară. Cei care critică faptul că am concesionat un teren pentru biserica ortodoxă românească uită că părinţii lor, emigranţi în Franţa, Germania sau Belgia, au fost ajutaţi de biserica catolică să se integreze şi să îşi hrănească copiii. Din păcate, memoria istorică

este folosită de unii doar pentru ce îi interesează pe ei. Este o memorie foarte selectivă!

Trebuie să amintim că primăria a oferit acest teren, însă românii, cu eforturi proprii, plătesc construcţia bisericii! Primăria nu plăteşte nici un ban pentru construcţie, sunt credincioşii ortodocşi români cei care plătesc biserica.

Pot să vă spun că, văzând cum se concretizează ideea, cum ia formă această construcţie, sunt satisfăcut şi bucuros. Aceasta biserică nu va fi numai un loc religios, ci şi un punct de întâlnire şi de sprijin social, de care este mare nevoie.

- În 22 mai vor vota şi românii din Alcalá de Henares, pe lângă alţi străini. Ce impresii aveţi despre acest vot? Va conta faptul ca aveţi pe lista candidaţilor o româncă, pe Anamaria Roman?

- Anamaria Roman nu este pe listă numai pentru

a-i reprezenta pe românii din oraş, ci şi pe ceilalţi locuitori străini din Alcalá de Henares. Deşi sunt puţini cei care s-au înscris în registrul electoral pentru a putea vota, sunt foarte multe persoane care pot să îşi exprime acest drept, fie pentru că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, fie că vin din ţări care au acord cu Spania în acest sens. Dar noi ne angajăm să muncim şi să îi reprezentăm pe toţi.

- A fost nevoie să schimbaţi perspectiva faţă de alegeri din Partidul Popular privind participarea străinilor la vot?

- Ceea ce am urmărit cu proiectele noastre şi cu planurile de integrare a fost să vizăm toate comunităţile, nu numai români, polonezi sau bulgari, am avut în vedere şi alte grupuri, care nu au drept de vot, cum este cel al ucrainienilor, care trăiesc în acest oraş şi nu au drept de vot. Angajamentul nostru a fost să muncim pentru toţi.

Nu este pentru prima dată când PP include în liste un vecin cu altă cetăţenie decât cea spaniolă. Acum patru ani am avut un polonez pe listă. Este de înţeles pentru că 21% din populaţia acestui oraş este de altă origine, vine din alte ţări.

- În această legislatură, marcată de criză şi de şomaj, în ce situaţii sau probleme aţi fost solicitat de românii din Alcalá?

- Criza a afectat pe toată lumea, pe toţi muncitorii, în special pe cei care muncesc în construcţii. Mulţi dintre aceşti oameni sunt români. Au fost afectaţi în aceeaşi măsură şi această criză i-a făcut pe mulţi să se întoarcă, dar mulţi au rămas aici şi muncesc în continuare. Aşa că această criză nu a ţinut cont nici de naţionalităţi, nici de culori.

- În aceste zile de campanie se vede foarte des în oraş un mesaj electoral al unui partid

mic, dar care transmite „Ni uno más” sau „Los españoles primero”. Credeţi că spaniolii sunt ameninţaţi de această prezenţă importantă a străinilor şi, deci, a românilor, în Alcalá? Cum este, în acest sens, convieţuirea în acest oraş?

- Eu cred că Alcalá este un exemplu în ceea ce priveşte convieţuirea, în multe domenii şi în multe sensuri. A fost aşa din cele mai vechi timpuri şi am fost mereu mândri de acest lucru, că aici s-a convieţuit bine, indiferent de credinţă, religie sau opţiune politică. Aceste grupuri minoritare, foarte legate de extrema dreaptă, nu fac niciun bine oraşului şi, mai mult, creează o imagine negativă. Nu respectă nici măcar patrimoniul acestui oraş, pentru că lipesc afişe peste tot. Deci dacă nu respectă patrimoniul, bunurile acestui oraş, cum respectă ei persoanele? Grupuri ca acesta fac foarte rău democraţiei.

- Ce pot alegătorii aştepta de la echipa dvs pentru următorii patru ani, dacă reuşiţi încă o dată să câştigaţi alegerile?

- Dacă reuşim să obţinem din nou încrederea locuitorilor, între care sunt şi români, vom continua să lucrăm pentru transformarea oraşului, care trebuie să fie mai curat, mai plăcut, cu servicii de calitate, cu legături mai bune cu oraşele din jur şi cu mai multe locuri de muncă pentru toată lumea. Mai multă siguranţă, mai multe locuri de muncă, mai multă curăţenie. Pentru cei care au venit de afară, vrem ca, fără să renunţe la originile, la obiceiurile sau la tradiţiile lor, să se simtă pe deplin integraţi, cu aceleaşi drepturi şi aceleaşi obligaţii ca şi când s-ar fi născut aici.

interViU cU Bartolomé gonzález, candidatUl partidUlUi popUlar la primăria alcalá de HenareS:

PriMarul bartoloMé gonzález, candidatul Partidului PoPular la PriMăria alcalá de Henares

ELECCIONES

Page 12: Romanul din Spania Nr. 52 2011

12 Nr. 52 19 mai - 1 iunie 2011 www.romanul.euELECCIONES

Pablo Rodríguez Sardinero:„Toţi formăm Partidul Popular”Sute de vecini,

femei şi bărbaţi din Arganda del Rey au colaborat la formarea unor litere care reprezintă sigla Partidului Popular. La acţiune a participat şi primarul Pablo Rodríguez Sardinero, candidatul PP-ului la primăria localităţii la alegerile din 22 mai.

Candidatul la primărie şi preşedintele Partidului Popular din Arganda del Rey, Pablo Rodríguez Sardinero, a participat la acest eveniment special organizat de formaţiunea politică pentru această campanie electorală.

Cu mottoul „Toţi formăm Partidul Popular”, sute de persoane au format sigla Partidului Popular, care a fost fotografiată din aer, ca o probă a interesului cetăţenilor şi simpatiei care există faţă de Partidul Popular din Arganda del Rey.

La rândul său, candidatul Pablo Rodríguez Sardinero a spus că „aceasta este o nouă dovadă că toţi suntem Arganda şi că avem un municipiu care se implică, este dinamic, are iniţiativă şi o perspectivă de viitor. Vecinii noştri

sunt conştienţi că Partidul Popular este cel care trebuie să continue să guverneze în localitatea noastră, pentru că gestiunea noastră a marcat în mod clar un ritm de dezvoltare, modernizare şi îmbunătăţire a calităţii vieţii în acest oraş”.

După această manifestare, care a avut loc în Recinto Ferial, a fost demarată şi Caravana Populară, care a parcurs străzile oraşului, iar, la final, popularii au organizat o masă în Parcul González Bueno, la care au participat numeroşi vecini.

arganda del rey

Page 13: Romanul din Spania Nr. 52 2011

ELECCIONES 13Nr. 52 19 mai - 1 iunie 2011www.romanul.eu

La Barrancosa, Barrio del Jarama sau La Colina II. Deblocarea PGOU-ului ar permite construirea a 2000 de locuinţe şi aproximativ 1000 de locuri de parcare.

Ne propunem să sprijinim înfiinţarea unui centru comercial integrat care, în conexiune cu El Corte Inglés, va presupune o reanimare a dezvoltării economice şi a muncii în Coslada, laolaltă cu executarea şi gestionarea adecvată a lucrării viitoare, care ar duce şi la construirea unui teatru, a unei biblioteci şi a unui Centru de Servicii Sociale în La Rambla. De asemenea, ne propunem să construim Şcoala de Alimentaţie Publică, Comerţ şi Turism (Escuela de Hostelería, Comercio y Turismo). De asemenea, am putea implementa un plan de şoc în ceea ce priveşte curăţenia din oraş şi un plan de restabilire a bugetului local.

Rep: - Domnule Raúl López, ce acţiuni conţine programul electoral al Partidului Popular cu privire la tema imigraţiei şi în mod particular legat de comunitatea românească din Coslada?

Raúl López: - Programul Partidului Popular prevede, în mod clar, consolidarea Centrului Hispano Român al Comunităţii Madrid din Coslada, cu scopul de a-l face un spaţiu de referinţă pentru integrarea tuturor românilor şi spaniolilor care trăiesc în Coslada. Cred că, la fel ca ceilalţi colegi din Partidul Popular, este necesar să fie sprijinită existenţa acestor locuri şi activităţi care să permită interacţiunea dintre români şi spanioli, fie prin intermediul sportului, culturii, prin realizarea de activităţi distractive şi de timp liber, care să faciliteze o mai mare cunoaştere a ambelor colective.

Rep: - Cum sunt

văzuţi românii de ceilalţi locuitori ai oraşului Coslada?

Raúl López: - Eu cred că sunt văzuţi ca oameni

foarte muncitori şi cu o mare cultură şi dragoste faţă de ţara lor, România. De asemenea sunt văzuţi ca nişte persoane

care doresc să menţină convieţuirea armonioasă cu ceilalţi oameni, care respectă profund valorile familiei, care doresc să prospere prin muncă, prin educaţie şi care au un spirit religios manifestat prin apartenenţa la diferite biserici creştine,ortodoxe şi adventiste, principal.

Coslada este un oraş deschis, plural şi primitor. În Coslada trăiesc şi cetăţeni din alte ţări. Partidul Popular va derula mai multe acţiuni destinate să promoveze în rândul populaţiei autohtone o percepţie corectă şi reală a fenomenului imigraţiei şi să sprijine existenţa unor noi canale de comunicare care să permită o mai bună cunoaştere a acestor „noi madrileni” care au ajuns în Coslada.

Rep: - Ce le-aţi spune românilor care trăiesc în Coslada ca să primiţi votul lor?

Raúl López: - Le-aş spune să nu se lase înşelaţi de promisiuni false. Eu

pot să afirm că în timpul mandatului meu în fruntea primăriei Coslada - între anii 2003 şi 2007 - am avut ocazia să demonstrez interesul pe care-l am faţă de România şi cetăţenii români şi să pun în aplicare diferite acţiuni menite să îmbunătăţească situaţia românilor din Coslada.

Îmi amintesc cu emoţie sărbătorirea Zilei Naţionale a României, de 1 decembrie, şi ocaziile cu care femeile ofereau trandafiri, în semn de prietenie şi afecţiune.

Cu Partidul Popular în fruntea guvernului municipal, românii vor avea garantate deschiderea şi atenţia faţă de orice tip de situaţii pe care le vor semnala Primăriei şi, mai mult decât atât, vor avea garanţia că o echipă competentă de bărbaţi şi femei îşi va dedica tot efortul şi cunoştinţele pentru a oferi o mai mare prosperitate şi bunăstare pentru toţi cetăţenii, bărbaţi şi femei deopotrivă, din Coslada.

coSlada

„Cu Partidul Popular, românii vor avea garantate deschiderea şi atenţia Primăriei”continuare în Pagina 13

raúl lóPez, candidatul Partidului PoPular la PriMăria coslada

Page 14: Romanul din Spania Nr. 52 2011

14 www.romanul.euNr. 52 19 mai - 1 iunie 2011ELECCIONES

Oferte electorale 2011 în Comunitatea Valenciană

Orice s-ar putea crede despre politică, nu este lipsit de interes să facem o trecere în revistă a promisiuni pe care le fac candidaţii şi partidele, cel puţin pentru a vedea cum ar arăta o lume mai bună decât cea în care am ajuns să trăim.

Din programul electoral al Partidul Popular din Comunitatea Valenciană aflăm că au în vedere un plan de protecţie a teraselor de pe plajă (“los chiringuitos”), un plan de dezvoltare a telemedicinii care să evite deplasările inutile la spital sau la dispensar, un alt plan de biciclete urbane în localităţi mai mari de 10 mii de locuitori si o investiţie de 2.400 milioane de euro în reţeaua de apă. Între

alte fraze frumoase din programul popularilor putem spicui: ieşirea din criză prin intermediul planului Confianza, o administraţie mai aussteră şi mai eficientă, mai multe locuri de muncă si mai multe politici sociale, un sistem educativ orientat spre tehnologic şi plurilingvistic, etc. La pagina 283 atrage atenţia ceea ce este definit ca fiind un model valencian de modernitate, un model deschis spre colaborare cu administraţia centrală (se vorbeşte de “valencianism integrator”), dinamic deoarece se bazează pe inovaţie constantă şi centrat în identitatea locală. Dintre propunerile mai amuzante am reţinut intenţia de a crea programe de reeducare pentru conductorii care au comis delicte privind securitatea

traficului şi o catedră destinată tauromahiei la Universitatea din Valencia .

Socialiştii încearcă să atragă alegătorul cu un nou stil de administraţie în Valencia, aşa zisa administraţie cu pereţii de sticlă, ceea ce ar însemna mai multă transparenţă pentru cetăţean, o administraţie cu cheltuielile raţionalizate şi redimensionată în ceea ce priveşte fundaţiile care depind de Generalitat, considerate o formă de cancer a administraţiei valenciene. Se prevede o reajustare a dimensiunilor întreprinderilor publice unele dintre ele cu pierderi mai mari de 20 de ori decât veniturile. Se propune o reorganizare a SERVEF (Serviciul Valencian de Locuri de Muncă) care se estimează că în actualitate gestionează doar 8%

dintre ofertele de muncă de pe piaţa de muncă locală. Cum este normal într-o perioadă de criză, programul se concentrează pe măsuri socio-economice care însă sunt destul de generale, spre deosebire de partea în care se critica situaţia actuală şi care este foarte detaliată. Se are în vedere regândirea politicii industriale şi agrare de până acum bazată pe cultura “dinero fácil” care nu favoriza investiţiile sănătoase si dezvoltarea susţinută.

Programul pentru Valencia al Union Progreso y Democracia (UPyD) promite o nouă reformă teritorială în consens cu ideea lor de stat federal în care administraţia centrală să fie întărită în domenii precum justiţie educaţie şi sănătate, autonomiile sa fie aduse la acelasi nivel

de drepturi şi să se elimine “oligarhia teritorială”. În aceeaşi logică ei au în vedere o reformă administrativă şi fiscală care să elimine relaţiile bilaterale privilegiate pe care le-au impus statului central Catalunya şi Pais Vasco. În cazul specific al Comunităţii Valenciene se propune o reducere a cheltuielilor făcute de o administraţie considerată excesivă, în care angajările se fac pe bază de prietenii. Lupta împotriva corupţiei din sistemul public, laitmotivul campaniei electorale al opoziţiei de aici, face parte si din proiectul lor politic. Se contemplă o refacere a potenţialului industrial considerat disctrus de politica guvernanţilor de până acum. UpyD se referă în program şi la imigraţie pe care o consideră pozitivă

însă propune o mai profundă integrare pentru a nu crea societăţi paralele.

În fine, programul electoral al Coaliţiei Stânga Unită se grupează în 100 de propuneri şi are în vedere crearea unei Bănci Publice Valenciene, restructurarea agriculturii, o dezvoltare industrială susţinută din punct de vedere economic şi ecologic, stoparea privatizării serviciilor publice şi îmbunătăţirea celor esenţiale, precum sănătatea, prin creşterea investiţiilor, o nouă lege a educaţiei care să garanteze un învăţământ laic, combaterea fenomenelor de excludere economică, rezidenţială, etc.

Parcurgerea progra-melor politice ne arată din nou că realitatea ia forma credinţelor celor care o de-scriu. Avem de ales cu ce iluzii vrem să trăim.

Marin [email protected]

Page 15: Romanul din Spania Nr. 52 2011

15www.romanul.eu Nr. 52 19 mai - 1 iunie 2011 ELECCIONES

pSoe coSlada

Angel Viveros, se prezintă în faţa cetăţenilor cu „garanţia celor patru ani de gestionare onestă şi productivă a Cosladei”La aceste alegeri locale

din 22 mai, candidatul PSOE din Coslada, Angel Viveros, la primăria oraşului Coslada anunţă că următorii patru ani „vor fi anii de consolidare a unui proiect care culminează cu modernizarea căilor ferate, care sunt o frontieră pentru oraşul nostru”.

Candidat la realegere, Angel Viveros se arată încrezător fiindcă „deşi unii încearcă să transforme alegerile într-un plebiscit naţional, vom alege primarul care va gestiona Coslada în următorii patru ani. Astfel, locuitorii Cosladei vor da o lecţie, fiindcă ei ştiu ce a însemnat legislatura anterioară a PP şi care au fost consecinţele sale”.

În acest sens, a amintit

că „acesta a fost un mandat pozitiv, cu mai multe investiţii în menţinerea clădirilor istorice, cu o îmbunătăţire evidentă a calităţii vieţii cetăţenilor, cu un echilibru economic convenabil şi cu o rată a şomajului în jur de 9 la sută, adică cu 7 puncte mai mic decât media Comunităţii madrilene, şi care va fi o prioritate în

următorii patru ani”.Pentru aceste alegeri la

care sunt aşteptaţi să voteze şi românii, Angel Viveros a pregătit un amplu program electoral.

Pentru Viveros, „una din primele decizii pe care le-am luat în calitate de primar acum patru ani a fost crearea Departamentului pentru Imigraţie, care a pus în mişcare o serie de servicii de care se bucură cetăţenii noştri. În Coslada, aproape 20% din populaţie este de origine română, şi atâta timp cât voi fi Primar, nu vor exista cetăţeni de rangul întâi şi de rangul doi. Toţi trebuie să avem aceleaşi drepturi şi datorii şi aceasta este soluţia unei convieţuiri mai bune pentru toţi”.

Iată câteva din propunerile PSOE Coslada: - vom continua să oferim servicii prin intermediul Departamentului de Imigraţie: Serviciul de traducere gratuită, Serviciul de asistenţă juridică gratuită, Serviciul de informare municipală în limba română, Serviciul de informare pentru femei; - vom cere Comunităţii madrilene aprobarea definitivă a noului PGOU (Planul General de Ordonare Urbană) al Cosladei, paralizat din anul 2005. În cadrul noului PGOU se va amplifica folosirea depozitelor din Poligonul Industrial, incluzându-se folosirea lor în scopuri religioase, culturale, etc.; - creşterea ofertei publice de educaţie

preşcolară de la 0 la 3 ani, pentru ca toate familiile să dispună de locuri în şcolile publice pentru copiii lor; - crearea unui Abonament de Transport pentru şomeri, cu o reducere de preţ de 40%; - vom solicita ca în cadrul centrului comercial Corte Ingles din Coslada, locurile de muncă create să fie oferite cu precădere cetăţenilor din Coslada, şi vom colabora la formarea

anterioară a acestor angajaţi; - vom crea Biroul Municipal de Închiriere a Locuinţelor; - vom milita pentru participare, dialog, creare de instrumente de mediere, pentru rezolvarea conflictelor individuale şi pentru integrare; - vom construi, prin intermediul Biroului Municipal al Locuinţelor din Coslada (EMVICOSA) 120 de locuinţe în regim de închiriere, de tip mediu, pe strada Dr. Michavila şi pe terenul de fotbal „El Olivo”; - vom colabora în continuare cu Departamentul pentru Egalitate, pentru a eradica violenţa din cadrul populaţiei străine din Coslada, aplicând programe specifice acestui segment de populaţie.

angel viveros, candidatul Psoela PriMăria coslada

agustin gonzalez Plasencia, director de iMigraţie şi nuMărul 8

Pe LISTA PSOe COSLADA

Page 16: Romanul din Spania Nr. 52 2011

16 www.romanul.euNr. 52 19 mai - 1 iunie 2011ȘTIRI DIN ROMÂNIA

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat taxa radio-tv plătită de societăţile comerciale din România. În motivare, Curtea Supremă invocă prevederea constituţională privind drepturile informale, care nu poate constitui o obligaţie, dar şi faptul că ar fi abuziv ca taxa să fie plătită şi de cei care nu beneficiază de serviciu. Preşedintele Organizaţiei MediaSind Cristi Codinac spune că, din nefericire, se

creează astfel un precedent pentru ca persoanele fizice să ceară şi să obţină la rândul lor anularea acestei taxe. În acest caz, lipsite de resurse financiare, Radioul public, televiziunea de stat şi agenţia naţională de presă vor rămâne la cheremul politicienilor, avertizeză Cristi Codinac: „Este un prim pas spre o politizare excesivă a celor două societăţi. Practic, prin desfiinţarea taxei - şi aşa ele fiind subfinanţate -, dar

bugetul scade considerabil, iar...e un prim pas chiar spre subordonarea lor de către Ministerul de Finanţe, aşa cum se întâmplă, din păcate, în cazul agenţiei naţionale de presă, Agerpres. Practic, nu o să mai poată să-şi negocieze singuri salariile, nu o să mai poată să aibă o independenţă economică şi aşa existau probleme cu politizarea celor două consilii de administraţie”, a declarat Cristi Codinac.

Ministerele Muncii, Finanţelor şi

Administraţiei trebuie să prezinte în următoarele săptămâni premierului variante de lucru privind modul de acordare a subvenţiilor la enerigia termică, având în vedere că principiul subvenţionării nu va mai fi aplicat tuturor persoanelor, indiferent de venituri. Este vorba despre subvenţia aplicată în mod unitar tuturor beneficiarilor, şi nu de cea acordată de Ministerul Muncii familiilor cu dificultăţi financiare, subvenţie care se va acorda în continuare.

Guvernul îşi propune ca principalii beneficiari ai ajutoarelor pentru energia termică să fie doar românii cu venituri mici. În acest sens, vor fi redefinite plafoanele şi cuantumurile de acordare şi tipul de venit în care se încadrează fiecare.

„Această nouă modalitate de acordare

a subvenţiei nu este o cerinţă a FMI, ci un plan al guvernului”, a declarat Emil Boc, precizând că în momentul în care analiza pe acest subiect va fi gata, ea va fi prezentată public. Declaraţiile premierului privind schimbarea actualul sistem de acordare a subvenţiilor de stat pentru plata agentului termic livrat în sistem centralizat au fost făcute însă după ce reprezentanţii misiunii comune a FMI şi Comisiei Europene pentru România au vorbit despre necesitatea reducerii pierderilor din sectorul energetic românesc, inclusiv despre subvenţiile acordate populaţiei şi companiilor.

Executivul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional eliminarea, în perioada următoare, a subvenţiilor guvernamentale pentru încălzire, dar şi o întărire a mecanismelor de protecţia categoriilor mai

sărace. Creşterea tarifelor la gigacalorie va avea un impact şi asupra evoluţiei inflaţiei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizând, de altfel, încă de săptămâna trecută că prognoza de 5,1% pentru finalul lui 2011 nu ia în calcul o eventuală majorare a preţurilor la încălzire.

Scumpirea agentului termic va obliga populaţia să găsească metode alternative de încălzire, afirmă prim-vicepreşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, Nicolae Moldovan. În prezent, circa 30% din subvenţia pentru încălzire reprezintă contribuţia autorităţilor locale, ori după eliminărea subvenţiilor g u v e r n a m e n t a l e , majoritatea societăţilor furnizoare de agent termic din micile oraşe se vor închide, iar locuitorii din aceste localităţi vor fi nevoiţi să găsească soluţii alternative pentru a-şi asigura încălzirea.

Firmele nu mai plătesc taxa radio-tv

Românii se vor încălzi mai scump

Pentru prima oară de când a fost lansat, Programul „Prima Casă”, ajuns la a patra ediţie, care urma să înceapă imediat după Paşte, este blocat. Guvernul nu a publicat încă în Monitorul Oficial protocolul de colaborare cu Fondul Naţional de Garnatare pentru IMM-uri. Nici băncile nu sunt de acord cu aducerea unui avans de numai 5% din valoarea creditului de către clienţi, în contextul în care garanţia de la stat va fi doar de 50% din valoarea

creditului, faţă de 95%, cât era până acum. Până în prezent, nicio bancă de pe piaţă nu a dus la BNR normele de creditare, bancherii români nu se grăbesc să intre într-un program cu riscuri crescute faţă de cele anterioare. Doar două bănci şi-au anunţat către Fondul Naţional de Garantare intenţia formală de a intra în program, fără a comunica însă şi cu BNR. Băncile au epuizat deja plafonul de 200 milioane de euro, alocat la începutul anului.

Prima Casă blocată

Teste de integritate pentru poliţiştii români

Casa Regală a României rupe legăturile cu Casa de HohenzollernRegele Mihai face un

nou pas către revendicarea statutului de Casă Regală a României. El a anunţat de ziua Ziua Regalităţii, pe 10 mai, ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern. Fostul suveran renunţă, de asemenea, la titlurile „Hohenzollern-Sigmaringen”. Regele Mihai respectă astfel decizia din 1921 a regelui Ferdinand I de a conferi un caracter naţional şi independent dinastiei şi Casei Regale a României.

În comunicatul de presă al Casei Regale, se mai arată şi că membrii familiei regale renunţă la titlurile conferinte de capii familiei princiare de Hohenzollern.

Calitatea de rege al României i-a fost interzisă Majestăţii sale la 30 decembrie 1947, iar suveranul a reluat apoi legăturile dinastice formale cu Casa de Hohenzollern, pentru că nu avea nume de familie. Casa de Hohenzollern este una dintre cele mai importante dinastii din istoria Europei, care a dat de-a lungul vremii regi şi împăraţi ai casei conducătoare de Brandenburg, Prusia şi Germania imperială, şi şi-a luat numele de la un castel din Schwabia.

Regele Mihai I precizează că singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricărui titlu sau distincţie rămâne capul Casei Regale

a României.De Ziua Regalităţii

Române, sute de persoane au participat la lansarea volumului „Lumea regelui/The King’s World”, editat de Principele Radu, un omagiu adus Regelui Mihai, care împlineşte anul acesta vârsta de 90 de ani. „Avem datoria, ca ţară, să sărbătorim pe singurul om de stat, din întreaga noastră istorie bimilenară, care a ajuns la 90 de ani. Să sărbătorim pe tot parcursul anului 2011 pe singurul rege al omenirii, care a supravieţuit 83 de ani propriei încoronări. Să sărbătorim, de asemenea, pe decanul de vârstă al regilor lumii contemporane”, a declarat Principele Radu la lansarea volumului, care reuneşte contribuţii semnate de personalităţi din sfera politicii, diplomaţiei, religiei şi culturii, toate încercând să schiţeze un portret al Regelui Mihai.

Şi BNR a pus în circulaţie, în scop numismatic, o monedă din aur dedicată împlinirii a 130 de ani de la proclamarea Regatului României (pe 10 mai 1881, Carol I a devenit rege, după ce cu 15 ani mai devreme fusese proclamat „domnitor al tuturor românilor”). Aceasta are valoare nominală de 100 de lei, aversul prezintă castelul Peleş şi stema României, iar reversul stema din 1881 a Regatului României şi portretul regelui Carol I.

Direcţia Generală Anticorupţie a anunţat că angajaţii Ministerului de Interne vor fi supuşi unor teste de integritate, cu ofiţeri sub acoperire. Testele de integritate îi vor viza pe toţi angajaţii din sistem, dar mai ales pe poliţiştii rutieri. Astfel, ordonanţade urgenţă aprobată în martie de către guvern se va şi aplica.

Sindicaliştii spun însă că astfel de verificări nu sunt deocamdată posibile. Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Marin Gruia, a atras atenţia că decizia nu este în conformitate cu Codul de Procedură Penală şi trebuie discutată cu reprezentanţii DNA şi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca să aibă o formă legală, pentru că altfel orice test de integritate, dacă nu are avizul procurorului sau al instanţei, este nul de drept şi nu poate fi probă în instanţă (în cazul unor acuzaţii de primire de foloase necuvenite sau luare de mită).

Directorul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei Alexandru Cumpănaşu, este de părere că efectuarea testelor de integritate este foarte importantă, pentru că are scopul de a determina un comportament integru al poliţiştilor, dar în acelaşi timp este necesar ca testele să se facă în aşa fel încât valabilitatea lor să nu fie contestată în instanţă. Pentru asta ar trebui ca toate instituţiile implicate în realizarea testelor de integritate să se pună de acord cu privire la modalitatea de verificare a poliţiştilor, pentru că este o limită foarte mică între fapta de corupţie penală, unde intră Parchetul, şi testul de integritate al celor de la DGA.

Măsura s-a impus ca urmare a numeroaselor devieri de la comportamentul profesionist al poliţiştilor. Doar anul trecut, au fost cercetaţi pentru acte de corupţie 1.600 de angajaţi ai Ministerului de Interne.

Page 17: Romanul din Spania Nr. 52 2011

17www.romanul.eu Nr. 52 19 mai - 1 iunie 2011

În portul Galaţi a fost inaugurat terminalul plutitor multifuncţional

care va deservi punctul vamal de pasageri Schengen. Terminalul plutitor este un ponton de acostare a navelor de pasageri, care a costat 4.171.000 de lei (un milion de euro) şi a fost construit de Societatea Navrom Reparaţii SRL. Pontonul are o lungime de 40 metri, o lăţime de 11,5 metri şi un pescaj de 0,80 - 1,00 metri. Terminalul are o autonomie de funcţionare de 24 ore pe tancul propriu de combustibil şi este dotat cu instalaţie proprie de încălzire, dar şi cu panouri solare care, pe timp de vară, asigură încălzirea apei menajere. Pontonul mai are birouri de dispecerat

şi compartimente pentru politiştii de frontieră, vameşii şi lucrătorii SRI, care au în dotare camere de supraveghere cu alimentare independentă.

Pontonul va deveni funcţional odată cu intrarea României în spatiul Schengen, iar dacă, pe viitor, Moldova va intra în Schengen, pontonul va putea fi utilizat în mai multe domenii. În plus, el poate fi folosit şi la alte activităţi, pe lângă controlul vamal.

Un astfel de ponton există şi la Tulcea, dar acolo sunt nave de pasageri care acostează în perioada aprilie-octombrie, când se desfăşoară intens turismul în Delta Dunării. Galaţiul nu mai este inclus ca port de acostare în cursele de pasageri de pe Dunăre de peste 15 ani.

ȘTIRI DIN ROMÂNIA

Poate vă mai aduceţi aminte că i se spunea Bombonel. Lumea i-a uitat şi porecla aceasta, şi pe cea care trimitea la averea lui imobiliară, aşa cum a uitat şi de mătuşa sa Tamara şi de ouăle de la Cornu, pe care i le-a tot numărat presa.

Inteligent retras din prima linie a liderilor Opoziţiei, aparent în planul doi al politicii româneşti, activ mai mult pe blog şi prin aulele universitare, Adrian Năstase nu ezită să apară în momentele-cheie ale spectacolelor politice de la noi. Şi atunci punctează, demonstrând de fiecare dată că va fi un urmaş demn al lui Ion Iliescu.

Abia ce plecă delegaţia FMI din România (şuierând că ţara are nevoie de o politică naţională de dezvoltare complexă, ancorată în propria viziune asupra viitorului său şi care să treacă dincolo de considerentele politice...), că Adrian Năstase a şi sărit cu un „document secret” al organizaţiei financiare agreat cu echipa lui Boc, pe care a ţinut să-l explice populaţiei. Şi din pompoasele fraze rostite de reprezentanţii Fondului şi soluţiile convenite cu oficialii români pentru atingerea obiectivelor din noul acord de împrumut (eliminarea subvenţiilor la energia termică, cedarea de către stat a unor acţiuni ale principalelor companii energetice şi de transport, îmbunătăţirea absorbţiei fondurile europene, etc.) au rămas în urechile unor electori doar cuvintele tranşante ale lui Adrian Năstase despre perioada imediat următoare: tăieri de paturi, de cheltuieli cu medicamentele şi cu medicii, reduceri ale cheltuielilor sociale, disponibilizări în societăţile de stat, măsuri dure în sectorul energetic…

Aproape neobservat, gestul lui Adrian Năstase e chiar mai important decât basca afişată de Ion Iliescu la ultimele alegeri prezidenţiale, trasă mai apoi cu nădejde peste casca pilotului Ponta, întru apărarea pudoarei de partid. Arătând că preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc le ascund românilor anumite aspecte din aceste înţelegeri cu FMI, Năstase s-a erijat, înainte de Convenţia PDL, într-un veritabil lider al Opoziţiei, ce poate arunca pe piaţa electorală teme importante de dezbatere, plasându-se deasupra bârfelor, şmenurilor şi şuşanelelor care însoţesc, de obicei, marile congrese şi adunări de partid.

Acest Dorothy Gale al vechii şi noii politici de pe Dâmboviţa, care trăia la o

fermă din Cornu alături de mătuşa sa Tamara şi unchiul său, Ion Iliescu, dar visa la ceva mai bun “undeva sub curcubeu”, a folosit ultima tornadă FMI pentru a se lăsa smuls, împreună cu căţeluşul său Ponto şi ghicitoarele cu ghioc de la uşa congresului pesedist care i-a validat succesorul, şi purtat în apropiatul tărâm de basm rOz, ce avea să fie Convenţia Naţională PDL.

Nici nu-şi putea închipui Opoziţia cât de roz are să-i fie adunarea portocaliilor!...

Având de ales între Sperie-Ciori, Leul cel Laş şi Omul Tinichea, pedeliştii s-au ales cu omul din paie, care-şi dorea şi el să aibă puţină minte, inima şi curajul rămânând să fie prezentate ca opţiuni în congresele viitoare. Pedeliştii au demonstrat că n-au fost în stare să crească un lider pentru vremuri grele, o rezervă care să-l înlocuiască la momentul oportun pe premierul din Răchiţele. În timp ce, pe bună dreptate, pe Emil Boc îl putem socoti un învingător în felul său (nu a pierdut niciun fel de alegeri, nici la primăria Cluj, nici la guvern, reuşind să conducă ţara cu nu mai puţin de cinci guverne succesive, să treacă numărul fatidic 13 în dreptul asumărilor de răspundere, şi să treacă de şapte din cele opt moţiuni de cenzură cu care s-au confruntat cabinetele pe care le-a condus), nu putem uita că singura sa înfrângere politică a avut loc tot într-o confruntare la care a participat activ Adrian Năstase, respectiv singura moţiune de cenzură care a dus la căderea unui guvern al său: cea din 13 octombrie 2009, depusă imediat după ieşirea PSD de la guvernare şi cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale…

Şi după ce votul pedeliştilor l-a reconfirmat pe eternul Boc, Adrian Năstase a părăsit senin Oraşul Smaragdelor şi a coborît din balonul şarlatanului, fără a avea nevoie să dea piept cu alte primejdii, dându-şi seama că tot ce-şi doreşte găseşte, de fapt, online. Aşa că bătu de trei ori din tocurile pantofilor săi de argint şi se pomeni, victorios, înapoi pe blog:

“Zgomotul din ultima perioadă, mai ales cel produs de apropierea şi desfăşurarea alegerilor din PDL, mi s-a părut că seamănă cu sunetul deranjant al unghiei pe tablă. Staţi liniştiţi însă, nu despre verdele înrourat vroiam să vorbesc (apropo, aţi văzut că PDL are acum şi negru pe culorile de partid, în afară de portocaliu? Aşa era la convenţia lor. Era timpul şi pentru ceva doliu)”…

Luciana ANTOFI

Opinii IMPEX

Vrajitorul în rOz vegheaza somnul

linistit al Opozitiei

Terminal plutitor multifuncţional în portul Galaţi

Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului rupe comuniunea cu Biserica Ortodoxă Română A ş e z ă m â n t u l

românesc construit la Ierihon, în Cisiordania, este motivul invocat de patriarhul Teophilos al III-lea al Ierusalimului pentru ruperea relaţiilor cu Biserica Ortodoxă Română. Acesta susţine că aşezământul a fost construit fără încuviinţare canonică, respectiv aprobarea scrisă a Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului. În comunicatul publicat pe site-ul oficial al Patriarhiei Ierusalimului se menţionează că Sinodul Patriarhal de la Ierusalim a luat această decizie în unanimitate şi cu părere de rău.

Lucrările la acest aşezământ au început în 1998, cu acordul verbal al Preafericitului Partiarh Diodor, pe atunci patriarh al Ierusalimului. Actualul patriarh, Teophilos al III-lea, nu doreşte să reînnoiască această încuviinţare, în condiţiile în care lucrările sunt aproape finalizate. Aşezământul

este în folosinţă, este destinat strict pelerinilor care vin să viziteze locurile din Ţara Sfântă. Proiectul este finanţat şi de Guvernul României, care alocă anual fonduri, la care se adaugă foarte multe donaţii private din România.

Episcopul vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul, care a vizitat Ierusalimul de Florii, nu a reuşit să tempereze discuţiile privind lăcaşul de cult românesc ridicat în Ţara Sfântă. La 9 mai, Patriarhia Ierusalimului l-a depus din treapta preoţească pe arhimandritul Ieronim Creţu, superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim. Ruptura de Patriarhia Ierusalimului constă şi în întreruperea pomenirii Patriarhului Daniel la slujbe.

Patriarhia Română va trimite, după 20 mai, o nouă delegaţie în Israel, pentru a rezolva criza generată de aşezământul românesc de la Ierihon.

Page 18: Romanul din Spania Nr. 52 2011

18 www.romanul.euNr. 52 19 mai - 1 iunie 2011

„Românul” caută agenţi comerciali cu experienţă. Cautăm persoane dinamice cu spirit de muncă în echipă şi buni cunoscători ai limbii spaniole (regiunea Castellon, Valencia, Aragon). Trimite CV la [email protected].

GRATUIT ANUNŢURI înVrei să-ţi apară anunţul în ediţia tipărită şi pe pagina web www.romanul.eu?Trimite-ne anunţul tău prin: TEL: 91 877 10 12; FAX: 91 877 00 97; EMAIL: [email protected] şi va fi văzut de 100.000 de români lunar!

ANUNTURI & SERVICII

Ea cautaFemeie de 50 ani, vaduva, vreau sa gasesc o persoana intre 50-60 ani pentru o relatie serioasa. Tel 627 295 881.

Am 46 de ani nu am obligatii, caut un barbat de varsta apropiata pentru relatie serioasa sau casatorie. Tel: 637 120 284

Sunt o fata de 35 ani, 175cm inaltime, ochi albastri, modesta. Vreau sa imi gasesc un prieten pentru o relatie de viitor. Momentan locuiesc in segovia si tot acolo si muncesc. Daca esti interesat sa ma cunosti, astept pentru inceput un sms de la tine la nr de tel 642 769 500.

D-na 52 de ani, 1, 72 cm., 88 kg., doresc sa-mi gasesc jumatatea, un domn roman sau spaniol, de varsta apropiata, sa fie liber, cu suflet bun, pentru a-mi alunga singuratatea, a fi impreuna la bine si la rau, pentru tot restul vietii. Urasc mincinosii, cer si ofer maxima seriozitate. De preferinta din Alcala de henares sau Torrejon de Ardoz. Ma puteti contacta la tel:634 943 909 intre orele 16 -18 si 22. 30 -23. 30

El cautaBarbat de 38 ani, scorpion, divortat, caut o partenera de varsta apropiata pentru o relatie serioasa. Cer si ofer seriozitate. Tel 646 014 446.

Tanar 36 ani, 1. 70m, serios, doresc sa cunosc o tanara fara obligatii pentru o relatie de prietenie/casatorie, zona Madrid. Tel 663 505 924.

Sunt din zona Madrid, 33 ani, necasatorit, fara obligatii, doresc sa cunosc o fata de varsta apropiata. Tel 671 102 424.

Tanar 25 de ani, 1. 70m, serios, manierat doresc sa cunosc o tanara pentru o prietenie. Locuiesc in comunitate si lucrez in Madrid. Ma puteti contacta intre orele 20-24 la nr 642904310. Fara bipuri!

Am 33 ani imi caut jumatatea, 184 inaltime, ochii albastrii, educat serviciu stabil, as dori sa cunosc o fata din comunitatea Madrid ma gasiti la tel 662433916. Astept raspunsurile voastre.

Tanar de 32 ani doresc relatie cu fata de varsta 20-32 ani. Tel 642910488.

Vreau sa gasesc o fata careia sa-i placa natura 38 de ani, 1, 80 m, 75 de kg caut o fata pentru prietenie, in principiu. Varsta intre 30 si 40 de ani. Persoanele rau intentionate sa se abtina. Email [email protected]

Tanar, 38ani, zodia taurului, fire vesela, intelegator, iubitor, de casa, necasatorit niciodata, nu am obligatii fata de nimeni, nu posed o locuinta personala, doresc sa cun. o pers. sufletista, sincera si care se vrea iubita in vederea intemeierii unei familii tel. +40765387171.

Tanar, atractiv, sincer, iubitor, atletic, educat, cu serviciu stabil, si satul de singuratate si ipocrizie, caut o fata draguta, serioasa, careia ii place sa calatoreasca de 18_25 ani, pentru o relatie de durata. Tel 636019012.

Tanar, 38 ani, necasatorit, mic handicap locomotor, studii finalizate cu diploma de bac, educat, doresc ajutor din partea unei familii cu suflet mare pentru a obtine un loc de munca in spania, mentionez ca sunt posesor de certificat de incadrare in grad de handicap. Tel. +40765387171

Tanar 32 de ani , in comunidad de Madrid caut o fata de varsta apropiata pentru prietenie eventual casnicie. Aventurierele sa abtina. Tel -673035638.

Tanar de 32 de ani din Zaragoza cauta relatie cu o fata fara obligatii care are varsta intre 20 si 32 de ani. Nu raspund la bipuri, nici la sms. Prostii care au chef de glume proaste sa se abtina, pentru ca vor fi inregistrati si localizati. Ofer si cer seriozitate. Tel: 642910488.

Poate ar trebui spus si ceva din interorul nostru, prea putin se intelege de ce vrem asta sau, nu, sa ne facem pereche sufletului ?. dupa o perioada de timp, cand dai totul din inima, sa ai alturi un sufelt cald, . . . traind speranta zilei de maine ce numai ia femeia ne da, cand crezi ca esti pregatit ptr. o noua viata si familiarizezi, in lumea noua, prieteni, mama, tata pana la copii, cu noua viata... E grea singuratatea, te rog sa-mi scrii pe mail mihai46_es@yahoo. com suflet pereche.

Barbat 42 ani 1. 70m, fara obligatii fara vicii, caut femeie intre 30-40 ani pentru a intemeia o familie 637. 092. 992.

Am 36 de ani si locuiesc in Coslada. As dori sa cunosc o fata de virsta apropiata pentru o relatie stabila si pentru a face o familie. Stiu ca nu mai aveti incredere in noi barbatii dar, nici noi in voi. Dar nu suntem toti la fel, asa ca trebuie sa incercam, fetele care nu vor o relatie serioasa rog sa nu ma deranjeze. Ok nr meu este642996708, sau [email protected]

Tanar de 30 ani fara obligatii cauta fata de varsta apropiata si fara obligatii ptr o relatie serioasa. Contacteaza-ma pe mail: rglontzu@yahoo. com

Yo creo que el amor es el sentimiento mas lindo que puede sentir un ser humano ya que nos llena de alegrias de tristeza es la manera mas linda de ligar y sentir sensaciones que cambian tu estado de animo de repente pero lo mas lindo es amar y ser correspondido para terminar de llenar tu corazon, busco una relacion seria y estable, basado en el amor y la sinceridad, un beso. Email: [email protected]

Domn serios 35 ani, cu un copil, doresc cunostiinta cu o doamna intre 25-40ani. Rog seriozitate. Nu doresc aventuri. Zona Madrid. Tel 642 757 209

Tanar 27 ani, com. Madrid, caut o fata intre 18-27 ani pentru o relatie de prietenie eventual casatorie. Aventurierele sa se abtina. Tel 673 035 638.

Tanar 39 ani, aspect fizic placut, cu serviciu stabil, caut partenera pentru prietenie/casatorie intre 32-39ani, zona Zaragoza / Pamplona / Logroño. Rog seriozitate. Tel 642 862 318.

Baiat 34 de ani, doresc sa cunosc o fata intre 20-40 de ani, din zona Madrid, pentru prietenie, eventual casatorie. Tel:642 949 567.

Barbat 47 de ani, fara vicii, imi caut jumatatea, o femeie intre 38-45 de ani (fara vicii), pentru a-mi petrece tot restul vietii alaturi de ea. Tel:674 474 248.

Domn, 49 de ani, 1, 68, caut o doamna cu varsta apropiata de ani fara obligatii, sincera si realista, pentru o relatie serioasa, eventual casatorie. Tlf. 672529064.

Barbat de 35 de ani, brunet, 1.85 m, din Insulele Caribe, lucrez in domeniul turismului, caut o fata romanca pentru prietenie sau casatorie. Tel: 0053 53 14 0250.

Locuiesc in Coslada. Caut o fata pentru o relatie stabilla bazata pe comunicare si respect. Sunt un tip cu mult umor si sincer. Ok. Nu va spun multe detalii pentru ca stiu ca nu credeti dar sunati va rog la nr 642996708 si o sa va dovedesc prin fapte nu prin vorbe. Am 35 de ani si sunt foarte

romantic.

Barbat 50 de ani din Zaragoza, cu servici stabil, caut o femeie intre 45-47 de ani, serioasa, din aceeasi zona, sa nu aiba vicii si sa un fie mincinoasa, pentru a-mi petrece tot restul vietii alaturi de ea. Ma puteti suna dupa orele 18ºº la tel:677 374 460 (nu raspund la bipuri).

Inalt, corp atletic elegant si cu bun simt caut o fata pentru prietenie din madrid cu varsta intre 28-36 ani simpatica, cu simtul umorului si satula de singuratate daca esti interesata lasa un mesaj pe adresa strainulro@yahoo. es

OfERTEBusco a Sonia, rumana, 50años, tiene una hermana en San Fernando, trabajó como interna en provincia de Leon (Fasgar), para ofrecerle trabajo. Tel 690 665 551 Raquel.

Firma de distributie produse de telefonie mobila angajeaza colaboratori pentru postul de agenti de vanzari in regim part time sau full time. Nu este necesara experienta in vanzari - experienta o faci cu noi. Daca vrei sa castigi un ban in plus si ai putin timp liber, inscriete la adresa de email rdigimobil@gmail. com. Comisioane foarte avantajoase 20% din incasari pentru vanzarile pana la 100 euro. 30% din incasari pentru vanzarile intre 100-1000 euro si un salariu fix plus comision de 30% din incasari pentru vanzarile peste 1000 euro.

Cautam distribuitori pentru produse de parfumerie si make-up. Comision de vanzari de 40%. Posibilitatea de a crea un grup de distribuitori cu un castig de la 3% la 21%. Pentru mai multe detalii puteti contacta pe mail sirgheicosmin@yahoo. es si la telefon: 622065680.

Companie Spaniola cu activitate bazata in comercializarea produselor alimentare cauta reprezentanti vanzari si distribuitori ptr. Spania si Romania. Contact:e-mail-romeo. lili41@yahoo. es, Tlf. -918177572.

Caut fizioterapeuta pentru a lucra intr-o clinica privada aproape de Tarancon ( la 35 km pe A3), ore punctuale, atunci cand se anunta persoane interesate prin programare anticipata. Tel. 669325709, sau trimite-ti CV la e-mail: estambert@yahoo. es

Firma de transport cauta mecanic de camioane si experienta in hidraulica pentru camioane gruas pentru zona Madrid (getafe). Informatii la tel 648040652 sorin sau e-mail [email protected]

Se cauta cofetara cu experienta in domeniu pentru cofetarie in comunidad de Madrid. Relatii la telefon 666151038.

Am nevoie de o costurera(modista), pentru tienda de arreglos en Coslada, cu experienta. Email: [email protected].

Cautam brutar cu experienta in brutarie spaniola pe vatra si vanzatoare care sa stie spaniola in orasul Silla (Valencia). Tel 642 932 612

Se cauta jurnalisti romani pentru colaborari radio (experienta este o conditie obligatorie). CV-urile se pot trimite la email: [email protected] (Comunidad de Madrid).

Ziarul „Romanul” cauta agenti comerciali in toate regiunile Spaniei. In special Madrid, Toledo si Corredor de Henares (Madrid). Conditii de salarizare avantajoase. Informatii la 91 877 1012 si CV la email: [email protected]

Caut cofetar patiser cu experienta in Comunitatea Valenciana, pentru detalii

MUNCĂ

MATRIMONIALE

MAGAZIN ROMÂNESCPASAjE CARAtERIA, Nº13, - CENtRO CIudAd

tEl: 642 761 195

Page 19: Romanul din Spania Nr. 52 2011

19www.romanul.eu Nr. 52 19 mai - 1 iunie 2011

sunati la 627264829.

Depozit de produse alimentare romanesti angajeaza agent pentru comunidad Madrid, experienta, disponibilitate de program prelungit, permis de conducere. Trimiteti cv + poza la adresa: Madrid, C/ Francisco villaespesa 51.

Se necesita maquinista para tienda de arreglos de ropa en el centro de Madrid. Imprescindible demostrar experiencia y capacidad para atender al publico. Tel: 678 590 079.

Angajam vanzatoare magazin alimentar, cu experienta, domiciliu in Madrid capitala. CV in Calle Ramon Sainz, 23 Madrid, Metro Vistaalegre.

Angajam sofer distribuitor, cu experienta, acte in regula. CV in Calle Ramon Sainz, 23, Madrid.

Caut croitoreasa pentru atelier in Madrid, cu jumatate de norma, dupa-amiaza. Tel: 678 237 932.

CERERIRomanca licentiata in jurnalism, caut de munca in orice domeniu si in orice zona a Spaniei (fac orice este legal si moral). Tel:946 550 812.

Roman portughez, 41 ani, fara vicii, vorbesc limba portugheza, cu rezidenta in Portugalia, casatorit, un baiat, caut loc de munca in orice loc din Spania, de profesie zugrav vopsitor cu experienta in atelierele de mobila (asamblare+montaj), sofer cu experienta. Prefer o firma care sa ofere cazare. Tel 00351967347677.

Soy una chica de 23 anos, busco trabajo para cuidar ninos, limpieza, dependienta de panaderia, pasteleria, camarera. Soy una chica muy seria y me gustaria trabajar. Soy de Albal, valencia. Mi numero de tel:645936803.

Am 23 de ani, sunt din Alnbal, Valencia. Caut de munca ca sa am grija de copii, vanzatoare, chelnerita, sa fac curat, orice. Nu am de munca si am nevoie sa lucrez. Va rog frumos sa ma ajutati. Multumesc. numarul meu de tel:645936803.

Caut de munca in orice domeniu. Posed permis categ. B, C, D + E, atestat transport persoane, marfa si agabarit, card tahograf. Tel. contact +34 - 642272876.

Electrician constructii civile si industriale caut de lucru pe tot teritoriul Spaniei. Tel 642 756 225.

Chica rumana busco trabajo en tareas domestico. tengo muy buenas referencias. 646463924.

Caut loc de munca de interna cu batrini sau familii span pentru perioada vacantei pentru concediul dv vorbesc spaniola gatesc mancare spaniola buenas informes cu incorporare imediata tel 677083479.

Baiat 29 ani detin carnet de conducere B, C, E si card tahografic digital, serios, disponibil la program prelungit si pentru sfarsitul de saptamana caut de munca in zona Alcala de Henares si in imprejurimi tel. 667882958

Chica rumana se ofrece para trabajar como externa o interna. Tel:642 713 967.

Tanar 32 ani sudor electric si autogen experienta in instalatii temice si sanitare doresc angajare. Tel 0763 100 742 romania. Detin acte.

Barbat cu furgoneta proprie din Valencia, caut sa fac orice fel de transport cu furgoneta de marfa(mudanze, vaciar pisos, transport materiale de reforma, mobila, escombro, transfer la gara, autogara, aeroport, port, chiar si drumuri de Romania cu mobila, electrodomestice, pachete, pentru romanii ce se intorc acasa, plus 2 locuri pentru persoane). Tel. 697787635 sau e-mail tomatiberiu00@yahoo. com

Meserias in constructii caut de munca in Com. de Madrid. Tel: 666 775 295.

Busco trabajo en limpieza, planchar o cuidar ninos. Tengo papeles en regla y buenas referencias. Me puede contactar al numero

del telefono-642290092. Preguntar por Adriana. Gracias.

INCHIRIERI (OfERTE)Inchiriez camera pentru o persoana sau doua. Zona ciudad de Los Angeles, metro L3, autobuz 86, 18, 116. Zona linistita, putine persoane in apartament. Pret negociabil. Tel 600 893 012.

Se inchiriaza camera in Alcala de Henares, aproape de avenida Juan de Austria si Continental, din data de 15 mai in apartament cu 4 camere, 2 bai si 2 terase. Conditii bune, incalzirea nu se plateste, iar blocul dispune de piscina comunitara. Pret 190 euro. Tel: 667 203 448 / 600 629 578 / 617 123 721.

Bucuresti, regim hotelier. Calea Victoriei, zona piata Romana garsoniera mobilata modern si utilata complet: (tv. Tel, frigider, cuptor cu microunde, filtru de cafea, plita electrica, etc) termopan, usa metalica, Aer conditionat. INTERNET, tel:0722 639 652; 25-30e/zi.

Inchiriez o camera mobilata, recent zugravita si cu televizor independent, pentru una sau doua persoane responsabile, in Fuenlabrada - Madrid. Telefoane de contact : 637424109 / 637430783.

Apartamente situate in Soseaua Salaj 255, Bl 1 S, ap 6, parter, Sector 5 Bucuresti. Ap de 2 camere, decomadat, mobilat complet. Se inchireaza sau posibila vanzare. Tel : 622 701 300 sau 642 860 129- Simion Mirel

Inchiriez doua camere zona Naranjo-Fuenlabrada cu doua persoane in casa de la 1 iunie. Tel 666 775 205.

Inchiriez camera zona La Elipa-Madrid, zona foarte bine comunicata. Tel 634 154 894 / 673 839 869.

Familie de romani cu un copil, cautam o alta familia cu copil pentru a imparti un apartament de 3camere, zona La Elipa-Madrid, zona bine comunicata. Tel 634 154 894 / 672 839 869.

Inchiriez camera in Coslada barrio del Puerto, pentru 2 persoane incepand cu orice data. Apartament nou cu pisina, conditii foarte bune. Pret 260€. Tel 617 243 590/633 417 275.

VANZARIVand apartament cu 2 camere 55 metri patrati complet mobilat, an constructie 2008 strada Orhideelor (privata) in ALBA IULIA (jud Alba Romania). Posibilitate finantare din banca din Romania cu acte de munca din Spania, pret 57000€neg. Tel 647227808.

Vand casa noua cu etaj, teren 550 m, Beracsau, Timisoara. mai multe informatii la nr. 647852533.

Vand casa la 6 km de Bacau (3 camere, bucatarie, baie, camara, holuri, anexe, apa curenta, canalizare, posibilitate de gaz metan, curte si gradina de 1000 de metri patrati, pozitie super buna. . . se vede orasul si aeroportul). De asemenea vand 4000 de metri patrati la soseaua de centura a Bacaului, (pentru constructii). Tel. 697787635 sau e-mail tomatiberiu00@yahoo. com

Se vende apartamento con plaza de garaje en Tenerife Sur: 1 habitacion, 1 baño, salón-cocina, precio 115. 000, 00€, céntrico, cerca del aeropuerto Reina Sofia. Interesados llamar al tel:616 759 171.

Vand remorca auto 750kg. Tel 660 270 590

Vand scooter 50 c. c. Piaggio-Typhoon. Pret negociabil. Tel 617 979 289

Vand Renault Laguna grand tour break din 2002 149000 km inchidere centralizata geamuri si oblinzi electrice tinuta in garaj actele si taxele platite la zi asigurara platita pana in august Diesel 1. 9 DCI pret 4800 negociabil tel 672881644.

Se vinde Fiat Brava gt en 5 porti, ac, 1910 CM3, 100 CB, ITV trecut pana in iulie, ambreiajul recent schimbat, jentile si bateria noi, masina este in buna stare de funccionare

si pretul este negociabil. culoarea verde metalizat. Tel: 698461254.

Vand rochie de mireasa. Pret negociabil. Tel 661 704 117

NUEVA OPOTUNIDAD DE NEGOCIO Si estas buscando una actividad independiente desde la comodidad de tu casa, te ofrezco la oportunidad de realizar un negocio sin ventas, solo con tu propio autoconsumo. Email: romeo. lili41@yahoo. es

Vand benzinarie in Romania ieftin, o afacere pentru o familie intreaga. Tel 687379557.

Firma Atlantico Prestaciones SL (cif B12706214 Castellon) va ofera ajutorul de a avea contract si nominapentru a intra in somaj. Tel 642 744 941

Abogados especialistas en accidentes de trafico, atropellos, caidas en el autobus, etc. Estudio gratuito de su caso. Te raclamamos tu indemnizacion, no cobrando nada hasta el final del procedimiento. Telfs: 692 16 64 06 - 609 32 49 14.

Avocati specialisti in accidente de circulatie, persoane calcate de masini, caderi in autobuz, analiza gratuita a cazului dumneavoastra, etc. Solicitam indemnizatia dumneavoastra fara a percepe onorarii, pana la finalizarea dosarului. Telefon : 692 16 64 06- 609 32 49 14.

Reparatii calculatoare la domiciliu (salvari date personale, reinstalarii sistem operare, upgrade memorie RAM, hard disk, etc). Instalare sisteme videovigilare cu inregistrare si vizionare in timp real prin internet. Tel: 654211738 Silviu (Comunidad de Madrid)

Se realizeaza servicii transport de marfa si obiecte personale (mobilier, electronice, electrocasnice etc) atat in Spania cat si in Europa, la preturi avantajoase. Informatii si tarife fara compromis la telefon: 615 624 457.

REFLEXOTERAPIE - Profilaxie si rezolvarea unor probleme de sanatate deja existente, prin masajul punctelor reflexogene ale corpului. Arganda del Rey-Madrid. Tel: 642 260 872.

Reprezentant comercial CRISTIAN LAY, caut persoane cu atitudine pozitiva, abilitati in comunicare si energie pentru a dezvolta un proiect de distributie produse, ale acestei companii. Castigurile vor reflecta activitatea din sistem. Comunitatea de Madrid. Telf: 658 702 426

REPARAMOS ORDENADORES - Instalacion de Windows, configuracion de drivers y programas basico. Instalacion y configuracion de redes informaticas. Locut. BLA BLA BLA 918702878 / 610 306 902.

Filmez si fotografiez nunti si botezuri. Ofer profesionalism si preturi accesibile. Tel: 663 795 470.

Executam carti de vizita, invitatii, prezentari, flyere, afise. Profesionalism si preturi accesibile. 697 267 994.

DisparutiStiu ca sunt multi romani plecati in Spania la lucru pe diferite plantatii. Ruda mea, STEFANCU DUMITRU din SUCEAVA a plecat din luna septembrie undeva pe o plantatie. A sunat o singura data si stim ca a stat in spital, nu are de lucru si a avut mari ghinioane si necazuri. Daca cineva citeste acest anunt si il cunoaste va rog sa ne anuntati prin aceasta publicatie. Va multumim. Email: [email protected]

Daca cineva poate sa dea informatii despre romanul Badic Ion (Costica) deoarece familia din judetul Prahova localitatea start Chiojd. Nu mai stie nimic de el de 2 ani de zile de cand se afla in Sevilla. Pentru orice informatie sunati la nr. 0767328980.

Mariana din Madrid il cauta pe Marian din Tarrancon care lucra la un abator sau carnicerie. Am pierdut numarul de telefon. Daca citesti anuntul te rog sa suni la numarul de telefon : 671 720 887- este urgent.

IMOBILIARE

AUTO MOTO

ANUNTURI & SERVICII

SEVILLAPUBLICITATE EFICIENTĂ LA PREŢURI ACCESIBILE

Pe timp de criză ocaziile sunt puţine, iar noi vă ajutăm să nu le pierdeţi. Echipa de marketing de la Românul vă ajută să treceţi de criză şi să vă măriţi numărul de clienţi.

Sunaţi-ne la 91 877 10 12 sau scrieţi-ne la [email protected].

Nota redacţiei: „Românul din Spania” nu se face responsabil pentru conţinutul sau veridicita-tea anunţurilor transmise la redacţie.

DIVERSE

Page 20: Romanul din Spania Nr. 52 2011

20 www.romanul.euNr. 52 19 mai - 1 iunie 2011TIMP LIBER

Page 21: Romanul din Spania Nr. 52 2011

21www.romanul.eu Nr. 52 19 mai - 1 iunie 2011 PUBLICITATE

AICI

LOC. TRANSILVANIA MUSICAC/ FERRAZ S/N, - ALCALá

dE HENARES - TEL.: 918837548/642215893

PANADERIA ANA BARSAN Paseo de la Estacion , Nº8 ,

Alcala de HenaresTel: 677 091 751

Dacă vrei să distribui revista “Rumana”, sună la:

tlf: 91 877 10 12eMail: [email protected]

Web: WWW.teiaMedia.coM

dirección: c/luis de astrana Marín, nº8, 28807

alcalá de Henares (mADRID)

MADRIDNELU BARSANC/ Manuel Cortina , Nº 13, - Madrid - Tel.: 629 755 887

LOC.EVARISTOC/Evaristo San Miguel,Nº16,-Madrid-Tel:915 423 192

LOC.CASABLANCAC/Virgen Del Sagrario,Nº13-Madrid-Tel:666 035 029

LOC.CIBERTELC/Del Fuego,Nº40,-Madrid-Tel:911 404 374

LOC.HOLA COMUNICACIONESC/Troya,Nº32,Local 3-Madrid-Tel:917 417 450

LOC.GLOBAL GUARANIC/Iliada,Nº11-Madrid-Tel:912 349 502

ALIMENTARA ROMANEASCAC/Ponferrada,Nº40,(Metro Penagrande)

ALIMENTARA ROMANEASCAC/Ramon Sainz,Nº23(Metro Vista Alegre)

ALIMENTARA ROMANEASCAC/Francisco Villaespesa,Nº51(Metro Ascao)

ALCALÁ DE HENARESNELU BARSANC/ Juan de Cardona , Nº 6, - Alcalá de Henares - Tel.: 629 755 887

PANADERIA ANA BARSAN Paseo de la Estacion , Nº8 , Alcala de Henares - Tel: 677 091 751

LOC. TRANSILVANIA MUSICA ROMC/ FERRAZ s/n, - Alcalá de Henares - Tel.: 918837548/642215893

LOGISTICA NELUTU MOISEC/ Zuniga , local 1 y 2 , - Alcalá de Henares - Tel.: 669 906 200

TEIA C/ Luis de Astrana Marín, Nº 8 - Alcalá de Henares - Tel.: 654 377 862

KIOSCO SAN VIDAL Avd. Reyes Catolicos , nº27, Alcala de Henares – Tel: 626 590 502

LIBRERIA JOYSA-IIPlz San Francisco de Asis , Nº 14, Alcala de Henares – Tel: 918 822 060

KIOSKO ISABEL GREGORIO Plaza Constitucion , Alcala de Henares - Tel: 918 842 045

PRENSA SAN MARTIN C/ Diego Ros y medrano S/ N , Alcala de Henares

LOCUTORIO CERCANIAS C/ Estacion , Nº26, Alcala de Henares - Tel_ 918833326

LOCUTORIO UNIVERSAL TELECOM C/ Arias Montano , TEL:918832590

LIBRERÍA GOYA

C/GOYA 8º , TEL:918813217

GALERIAS POST 18AVD.REYES CATOLICOS 39, TEL:617152573

MAAN LOCUTORIOC/CANOVAS DEL CASTILLO, TEL:664632610

GRUPO DE DISTRIBUCION INTEGRAL GESAGUI,S.LC/VIALLALBILLA,S/N,GALERIA COMERCIAL CHANA-PUESTO, TEL:635 833 727 COSLADAMAGAZIN EUGEN CSIKY C/ Benito Perez Galado, 18-Tel:642 236 611

RESTAURANT CASA TRANSILVANIAAVD.De La Cañada,Nº 75-Tel:664 183 650

COFETARIA AMANDINAPLZA.Dr.Marañon,Nº 7-Tel:693 866 822

COSLADA LOCUTORIOPLZA. Dr.Marañon,Nº 1-Tel:916 715 682

LOC.BERILAC/Dr.Ochoa,Nº5-Tel:912 313 221

ANGELICA ADAMC/Pablo Picaso,Nº3-Tel:642 839 855

FRUTERIA CLAUDIAC/Jorge Juan,Nº7-Tel:670 471 584

SAN fERNADO DE HENARESLOC.JAMALC/Albino Perez Ayestarain,Nº25-Tel:617120687/911424748

BAR DUARTEC/De La Presa,Nº24 Posterior-Tel:617 052 838

REST.CASTEL DRACULAPaseo Del Batan,Nº 1-Tel:626 908 316

TORREJON DE ARDOZTIENDA UCRANIAPaseo De La Estacion,Nº 4,Local B-Tel:916 760 659

REST.DRACULA IIC/Lisboa,Nº 2-Tel:642 844 045

LOC.ISSAMC/Hilados,Nº 12 Posterior,Local 5-Tel:916 562 644

LOC.PAMPLONAC/Pamplona,Nº3-Tel:916 088 506

LOC.NILARC/Ramon y Cajal,Nº2-Tel:911 159 078

MAGAZIN CRISC/Circumvalacion,Nº4-Tel:610 531 521

MAGAZIN CA LA NOI ACASAC/Solona,Nº6,Local2-Tel:642 831 567

LOC.PAMPLONAC/PAMPLONA,3,TORREJON, TEL: 916 088 506 LOC.NILARC/RAMON Y CAJAL,2, TEL: 911 159 078

MAGAZIN CRISC/CIRCUMVALACION,4,TEL: 610 531 521 MAG.CA LA NOI ACASAC/SOLANA,6,LOC.2,TEL: 642 831 567 AUTOS CRISTINAC/SILICIO 58,TEL: 912 479 646 ALIMENTACION RUMANIAC/CEDRO,Nº2,TEL: 647 884 429 KIOSKO ANTONIO MENDOZAC/BRUJULA S/N,TEL: 678 570 817

fuENLABRADALA DORU SI VIRGINIAC/Lavadero,Nº3-Tel:642235629/617891126

LOC.AL ANDALUSC/GRECIA,Nº16-Tel:916 078 935

MAGAZIN LA MARCELPaseo Del Olimpio,Nº14-Tel:650 490 792

LOC.LA ESTACIONPlza.De La Estacion,Nº1-Tel:916 976 078

BAR MESON EL RISCOAvd.De Las Andes,Nº30-Tel:656 535 078

LOC.AL HOC/Cid,Nº2-Tel:639 985

SAN SEBASTIAN DE LOS REyESLOC.SANTO DOMINGOPlza.De Toros,Nº11-Tel:911 295 454

LOC.DAIANAC/Mayor,Nº6-Tel:916 539 352

LOC.OIJINC/Ramon Esteban,Nº30-Tel:916 522 501

MOSTOLESALIMENTACION TRANSILVANIAC/ RICARDO DE LA VEGA , Nº2, LOCAL 5- TEL: 670 546 736/ 647 061 117

LEgANES ALIMENTARA ROLDANC/RIOJA,25

LOC.INTERCOMRIO GUADALQUIVIR,2

LOC.UNIATLASAVD.GIBRALTAR

ANDALuCIATORREVIEJACAFÉ BAR TORE ORO IIC/VILLA MADRID ,NR.42 SUM.CARNICOS RIOS S.L.C/JOSEFA REBOLLO ODRIGUEZ,32

MAGAZIN DANUBIUAVDA.CORTES VALENCIANAS,24 LOC.LA FORTUNAURBANO ARREGUI 15 BIS,BAJO 8

BAR LOS ROBLESC/GUARDAMAR,Nº5

SEVILLALOC.MAZAGON-Tel:677290616/959536110

LOC.DANYMARVILLAVERDE DEL RIO-Tel:698 376 672AGROBIONEST S.L.ALMONTE-CTR.ROCIO,KM.95

LOC.CHAVEZC/TRIANA,ALMONTE-Tel:606 316 349

LOC.KHANC/MANUEL MORENO GENIS , Nº.26,BRENES -Tel:653 232 878

LOC.BRENESC/BLAS INFANTE,Nº70,BRENES-Tel:627 773 314

CASA RUMANAC/PASEO DE LA AGUA,Nº24,BRENES

CIBERALCAZARC/SAN FERNANDO,Nº35-Tel:955 118 o25

MAGAZIN ROMANESCC/ANDALUCIA,Nº7-Tel:667 083 904/672 105 497

CASTILLA LA MANCHAAZuQuECA DE HENARES MAGAZIN MIORITAC/ Comendador, Nº 15, - Azuqueca de Henares - Tel.: 642 821 000

MAGAZIN APULUMC/BURGOS , Nº1, Azuqueca de Henares- Tel: 663 342 657

LOCUTORIO INFINITUM 2 C/COMENDADOR 15, TEL:949262556

CIBER LOCUTORIO LUZ MARYC/CUENCA,Nº6, TEL./FAX:949261493

LOCUTORIO JORDAY 2C/ Molina de Aragón, 2, TEL:949277987

guADALAJARALOCUTORIO DEY & MIHAC/ Sor Patrocinio, Nº 8, 19001 - Guadalajara - Tel.: 949 873 355// 634 047 531

MAGAZIN ROMANESC - LITORAL C/ Zaragoza, Nº 21, - Guadalajara - Tel.: 667 385 528

MAGAZIN DUNAREA C/ Sigueñza , nº7-Guadalajara –Tel:687 354 382

CH@TELC/CAPITAN-TEL:949 235 639

LOCUTORIO MACOLLAVDA.DEL EJERCITO ,9ª TEL: 949223160

LOCUTORIO ASSAKYOU GSMAVDA.DEL EJERCITO,23, TEL:949256103

DUMBRAVA)C/SIGUENZA, Nº7, Tel: 687 354 382

CuENCAALIMENTARA TIPI –TOPC/ Julian Garcia , Tarancon – Tel-650 189 367

MAGAZIN ROMANESCPasaje Carateria , nº13, Cuenca – Tel- 642 761 195

CASTELLON DE LA PLANAMAGAZIN ALIMENTAR EUROETNIC PASEO RIBALTA 9, TEL: 964206253

MAGAZIN ALIMENTAR MOLDOVACALLE JORGE JUAN 55, TEL: 616136023

MAGAZIN ALIMENTAR MINIMARKET CALLE ESCULTOR VICIANO 20B, TEL: 964234697

MAGAZIN ALIMENTAR POIANA MARKET ICALLE DONAT 2, TEL: 964217639

MAGAZIN ALIMENTAR POIANA MARKET IICALLE LARRA 1, TEL: 964217639

MAGAZIN ALIMENTAR POIANA MARKET IIIPLAZA CLAVE 12

MAGAZIN ALIMENTAR CASA DOMNEASCA IAVENIDA CAPUCHINOS, 6 , TEL: 964785208

8.MAGAZIN ALIMENTAR CASA DOMNEASCA IIAVENIDA VALENCIA 23, TEL: 964861429

MAGAZIN ALIMENTAR CASA DOMNEASCATORREBLANCACALLE L’ALJUD 6, TEL: 642219620

ROMENVIO RONDA MAGDALENA 1 BIS, TEL: 964246201

CARMANGERIA CARASANUCALLE HERRERO 41, TEL: 670418342

CARMANGERIA GUGULANUCALLE JORGE JUAN 68, TEL: 964242024

CARMANGERIA MUNTENIACALLE OVIEDO, 8, TEL: 964225129

PATISERIA TRANSILVANIA ICALLE SAN ROQUE 31, TEL: 964038737

PATISERIA TRANSILVANIA IIAVENIDA FERNANDO EL CATOLICO, TEL: 964065186

PATISERIA TRANSILVANIA IIICALLE PARQUE DEL OESTE 54, TEL: 964056741

COFETARIA BETTICALLE CERAMISTA GONOFREDO BUENOS AIRES 3, TEL: 642877241

AGENTIA EUROPACENTER VIAJECALLE TRINIDAD 117, TEL: 642216220

APROZAR ROMANESCCALLE CASALDUCH 21, TEL: 653512888

MAGAZIN ALIMENTAR ROMANESCCALLE TARRAGONA 11673418583

MAGAZIN ALIMENTAR JUAN-MACALLE CARCAJENTE 7, TEL: 673418583

CHIOSC ZIARE IMACULADA VALVERDE VILARPLAZA CLAVE 15

LIBRERIA BABELCALLE GUITARRISTA TARREGA 20/ PLAZA BORRULL

PAPELERIA TESARONDA MIJARES 103

CHIOSC ZIARE PEDRO MONFORTCALLE MAYOR 13

KIOSKO 1X2PLAZA MARIA AUGUSTINA 5

CHIOSC ZIARE ISABEL RIBES RIPOLLESCALLE CAMPOAMOR 1A

PAPELERIA MARIOCALLE MAYOR 98

QUIOSC ASENSICALLE ASENSI 6

găsești

Page 22: Romanul din Spania Nr. 52 2011

22 www.romanul.euNr. 52 19 mai - 1 iunie 2011PUBLICITATE

COMuNIDAD DE MADRIDMADRID ASESORIA RUMANA - FIDES ABOGADOS C/ HERMANOS ALVAREZ QUINTERO, Nº 2, Tel.: 650 763 838 ALIMENTARA ROMANEASCA C/ RAMON SAINZ, Nº23, Tel.: 642 241 014

ALIMENTARA ROMANEASCA C/ PONFERADA, Nº40, Tel.: 642 241 014- Madrid, MADRID

ALIMENTARA ROMANEASCA C/ FRANCISCO VIAESPESA, Nº51, Tel.: 642 241 014

COSLADA MAGAZIN ALIMENTARC/ BENITO PEREZ GALDOZ, nº24, Tel.: 642 236 611

RESTAURANT CASA TRANSILVANIA AV. DE LA CAÑADA, 75, Tel: 664 183 650

PASTELERIA VIKIC/PABLO PICASSO, 1, Tel: 91 671 16 48

SAN fERNANDO DE HENARES BAR DUARTE C/ DE LA PRENSA Nº24, posterior, Tel: 617 052 838

BAR COMETA C/ EUGENIA DE MONTIJO, TEL: 912 471 298; 639 521 341

RESTAURANT CASTEL DRACULA C/PASEO DEL BATAN, Nº1,Tel: 626 908 316

PANADERIA LILIANAC/COMERCIO, Nº53, Tel: 666 022 378

TORREJON DE ARDOZ CA LA NOI ACASA – MAGAZIN ALIMENTAR ROMANESCC/ SOLANA, LOCAL 2, PESTE DRUM DE BISERICA, Tel: 642 831 567

RESTAURANT DRACULA IIC/LISBOA, Nº2, Tel. 642 844 045

MAGAZIN ROMANESC TRADITIONAL C/ HILADOS, 14 posterior, Tel: 642 237 517

ARgANDA DEL REy ROMFLY VIAJES AVENIDA DE EJERCITO, Nº5, LOCAL 7 TEL: 678 971 657

ALCALA DE HENARES LOGISTIC TRANS SL – FIRMA TRANSPORT INTERNATIONAL C/ JUAN DE ZUNIGA, Nº1-2, Tel.: 639 061 711,

PANADERIA MOISE – ALIMENTARA D EPRODUSE ROMANESTI C/ JUAN DE ZUNIGA, Nº1-2, Tel.: 639 061 711,

CHARCUTERIA ARDEALUL -ALIMENTARA DE PRODUSE ROMANESTI GALERIILE JUAN DE AUSTRIA, Tel: 687 377 660

BAR “LAS RIAS” – BAR ROMANESCC/GIL DE ANDRADE, Nº8, Tel: 627 722 615

CORA MOTOR – ATELIER MECANICC/ MELILLA, 29, Tel: 91 883 52 43

TRANSILVANIA MUSIC –MAGAZIN DE MUZICA ROMANEASCAC/ FERRAZ, S/N, Tel: 918 837 548, 642 215 893

LOCUTORIU DANIELA Y BOGDANC/GIL DE ANDRADE S/N, Tel: 918 798 672

NAVAS DEL REySARBU ABOGADOS – CABINET DE AVOCATURA SARBUC/CERVANTES, Nº8, Tel: 918 650 791/625 851 017

BRuNETE SARBU ABOGADOS – CABINET DE AVOCATURA SARBUC/de la IGLESIA , Nº32, Tel: 918 650 791/697 335 235

VEILLA DE SAN ANTONIO RESTAURANTUL ACASA - RUXIAFOCSA S.L. C/ HENARES, Nº 30, Tel.: 662 160 160,

VILLAVERDE RECICLAJE ECOPAL C/DE LA RECINA , Nº14 B BIS, NAVE 5, Tel: 629 225 324/677 441 277; Fax: 912 635 424

PARLA CARNICERIA EUROPA S.L.C/ VIA DE RONDA, Nº62, Tel: 912 884 448

CARNICERIA EUROPA C/ BURGOS, Nº4, Tel: 912 884 448

CASTILLA LA MANCHAguADALAJARALOCUTORIO DEY - SERVICI TELEFONIE, PACHETERIE C/ SOR PATROCIONIO Nº8, 19001, Tel. 949 873 355// 634 047 531

LITORAL- MAGAZIN DE PRODUSE ROMANESTI C/ ZARAGOZA, nº21, Tel: 667 385 528

AZuQuECA DE HENARES MAGAZIN MIORITA- MAGAZIN DE PRODUSE ROMANESTI C/ COMENDADOR, Nº15, Tel. 642 821 000

2.CORY- MODA C/PLAZA CASTILLA 3, Tel : 634 237 573

ETERNITY SL-REFORME C/ CIFUENTES Nº8, Tel: 671 828 154

CIuDAD REALLA SOLANA LOCUTORIU MIL C/ RASILLO CRISTO DEL AMOR, Nº2, BAJO

TOLEDOALMONACID DE TOLEDO BAR MARIANAC/ CARETERA DE TOLEDO- MORA, Via de servicio, km 5300, Tel.: 627 68 81 05- ALMONACID DE TOLEDO - TOLEDO

SANTA BARBARA ALIMENTARA TOLEDO C/PLAZA DEL SAGRARIO,Nº4, Tel.: 642 236 611// 925 211 664

PuLgAR DEPOZIT PRODUSE ROMANESTI POLIGONUL INDUSTRIAL, Tel.: 610 544 352, 677 618 596

VICATENA SL - DEPOZIT PRODUSE ROMANESTI C/ CALLE TERCERIAS, Nº9, Tel.: 617 412 796

CuENCAMAGAZIN ROMANESC PASAJE CARATERIA, Nº13, -CENTRO CIUDAD, Tel: 642 761 195

uRB. CuARTILLEJOCLINICA ANNA (Cabinet Medical) C/ Mar de Aral, Nº 98, Tel: 669325709, 969148167, 676775868  

CASTELLONCASTELLON DE LA PLANACOFETARIA BETTIC/ CERAMISTA GODOFREDO BUENOS AIRES, Nº3 BAJO, Tel: 642877241

CARMANGERIA CARASANUC/HERRERO, 41, Tel: 670 418 342

COAFOR DENISAC/BARRACHINA, 15 BAJO, Tel: 964 103 401

AGENTIE DE TURISM EUROPACENTERC/ TRINIDAD, 117 B, Tel: 642 216 220

LES FOURQUES- BAR RESTAURANT

POLIGONO ALMAZORA, Tel: 642 294 384, 676087879

EUROETNIC – MAGAZIN ALIMENTARPASEO RIBALTA, 9, BAJO, Tel: 964206253

CABINET DENTAR – DOCTOR COSTACHE RONDA MIJARES, 112, Tel: 964 057 201

COVRIGARIA CUPTORUL BUNICILOR ESCULTOR VICIANO, Nº17, Tel: 964 247 077

CARMANGERIA GUGULANUCALLE JORGE JUAN, 68, Tel: 964 242 024

PATISERIA TRANSILVANIA 1CALLE SAN ROUQUE, Nº35, Tel: 964 038 737

PATISERIA TRANSILVANIA 2 CALLE FDO CATILOCO, Tel: 964 065186

PATISERIA TRANSILVANIA CALLE PARC OESTE, Nº54, Tel: 964 056 741

ALIMENTARA CASA DOMNEASCA AVENIDA CAPUCHINOS, Nº6, Tel : 964 785 208

ALIMENTARA CASA DOMNEASCA AVENIDA VALENCIA, 23 - Tel: 964 861 429

POIANA MARKET CALLE LARRA, Nº1, Tel: 964 217 639

ALIMENTARA POIANA MARKET 2 CALLE DONAT, 2 TEL: 964217639

ROM ENVIO-TRANSFER BANIRonda Magdalena, 1 bisTEL: 964246201

ATLASSIB –TRANSPORT PERSOANE ŞI PACHETEAvenida de Alcora, 81TEL: 964341954

MAGAZÍN ALIMENTAR MUNTENIACALLE OVIEDO, 8TEL: 964225129

LAVADERO VIPER-CAFE VIPCALLE HERMANOS BOU,25TEL: 964066988

CLINICA STOMATOLOGICA AL-AN DENTCALLE: MAESTRO RIPOLLES, 34 BAJOTEL: 964050377, 663171615

MINIMARKET-MAGAZIN ALIMENTAR

CALLE ESCULTOR VICIANO, 20TEL: 964234697

ONDA FLORARIA CRISELAVD CATALUÑA, Nº25, BAJO TEL: 607 324 395

VILA REAL MARKET TRANSILVANIA CALLE CALVARI, Nº90, Tel: 964 038 737

VALENCIA ALIMENTARA VOIEVOD CALLE DR. PESET ALEIXANDRE, Nº109, Tel: 675 808 888

SUPERMECADO INTERNACIONAL PUSHAKAC/ MENDENEZ PIDOL, Nº13, LOCAL 2, CERCA DE LA ESTACION DE AUTOBUS EN VALENCIA, Tel: 963 479 776/ 685 897 119

CLINICA STOMATOLOGICĂ C/ BERNÍ Y CATALÁ, 55 46019 Tel: 663782244, 642226615

ALIMENTARA EXTRA ALIMENT C/ PELAYO,Nº 19 Tel: 963942615 / 610157006

MASSAMAgRELLCARNICERIA - CHARCUTERIA CAMELIACALLE FIGUERES, NR 1TEL: 661285347

MONCADAMAGAZÍN ALIMENTAR TAVIANICALLE PINTOR SOROLA, 27TEL: 961827617

TORENT MAGAZIN ROMANESC SPANIA – ROMANIA C/ DR.FRANCISCO ROSELL, NR 11, BAJO, Tel: 610 343 699

ZARAgOZAZARAgOZA “LA REINA” BAR - RESTAURANT ROMANESC –SPANIOLCARTIERUL “LAS FUENTES”,C/PRINCIPE BALTASAR CARLOS NR.2Tel: 976491348/678323312

TAuSTE FONTAERIA EDUINDUSTRIAL AVD. CONSTITUCION, 91 BIS, 3ºDERECHA, Tel: 675 491 287

BAR CALATROCALLE SAN JORGE, Nº18, Tel: 976 855 815

LEON FRUTOS SECOS Y CHISCO ANAHITE AVENIDA MARIANA ANDRES, Nº200, Tel: 987 229 537

gIRONAgIRONA BODEGA TRANSILVANIA – MAGAZIN CU PRODUSE ROMANESTIC/ TARRAGONA, Nº9, TEL: 972 154 410-637 862 104

fIguERESBOTIGA ARDEALUL- MAGAZIN DE PRODUSE ROMANESTIC/SARDANA, Nº25, Tel: 872 989 327

JONQuERAPELUQUERIA M&DC/ CARRER DEL PONT, Nº2, Tel: 972 555 720

BARCELONAMERCATROM ALIMENTACION S.L 2CARRER DE PROVENCA NR 40, Tel: 672771760

MAGAZINUL UNIREAC/ PROVENZA, Nº 10, Tel.: 93 410 18 92,

RESTAURANTUL CRAMA DRACULAC/ PROVENZA, Nº 12, Tel.: 93 410 86 93,

HOSPITAL DE LLOBREgAT MERCATROM ALIMENTACION S.L 1- MAGAZIN DE PRODUSE ROMANESTICARRER DEL MERCAT NR 15, Tel: 672 771 760

SEVILLA EL DRACULA- MAGAZIN ROMANESCCALLE TAJO 8, Tel: 642 814 775,626 974 805.

TRANSILVANIA EXPRESSSCALLE SAN JERONIMO S/N, Tel: 642 888 899

BAR LAS PEÑASCALLE DON FADRIQUE 21, Tel: 622 094 980,955 239 314.

ALMERIAPRODUSE TRADITIONALE ROMANESTI (LANGA CAFETERIA „LOS DELFINES”)RAMBLA BELEN, Nº 6TEL: 672 297 300

LA ALgABAMAGAZIN ROMÂNESC - ALIMENTA-CION RUMANA AV / ANDALUCIA  7  (LÂNGA PLAZA TORO), TEL: 672 105 497  ,  954 119 127

ASTuRIAS Transportes Marian Transporte y Montaje de Muebles - Mudanzas www.transportesmarian.es: TEL: 635 732 072,984 151 516

Page 23: Romanul din Spania Nr. 52 2011

23www.romanul.eu Nr. 52 19 mai - 1 iunie 2011 VERSION ESPAÑOLA

El salario neto medio ha aumentado unos 80 ron (19,5 euros)

A la espera de las c o n c l u s i o n e s de la revisión,

las autoridades rumanas y la Delegación del Fondo Monetario Internacional, junto con representantes del Banco Mundial y de la Comisión Europea han negociado las acciones que el Gobierno rumano llevará a cabo para llegar a un nuevo acuerdo.

El Presidente Traian Basescu ha declarado que “este nuevo acuerdo con el FMI es de carácter preventivo, y sus objetivos

no están sujetos al dinero, sino a la implantación de procesos capaces de generar crecimiento económico y consolidar los objetivos fiscales”. Basescu remarcó que los objetivos de este nuevo acuerdo han de ser claros y han de continuar las reformas con ayuda de financiación internacional.

El Presidente rumano espera que este nuevo programa sea tan exitoso como el anterior y considera que se han hecho progresos muy importantes.

El Gobierno y el FMI deciden los términos de un nuevo acuerdo

El salario neto nominal medio llegó en marzo en Rumania a los 1.493 lei (365 euros), un 5,6% más que en el mes anterior; los salarios más altos se pagan en la industria del tabaco y los más bajos se dan en el sector de la hostelería.

Los aumentos más significativos se han dado en la industria del tabaco (32%) y el sector financiero de intermediación, salvo en

los seguros y fondos de pensiones (29,8%). En el sector de la educación, los salarios han subido un 4,8%.

La facturación de las empresas que proporcionan servicios a la población ha subido un 7,8% durante el primer trimestre de 2011, mientras que la facturación de las industrias del sector del automóvil ha aumentado en un 4,8%.

TRAIAN BASeSCU, PReSIDeNTe De RUmANIA

Page 24: Romanul din Spania Nr. 52 2011

24 www.romanul.euNr. 52 19 mai - 1 iunie 2011PUBLICITATE


Recommended