+ All Categories
Home > Documents > Revista Regio Nr 24 din 2013

Revista Regio Nr 24 din 2013

Date post: 23-Nov-2015
Category:
Upload: fionarml4419
View: 17 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
Description:
Itinerariu de vacanta REGIO - proiecte, bani europeni pentru cultura autohtona
32
nr. 24, iulie 2013 REviStA Muzeul Antipa – un exemplu de reuşită „Cultura reprezintă efigia ornamentală a unei țări” - Ion Caramitru O perlă a coroanei culturale a Municipiului Fălticeni Rustic şi gustos - tradiţii şi obiceiuri populare din Bihor Emoţii sibiene În judeţul Prahova, turiştii învaţă despre traseul fructelor, din livadă până în cramă
Transcript
  • nr. 24, iulie 2013

    R E v i S t A

    Muzeul Antipa un exemplu de reuit

    Cultura reprezint efigia ornamental a unei ri - Ion Caramitru

    O perl a coroanei culturale a Municipiului Flticeni

    Rustic i gustos - tradiii i obiceiuri populare din Bihor

    Emoii sibiene

    ItInerarIu de vacan regIo

    n judeul Prahova, turitii nva despre traseul fructelor, din livad pn n cram

  • www.inforegio.ro2

    Bani europeni pentru cultura autohton

    n urm cu exact un an scriam primul editorial pentru revista pe care o citii acum. Descopeream, alturi de echipa editorial, cu uimire, ce nseamn bugetul comunitar, att pentru Romnia, ct i pentru toate celelalte ri din Uniunea European. V mrturisesc c am avut nevoie de o documentare serioas, amnunit, pentru a nelege pn n cele mai mici detalii proiectul la care urma s lucrm. Pn n acel moment, tratam subiectul, n emisiunile de tiri pe care le moderam la televiziune, doar din perspectiva nefericit a fondurilor necheltuite. A sumei uriae pe care Romnia o avea la dispoziie, acolo, undeva, la Bruxelles, ntro puculi uria, inut sub un lact fr cheie de paznicul trezorier al Uniunii Europene. Uoruor, cu exemplele concrete n fa, cu reuitele attor instituii ale statului, ale antreprenorilor privai, ale lcaurilor culturale, am priceput c banii europeni nu sunt o Fata Morgana. C i putem atinge mai uor dect suntem tentai s credem, doar cu seriozitate, proiecte viabile i onestitate. Eram uimit ce man cereasc pot fi fondurile nerambursabile pentru firme, coli, muzee, ceti, ateliere, iar enumerarea poate continua pe nc dou pagini. n numrul de fa, neam propus s abordm studiul i prezentarea ctorva proiecte culturale susinute din fondurile structurale. O analiz extrem de interesant, referi toare la Muzeul Naional de Istorie Natural Grigore Antipa din Bucureti, vei citi n paginile 8 9. Peste 13 milioane de euro a costat renovarea instituiei, bani venii de la Ministerul Culturii, dar i dintrun mprumut european.

    Ei bine, odat cu modernizarea, numrul de vizitatori a crescut la peste 400 de mii de oameni pe an. Dac nmulim cu 20 de lei, preul mediu al unui bilet de intrare, obinem o sum deloc de neglijat: opt milioane de lei. Adic aproape dou milioane de euro. Iat cum, banii investii cu cap, cu grij, aduc, la rndul lor, ali bani. Muzeul are acum din ce s susin o parte nsemnat a cheltuielilor, blocajele financiare bugetare sunt de domeniul trecutului. Trecnd mai departe, v propun i studiul de caz din paginile 24 25. Teatrul Naional Bucureti capt haine noi, sli moderne, foaiere elegante, n concordan cu preteniile specta torilor din secolul XXI. i de aceast dat, ca n attea i attea alte cazuri, banii au reprezentat cheia succesului proiectului. i am subliniat numai exemplele din Bucureti. ns, n toat ara gsim proiecte interesante i reuite. Muzeul de Art Ion Irimescu din Flticeni, Biserica Evanghelic din Sibiu sunt alte lcauri modernizate, ale cror poveti le gsii n actualul numr al revistei Regio. Nu n ultimul rnd, subliniem i interviul cu maestrul Ion Caramitru, care a avut amabilitatea i i mulumim pe acesat cale de a rspunde ntrebrilor noastre ntrun moment dificil, n care se confrunt cu probleme de sntate. Convins s vam strnit interesul, numi rmne dect s v urez lectur plcut. V dm ntlnire din nou, cu revista Regio, n toamn i promitem s revenim cu subiecte la fel de importante.Vacan plcut!

    Editorial

    RedactoR-ef: Mihai CRAIURedactoRi: Ctlin ANTOHE, Vlad IONESCUfotoGRaf: Dinu TARNOVANGRaficiaN: Cristian SCUTELNICUSPeciaLiSt dtP: Lioara MARE

    R e V i S t a R e G i owww.inforegio.ro; e-mail: [email protected]; tel.: 0372 11 14 09

    ISSN 2069 8305 2069 8305

    TIpRIT LA SC TIpOMAR pROD COM IMpEx SRLStr. General Berthelot nr. 24, Sector 1, Bucureti,

    Tel./Fax: 031/425.53.69, [email protected], www.tipomar.ro

    cooRdoNatoR PRoiect aM PoR: Daniela SURDEANU

    Vlad IONESCU www.inforegio.ro

  • IUlIE 2013 3

    Sumar

    REgIO N ROMNIA

    04 Cultura reprezint efigia ornamental a unei ri Ion Caramitru08 Muzeul Antipa un exemplu de reuit

    10 Emoii sibiene12 Rustic i gustos Tradiii i obiceiuri populare din Bihor14 O perl a coroanei culturale a Municipiului Flticeni

    16 n judeul Prahova, turitii nva despre traseul fructelor, din livad pn n cram19 Comunicatorii Regio fac schimb de bune practici20 Visul unui fan22 tiri regionale

    24TEATRUL NAIONAL BUCURETI

    Dup o investiie de 51 de milioane de euro, vom avea una dintre cele mai moderne instituii culturale din Europa

    BANI EUROPENI N UNIUNEA EUROPEAN

    26SPANIA

    Bani europeni pentru transformarea radical a unui complex minier n obiectiv turistic

    28UNGARIA

    Reabilitarea unui palat din secolul XVIII d un nou impuls turismului lng lacul Balaton

    30 Agend31 S mai i zmbim!

  • www.inforegio.ro4

    Regio n RomniaInterviu

    Vlad IONESCU

    Cultura reprezint efigia ornamental a unei ri

    Ion Caramitru

    Un dialog cU ion caramitrU nseamn ntotdeauna o lecie de via, de moralitate, de bun sim i adevr. maestrul a avut amabilitatea s stea de vorb cu noi ntr-un moment dificil, la doar patru zile dup o operaie despre care, zmbitor, spunea c se mir c presa nu a aflat. Gndurile sale despre cultur, despre epoca pe care o traversm, despre criz i multe altele, n cele ce urmeaz.

    n ultimele dou decenii, cultura a fost deplns ca fiind cenureasa buGetului naional. mai este adevrat acest lUcrU?

    Ca s fim sinceri, cnd a fost, cnd na fost Cenureas. Eu nu pot s m plng. n perioada mea

    de ministeriat am avut un buget mulumitor. E adevrat c pentru asta miam depus dou demisii care miau ntors bugetul ce fusese tiat. Cred c e o marot chestiunea asta, c pentru cultur nu se gsesc bani, c, dac e nevoie n alt parte, mai bine se taie de la cultur. Eu am putut demonstra contrariul. Iar bugetul pe care lam avut n primul an de ministeriat pentru refacerea monumentelor a fost de 36 de ori mai mare dect cel al predecesorului meu. Programul naional de restaurare a monumentelor pe care lam nfiinat funcioneaz i acum; sigur c depinde de politica guvernului, de prioriti. Nu mai sunt la curent cu acest lucru. n ultimii ani, sau redus foarte mult fondurile pentru cultur. A intervenit un program de reduceri de cheltuieli, de reduceri de personal. Mie team ca toate acestea s nu afecteze terminarea

    restaurrii Teatrului Naional din Bucureti. Pe de alt parte, trist este c bugetele alternative s le numesc aa pentru evenimentele importante, cultural vorbind, sau redus aproape pn la zero. Sponsorii au disprut, pentru c legea nu le permite s doneze dect 5% din venitul brut i doar dac au profit. n general, firmele raporteaz un profit aproape de zero. Aa c sunt extrem de rare momentele n care mai gsim sponsori.

    Biblioteca Naional

  • IUlIE 2013 5

    America. Acolo nu exist un minister al culturii, dar marile fundaii acoper toate nevoile culturale ale unui stat imens, aa cum este America.

    teatrele romneti, cel puin cele din bucureti, joac majoritatea pieselor cu casa nchis. care este explicaia acestui lucru?

    Am lsat preurile ct mai jos cu putin, nu am putut face o politic de mrire a preurilor n plin criz.

    Oamenii vin la teatru nu pentru lux, nu pentru entertainment, ci pentru c i gsesc un loc de referin. Numrul mare de spectatori pe care lam avut dea lungul anilor a crescut i cu 180%, n momentele bune. Toate acestea, la un loc, aduceau Teatrului Naional un buget mulumitor. Totalul veniturilor din bilete a reprezentat, dac nu exagerez, un fel de record naio nal, ntre 18 i 20% din totalul cheltuielilor. Cele mai mari cheltuieli sunt, ns, n cadrul Teatrului Naional. Este un edificiu. nclzirea, lumina, toate serviciile de mentenan care se fac cu firme, pentru c nu mai avem personal, duc la o singur concluzie: fr ajutor de la stat, Teatrul Naional moare, nu poate tri din ncasrile aduse de biletele vndute. Fr ajutor de la stat, niciun teatru nu poate supravieui n acest moment. E nevoie de o reform, trebuie schimbat totul. Ungurii, de exemplu, au fcut un gest radical, au anulat contractele pe termen nedeterminat. Dar nu actorii sunt problema. Teatrul Naional avea 500 de angajai acum mai sunt 400. Actori erau 100, restul de 400 de oameni reprezentau serviciile. Deci ei actorii reprezint cam 25%.

    Regio n RomniaInterviu

    n al treilea rnd, sunt voci cinice care spun aa: cu bani, fr bani, cultura merge nainte. Total fals. Cultura reprezint efigia ornamental a unei ri. Nimic nu e lipsit de cultur n tot ce se ntmpl pozitiv n societate. Cultura nu nseamn numai arte, cultura nseamn cerce tri, inventic, geniu. Aici m izbesc eu de neputina de a nelege. Fac paralele an de an n ultimii douzeci de ani cu ce se ntmpla n Romnia nainte de Revoluie. guvernele erau ocupate atunci de minitri mai puin doci sau semidoci, cu rare excepii. La Consiliul Culturii se perindau tot felul de nchipuii. Pot s neleg c atunci le era team de cultur, se simeau ameninai de ea. Acum, guvernele sunt formate din intelectuali de marc: profesori universitari, juriti, medici i iat c cine are de suferit e tocmai cultura. Este un paradox.

    deci cUltUra are nevoie de sprijin de la buGetul de stat?

    Obligatoriu! Sau poate trebuie reinventat sistemul. De exemplu, s l adoptm pe cel care funcioneaz n

    Ateneul Romn

  • www.inforegio.ro

    Regio n Romnia

    6

    Interviu

    ai declarat, cu ocazia primirii stelei din piaa timpului, c Suntem n primele rnduri ale teatrului mondial. oriunde merge teatrul romnesc, las urme adnci, artitii romni sunt recunoscui ca atare. ce nseamn aceast recunoatere pentrU mediUl teatral romnesc? dar pentru tinerii absolveni?

    nseamn foarte mult. Reprezint un important orizont de ateptare. TNB, Bulandra i toate celelalte teatre ntreprind turnee n toate rile i artitii sunt vzui n producii excepionale. Nu poate exista o bucurie mai mare pentru un artist. Este o recunoatere peste hotare a teatrului romnesc.

    i este la fel de important i pentru tineri ? ei au aceleai sanse pe care le-ai avut dvs.?

    Sigur c au, n msura n care sunt distribuii n piesele care pleac peste hotare. i putem s ne amintim de spectacolele lui Purcrete, cu foarte muli tineri. Ei au fcut turnee n toat lumea. Depinde i de festivalul care te invit. Problema tinerilor este alta. Schemele bugetarilor sunt nchise. Nu se fac angajri.

    revenind la teatrUl naional bucureti, proiectul de reconstrucie este UnUl dintre cele mai mari sau cel mai mare din romnia, iar o parte din fondUri provine de la banca de dezvoltare a consiliului europei. ct de Greu a fost sa obinei aceste fondUri?

    S ne amintim cum au venit aceti bani n ar. guvernul Triceanu a fcut un mprumut specific pe cultur de la aceast banc, bani pe care ia mprit pe obiective. Au fost dou obiective mari instituii de anvergur care funcioneaz n interiorul unor monumente istorice i cldiri de interes public:

    Casa Armatei

  • IUlIE 2013 7

    Biblioteca Naional i TNB. Numai c nu toi banii vin de acolo, o parte vine de la guvern. Aproape jumtate din fonduri neau fost date de executive. Odat nceput construcia la un asemenea edificiu, guvernele au neles acest lucru, iar lucrurile au mers bine.

    cum va arta teatrul naional din bucureti la ncheierea proiectUlUi?

    Dac intrai pe Internet, vedei imagini virtuale, att din interior, ct i din exterior. Va arta splendid. Va avea un teatru n aer liber, pe acoperi. Refacem Lptria lui Enache. Cafenele, florrii, trei sli noi dou sunt gata, iar a treia va fi terminat pe 1 iulie, vorbim de fosta sal de pictur de decoruri.

    Regio n RomniaInterviu

    se va schimba sau va crete rolUl socio-cUltUral al celui mai mare teatru al rii?

    Va crete imens, pentru c avem un proiect serios. Vom dezvolta Teatrul Naional pentru copii. Sala Mic va fi la dispoziia experimentului actorilor tineri, cei care nu au unde s i joace piesele, le punem la dispoziie tot ce are teatrul: trei sptmni de repetiii i o sptmn de spectacole, sear de

    sear. Dac spectacolul e bun, l pstrm n stagiune.

    cum vedei viitorul culturii n romnia?Bine. Nu pot spune c am dubii. (zmbete, n.r.). Na murit cultura n regimul comunist, nu o s moar acum, n regim democratic. Cultura nu moare, ea se adapteaz. Cu aceleai vorbe, teatrul nu moare, el se adapteaz.

    Muzeul George Enescu

  • www.inforegio.ro8

    Regio n RomniaVlad IONESCU

    Analiz

    Muzeul Antipa un exemplu de reuit

    de la redeschiderea din septembrie 2011, muzeul grigore antipa din bucureti a atins recordUri de vizitatori la care nici cei mai optimiti muzeoGrafi nu ndrzneau s viseze. dac treci, la sfrit de sptmn, prin piaa victoriei, nu poi s nu observi coada interminabil din faa Girafei uriae care a devenit, ea n sine, un punct de atracie al capitalei. zeci de oameni ateapt cumini, n coloan, s intre n instituia modernizat cu 13 milioane de euro. iar ceea ce Gseti nuntru te las cu respiraia tiat.

    ISTORIE DE APROAPE DOU SECOLE, MODERNIZARE DE DOI ANI

    n cei aproape 200 de ani de existen, Muzeul de tiine ale Naturii a fost gzduit n diferite cldiri din Bucureti. Sediul actual, cel din Piaa Victoriei, a fost proiectat i construit prin munca doctorului i savantului grigore Antipa, director timp de peste jumtate de secol al instituiei, adic ntre anii 18931944. De altfel, acestea au fost i motivele pentru care Regele Carol al IIlea a hotrt ca muzeul

    s poarte numele celui care ia dedicat, efectiv, viaa. La vremea respectiv, muzeul era o noutate, att prin modul de expunere, ct i prin rolul i activitatea sa. grigore Antipa are i marele merit de a fi mbogit substanial coleciile instituiei cu piese unice, adunate cu mare greutate din toate colurile lumii.

    n perioada comunist i postdecembrist, chiar dac instituia a cunoscut o uoar mbogire a patrimoniului, iar muzeografii au participat la cteva expediii internaionale extrem de interesante i benefice, putem spune c lucrurile, n mare, au stagnat.

    Asta, pn n anul 2009. Directorul Dumitru Murariu, cel care conducea muzeul nc din 1988, a avut ndrzneala s propun un plan mre de modernizare. Aa cum simea i a avut tria s recunoasc, n pofida conservatorilor care i sau opus, realitatea secolului XXI trebuia s intre i pe uile muzeului. Murariu a intuit c profilul vizitatorului sa schimbat. De acum, muzeul trebuia s atrag utilizatorul tabletelor, smartphoneurilor, omul obinuit deja cu interactivitatea n orice domeniu. De asemenea, profesorul Murariu a intuit c, fr o strategie de marketing bine pus la punct, muzeul nu are nicio ans s creasc interesul oamenilor fa de munca tiinific din Antipa. Lucrrile ample de renovare, restaurare i reconstrucie au durat doi ani. Din fericire, statul romn a contientizat importana copleitoare a unui asemenea muzeu n formarea i atragerea ctre tiinele naturale, inclusiv a copiilor de coal general. 13 milioane de euro

  • IUlIE 2013 9

    Regio n RomniaAnaliz

    a fost bugetul pus la dispoziie de Ministerul Culturii, iar restul provine dintro finanare european. Dup modernizare, sau format cozi, lumea a venit s vad schimbarea. Fr tgad, putem afirma c este cel mai mare succes pe care la nregistrat o astfel de instituie, dup Revoluie.

    MUZEUL ANTIPA, N CTEVA CIFRE. IMPRESIONANT!

    n patrimoniul muzeului gsim colecii zoologice, de minerale i de roci, paleontologice i etnografice. Exponatele, n cea mai mare parte, au fost colectate sau cumprate de specialiti din ar i strintate, dar au existat i donaii importante. Astfel, colecia muzeului a sporit permanent. n prezent, n Muzeul Antipa gsim peste 2 milioane de piese. Iar cele enumerate mai jos v vor face s nelegei de ce am ales supratitlul. Este, ntradevr, impresionant:l 66 de infotouch-uri, proiecii 3D, plasme i sisteme interactive de prezentare a exponatelor;l 30 de trofee (un leopard, un crocodil, o vulpe polar, o marmot, etc.) au fost donate de milionarul gheorge Iaciu;l 85.000 de euro au costat pregtirea i transportarea trofeelor;

    l 15.000 de euro a costat numai naturalizarea exemplarului de urs alb;l 30 de diorame spectaculoase le arat vizitatorilor viaa animalelor din toate bioregiunile rii. Cinci sunt exact aa cum lea aranjat grigore Antipa;l 4,5 metri nlime i 3,5 metri lungime are exponatul vedet al Muzeului Antipa, mamiferul Deinotherium gigantissimum;l Peste 400.000 de oameni vizi-teaz muzeul anual. nainte de modernizare, cifra era sub 100 de mii;l 6.000 de oameni, n medie, trec pragul instituiei ntro zi de weekend.

    ANTIPA PE LOCUL CINCI N EUROPA

    Eu cred n rolul social pe care trebuie s-l ndeplineasc Antipa. Muzeul trebuie s fie un loc de ntlnire cu prietenii, un spaiu de relaxare. Nu trebuie cobort ta cheta programelor muzeale, dar nici nu trebuie s fie ignorate atep trile vizitatorilor. Pstrnd caracterul tiinific al unei infor-maii, o serveti vizitatorului pe msura ateptrilor sale, el vrea s butoneze, omul a evoluat i folo-sete tehnologia. Directorul Muzeului Naional de Istorie Natural grigore Antipa, Dumitru Murariu.

    Dumitru Murariu este de prere c Muzeul Antipa, n forma i structura actuale, se situeaz pe locul cinci n Europa, dup instituiile similare din Londra, Paris, Berlin i Viena. O mndrie naional susinut de un om, n vrst de 77 de ani, cu picioarele pe pmnt, nicidecum vistor. De omul care a neles i ia asumat epoca n care trim i care a avut tria s pun n practic ceea ce a gndit. Iar rezultatele se vd. Bine ar fi ca exemplul Antipa s se regseasc oriunde. Iar cozile de duminica, din Piaa Victoriei, s fie replicate n faa fiecrei instituii culturale din ar.

  • www.inforegio.ro10

    Regio n RomniaFil din istorie

    Florian SCHIpONCA

    Emoii sibieneAm revenit n Sibiu mai repede dect m ateptam. De fiecare dat, o fac cu aceeai plcere i m ntreb, oare, ce surpriz mi mai pregtete btrnul Hermanstadt. mi place s m plimb prin centrul vechi al oraului, s privesc cldirile vechi, s admir liniile frumoase ale arhitecturii, smi imaginez oamenii care au trecut, dea lungul vremii, pe aceste strzi. Triesc, de fiecare dat, o experien emoionant i rscolitoare i cred c n asta const farmecul deosebit al acestei aezri.Ptrunznd n inima Sibiului, n Piaa Mare, simi din plin parfumul vremurilor demult apuse. Fosta Banc de Credit Funciar, astzi Pri m ria oraului, Biserica Catolic, Tur nul Sfatului i o adevrat salb de

    cldiri cu valoare de patrimoniu, aezate ca mrgelele ntrun irag, i se dezvluie i te ncnt. Pentru o clip, timpul pare c se oprete. Prin pasajul de sub Turnul Sfatului sau printre cldirea primriei i Biserica Catolic poi ptrunde n Piaa Mic, unde eti nconjurat de zeci de cldiri splendide, toate cu o valoare de patrimoniu inestimabil. n spatele Pieei Mici gseti Piaa Huet, maiestuos dominat de superba cldire a Catedralei Evanghelice, cea mai important biseric sseasc din Romnia, n jurul creia sa dezvoltat ntregul ora. Aici iau gsit linitea venic baronul Samuel von Brukenthal sau domnitorul Mihnea Vod cel Ru.

    Nu este cea mai mare biseric a sailor, poate nici cea mai frumoas, dar este cea mai important. Aici au fost nmormntai toi oamenii celebri ai sailor

    din zon, prim-preoii, dar i comii, i, bineneles, primarii Sibiului. n ceea

    ce privete istoria, aceasta se regsete n nucleul

    vechi al oraului de sus al Sibiului. Aici a nceput, ntr-adevr, Sibiul, ne

    spune Frank Thomas Ziegler, manager cultural al Parohiei

    Evanghelice C.A. Sibiu.

  • IUlIE 2013 11

    Iat suficiente motive care au dus la iniierea unui amplu proiect de restaurare a acoperiului impresionantei catedrale, proiect numit Conservarea, protejarea i punerea n valoare a monumen-

    tu lui patrimoniu naional Biseri ca Evanghelic CA Sibiu prin restau-rarea acoperiului cldirii, care a obinut finanare Regio prin intermediul Axei 5 a Programului Operaional Regional, Dezvoltarea i promovarea turismului. Implementarea acestui proiect se ntinde pe durata a 40 de luni, timp n care sau executat, i nc se execut, delicate lucrri de consolidare i restaurare, prin care se dorete oprirea unui pericol iminent, acela de prbuire i, la final, introducerea traseului cu arpant original din secolele XIV XV, unic n ara noastr, n circuitul turistic.Dorim ca, dup restaurarea acestei vechi arpante, s facem un fel de coridor, un traseu prin arpant, unul iluminat i cu toate detaliile speciale care pot fi oferite vizitatorilor interesai de valoarea deosebit a acestei construcii medievale. Noi nu dorim s facem un monument funerar aici, vrem s facem un loc viu, vizitat de turiti, de aceea vrem s restaurm acoperiul i bolile, s nu riscm s se prbueasc acoperiul, spune Kilian Drr, primpreotul Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu.Termenul de finalizare a lucrrilor este luna octombrie a acestui an, lucrrile de consolidare a construciei i cele de zidrie fiind finalizate n proporie de 90%. Acum

    se lucreaz intens la nvelitoarea turnului bisericii, urmnd ca, pn la final, 80% din igl s fie nlocuit.Valentin Pun, managerul de proiect, cel care ia luat uriaa responsabilitate a reabilitrii minunatului edificiu gotic, ne spune: Dac ai fost oriunde n Occident, n orice capital, n orice ora, dac pui GPS-ul pe centrul oraului, acesta te duce la o catedral. i ne-am gndit c acelai rol o s-l joace i acest obiectiv superb. A durat foarte mult pn a fost evaluat proiectul, un proiect de dimensiuni foarte mari, i cred c, dintre toate proiectele pe care le-am fcut, acesta este cel mai important.

    Nui aa c am avut dreptate n deschiderea articolului, atunci cnd am spus c Sibiul ne pregtete, n continuare, surprize?M putei contrazice?

    Regio n Romnia

    12.442.166 lei valoare total

    proiect

    Fil din istorie

    FIA TEHNIC A PROIECTULUI

    Denumire proiect: Conservarea, protejarea i punerea n valoare a monumentului patrimoniu Naional Biserica Evanghelic CA Sibiu prin restaurarea acoperiului cldirii

    Programul Operaional Regional, Axa 5, Dezvoltarea i promovarea turismului, domeniul major de intervenie 5.1., Restaurarea i valorificarea durabil a patrimoniului cultural, precum i crearea/modernizarea infrastructurilor conexe

    Beneficiar: Parohia Evanghelic Sibiu

    Valoare total proiect: 12.442.166 lei

    Valoare total eligibil: 9.811.322 lei

    Contribuie de la bugetul local: 1.275.471 lei

  • arta culinar este cel mai bine pstrat la ar. delicatese i bunti sunt preparate nainte de fiecare srbtoare. e o minunie s vezi femeile i fetele n straiele de la strbuni, cum preGtesc merinde i bucate, Gustoase i sntoase. tradiiile i obiceiurile sunt duse din tat n fiu, iar preocuparea UniUnii eUropene pentrU pentrU conservarea lor se transpUne n finanarea proiectelor care au drept obiectiv promovarea motenirii culturale.

    Proiectul Rustic i gustos Tradiii i obiceiuri populare din Bihor, creat i implementat de A.N.T.R.E.C Bihor (Asociaia Naional de Turism Rural, Ecologic i Cultural) urmeaz

    aceast linie i a primit finanare prin Regio, tocmai pentru a aduce n atenia turitilor, dar i a localnicilor, ceea ce reprezint esena fiecrei regiuni: identitatea cultural.Rustic i gustos are rolul de a

    conserva i cultiva datinile i obiceiurile romneti n timp i spaiu. Zona etnofolcloric a Bihorului se definete prin portul popular, prin folclorul muzical i coregrafic, prin obiceiuri i tradiii calendaristice,

    www.inforegio.ro12

    Regio n RomniaTradiii

    Florian SCHIpONCA

    Rustic i gustos Tradiii i obiceiuri populare din Bihor

  • IUlIE 2013 13

    prin specificul fiecrei entiti rurale.Obiectivul proiectului Rustic i gustos a fost promovarea unui produs turistic durabil, care s respecte i s perpetueze tradiiile i obiceiurile populare specifice din preajma Crciunului i promovarea produselor culinare tradiionale eco ale zonei, prin trguri de profil.Cu ajutorul finanrii europene, ANTREC a organizat Festivalul

    Rustic i gustos i Trgul de produse bihorene ecologice. Numai prin organizarea celor dou evenimente dedicate srbtorilor de iarn i a trgului de produse ecologice, am avut un impact foarte puternic, am reuit s atragem turitii orientai mai mult spre zona submontan. Numrul acestora a crescut n zon cu 200.000, a declarat reprezentantul A.N.T.R.E.C, Maria Ttar.Suntem mulumii de colaborarea, la nivel financiar, cu instituiile abilitate, Autoritatea de Manage-ment i Organismul Intermediar pentru Turism, au fost prompi n a rspunde tuturor solicitrilor

    noastre, a adugat reprezentantul beneficiarului, Maria Ttar.Rustic i gustos se va desfura i n perioada postimplementare, astfel c turitii vor putea lua parte, din nou, la evenimentele organizate cu ocazia Crciunului: ritualul de sacrificare a porcului, concursul pentru pregtirea preparatelor tradiionale crnai, caltaboi, jumri, slnin, toro sau pot asista la pregtirea buturilor tradiionale, plinca i vinul fiert.La toate acestea se vor aduga obiceiuri i tradiii locale, aa cum sunt colindele, scenetele rustice, dansurile populare, mersul cu colindatul, alditu colacului, jocul turcii, dansul de Aled.

    Regio n RomniaTradiii

    FIA TEHNIC A PROIECTULUI

    Denumire proiect: Rustic i gustos tradiii i obiceiuri populare n zona Bihorului

    Beneficiar: ANTREC Bihor

    Programul Operaional Regional 20072013, Axa 5 Dezvoltarea durabil i promovarea turismului

    Valoare total: 920.989 lei

    Valoare eligibil: 743.784 lei

  • www.inforegio.ro14

    Regio n RomniaFlorian SCHIpONCA

    Art

    O perl a coroanei culturale a Municipiului Flticeni

    n periplul nostru pe tot cuprinsul Romniei, n cutarea proiectelor de succes finanate de Regio, neam oprit n Nordul Moldovei, n Municipiul Flticeni. Un ora de care auzim destul de rar, dar care este remarcabil prin numrul mare de oameni de cultur i de tiin pe care ia dat neamului romnesc. Atestat documentar de pe vremea domnitorului Alexandru Lpuneanu, Flticeni este cel deal doilea centru urban al judeului Suceava, dar i unul dintre cele mai importante ale Romniei, dac ne raportm la valoarea tezau rului spiritual pe carel adpostete. Dea lungul timpului, aici sau format 16 academicieni, 60 de doctori n tiin i cultur i 12 generali ai armatei romne. Cel mai dificil este s enumeri toate personalitile Flticeniului, fr a uita pe cineva. Pentru a percepe, totui, dimensiunea excepional a acestui adevrat leagn de cultur i tiin, v voi spune c aici i au rdcinile scriitorii Nicolae Istrati, Ion Creang, Mihail Sadoveanu, Anton Holban, Horia Lovinescu, Nicolae Labi, istoricii i criticii literari Eugen Lovinescu, Teodor V. Stefanelli, Mihai gafia, Constantin Ciopraga, muzicieni i oameni de teatru, Matei Millo, grigore VasiliuBirlic, Paul Clinescu, omul de tiin Dimitrie Leonida, chirurgul Ion Tnsescu i artitii plastici Ion Irimescu, Dimitrie Hrlescu i Aurel Beu.Proiectul despre care doresc s v vorbesc este Repararea, reabi li-tarea i modernizarea obiectivului de patrimoniu Muzeul de Art Ion Irimescu din Municipiul Flticeni, finanat prin Programul Operaional

    Regional 20072013. Obiectivul propus a fost acela de a reda circuitului turistic cultural galeriile de art i coleciile cu o valoare excepional pe care muzeul le adpostete. Maestrul Ion Irimescu, de care neam desprit cu numai opt ani n urm (2005), a adunat n peste un secol de via cea mai mare colecie de autor din Romnia, a doua din lume, cea mai mare fiind Colecia Rodin de la Paris. Aici se gsesc 5.500 de volume de art, aproximativ 1.000 de lucrri de grafic i peste 300 de sculpturi create de artist i recunoscute internaional.Cldirea muzeului nsi are o deosebit valoare de patrimoniu, fiind construit n anul 1846, dup un plan tradiional. Nivelul superior a fost adugat n anul 1890, cnd sa construit balconul de inspiraie neobizantin i scara monumental din lemn de stejar. n cei peste 150 de ani de existen, cldirea a avut destinaii dintre cele mai diferite, de la Palat Administrativ al Judeului Suceava, la sediu de prefectur, de consiliu popular, cas a pionierilor i cas de cultur.

    Proiectul complex a presupus lucrri de consolidare i termoizolare, de refacere a structurii de lemn a arpantei, refacere a pardoselilor, a tavanelor, a nvelitorii, nlocuirea complet a tmplriei, realizarea iluminatului interior i exterior, de siguran i decorativ, dotri interioare specifice tuturor muzeelor (instalaii, echipamente i dotri destinate asigurrii condiiilor optime de climatizare, antiefracie i siguran la foc) i modernizarea utilitilor (branamente electrice, canalizare, nclzire, alimentare cu ap). A fost achiziionat mobilier specific pentru expunerea i protejarea obiectelor de patrimoniu i a fost realizat infrastructura necesar pentru accesul persoanelor cu mobilitate redus.Iat cteva mrturii ale celor direct implicai n realizarea proiectului, ocazionate de redeschiderea muzeului:Redeschiderea Muzeului de Art Ion Irimescu este un eveniment im-portant pentru comunitatea flti-cenean, pentru ntregul ansamblu cultural naional. Deinem o zestre

  • Regio n RomniaArt

    IULIE 2013 15

    cultural cu care ne putem mndri pe toate scenele lumii. Am constatat c aceast colecie este cunoscut n strintate i c oamenii vor s vin s o viziteze. ncepnd de astzi, le transmitem c pot s vin s viziteze i s se bucure de tot ceea ce nseamn beneficiile acestui proiect pentru cultura flticenean. Mulumesc tuturor celor care au fcut posibil acest eveniment, nu vorbesc doar de deschiderea festiv ci, mai ales, de tot ceea ce au nsemnat munca i rezultatele vizibile ale proiectului de reparare, reabilitare i modernizare (prof. gheorghe Ctlin Coman Primarul municipiului Flticeni)Redeschiderea acestei instituii de cultur nseamn punerea n valoare a tezaurului pe care maestrul Ion Irimescu l-a druit oraului Flticeni. Printr-un act generos, Ion Irimescu a dorit s ridice pe trepte nalte, din punct de vedere spiritual, localitatea, s devin un adevrat centru cultural. Vizitatorul care trece pragul muzeului ncepnd de astzi simte un confort i o satisfacie spiritual. Muzeul r-mne un punct de atracie, att prin lucrrile expuse, ct i prin amenajarea slilor, a mobilierului cu care a fost dotat. Avem n vedere etapa a doua, n care va fi reorganizat pinacoteca, pentru c maestrul Irimescu a donat o parte

    din colecia sa personal cu lucrri ale artitilor consacrai, vrfuri ale picturii romneti. Muzeul va fi un spaiu de interferen a artelor, n care se poate viziona expoziia, se pot face audiii muzicale, se poate studia n bibliotec, se vor organiza expoziii temporare, concerte de muzic clasic i multe alte acti-viti care s atrag publicul i care s demonstreze c Muzeul Ion Irimescu este un centru cultural de studii i creaie. (gheorghe Dsclescu Directorul Muzeului de Art Ion Irimescu)Datoria Flticeniului era s creeze un ambient adecvat acestui tezaur. Acest lucru s-a nfptuit. in s-i felicit pe toi cei care au participat la acest proiect. (prof. Alexandru Rdulescu Vicepreedinte, Consiliul Judeean Suceava)Pe durata execuiei lucrrilor am avut 36 de deplasri Iai Flticeni, pentru a putea urmri i pentru a contribui la realizarea unei lucrri de calitate. Am avut concursul specialitilor angrenai n acest proiect i o colaborare foarte bun cu Primria Flticeni. Palatul lui Ion Irimescu este o cldire tipic moldoveneasc, de trecere de la conac la palat, are asemnri funcionale i de planimetrie cu Palatul de la Ruginoasa. (Arh. Ovidiu Alexievici Proiectant)

    Nu pot s nu-mi aduc aminte de bileelul de pe msua din apar-tamentul maestrului. Dou lucruri erau scrise acolo: bani pentru muzeu i centru cultural la Flticeni. Primul punct a fost realizat. Am sperana i credina c va fi pus n aplicare i cel de-al doilea. Merit cuvinte de mulumire toi cei care au fcut posibil redeschiderea muzeului. Este de datoria noastr s facem cunoscut aceast comoar tuturor celor care viziteaz Flticeniul. (ing. Vasile Tofan Primar al municipiului Flticeni/20042012)

    Finalizat n anul 2012, proiectul a reintrodus Muzeul de Art Ion Irimescu n circuitul turistic cultural att de bogat n zona nordului Moldovei, avnd n vedere aezarea geografic excepional i afluena mare de turiti pelerini n Bucovina.

    FIA TEHNIC A PROIECTULUI

    Denumire proiect: Repararea, reabi litarea i modernizarea obiectivului de patrimoniu Muzeul de Art Ion Irimescu din Municipiul Flticeni

    Programul Operaional Regional, Axa prioritar 5, Dezvoltarea durabil i promovarea turismului, domeniul major de intervenie 5.1, Restaurarea i valorificarea durabil a patrimoniului cultural, precum i crearea/modernizarea infrastructurilor conexe

    Valoare total: 5.132.387 lei

    Finanare FEDR: 3.393.365 lei

    Cofinanare de la bugetul de stat: 518.985 lei

    Finanare de la bugetul local: 79.843 lei

  • www.inforegio.ro16

    Regio n RomniaFlorian SCHIpONCA

    n judeul Prahova, turitii nva despre traseul fructelor, din livad pn n cram

    Turism viticol

    Judeul prahova este renumit pentru livezile de fructe, pentrU cramele pline de sortimente de vinuri, care de care mai alese i pentru veselia locuitorilor. miestria localnicilor se vede din prima clip dup felul n care nGrijesc pomii, cum culeG roadele i le transform n licori bahice. autoritile locale au tiut s pun n valoare aceste caliti deosebite ale locului i au obinut dou proiecte cu finanare european, care s i ncnte pe turiti.

    PROMOVAREA OBIECTIVELOR TURISTICE DE PE Drumul Fructelor

    Aflat n nordul judeului Prahova, Drumul fructelor strbate, de la vest la est, mai multe localiti. Ruta are ca scop facilitarea dezvoltrii zonei, renumit pentru producia

    Muzeul de Istorie Brebu

    Castelul Iulia Hadeu

  • IUlIE 2013 17

    de fructe. Drumul leag, ntre ele, optsprezece localiti prahovene i puncteaz 28 de obiective turistice. Pe drumul fructelor, turistul intr n lumea comunitii steti, particip la srbtorile i obiceiurile locului, intr n atelierele meteugarilor i admir arta acestora, colind dealurile i livezile, respir atmosfera satului prahovean.Produsul Drumul fructelor a fost promovat n cadrul a ase evenimente, trguri de profil, plus 63 de apariii TV la televiziunea naional de turism Travel Mix, a declarat Marius Nicolae, director executiv al Direciei de Absorbie a Fondurilor Europene din cadrul CJ Prahova. Valoarea total a proiectului este de 992.334 lei.

    Regio n RomniaTurism viticol

    Biserica Sfntul Nicolae

    Biserica Sf. Voievozi

    Biserica BrebuBiserica VleniBiserica Cuvioasa paraschiva Vrbilu

  • INCURSIUNE N ISTORIE pe Drumul Vinului DIN JUDEUL PRAHOVA

    Dup ce viticultorul ia tiat via de vie, i d mncare (ngrminte) pentru tot anul i o aranjeaz frumos pe srme. De acum ncep grijile lucrtorului din vie i se termin doar atunci cnd strugurii au fost dui la cram. grija cea mare este aceea de a pstra via sntoas pn n toamn. Aceasta este perioada cea mai recomandat pentru turiti s deguste mustul proaspt sau soiurile Cpunic, Zaibr i Frag, considerate sortimente de vinuri autohtone.Drumul Vinului erpuiete prin localitile Filipetii de Pdure, Floreti, Bicoi, Plopeni, Boldeti

    Scieni, Bucov, Vrbila, Valea Clugreasc, Jercli, Urlai, Ceptura, Mizil i Tohani. Turitii au posibilitatea de a degusta din vinuri premiate la nivel naional i internaional aflate n cramele domeniilor Dealu Mare, Tohani, Budureasca, Ceptura, Halewood, Basilescu, Videlmar i Rovit Valea Clugreasc. Pe Drumul Vinului pot fi vizitate palate regale, case memoriale, biserici, mnstiri i conace.Adiacent, promovnd Drumul Vinului, am amenajat o cram-muzeu, cram din 1777, care va

    intra ca obiectiv turistic n proiect, a declarat Vasilic Neacu, primarul comunei Valea Clugreasc, unul dintre beneficiarii proiectului. Dezvoltarea rural n satele prahovene a devenit vizibil: se construiete, se creeaz locuri de munc, oamenii sunt mulumii. Mi-am atins scopul cu acest proiect, se construiesc pensiuni, muzeul a nceput s se promoveze, mai exist o cram care poate fi amenajat. Din punct de vedere al dezvoltrii regionale, proiectul i-a atins scopul, a mai adugat primarul.

    www.inforegio.ro18

    Regio n Romnia

    FIA TEHNIC A PROIECTULUI

    Denumire proiect: Promovarea obiectivelor turistice de pe drumul fructelor

    Beneficiar: Consiliul Judeean Prahova

    Programul Operaional Regional 20072013, Axa 5 Dezvoltarea durabil i promovarea turismului

    Valoare total: 992.334 lei

    Valoare eligibil: 707.100 lei

    Interior Muzeul vinului - TohaniGrdin Muzeul vinului - TohaniMuzeul vinului - Tohani

    Turism viticol

  • IUlIE 2013 19

    Regio n RomniaEchipa Regio

    Comunicatorii Regio fac schimb de bune practici

    Eveniment

    Pentru c, cel mai rapid, informaiile circul din om n om, i n domeniul promovrii fondurilor europene sa dovedit c implicarea ct mai multor oameni, comunicatori din instituii centrale sau locale, din ONg, din mediul privat sau din pres, aduce importante beneficii Programului Operaional Regional.Pornind de la o mn de oameni, responsabilii de comunicare din cadrul Autoritii de Management i ai Organismelor Intermediare ale programului, reeaua celor implicai n rspndirea informaiilor despre aceast surs de finanare a luat natere n 2009 i a ajuns la peste 100 de membri, n prezent. De fiecare dat cnd apare o modificare legislativ, o actualizare a ghidurilor solicitantului de finanare, o instruc iune util n implementarea proiectelor, comunicatorii Regio din toat ara rspndesc vestea, astfel nct informaiile utile s ajung, n timp oportun, la cei care deruleaz proiecte finanate prin program.i cnd spun c rspndesc vestea, m refer la utilizarea tuturor canalelor de comunicare existente, de care beneficiem toi i care ne

    in conectai la realitatea din lumea ntreag: siteurile instituiilor, sesiuni de informare cu beneficiarii sau alte categorii de public, paginile din reelele de socializare.Pentru a consolida aceast reea de oameni implicai n proiectele finanate cu fonduri Regio, Autoritatea de Management a Programului Operaional Regional organizeaz, n fiecare an, o ntlnire, pentru a le oferi oamenilor posibilitatea s se cunoasc, s schimbe informaii, dar, cel mai important, s identifice mijloacele optime de comunicare, cele care au dat cele mai bune rezultate.

    Anul acesta, comunicatorii Regio sau reunit la Mamaia, n perioada 2628 iunie, la cel deal patrulea Forum, pentru a analiza activitile de informare i publicitate derulate de la ultima ntlnire (septembrie 2012). Tema central a evenimentului a fost identificarea celui mai eficient mijloc de comunicare pentru Regio. Evident, misiune imposibil, ntruct fiecare participant, a adus un exemplu care, n regiunea/judeul/instituia sa a dat rezultate.Dar a fost util, comunicatorii peste 100 de participani au avut ocazia s fure meserie, s nvee unii de la alii, ba chiar mai mult, s se pun la curent cu cele mai noi tehnici i tehnologii n comunicare, aduse la dispoziia lor de ctre Autoritatea de Management, prin intermediul trainerilor cu experien invitai la eveniment. Sa vorbit, aadar, despre atragerea utilizatorilor pe paginile dedicate, din reelele de socializare, despre impactul filmului interactiv, despre implicarea consu-matorului de informaie n alegerea canalului pe care vrea s fie informat.

  • www.inforegio.ro20

    Regio n RomniaFlorian SCHIpONCA

    Visul unui fan

    Restaurare

    Sunt un fan declarat al ciclismului. Urmresc n fiecare an marile tururi cicliste ale Europei, n special Turul Italiei i Turul Franei. Competiii sportive de mare angajament, ntinse pe parcursul a cte trei sptmni fiecare, ncletri dramatice ntre cei mai mari cicliti ai lumii, adrenalin i mult efort fizic. Dincolo de toate acestea, sunt absolut fascinante bogia de imagini i decorul extraordinar n care se deplaseaz caravana multicolor. Am ntlnit oameni care nu au urcat niciodat pe o biciclet, dar care urmresc ciclismul datorit cltoriei pe care acesta o ofer prin inima rii n care se desfoar traseul competiiei. Sunt prezentate locuri i oameni, orae, comune, sate, ctune, fiecare cu povestea lor, cu istoria lor. Sunt prezentate, mai ales, vestigii istorice, ruine, castele, monumente, toate pentru a marca vechimea i importan istoric a fiecrui loc n parte. Se vede o grij deosebit pentru conservarea rdcinilor locale i naionale. Fascinant... Nu de puine ori miam imaginat cum ar arta un astfel de spectacol sportiv pus n scen n Romnia, ntro ar att de binecuvntat, cu locuri i peisaje superbe, cu oameni frumoi,

    cu atta istorie... Avem att de multe locuri minunate, dar, din pcate, multe dintre ele se gsesc ntro avansat stare de degradare.i n acest domeniu, Regio d o mn de ajutor, prin axa Dezvoltarea durabil i promovarea turismului, asigurnd finanri substaniale proiectelor care au un asemenea obiectiv. n ultima vreme, edilii localitilor care au astfel de obiective pe teritoriul lor au nceput s descifreze mecanismul ntocmirii proiectelor, pentru a obine finanrile att de necesare.De cte ori trec prin Ardeal, mi place s zbovesc la Deva, ora aezat ca ntrun cu de palm

    ntre dealuri, ultimele ramificaii ale munilor Poiana Rusc. Peisajul este dominat de Dealul Cetii, pe care se ridic, nc maiestuoase,

    Cetatea Devei

    Incinta II Bastion semicircular Bethlen seciune propunere

    Incinta III poarta 1 dinspre aval situaia existent Incinta III poarta 1 dinspre aval propunere de reabilitare

  • IUlIE 2013 21

    Regio n RomniaRestaurare

    ruinele Cetii Deva. Starea avansat de degradare a ruinelor, cel mai important punct de atracie turistic al oraului, a determinat autoritile devene s iniieze proiectul Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetii Deva monument al naturii i istoric cu valoare turistic ridicat. ntro discuie avut cu Andrei Nistor, purttor de cuvnt i consilier al primarului Municipiului

    Deva, acesta mia spus: Cetatea Devei este principalul obiectiv turistic al municipiului. Este unul dintre puinele monumente din ar care are o dubl importan: este att monument al naturii, ct i monument istoric. Tocmai de aceea se impunea aducerea sa la un stadiu care s permit valorizarea maxim a potenialului su turistic. Evident, asta se traduce n bani la bugetul local, att direct, ct i indirect.Proiectul este complex i presupune ample lucrri de restaurare, executate sub strict supraveghere arheologic, ncepnd cu nlturarea vegetaiei din apropierea cldirii, curarea zidurilor de depuneri i de vegetaie (ierburi i muchi), degajarea prii superioare de depunerile de pmnt i moloz din drmturi, restabilirea cotelor originale, conservarea primar i consolidarea, curarea suprafeelor de zidrie din piatr i crmid, plombri de ziduri, consolidri ale zidriei, consolidri ale arcelor i bolilor din crmid, consolidri ale arcelor porilor de acces, lucrri de reabilitare volumetric i funcional, refacerea pardoselilor din lespezi de piatr natural, refacerea rigolei din piatr natural, refacerea porilor de acces din lemn, refacerea tmplriei din lemn de stejar. n plus, se va

    asigura iluminatul spaiilor folosind proiectoare luminoase i reflectoare.Proiectul este, nc, la nceput, ns am suficiente motive s cred c, n sfrit, frumoasa Cetate a Devei va fi salvat. Hotrrea oficialitilor locale de a se mobiliza pentru atragerea fondurilor europene, exprimat de Petru Mrginean, primarul Municipiului Deva, mi ntrete aceast convingere: Am spus, n repetate rnduri, c dezvoltarea comunitii nu se poate face n lipsa accesrii fondurilor europene. Este una dintre prioritile mandatului meu s eficientizm Direcia de Programe Europene din cadrul primriei i s cretem gradul de absorbie a fondurilor europene.Visez la ziua n care Turul Romniei va fi unul important n calendarul mondial i se va opri la Deva, iar elicopterul Eurosport va survola oraul i cetatea, ntro transmisiune direct de excepie.

    FIA TEHNIC A PROIECTULUI

    Denumire proiect: Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetii Deva

    Programul Operaional Regional, Axa prioriat 5, Dezvoltarea durabil i promovarea turismului, domeniul 5.1., Restaurarea i valorificarea durabil a patrimoniului cultural, precum i crearea/modernizarea infrastructurilor conexe

    Valoare total: 29.304.648 lei

    Finanare FEDR: 21.965.880 lei

    Valoarea nerambursabil din bugetul naional: 3.359.487 lei

    Cofinanarea beneficiarului: 516.844 lei

    Incinta III poarta 1 starea actual

    poarta 2 vzut din aval - situaie existent poarta 2 Seciune propunere de reabilitare

  • www.inforegio.ro22

    tiri regionale

    Regio n Romnia

    NORD

    -VEST NORD-EST

    SUDMUNTENIA CE

    NTRU

    Festivaln perioada 1821 iulie, la ClujNapoca va avea loc Festivalul Peninsula. Evenimentul se deruleaz cu sprijinul Primriei i al Consiliului Local al Municipiului ClujNapoca i reunete, n acest an, artiti de top, precum: Alborosie, vedet internaional a muzicii reggae, DJ din Ungaria, Sterbinszky i Julian, trupa clujean Altar i muli alii. Anul 2013 marcheaz mutarea festivalului de la Trgu Mure, la Cluj. Pentru mai multe informaii despre eveniment, accesai http://www.peninsula.ro/

    ReuniuniAgenia pentru Dezvoltare Regional NordEst, n colaborare cu Consiliul Concurenei, a organizat, n luna iunie, la Piatra Neam, Reuniunea bilateral Romnia Republica Moldova privind cooperarea n domeniul concurenei i al dezvoltrii regionale. Reuniunea a constituit o oportunitate pentru autoritile naionale, regionale i locale din cele dou ri de a puncta cele mai importante aspecte ale cooperrii dintre Romnia i Republica Moldova n domeniul menionat. Agenda evenimentului a constat n prezentarea rezultatelor proiectelor de twinning derulate de Consiliul Concuren ei i ADR NordEst, precum i dezbateri privind noutile legislative n domeniul concurenei i al ajutorului de stat.

    Fonduri Region luna iunie, Agenia pentru Dezvoltare Regional Sud Muntenia a organizat o ntlnire de lucru cu beneficiarii fondurilor Regio, cu scopul prezentrii stadiului implementrii programului n Sud Muntenia, al contractelor de execuie de lucrri pentru proiectele finanate din Regio, al decontrii cheltuielilor i pentru a explica prevederile Instruciunii nr. 105, privind mecanismul decontrii cererilor de plat. Totodat, sau purtat discuii tehnice legate de problemele aprute n implementarea contractelor de finanare, precum i despre neregulile identificate i coreciile financiare aplicate. Prioritatea Ageniei pentru Dezvoltare Regional Sud Muntenia este prevenirea unor astfel de probleme n proiectele aflate n implementare n acest moment.

    Acces la cetatePe 21 iunie 2013 a fost semnat, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, contractul de finanare Regio pentru proiectul Ascensor plan nclinat Cetatea Rnov. Prin aceast investiie, se va realiza ascensorul n plan nclinat la Cetatea Rnov, cu o lungime de rulare de 165 metri liniari, cu dou staii i avnd o cabin de 18 persoane i se vor amenaja un centru de informare turistic, precum i 65 mp de alei de acces, cu o platform pentru belvedere. Proiectul are un buget total de peste 15,3 milioane lei, din care suma nerambursabil solicitat este de circa 7,25 milioane lei. Durata ntregului proiect este de 17 luni.

  • IULIE 2013 23

    tiri regionale

    Regio n Romnia

    SUD-V

    EST

    OLTEN

    IASUD-EST

    VESTBU

    CURE

    TI

    - ILFO

    V

    Hunedoara va avea drumuri noiLa sfritul lunii iunie 2013, Primria Municipiului Brad a semnat contractul de finanare pentru proiectul Reabilitare infrastructur municipal Strada Decebal Brad, jud. Hunedoara. Prin realizarea acestui proiect Regio, beneficiarul urmrete mbuntirea accesibilitii i mobilitii n zona municipiului Brad, prin modernizarea legturilor rutiere n nordul judeului Hunedoara i prin asigurarea unei alternative de conectare la reeaua drumurilor naionale.Valoarea total a proiectului este de aproximativ 7,64 milioane lei, dintre care, aproximativ 6,05 milioane lei reprezint finanarea nerambursabil. Proiectul va fi implementat pe parcursul a 9 luni.

    AfaceriADR SudVest Oltenia anun depunerea, la nivelul regiunii SudVest Oltenia, a trei pachete integrate de proiecte, n vederea obinerii unor finanri nerambursabile prin Programul Operaional Sectorial Creterea Competitivitii Economice POS CCE, Axa prioritar 1 Un sistem inovativ i eco-eficient de producie, n cadrul Operaiunii 1.3.1 Dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes naional i internaional Poli de Competitivitate. Astfel, ADR SV Oltenia i propune s dezvolte o serie de clustere i poli de competitivitate n domenii precum: mediu, turism, automotive, agricultur i servicii urbane. Aceast iniiativ este n desfurare i vizeaz dezvoltarea uniform i susinut a acestor sectoare.

    Vizit de studiu n perioada 2427 iunie 2013, Agenia pentru Dezvoltare Regional SudEst a gzduit o vizit de studiu efectuat de un grup de reprezentani ai societii civile i ai Ageniei de Dezvoltare Regional Sud, din Republica Moldova. Vizita de studiu a avut ca scop cunoaterea specificului activitii instituiilor de dezvoltare regional din Romnia i a modului de implementare a politicilor de dezvoltare regional. Au fost prezentate informaii generale despre Programul Operaional Regional 20072013 i despre activitile finanate prin acest program. Sesiunea a fost urmat de vizite la proiecte Regio finalizate.

    EvenimentAgenia pentru Dezvoltare Regional BucuretiIlfov a participat, n luna iunie, n calitate de partener, la evenimentul ECONOPHYSICS, NEW ECONOMY & COMPLEXITY INTERNATIONAL CONFERENCE ENEC 2013, organizat la Facultatea Hyperion din Bucureti. Scopul acestui eveniment a fost de a aduce mpreun oameni de tiin, profesori, cercettori i specialiti, n vederea schimbului de noi idei i practici n aria econofizicii i a noii economii mondiale. Au fost susinute prezentri de ctre specia litii invitai din mai multe ri, n cele 3 seciunii: Econofizica, Noua economie i Complexitate. Spe cialitii ADR au susinut prezentri pe urmtoarele teme: Rolul leadershipului n noua economie, Complexitatea procesului de integrare n Uniunea European i Barierele comunicrii n administraie public.

  • www.inforegio.ro24

    Studiu de caz

    Regio n RomniaBogdan IONESCU

    TEATRUL NAIONAL BUCURETI

    Dup o investiie de 51 de milioane de euro, vom avea una dintre cele mai moderne instituii culturale din Europa

    Citatele de mai sus sunt extrase din presa anului 1852, anul inaugurrii Teatrului Naional din Bucureti. n peste un secol i jumtate de existen, teatrul a trecut prin toate meandrele istoriei Romniei i a capitalei. nc de la nceput, instituia a devenit un focalizator al vieii culturale romneti, pe care nu la putut distruge nici chiar bomba american lansat n 1944, ncasat de Teatrul Naional, dei menit edificiului mai mare i mai vizibil

    al Palatului Telefoanelor. Disprut fizic, n urma bombardamentului, teatrul ia pstrat spiritul viu pn la construirea noii cldiri pe locul n care se afl i astzi, n Piaa Universitii. Construcia pe lng care trec zilnic sute de mii de bucureteni sau vizitatori ai capitalei a fost inaugurat n 1973 i a trecut prin cteva facelifturi arhitecturale.n anul 2008, autoritile locale ale

    Bucuretiului i cele din Ministerul Culturii puse n faa unor probleme de funcionalitate a instituiei i de rezisten structural a cldirii au iniiat un proiect de renovare major a sediului Teatrului Naional. Cu o valoare de 51 de milioane de euro, dintre care 27 de milioane de euro, credit de la Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, renovarea TNB devine cel mai mare proiect de reabilitare i restaurare

    Afluena publicului fu att de mare, nct preul unui bilet de intrare se urc pn la un galben pentru un loc la parter. Lojile scnteiau de luxul poleielilor i de toaletele elegante ale doamnelor, ale cror parure preioase reflectau razele nenumratelor lumini i semnau ca nite fluturi ntr-un stup de albine, Cezar Boliac, n ziarul Trompeta Carpailor.

    [...] Monumentul este cldit ntr-un stil nobil i ntr-adevr artistic; proporiunile i sunt potrivite i distinsa-i simplicitate este imposant. Teatrul cel nou din Bucureti este, fr ndoial, unul din cele mai frumoase teatre din Europa i o podoab a Capitalei. Are un parter de 338 de staluri, mprite n dou categorii, trei rnduri de loji frumos decorate i deasupra o larg i ncptoare galerie, Bukarester Deutsche Zeitung, nr. 2.

    Macbeth - Mihai Calota, Ovidiu Cuncea, Matei Alexandru, Eduard Adam

  • IUlIE 2013 25

    Studiu de caz

    Regio n Romniaa infrastructurii culturale din Romnia. Lucrrile, pentru care au licitat zece firme de construcii, au demarat n anul 2011. Proiectul este, ns, mult mai ambiios dect simpla renovare: unul dintre capitolele foarte importante din caietul de sarcini a fost refuncionalizarea teatrului. Dup modelul Teatrului Barbican Hall din Londra, TNB va deveni un centru cultural, deschis de dimineaa pn seara trziu, care va oferi vizitatorilor accesul la

    evenimente i ntmplri culturale diverse, nu numai din lumea teatrului: expoziii, biblioteci, lecturi, conferine. Interesul uria al iubitorilor de teatru care a fcut ca, n ultimii ani, majoritatea pieselor s se joace cu casa nchis, ia determinat pe comanditarii proiectului s prevad mrirea capacitii cldirii de la 1.720 de locuri, n prezent, la peste 3.100, la predarea lucrrilor, n 2014. La finalizarea lucrrilor, Teatrul Naional va avea unul dintre cele mai mari i mai moderne sedii din Europa, sediu care va cuprinde spaii pentru expoziii, conferine, cafenele i apte spaii de joc: Sala Mare (900 de locuri), Sala Mic (250 de locuri), Sala Studio (598 de locuri), Sala Atelier (300 de locuri), Sala Pictur (286 de locuri), Sala Media i Amfiteatrul n aer liber. Slile vor

    fi rezervate att spectacolelor perma nente ale instituiei, ct i spectacolelor realizate de studeni sau ministagiunilor unor teatre invitate.Va arta splendid. Va avea un teatru n are liber pe acoperi. Refacem Lptaria lui Enache. Cafenele, florrii, trei sli noi - dou sunt gata, iar a treia va fi terminat

    pe 1 iulie, vorbim de fosta sal de pictur de decoruri, nea declarat directorul TNB, Ion Caramitru, n cadrul interviului pe care l putei citi n paginile numrului de fa al revistei Regio. Rolul socio-cultural al teatrului va crete imens, pentru c avem un proiect serios. Sala Mic va fi la dispoziia experimentului actorilor tineri, cei care nu au unde s i joace piesele, le punem la dispoziie tot ce are teatrul.

    Aa cum spuneam, reabilitarea, restaurarea i refuncionalizarea Teatrului Naional Bucureti este cel mai mare proiect de acest gen din Romnia i reprezint un extraordinar exemplu de colaborare ntre autoritatea local, respectiv Primria general a Municipiului Bucureti, i factorii decizionali din Ministerul Culturii.

    Egoistul - Lamia Beligan i Radu Beligan

    Inim de cine - Mircea Rusu, Victor Rebengiuc

  • Bani europeni n Uniunea European

    Exemplu european

    Bogdan IONESCU

    www.inforegio.ro26

    SPANIA

    Bani europeni pentru transformarea radical a unui complex minier n obiectiv turistic

    preocuprile pentru mbunt-irea calitii vieii, reducerea consUmUlUi de energie din sUrse nereGenerabile, reducerea po-lurii, corelate cu o cretere economic sntoas i sustenabil, au produs, n ntreaGa uniune european, schimbri pe termen scurt uneori dramatice, alteori surprinztoare. aceste schimbri s-aU tradUs prin nchiderea Unor mari uniti industriale, faciliti de producie, centrale termice pe combustibili fosili, exploatri miniere. consecinele, aa cum spuneam, pe termen scurt, au fost dispariia unui mare numr de locuri de munc, crize economice localizate, dispariia unor ntreGi ramuri economice. pentru a contracara aceste efecte neGative, a fost nevoie de creativitate i de resurse financiare. iar beneficiile aprute pe termen mediu au artat c deciziile iniiale au fost de bun auGur. un exemplu relevant este nchiderea minelor spaniole de mercur din la mancha, castilla.

    Timp de 2000 de ani, exploatarea minier Almadn a fost cel mai mare furnizor de mercur al lumii. Se estimeaz c de aici a fost extras o treime din cantitatea de mercur folosit de umanitate, n ntreaga sa istorie. La apogeul su, n complexul minier castilian lucrau peste 2.000 de mineri. n anul 2003, minele din Almadn au fost nchise ca urmare a restriciilor Uniunii Europene privind producia,

    stocarea i exportul mercurului (una dintre cele mai toxice substane, cu efecte ireversibile asupra sistemului nervos uman i animal). Pus n faa acestei decizii dure, compania minier Mayasa a iniiat un proiect cu dou direcii de aciune complementare: curarea i restaurarea ecologic a zonei i transformarea acesteia ntrun parc istoric i educaional.Ambiiile proiectului au fost uriae, dac lum n consideraie doar operaiunile de ecologizare. Numai deeurile de extracie acumulate

  • n ultimele dou secole atinseser un volum de 3,5 milioane de tone, acoperind o suprafa de zece hectare. Cea dea doua direcie a proiectului a constat n conservarea i restaurarea facilitilor: galerii subterane, utilaje de minerit, cldiri i situri cu semnificaie istoric, cu scopul includerii acestora n circuitul turistic i educaional. Astfel, dup implementarea proiectului, ncepnd cu anul 2006, complexul a fost deschis publicului, vizitatorii avnd acces n galeriile minei principale, n Spitalul San Rafael, construit ntre anii 17551773, n cldirile n care erau cazai minerii, n fostul depozit de mercur devenit muzeu. Una dintre principalele ci de acces n complexul din Almadn este

    Poarta Carlos al IVlea, restaurat ca pe vremea cnd prin ea treceau carele trase de bivoli ce transportau mercurul pn la Sevilla, de unde era trimis n Mexic, pentru obinerea argintului.Dincolo de lucrrile de ecologizare i restaurare, parcul a fost dotat cu un sistem modern de msurare a vaporilor de mercur, un sistem de protecie i siguran a vizitatorilor i ase ci de evacuare de urgen, dotate cu alarme inteligente. ntreaga investiie a costat aproape 11 milioane de euro, dintre care peste 1,4 milioane au reprezentat finanare nerambursabil prin

    Fondul European pentru Dezvoltare Regional. Noua destinaie a complexului minier a creat locuri de munc, dar numrul lor este nc departe de a le compensa pe cele pierdute odat cu ncetarea activitilor de extracie i de prelucrare. Prin urmare, proprie

    tarul parcului, compania public Mayasa, a semnat acorduri cu autoritile municipale din Almadn i cu guvernul regional din Castilla La Mancha pentru a promova oportunitile turistice, industriale i de afaceri pe care le ofer complexul, cu scopul atragerii de noi investitori i crerii de noi locuri de munc.n anul 2012, succesul proiectului a fost recunoscut i de UNESCO, organizaia incluznd complexul pe lista sa de obiective de patrimoniu de valoare mondial.

    Bani europeni n Uniunea European

    Exemplu european

    IULIE 2013 27

    FIA TEHNIC A PROIECTULUI

    Denumire proiect: De la exploatare minier, la parc turistic minier

    Finanare: Fondul European pentru Dezvoltare Regional, 20002007

    Cost total: 10.918.300 euro

    Finanare nerambursabil: 1.410.800 euro

  • Bani europeni n Uniunea European

    Exemplu european

    Ilinca OBDESCU

    www.inforegio.ro28

    UNGARIA

    Reabilitarea unui palat din secolul XVIII d un nou impuls turismului lng lacul Balaton

    festetics. unul dintre cele mai mari castele din unGaria, datnd din 1750, supravieuitor al celui de-al doilea rzboi mondial, a fost supus, cu sprijinul fondurilor nerambursabile europe-ne, unor renovri considerabile, pentru a-i pstra valoarea patri-monial i pentru a atraGe i Gzdui mai muli turiti.

    nfiinarea unui muzeu de vntoare i a unei expoziii de machete feroviare ntr-o cldire nou, n parcul Castelului Festetics,

    a impulsionat turismul n regiunea de vest a Ungariei. Noul muzeu joac un rol-cheie n satisfacerea nevoilor culturale ale vizitatorilor maghiari i strini i ofer numeroase noi oportuniti de locuri de munc pentru localnici, spune profesorul Sandor Fodor de la Universitatea Etvs Lornd, Budapesta. Castelul Festetics, situat n Kesthely, n apropierea Lacului Balaton, este acum casa amatorilor de vntoare i a mptimiilor de machete de trenuri. Dezvoltarea noului muzeu a fost posibil prin asisten financiar acordat de Uniunea European

    pentru modernizarea unei cldiri neutilizate a castelului Festetics. Construit n stil baroc, Castelul Festetics se afl ntrun parc de mari dimensiuni, la nord de centrul oraului Keszthley. Construirea palatului, care a devenit reedin pentru familia Festetics pentru mai mult de dou sute de ani, a nceput n 1745. Dea lungul existenei sale, acesta sa triplat n dimensiune de la 34 de camere, la 101 camere, iar grdina francez a fost extins cu o grdin englez n form de potcoav, proiectat de Henry Ernest Milnert.

  • Palatul adpostete Muzeul Castelul Helikon, o bibliotec avnd un fond de carte de peste 100.000 de volume, precum i una dintre cele mai mari colecii de trsuri din Europa central. Ca urmare a implementrii proiectului, cldirea renovat poate gzdui, n condiii optime, Muzeul de Vn toare i Expoziia de Machete Feroviare. Finalizarea proiectului a creat 23 de noi locuri de munc permanente. Impactul pozitiv asu pra economiei regiunii sa fcut simit nc din primul an de dup implementare. Astfel, n 2008, peste 100.000 de vizitatori au trecut prin poarta monumental

    din fier forjat a complexului istoric. Numrul vizitelor a crescut de la an la an, n prezent nregistrnduse o medie de 200.000 de vizitatori anual. La un pre mediu al biletului de intrare de 6,75 euro pentru accesul general, veniturile complexului depesc un milion de euro pe an. Creterea numrului de vizitatori a dat un important imbold i serviciilor conexe din regiune: hoteluri, pensiuni, restaurante, vntoare i pescuit.

    Bani europeni n Uniunea European

    Exemplu european

    IULIE 2013 29

    2.700.000 eurofinanare FEDR

    pentru proiectul Helikon

    Kastlymzeum

    FIA TEHNIC A PROIECTULUI

    Denumire proiect: Helikon Kastlymzeum

    Program: Fondul European pentru Dezvoltare Regional, 20042006

    Finanare FEDR: 2.700.000 euro

    Beneficiar: Helikon Kastlymzeum

  • www.inforegio.ro30

    AUTORITATEA DE MANAGEMENT PENTRU POR (AM POR) - MINISTERUL DEZVOLTRII REGIONALE I ADMINISTRAIEI PUBLICEStr. Apolodor nr. 17, Bucureti, Sector 5Telefon: (+40 37) 211 14 09 Email: [email protected], Website: www.mdrap.ro, www.inforegio.ro

    ORGANISME INTERMEDIARE POR

    Agenia pentru Dezvoltare Regional Nord-Est (ADR Nord-Est)Str. Lt. Drghescu nr. 9, Piatra Neam, jude Neam, cod potal 610125Telefon: 0233 218071, Fax: 0233 218072Email: [email protected]: www.adrnordest.ro

    Agenia pentru Dezvoltare Regional Sud-Est (ADR Sud-Est)Str. Anghel Saligny nr. 24, Brila, jude Brila, cod potal 810118Telefon: 0339 401018, Fax: 0339 401017Email: [email protected]: www.adrse.ro

    Agenia pentru Dezvoltare Regional Sud Muntenia (ADR Sud Muntenia)Str. general Constantin Pantazi, nr. 7A, cod potal 910164 Clrai, RomniaTelefon: 0242 331769, Fax: 0242 313167

    Email: [email protected]: www.adrmuntenia.ro

    Agenia pentru Dezvoltare Regional Sud-Vest Oltenia (ADR SV Oltenia)Str. Aleea Teatrului, nr. 2A, Craiova, jude Dolj, cod potal 200402Telefon: 0251 418240, Fax: 0251 412780Email: [email protected]: www.adroltenia.ro

    Agenia pentru Dezvoltare Regional Vest (ADR Vest)Str. Proclamaia de la Timioara nr. 5, Timioara, jude Timi, cod potal 300054Tel/Fax: 0256 491923Email: [email protected]: www.adrvest.ro

    Agenia pentru Dezvoltare Regional Nord-Vest (ADR Nord-Vest)Sat Rdaia nr. 50, comuna Baciu, jude Cluj, cod potal 400111Telefon: 0264 431550, Fax: 0264 439222Email: [email protected]: www.nordvest.ro

    Agenia pentru Dezvoltare Regional Centru (ADR Centru)Str. Decebal nr. 12, Alba Iulia, jude Alba, cod potal 510093

    Tel: 0258 818616/int. 110, Fax: 0258 818613Email: [email protected]: www.adrcentru.ro

    Agenia pentru Dezvoltare Regional Bucureti Ilfov (ADR Bucureti Ilfov)Str. Mihai Eminescu, nr. 163, et. 2, Sector 2, cod potal 020555, BucuretiTelefon: 021 313 8099, Fax: 021 315 9665Email: [email protected]: www.adrbi.ro, www.regioadrbi.ro

    ORGANISM INTERMEDIAR PENTRU TURISM (Autoritatea Naional pentru Turism)Blvd. Dinicu golescu, nr. 38, Poarta C, sector 1, cod potal 010873, Bucureti Telefon: 0372/ 144 018, Fax: 0372/ 144 001Email: [email protected]

    CENTRUL DE INFORMARE PENTRU INSTRUMENTE STRUCTURALE (Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale)Bd. Iancu de Hunedoara nr. 54B, Sector 1, Bucureti HELP DESK: Numr scurt 021 9340 (numr cu tarif normal) Program de lucru: LV 10:0018:00, S 10:0016:00Email: [email protected]

    Organismele de implementare i monitorizare a Programului Operaional Regional

    Agend HELSINkI, FINLANDA, 26-28.08.2013 Munc, bunstare i avere. mbtrnirea activ la locul de munc

    Scopul acestei conferine internaionale este de a reuni cercettorii i experii din domeniu, pentru a prezenta i discuta nevoile i soluiile majore de cercetare i dezvoltare. Printre subiectele discutate se vor numra: identificarea factorilor care sprijin prelungirea vieii profesionale, relaia dintre munc i bunstare n rndul tinerilor i al vrstnicilor, medicina muncii pentru angajaii cu handicap, noi modele de echilibru ntre via i munc i modaliti de lucru flexibil. Delalii la: http://europa.eu/ey2012/ey2012main.jsp?langId=en&catId=970&eventsId=864&furtherEvents=yes

    BUCURETI, ROMNIA, 01.09.2013 Dialogul cetenilor n Bucureti

    Prin acest eveniment, oamenii au posibilitatea de a vorbi n mod direct cu politicienii Uniunii Europene despre drepturile i ateptrile lor de la aceasta. Dialogurile au loc n fiecare ar membr, cu ocazia Anului European al Cetenilor (2013).http://ec.europa.eu/debatefutureeurope/citizensdialogues/romania/bucharest/index_en.htm

    BUCURETI, ROMNIA, 01-28.09.2013 Festivalul Internaional george Enescu, ediia 2013

    Festivalul va avea loc n perioada 128 septembrie 2013, va avea un numr de 150 de spectacole de muzic, oper i balet n Bucureti i n alte centre culturale din ar: Arad, Bacu, Braov, Cluj, Iai, Sibiu i Timioara. Festivalul Internaional george Enescu este considerat de guvernul Romniei i Ministerul Culturii o prioritate a politicii culturale. Detalii la http://www.cultura.ro/articol/509

    N TOAT EUROPA, 21.09.2013 Ziua European a Cooperrii

    Campania reunete peste 70 de programe de cooperare din UE i la frontierele sale externe, care vizeaz i Romnia. Astfel, se arat impactul pe care programele de cooperare l au asupra dezvoltrii acestor zone. Detalii: http://www.ecday.eu

    IAI, ROMNIA, 26-29.09.2013 Trgul pentru Fermieri i Industrie Alimentar AgRALIM

    Acest eveniment va fi organizat sub patronajul Ministerului Agriculturii i Dezvoltrii Rurale. Este cel mai important eveniment expoziional din Moldova. Va avea loc n dou locaii din Iai i va fi structurat pe 3 direcii de specialitate: Agro Farma Trg pentru Agricultur, Maini i Utilaje Agricole; Agro Alimenta Trg pentru Industria Alimentar i Ambalaje; Agro Zoo Trg de Animale i Psri de Ras. Tot n acea perioad se vor mai desfura i Forumul Agricol i Balul Fermierilor. Pentru mai multe detalii: http://www.madr.ro/ro/targuriexpozitii.html

  • IULIE 2013 31

    S mai i zmbim!

    Un apel telefonic

    la o agenie de turism: Facei excursii n Egipt?

    Da, desigur. Spuneimi, v rog, ce staiuni

    balneare sunt acolo? Sharmeli, Hurgada, Taba,

    Nuveiba... Stop... Nuveiba. Nuveiba e bine!

    Cnd dorii s plecai? A, nu, nu plecm. Noi doar

    rezolvm integrame.

    ntrun castel medieval ghidul i

    conduce pe turiti pe nite scri ntortocheate, cobornd tot mai jos

    i mai jos. Undeva la captul labirintului apare o u pe care scrie Camera de

    tortur. Intr cu toii; nuntru o mulime de schelete, unele mai noi, altele mai

    vechi... Turitii ntreab: Ale cui sunt rmiele?

    ghidul rspunde : Legenda spune c aici iau gsit

    sfritul turitii care nau dat bacis ghidului... dar asta este

    doar o legend...

    Un vas de croazier, undeva

    n Oceanul Pacific... Unul dintre pasageri i arat

    cpitanului c pe o insuli, n deprtare, e un om zdrenros,

    care sare i d din mini. l ntreab pe cpitan:

    Cine e tipul? Nu tiu, dar de cte ori trecem pe aici se bucur

    nespus.

    Un turist impacientat sun la

    pompieri s anune un incendiu izbucnit n camera vecin a hotelului unde era cazat. Vocea de la cellalt

    capt al firului ntreab: Cum ajungem acolo? Aoleeeu se

    sperie i mai tare turistul, dar nu mai avei mainile

    alea mari i roii?

  • Autoritatea de Management pentru Programul Operaional RegionalMinisterul Dezvoltrii Regionale i Administraiei PubliceStr. Apolodor nr.17, Sector 5, BucuretiWebsite: www.inforegio.ro, www.mdrap.ro

    Investim n viitorul tu!Proiect selectat n cadrul Programului Operaional Regional i co-finanat de Uniunea European prin Fondul European pentru Dezvoltare Regional.

    www.inforegio.roe-mail: [email protected] 11 14 09

    Dorii mai multe informaii?

    Numele proiectului: Promovarea rezultatelor Regio 2012-2013Editor: Autoritatea de Management pentru Programul Operaional Regional Ministerul Dezvoltrii Regionale i Administraiei Publice

    Data publicrii: iulie 2013


Recommended