+ All Categories
Home > Documents > Revolutia Interioara de Osho

Revolutia Interioara de Osho

Date post: 04-Jun-2018
Category:
Upload: sergiu-sim
View: 275 times
Download: 1 times
Share this document with a friend

of 108

Transcript
 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  1/108

  Osho spune: "Mesajul meu nu este o doctrin, nu este o filizofie.

  Procesul evoluiei spirituale este un proces de extindere a contiinei. r!orii sunt mai contieni dect stncile,animalele suni mai contiente dect ar!orii, oamenii sunt mai contieni dect animalele, un #uddha este mai

  contient dect omul o!inuit. $tarea de #uddha, contiina christica, iluminarea sunt expresii care desemneaz % toate %naterea contiinei perfecte. Materia este &n &ntre'ime incontienta( un #uddha este total contient, iar omul se afla&ntr%un stadiu intermediar: nu este nici una, nici alta. )l nu mai este un animal, dar nici nu a devenit &nc zeu. )l numai este ceea ce a fost i nici nu este ceea ce ar putea s devin.

  'Evoluia incontient se sfrete odata cu apariia omului, ne spune Osho( odat cu el ncepe evoluia contient.Dar evoluia contient nu ncepe de la sine; acest lucru nu se realizeaz dect dac exist o decizie a voastr.'

  *eoarece viaa implic existena micrii, sta'narea este imposi!il. +ie evolum, &ndreptndu%nc spre un plansuperior de contiin, fie re'resm( depinde de noi. *ecizia este inevita!il. hiar i in decizia este o deciziesu!til% Majoritatea oamenilor caut uitarea: &ntoarcerea la incontien. O realizeaz prin intermediul alcoolului ial dro'urilor, prin munc, activitate sexual sau stimulare senzorial. -umai unii dintre ei se hotrsc s realizezecltoria spre contiina superioar% ocmai acestei minoriti i se adreseaz conferinele lui Osho, reunite &nprezenta lucrare.

  Osho &ncepe acolo unde se oprete psiholo'ia occidental. )l mer'e mai departe dect +reud, /un' i dectdescoperirile recente despre potenialul uman. *ac psiholo'ia freudian este de ordin patolo'ic, iar aceea a luiMaslow se refer la omul sntos din punct de vedere mental, aceea a lui Oshose refer la iluminare. 0a starea de#uddha. Osho nu este doar un maestru iluminat ci i un expert &n psiholo'ie. )l ne face s str!atem straturile fiinei,revelndu%ne treptat profunzimile intime i ascunse din noi. Plecnd de la psihic, el avanseaz % pas cu pas % spretranscendent. Plecnd de la domeniul cunoscut, el avanseaz spre ceea ce este inco'nosci!il. Plecnd din punctul &ncare suntem, el ne duce acolo unde putem ajun'e: "n rient nu vor!im despre psiolo#ie ci despre fiin; nu vor!imdespre sntate mental ci despre pro#res spiritual; nu vor!im despre ceea ce facei ci despre ceea ce suntei"

  Pro!lemele a!ordate de Osho &n conferinele din aceasta carte nu se refer la nimic altceva dect la formareaomului nou. $in'ura sa preocupare este aceea de a crea atmosfera &n care s fie posi!il realiza rea strii-de-Buddha .Pentru ca aceasta realizare s ai! loc, spune el, tre!uie s ne acceptm tn totalitate. -u tre!uie s ne'm nici iraio%nalul nici raionalul, nici intelectul nici afectivitatea, nici tiina, nici reli'ia. Omul tre!uie s pro'reseze &n mod li!er,

  mer'nd de la un pol la cellalt. "$piritul tre!uie s fie educat n mod lo#ic i raional, spune el, dar n acelai timp iprin meditaie %non&raional; tre!uie s educam raiunea dar&n acelai timp %i partea afectiv. (ndoiala tre!uie sexiste dar % de asemenea %t credina... )u poate pro#resa nici cel care nea# iraionalul, nici cel care nea# raionalul.

  )u putei pro#resa dac acest lucru nu se realizeaz n totalitate,"Osho nu este un filozof% 0im!ajul su nu este fcut pentru a ne umple mintea de cunoatere( ci ne incit s

  experimentm direct ceea ce se afl dincolo de cuvinte( ne incita la evoluie interioar, la realizarea ultim apotenialitailor noastre, a seminei pe care o avem &n interiorul nostru.

  1

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  2/108

  *a $at+a arti

  1. REVOLUIA INTERIOAR

  Este capa!il omul, din punctul de vedere al speciei, s atin# iluminarea -n viitor -n ce punct al evoluiei se#sete el in prezent

  Procesul natural i automat al evoluiei se sfrete odat cu omul. Omul este ultimul produs al evoluiei

  incontiente. Odat cu el &ncepe evoluia contient.re!uie s lum &n considerare mai multe aspecte. Primul: evoluia incontient este mecanic i naturala. )a serealizeaz de la sine. Pe parcursul ei, contiina se dezvolt. 2ar la apariia contiinei, evoluia incontienta se oprete,o!iectivul ei fiind atins. )voluia incontient nu &i justific existena dect pn &n punctul apariiei contiinei.

  Omul este contient. 2ntr%un fel, el a realizat transcenderea naturii. -atura a devenit neputincioas in ceea ce%lprivete( ultimul produs posi!il al evoluiei naturale s %a actualizat. Omul este li!er s decid dac dorete sau nu sevolueze.

  l doilea aspect: evoluia incontient este un fenomen colectiv, n timp ce evoluia contient este

  3

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  3/108

  individual. )a mer'e dincolo de specie. *e acum &nainte, evoluia va fi un proces individual. ontiina creazindividualitatea. 4nainte de dezvoltarea contiinei, individualitatea era inexistent: nu exista dect specia. tta timpct evoluia este incontient, procesul este automat, fr nici o incertitudine. otul se petrece pe !aza le'ii cauzei iefectului. )xistena este mecanic i si'ur. 4ns odat cu apariia omului, odat cu contiina, apare incertitudinea.-imic nu mai este si'ur. )voluia are loc sau nu. Potenialitatea exist, dar decizia depinde de fiecare individ &n parte.

  cest fapt explic starea de anxietate. $peciile inferioare omului nu cunosc anxietatea, deoarece ele nu cunoscdecizia. otul se &ntmpl prin necesitate. -u exist decizie, deci nici entitate care decide si, in a!sena acesteia din

  urm, anxietatea nu poate exista. ui s%i fie fric5 ine s fie &ntr%o stare tensionat5nd decizia devine posi!il, anxietatea o urmeaz, la fel ca o um!r. otul devine decizie, efort contient.6esponsa!ilitatea v aparine &n &ntre'ime. *ac este un eec, asta este. 6esponsa!ilitatea eecului v revine vou. *acreuii, reuii. 6esponsa!ilitatea reuitei v revine, de asemenea.

  7i, dintr%un anumit punct de vedere, orice decizie este ireversi!il. -u putei s o evitai, nici s o uitai, nici s odepii. *ecizia voastr v determin destinul. )a rmne cu voi, este parte inte'rant din voi( nu putei ne'a acestfapt. -umai c decizia voastr este &ntotdeauna un joc. Orice decizie se ia &n &ntuneric, &n sensul c nimic nu maieste si'ur. ocmai aici 'sim cauza anxietii umane. nxietatea o ptrunde pn la rdcinile sale. eea ce &l frmnt&n primul rnd pe om este &ntre!area: a fi sau a nu fi, a face sau a nu face. face aceasta sau a face cealalt.

  nd nu decidei, atunci de fapt decidei s nu luai nici o decizie( aceasta este tot o decizie. &n consecin, deciziaeste o necesitate % nu putei s v a!inei de la a decide. nu decide are acelai efect ca oricare alt decizie.

  +rumuseea, demnitatea i 'loria omului provin din contiina sa, chiar dac ea este % &n acelai timp % i o povar.

  8loria i povara &i fac apariia odat cu contiina. Orice pas determin o oscilaie &ntre cele dou. Odat cu omul,apare decizia i contienta. Omul poate evolua, dar numai prin efortul individual . Putei evolua sau nu pn lastarea%de%#udhha. *epinde de voi.

  )voluia este deci fie colectiv incontient, fie individual % i deci contient. *e fapt, termenul de evoluiesu!&nele'e pro'resia incontient i colectiv, astfel &nct &n cazul omului ar fi prefera!il s se foloseasc termenul de"revoluie". Odat cu omul apare posi!ilitatea revoluiei. cest cuvnt aa cum &l &nele' eu, implic un efort contienti individual &n sensul evoluiei. ltfel spus, este un proces care tre!uie s duc noiunea de responsa!ilitate pn &npunctul ei extrem 9chiar dac nu suntei rspunztori dect de propria voastr evoluie.

  *e o!icei, omul tinde s scape de responsa!ilitatea evoluiei sale, de responsa!ilitatea li!ertii de decizie. 4i estefoarte fric de li!ertate. $clavul nu este responsa!il pentru propria sa via( responsa!ilitatea o poart alii &n locullui. *intr%un anumit punct de vedere condiia de sclavie este foarte conforta!il( ea nu are nici o 'reutate. $clavuleste li!er &n sensul c scap de contradicia deciziei contiente.

  4ns din momentul &n care suntei li!eri s ale'ei, tre!uie s luai propriile voastre decizii. -imeni nu v o!li' sfacei ceva: toate soluiile v sunt deschise. 7i atunci &ncepe tensiunea mental, iar omul &ncepe s se team deli!ertatea sa.

  tracia pe care o exercit ideolo'ii ca fascismul sau comunismul provine din faptul c ele ofer o soluiepro!lemei li!ertii i &l eli!ereaz pe om de responsa!ilitatea sa individual. )le &l eli!ereaz de povara pe care i%oimpune responsa!ilitatea, &n acest caz devine responsa!il societatea. nd lucrurile mer' prost, mai rmneposi!ilitatea de a acuza statul: or'anizaia. &n aceste forme sociale omul nu este dect un element de structurcolectiv. -umai c, aa cum aceste forme nea' li!ertatea individual, tot astfel ele nea' i posi!ilitatea evoluiei

  ;

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  4/108

  umane. )le refuz extraordinara posi!ilitate oferit de revoluie, inclusiv totala transformare a fiinei umane. Odatcu ele, posi!ilitatea de &mplinire ultim este distrus( are loc o re'resie, o &ntoarcere spre animalitate.

  Pentru mine, evoluia nu este posi!il dect dac este !azat pe responsa!ilitatea individual.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  5/108

  *ac nu decidei s evoluai &n mod contient, avei toate ansele s ale'ei sinuciderea. Poate v va lipsi curajul dea actualiza aceast deci zie, dar vei trece printr%un proces foarte &ncet i lun', similar cu sinucide rea, sau vei ve'etaateptnd moartea.

  * * *

  -imeni nu este rspunztor de evoluia voastr personal. 4nsi acceptarea acestui fapt v d putere. 2at%v pedrumul pro'resului, al evoluiei.4ns noi crem zei, sau ne refu'iem pe ln' vreun 'uru, pentru a scpa de responsa!ilitatea pe care o implic

  viaa i evoluia. 4ncercm s plasm rspunderea noastr unei alte fiine. 4n cazul &n care nu credem &n zei sau &n 'uru,avem tendina s fu'im de rspundere prin intermediul dro'ului, a intoxicaiei, prin tot ceea ce creaz incontien,&n acelai timp, faptul de a arunca rspunderea &ntr%un asemenea mod este a!surd, pueril, copilresc. cest fapt nuface dect s &ntrzie clipa &n care va tre!ui s facem fa pro!lemei, acest fapt nu o rezolv. Putem aciona astfelpn la moarte. Pro!lema va continua s existe i, &n urmtoarea noastr renatere, totul va fi la fel.

  *in momentul &n care devenii contieni de responsa!ilitatea voastr, toate ieirile care duc spre incontien se&nchid. *orina de a fu'i este o ne!unie, responsa!ilitatea reprezentnd o extraordinar ans de evoluie. 0upta pecare ea o &ntreine permite dezvoltarea unui nou element. deveni contieni &nsemn a &nele'e c totul depinde devoi. hiar i zeii votri, care sunt un produs direct al ima'inaiei voastre. 4n definitiv, totul este &n voi, i voi purtai

  rspunderea. -u este nimeni acolo pentru a v asculta justificrile % nu exist o curte de apel. $untei pe deplinresponsa!ili.4n plus, suntei sin'uri, a!solut sin'uri. cest lucru tre!uie s%1 &nele'ei cu claritate. Odat cu contiina se

  nate solitudinea. u c!t contiina voastr se lr"ete, cu at!t mai mult crete sentimentul solitudinii. -u&ncercai s fu'ii de aceast realitate &ntorcndu%v spre societate, prieteni, asociai, mulime. -u fu'ii> $olitudineaeste un feno men semnificativ: &ntre'ul proces de evoluie conver'e ctre ea. onti ina voastr s%a lr'it att de mult,&nct ea v reveleaz realitatea solitu dinii voastre. *e altfel, tocmai prin intermediul ei atin'ei iluminarea.$olitudine nu &nseamn izolare. $entimentul izolrii apare atunci cnd &ncercm s scpm de solitudine, cand nusuntem dispui s%o acceptm. *ac &ncercai s v sustra'ei realitii solitudinii, vei avea impresia de izolare. 7iatunci v &ntoarcei spre mulime sau spre vreun mijloc oarecare de intoxicare ce v va face s uitai aceast impresie.2zolarea &i va crea propriile sale mijloace ma'ice care duc la uitare.

  *ac putei s rmnei sin'uri, a!solut sin'uri, fie i doar o sin'ur clip, e'o%ul va muri, eul va muri. )xplodai...

  nu mai suntei... #"o-ul nu e$ist n sine% el este ntotdeauna n relaie cu cineva. &e fiecare dat c!nd sunteisin"uri, se produce un miracol' e"o-ul se su(iaz. *eci dac avei curajul s rmnei sin'uri, treptat e'o%ul se vadizolva. )l nu va mai putea exista mult timp. ale'e s rmi sin'ur, este un act cu totul contient si deli!erat, multmai deli!erat dect sinuciderea. *e fapt, &n sin'urtate e'o%ul nu poate exista( dimpotriv, el este prezent &n cazulsinuciderii. Persoanele e'otice sunt mai &nclinate spre sinucidere. $inuciderea nu relev, &n nici un caz, starea desolitudine( ea nu poate avea loc dect &n relaie cu cineva. Prin ea, e'o%ul nu sufer. *impotriv, el crete. )l se&ndreapt spre o nou natere avnd mai mult for ca niciodat.

  $olitudinea sl!ete eul. -u mai exist nimic cu care am putea fi &n relaie, i % datorit acestui fapt % e'o%ul nu

  ?

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  6/108

  poate exista. 4n consecin, dac suntei 'ata s acceptai solitudinea, fr cea mai mic ezitare % fr dorina de afu'i % sau de a v &ntoarce, dac acceptai realitatea solitudinii voastre aa cum este ea, aceasta devine o ocazieextraordinar. $untei ca o smn, care conine o mulime de posi!iliti. mintii%v &ns c smna tre!uie sexplodeze, astfel &nct planta s poat crete. )'o%ul este la fel ca o smn, el este o posi!ilitate. nd el sedeschide, &n voi se nate *ivinul. *ivinul nu este nici eu, nici tu: el este unul. 7i tocmai solitudinea v conduce laaceast unitate.

  )ste posi!il % de asemenea % s creai ceva care s &nlocuiasc aceasta unitate. @induii se consider un 'rup, la

  fel cretinii, la fel musulmanii( 2ndia se pretinde unitar, la fel ca i hina: acestea sunt moduri de a su!stitui unitatea.Anitatea &n sine nu poate fi dect rezultatul unei solitudini perfecte.O mulime se poate pretinde unit, dar ea se opune % &n mod invaria!il % unui alt lucru. *atorit faptului c &i

  &mprtii opiniile, v simii &n armonie. 4n mulime, responsa!ilitatea individual dispare. 2deea de a da foc uneimoschei sau unui templu nu v va veni atunci c&nd suntei sin'uri( &n schim! nu vei ezita s o facei &n calitate deelement al unui 'rup, deoarece % &n acest caz % rspunderea voastr individual nu va mai fi an'ajat. 4ntr%un 'rup suntresponsa!ili toi i niciunul. -u exist o contiin inividual, ci o contiin de 'rup. stfel re'resai, redevenindasemenea animalului.

  Mulimea nu este dect un su!stituit al sentimentului de solitudine. ei care &nele' acest lucru, cei care suntcontieni de responsa!ilitatea lor &n calitate de fiine umane, care sunt contieni de pro!a dificil, 'rea, prin caretre!uie s treac omenirea, nu vor ale'e su!stituirea. )i vor accepta faptele aa cum sunt ele i nu vor crea ficiuni.2deolo'iile reli'ioase i politice nu sunt dect ficiuni care 'enereaz un iluzoriu sentiment de unitate.

  )nitatea nu e$ist dec!t atunci c!nd suntei fr e"o, iar e"o-ul nu poate muri dec!t dac e$ist o completsolitudine. !nd suntei a(solut sin"uri, nu mai suntei. lipa de solitudine v face s explodai.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  7/108

  de fiinele umane individuale. +iecare om tre!uie s%si realizeze propria individualitate i s%i asumeresponsa!ilitatea pe care aceasta o implic.

  Primul lucru care tre!uie fcut este s acceptm solitudinea ca fapt primordial i s &nvm s trim cu ea. -u scream situaii ima'inare. *ac o facei nu vei putea cunoate adevrul. *eoarece &n acest caz sunt proiectate, create,stri fictive( sunt cultivate pseudo%adevruri ce v &mpiedic s cunoatei ceea ce este. rii realitatea solitu dinii. *acreuii, dac &ntre voi i aceast realitate nu se interpune nimic, v este revelat adevrul. +iecare fapt reveleazadevrul, cu condiia de a fi vzut &n profunzime.

  4n consecin, trii realitatea responsa!ilitii voastre, realitatea solitudinii voastre. *ac reuii, va avea locexplozia. *rumul este anevoios, dar altul nu exist. ocmai dificultatea, tocmai acceptarea adevrului sunt cele care vduc &n punctul de explozie. -umai atunci extazul se manifest, nu &nainte. *ac ar fi venit din &ntmplare, el nu ar fi avutnici o valoare, deoarece nu l%ai fi meritat. -u ai fi avut capacitatea de a%1 sesiza, aceast capacitate fiind produsuldisciplinei.

  *ac ajun'ei s realizai faptul c suntei responsa!ili de prop ria persoan, disciplina urmeaz ca o consecinfireasc. -u poate fi altfel. *ar disciplina la care ne referim nu provine dintr%o constrn'e re exterioar. )a provinedin propria voastr persoan, toate actele voastre se deruleaz &n ordine. -u vei mai spune nici mcar un sin'urcuvnt superficial.

  +iind contieni de solitudinea voastr, &ncepei s simii % de asemenea % an'oasa celorlali. $imind%o, nu v maicomportai superficial niciodat, deoarece suntei rspunztori nu numai pentru voi &niv, ci i pentru alii. +aptul dea tri propria voastr solitudine v face capa!ili s o &nele'ei pe aceea a tuturor fiinelor umane. +iul tie c tatl lui

  este sin'ur( soia tie c soul ei este sin'ur( soul tie c soia sa este sin'ur. 7i, imediat ce cunoatei acest lucru, nuputei s nu fii plini de compasiune.

  * * *

  accepta realitatea este sin'urul fel de Co'a care poate exista, sin'ura disciplin care exist. *atorit perfectei&nele'eri a condiiei umane, vei do!ndi un spirit reli'ios i devenii astfel propriul vostru maestru. *ar austeritateacare urmeaz nu este aceea a unui ascet( ea nu provine din constrn'ere, ea nu este urt. )a este estetic. )a vinedin senzaia interioar c este sin'urul drum posi!il % c nu avei de ales. tunci renunai la lucruri( devenii ne%posesivi.

  &orina de a poseda provine din teama de solitudine.-eputnd s suportm solitudinea, cutm compania

  cuiva. *ar cum prezena oamenilor este insta!il, ne &ntoarcem ctre o!iecte. +aptul de a tri cu o femeie nu este uor,acela de a tri cu o main este &ns mai simplu. *eci, pn la urm, nevoia de posesie se rsfrn'e asupra o!iectelor.

  Poate vei &ncerca chiar o transformarea persoanelor &n o!iecte, modelndu%le astfel &nct ele s%i piardpersonalitatea, individualitatea. $oia devine un o!iect % ea nu mai este o fiin uman( soul devine un o!iect % el numai este o fiin uman.

  *ac devenii contieni de solitudinea voastr, devenii contieni i de aceea a altora, caz &n care recunoateifaptul c dorina de posesie este nefireasc. 2ar renunarea voastr nu mai este pozitiv, ea este um!ra ne'ativ a

  D

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  8/108

  solitudinii voastre. *evenii astfel ne%posesivi. Putei astfel s iu!ii, s nu mai fii doar un sot sau doar o soie.Odat cu ne%posesiunea se nate compasiunea, inocena. +aptul de a ne'a realitile vieii nu este inocen, ci

  viclenie.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  9/108

  &nsui sufer o deteriorare.Mentalul, asa cum exist el, nu este meditativ. Pentru ca meditaia s se poat nate, mentalul tre!uie s se

  schim!e &n &ntre'ime. *ar s vedem mai &nti care este situaia actual a mentalului5 um funcioneaz el 5Mentalul traduce &ntotdeauna totul &n cuvinte. Putei cunoate cuvintele, putei ti ce este lim!ajul, structura

  conceptual a 'ndirii, dar toate acestea nu v spun nimic despre 'ndire. *impotriv, este un su!terfu'iu. 2mediatce vedei o floare, o transpunei &n cuvinte( imediat ce vedei un om traversnd o strad, transpunei aciunea &ncuvinte. Mentalul traduce orice fapt existenial &n cuvinte, iar cuvintele devin o !arier, o &nchisoare. cest o!icei de a

  trans forma &ntotdeauna lucrurile &n cuvinte este o!stacolul ce &mpiedic nate rea strii de spirit meditative.4n consecin, dac dorii s v &ndreptai spre o stare de spirit meditativ, tre!uie mai &nti s devenii contienide o!iceiul vostru de a traduce totul &n cuvinte i de imposi!ilitatea voastr de a opri acest proces. 0edei lucrurile,dar fr s le transpunei &n cuvinte. +ii contieni de prezena lor dar nu le traducei &n cuvinte. 0sa i lucrurile sfie, fr s recur'ei la lim!aj( lsai fiinele s fie, situaiile s fie, fr s recur'ei la lim!aj. -u este imposi!il( estenatural. ocmai situaia voastr prezent este artificial, dar suntei att de o!inuii cu ea, procesul a devenit att deautomat, &nct nici mcar nu mai suntei contient de faptul c transpunei fr &ncetare tririle voastre &n cuvinte.

  Privii un rsrit de soare.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  10/108

  existenei el tre!uie &ntrerupt. *ac nu putei s o facei, dac el se produce fr &ncetare i suntei incapa!ili s &loprii, &n acest caz suntei sclavii lui. Menta lul tre!uie s fie un instrument, nu stpnul.

  nd mentalul este stpn, voi v aflai &ntr%o stare ne%meditativ. nd suntei stpni voi &niv % cnd contiinaeste stpn % suntei &n stare meditativ. medita &nsemn deci a fi stpnul mecanismelor mentale.

  Mentalul % i funcia sa lin'vistic % nu este ultima posi!ilitate aflat &n interiorul vostru. )xistena voastr se 'setedincolo de ea( existena trece dincolo. ontiina transcende planul lim!ajului, existena de aseme nea. nd contiina iexistena nu mai formeaz dect o sin'ur entitate, se produce o comuniune. ceast comuniune este meditaia.

  re!uie renunat la lim!aj. -u prin suprimare sau eliminare, ci astfel &nct el s nu mai fie un o!icei care socupe &ntre'ul timp al existenei voastre. nd mer'ei, picioarele voastre tre!uie s se mite. *ar dac ele continus o fac si atunci cnd suntei aezat, &nsemn c suntei anormal. re!uie s tii s le imo!ilizai. ot astfel, cndnu vor!ii nimnui, lim!ajul tre!uie s dispar. *ac suntei &n msur s &ntrerupei procesul lim!ajului, sunteipre'tii pentru meditaie . Meditaia este un proces de cretere, nu o tehnic. -ici o tehnic nu este vie, astfel &ncts v%o putei &nsui. 4ns un proces, dimpotriv, este &ntotdeauna viu: el crete, se mrete.

  0im!ajul este indispensa!il, dar nu tre!uie s%i fim prizonieri, &n anumite momente este mai !ine s existm,fr cuvinte. $i aceasta nu &nsemn a ve'eta: contiina este prezent. *e fapt ea este mult mai intens, mult maivie, cuvintele nemaifiind prezente pentru a o sufoca. 0im!ajul este le'at de repetare, de unde i apariia plictiselii.u ct lim!ajul vi se va prea mai important, cu att mai mult vei experimenta plictiseala.

  )xistena nu este repetitiv. +iecare trandafir este un nou trandafir, un trandafir a!solut nou. )l nu a mai fost niciodati nu va mai fi niciodat. nd pronunai cuvntul "trandafir", exist o repetiie: a fost dintotdeauna i va fi mereu. stfel

  voi ucidei noutatea, folosind un cuvnt vechi.)xistena este &ntotdeauna tnr( lim!ajul este &ntotdeauna !t rn. Prin intermediul lim!ajului fu'ii deexisten, de via, deoarece lim!ajul este un lucru mort. u ct suntei mai mult prini &n estura lui, cu att maimult v ucide fiina. An pandit este complet lipsit de via, &n msura &n care el nu este dect lim!aj, dect cuvinte.

  $artre i%a intitulat auto!io'rafia "/uvintele". rim prin cuvinte, altfel spus: nu trim deloc. 4n cele din urmnu mai suntem dect o &n'rmdire de cuvinte, nimic mai mult. uvintele sunt compara!ile cu foto'rafiile. vei &nfaa ochilor un lucru viu pe care &l foto'rafiai, transformndu%1 astfel &n ceva lipsit de via. poi &l punei &ntr%unal!um care este % la r&ndul lui % mort i el. O persoan care nu a trit starea de meditaie este ca un al!um mort: o seriede ima'ini ver!ale. )a nu a trit nimic % a transpus, totul &n cuvinte.

  medita nsemn a tri n totalitate, i acest lucru nu se poate face dec!t n tcere. cere nu &nsemnincontien. ele dou pot coexista dar, &n acest caz, tcerea nu este vie. i trecut, astfel, pe l&n' ceea ce esteesenial.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  11/108

  Prin urmare, renunai la mantras i la astfel de tehnici. rii clipele fr prezena cuvintelor, fapt care nu sepoate realiza prin mantras, deoarece procesul &n sine se !azeaz pe cuvinte. -u putei elimina lim!ajul fcnd apel lacuvinte. ) imposi!il>

  e este de fcut5 4n realitate nu tre!uie fcut nimic, tre!uie doar &neles. eea ce suntei capa!ili s facei nupoate proveni dect din ceea ce suntei. 2ar voi suntei &ntr%o stare de confuzie, i nu &n meditaie. Mintea voastr nueste tcut, astfel c tot ceea ce va proveni din propria voastr dorin nu va face dect s a'raveze confuzia. *ecisin'urul lucru care suntei &n msur s%1 facei este s devenii contieni de mecanismele 'ndirii. fi contient

  este tot ceea ce se poate face. ontienta nu are nimic comun cu cuvin tele. )ste un act existenial i nu unul mental.Primul lucru pe care tre!uie deci s%1 facei este s fii contieni % s fii contieni de procesele voastrementale, de felul &n care funcioneaz mentalul vostru. 2mediat ce devenii contien i de funcionarea mentaluluivostru, v separai de el. recei, &mpreun cu contiina, alturi: suntei li!eri, spectatori. 7i cu ct contiinavoastr se lr'ete mai mult, cu att percepei mai exact spaiul care separ experiena de cuvinte. )l este&ntotdeauna prezent, dar incontiena voastr v &mpiedic s%1 remarcai. 4ntre dou cuvinte exist &ntotdeauna unspaiu, orict de impercepti!il si de infim ar fi acesta. *ac nu, cele dou cuvinte vor forma un &ntre'. 4ntre dounote muzicale exist &ntotdeauna un spaiu, o tcere. +ie c este vor!a de cuvinte, fie de note, ele nu pot fi separatefr un interval. cerea este prezent &ntotdeauna, dar pentru a o percepe, tre!uie s fii cu adevrat contieni, cuadevrat ateni.u ct contiina voastr este mai intens, cu att mai mult se atrofiaz mentalul. ele dou sunt insepara!ile. uct suntei mai puin contieni, cu att mai mult se &ntrete mentalul. nd suntei suficient de contieni de mintea

  voastr, aceasta &si &nceteaz acti%vitile i spaiile 'oale dintre 'nduri se mresc. )le devin percepti!ile. )ste aproapeca un film. nd aparatul de proiecie funcioneaz la o vitez mai mic, distin'ei spaiile 'oale dintre ima'ini. *acridic mna, tre!uie s descompun mult micarea. +iecare descompunere va fi o ima'ine. 7i dac aceste multiple ima'initrec prin faa ochilor votri att de repede &nct nu mai distin'ei spaiile 'oale, atunci 'estul minii mele v apare caun proces. *ar dac aparatul mer'e mai &ncet, spaiile devin vizi!ile.

  Mentalul este asemntor unui film. $paiile 'oale sunt prezente. u ct suntei mai ateni la mentalul vostru, cuatt le distin'ei mai clar.

  Este ca o ima#ine #estaltian care conine dou fi#uri diferite. vedem i pe una i pe cealalt, dar nu iam!ele ima#ini simultan. 4cestea ar putea reprezenta cipul unei femei !trne i, n acelai timp, acela al unei fetetinere. Dac privii una din ele, nu o vedei pe cealalt, i viceversa. /iar dac tii foarte !ine c sunt dou ima#ini,nu le putei percepe simultan.

  5a fel se ntmpl i cu mintea. Dac suntei contieni de cuvinte, atunci nu suntei contieni de spaiile #oale, i

  viceversa. rice cuvnt este urmat de un spaiu #ol i un spaiu #ol de un cuvnt. Dar nu putei fi contieni de am!elesimultan. Dac v concentrai pe spaiile #oale, cuvintele v scap i intrai n meditaie.O contiin fi$at numai asupra cuvintelor este nemeditativ, n timp ce o contiin fi$at pe spaiile "oale

  este meditativ. *e fiecare dat cnd devenii contieni de spaiile 'oale, cuvintele scap ateniei voastre. *aco!servai cu atenie lucrurile, &n locul cuvintelor 'sii spaiul 'ol.

  Putei percepe o diferen &ntre dou cuvinte, dar nu i &ntre dou spaii 'oale. uvintele sunt &ntotdeauna laplural, a!sena este &ntotde auna la sin'ular: este a!sena. $paiile 'oale se unesc i se confund. medita &nseamna te concentra asupra a!senei. &n acest caz, 'estaltul se modific &n &ntre'ime. Mai tre!uie &neles i un alt lucru. *ac

  11

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  12/108

  privii ima'inea 'estaltian i v concentrai asupra femeii !trne suficientde mult timp, dac o facei cu toat atenia, apare un moment &n care concentrarea se schim!: !rusc, chipul femeii!trne dispare i apare cel al tinerei femei.

  *e ce5 Pentru c mintea este incapa!il de o foarte lun' concentrare continu. )a are nevoie de schim!are, frde care adoarme. $unt sin'urele alternative care &i sunt cunoascute. +iind un proces viu, ea nu poate rmne &ntr%uncadru fix. *ac apare plictiseala, adoarme, pentru a scpa de sta'narea datorat concentrrii. poi va continua s tr%iasc, dar prin intermediul visului.

  )ste meditaia practicat dup metoda lui Mahesh Ho'i. )a v readuce calmul, v revi'oreaz( ea contri!uie lasntatea voastr psihic i la echili!rul vostru mental, dar aceasta nu este meditaie. Putei atin'e acelai scop prinauto%hipnoz. uvntul sanscrit mantra &nseamn su'estie % nimic mai mult. 7i a lua acest lucru drept meditaiereprezint o eroare 'rav. )a nu este meditaie. crede c este v &mpiedic s cunoatei meditaia autentic.ceasta este adevrata 'reeal datorat unor practici de acest fel i celor ce le propa'. )le nu sunt dect un fel dedro' psiholo'ic.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  13/108

  unii cu lucrurile dect &n stare de incontien.+aptul c sexul v atra'e att de mult se datoraz faptului c, &n timpul actului sexual, cunoatei starea de unire.

  -umai c &n mo mentele respective suntei incontieni. utai incontiena deoarece dorii unitatea, &ntre'ul. 7i cuct o cutai mai mult, cu att devenii mai contieni. stfel, experiena !eatitudinii sexuale devine imposi!il,deoarece aceasta provenea din incontiena voastr.

  Putei deveni incontieni &ntr%un moment de pasiune: contiina voastr se destram. imp de o clip ai fost &na!is, dar &n mod incontient. 7i, cu ct mai mult cutai incontiena, cu att mai mult aceasta v scap. 0a un anumit

  moment dat, &n timpul actului sexual, momentul de incontien nu se va mai produce. !isul s%a &ndeprtat, la fel i!eatitudinea. 2n acel moment actul &i pierde &n &ntre'ime sensul. -u mai este dect un mijloc de destindere mecanic, frnici o dimensiune spiritual.

  oi nu am cunoscut dec!t unirea incontient, nu i pe aceea contient. Meditaia ne druiete aceastunitate, aceast ntre"ire. #ste polul opus al se$ualitii. e$ul este un pol unire incontient/, iar meditaiacellalt unire contient/. e$ul se situeaz n punctul cel mai co(or!t al unirii, meditaia n cel mai elevat' eaeste punctul de v!rf al unirii. eea ce le difereniaz ntre ele este nivelul de contiin.

  4n zilele noastre, mintea Occidental se intereseaz de meditaie, atracia pentru sex fiind sczut. nd osocietate cunoate tolerana sexual, atracia pentru meditaie nu este departe. O sexualitate excesiv ucide pn laurm atmosfera romantic a actului sexual, la fel ca i aspectul ei spiritual. $e face foarte mult dra'oste, darincontiena &n timpul actului devine imposi!il. 4ntr%o societate &n care inhi!iia sexual face rava'ii, atracia sexualrmne. *impotriv, ea nu se poate perpetua &n mijlocul desfrului sexual. re!uie realizat transcenderea ei. stfel,

  o societate nerepresiv din punctul de vedere al sexului nu va &ntrzia s se intereseze de meditaie. *up prerea mea,o asemenea societate face un prim pas &n direcia cutrii spirituale.*ar evident, aceast cutare % care este prezent % poate fi exploatat. u aceasta se ocup Orientul: furnizeaz

  maetri spirituali, 'uru, &i export % n mod real.-umai c, prin intermediul acestor maetri, nu se &nva altcevadect artificii. 4nele'erea vine odat cu viaa, odat cu trirea vieii. )a nu poate fi nici druit, nici transferat.

  )u nu v pot comunica puterea mea de &nele'ere. Pot s vor!esc despre ea, dar nu s v%o dau. re!uie s%o 'siivoi &niv, s trii propria voastr via. re!uie s tatonai, s euai, s trecei printr%o mulime de frustrri. -umaiprin intermediul eecurilor, erorilor, frustrrilor, numai prin &ntlnirea cu adevrata via putei ajun'e la meditaie.*e aceea vor!esc despre ea &n termeni de cretere.

  4nele'erea este posi!il, dar cea care v vine din exterior nu vine niciodat dect su! form intelectual. stfel,Irishnamurti cere imposi!ilul. )l spune: "-u tre!uie s m &nele'ei &n mod intelectual", &ns numai &nele'ereaintelectual se poate transmite. *e aceea, eforturile lui Irishnamurti sunt a!surde. eea ce spune este autentic, daratunci cnd cere auditoriului mai mult dect o &nele'ere intelectual, el cere imposi!ilul. $in'urul lucru ce poate venidin afar, care poate fi transmis, este &nele'erea intelectual.

  u toate acestea, &nele'erea intelectual poate fi suficient. *ac &nele'ei cuvintele mele &n mod intelectual,putei s &nele'ei % de asemenea % i ceea ce nu a fost spus. Putei &nele'e spaiile 'oale: ceea ce nu spun, ceea cenu pot s spun. 4nele'erea este neaprat intelec tual &ntr%o prim faz, deoarece intelectul este ua templului. *ar elnu are nimic comun cu spiritualitatea aflat &n sanctuar.

  -u pot realiza comunicarea cu voi dect &ntr%un mod intelectual. *ac &nele'ei cu adevrat cuvintele mele, ceeace nu a fost spus poate fi presimit. -u pot realiza comunicarea cu voi fr ajutorul cuvintelor, dar folosind cuvintele,

  1;

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  14/108

  folosesc % &n aceeai msur % i tcerile. re!uie s fii contieni i de unele, i de celelalte. 0n cazul uneicomunicri ce se realizeaz numai la nivel ver(al, are loc o comunicare% n cazul percepiei spaiilor "oale, areloc o comuniune.

  * * *

  $untem nevoii s &ncepem de la un capt sau altul. Orice &nceput este nepotrivit, dar necesar. Prin ceea ce estefals, prin tatonri, ajun'em la u. el care nu se hotrte s &nceap dect dup ce a pus un &nceput !un, nu va&ncepe niciodat. hiar i un pas nepotrivit este un pas fcut &n direcia cea !un, deoarece este un pas, un &nceput.Mai &nti !j!ii &n &ntuneric i, astfel, 'sii ua.

  ocmai din acest motiv v atra' atenia asupra procesului lin'vistic: procesul cuvintelor( spunndu%v s cutai, sdevenii contieni de spaiile 'oale, de intervale. 4n anumite momente, fr nici un efort contient din partea voastr,devenii contieni de spaiile 'oale. )ste clipa de &ntlnire cu *ivinul, de &ntlnire cu existena.

  7i cnd aceast &ntlnire se produce, nu fu'ii. 6mnei prezeni. 0a &nceput va fi, cu si'uran, &nspimnttor.nd &ntlnim necunoscutul ne este fric, deoarece necunoscutul &nsemn moarte. 4n prezena a!isului, simiimoartea venind spre voi. 4n acest caz, acceptai s murii> -u &ncercai s scpai, murii complet &n a!senarespectiv. $i vei renate. Prin aceast moarte &n tcere, renasteti la viat. Pentru prima dat suntei &n via, cuadevrat &n via.

  *eci, dup prerea mea, meditaia nu este o metod ci un proces( ea nu este o tehnic, este o &nele'ere. -imeni nuv poate &nva meditaia( nu este posi!il dect s vi se arate calea ce duce la ea. -u se pot oferi informaii referitoare laea, deoarece nici o informaie nu este cu adevrat o informaie. )a provine din exterior, &n timp ce meditaia se ridic&n profunzimile voastre intime.4n consecin, fii &n cutarea meditaiei, dar nu fii un discipol. stfel, &n loc s fii discipolul unui 'uru oarecare,vei fi discipolul vieii &n totalitatea ei. 7i, &n acest caz, nu vei mai &nva doar nite cuvinte. 4nvarea spiritual nuse !azeaz pe cuvinte ci pe spaii 'oale( tceri care sunt pretutindeni &n jurul vostru, chiar i &n mijlocul mulimilor,&n piee, &n !azaruri. utai tcerile, cutai spaiile 'oale din interior i exterior, i v vei surprinde, &ntr%o !unzi, meditnd.

  Meditaia vine spre voi. 4ntotdeauna. -u voi suntei cei care determinai venirea ei. -umai c, ea tre!uie cutat.)ste condiia necesar pentru a v deschide spre ea, pentru ca ea s v fie accesi!il. $untei 'azda ei( ea este invitatavoastr. O putei invita i putei atepta venirea ei. )a a venit &n cazul lui #uddha, a lui 2sus( ea vine spre toi cei care

  sunt pre' tii, deschii, spre toi cei care o caut.-u cerei nimnui s v &nvee s meditai, altfel v vei &nela. Mintea caut &ntotdeauna ceea ce este mai uor,i ceea ce este uor duce la exploatare, duce la maetrii spirituali 'uru i la trmurile lor, iar viaa spiritual estedenaturat.

  1ndividul cel mai periculos de pe pm!nt este acela care e$ploateaz aspiraia spiritual a celorlali.*ac opersoan v fur lucrurile, nu este ceva foarte 'rav( dac o persoan v &neal, nici acest lucru nu este foarte 'rav.*ar cel care ucide, care falsific i care v face s renunai la aspiraia voastr spre meditaie, spre *ivin, spre extaz,acela comite un pcat capital i de neiertat.

  1=

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  15/108

  semenea oameni exist. +ii deci vi'ileni i nu mer'ei s &ntre !ai pe oricine: "e este meditaia5 e s facpentru a medita5" &ntre !ai mai de'ra! de ce fel sunt !arierele, o!stacolele. 4ntre!ai de ce nu suntei deja &nmeditaie. 4ntre!ai unde s%a oprit creterea voastr, unde suntei !locai. 7i nu &ncepei s cutai un 'uru( acetiasunt un factor de !locaj. Oricine v ofer formule de%a 'ata nu v este prieten, ci duman.

  atonai &n &ntuneric. -u exist alt mijloc. 4ncercrile sunt tocmai cele care duc la &nele'erea eli!eratoare. 2susspunea: 2devrul este eli(erator2, &nele'ei aceast li!ertate. devrul se las &ntotdeauna descoperit de&nele'ere. u este un lucru cu care v nt!lnii, ci este o dimensiune pe care o atin"ei prin cretere. 4n

  consecin, &ncercai s &nele'ei, deoarece cu ct mai !ine &nele'ei lucrurile, cu att mai mult v apropiai deadevr. poi vine acel moment nesperat, imprevizi!il, &n care &nele'erea atin'e apo'eul( cdei &n a!is.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  16/108

  creia acestea &i sunt destinate.$exul nu reprezint dect o posi!ilitate de transformare a ener'iei vitale. *in acest punct de vedere, totul este

  perfect. *ar cnd &l considerm sin'urul lucru posi!il, cnd el devine sin'ura cale pentru ener'ia vital, atunci el estedistructiv. $exul este un mijloc, nu un scop. 7i mijloacele nu au nici un sens dect &n msura &n care realizm scopul &nvederea cruia au fost concepute. nd folosim &n mod 'reit mijloacele, totul se pr!uete. *ac sexul devine centrulvieii 9i aceasta este situaia &n zilele noastre, confundm mijlocul cu scopul. $exul furnizeaz !aza !iolo'icdatorit creia devine posi!il viaa, datorit creia ea se poate perpetua. )l este un mijloc i nu tre!uie s devin un

  scop.2mediat ce sexul devine un scop, dimensiunea spiritual dispare. *ac, dimpotriv, devine o meditaie, atunci se&ndreapt &n direcia dimen siunii spirituale. )l este folosit ca tram!ulin.

  $u!limarea nu are sens, deoarece ener'ia ca atare nu este nici sexual, nici spiritual. )a este neutr, ea nu arenume. -umele ei provine de la spaiul pe care &l traverseaz. 7i acesta nu desemneaz ener'ia &n sine, ci forma luatde ea. nd v referii la ener'ia sexual, prin aceasta &nele'ei o ener'ie care folosete canalul sexual, canalul!iolo'ic. ceeai ener'ie devine spiritual imediat ce se &ndreapt spre *ivin.

  )ner'ia &n sine este neutr. nd se exprim pe plan !iolo'ic, o numim sexual. nd se exprim pe plan afectiv,o numim iu!ire, ur, furie, cnd se exprim prin intelect, ea se transform &n tiin, &n litera tur. nd traverseazcorpul, o numim fizic. nd traverseaz spiritul, o numim mental. *iferenele nu provin din ener'ia ca atare, ci dinutilizarea pe care i%o dm.

  4n consecin, este impropriu s vor!im de "su!limare a ener'iei sexuale". 4n caz de neutralizare a canalului

  sexual, ener'ia devine pur. *e fapt, ener'ia este &ntotdeauna pur. nd ea se manifest folosind poarta divin, eadevine spiritual, &ns forma nu este nimic altceva dect o manifestare.uvntul "su!limare" se afl la ori'inea unor asocieri deplasate. Orice teorie a su!limrii este o teorie a

  represiunii. nd folosii termenul de "su!limare sexual", acesta vrea s exprime faptul c v opunei activitiisexuale. 4nsui cuvntul exprim aceast condamnare.

  M &ntre!ai ce atitudine s adoptai fa de sex. Orice aciune direct este o form de reprimare. $in'urelemetode vala!ile sunt indirecte, metode prin care nu v ocupai a!solut deloc de ener'ia sexual, ci mai de'ra!&ncercai s deschidei poarta care duce spre *ivin. Odat deschis, toate ener'iile conver' spre ea. )ner'ia sexualeste a!sor!it. 2mediat ce exist posi!ilitatea unei fericiri superioare, formele inferioare de fericire &i pierd sensul. -ueste nevoie s le reprimai sau s luptai contra lor ele vor disprea. $exul nu este deci su!limat: este transcens.

  -ici o aciune ne'ativ asupra ener'iei sexuale nu o poate transfor ma. *impotriv, cu aceast ocazie vei crea &nvoi un conflict distructiv. 0uptnd &mpotriva unei ener'ii, luptai &mpotriva propriei voastre fiin e. 7i din aceast

  lupt nu iese nimeni &nvin'tor. Aneori avei impresia unei victorii, alteori avei impresia c victoria a fost o!inutde pulsi%unile sexuale. Aneori pulsiunile sexuale dispar i credei c le controlai, alteori ele revin i se manifest, itot ceea ce ai cti'at se reduce la zero. -u putem cti'a o lupt dus &mpotriva propriei ener'ii.

  *ac ener'iile voastre sunt utilizate altfel, &n sfere mai extatice, pro!lema sexual dispare . 7i nu pentru cener'ia ar fi fost su!limat( acest lucru nu s%a &ntmplat datorit interveniei voastre. 4n realitate &n voi s%a deschis ocale ce duce spre o mai mare !eatitudine, iar ener'ia voastr circul &n mod automat, spontan, &n aceast direcie.

  *ac inei &n mn nite pietricele i 'sii pe neateptate diamante, lsai pietricelele s cad, fr ca mcar s vdai seama, i aceasta ca i cum nici n%ar fi existat vreodat. )le cad oarecum de la sine. -ici mcar nu v aducei

  1B

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  17/108

  aminte c ai renunat la ele sau c le%ai aruncat. -u a avut loc nici o su!limare: o surs de !ucurie superioar aizvort, i celelalte 9inferioare au secat de la sine.

  Procesul este att de automat, att de spontan, &nct nici o aciune pozitiv &mpotriva sexului nu este necesar.Orice aciune &ntreprins &mpotriva unei ener'ii este ne'ativ. ciunea real, pozitiv, nu are a!solut nici o le'turcu sexul, ci cu meditaia. -ici mcar nu v dai scama de dispariia pulsiunii sexuale, ener'ia fiind a!sor!it de ceeace este nou.

  uvntul "su!limare" este periculos, deoarece poart &n sine o nuan de anta'onism, de conflict. $exul tre!uie

  luat drept ceea ce este: !aza !iolo'ic a vieii. -u &i conferii un sens spiritual sau antispiri%tual. 4nele'ei%irealitatea.*ac &l vedei ca pe o funcie !iolo'ic, nici o pro!lem. Pro!lema apare atunci cnd &i conferii un sens spiritual.

  -u &i dai nici un sens pe care nu &l are( nu creai &n jurul su o pro!lem filozofic. +ii realiti. -u &ntreprindei oaciune &n favoarea sau &mpotriva sexului. cceptai%1 ca normal( nu luai fa de el o poziie anormal. 0a fel cumavei ochi i mini, tot astfel avei un sex. 0a fel cum nu v va trece prin cap s v revoltai contra faptului de a avea ochii mini, tot astfel nu v ridicai &mpotriva faptului c avei un sex. 4n acest fel, pro!lema folosirii sexului devinelipsit de sens. +aptul de a crea o dihotomie &n favoarea sau &n detrimentul sexului nu are sens. vei un sex: este unlucru cert. )xistena voastr se datoreaz sexului, iar voi suntei pro'ramai astfel &nct s putei da via prinintermediul lui. $untei o veri' &ntr%un lan foarte lun'. orpul vostru fiind supus morii, este pro'ramat pentru a creaun corp care s%1 &nlocuiasc.

  Moartea este o certitudine. *e unde i imensa o!sesie a sexului. um nu vei rmne la nesfrit pe acest pmnt,

  corpul vostru tre!uie s fie &nlocuit printr%un altul care s fie nou, care s fie o copie exact. *ac sexul are o att demare importan, este tocmai datorit faptului c natura &ntrea' pune accentul asupra lui, &n caz contrar specia umanar disprea. *ac ar fi depins de voin, nu ar mai fi existat nici un sin'ur om pe pmnt. *ac suntem att deo!sedai de sex, dac pulsiu%nea sexual este att de coercitiv, att de puternic, este tocmai datorit faptului c&ntrea'a natur este de partea lui. +r sex viaa nu poate exista.

  Motivul pentru care pro!lema sexual este att de important &n cazul fiinelor preocupate de aspectul spiritualprovine din faptul c pulsiunea sexual este att de non%voluntar, att de coercitiv, att de natural. $exul esteindicatorul care ne permite s verificm dac ener'ia vital a &ntlnit divinul. -u putem ti &n mod direct dac opersoan a atins *ivinul: dac este &n posesia diamantelor. eea ce putem ti este dac a aruncat pietricelele, &nmsura &n care acestea reprezint tot ceea ce noi cunoatem. jun'em s tim &n mod direct dac o persoan atranscens sexul, &n msura &n care sexul este tot ceea ce noi cunoatem.

  Pulsiunea sexual este att de dificil de dominat, att de non%voluntar, fora ei este att de mare, &nct ea nu

  poate fi transcendat dect dac am atins *ivinul. stfel !racmacar+a devine indicatorul ce permite s tim dac opersoan a atins *ivinul. *ac l%a atins, atunci sexul, &n accepiunea sa o!inuit, nu existpentru respectiva persoan.

  ceasta nu &nseamn c dac renunm la sex atin'em *ivinul. 6eciproca nu este vala!il. ineva descoperdiamantele i arunc pietricelele pe care le avea &n mn, dar nu i invers. $e pot arunca pietricelele, dar aceasta nu&nsemn c am realizat ceva superior.

  4n acest caz suntei &ntr%o stare intermediar: cu un mental reprimat, dar nu depit. Pulsiunea sexual se a'it &nvoi i creaz un infern. -u este o transcenden. Pulsiunea sexual reprimat atra'e dup sine ur enia, !oala, nevroza,

  1D

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  18/108

  perversiunea.

  a zisa atitudine reli'ioas &n pro!lema sexului a creat o sexualitate pervertit, o cultur complet nevrozatdin punct de vedere sexual. $unt &mpotriva unei astfel de atitudini. $exul are un rol !iolo'ic i nu este nimic ru &nacest rol. 4n consecin, nu &l com!atei, deoarece apare pericolul perversiunii. 2ar atitudinele perverse nu reprezint&n nici un caz un pro'res, ci o cdere su! limita normalitii, un pas fcut &n direcia nevrozei. 7i atunci cndrepresiunea va deveni att de puternic &nct nu o vei mai putea controla, se produce o explozie, iar aceast exploziev va domina.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  19/108

  se nate i crete( &n acest proces de cretere &n voi se deschide o poart i aspectul sexual dispare. -u este vor!a de osu!limare: 'ndii%v la frunzele care cad dintr%un copac. opacul i'nor faptul c frunzele sale stau 'ata s cad. otastfel, voi nu v dai seama c pulsiunea mecanic a sexului este pe punctul de a v prsi.Meditai datorit actului sexual, facei din el un o!icei al meditaiei.

  $exul s fie pentru voi ca un templu. 2n acest fel &l transcendei, i %astfel % v transformai. spectul sexual alactului va disprea, dar fr ca

  O mare varietate de tehnici de meditaie le'ate direct de activitatea sexual sunt tratate de Osho &ntr%o seriede EG de conferine asupra lucrrii "

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  20/108

  natura, ai avut o viziune trectoare a profunzimilor necunoscute ale realitii.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  21/108

  plan pur sexual are loc unirea a dou corpuri, &n iu!ire, sunt dou suflete. *ar aceasta rmne o &ntlnire, o &ntlni re&ntre dou fiine umane.0a acest nivel, considerai iu!irea tot astfel cum ai considerat &nainte planul sexual. Percepei comuniunea,&ntlnirea interioar, raportul interior. &n acest fel, realizai i transcenderea iu!irii( i vei atin'e stadiul ru'ciunii.cest fel de ru'ciune este o poart. Prin ea se realizeaz &ntotdeauna o &ntlnire, dar nu &ntre dou fiine umane(este comuniunea dintre voi i totalitate. ellalt, &n calitate de entitatedistinct, a disprut. )xist un cellaltimpersonal % existena &n totalitate%i voi.

  * * *

  u toate acestea, ru'ciunea rmne % la rndul ei % o &ntlnire, astfel &nct va veni i clipa &n care va tre!ui s otranscendem. &n cadrul ru'ciunii, entitatea care se roa' i *ivinul: !a7ta i !a#8an sunt dou entiti distincte.6u'ciunea rmne o &ntlnire. ceasta explic de ce Meera sau sfnta ereza au putut folosi termeni sexuali pentru adescrie experienele lor fcute &n starea de ru'ciune.

  )ste !ine s meditai &n momentele &n care v simii &ntr%o stare adecvat ru'ciunii. 7i &n acest caz, pstrai%vcalitatea de martor. onstatai comuniunea care exist &ntre voi i totalitate, fapt ce necesit o contiin foarte su!til.*ac suntei capa!il s rmnei contient &n cadrul &ntlnirii voastre cu totalitatea, vei transcende simultan entitatea"voi" i totalitatea. $untei totalitatea. 2ar aceast totalitate este dincolo de dualitate, ea este o unitate perfect.

  ceast unitate este cutat de unii prin intermediul sexului, de alii prin iu!ire, de alii prin ru'ciune. spiraiatuturor se &ndreapt spre aceast unitate. hiar i prin intermediul actului sexual. #ucuria v &nconjoar, deoarece

  timp de o clip, cunoatei unitatea. ctul sexual se desface, devine iu!ire, iar iu!irea devine ru'ciune. 6u'ciunease aprofundeaz i ajun'e la o total transcende, la unitatea total.profundarea se realizeaz % invaria!il % prin meditaie. Metoda este aceeai. Planurile, dimensiunile, etapele

  variaz, nu &ns i metoda. Ptrundei &n profunzimile actului sexual i vei descoperi iu!irea. Pt%rundei &nprofunzimile iu!irii i vei descoperi ru'ciunea. Ptrundei &n profunzimile ru'ciunii i v vei dizolva &n unitate.Anitatea este totalitatea, extazul, fericirea.

  &n consecin, este foarte important s nu adoptai o atitudine defensiv. *ivinul este prezent &n toate actele.Poate c el se ascunde su! un vemnt, voi suntei cei care tre!uie s%1 dez'olii, s%1 dezvluii. $u! vemintele de lasuprafa, vei descoperi altele, mai strnse: scoatei%le. -u vei fi satisfcui, nu vei fi pe deplin mulumii dectdac realizai unitatea &n completa ei nuditate.

  2mediat ce l%ai descoperit &n &ntre'ime pe cellalt, imediat ce este &n &ntre'ime 'ol, v unii cu el, deoarece % &n

  acest caz % el nu mai este o entitate distinct, ci voi &niv. *e fapt, prin intermediul celuilalt, fiecare din noi se cautpe sine.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  22/108

  -u sunt deci &mpotriva sexului, ceea ce nu &nseamn c sunt pentru. M pronun pentru implicarea total &nprofunzimile acestui act, pentru a descoperi re'iunile ce &l transcend. ceste re'iuni transcendente sunt &ntotdeaunaprezente, dar &n 'eneral actul sexual se realizeaz &ntr%un timp att de scurt &nct partenerii nu pot face altceva dects rmn la suprafaa lucrurilor. *ac, dimpotriv, trii actul &n profunzimea lui, vei fi recunosctori *ivinuluipentru faptul de a v fi deschis o poart, prin intermediul lui. eilali nici mcar nu vor !nui c sunt att de aproapede o dimensiune spiritual.

  Oamenii sunt &n 'eneral att de tensionai &nct au creat o iu!ire factic care, &n loc s apar dup actul sexual, &l

  precede % o iu!ire cultivat, artificial. ocmai din acest motiv iu!irea dispare odat cu satisfacerea dorinei sexuale. &nsadevrata iu!ire se situeaz &ntotdeauna dincolo de actul sexual, ea se ascunde &n spatele lui. *ac intrai profund &n acestact, dac meditai &n el cu un spirit reli'ios, starea de iu!ire va &nflori &n voi.

  -u sunt contra sexului i nu suntpentru iu!ire. $exul tre!uie s fie trans%cens. Meditai asupra sexului, transcendei%1. Prinmeditaie &nele' faptul c tre!uie s%1 trii &n mod total contient i vi'ilent. )l aduce cu sine o imens !ucurie, dar putei lafel de !ine s trecei pe ln' el ca un or!, i s%1 ratai. re!uie s &ncetai s fii or!i, tre!uie s deschidei ochii *ac ochiiv sunt lar' deschii, actul sexual poate s v duc spre calea unitii

  Pictura de ap se poate uni cu oceanul. 7i aceasta este dorina oricrei picturi de ap. &n orice aciune, &n oricedorin, voi re'sii aceast aspiraie. +ii contieni de ea. Armai%o. )ste o aventur extra% ordinar> &n zilele noastreomul triete &n mod incontient. *ar, cu toate acestea, putei realiza acest lucru. )ste dificil, dar nu imposi!il. 2sus,#uddha, Mahavira l%au realizat, i oricine poate face la fel.

  nd practicai actul sexual cu mult intensitate, atenie, sensi!ilitate, transcendei elementul pur sexual. -u este

  vor!a de nici o su!limare. *up transcendere, nu se mai pune pro!lema sexului, nici mcar a su!limrii sexuale.)xist doar iu!ire, ru'ciune i unitate.ele trei etape ale iu!irii sunt urmtoarele: iu!irea fizic, iu!irea psihic i iu!irea spiritual. Odat ce toate cele

  trei au fost depite, atin'ei *ivinul. nd 2sus spunea: "*umnezeueste iu!ire", el ddea cel mai exact definiie aiu!irii, deoarece ultimul lucru pe care &l &ntlnim &n drumul spre *ivin este iu!irea. *incolo de ea domnete necunos%cutul, iar necunoscutul nu poate fi definit. -u &l putem defini pe *umnezeu dect prin ultima noastr realizare:iu!irea. *up acest punct nu mai exist nici o experien, pentru c nu mai exist nici experimentator. Pictura s%a unitcu oceanul>

  Mer'ei pas cu pas, dar cu o atitudine !inevoitoare, fr tensiuni sau conflicte. 6mnei pur i simplu ateni.tenia este sin'ura lumin &n noaptea &ntunecat a vieii. *ucei cu voi aceast lumin pentru a explora viaa. utaii scotocii prin cele mai ascunse un'here. *ivinul fiind pretutindeni, nu v ridicai &mpotriva niciunui lucru.

  *ar nici nu &ntrziai asupra anumitor lucruri: trecei la altele. O !ucurie i mai mare v ateapt. re!uie s

  continuai cltoria. *ac avei ocazia s facei dra'oste, facei%o> *ac iu!irea vine spre voi, folosii iu!irea. -u v'ndii la ea &n termeni de reprimare sau su!limare, nici &n termeni conflictuali. *ivinul se ascunde &n spatele oricruilucru. &n consecin, nu com!atei nimic, nu fu'ii de nimic. Oriunde ai fi, &n%dreptai%v spre prima poart ce vi seofer, i vei pro'resa. -u v fixai niciunde i v vei atin'e inta, deoarece viaa este pretutindeni.

  2sus spunea: "*omnul este su! fiecare piatr", dar % din pcate % voi nu vedei dect pietrele. ranscendei aceaststare de spirit. *ac pulsi%unea sexual vi se pare potrivnic, ea devine ca o piatr: opac, i nu putei vedea dincolode ea. cceptai actul sexual, meditai asupra lui i piatra va deveni transparent.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  23/108

  eea ce devine transparent dispare. -u transformai deci pulsiu%nea sexual &n piatr, facei astfel &nct s devintransparent. 7i acest lucru este posi!il datorit meditaiei.

  /. 0UN&ALINI O$A- #NTOAR,EREA LA ORI$INI

  e este Iundalini Ho'a i cum poate reprezenta aceasta un ajutor pentru un Occidental5 *e ce metoda dvs. detrezire a ener'iei Iundalini este haotic, &n loc ca ea s se realizeze prin autocontrol, ca &n cazul metodelor tradiionale5

  )xistena este ener'ie, ea este micarea ener'iei care se realizeaz &n multe sensuri diferite i care &m!racmultiple forme. &n cazul existenei umane, ener'ia se numete Lundalini. Iundalini este ener'ia concentrat &n corpuli sufletul omului.

  )ner'ia este manifestat sau nemanifestat. Iundalini reprezint &ntotdeauna potenialul vostru, suma tuturorposi!ilitilor voastre. )ste ener'ie &n stare latent. 2ar cile de trezire ale ener'iei Iundalini au drept scopactualizarea acestui potenial. *eci, &n primul i &n primul rnd s spunem c fora Lundalini nu este ceva unic(cuvntul desemneaz ener'ia specific uman. &n acelai timp, de o!icei numai o mic parte este activ, o parte infim.

  7i nici aceast parte nu funcioneaz &n mod armonios( ea este &n conflict, provocnd suferine i an'oas. &n cazul &ncare ener'ia voastr funcioneaz &n mod armonios, totul e !ine( dac nu 9cnd ea este &n contradicie cu ea &nsi,suntei nefericii. $uferina provine &ntotdeauna dintr%o ener'ie aflat &n conflict, i orice !ucurie, orice fericire provindintr%o ener'ie aflat &n armonie.

  *e ce rmne ener'ia total &n stare potenial5 *e ce nu este ea actualizat5 *eoarece ea nu este necesar &naciunile de rutin zilnice. -umai partea necesar, numai partea solicitat intr &n funciune. 6utina zilnic nu solicittotalitatea ener'iilor, ci doar o parte infim. 7i dac aceast parte infim nu este &nc &n armonie, aceasta provine dintr%ovia de zi cu zi ne%inte'rat.-evoile voastre se afl &n conflict. $ocietatea v cere un lucru, iar instinctele v cer exactlucrul opus. erinele sociale i cele personale sunt &n conflict. $ocietatea &i are preteniile ei, morala i reli'ia pe aleei. 7i tocmai aceste conflicte &mpiedic omul s devin un &ntre' aflat &n armonie( ele au transformat omul &ntr%ofiin fra'mentar.

  *imineaa dorii ceva, dup amiaz altceva. $oia v cere un lucru, iar mama lucrul opus. stfel o!li'aiile zilnice

  devin conflictuale, i mica parte manifestat din ener'ia voastr total este &n contradicie cu ea &nsi.*ar pro!lema este i mai vast. Partea manifestat a ener'iei voastre este &ntr%un permanent conflict cu partea &ncnemanifestat. ctualul este &ntr%un ne&ncetat conflict cu potenialul. Potenialul vrea s se manifeste i actualul &lreprim.

  &n termeni psiholo'ici, incontientul este &ntotdeauna &n conflict cu contientul. ontientul &ncearc s domineincontientul, &n msura &n care manifestarea acestuia din urm ar reprezenta pentru el un pericol. ontientul este su!control, &n timp ce potenialul, incontientul, nu este. vei posi!ilitatea de a controla contientul, dar erupiaincontientului v aduce pe un teritoriu nesi'ur pe care nu suntei capa!ili s &l administrai. ontientului &i este fric

  3;

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  24/108

  de acest fapt. 2at deci ori'inea celui de al doilea conflict, mai vast i mai profund dect primul i &n care contientulse confrunt cu incontientul, ener'ia manifestat cu ener'ia care caut posi!iliti de a se manifesta.

  *in aceste dou tipuri de contradicii rezult lipsa voastr de armonie. 7i aceast lips de armonie face caener'ia vostr s vi se opun. )ner'ia implic micare, iar micarea se face &ntotdeauna de la nemanifestat lamanifestat, de la smn la ar!ore, de la &ntuneric la lumin.

  Micarea nu este posi!il dect &n a!sena reprimrii. ltfel ea este distrus 9armonia este distrus i ener'iavoastr se transform &ntr%un duman.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  25/108

  Micarea spre interior, micarea &ndreptat spre centru face s rezulte !eatitiudinea, &n timp ce micarea&ndreptat spre exterior provoac, simultan, !ucurie i suferin. #ucuria este momentan, &ns suferina domnete &npermanen. #ucuria este prezent doar &n mod intermitent, cnd exist speran sau ateptarea unui lucru. 6ezultatulreal se manifest &ns &ntotdeauna prin suferin.

  +ericirea voastr const &n ateptare, speran, dorin, vis, care nu fac dect s v eli!ereze de povara voastr(este un proces complet ne'ativ. )a nu exist &n realitate, ceea ce experimentai fiind doar o a!sent momentan asuferinei. $i aceast a!sent voi o numii fericire.

  * * *

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  26/108

  cea mai mic micare. *ar un arpe se poate ridica drept, pe coada sa, datorit ener'iei sale. *e unde i utilizarea sa casim!ol. 0a fel ca i arpele, ener'ia voastr vital este &ncolcit i adormit. *ar ea se poate trezi, se poate "ridica" dacpotenialul ei este actualizat &n &ntre'ime. *e aici rezult transformarea voastr.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  27/108

  cerc, &n care ener'ia este circular, ea nu scap spre exterior.*e o!icei ener'ia scap spre exterior prin de'ete, mini sau picioare. a se explic de ce femeile rezist mai !ine

  la !oli dect !r!aii, i de ce au o via mai lun'. u ct forma unui corp este mai rotund, cu att mai puinener'ie poate scpa spre exterior.

  *ac actul sexual nu le epuizeaz prea mult pe femei acesta se &ntmpl deoarece forma or'anului lor sexualeste rotund, deoarece or'anul lor este a!sor!ant. #r!aii sunt de o!icei epuizai, deoarece %din cauza formeisexului lor % ei cheltuiesc o mai mare cantitate de ener'ie, nu numai !iolo'ic ci i psihic.

  &n padmasan toate punctele prin care ar putea avea loc pierderi ener'etice se unesc, astfel &nct ener'ia nu sepoate &ndrepta spre exterior. Picioarele sunt &ncruciate, minile atin' picioarele i picioarele centrul sexului. 7i cumspatele este foarte drept, ne sustra'em atraciei 'ravitaionale. -u exist nici o pierdere de ener'ie i putem deci suitm &n &ntre'ime corpul. Ochii tre!uie s fie &nchii sau &ntredes%chii, 'lo!ii oculari &n repaus, deoarece ochii sunt% la rndul lor % un punct prin care se realizeaz pierderi ener'etice importante.

  hiar i atunci cnd visai pierdei mult ener'ie, din cauza micrii ochilor votri. *e fapt, &n cazul &n care vreis tii dac o persoan viseaz sau nu, este suficient s%i punei de'etele pe pleoape. *ac ochii se mic, persoanarespectiv tocmai viseaz. rezii%o, i v va povesti ce visa. *ac 'lo!ii oculari sunt imo!ili, &nsemn c somnul ei esteprofund i fr vise, aa numitasusupti, &ntrea'a ener'ie se &ndreapt spre interior.

  4sanas&urite, prana+ama se numr printre numeroasele metode prin intermediul crora facem uvoiul ener'iilors cur' spre interior. ur'nd astfel ele se amestec, deoarece &n centru uvoiul nu poate fi dect unic. *eci, cu ctener'ia voastr se &ndreapt mai mult spre interior, cu att suntei mai armonioi. onflictele dispar. &n centrul

  fiinei conflictele sunt inexistente( exist o unitate or'anic total. *e unde i !eatitudinea.ltceva: asanas%urile i pranaCama acioneaz ajutnd corpul. $unt importante, desi'ur, dar numai din punct de

  vedere fizic. &n cazul conflictelor mentale eficiena lor este foarte limitat, corpul i mentalul nefiind% de fapt douentiti separate, ci dou componente ale unei aceleai entiti.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  28/108

  fin, altfel nu o putem percepe. *eoarece corpul nu mai reacioneaz la ea, iar expresia fizic dispare &n &ntre'ime.ei care practic tehnici de extindere a cmpului contiinei simultan cu tehnicile Co'a, &nva s penetreze re'iuni

  ale contiinei mai profunde. ehnicile Co'a nu aplic aciunea contiinei dect asupra materiei 'rosiere. 7i dacmodificai ceea ce este 'rosier fr a modifica su!tilul, v vei 'si &n faa unei dileme, &n care conflictul apare &ntr%omanier diferit.Ho'a reprezint un ajutor, dar un ajutor parial. 6estul provine din ceea ce #uddha numea vi'ilen, atenie.Practicai Co'a astfel &nct mi% scrile corpului vostru s devin ritmice i concordante cu micrile interioare, dar

  practicai % simultan % i atenia.+ii ateni atunci cnd respirai. &n Co'a este necesar modificarea procesului respirator. +iind ateni, sunteiatent la respiraie &n starea &n care este. *oar att. *ac suntei capa!ili s fii contieni de respiraia voastr, veicontientiza % de asemenea % propriile procese ale 'ndirii. -u exist contientizare a proceselor 'ndirii frcontientizarea procesului respirator.

  ei care se strduiesc s realizeze priza contiinei direct asupra procesului 'ndirii nu. o!in nici un rezultat.)ste un o!iectiv dificil, o!ositor. 6espiraia este poarta mentalului. *ac v oprii respiraia, fie i pentru o clip,'ndurile voastre se opresc. nd ne oprim respiraia, 'ndirea se oprete i ea. *ac 'ndii haotic, i respiraiavoastr este % de asemenea % haotic. 6espiraia reflect instantaneu modul vostru de 'ndire.

  #uddha menioneaz metoda anapanasati: Co'a ateniei asupra suflului care intr i care iese. )l spune:"ncepei cu aceasta", i are dreptate. )ste de preferat s ne concentrm mai &nti asupra respiraiei, i nu asupraproceselor 'ndirii. Odat ce realizai percepia micrilor su!tile ale respiraiei suntei capa!ili s percepei i mi %

  crile su!tile ale 'ndirii.ontientizarea procesului 'ndirii schim! calitatea mentalului( asanas&urile i prana+ama schim! calitateacorpului. poi vine i momentul &n care corpul i mentalul se unesc unul cu cellalt, fr nici un conflict. nd celedou lucreaz &n mod sincron, nu mai suntei nici corp, nici mental.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  29/108

  ceea ce v &nva tiina Co'a. 2n ceea ce privete transformarea uman, Lundalini Co'a este tiina cea mai su!til.

  * * *

  M%ati &ntre!at de ce metodele tradiionale erau sistematice, iar a mea haotic. Metodele tradiionale suntsistematice tocmai datorit faptului c oamenii din trecut, pentru care ele au fost concepute, erau diferii. Omul

  contemporan este un fenomen cu totul nou. -ici o metod tradiional nu poate fi folosit ca atare, deoarece omul % aacum este el acum % nu a mai existat &n trecut. *eci, &ntr%o anumit msur, metodele tradiionale nu sunt cele maiadecvate.

  stfel, corpul a suferit schim!ri uriae. )l nu mai este la fel de natural ca atunci cnd Patanjali i%a dezvoltatsistemul su de Co'a. )l este cu totul diferit. )ste att de denaturat, &nct nici o metod tradiional nu &i mai poate fide vreun ajutor.

  &n trecut Co'hinii nu aveau dreptul s ia medicamente % a!solut deloc % &n msura &n care modificrile de ordinchimic fac aplicarea metodelor nu numai dificil, ci i periculoas. Mai mult, &n zilele noastre &ntre' mediul am!ianteste alterat: omul, apa, societatea, condiiile de via. -imic nu mai este natural.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  30/108

  Meditaia *inamic 9i alte tehnici concepute de Osho este descris detaliat &n cartea "Meditaia *inamic".Metoda se compune din cinci etape de zece minute fiecare. Prima const &ntr%o respiraie profund, rapid, haotic,practicat &n scopul trezirii ener'iei. doua const &ntr%un catharsis, o eli!erare a represiunilor ce au devenitcontiente prin procesul respirator. Armeaz apoi a treia etap: repetarea ener'ic a sunetului u, care atin'e centrulsexului i face ener'ia s urce &n corp. ceast etap este urmat de zece sau cincisprezece minute de tcutnemicare 9meditaia propiu%zis. )xerciiul se &ncheie cu zece sau cincisprezece minute de cele!rare, &n care neexprimm !eatitudinea simit &n a patra etap i pe care o redm universului cu mulumire. pentru inim, astfel &nctaspiraiile acesteia sunt reprimate.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  31/108

  neputincioas, &nele'erea nu are nici un sens dect dac provine din om!ilic, de la rdcini. &nele'erea intelectualnu aduce cu sine schim!area.

  6ealitatea ultim nu se poate cunoate prin &neles, deoarece faptul de a aciona &n mod cere!ral v pune &nconflict cu rdcinile din care ai provenit. Orice pro!lem provine din faptul c v%ai &ndeprtat de om!ilic.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  32/108

  vala!ile sau nu pentru un individ determinat, pentru un mental, pentru o atitudine specific.*ac privesc situaia aa cum este ea, omul contemporan este att de schim!at &nct are nevoie de metode, de

  tehnici noi. Metodele haotice reprezint un ajutor pentru mintea contemporan, &n msura &n care aceast minte este %ea &nsi % haotic. cest haos, revolta omului mo%dern, o'lindete revolta corpului contra minii i contra aciunii salerepresive. Pentru a ne exprima &n termenii sistemului Co'a, este revolta centrilor inimii i om!ilicului contracreierului.

  7i aceti doi centri se rzvrtesc &mpotriva creierului deoarece acesta din urm a monopolizat &ntre'ul teritoriu alsufletului uman. 7i aceast situaie a devenit intolera!il. a se explic de ce universitile sunt locuri &n caredomnete re!eliunea. cest lucru nu este &n%tmpltor. *ac privim societatea ca pe un corp or'anic, putem considerauniversitatea ca fiind capul, creierul.

  *in cauza felului de a fi re!el al mintii moderne, aceasta este foarte indul'ent fa de metodele suple i haotice.Meditaia dinamic ajut &ndeprtarea centrului de contiin de creier. stfel, adeptul acestei metode &nceteaz sdoreasc s se revolte, &n msura &n care cauza revoltei sale dispare. )l se simte !ine.

  Pentru mine meditaia nu provoac numai o renatere, o transformare a individului( ea pune i !azele pentru otransformare a societii &n ansam!lul ei, a fiinei umane ca atare. Omul are de ales &ntre a se sinucide i a%itransforma propria ener'ie.

  2. 3O,URILE EOTERI,E- UN O*TA,OL #N RO,EUL &E ,RE+TERE

  Exist o diviziune ntre corp i minte, materie i contiin, lume fizic i lume spiritual /um s facem pentru atranscende corpul i mintea pentru a cunoate contiina spiritual

  re!uie s &nele'ei &n primul rnd c divizarea &n corp i minte este a!solut inexistent. *ac luai &nconsiderare o asemenea divizare, nu vei ajun'e niciunde: &nceputurile false duc la impasuri. *intr%un asemenea demersnu va rezulta nimic, fiecare pas fcut avnd propria sa lo'ic de evoluie. l doilea pas se face &n funcie de primul, altreilea &n funcie de al doilea etc. )xist o secven lo'ic. *eci &n momentul &n care facei primul pas, realizaioarecum ale'erea &ntre'ului drum.

  Primul pas este mai important dect ultimul, &nceputul este mai important dect sfritul, deoarece sfritul nueste dect o &mplinire, o cretere. *ar noi ne ocupm &ntotdeauna de final &n loc de &nceput, de rezultate &n loc demijloace. $copul &m!rac pentru noi o att de mare semnificaie &nct pierdem din vedere smna, &nceputul. 7i

  ;3

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  33/108

  continum s vism, fr a cunoate &ns niciodat realitatea.cest concept de fiin divizat, de existen &n cadrul dualitii 9corpKminte( fizicKspiritual face loc unui demers

  eronat. )xistena este una: diviziunile sunt de ordin mental. +elul specific &n care mintea privete lucrurile creaz dualitatea.*iviziunea domnete doar &n &nchisoarea minii.

  Mintea nu poate funciona altfel. )a nu poate concepe un &ntre'. Mintea tinde s fie coerent, are o!sesiacoerenei. )a nu poate concepe faptul c &ntunericul i lumina ar putea reprezenta un &ntre'. Pentru ea acest lucru esteincoerent, paradoxal.

  Mintea nu poate dect s creeze poli opui: *umnezeu i diavolul, viaa i moartea, dra'ostea i ura. um aiputea oare concepe voi caiu!irea i ura s fie una i aceeai ener'ie5 Pentru minte este ceva dificil. fn consecin, ea &mparte, separ, divizeaz.stfel, dificultatea se estompeaz. Ara este opusul iu!irii i iu!irea este opusul urii. $e creaz astfel o coeren, iarmintea se linitete. *iviziunea este deci o facilitate necesar minii, &ns ea nu este un adevr, ea nu este o realitate.

  )ste comod s v &mprii &n dou: corpul i voi. -umai c, odat cu diviziunea, o luai pe un drum 'reit. 7i dacnu revenii pentru a reface primul pas, vei rtci viei &ntre'i fr rezultat, deoarece un prim pas fcui pe un drum'reit conduce i la ali pai fcui pe acelai drum. *eci, ale'ei mai &nti un &nceput just. mintii%v c voi i corpulvostru nu sunt dou lucruri distincte, "voi" i "corp" nefiind numite astfel dect pentru comoditatea lim!ajului. *inpunctul de vedere al existenei, ele nu sunt dect unul i acelai lucru.

  &mprirea &n dou este artificial, tn realitate voi v percepei &n mod unitar, pro!lema neaparnd dect odat cu'ndirea. *ac este provocat o suferin ce are drept cauz corpul fizic, &n momentele respective simii c suntei

  unit cu e0 *iviziunea nu intervine dect ulterior, odat cu analiza.tn clipa prezent, diviziunea este inexistent. stfel, dac o persoan arunc un pumnal spre voi, &n cliparespectiv diviziunea nu exist. -u v vei 'ndi c v ucide corpul, ci v 'ndii c v ucide. -umai mai trziu,atunci cnd accidentul a devenit o amintire, &ncepei s%l divizai fi luai &n considerare, reflectai asupra lui.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  34/108

  onflictul ar fi a!surd, pentru c nu tim care o va suprima pe care. ine lupt cu cine5 *ac v simii !ine &n corpulvostru, vei face primul pas pe drumul cel !un. 2ar diviziunea, reprimarea, nu vor avea loc.

  *ac v separai de corpul vostru, atitudinea voastr va avea o seric de urmri. u ct &l rene'ai mai mult, cuatt mai mare va fi sentimentul de frustrare. -u ne putem rene'a corpu0 Putem cunoate o perioad de armistiiu,&ns va urma &nfrn'erea. 7i cu ct v vei simi mai frustrat, cu att mai mare este diviziunea, prpastia &ntre voi icorpul vostru. Ostilitatea voastr fa de el crete zi de zi. orpul vostru vi se pare foarte puternic i credei cacesta este motivul care v &mpiedica s%l &nvin'ei.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  35/108

  pierde savoarea, parfumul cestea rezult dintr%o aranjare specific a cuvintelor, dintr%o folosire specific acuvintelor. 7i acest lucru nu este traducti!il.

  eea ce tre!uie deci s ne amintim de la &nceput este faptul de a evita diviziunea, &n caz contrar neputnd fixaun &nceput !un. -u &nele'ei prin aceasta faptul c tre!uie s cultivai conceptul conform cruia "sunt unul". -u.0sai conceptele de%o parte( avansai &n i'noran % &n umila i'noran % cu aceast afirmaie fundamental: "-u tiu".

  *ac v spunei: "$unt unul. orp i minte, formeaz o unitate.", afirmaia voastr presupune &nc diviziunea.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  36/108

  &n consecina, nu v distrai cu aceste jocuri ver!ale: "corpul i mintea sunt divizate" sau " corpul i mintea suntuna". 0sai%le de%o parte. )le sunt interesante dar inutile. )le nu v duc niciunde. hiar i &n cazul &n care veidescoperi adevruri, acestea nu sunt dect ver!ale. e v vor &nva cuvintele5 $unt deja mii de ani de cnd minteavoastr se distreaz cu ele. $unt puerile % orice joc ver!al este pueril. hiar dac &l jucai cu toat seriozitatea. Putei'si o mulime de idei pentru a &ntri punctul vostru de vedere, putei 'si alte semnificaii, dar acesta nu este dect unjoc. 0im!ajul este util, desi'ur, &n viaa de toate zilele, dar nu &l putei folosi &n inutul profunzimilor, care este undomeniu non%ver!al.

  0im!ajul nu este dect un joc *ac descoperii asocieri &ntre domeniul ver!al i non%ver!al, nu &nseamn csuntei &n posesia unui secret esenial. -u. O mulime de asocieri par importante, dar &n realitate ele nu sunt foartesemnificative. )le &i datoreaz existena creaiei incontiente a minii.

  Mintea uman este % &n esena ei % similar &n &ntrea'a lume, astfel &nct tot ceea ce ea a dezvoltat are tendina dea prezenta asemnri. stfel, cuvntul "mam" este aproape acelai &n toate lim!ile. 7i nu din cauza unei semnificaiioarecare, ci datorit faptului c sunetul ma este acela pe care copilul &l pronun cu cea mai mare uurin. Odat cesunetul exist, putei crea datorit lui diferite sunete( dar un sunet nu este nimic mai mult dect un sunet. opilul emitesunetul ma, dar voi &niv &l percepei ca pe un cuvnt

  $e &ntmpl ca o serie de cuvinte s se asemene, 2ntr%un mod cu totul &ntmpltor. stfel cuvntul "*umnezeu" &nen'lez 98od &nsemn cine 9do' citit invers. )ste o coincideni cestei inversiuni noi li 'sim un sens, &n msura&n care un cine ne pare z!urdalnic, *umnezeu fiind invers. 2nterpretarea ne aparine. )ste posi!il, de asemenea, capentru a denumi ceea ce este invers *ivinului, s se creeze acest cuvnt: do' 9cine peniru a decide apoi s numimastfel specia cine. -u este nici o relaie &ntre cele dou nume dar. 2n cazul 2n care creai una, ea va avea % pentru voi% o semnificaie.

  Putei crea similitudini peste tot. Putei crea un vast ocean de cuvinte reprezentnd nenumrate similitudini. $lum de exemplu cuvntul "maimu" monLeC. *ac v jucai cu acest cuvnt, vei 'si asocieri, asocieri care ar fi fostimposi!ile &nainte de *arQin. cum tim c omul 9manprovine din maimu 9mon7e+, astfel &nct "mon7e+ %man&7e+ este cheia %7e+ omului 9man. lii au fcut asocieri diferite, susinnd c &ntre maimu i ora exist o anumitarelaie din cauza mintii lor( ca omul are mintea unei maimue.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  37/108

  semnificative, descoperirea este lipsit de sens, ne%pertinent. Pentru cei preocupai de spiritualitate, aceastpro!lem rmne mar'inal.

  *ar mintea nostr este tcut astfel &nct ne fondm cutrile pe idei preconcepute. *ac eu cred c musulmaniisunt fiine rele, voi 'si ar'umente pentru aceasta idee i pn la urm 4mi voi demonstra c am dreptate. 7i &n acestcaz, de fiecare dat cnd voi &ntlni un musulman, &i voi o!serva &n special defectele i nimeni nu m va puteaconvin'e c m &nel, deoarece posed pro!a contrar.

  An altul, pentru care musulmanii sunt fiine !une, &ntlnind acelai individ, va avea despre el o prere diferit.7i va remarca la el trsturile care pledeaz &n favoarea !untii. #inele i rul nu sunt opuse % ele exist unulalturi de cellalt. Omul are posi!ilitatea s fie i una i cealalt, astfel &nct vei putea 'si &n el ceea ce vintereseaz. &n anumite situaii el va fi o fiin !un, &n altele o fiin rea. /udecile voastre depind mai mult dedefiniiile voastre dect de situaiile &n sine. )le sunt &n funcie de punctul vostru de vedere t de aprecierea voastr.

  stfel, dac voi credei c i'ara este rea, ea devine astfel &n mod efectiv. *ac v 'ndii c o atitudine sau altaeste rea, ea va deveni astfel. &n timpul acestei conferine dac o persona adoarme i vei crede c acest lucru nu este!un, atunci nu va fi !un. *ar, 2n realitate, nimic nueste!un, nimic nu este ru. Poate exista cineva care, vznd opersoan &ntinzndu%se i adormind fn mijlocul prietenilor, va crede c acest lucru este !un, deoarece este suficient delipsit de prejudeci. 0ucrurile devin !une sau rele &n funcie de atitudinea voastr.

  m citit o carte ce descrie experienele fcute de . $. -eill la coala sa din $ummerhill. )l a creat un nou tipde coal, &n care domnete li!ertatea totala. )ra directorul colii, dar nu preda nici o materie, &ntr%o zi, unnul dinprofesori fiind !olnavi, 2e%a cerut !ieilor s nu fac 'l'ie. *ar odaia cu venirea serii a iz!ucnit o ceart &n cameraalturat celei &n care sttea profesorul. -eill urca scrile, tar copii auzind c vine cineva, devenir linitii i&ncepur s &nvee. -eill se opri &n faa ferestrei, fn acel moment unul din !iei 9care se prefcea c se pre'tete deculcare ridica privirea i%l vzu. fi avertiza pe ceilali, spunnd: "-u este dect -eill. *ai%i drumul> -u era nevoies ne oprim., i scandalul re&ncepu. 2ar -eill era directorul colii>

  -eill a scris: "+aptul c nu 2c era fric, i &i spuneau( N-u e nevoie s facem linite, este doar -eill m%a 2aculfericit" -iciun alt director de coal nu a reacionat vreodat ca el. -iciunul>

  6eaciile voastre depind deci de voi, de maniera &n care definii lucrurile. -eill vedea &n reacia lor iu!ire, dar nueste vor!a % nici aici %dect de o definiie. 8sim &ntotdeauna ceea ce cutam, i putei 'si orice &n lume dac&ntreprindei cutarea cu suficient seriozitate.

  *eci, nu v 4ncepei cutarea avnd mintea fixat asupra unui scop. &ncepei, pur i simplul avea o minte carecerceteaz nu &nsemn c neaprat cutm ceva, ci c suntem &n stare de cutare. )xist o investi'aie, doar att % oinvesti'aie fr idei preconcepute, fr s tim exact ceea ce cutm. -oi nu 'sim lucrurile dect &n msura &n care lecutm.

  $emnificaia episodului !i!lic al turnului #a!ei este c odat cu lim!ajul apare diviziunea. 7i nu pentru coamenii au &ncepui s vor!easc lim!i diferite: ci au &ncepui, pur i simplu, s se exprime. Odat cu apariia cuvntuluise nate i confuzia( odat cu exprimarea apare diviziunea. -umai &n tcere exist unire.

  Multe persoane i%au ratat viaa cutnd un lucru sau altul. *ac luai un lucru &n serios, este foarte uor s vpierdei timpul cu el. v juca folosind cuvinte este o activitate att de mulumitoare pentru e'o, &nct v puteipetrece &ntrea'a via fcnd acest lucru. hiar dac este un joc reuit, un joc amuzant, el este lipsii de sens pentru opersoan interesat de dimensiunea spiritual. utarea spiritual nu este un joc. Putei juca acelai joc folosind

  ;D

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  38/108

  numerele. Putei realiza comparaii, putei analiza de ce exist D zile &ntr%o sptmn, D note muzicale, D sfere, Dcorpuri. *e ce &ntotdeauna D5

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  39/108

  folosea dect ; cifre: 1,3 i ;. Orice pro!elm se poate rezolva cu trei cifre % la fe> de !ine ca i cu noua. )instein nufolosea dect dou cifre: 1 i 3. &n acest caz numrtoarea este: 1,3,1G, A ... -oua ni se pare c lipsesc opt cifre, dar nulipsete nimic( este doar o idee.

  -oi credem cu trie c ; vine dup 3. *e fapt, nu este o!li'atoriu 9dar acest joc deruteaz mintea. redem c 3R3fac &ntotdeauna =, &n realitate nefiind neaprat aa. *ac recur'ei la un sistem cu dou cifre, 3R3 va fi e'al cu 11. &nacest caz, totui, "A" i "=" au aceeai semnificaie. Putei spune c dou scaune plus dou scaune fac pairu scaune, sauunsprezece. -umai c, oricare ar fi sistemul la care v referii, numrul de scaune rmne identic din punct de vedereexistenial.

  Putei 'si motive la orice: de ce sptmna este de apte zile, de ce ciclul menstrual al femeii este de douzeci iopt zile, de ce exist apte note muzicale, de ce exist apte sfere. 7i poate c se &ntmpl uneori ca &n toate acestea sexiste &ntr%adevr un moliv ascuns.

  stfel, cuvntul en'lezesc 'menses" 9menstruaie &nseamn o lun. )ste posi!il c 2a &nceput luna s fi fostnumrat &n conformitate cu ciclul menstrual, &n msura &n care ciclul menstrual al femeii reprezint o perioad fix:douzeci i opt de zile. )ra un mijloc comod pentru a numra trecerea zilelor.

  $au, altfel, acestea pot fi numrate datorit 0unii *ar, &n acest caz, perioada numit "o lun" este de treizeci de zile.0una crete timp de cincisprezece zile, apoi descrete, i &n a treizecea zi, ciclul ei s%a &ncheiat.

  *ac sta!ilim durata lunilor pe !aza 0unii, atunci luna este de treizeci de zile. *ac, dimpotriv, ne !azm pe

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  40/108

  8urdjieff. Poeii, ne!unii, artitii, 'nditorii sunt toi su!ju'ai de 0un. re!uie s existe un motiv. Omul tre!uie: sreprezinte o hran.

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  41/108

  Mentalul caut &ntotdeauna altceva, el nu se afl niciodat aici%i%acum. Mentalul nu este niciodat aici. Mai mult,oamenii se simt &ntotdeauna atrai de teorii: "&n muntele Meru ceea ce este real se &ntmpl chiar &n clipa respectiv.re!uie s mer' acolo, s 'sesc maetri de acolo, i astfel m voi transforma."

  -u fii victima unor asemenea teorii. hiar dac ele au o oarecare !az, nu cedai &n faa atraciei lor. el care vvor!ete are poate dreptate, dar motivul atraciei voastre este fals. 6ealul este aici%i%acum( este 2n voi chiar &naceast clip. 0ucrai aupra voastr. Pentru c, fie si &n muntele Meru, este necesar o &ntoarcere spre sine. &n final,descoperim c muntele respectiv este aici, c i!etul este aici: "ici, &nlun%trul meu. 2ar eu care hoinream,hoinream peste tot.%"

  u ct un sistem este mai raional, cu att el se articuleaz mai puin i tre!uie s introducem un elementiraional. *ar, din momentul &n care facei acest lucru, mentalul este tul!urat. 0sai deci sistemele de%o parte( faceiun salt &nspre aici%i%acum.

  4. I5OLO$IA VIELOR

  4i putea s ne explicai ce nele#ei prin vis-oi avem apte corpuri care se numesc: fizic, eteric, astral, mental, spiritual, cosmic i nirvan&c. +iecare corp are

  lipul su propriu de vis. orpul fizic este cunoscut tn Occident su! numele de contient, corpul eteric su! acela deincontient. 2n timp ce corpul astral poart numele de incontient colectiv.

  orpul fizic &i creaz propriile sale vise. *ac avei stomacul deranjat, acest fapt creaz un tip specific de vise(dac suntei !olnavi, dac avei temperatur, acest fapt creaz de asemenea un tip specific de vise. An lucru este si'ur:visul provine dintr%o disfuncionalitatc.

  *ac nu suntei tn apele voastre, dac suntei !olnavi fizic, acest fapt creaz o cate'orie specific de vise( deci unvis de ordin fizic poate primi un stimul din lumea exterioar. $ presupunem c dormii. *ac picioarele v suntacoperite de un vemnt ud, &ncepei s visai Poate vei visa c trecei un ru. *ac avei pus o pern pe piept,

  &ncepei s visai Poate vei visa c o persoan este aezat deasupra voastr, sau c a czut pe voi o piatr. 2at ctevavise care au la !aza lor corpul fizicorpul eteric 9al doilea corp viseaz &n felul su. cest tip de vis a suscitat numeroase confuzii &n psiholo'ia

  occidentala. +reud le%a interpretat &n mod eronat, confundlndu%le cu vise cauzate de dorine reprimate. )l a &neles &nmod corect visele care ii au ori'inea 2n dorinele reprimate, numai c acestea fac parte din domeniul primului corp(al corpului fizic *ac v reprimai dorinele fizice 9dac postii de exemplu, este posi!il s visai mici dejunuri. $audac v reprimai dorinele sexuale, este aproape si'ur c; vei ese un vis aflat >n le'tur cu acest su!iect. *ar acesttip de vis aparine primului corp. orpul eteric nu a fost o!iectul unei investi'aii psiholo'ice, visele care sunt le'ate

 • 8/13/2019 Revolutia Interioara de Osho

  42/108

  de el fiind interpretate ca avndu%i ori'inea &n primul corp 9corpul fizic. $%au creat astfel multe confuzii.orpul eteric arc posi!ilitatea de a cltori prin vise. )l arc posi!ilitatea s prseasc partea fizic a corpului.

  *ac vi ic reamintii, ele vor aprea ca vise, &ns ele nu sunt vise similare cu cele ale corpului fizic orpul eteric poateprsi 2n timpul somnului &nveliul fizic. orpul vostru fizic este &n pat, dar corpul vostru eteric &l poate prsi icltori 2n spaiu. )l nu este limitai de spaiu( pro!lema distanelor nu exist pentru el. ei care nu &nele' acest lucru,cei care nu recunosc existena corpului eteric, vor interpreta aceast posi!ilitate ca aparinnd domeniului incontient.)i &mpart omul &n contient i incontient, spunnd c visele fiziolo'ice sunt "contiente", iar visele corpului eteric"incontiente". )le nu sunt incontiente. )le sunt la fel de contiente ca i visele fiziolo'ice, 2ns pe un alt plan. *ac

  devenii contieni de corpul vostru eteric, visele care sunt le'ate de acesta vor deveni contiente.0a fel cum visele fiziolo'ice &i pot avea ori'inea &n lumea exterioar, tot astfel i cele din corpul eteric pot fiprovocate, stimulate din exterior. Anul din mijloacele este utilizarea dtmantras. numir determinat, o nadadeterminat 9un cuvnt specific care intr &n rezonana &n mod repetat cu centrul eteric poate crea vise, viziuni eterice.)xist un numr foarte marc de metode. $unetele reprezint una din ele.

  $ufitii au folosit parfumurile. Mahoraed &nsui iu!ea mult parfumurilc. An parfum specific poate determina unvis specific

  ulorile sunt, de asemenea, un ajutor &n acest domeniu. 0ead!eatcr a avut &ntr%o zi un vis &n care vedea al!astru %numai al!astru % dar o nuan specific. &ncepu s caute aceast nuan de al!astru &n &ntrea'a lume. *up civa ani, a'sit%o &n sfrit &ntr%un ma'azin din 2talia: era o catifea care avea acea nuan specific de al!astru. &ncepnd cumomentul respectiv, catifeaua a fost folosit pentru a crea vise eterice i altor persoana distinct, a disprut. )xist uncellalt impersonal % existena &n totalitate%i voi.

  * * *

  u toate acestea, ru'ciunea rmne % la rndul ei % o &ntlnire, astfel &nct va veni i clipa &n care va tre!ui s otranscendem. &n cadrul ru'ciunii, entitatea care se roa' i *ivinul: !a7ta i !a#8an sunt dou entiti distincte.6u'ciunea rmne o &ntlnire. ceasta explic de ce Meera sau sfnta ereza au putut folosi termeni sexuali pentru adescrie experienele lor fcute &n starea de ru'ciune.

  )ste !ine s meditai &n momentele &n care v simii &ntr%o stare adecvat ru'ciunii. 7i &n acest caz, pstrai%vcalitatea de martor. onstatai comuniunea care exist &ntre voi i totalitate, fapt ce necesit o contiin foarte su!til.*ac suntei capa!il s rmnei contient &n cadrul &ntlnirii voastre cu totalitatea, vei transcende simultan entitatea"voi" i totalitatea. $untei totalitatea. 2ar aceast totalitate este dincolo de dualitate, ea este o unitate perfect.

  ceast unitate este cutat de unii prin intermediul sexului, de alii prin iu!ire, de alii prin ru'ciune. spiraia

  tuturor se &ndreapt spre aceast unitate. hiar i prin intermediul actului sexual. #ucuria v &nconjoar, deoarecetimp de o clip, cunoatei unitatea. ctul sexual se desface, devine iu!i


Recommended