+ All Categories
Home > Documents > Revista Postasul Aprilie 2015

Revista Postasul Aprilie 2015

Date post: 24-Jul-2016
Category:
Upload: compania-nationala-posta-romana-sa
View: 231 times
Download: 6 times
Share this document with a friend
Description:
Revista Postasul Aprilie 2015
8
Transcript
Page 1: Revista Postasul Aprilie 2015
Page 2: Revista Postasul Aprilie 2015

6 ¦ APRILIE 2015

Actualitate

Poşta Română a fost singurul operator poştal care adepus o ofertă, în condiţiile în care Caietul de sarcini al lici-taţiei specifica faptul că „este obligatoriu ca prestatorul săaibă capacitate de acoperire naţională. Prin acoperire na-ţională se înţelege capacitatea de a livra corespondenţa laorice adresă poştală de pe întreg teritoriul naţional, respec-tiv livrarea actelor de procedură pentru instanţele judecă-toreşti la orice adresă poştală de pe teritoriul României”.

Valoarea exactă, fără TVA, a contractului, pentru 12 lunieste de 30,36 milioane de lei. Volumul lunar estimat a fi ex-pediat de către instanţele din toată ţara este de 1,15 mi-lioane de trimiteri, iar cantitatea totală pe întreagaperioadă de 12 luni va fi de aproximativ 13,8 milioane detrimiteri.

Procedura de expediereRidicarea corespondenţei de la instanţe se va face de luni

până vineri, pe baza borderoului de ridicare a corespon-denţei, ce va stipula numărul de expediţii preluate, gradulde urgenţă, valoarea declarată şi numerele documentelorpe care acestea le conţin, dacă este cazul. Expedierea şi în-mânarea actelor de procedură către destinatar se vor rea-liza „cu prioritate”, cu respectarea următoarelor termene: 7zile pentru localităţile din cuprinsul altor judeţe, 5 zile pen-tru localităţile din cuprinsul aceluiaşi judeţ şi 3 zile pentruaceeaşi localitate. Aceste termene se vor calcula pe zile ca-lendaristice, în cuprinsul cărora vor fi incluse atât ziua depredare-primire a actelor de procedură cât şi ziua în careemitentul primeşte dovada de primire a procedurii de ci-tare. Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare le-gală, în zi nelucrătoare, ori în situaţia în care serviciul estesuspendat din diverse motive, se va prelungi până la sfâr-şitul primei zile lucrătoare. . În cazul în care un plic nu poatefi predat direct destinatarului din motive obiective (adresagreşită, adresa incompletă, destinatar mutat), plicul va firestituit beneficiarului nedesfăcut, dar se va specifica peplic motivul returului.

Autoritatea Națională pentru Admi-nistrare şi Reglementare în Comunicații(ANCOM) a supus consultării publice, pe20 aprilie, două proiecte de decizie.Acestea vizează modificarea şi comple-tarea unor reglementări privind furniza-rea serviciilor din sfera serviciului uni-

versal poştal, printre care prelungireatermenului de depunere a cererii pentrucompensarea costului net.

În calitatea sa de furnizor de serviciuuniversal desemnat, Poşta Română be-neficiază în prezent de o serie de drep-turi, precum acela de a solicita com-

pensarea costului net aferent furnizăriiserviciilor din sfera serviciului universal.ANCOM propune prelungirea termenu-lui de depunere a cererii de compensarea costului net şi respectiv de transmiterea situațiilor financiare separate de cătrePoşta Română, de la 1 iulie la 14 augusta anului următor pentru care acestea seîntocmesc.

Totodată, ANCOM consideră necesarăextinderea termenului în care are obli-gația de a decide cu privire la compen-sarea costului net şi la suma ce urmează

Licitaţie câştigată cu Ministerul Justiţiei

Poşta Română a câştigat un contract de peste 30,3 mi-lioane de lei fără TVA cu Ministerul Justiţiei, în baza că-ruia toate Judecătoriile şi Tribunalele din ţară vorexpedia acte de procedură pentru instanţele judecăto-reşti. Contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii des-chise, demarate în luna februarie a acestui an.

– ANCOM –vrea modificarea legislaţiei poştale

Page 3: Revista Postasul Aprilie 2015

POªTAªUL436 ¦ 7

a fi compensată de la 135 zile la 160 dezile de la primirea cererii de compensare

de la furnizorul de serviciu universal des-emnat. Iar asta, având în vedere experie-nța anterioară privind procesul de

analiză a cererii de compensare şi durataprocesului de colectare şi validare a da-

telor statistice pentrupiața serviciilor poştale.Reglementatorul pieţeide comunicaţii mai pro-pune completarea legi-slației secundare dindomeniul serviciilor poş-tale. ANCOM doreşte ca

aceasta să includă şi criteriile generalepentru evaluarea caracterului de sarcinăinjustă a costului net aferent furnizării

serviciului universal. Motivul ţine de fap-tul că, în urma desfăşurării procesului deverificare a cererii de compensare a cos-tului net cerută de Poşta Română pen-tru anul 2013, ANCOM a analizat o seriede indicatori privind situația financiară şiconcurențială a Poştei şi a obținut con-cluzii relevante. Acestea ţin de stabilireasetului de criterii ce va fi folosit pentrudeterminarea măsurii în care costul netreprezintă o sarcină injustă, pentru careun furnizor de serviciu universal desem-nat din România ar trebui compensat.

Până acum au fost returnate autorităţilor 13 paşapoarte,din motive care depăşesc limita de responsabilitate a PoşteiRomâne: date incorecte înscrise în document, procuri ne-corespunzătoare sau expirarea termenului de avizare, ca ur-mare a absenţei repetate de la domiciliu. În ceea ce priveştesituaţia pe judeţe, în funcţie de media zilnică a livrărilor, pri-mele trei sunt Constanţa, Ilfov şi Bucureşti, cu aproximativ10 trimiteri pe zi. La polul opus se află judeţele Mehedinţi,Olt şi Prahova, cu mai puţin de o trimitere pe zi.

„Livrarea paşapoartelor electronice la domiciliul destina-tarilor este asigurată în toate localităţile din România, înmaximum 48 de ore de la preluarea acestora de la sediul Di-recţiei Generale a Paşapoartelor. Destinatarii sunt informaţi,în prealabil, printr-un SMS. La livrare, salariatul poştal soli-cită destinatarului deschiderea plicului şi verificarea datelordin paşaport. În cazul în care datele corespund, salariatulîncasează de la destinatar, pe bază de factură, tariful de 7,97lei. Estimăm ca în luna aprilie să distribuim peste 2.000 de

paşapoarte”, a explicat Georgeta Budeanu, Director Sucur-sala Servicii Express.

Pentru derularea acestui contract, Poşta Română, prin Su-cursala Servicii Express, a pus la dispoziţia beneficiarului unsoftware care asigură generarea documentelor de transportAWB, precum şi monitorizarea pe întregul flux de prezen-tare-prelucrare-distribuire, prin intermediul aplicaţieiTrack&Trace.

Operatorul naţional de servicii poştale a câştigat în lunamartie a acestui an, în urma unei proceduri de licitaţie pu-blică la care au mai participat două dintre cele mai impor-tante firme de curierat din România, un contract de livrarela domiciliul destinatarilor a paşapoartelor simple electro-nice. Directorul General al Poştei Române, Alexandru Pe-trescu, declara la acel moment că divizia de curierat a PoşteiRomâne, prin serviciul Prioripost, este pregătită să concu-reze, de la egal la egal, cu cei mai buni furnizori de serviciide curierat.

Poşta Română a distribuit peste de paşapoarte

Poşta Română a distribuit, în perioada 1 – 27 aprilie, 1.745 de paşapoarte la domiciliu, prin intermediulserviciului express intern Prioripost. Media zilnică a documentelor livrate la nivel naţional a fost de 93de bucăţi, la o rată de livrare de peste 99%. Pentru întreaga lună aprilie, reprezentanţii diviziei de cu-rierat a Poştei Române estimează livrări de aproximativ 2.000 de paşapoarte.

1.700

august ar putea fi noultermen de depunere a cererii decompensare a costului net

,,14

Page 4: Revista Postasul Aprilie 2015

14 ¦ APRILIE 2015

Oamenii Poºtei

Cu toate că era ora prânzului atuncicând am ajuns la Oficiul Poştal 22 Bucu-reşti, pe Lucica Fiosoiu am găsit-o lu-crând cot la cot cu oficiantele. Ne-a spuscă are o vechime de aproape 30 de anila Poşta Română. A fost mai întâi factorprelucrător la OP 67, apoi oficiant, iar ladesfiinţarea oficiului, în 2014, a fost re-partizată cu delegaţie la OP 22. Peatunci, oficiul avea mare nevoie de unoficiant superior, întrucât colega eiDana Dragomir care ocupase înainteacest post fusese disponibilizată, ca ur-mare a concedierii colective din 2013.Spre supărarea colegilor, în luna mai, Lu-cica va trebui să plece la un alt oficiu,dar până atunci în subunitatea poştalădin Piaţa Amzei pluteşte încă un aer deincertitudine. Deocamdată, cele douăcare ocupă acum postul de oficiant su-perior sunt nevoite să lucreze împreună.

Despre ziua în care a venit pentruprima dată la OP 22, Lucica Fiosoiu ne-a

spus că nu i-a fost prea uşor. „Am fostpuţin speriată la început, dar colectivulm-a primit bine. Vă daţi seama că, ve-nind de la un oficiu de prezentare launul de distribuire, mi-a fost cam greu.Cu ce ştiam din experienţa mea şi cuajutorul fetelor, am reuşit să trec de aceaperioadă. Am lucrat de multe ori şi sâm-băta şi duminica. Totuşi, nu m-am limi-tat doar la munca de oficiant verificator,ajutându-mi mereu colegii ori de câteori îmi cereau sprijinul”, ne spune Lucica.

Pregătită de luptă

I-a fost cu atât mai greu cu cât, vremede o lună a ţinut şi locul dirigintei careintrase în concediu medical. „Cred că m-am descurcat bine având în vedere că,în urmă cu mai mult de 20 de ani, amterminat şcoala de diriginţi. Aveam doar22 de ani, eram căsătorită şi cu copil

mic, dar mi-am dorit să mă instruiesc”,îşi aminteşte oficianta. De câte ori eravorba despre un curs legat de poştă, Lu-cica era prima care se înscria pe listă.Sârguinţa ei i-a adus şi un premiu înurma testării la un concurs organizat decătre Western Union, unde a luat locul I.

Dana Dragomir a revenit în Poştădupă ce a câştigat în instanţă revenireape post, iar cea mai puternică armă a sapare să fie vechimea şi experienţa la ofi-ciul poştal la care a dorit atât de mult săse reîntoarcă. „M-am angajat la poştăacum 25 de ani. La început am fost ofi-ciant, iar în 2007 am devenit superior”,îşi începe Dana povestea. Totul a decursbine până în 2013 când, din cauza dis-ponibilizării colective, Dana a trebuit săplece din locul în care şi-a petrecut ceamai mare parte din viaţă. A avut totuşio şansă, dar a ratat-o. „Am participat ladouă testări, însă le-am picat. Am con-siderat că mi s-a făcut o nedreptate şi

O alegere dificilăOficiul Poştal 22 Bucureşti se află chiar în buricul târgului, mai exact în apropiere de Piaţa Amzei din

Bucureşti. Am venit aici după ce am primit la redacţie o petiţie în care angajaţii poştali ai oficiului îşiexprimau suportul pentru colega lor Lucica Fiosoiu, delegată temporar de la OP 67 pe postul de ofi-ciant superior. Curioşi să aflăm motivele care i-au determinat să ia această decizie, am stat de vorbămai întâi cu Lucica.

Ada Cojan

Lucica Fiosoiu Dana Dragomir

Page 5: Revista Postasul Aprilie 2015

pentru a-mi recăpăta drepturile am ac-ţionat Poşta în instanţă. Aşa cum era deaşteptat, am câştigat procesul. Nu mi-afost deloc uşor. A trebuit să lupt tocmaicu cei care îmi sunt atât de dragi, poşta-şii”, spune ea, copleşită de emoţii. „Pro-cesul a fost de durată. Abia în februarie2015 hotărârea judecătorească mi-aadus câştig de cauză. Şi acum iată-măaici”, mai spune ea.

Dana putea la fel de bine să-şi gă-sească un alt loc de muncă, dar pasiuneapentru poştă a împins-o să lupte pentrua-şi redobândi locul de muncă. „Îmiplace poşta. Altfel nu mi-aş fi dorit să măreîntorc”, spune ea, cu convingere.

Acum Dana şi Lucica lucrează îm-preună la oficiul din Piaţa Amzei. „Pe Lu-cica o cunosc doar de trei zile. Avem orelaţie profesională bună, comunicămbine, ne consultăm de câte ori este ne-voie”, mai spune Dana. Mai mult decâtatât, şi ea şi-ar dori, la fel ca ceilalţi sala-riaţi ai oficiului, să lucreze alături de Lu-cica. Şi nu e de mirare dacă ne gândimcă OP 22 este unul dintre cele mai aglo-merate oficii poştale din Bucureşti şi căvolumul de muncă uriaş a făcut ca, pevremuri, să fie nevoie chiar de trei ofi-cianţi superiori. „Avem trei ghişee şi doardoi oficianţi, pe când înainte aveampatru sau chiar şase. Facturile depăşesc70.000 de lună. M-aş bucura să rămânăşi Lucica, fiindcă oficiul are nevoie depersonal”, e de părere Dana Dragomir.

În prezent, la OP 22 lucrează un diri-ginte, un casier, 19 oficianţi, un oficiantsuperior şi 18 factori poştali.

Cu privire la situaţia actuală, de altfel

destul de delicată, am vrut să aflăm şi pă-rerea altor angajaţi şi ne-am îndreptatspre sala factorilor. Ca de obicei, părerilesunt împărţite. „Pe Lucica Fiosoiu o cu-nosc doar de când a venit la oficiu, dar văpot spune că e o doamnă deosebită. Neajută întotdeauna, e trup şi suflet pentrunoi şi vrem să rămână aici. Cu doamnaDana am lucrat mai bine de 20 de ani. Cafactor, nu am avut nimic de împărţit cuea, dar ştiu că în faţa oficiantelor se im-pune”, e de părere Nicolae Ioniţă, factorpoştal cu o vechime de 24 de ani.

„Jos pălăria pentru doamna Lucica”În completarea celor spuse de factori,

Alexandrina Urzică, oficiant prelucrătorde 34 de ani, spune că doamna Lucicaeste unul dintre puţinii oameni buni.„Ne ajută, ne corectează, ne dă sfaturiutile, dar şi Dana a muncit mult”, recu-noaşte Alexandrina.

Dacă ar fi să aleagă între Dana şiLucica, oficiantul prelucrător NicoletaTurcu cu greu s-ar putea hotărî. „Pentrudoamna Lucica, jos pălăria şi tot respec-tul! Este o bună profesionistă, o colegăpe care te poţi baza, ştie exact ce are defăcut. Dacă pleacă, pierdem un om ex-traordinar. Pe de altă parte, pe Dana oştiu de peste 20 de ani. Când a plecatdin poştă, amândouă am început săplângem. Adevărul e că tinereţea ne-ampetrecut-o aici. M-aş bucura să avem doioficianţi superiori, având în vedere vo-lumul mare de corespondenţă. Numaicitaţiile sunt în jur de 800 pe zi”, mărtu-riseşte Nicoleta.

Activitatea intensă din spatele ghişeului

Oficianţii deservesc clienţii cu zâmbetul pe buze

La oficiu se adună zilnic zeci de saci de corespondenţă

Oamenii fac cozi la OP Bucureşti 22

Page 6: Revista Postasul Aprilie 2015

20 ¦ APRILIE 2015

Reportaj

Funcţia de agent curier a apărut relativrecent în cadrul companiei, mai exact întoamna anului trecut, când au fost reor-ganizate nomenclatorul de funcții şi grilasalarială. În linii mari, acest job este ase-mănător celor pe care-l fac angajații fir-melor private de curierat. Practic, agentulcurier este şi şofer, şi poştaş. Aflat la vola-nul maşinii, el distribuie şi colectează tri-miterile poştale de pe un anumit teritoriu.

Din cei 28 de agenți curieri de la Cen-trul de Prelucrare Curierat Rapid Bucu-reşti, la recomandarea şefului Centrului,Lucian Sipoş, am ales să mergem pe terenalături de Mădălin Ioniță, nimeni altuldecât salariatul lunii februarie în cadrulSucursalei Servicii Express. Pentru camunca unui curier să meargă ca la carte,sunt câțiva paşi obligatoriu de parcurs,după cum ține să ne precizeze Lucian. În-ainte de primul cântat al cocoşului, după

sosirea curselor din teritoriu, cei de la pre-lucrare/cartare vin şi sortează trimiterilepe categorii, persoane fizice şi juridice, şipe trasee de curieri, după care le înregis-trează. Apoi, începând cu ora 7:00, agențiicurieri apar la muncă şi preiau trimiterilepe semnătură.

un program decalatMădălin este printre cei al căror pro-

gram începe ceva mai târziu, dat fiindfaptul că are un traseu care cuprindemulte firme al căror program de lucru în-cepe după ora 9:00 sau chiar 10:00. Zonape care o acoperă este una selectă: car-tierele Aviației, Băneasa şi Pipera. Pentruel, gongul bate la ora 10:30. Numai că înziua în care l-am însoțit, cea de marți, 21aprilie, a venit ceva mai devreme, pentrua mai sta de vorbă cu colegii şi pentru a

le împărtăşi din experiența de proaspăttătic, după ce, la finele lunii martie, soțiasa a adus pe lume un băiețel. „Sincer săfiu, abia aşteptam să revin la muncă.Meseria de tătic nu-i chiar cea mai uşoarădin lume”, recunoaşte el, mai în glumă,mai în serios. Odată încheiate discuțiile petema moştenitorului, Mădălin trece lamuncă. Mai întâi preia trimiterile desti-nate persoanelor juridice. Acestea nusunt foarte voluminoase, dar sunt multe,aproximativ 40 de adrese. De departe, celmai mare teanc este cel pentru sediulcentral al Bancpost. Urmează apoi prelua-rea trimiterilor pentru persoane fizice. Încazul acestora, numărul este mai mic, pela 20, dar volumul şi greutatea lor sunt in-comparabil mai mari. Şi asta pentru cămajoritatea sunt colete, multe dintre elevenite din străinătate. Printre cele două-trei plicuri simple, remarcăm şi unul pen-tru Gigi Becali, expediat de preotul paroh

O zi alături de curierul Munca în Poşta Română poate îmbrăca diverse forme: de la factor poştal sau oficiant, la

mânuitor de valori, şofer, cartator, diriginte, controlor de gestiune financiară sau funcţionaradministrativ. Funcţia care se apropie însă cel mai mult de noţiunea modernă de poştaş este,indiscutabil, cea de agent curier. Ce face un curier într-o zi de muncă? Pentru aflarea răspun-sului ne-a ajutat salariatul lunii februarie.

MădălinPrima etapă: trierea trimiterilor Maşina este încărcată

Page 7: Revista Postasul Aprilie 2015

POªTAªUL436 ¦ 21

al Bisericii din satul Vulturul (jud. Vrancea),cel pe care Becali l-a reconstruit din baniproprii după inundațiile din 2005.

Imediat după preluarea trimiterilor, ur-mează poate cel mai important proces:cel de cartare a destinațiilor din ziua res-pectivă. Mai exact, Mădălin triază tot ceare de livrat şi îşi ordonează plicurile şicoletele în funcție de traseul circular pecare-l are de parcurs. Pentru operativi-tate, întocmeşte o listă cu adresele şi nu-

merele de telefon ale destinatarilor. „Estefoarte important ca trimiterile să fie li-vrate în ordinea parcurgerii traseului, sănu fiu nevoit să mă întorc din drum, pen-tru că asta presupune pierdere de timpşi de combustibil”, ne spune Mădălin. Bi-neînțeles că pentru a realiza acest lucrueste nevoie de o foarte bună cunoaşterea zonelor alocate. Deşi este născut şi cres-cut în Bucureşti, Mădălin nu a avut niciotangență cu zona pe care o deserveşteacum ca agent curier. „Recunosc că mi-aluat vreo lună ca să învăţ zona. Am GPS,şi încă unul performant, dar nu mă potbaza pe el pentru a livra la toate adreselepe care le am în portofoliu”, ne mărturi-seşte angajatul lunii februarie.

După ce pune în ordine toate trimite-rile, Mădălin îşi ia chitanțierele care-i tre-

buie şi merge în parcarea Centrului deTranzit pentru a trage Volkswagen-ulCaddy la rampă. Pune apoi trimiterile peo liză, cu grijă pentru a nu le încurca, şi leîncarcă în portbagaj. Pe cele pe care le valivra primele le plasează lîngă uşă, cele dela final, mai în spate. Toţi aceşti paşi suntparcurşi în 20-25 de minute. Apoi cursapoate începe. După propria-i mărturisire,ziua în care l-am însoțit pe traseu esteuna medie din punct de vedere al desti-

națiilor la care trebuiesă ajungă. În zilele devârf, acestea ajung la90 de adrese, iar în celemai lejere se opresc la45. Acum avem 62.

un singur colet nelivratMădălin ştie foarte bine traseele de

urmat până ajunge din Calea Giuleşti înzona Aviației, acolo de unde începe li-vrările. Prima oprire este la Alpha Bank.Parchează maşina cât poate mai bine,foarte aproape de intrarea în bancă. Seştie prea bine, locurile de parcare sunt oproblemă în Bucureşti. Ia plicul din spa-tele maşinii şi ţâşneşte spre sediul băn-cii. Întreaga procedură de predare nudurează mai mult de un minut, iar toatăstaționarea, sub trei minute. „În aceastămeserie trebuie să te mişti rapid şi pre-cis. Nu am timp de pierdut, pentru că demulte ori sunt nevoit să parchez în lo-curi interzise. În general, polițiştii ne în-țeleg. De un an şi o lună, de când suntangajat al Poştei, n-am avut nicio pro-

blemă cu ei, dar este bine să nu-ți forțezinorocul”, se destăinuie Mădălin. Ur-mează opriri la fel de rapide la alte sediide bănci, firme, instituții publice, socie-tăți de asigurări. Scenariul se repetă:Mădălin ia plicul sau coletul din portba-gaj, intră în sediu, schimbă câteva replicicu destinatarii, predă ce are de predat şirevine la maşină. Totul în ritm alert. Pemulți clienți îi ştie deja, le cunoaşte pro-gramul şi acest lucru îl ajută. În ceea cepriveşte plicul pentru Becali, acesta estepredat portarului de la somptuoasa vilădin Pipera a patronului Stelei. Masa deprânz, după cum ne precizează, constăîn trei-patru sandwich-uri la pachet,atent preparate de soția sau bunica sa.Iar o apă sau o cafea i se oferă destul dedes pe traseu, mai ales atunci când deser-veşte sediile diverselor companii.

Într-un final, undeva în jurul orei18:00, Mădălin a ieşit de pe traseu şi aplecat spre bază. În portbagajul maşiniinemțeşti din dotare mai rămăsese unsingur colet. Era destinat unei persoanedin Pipera, care lucrează la o ambasadăşi este mai mereu foarte greu de găsitacasă pe parcursulzilei. La 18:15 era lasediul din Giuleşti.A întocmit hârțogă-raia de zi cu zi, apredat banii înca-sați la casierie şi,undeva pe la 18:40a plecat acasă, vorbacântecului, „la copilşi la nevastă”.

NOTĂ: Dacă existăpersoane dornice săpractice acest job, îlpot contacta pe LucianSipoş, cel care ne-atransmis că, la nivelulBucureştiului, la finelelunii aprilie, are dispo-nibile mai multe pos-turi de agent curier.

de agenţi curieri are Poşta

Română în Bucureşti28

Gata, plecăm pe traseu! Cea mai consistentă livrare a zilei a fost la Bancpost

Page 8: Revista Postasul Aprilie 2015

Recommended