+ All Categories
Home > Documents > Regulament 006 / 2005

Regulament 006 / 2005

Date post: 08-Aug-2018
Category:
Upload: vanghel10
View: 238 times
Download: 3 times
Share this document with a friend

of 47

Transcript
  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    1/47

    CAPITOLUL IDispoziii generale

    Art. 1. - (1) Regulamentul de remorcare i frnare stabilete regulile ce trebuierespectate n circulaia trenurilor i activitatea de manevr privind remorcarea i frnarea

    trenurilor care circul pe infrastructura feroviar din Romnia.(2) Personalul de specialitate autorizat care lucreaz direct sau n legtur cucompunerea, remorcarea i frnarea trenurilor care circul pe infrastructura feroviar romn,este obligat s cunoasc i s respecte ntocmai prevederile prezentului regulament potrivitfunciei pe care o exercit.

    (3) Prevederi speciale privind compunerea, remorcarea i frnarea trenurilor pe linie decale ngust i pe secia Oravia - Anina sunt cuprinse n reglementri specifice i sunt obligatorii

    pentru personalul de specialitate autorizat care efectueaz serviciu pe aceste linii.(4) Reglementri privind remorcarea i frnarea trenurilor cu locomotive cu abur sunt

    cuprinse n Anexa 1.Art. 2. - Dac diferitele aspecte ale aceleiai probleme sunt cuprinse n mai multe

    articole, ele trebuie s fie nelese i aplicate n totalitatea lor.

    2

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    2/47

    CAPITOLUL IIVitezele de circulaie ale trenurilor i modul de aezare n tren a locomotivelor

    Seciunea 1Vitezele de circulaie ale trenurilor

    . 1.Vitezele maxime de circulaie

    Art. 3. - (1) Viteza maxim de circulaie este viteza pe care trenul nu trebuie s odepeasc i depinde de:

    a) felul trenului, tipul frnei i caracteristicile locomotivelor, automotoarelor,vagoanelor sau ale vehiculelor speciale care intr n compunerea trenurilor,conform Anexelor 1, 2, 3, 4, 5 i 6;

    b) numrul i modul de aezare, legarea sau nelegarea la tren i frn a locomotivelorn aciune, conform Anexei 7;

    c) procentul de mas frnat ce se realizeaz pe diferite pante caracteristice;d) starea liniilor, raza curbelor i lucrrile de art existente pe secia de circulaie.

    (2) Dup ce s-au determinat vitezele maxime n funcie de elementele enumerate la alin.

    (1), viteza maxim de circulaie a unui tren pe o secie de circulaie se stabilete ca fiind cea maimic dintre aceste viteze; vitezele maxime astfel stabilite se trec n livretele de mers.

    (3) Cnd n compunerea trenurilor se introduc vehicule feroviare care necesit restriciispeciale sau transporturi excepionale, condiiile de circulaie a acestor trenuri se stabilesc prindispoziia de punere a lor n circulaie.

    (4) Vitezele maxime ale trenurilor formate din utilaje pentru construcia, ntreinerea irepararea cii i a liniei de contact, din vagoane basculante, transpuse, din vagoane i boghiurispeciale, se stabilesc prin reglementri specifice.

    (5) Vitezele maxime ale mijloacelor mecanice pentru deszpezire n timpul lucrului suntreglementate prin instruciunile pentru exploatarea mijloacelor mecanizate pentru deszpezire isunt prevzute n Anexa 3.

    (6) Vitezele maxime ale trenurilor experimentale sau de prob se stabilesc prin mersulde tren ntocmit.

    (7) Vitezele maxime ale trenurilor care au n compunere locomotive care circul pe roiproprii i nu sunt n aciune, se limiteaz n funcie de viteza maxim constructiv a acestora,dup cum urmeaz:

    a) cnd n compunerea trenului se afl o singur locomotiv a crei vitez maximconstructiv este mai mare de 35 km/h, viteza trenului se limiteaz la vitezamaxim constructiv a acestei locomotive;

    b) cnd n compunerea trenului se afl dou sau mai multe locomotive avnd vitezemaxime constructive mai mari de 35 km/h, viteza trenului se limiteaz la cea

    mai mic dintre aceste viteze maxime constructive.(8) Locomotivele cu viteza maxim din construcie de pn la 35 km/h inclusiv, setransport ncrcate pe vagoane, cu respectarea gabaritului de ncrcare.

    (9) Vitezele maxime ale locomotivelor care circul izolat i utilizeaz frnarea automatsunt cele prevzute n Anexa 8. Locomotivele care nu sunt prevzute n Anexa 8, pot circula cu ovitez maxim care s nu depeasc viteza maxim constructiv a lor.

    (10) Schimbtorul de regim G-P-R al locomotivelor care circul izolat va fi trecut npoziia R, iar dac schimbtorul de regim nu are aceast poziie se trece n poziia P.

    (11) Vitezele maxime ale trenurilor se reduc conform Anexei 9, n cazul apariiei unordefecte la locomotive i automotoare.

    (12)Vitezele maxime de circulaie ale trenurilor nu se reduc pe poriunile de linie undeputerea locomotivelor diesel sau electrice folosite ca mpingtoare sau intercalate devinedisponibil n remorcarea trenului.

    3

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    3/47

    (13) n cazurile de la alin. (12), masele locomotivelor respective nu se vor lua ncalculul tonajului trenului.

    (14) Vitezele maxime de circulaie ale trenurilor admise de linie sunt cuprinse n caietulcu datele caracteristice ale liniilor i podurilor.

    . 2.Limitarea vitezei de circulaie a trenului

    Art. 4. - (1) Vitezele maxime de circulaie ale trenurilor se limiteaz n cazurile

    prevzute n Anexa 10.(2) Vitezele maxime admise n curbe pentru locomotivele seria 50100 i seria 060-DG

    sunt prevzute n Anexa 11, fiind obligatorii i n cazul cnd aceste locomotive se transportneactive n tren sau n convoi.

    (3) Cnd n compunerea trenului sunt vehicule feroviare de tipul celor menionate laalin. (2), operatorul de transport feroviar - denumit n continuare OTF - informeaz impiegatulde micare - denumit n continuare IDM - din staia de compunere a trenului despre aceasta.Mecanicul va fi avizat prin ordin de circulaie, menionndu-se seria i poziia locomotivei ntren, poriunea de linie i viteza de circulaie restricionat.

    (4) Administratorul infrastructurii feroviare va stabili i va comunica att subunitilordin subordine ct i operatorilor de transport feroviar interesai poriunile de linie pe carevehiculele feroviare menionate la alin. (2) au limitri de vitez din cauza curbelor, precum ivitezele de circulaie restricionate.

    . 3.Vitezele maxime admise la manevr

    Art. 5. - (1) Viteza maxim admis la manevr este de 40 km/h, cnd locomotivaexecut micri de manevr prin tragere cu vehicule feroviare pe linie liber sau execut micriizolate i de 25 km/h n restul cazurilor.

    (2) Viteza maxim cu care se efectueaz manevra poate fi limitat din cauza condiiilorimpuse de aparatele de cale, linie, pant, intemperii, vizibilitatea semnalelor, spaiul rezervatmanevrei i alte cauze locale, prevzute n planul tehnic de exploatare a staiei - denumit n

    continuare PTE - sau prin ordin de circulaie.(3) Viteza real cu care se efectueaz manevra trebuie reglat de ctre mecanicul de

    locomotiv astfel nct s se poat asigura oprirea vehiculelor la locul stabilit, fr a se producedeteriorarea acestora sau degradarea i deplasarea ncrcturii.

    (4) Vitezele de triere a vagoanelor, modul de executare a manevrelor peste cocoaele detriere sau planurile nclinate, precum i condiiile de trecere i vitezele de circulaie peste

    basculele pod, se prevd n PTE.

    Seciunea a 2-aModul de aezare n tren a locomotivelor de traciune

    . 1.Modul de aezare a locomotivelor de traciune n circulaia trenului

    Art. 6. - (1) Remorcarea trenurilor de cltori se face cu una pn la trei locomotiveaezate n capul trenului, la care se mai poate ataa una locomotiv mpingtoare legat la tren ifrn; remorcarea trenurilor de cltori formate din automotoare i/sau rame se stabilete prinreglementri proprii elaborate de ctre OTF - i avizate de Autoritatea Feroviar Romn -AFER.

    (2) La trenurile de cltori care se fracioneaz ntr-o staie din parcurs se admite i unalocomotiv intercalat; aceste trenuri se prevd n livretele de mers.

    (3) Remorcarea trenurilor de marf se face cu una pn la trei locomotive aezate n

    capul trenului, la care se mai pot ataa una sau dou locomotive intercalate i una locomotivmpingtoare legat sau nelegat la tren i frn.

    4

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    4/47

    (4) Poriunile de linie de pe seciile de remorcare pe care trenul se remorc culocomotive intercalate sau mpingtoare se prevd n livretele de mers.

    (5) Condiiile de circulaie a locomotivelor ce particip efectiv la remorcare, n funciede numrul i modul de aezare a acestora n tren, sunt cuprinse n Anexa 7 i se trec n livretelede mers.

    (6) La trenurile remorcate cu mai multe locomotive n capul trenului nu se admiteaezarea locomotivelor electrice sau diesel dup locomotive cu abur.

    (7) Dac n capul trenului sunt ataate n afar de locomotiva de remorcare a trenului ialte locomotive care nu particip la remorcarea trenului pe anumite poriuni de linie, acestea vorfolosi fora de traciune numai la cererea mecanicului care conduce trenul.

    (8) La trenurile de cltori i mixte nu se admite:a) locomotiv mpingtoare nelegat la tren i frn;b) locomotiv neactiv la urma trenului, cu excepia locomotivelor care au masa de

    70 t sau mai mic, dac viteza maxim a locomotivei neactive nu limiteazviteza de circulaie a trenului respectiv.

    (9) La trenurile de marf legarea locomotivei mpingtoare la tren i frn esteobligatorie n urmtoarele cazuri:

    a) cnd trenul circul pe poriuni de linie cu pante mai mari de 3 ;

    b) pe liniile cu instalaii de bloc de linie automat, cu excepia primului sector debloc;

    c) cnd toate mijloacele de comunicaie sunt ntrerupte.(10) n cazul remorcrii trenurilor cu multipl traciune cnd se defecteaz frna

    automat a locomotivei de remorcare, se admite conducerea i frnarea trenului de ctremecanicul celei de a doua locomotive din capul trenului, numai pe cel mult dou intervale destaie consecutive, pe poriuni de linie cu rampe continue mai mari de 15 ; vitezele maximeadmise n aceste cazuri sunt trecute n Anexa 7.

    (11) Trenurile de marf care circul pe pante mari, prevzute n Anexa 12, se vorremorca cu locomotive diesel sau electrice dac acestea ndeplinesc urmtoarele condiii:rezervorul principal de aer cu o capacitate de cel puin 900 l i sursa de aer comprimat poaterealiza umplerea acestuia la presiune de 10 bar n cel mult 5 minute i 30 secunde.

    (12) Compresoarele de aer i staiile de radiotelefon de la locomotivele prevzute laalin. (11) trebuie s fie n stare corespunztoare de funcionare.

    (13) n cazul remorcrii cu locomotiv mpingtoare electric sau diesel electric,ultimele 350 tone din tonajul trenurilor de marf nu vor avea n compunere vagoane goale sauvagoane ncrcate cu masa total mai mic de 20 tone sau vagoane articulate, respectiv vagoanemultiple cu 2 elemente cuplate permanent (jumelate). n cazul trenurilor compuse din vagoane

    pentru transportat Tir-uri (vagoane Ro-La) pe 8 sau 10 osii ultimele 4 vagoane trebuie s fiencrcate.

    (14) Prevederi privind compunerea trenurilor de marf remorcate cu locomotiv

    electric sau diesel mpingtoare se prevd n dispoziii generale la livretele de mers.(15) La remorcarea trenurilor de marf, locomotivele diesel i electrice trebuie s fiedesprite de vagoanele a cror ncrctur n parcurs se poate deplasa longitudinal, printr-unvagon acoperit sau un vagon descoperit cu perei nali, gol sau ncrcat cu mrfuri care nu se potdeplasa longitudinal.

    (16) Locomotivele electrice i diesel care au fost utilizate ca locomotive mpingtoare latrenuri de marf, pot rmne n poziia iniial n compunerea trenului, legate la tren i frn,

    pentru continuarea mersului, ns numai ca vehicule remorcate i fr s fie active n remorcareatrenului.

    . 2. Modul de utilizare a locomotivelor la manevr

    Art. 7. - (1) La manevrarea vehiculelor feroviare se utilizeaz o singur locomotiv naciune legat sau nelegat la aceste vehicule feroviare.

    5

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    5/47

    (2) Manevrarea vehiculelor cu o locomotiv n aciune intercalat, precum i cu doulocomotive n aciune simultan, se admite utilizarea numai n cazuri speciale, prevzute n PTE.

    Seciunea a 3-aCazurile admise de mpingere a trenurilor fr locomotiv n capul trenului

    Art. 8 - (1) Circulaia prin mpingerea trenurilor fr locomotiv n capul trenului seadmite numai n urmtoarele cazuri:

    a) la trenurile de serviciu;b) la darea napoi a unui tren din linie curent n staie;c) la trecerea trenurilor peste un punct slbit, care nu permite trecerea locomotivei

    peste acesta;d) n i din staiile nfundate, unde situaia liniilor nu permite trecerea locomotivei

    dintr-un capt n cellalt al trenului;e) la garniturile goale ale trenurilor de cltori, care se prevd n livretul de mers;f) la trenurile de cltori pentru transbordare n linie curent;g) la trenurilor convoaie de manevr - pe i de pe liniile ferate industriale care se

    ramific din linie curent.(2) n toate cazurile de circulaie prin mpingere a trenurilor frna automat trebuie s

    fie activ.

    6

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    6/47

    CAPITOLUL IIICaracteristicile liniei care condiioneaz remorcarea i frnarea trenurilor

    Art. 9. - Caracteristicile liniei care condiioneaz remorcarea i frnarea trenurilor sunt:a) rezistena specific a declivitii;

    b) rezistena specific a curbei;c) rezistena caracteristic a liniei;d) sporul de rezisten caracteristic datorat ineriei la demaraj;e) panta caracteristic.

    Art. 10. - Rezistena specific a declivitii este componenta pe direcia rampei,respectiv pantei, a greutii trenului, raportat la greutatea total a trenului; se msoar n daN/ti se ia n calcul cu semnul + n cazul circulaiei trenului pe rampe i cu semnul - n cazul

    pantelor.Art. 11. - (1) Rezistena specific a curbei este suma forelor de frecare dintre roile

    vehiculelor din compunerea trenului care se nscriu n curb i in, raportat la greutatea total atrenului; se exprim n daN/t.

    (2) Rezistena specific a declivitii nsumat cu rezistena specific a curbei determinrezistena specific echivalent a liniei pe lungimea curbei respective.Art. 12. - (1) Rezistena maxim a unei poriuni de linie este cea mai mare rezisten

    specific echivalent pentru poriunea de linie respectiv i se numete rezistena caracteristic aporiunii de linie.

    (2) Rezistena caracteristic a unei poriuni de linie se msoar n daN/t i este necesarla stabilirea tonajelor de remorcat.

    Art. 13. - (1) n cazul demarrii unui tren oprit pe poriunea de linie cu rezistenacaracteristic, la aceasta se adaug o rezisten suplimentar, numit spor de rezistencaracteristic datorat ineriei la demaraj.

    (2) Sporul de rezisten caracteristic datorat ineriei la demaraj se stabilete n

    conformitate cu datele caracteristice ale intervalelor dintre punctele de secionare, de care trebuies se in seama la stabilirea tonajului trenului.

    Art. 14. - (1) Panta cu declivitatea cea mai mare pe o lungime de 1000 metri se numetepant caracteristic i se stabilete ntre dou puncte (din linie curent i/sau puncte desecionare). Panta caracteristic se exprim n mm/m sau adimensional n .

    (2) Cnd panta cu declivitatea cea mai mare este mai mic de 1000 metri, pantacaracteristic se calculeaz ca medie ponderat a acesteia cu diferena de lungime pn la 1000metri a pantelor nvecinate cele mai mari.

    (3) Panta caracteristic a unei secii de circulaie este cea mai mare dintre pantelecaracteristice ale seciei respective i este necesar la stabilirea procentelor de mas frnat i avitezelor maxime de circulaie ale trenurilor.

    7

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    7/47

    CAPITOLUL IVTonajele trenurilor

    . 1. Tonajele care pot fi remorcate de locomotive

    Art. 15. - (1) Tonajele trenurilor care pot fi remorcate de locomotive la vitezelestabilite, sunt prevzute n livretele de mers.

    (2) Tonajele prevzute n livret sunt calculate n condiia meninerii vitezelor stabilitepotrivit regimului de funcionare al locomotivelor i n ipoteza c trenurile au n compunerevagoane ncrcate al cror numr de osii reprezint cel puin 50 % din numrul total de osii altrenului.

    (3) ndrumarea de trenuri mai lungi dect lungimea maxim stabilit se va face conformreglementrilor specifice n vigoare; aceasta va fi adus la cunotin mecanicului prin ordin decirculaie.

    . 2. Stabilirea tonajelor maxime ale trenurilor

    Art. 16. - (1) Tonajul maxim al trenurilor pentru o secie de remorcare se stabilete petipuri i serii de locomotive, n funcie de rezistena caracteristic a liniei i de viteza admis,astfel nct s se asigure demararea din orice punct al seciei de remorcare.

    (2) Excepii de la prevederile alin. (1) se admit prin planul de mers, pentru trenurile demarf cu condiia asigurrii demarrii din staii.

    (3) Tonajele maxime pentru trenurile remorcate cu locomotive electrice i diesel sestabilesc corespunztor regimului de durat, admindu-se funcionarea n regim uniorar maxim5 minute.

    (4) Tonajul maxim al trenului remorcat cu multipl traciune se obine prin nsumareatonajelor maxime pe care le pot remorca locomotivele n aciune din tren, determinate pentru

    fiecare locomotiv n parte dup acelai procedeu ca i la simpla traciune.(5) Tonajele stabilite pe baz de calcul se verific experimental i se nscriu n livretelede mers.

    (6) Mrirea tonajelor stabilite pe baz de calcul se admite numai pe bazaexperimentrilor fcute de ctre OTF, cu aprobarea administratorului infrastructurii feroviare;tonajele astfel stabilite se nscriu n livretele de mers.

    . 3. Cazurile de mrire a tonajelor stabilite prin calcul

    Art. 17. - (1) Circulaia trenurilor cu tonajele stabilite conform art. 16. alin. (6) dinprezentul regulament, se face la solicitarea OTF deintor al vehiculelor feroviare.

    (2) Tonajele trenurilor nu pot fi mai mari dect tonajele maxime trecute n tabelele

    respective de la finele livretelor de mers.

    . 4. Cazuri de reducere a tonajelor maxime ale trenurilor

    Art. 18. - (1) Tonajele maxime ale trenurilor se limiteaz n funcie de urmtoareleelemente:

    a) viteza maxim de circulaie a trenului, tipul frnei, panta caracteristic inumrul maxim de osii admis conform Anexei 13;

    b) lungimea util a liniilor de primire-expediere din staiile de pe secia pe carecircul trenul;

    c) tipul aparatelor de traciune cu care sunt echipate vehiculele feroviare ce intr n

    compunerea trenurilor conform Anexei 14;d) numrul de vagoane de cltori care pot fi nclzite n funcie de sursa de

    energie, exprimat n osii, conform Anexei 15.8

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    8/47

    (2) Cnd trenul este remorcat i cu locomotive intercalate, se verific tonajul admis derezistena aparatelor de traciune, separat pentru prima parte a trenului ce revine locomotivelordin cap i separat pentru partea a doua ce revine locomotivelor intercalate.

    (3) Dac trenul prevzut la alin. (2) are i locomotiv mpingtoare, verificarea se facedup ce se scade tonajul ce revine locomotivei mpingtoare.

    (4) Tonajele trenurilor de cltori se reduc dup cum urmeaz:a) cu 5 % la traciunea electric i diesel cnd temperatura mediului nconjurtor

    este cuprins ntre -10 C i -20 C;b) cu 10 % la traciunea electric i diesel cnd temperatura mediului nconjurtoreste sub -20 C.

    (5) Cnd n compunerea trenurilor de marf sunt vagoane goale al cror numr de osiieste mai mare dect numrul de osii al vagoanelor ncrcate, tonajele maxime se reduc dup cumurmeaz:

    a) cu 10 % pentru linii cu rezistene caracteristice pn la 15 daN/t inclusiv;b) cu 5 % pentru linii cu rezistene caracteristice mai mari de 15 daN/t.

    (6) Pe timp nefavorabil - cderi abundente de zpad, pericol de nzpezire, viscol, vntputernic sau condiii de aderen sczut administratorul/gestionarul infrastructurii feroviarempreun cu OTF poate lua operativ urmtoarele msuri:

    a) utilizarea remorcrii cu multipl traciune;b) reduceri de tonaje cu pn la 50 %;c) reducerea vitezei maxime de circulaie a trenurilor;d) anularea circulaiei unor trenuri;e) circulaia trenurilor dup plugurile de zpad;f) desfurarea circulaiei conform dispoziiilor speciale;g) nchiderea complet a circulaiei pe linia respectiv.

    . 5.Stabilirea tonajului trenurilor

    Art. 19. - (1) Tonajul trenului se compune din masa proprie a tuturor vehiculelor din

    tren - respectiv tara - la care se adaug masa ncrcturii lor.(2) La calculul tonajului trenului nu se ia n considerare masa locomotivelor n aciune

    din tren i nici masa locomotivelor care au participat la remorcarea trenului pe o anumitporiune de linie i nu mai sunt n aciune.

    (3) Masa proprie a vagoanelor - respectiv tara - este nscris pe longeroane sau pepereii laterali ai vagoanelor.

    (4) Masa ncrcturii vagoanelor la trenurile de cltori, care circul cu viteze maximede 140 km/h, se stabilete astfel:

    a) la vagoanele de cltori, speciale i de dormit, care au indicat numrul de locuri,indiferent de numrul osiilor, masa ncrcturii se stabilete lund cte 100 kg

    pentru fiecare loc din vagon;b) la vagoanele din categoriile de mai sus care nu au indicat numrul de locuri,

    precum i la vagoanele restaurant - V.R. -, pot - T -, de bagaje - F -, pot ibagaje - T.F. - i la vagoanele de marf care transport cltori, masancrcturii se stabilete lund cte 1 ton pentru fiecare osie a vagonului;

    c) n cazul trenurilor de cltori care au n compunere vagoane pentru transportulautoturismelor, cu sau fr rulot, masa ncrcturii se stabilete lund n calcul2 tone pentru fiecare autoturism i 1 ton pentru fiecare rulot.

    (5) Masa ncrcturii vagoanelor la trenurile de cltori, care circul cu viteze peste 140km/h, se stabilete n modul urmtor:

    a) n cazul vagoanelor de cltori, speciale i de dormit, masa ncrcturii este ceanscris pe partea lateral a vagonului;

    b) pentru alte tipuri de vagoane, dac masa total nu este nscris pe partea laterala vagonului, se va proceda conform alin. (4) lit. b) din prezentul articol.

    9

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    9/47

    (6) La trenurile etajate pentru tar i ncrctur, se vor lua n calculul tonajului trenuluivalorile inscripionate pe vagoanele de capt ale trenului etajat.

    (7) La vagoanele de marf, masa ncrcturii este cea stabilit n documentele detransport.

    (8) Masa proprie n stare goal sau n stare ncrcat a locomotivelor, automotoarelor iramelor electrice este stabilit n Anexele 1, 4 i 5; pentru locomotivele i automotoarele defabricaie strin (ex. locomotive tip DE 621 EGM, diesel hidraulice modernizate ALSTOM,

    electrice modernizate SIEMENS, automotoare tip DESIRO, LVT-LVS seria 790) datelecaracteristice ale acestora se vor lua din instruciunile proprii de ntreinere, exploatare ideservire.

    (9) Masa proprie a ncrcturii vagoanelor din trenurile de prob i a trenurilorexperimentale se stabilete de personalul tehnic care particip efectiv la prob, respectivexperiment.

    (10) Masele proprii ale vehiculelor se rotunjesc la valori ntregi; valorile cuprinse ntre0,001 0,499 tone se neglijeaz, iar valorile cuprinse ntre 0,500 0,999 tone se rotunjesc lantreg.

    (11) Regula de la alin. (10) se aplic separat n ceea ce privete ncrctura vehiculelorferoviare ce intr n compunerea trenului.

    (12) Tonajul trenurilor compuse din vagoane i/sau boghiuri speciale care nu suntprevzute n prezentul regulament se stabilesc prin instruciunile de exploatare ale acestora.

    10

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    10/47

    CAPITOLUL VFrnarea trenurilor

    Seciunea 1Sisteme de frnare admise

    Art. 20. -(1) n circulaia trenurilor sunt admise urmtoarele sisteme de frnare:a) frnarea automat, cnd procentul de mas frnat se realizeaz cu frna cu aer

    comprimat;b) frnarea mixt, cnd pe lng frnarea automat se folosesc i frne de mn,

    trenul avnd conduct general de aer pe toat lungimea sa, n aceast situaievagoanele fiind nsoite de ageni;

    c) frnarea combinat, cnd pe lng frna automat se folosete suplimentar ifrna electric a vehiculelor feroviare motoare;

    d) frnarea electromagnetic a vehiculelor feroviare motoare;e) frnarea hidrodinamic a vehiculelor feroviare motoare.

    (2) Frnarea automat este obligatorie la toate trenurile.(3) Frnarea mixt se admite numai cnd nu se realizeaz procentul de mas frnat cu

    frne automate, la trenurile la care frna automat s-a defectat parial n parcurs.(4) Frnarea combinat se folosete la trenurile remorcate cu vehicule feroviare motoareprevzute cu frn electric.

    (5) Frnarea electromagnetic se folosete suplimentar n situaii de urgen, n care seimpune reducerea drumului de frnare.

    (6) Frnarea hidrodinamic se folosete numai pentru reducerea vitezei trenului,independent sau concomitent cu alte tipuri de frne.

    (7) n compunerea trenurilor de cltori sunt admise numai vagoane cu frn cu aciunerapid i vagoane cu frn echipate cu schimbtor de regim marf - persoane (G-P), marf -

    persoane - rapid (G-P-R), persoane - rapid (P-R), marf - persoane - rapid - magnetic (G-P-R-Mg) sau persoane - rapid - magnetic (P-R-Mg), iar mnerul schimbtorului de regim

    trebuie s fie aezat n poziie corespunztoare trenului remorcat.(8) Cnd n compunerea trenului de cltori intr i vagoane cu frn cu aciune nceat,fr schimbtor de regim G-P, frnele automate ale acestora se izoleaz, aceste vehiculermnnd numai cu conduct general de trecere.

    (9) n compunerea trenurilor de marf se admit att frne cu aciune rapid (G-P), ct ifrne cu aciune nceat (G).

    (10) n cazul de la alin. (9) toate frnele de tipul predominant, cu care se realizeaztonajul frnat real mai mare, vor fi fcute active, iar cele de tipul nepredominant se vor izola,avndu-se n vedere ca acestea s fie intercalate n compunerea trenurilor ct mai uniform.

    (11) Mnerul triplelor valve cu aciune rapid, tip Westinghouse, se manipuleaz npoziia de frnare de serviciu.

    (12) La manevr sunt utilizate urmtoarele sisteme de frnare:a) frnarea manual, folosindu-se frne de mn;b) frnarea mixt, folosindu-se frne de mn i frne automate, cnd nu se asigur

    procentul de mas frnat cu frnele active de mn;c) frnarea automat, la manevrarea trenurilor sau a grupelor de vagoane la care s-a

    fcut proba frnei sau numai verificarea funcionrii frnelor automate lavagoanele care trebuie s asigure procentul de mas frnat necesar;

    d) frnarea cu frna de cale;e) frnarea cu saboi de mn.

    (13) n cazul prevzut la alin. (12) lit. b) se verific funcionarea frnelor automate naciune, printr-o frnare de serviciu urmat de verificarea strngerii i slbirii acestor frne dectre conductorul manevrei sau un agent autorizat din partida de manevr; frnele de mnactive trebuie s asigure frnarea vagoanelor care nu se vor frna automat.

    11

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    11/47

    1.Frna activ

    Art. 21. - (1) Un vehicul feroviar din compunerea trenului se consider:a) cu frna automat activ, cnd frna automat este n stare corespunztoare de

    funcionare i este n aciune;b) cu frna de mn activ, cnd aceasta este n stare corespunztoare de

    funcionare i dac este deservit de agent autorizat.(2) Dac sunt ndeplinite concomitent condiiile prevzute la alin. (1), vehiculul se

    consider cu frna activ.(3) Excepie de la prevederile alin. (2) o constituie trenurile de marf n compunerea

    crora intr vehicule feroviare echipate att cu frna cu aciune rapid ct i vehicule feroviareechipate cu frna cu aciune nceat, care nu permit schimbarea regimului de frnare, caz n carese procedeaz conform art. 20, alin. (10) din prezentul regulament, precum i vagoanelencrcate cu mrfuri periculoase din categoria explozibililor a cror frn automat trebuie s fieizolat i mnerul robinetului de izolare sigilat.

    (4) Frnele de mn i de intuire n stare corespunztoare de funcionare ale vehiculelorferoviare, trebuie s asigure meninerea pe loc a trenului pe panta caracteristic a seciei decirculaie. Cnd frnele de mn nu sunt suficiente, diferena se completeaz cu saboi de mn.

    (5) Toate frnele automate n stare corespunztoare de funcionare ale vehiculelorferoviare care intr n compunerea unui tren, trebuie puse n aciune.

    Seciunea a 2-aMasa frnat a vehiculelor feroviare

    . 1. Masa frnat a unui vehicul feroviar

    Art. 22. (1) Masa frnat a unui vehicul feroviar dotat cu echipamente de frnreprezint o mrime care caracterizeaz capacitatea de frnare a vehiculului.

    (2) Masa frnat se exprim n tone i se stabilete pentru fiecare tip de vehicul feroviarla construcie, la reparaia capital - RK - sau la modernizare.

    . 2.Masa frnat la vagoanele de cltori n cazul frnrii automate

    Art. 23. - (1) La vagoanele pe dou osii masa frnat este egal cu tara, indiferent dacvagonul este gol sau ncrcat.

    (2) La vagoanele pe patru sau mai multe osii care nu sunt echipate cu schimbtor deregim G-P, G-P-R, P-R, G-P-R-Mg, indiferent dac vagonul este gol sau ncrcat, masafrnat este egal cu tara.

    (3) La vagoanele pe patru sau mai multe osii echipate cu schimbtor de regim G-P,G-P-R, P-R, G-P-R-Mg, indiferent dac vagonul este gol sau ncrcat, masa frnat esteegal cu:

    a) cifra indicat n dreptul literei G, cnd vagonul circul n tren de marf imnerul schimbtorului de regim este manipulat n poziia G;b) cifra indicat n dreptul literei P, cnd vagonul circul n tren de cltori i

    mnerul schimbtorului de regim este manipulat n poziia P;c) cifra marcat cu alb, sau indicat n dreptul literei R ncadrat n chenar, cnd

    vagonul circul n tren de cltori i mnerul schimbtorului de regim estemanipulat n poziia R, iar acceleratorul de frnare nu este n aciune;

    d) cifra indicat n dreptul literei R, nencadrat n chenar sau cifra marcat cu rountr-un dreptunghi de culoare alb, cnd vagonul circul n tren de cltori,mnerul schimbtorului de regim este manipulat n poziia R i acceleratorulde frnare este n aciune;

    e) cifra indicat n dreptul inscripiei Mg cnd vagonul circul n tren de cltori imnerul schimbtorului de regim este manipulat n poziia Mg.

    12

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    12/47

    (4) La vagoanele echipate cu frn proporional cu ncrctura, cnd pe pereii lateraliai vagonului este inscripionat numai masa frnat maxim a vagonului, masa frnat este egalcu:

    a) tara, cnd vagonul este gol;b) tara plus ncrctura, cnd vagonul este ncrcat, fr depirea valorii maxime a

    masei frnate nscris pe vagon.(5) La vagoanele etajate individuale seria 2626, masele frnate exprimate n tone, pentru

    situaia vagonului gol sau ncrcat, pentru fiecare boghiu, sunt inscripionate pe pereiilaterali ai vagonului n dreptul boghiurilor, masa frnat total a vagonului obinndu-se prinnsumarea maselor frnate ale ambelor boghiuri.

    (6) La vagoanele etajate seria 2647 nzestrate cu schimbtor de regim marf -persoane (G-P), indiferent dac vagonul este gol sau ncrcat masa frnat este egal cu:

    a) cifra indicat n dreptul literei G, cnd vagonul circul n tren de marf imnerul schimbtorului de regim este manipulat n poziia G;

    b) cifra indicat n dreptul literei P, cnd vagonul circul n tren de cltori imnerul schimbtorului de regim este manipulat n poziia P.

    (7) La trenurile etajate masa frnat pentru situaiile gol i ncrcat se obine prinnsumarea maselor frnate ale tuturor boghiurilor cu frn automat activ care sunt

    inscripionate pe pereii laterali ai vagoanelor, n dreptul boghiurilor.(8) n cazul defectrii frnei automate a unui boghiu, masa frnat a acestuia se scade

    din masa frnat total a trenului etajat, iar frna boghiului n cauz se izoleaz.

    . 3.Masa frnat la vagoanele de cltori n cazul frnrii manuale

    Art. 24. - (1) Valoarea masei frnate cu frna de mna la vagoanele de cltori este deregul nscris pe vagon.

    (2) Cnd valoarea masei frnate nu este nscris pe vagon, aceasta este egal cu:a) tara, cnd frna de mn acioneaz pe toate roile vagonului, cu condiia ca

    masa frnat s nu depeasc valoarea de 15 t;b) tara care revine unui boghiu, cnd frna de mn acioneaz pe un boghiu, cu

    condiia ca masa frnat s nu depeasc valoarea de 15 t.

    . 4. Masa frnat la vagoanele de marf n cazul frnrii automate

    Art. 25. - (1) La vagoanele care nu sunt echipate cu schimbtor de regim gol -ncrcat indiferent dac vagonul este gol sau ncrcat, masa frnat este egal cu tara.

    (2) La vagoanele echipate cu schimbtor de regim gol - ncrcat cu o singur poziiepentru ncrcat masa frnat este egal cu:

    a) valoarea nscris n partea stng de sus a tbliei schimbtorului de regim gol -ncrcat cnd vagonul este gol, respectiv ncrcat, i masa lui total este subvaloarea masei de comutare, mnerul schimbtorului de regim manipulndu-se

    n poziia gol;b) valoarea nscris n partea dreapt de sus a tbliei schimbtorului de regim gol

    - ncrcat cnd vagonul este ncrcat i masa lui total este egal sau mai maredect masa de comutare, mnerul schimbtorului de regim manipulndu-se n

    poziia ncrcat.(3) La vagoanele echipate cu schimbtor de regim gol - ncrcat cu mai multe poziii

    pentru ncrcat masa frnat este egal cu:a) valoarea nscris n partea stng de sus a tbliei schimbtorului de regim gol -

    ncrcat, de deasupra inscripiei gol cnd vagonul este gol sau ncrcat imasa lui total este sub valoarea celei mai mici dintre masele de comutare,mnerul schimbtorului de regim fiind aezat n poziia gol;

    b) valoarea nscris n partea dreapt de sus a tbliei schimbtorului de regim gol- ncrcat de deasupra inscripiei 1/2 ncrcat, respectiv ncrcat cndvagonul este ncrcat, i masa lui total este egal sau mai mare dect una din

    13

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    13/47

    masele de comutare, mnerul schimbtorului de regim fiind aezat n poziia1/2 ncrcat sau ncrcat, astfel ca indicatorul de la partea inferioar amnerului schimbtorului de regim s arate masa de comutare respectiv.

    (4) La vagoanele echipate cu frn proporional cu ncrctura, la care masa frnatmaxim mpreun cu tipul sistemului de frnare sunt nscrise pe vagon ntr-un chenar, masafrnat este egal cu:

    a) tara, cnd vagonul este gol;

    b) tara plus ncrctura, cnd vagonul este ncrcat, cu condiia ca aceasta s nudepeasc valoarea masei frnate maxime nscris pe vagon;c) valoarea masei frnate maxime nscris pe vagon, cnd vagonul este ncrcat dar

    masa total a lui este egal sau mai mare dect valoarea masei frnate maximenscris pe vagon.

    (5) La vagoanele de marf echipate cu dispozitiv de comand automat aschimbtorului de regim gol-ncrcat, la care valorile maselor frnate corespunztoare

    poziiilor gol-ncrcat i de comutare sunt nscrise ntr-un chenar, n apropierea inscripieireferitoare la tipul sistemului de frnare, masa frnat este egal cu:

    a) valoarea masei nscrise n partea stng de sus a chenarului, corespunztoarestrii goale a vagonului, cnd vagonul este gol sau ncrcat, dar valoarea masei

    totale a lui este sub valoarea masei de comutare nscris n partea de mijloc-jos achenarului;

    b) valoarea masei nscrise n partea dreapt de sus a chenarului, corespunztoarestrii ncrcate a vagonului, cnd vagonul este ncrcat, dar valoarea masei totalea lui este egal sau mai mare dect valoarea masei de comutare nscris n parteade mijloc-jos a chenarului.

    . 5.Masa frnat la vagoanele de marf n cazul utilizrii frnei de mn sau de intuire

    Art. 26. - (1) La vagoanele care nu sunt echipate cu schimbtor de regim gol -ncrcat i masa frnat este nscris pe vagon, indiferent dac vagonul este gol sau ncrcat,aceasta este egal cu valoarea nscris pe vagon.

    (2) La vagoanele echipate cu schimbtor de regim gol - ncrcat i masa frnat nueste nscris pe vagon, aceasta este egal cu:

    a) 20 t cnd vagonul este gol, cu condiia ca tara s nu depeasc aceast valoare;b) 20 t cnd vagonul este ncrcat, cu condiia ca tara plus ncrctura s nu

    depeasc aceast valoare.(3) La vagoanele echipate cu schimbtor de regim gol - ncrcat i masa frnat este

    nscris pe vagon, aceasta este egal cu cifrele nscrise n chenarul alb (n cazul frnei de mn)sau n chenarul rou (n cazul frnei de intuire).

    (4) La vagoanele transpuse sau de cale larg masa frnat este egal cu:a) 10 tone cnd vagonul este gol;

    b) 15 tone cnd vagonul este ncrcat.(5) n cazul cnd nu se realizeaz strngerea tuturor saboilor pe roile vagonului prinstrngerea frnelor de mn, frna de mn respectiv se consider defect i nu se ia n calcululfrnrii pentru meninerea pe loc a trenului.

    (6) n cazul n care frnele de mn i de intuire nu sunt suficiente pentru asigurareameninerii pe loc a trenului, se admite ca diferena pn la tonajul necesar de frnat s secompleteze cu saboi de mn, avnd n vedere c un sabot echivaleaz cu 10 tone de masfrnat.

    . 6.Masa frnat pentru automotoare, remorci de automotor i rame electrice

    Art. 27. - (1) Cnd masa frnat nu este nscris pe cutia automotorului, remorcilor de

    automotor i ramei electrice, masa frnat se stabilete astfel:a) la automotoare, n cazul frnrii automate conform reglementrilor specifice n

    vigoare, iar n cazul frnrii manuale se stabilete n acelai mod ca i la14

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    14/47

    vagoanele de cltori;b) la remorcile de automotor i la ramele electrice, masa frnat att pentru frnarea

    automat ct i pentru frnarea manual, se stabilete n acelai mod ca i lavagoanele de cltori.

    (2) Cnd masa frnat este nscris pe cutia automotorului, a remorcii de automotor saua ramei electrice, masa frnat att pentru frnarea automat ct i pentru cea manual estetrecut n dreptul literei de la schimbtorul de regim G-P, G-P-R, P-R+Mg, care indic

    regimul n care circul respectivul vehicul.. 7.Masa frnat la locomotivele care nu sunt n aciune n tren

    Art. 28. - La locomotivele care nu sunt n aciune n tren i masa frnat nu este nscrispe cutia locomotivei, masa frnat este prevzut n Anexa 4.

    Seciunea a 3-aTonajul frnat real i tonajul necesar de frnat al unui tren

    Art. 29. - (1) Tonajul frnat real al unui tren este suma maselor frnate, exprimate ntone, ale tuturor vehiculelor echipate cu frna automat activ care intr n compunerea trenului,

    fr locomotivele n aciune.(2) Tonajul necesar de frnat este tonajul minim care trebuie s fie frnat la un tren

    pentru realizarea procentului de mas frnat stabilit i se calculeaz cu formula:

    tonajul trenului x procentul de mas frnat stabilittonajul necesar de frnat = -----------------------------------------------------------------

    100

    (3) La stabilirea tonajului necesar de frnat i a tonajului frnat real la trenurile decltori, se va lua n calcul i numrul de vagoane, exprimat n osii, ce pot fi nclzite n funciede sursa de energie conform Anexei 15.

    (4) La orice tren, tonajul frnat real trebuie s fie mai mare sau cel puin egal cu tonajulnecesar de frnat.

    . 1. Procentul de mas frnat n circulaia trenurilor

    Art. 30. - (1) Procentul de mas frnat reprezint masa exprimat n tone necesar a fifrnat ce revine fiecrei 100 tone din masa brut a trenului, pentru asigurarea opririi trenului pedrumul de frnare stabilit.

    (2) Pentru determinarea procentului de mas frnat minim necesar care trebuie asiguratfiecrui tren se utilizeaz tabelele de frnare din Anexele 16 31.

    (3) Pentru un anumit drum de frnare procentul de mas frnat de la alin. (2) depindede panta caracteristic, de viteza trenului i de tipul frnei.

    (4) Procentul de mas frnat minim necesar asigur oprirea trenului pe distanacorespunztoare drumului de frnare la panta caracteristic i la viteza stabilit, numai dinmomentul trecerii mnerului robinetului mecanicului n poziia de frnare rapid.

    (5) Procentele de mas frnat minime necesare i care se trec n livretele de mers, nfuncie de felul trenului, sunt urmtoarele:

    a) trenuri directe de marf frnate cu frna automat tip marf G:- 50% pentru circulaia cu viteza maxim de 80 km/h;

    b) trenuri directe de marf frnate cu frn automat tip cltori P:- 65 % pentru circulaia cu viteza maxim de 100 km/h i lungimea trenului de

    pn la 500 m;- 69 % pentru circulaia cu viteza maxim de 100 km/h i lungimea trenului mai

    mare de 500 m i mai mic de 600 m;- 72 % pentru circulaia cu viteza maxim de 100 km/h i lungimea trenului

    cuprins ntre 600 i 700 m;15

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    15/47

    - 90 % pentru circulaia cu viteza maxim de 120 km/h i lungimea trenului maimic sau egal cu 500 m;

    - 95 % pentru circulaia cu viteza maxim de 120 km/h i lungimea trenuluicuprins ntre 500 i 600 m;

    c) trenuri locale de marf i convoaie de manevr n complexe frnate cu frnautomat tip marf G:

    - 45 % pentru circulaia cu viteza maxim de 70 km/h pentru trenuri locale i

    convoaie de manevr n complexe;d) trenuri directe de marf formate din vagoane transpuse i vagoane de ecartamentnormal frnate cu frn automat tip marf G:

    - 45 % pentru circulaia cu viteza maxim de 70 km/h;e) trenuri directe de marf formate numai din vagoane transpuse ncrcate:

    - 40 % pentru circulaia cu viteza maxim de 70 km/h;f) convoaie de manevr pentru calea larg:

    - 33 % pentru circulaia cu viteza maxim de 30 km/h;g) trenurile de cltori frnate cu frn automat tip cltori:

    - 179 % pentru circulaia cu viteza maxim 160 km/h;- 126 % pentru circulaia cu viteza maxim 140 km/h;

    - 120 % pentru circulaia cu viteza maxim 120 km/h;- 85 % pentru circulaia cu viteza maxim 100 km/h.

    (6) Se interzice ndrumarea trenurilor din staiile de formare, precum i din staiile dinparcurs unde compunerea trenurilor se modific, dac nu au asigurate cel puin procentele demas frnat prevzute n livretele de mers pe ntreaga distan de circulaie a trenului.

    (7) Procentul de mas frnat care se trece n livretele de mers, pentru trenurile de marfcare circul pe seciile de circulaie cu pante mari prevzute n Anexa 12, din motive desiguran, trebuie s fie cu cel puin 5 % mai mare dect cel rezultat din tabelele de frnare.

    (8) Procentul de mas frnat la trenul cu vagoane i/sau boghiuri speciale este celprevzut n mersul trenului i se calculeaz n baza tabelelor din Anexele 23 i 24.

    (9) Dac n parcurs se defecteaz sau se izoleaz frnele automate ale unor vehicule dincompunerea trenului, se calculeaz tonajul frnat real, procentul real de mas frnat i severific cu valorile din Anexele 16 31; continuarea mersului se va face numai n condiiile art.83 i 84 din prezentul regulament.

    (10) Procentul real de mas frnat al trenului se calculeaz cu formula:

    tonajul frnat realProcentul real de mas frnat = ------------------------------ x 100

    tonajul trenului

    . 2. Procentul de mas frnat la manevr

    Art. 31. - (1) Indiferent de sistemul de frnare utilizat la manevr, n toate cazuriletrebuie s se asigure procentul de mas frnat corespunztor spaiului rezervat manevrei,declivitii liniei pe care se execut manevra, vitezei maxime admise i condiiilor locale

    prevzute n PTE.(2) n cazul frnrii manuale i frnrii mixte, se acioneaz n primul rnd frnele de

    mn ale vagoanelor ncrcate, mnerele schimbtoarelor de regim gol-ncrcat de lavagoanele cu frne automate active se manipuleaz n poziia corespunztoare strii de ncrcarea vagonului, iar schimbtoarele de regim G-P, G-P-R sau G-P-R-Mg se vor manipula n

    poziia G".(3) Tonajul maxim cu care se execut manevra, procentul de mas frnat care trebuie

    asigurat convoiului de manevr, precum i modul cum se realizeaz acestea se stabilesc n PTE.

    . 3. Drumul de frnare

    Art. 32. - (1) Drumul de frnare este drumul parcurs de tren din momentul manipulrii16

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    16/47

    mnerului robinetului mecanicului n poziia de frnare rapid, de la viteza maxim prevzut nlivret, pn la oprirea complet a trenului.

    (2) Pe pantele mari prevzute n Anexa 12, n cazul trenurilor care au n compunerevagoane echipate cu instalaii de frn proporional cu ncrctura, la stabilirea procentului demas frnat se folosesc Anexele 25 31.

    (3) Vitezele maxime care se trec n livretele de mers se stabilesc n funcie de pantacaracteristic, de tipul trenului, de procentul de mas frnat, drumul de frnare i tipul frnei, pe

    baza Anexelor 16 31.(4) Seciile de circulaie pe care vitezele maxime sunt stabilite pentru drumul de frnarede 700 m, de 1000 m i de 1200 m, se trec n livretele de mers.

    (5) Pentru frnrile de serviciu, distana pe care se oprete trenul este mai mare dectdrumul de frnare corespunztor vitezei maxime din livret i este determinat de situaia concreta fiecrui tren, depinznd de viteza efectiv n momentul acionrii frnei, de profilul liniei -

    pant, ramp -, de procentul de mas frnat, tipul frnei, compunerea trenului i condiiileatmosferice.

    (6) Drumurile de frnare de 1200 m i 1000 m din prezentul regulament se folosescpentru pante caracteristice de pn la 15 (inclusiv), iar drumul de frnare de 700 m sefolosete pentru pante caracteristice mai mari de 15 i pe seciile de circulaie unde condiiile

    o impun.

    Seciunea a 4-aRepartizarea frnelor active la trenurile de marf i deservirea lor de ctre ageni

    Art. 33. - (1) Vagoanele cu frn automat activ, precum i cele cu frn de mnactiv trebuie s fie aranjate n corpul trenului ct mai uniform.

    (2) n trenurile de marf nu trebuie s se gseasc unul sau mai multe grupuri devagoane numai cu conduct general de trecere, fiecare grup cu un numr total de osii mai marede:

    a) 12 osii, ntre locomotiv i primul vagon cu frna automat activ, precum i n

    corpul trenului, ntre dou vagoane cu frn automat activ, pentru trenurile demarf indiferent de rangul n care s-a prevzut s circule;

    b) 4 osii naintea ultimelor 3 vagoane din tren care trebuie s aib frne automateactive, pentru trenurile de marf care nu circul n rangul VII;

    c) 4 osii naintea vagonului de semnal, pentru trenurile de marf prevzute scircule n rangul VII, numai dac sunt deservite de cel puin un agent cu atribuii

    pentru meninerea pe loc a trenului cu frne de mn i pentru asigurareavagoanelor contra fugirii.

    (3) Toate trenurile de marf deservite de ageni la urm vor avea vagon de semnal cugheret de frn corespunztoare n care va lua loc agentul.

    Seciunea a 5-aCondiii pentru introducerea unor vehicule feroviare n trenurile de cltori i de marf

    . 1. Introducerea vagoanelor de marf n trenurile de cltori

    Art. 34. - (1) Este interzis a se introduce vagoane de marf goale sau ncrcate ntrenurile de cltori, cu excepia trenurilor de persoane, la care se admite ataarea vagoanelorncrcate cu anumite mrfuri, n condiiile stabilite prin convenii ncheiate ntre operatorii detransport feroviar.

    (2) Vagoanele prevzute la alin. (1) trebuie s ndeplineasc condiiile prevzute nAnexa 2 i se ataeaz la urma trenului.

    (3) Excepie de la prevederile alin. (2) fac vagoanele de marf cu 4 sau mai multe osii,care se pot introduce imediat dup locomotiv sau locomotivele n aciune din capul trenului, cucondiia ca n perioada de nclzire acestea s aib i conduct de trecere pentru nclzire.

    17

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    17/47

    (4) Numrul maxim de osii al vagoanelor de marf care se admite a fi ataate sauintroduse la un tren de persoane, este de 8 osii.

    (5) Numrul total de osii al unui tren de persoane n care s-au introdus vagoane demarf, nu trebuie s depeasc pe cel admis pentru circulaia trenurilor de cltori, iar tonajultrenului nu trebuie s depeasc tonajul prevzut n livretul de mers pentru trenul respectiv.

    (6) Procentul real de mas frnat stabilit dup ataarea vagoanelor de marf, trebuie sfie cel puin egal cu procentul de mas frnat prevzut n livret pentru trenul respectiv, pe

    poriunea de linie pe care circul vagoanele de marf introduse n tren.(7) La vagoanele de marf care se ataeaz la urma trenurilor de persoane, se admite caacestea s nu fie echipate cu semnal de alarm.

    . 2. Ataarea automotoarelor i remorcilor de automotor la trenuri, ca vehiculeremorcate

    Art. 35. - (1) Automotoarele i remorcile de automotor se pot ataa la urma trenurilor decltori sau de marf fr a depi numrul maxim de 8 osii.

    (2) Cnd trenul are locomotiv mpingtoare legat la tren i frn, automotoarele iremorcile de automotor se ataeaz dup locomotiva mpingtoare.

    (3) Ataarea automotoarelor i remorcilor de automotor este interzis cnd locomotiva

    mpingtoare este nelegat la tren.(4) n toate cazurile de ataare a ramelor electrice, a automotoarelor i remorcilor de

    automotor la trenuri, conducta de aer a acestora se leag la conducta general a trenului, iar frnaautomat se activeaz.

    (5) Automotoarele care se transport la atelierele de reparaii n stare rece vor avea axelecardanice demontate.

    (6) Automotoarele i ramele electrice care se transport n stare rece vor avea nsoitorpentru manipularea frnei de mn, supravegherea acestora i manipularea n caz de nevoie astingtoarelor de incendiu.

    . 3. Aranjarea n trenurile de cltori i de marf a locomotivelor care nu sunt n

    aciuneArt. 36. - (1) Locomotivele care nu sunt n aciune se vor aranja n compunerea

    trenurilor astfel:a) n trenurile de cltori cel mult dou locomotive, aezate imediat dup

    locomotiva de remorcare a trenului cu respectarea strict a condiiilor privind:tonajul maxim, viteza maxim, procentul de mas frnat i asigurarea nclziriivagoanelor trenurilor;

    b) n trenurile de marf numai n prima jumtate a trenului, cuplate cel mult dountre ele sau desprite ntre ele prin grupuri de vagoane cu un numr minim de12 osii; dac trenul este remorcat cu o singur locomotiv n cap se admite ca cel

    mult dou locomotive ce nu sunt n aciune, s fie aezate imediat duplocomotiva de remorcare a trenului.(2) Cnd peste unele poduri nu se permite circulaia trenurilor cu dou locomotive

    cuplate ntre ele, atunci locomotivele se aranjeaz fiecare separat, desprite ntre ele prin grupuride vagoane cu un numr minim de 20 osii, iar la trenurile de cltori nu se vor ataa locomotivecare nu sunt n aciune.

    (3) Pentru aranjarea locomotivelor n trenuri se procedeaz n felul urmtor:a) la locomotivele echipate cu robinet mecanic tip Westinghouse, se manipuleaz

    robinetul R-M n poziia nchis, iar mnerul robinetului mecanicului npoziia I;

    b) la locomotivele echipate cu robinet mecanic tip Knorr se manipuleaz robinetul

    de izolare din corpul robinetului mecanicului n poziia nchis, iar mnerulrobinetului mecanicului n poziia I;

    c) la locomotivele echipate cu robinet mecanic tip KD2, se manipuleaz mnerul18

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    18/47

    robinetului mecanicului n poziia a III-a i se blocheaz;d) la locomotivele echipate cu robinet mecanic tip Knorr FHD4-EP, se rotete

    cheia de izolare a rezervorului principal de conducta general n poziianchis;

    e) la locomotivele echipate cu robinet mecanic tip St-60, se manipuleaz mnerulrobinetului mecanicului n poziia a IV-a;

    f) schimbtoarele de regim G-P sau G-P-R se manipuleaz n poziia

    corespunztoare tipului de tren.(4) Fiecare locomotiv trebuie s aib nsoitor instruit care s cunoasc modul demanipulare a frnei de mn, modul de ungere, supravegherea locomotivei i manipularea n cazde nevoie a stingtoarelor de incendiu.

    (5) La locomotivele electrice i diesel echipate cu robinet de comutare traciune-remorcat, acesta se manipuleaz n poziia remorcat.

    (6) Locomotivele diesel cu transmisie mecanic sau hidraulic cu biele de acionare, setransport n tren de marf cu bielele motoare demontate.

    (7) Locomotivele diesel cu transmisie hidraulic fr biele de acionare, se pottransporta n tren de marf, numai cu mufa de regim blocat n poziia neutr.

    (8) Masa proprie a locomotivelor care nu sunt n aciune, se ia n calcul la stabilirea

    tonajului trenului, iar masa frnat a acestora se ia n calcul la tonajul frnat al trenului.(9) Locomotivele care nu sunt n aciune vor circula n trenuri a cror vitez maxim nu

    depete viteza maxim constructiv a acestora.

    Seciunea a 6-aCondiii tehnice impuse ultimului vagon din tren

    Art. 37. - (1) Ultimul vagon al fiecrui tren, numit vagon de semnal, trebuie s fieechipat cu frn activ, semnal de alarm n stare corespunztoare de funcionare i s fiesemnalizat conform prevederilor Regulamentului de semnalizare CFR.

    (2) n cazul trenurilor mixte i de marf, ultimul vagon din tren trebuie s fie dotat i cu

    gheret de frn, dac are agent la urma trenului.(3) La trenurile convoaie de manevr prevzute n livretele de mers s circule pe toat

    distana cu locomotiv mpingtoare legat la tren i frn, se admite ca acestea s circule fr caultimul vagon s ndeplineasc condiiile impuse vagonului de semnal.

    (4) Dac trenul i schimb n parcurs sensul de mers, acesta trebuie s aib la ambelecapete cte un vagon care s ndeplineasc condiiile impuse vagonului de semnal.

    (5) La trenurile de marf, dup vagonul de semnal se poate ataa un singur vehiculferoviar cu cel mult 6 osii sau dou vehicule feroviare legate ntre ele prin ncrctur comunsau prin bare de prelungire, ns cel mult 8 osii, care nu corespund condiiilor tehnice ca s poatcircula n corpul trenului.

    (6) Procentul real de mas frnat stabilit dup ataarea vehiculelor feroviare de la alin.(5), trebuie s fie cel puin egal cu procentul de mas frnat din livretul de mers pentru trenulrespectiv.

    (7) Vagoanele ataate dup ultimul vagon al trenului trebuie s asigure meninerea peloc a lor pentru panta caracteristic de pe secia respectiv, prin strngerea frnelor de mn

    proprii.(8) La trenurile de marf care circul fr agent la urm, se admite ca ultimul vagon s

    nu fie echipat cu semnal de alarm.

    Seciunea a 7-aCondiii de circulaie a trenurilor formate din locomotive

    . 1. Condiii de circulaie a trenurilor formate din locomotive care nu sunt n aciune

    Art. 38. - (1) Locomotivele care nu sunt n aciune pot circula ntr-o grup de maxim19

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    19/47

    ase locomotive inclusiv locomotiva de remorcare, dac schema de ncrcare a podurilor permiteaceasta.

    (2) Cnd schema de ncrcare a podurilor nu permite circulaia a dou locomotivecuplate ntre ele, transportul locomotivelor se face n trenuri de marf, conform condiiilor

    prevzute la art. 36 din prezentul regulament.(3) Trenurile formate din locomotive care nu sunt n aciune se pregtesc i vor circula

    n aceleai condiii ca i n cazul cnd sunt transportate n tren de marf.

    (4) Trenul format din locomotive care nu sunt n aciune va fi frnat automat, cu toatefrnele automate active.(5) La fiecare locomotiv care nu este n aciune i se transport n tren format din

    locomotive, se repartizeaz cte un nsoitor care cunoate tipul de locomotiv pe care onsoete, pentru:

    a) manipularea frnei de mn;b) manipularea schimbtoarelor de regim G-P sau G-P-R;c) supravegherea i ungerea locomotivei;d) manipularea stingtoarelor de incendiu;e) manipularea semnalului de alarm n caz de nevoie.

    . 2. Condiii de circulaie a trenurilor formate din locomotive n stare de serviciuArt. 39. - (1) Circulaia locomotivelor n stare de serviciu se admite n trenuri formate

    din cel mult ase locomotive, ndrumarea lor fcndu-se n conformitate cu mersul trenurilor demarf.

    (2) Trenul format din locomotive n stare de serviciu trebuie s aib conduct generalde aer pe toat lungimea lui, iar frnele automate ale tuturor locomotivelor i ale tenderelor s fieactive.

    (3) La trenurile formate din locomotive n stare de serviciu nu se mai face calcululfrnrii, procentul de mas frnat fiind asigurat.

    (4) Viteza maxim de circulaie a trenurilor formate din locomotive n stare de serviciu

    este corespunztoare vitezei de circulaie a trenului de marf n condiiile stabilite n livretul demers, fr a se depi vitezele maxime prevzute n Anexa 8 i viteza maxim din construcie alocomotivei care are viteza cea mai mic din tren.

    (5) Trenurile formate din maxim trei locomotive n stare de serviciu pot fi ndrumate in trasa trenurilor de cltori, cu condiia s nu se depeasc vitezele maxime prevzute nAnexa 8.

    (6) Locomotivele care nu sunt prevzute n Anexa 8, pot circula n trenuri cu vitezaprevzut n instruciunile proprii de ntreinere, exploatare i deservire ale acestora.

    Seciunea a 8-aCuplarea, legarea i dezlegarea vehiculelor feroviare motoare la i de la tren i a

    vehiculelor feroviare remorcate ntre ele

    Art. 40. - (1) Cuplarea vehiculelor motoare la trenurile de cltori, mixte sau la vagoaneocupate cu oameni se execut pe baza semnalelor date de ctre un agent al trenului sau un altagent al OTF.

    (2) Cuplarea vehiculelor motoare la trenuri se execut cu deosebit atenie n scopulevitrii tamponrii trenului de ctre vehiculul feroviar motor.

    (3) Dac trenul la care urmeaz s se cupleze vehiculul feroviar motor este acoperit cudiscuri roii, mecanicul va opri vehiculul motor n faa discului i va cupla la tren numai dupridicarea acestuia de ctre agentul OTF.

    (4) n toate cazurile cnd trebuie cuplat la tren, vehiculul feroviar motor va fi oprit cu

    cel puin 2 m naintea primului vehicul remorcat al trenului, dup care se va face cuplareaacestuia la tren.

    (5) Legarea vehiculelor motoare la trenuri sau ntre ele, indiferent de tipul acestora:20

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    20/47

    locomotive cu vagon WIT sau fr, automotoare, precum i dezlegarea lor se execut de ctrepersonalul OTF.

    (6) Dup legarea la tren a locomotivei i asigurarea ei contra fugirii, mecanicul verificdac legarea acesteia de primul vehicul remorcat din tren s-a executat regulamentar, astfel:

    a) cupla locomotivei este activ i strns cu 1 2 rotaii dup atingerea discurilortampoanelor la trenurile de cltori, iar la trenurile de marf pn la atingereadiscurilor tampoanelor; cupla rmas liber trebuie pus n crligul de repaus, iar

    dac acesta lipsete, se va scurta prin nurubare complet;b) tuburile de aer sunt cuplate etan i robinetele frontale de aer deschise;c) la trenurile de cltori nclzite cu abur, tubul de abur este cuplat etan i cupla

    electric este asigurat;d) la trenurile cu nclzire electric, conducta general de nalt tensiune a trenului

    a fost legat la vehiculul feroviar motor conform prevederilor din reglementrilespecifice. Legarea conductei generale de nalt tensiune a trenului la locomotivade remorcare se execut n tot timpul anului, indiferent de perioada de nclzire,

    pentru asigurarea tensiunii de 1500 V necesar funcionrii instalaiilor declimatizare, precum i alimentrii surselor de producere a tensiunilor pentruserviciile auxiliare cu care sunt dotate vagoanele;

    e) diferena de nlime ntre centrele tampoanelor s nu fie mai mare de 100 mm,respectiv 90 mm ntre centrele tampoanelor ultimului vagon i tampoanelorlocomotivei mpingtoare;

    f) dac trenul are vagon WIT, mecanicul de locomotiv verific legarea dintrevagonul WIT i primul vagon din tren.

    (7) Legarea vehiculelor feroviare echipate cu cupl automat de vehiculele feroviareechipate cu cuple cu urub, se efectueaz printr-un dispozitiv de cuplare numit cupl mixt detraciune, caz n care ambele vehicule legate trebuie s fie prevzute cu tampoane; excepie facautomotoarele echipate cu cupl automat.

    (8) Legarea ntre locomotive i vagoanele de cltori transpuse echipate cu cupl cuurub se efectueaz dublu, activndu-se ambele cuple, trecnd laul cuplei locomotivei printreeclisele cuplei vagonului transpus. n cazul n care laul cuplei nu poate fi introdus printre eclise,legarea se efectueaz numai cu cupla locomotivei.

    (9) Legarea i dezlegarea locomotivelor ntre ele se face de ctre mecanicul ajutor.Legarea se face de ctre mecanicul ajutor al locomotivei care staioneaz, iar dezlegarea se facede mecanicul ajutor de la locomotiva care se detaeaz. Dac o locomotiv este condus nsistem simplificat i cealalt n echip complet, legarea i dezlegarea locomotivelor se face demecanicul ajutor. Legarea i dezlegarea locomotivelor ntre ele cnd sunt deservite numai demecanic, se face de un agent autorizat al OTF.

    (10) Dezlegarea locomotivei de la tren se face din ordinul IDM, transmis direct prininstalaii de telecomunicaii sau printr-un agent autorizat al OTF i numai dup ce garnitura a

    fost asigurat contra fugirii. nainte de dezlegarea locomotivei de la tren, mecanicul va dasemnalul Strnge frnacu fluierul locomotivei, att la trenurile de cltori, ct i la trenurilede marf.

    (11) Personalul care efectueaz dezlegarea locomotivei mpingtoare legat la tren ifrn va pune n crligul de traciune al vagonului de semnal laul cuplei acestui vagon,semiacuplrile de aer n suporturile respective i va semnaliza regulamentar trenul.

    (12) Cuplarea sau decuplarea fiei electrice de nalt tensiune a trenului la i respectivde la priza de nclzire tren a locomotivei de remorcare se execut cu respectarea normelor desecuritate i protecie a muncii n vigoare.

    (13) La trenurile de cltori remorcate cu locomotive electrice, legarea i dezlegareacuplelor la vagoane se execut de ctre agentul OTF, numai dup ce revizorul tehnic de vagoane,

    electricianul de vagoane sau n lipsa acestuia eful de tren, care execut legarea, respectivdezlegarea fielor electrice a primit de la mecanicul de locomotiv maneta inversorului de mers,maneta de nclzire i cheia de la cupla electric i a confirmat verbal c a fost deconectat

    21

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    21/47

    conducta general de nalt tensiune a trenului i ntrerupt la locul unde trebuie s se executelegarea sau dezlegarea vagoanelor.

    (14) La trenurile remorcate cu locomotive de tipul LDE 2100 CP, DHE sau GM, legareai dezlegarea cuplelor la vagoane se execut de ctre agentul OTF numai dup ce revizorultehnic de vagoane, electricianul de vagoane sau n lipsa acestora eful de tren, care executlegarea, respectiv dezlegarea fielor electrice a primit de la mecanicul de locomotiv cheia de lacupla electric (numai pentru LDE i GM), cheia de nclzire tren i cheia de pupitru i a

    confirmat verbal c a fost deconectat conducta general de nalt tensiune a trenului intrerupt la locul unde trebuie s se execute legarea sau dezlegarea vagoanelor.(15) Cele trei chei prevzute la alin. (13) i (14) vor fi pstrate de ctre revizorul tehnic

    de vagoane, electricianul de vagoane sau eful de tren asupra sa pe toat durata conectrii,respectiv deconectrii fielor electrice de nalt tensiune, dup care vor fi napoiate mecaniculuide locomotiv.

    (16) n cazul n care apar defeciuni la instalaiile electrice ale vagoanelor cu ocaziacuplrii fielor electrice de nalt tensiune, nainte de remedierea defectelor se va procedaconform alin. (12), (13), (14) i (15).

    (17) Legarea i dezlegarea vagoanelor ntre ele se execut de ctre agenii autorizai aiOTF.

    (18) La legarea vagoanelor din trenurile de marf i mixte, cupla n funciune aaparatului de traciune trebuie s fie strns pn la atingerea discurilor tampoanelor.

    (19) La legarea vagoanelor din trenurile de cltori, cupla n funciune a aparatului detraciune trebuie s fie strns cu nc 1 2 rotaii dup atingerea discurilor tampoanelor; cuplarmas liber se pune n crligul de repaus, iar n lipsa acestuia se va scurta prin nurubarecomplet, cu excepia cuplei de la vagonul de semnal care va fi pus n crligul de traciune alacestui vagon.

    (20) n toate cazurile, agentul autorizat care a efectuat legarea vehiculelor feroviare dincompunerea unui tren va egaliza cuplele de la aceste vehicule feroviare.

    (21) Rspunderea pentru legarea corect i starea tehnic a aparatelor de legare i detraciune ale vehiculelor feroviare din compunerea oricrui tren revine:

    a) mecanicului de locomotiv, pentru legarea vehiculului feroviar motor de primulvehicul remorcat i pentru starea tehnic a aparatelor de legare i de traciune alevehiculului feroviar motor;

    b) agentului autorizat al OTF, pentru legarea pe care a efectuat-o vehiculelorferoviare remorcate din tren;

    c) revizorului tehnic de vagoane, pentru starea tehnic a aparatelor de legare i detraciune ale vagoanelor din tren.

    (22) n cazul n care revizorul tehnic de vagoane constat c trenul este legatnecorespunztor, va aviza n scris personalul prevzut la alin. (21) lit. b) pentru efectuarea legriicorespunztoare.

    22

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    22/47

    CAPITOL VIProbele frnelor la trenuri

    Art. 41. (1) Probele de frn ce se execut la trenuri sunt:a) proba complet;b) proba parial;c) proba de continuitate.

    (2) Probele de frn la trenuri se execut:a) n staiile cu revizori tehnici de vagoane, de ctre acetia;b) n staiile unde nu sunt revizori tehnici de vagoane, de ctre ageni autorizai

    pentru efectuarea probelor de frn, aparinnd OTF.(3) Probele frnelor la automotoarele care circul fr cltori, cu sau fr remorci, se

    execut de ctre mecanicii respectivi, exceptnd cazul cnd circul n regim simplificat, iar latrenurile formate din convoaie de locomotive n stare de serviciu, de ctre mecanicul celei de adoua locomotive.

    (4) La trenurile compuse din convoaie de locomotive care nu sunt n aciune, probelefrnelor se execut de cel de al doilea agent autorizat de pe locomotiva care remorc trenul.

    (5) n timpul executrii probelor de frn se interzice mecanicului de locomotiv sprseasc postul de conducere i s aib alte preocupri n afara celor legate de urmrirea peaparatele de bord ale locomotivei a operaiilor legate de proba frnei.

    (6) Probele de frn la automotoarele i remorcile de automotor din seria 790 iDESIRO se execut conform reglementrilor specifice n vigoare.

    Seciunea 1Proba complet

    Art. 42. - Proba complet const din verificarea funcionrii frnelor automate i demn la toate vehiculele feroviare remorcate din compunerea unui tren.

    . 1. Cazurile n care se execut proba complet

    Art. 43. - Proba complet este obligatorie la toate trenurile n urmtoarele cazuri:a) n staiile de compunere a trenurilor;b) n staiile cu revizori tehnici de vagoane, premergtoare staiilor vrf de pant, la

    trenurile de marf care circul pe pante mari prevzute n Anexa 12 i careparcurg de la staia de compunere pn la staia vrf de pant o distan deminim 300 km i maxim 350 km, proba executndu-se n cadrul reviziei tehnicen tranzit;

    c) cnd trenul a fost oprit n staie, pe timp de iarn, mai mult de 1 or, la otemperatur sub -15 C, proba executndu-se pe baza dispoziiei date de IDM

    prin ordin de circulaie;d) dup ataarea locomotivei de remorcare la un tren care a staionat ntr-o staie,

    mai mult de 3 ore fr locomotiv, indiferent de temperatur;e) la depiri de semnale fixe de circulaie care ordon oprirea sau mrcilor de

    siguran n condiii neinstrucionale, indiferent de natura cauzei care a generatevenimentul feroviar respectiv;

    f) la cererea mecanicului de locomotiv sau a revizorului tehnic de vagoane, cndacetia constat defeciuni n funcionarea frnei automate sau efect de frnarenecorespunztor;

    g) la grupe de vehicule feroviare, naintea atarii sau introducerii lor n trenuri, n

    staiile unde exist mijloace tehnice necesare executrii acestei probe;h) la cererea personalului cu atribuii de verificare i control.

    23

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    23/47

    . 2. Mijloace tehnice necesare executrii probei complete

    Art. 44. - Proba complet se poate executa cu:a) locomotiva de remorcare a trenului;b) automotorul de remorcare;c) rama electric;d) instalaii fixe de aer atestate n acest scop, n staii echipate cu astfel de instalaii;

    e) cu o alt locomotiv, diferit de cea de remorcare a trenului, n staii frinstalaie fix de aer.

    . 3. Verificri care se fac la proba complet

    Art. 45. - La proba complet se verific:a) ieirea aerului prin robinetul frontal de la ultimul vehicul feroviar din

    compunerea trenului sau a grupului de vehicule feroviare;b) funcionarea semnalului de alarm de la vagonul de semnal numai la trenurile de

    marf, n cazul n care vagonul este prevzut cu semnal de alarm;c) etaneitatea instalaiei de frn a trenului;d) strngerea frnei automate prin intrarea n aciune a pistoanelor cilindrilor de

    frn i strngerea saboilor pe bandaje sau a garniturilor de frn pe discuri lavehiculele feroviare echipate cu frn cu disc;

    e) slbirea frnei automate prin retragerea pistoanelor cilindrilor de frn indeprtarea saboilor de pe bandaje sau a garniturilor de frn de pe discuri lavehiculele feroviare echipate cu frn cu disc;

    f) strngerea i slbirea frnelor de mn active necesare asigurrii procentului demas frnat pentru meninerea pe loc a trenului pe panta caracteristic a secieide circulaie, lund n considerare ambele sensuri de mers.

    . 4. Lucrri pregtitoare la proba complet

    Art. 46. - (1) n cadrul lucrrilor pregtitoare ale probei complete, revizorii tehnici devagoane, respectiv agenii autorizai, verific la toate vehiculele feroviare remorcate din tren,dac:

    a) toate semiacuplrile de aer sunt cuplate regulamentar, pe un singur rnd, iar celermase libere s fie aezate n suportul de repaus;

    b) toate robinetele frontale de aer de la semiacuplrile de aer cuplate sunt deschise,cu excepia celui de la ultimul vehicul feroviar din tren;

    c) toate schimbtoarele de regim G-P, G-P-R, P-R, G-P-R-Mg sau P-R-Mg, precum i robinetele de izolare, sunt aezate n poziia corespunztoare, cuexcepia vagoanelor ncrcate cu mrfuri periculoase din categoriaexplozibilelor a cror frn automat trebuie s fie izolat i mnerul robinetului

    de izolare sigilat;d) toate frnele de mn sunt slbite, cu excepia celor ale trenurilor care

    staioneaz pe linii cu o declivitate mai mare de 2 , la care frnele de mn seslbesc numai dup legarea locomotivei la tren i frn i efectuarea probeicomplete.

    (2) La trenurile de cltori lucrrile pregtitoare prevzute la alin. (1) se completeaz cuurmtoarele condiii:

    a) schimbtoarele de regim G - P - R, G - P - R - Mg, P - R - Mg sau P - Rse aeaz n poziia R atunci cnd tot trenul este compus din vagoane echipatecu frn automat de mare putere, sau cnd n compunerea trenului, la treivagoane cu frn automat de mare putere, se afl cel mult un vagon cu alt tipde frn fr poziia R la schimbtor, cu condiia realizrii procentului demas frnat stabilit n livretul de mers;

    24

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    24/47

    b) n trenurile de cltori care circul cu viteze mai mari de 140 km/h, se introducde regul numai vagoane cu schimbtor de regim G - P - R - Mg sau P - R -Mg; se admite ca n compunerea acestor trenuri, la trei vagoane cu frnautomat de mare putere i frn electromagnetic - Mg, s se gseasc unvagon cu frn automat de mare putere avnd poziia R, cu condiia realizrii

    procentului de mas frnat stabilit n livretul de mers, situaie n care manetaschimbtorului de regim se aeaz n poziia R - Mg sau Mg, dup caz;

    c) cnd n compunerea trenurilor de cltori care circul cu viteze mai mici de 140km/h se gsesc vagoane cu schimbtor G - P - R - Mg sau P - R - Mg nu seva folosi poziia Mg;

    d) la trenuri automotoare sau rame electrice, indiferent de viteza de circulaie, sepoate folosi poziia Mg;

    e) n cazul utilizrii sistemului de semnalizare de control al vitezei ETCS sau ncazul sistemului de semnalizare cu trepte multiple de vitez, n trenurile decltori se pot introduce vagoane cu schimbtor de regim G-P-R sau P-R,maneta schimbtorului aezndu-se n poziia R.

    (3) La automotoarele i remorcile de automotor din seria 790, lucrrile pregtitoare nvederea efecturii probei complete se vor executa n unitile de traciune, n cadrul lucrrilor

    prevzute n instruciunile de ntreinere, deservire i exploatare a trenului automotor.

    . 5. Legarea la tren i frn a vehiculului feroviar motor

    Art. 47. - (1) Legarea regulamentar la tren a vehiculului feroviar motor - locomotiv,automotor - se face punnd laul cuplei vehiculului feroviar motor n crligul de traciune al

    primului vehicul feroviar remorcat din tren.(2) Dup legarea regulamentar la tren a vehiculului feroviar motor conform

    prevederilor art. 40 din prezentul regulament, revizorul tehnic de vagoane sau agentul autorizatal OTF deschide robinetele frontale de aer ce urmeaz a fi legate pentru a constata emisiaaerului, suflnd astfel conducta general de aer a vehiculului feroviar motor.

    (3) Suflarea conductei generale de aer a vehiculului feroviar motor se desfoar nprezena celui de al doilea agent autorizat de pe locomotiv sau a mecanicului n cazulconducerii simplificate.

    (4) Dac n timpul operaiunii de suflare a conductei generale de aer se constat i ap,scurgerea acesteia din instalaia de frn i rezervoarele de aer ale vehiculului feroviar motor seface de ctre mecanicul vehiculului feroviar n prezena revizorului tehnic de vagoane, respectivagentului autorizat al OTF.

    (5) Dac dup suflarea rezervoarelor de aer ale vehiculului feroviar motor mai existap n instalaia de aer a acestuia, atunci acesta nu se leag la instalaia de frn a trenului.

    (6) Dup efectuarea operaiunilor prevzute la alin. (2), (3) i (4) din prezentul articol,revizorul tehnic de vagoane sau agentul autorizat al OTF cupleaz pe un singur rnd

    semiacuplrile de aer ale primului vehicul feroviar remorcat din tren cu semiacuplrile de aer alevehiculului feroviar motor i deschide robinetele frontale de aer ale celor dou vehicule feroviaren aceeai ordine, realiznd astfel legarea la tren i frn a vehiculului feroviar motor.

    . 6. Alimentarea conductei generale de aer a trenului

    Art. 48. - (1) Dup legarea la tren i frn a vehiculului feroviar motor, revizorul tehnicde vagoane - sau agentul autorizat al OTF care efectueaz proba de frn solicit mecaniculuialimentarea conductei generale de aer a trenului la presiunea de regim.

    (2) La remorcarea cu simpl traciune mecanicul vehiculului feroviar motor alimenteazconducta general de aer a trenului, manipulnd mnerul robinetului mecanicului n poziie dealimentare i dac este cazul, folosete n mod repetat poziia de alimentare cu oc de umplere arobinetului mecanicului, pn cnd presiunea n conducta general de aer a trenului ajunge la 4,8

    bar, dup care menine mnerul robinetului mecanicului n poziia de alimentare.

    25

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    25/47

    (3) Dac trenul este remorcat cu multipl traciune, mecanicul vehiculului feroviarmotor din capul trenului alimenteaz conducta general de aer a trenului exclusiv prinmanipularea robinetului mecanicului n poziia a II-a, fr ocuri de alimentare n poziia I.

    (4) La remorcarea cu multipl traciune, mecanicii celorlalte locomotive din capultrenului, contribuie la alimentarea conductei generale de aer a trenului, meninnd mnerulrobinetului mecanicului n poziia a II-a, pn la presiunea de 4,8 bar, dup care manipuleazmnerul robinetului mecanic n poziie neutr.

    (5) n cazul locomotivelor echipate cu robinetul mecanicului tip ST 125, mecaniculalimenteaz conducta general de aer a trenului, manipulnd mnerul robinetului mecanicului npoziia I, pn cnd presiunea n conducta general de aer a trenului ajunge la 4,8 bar, apoireaduce mnerul robinetului mecanicului n poziia a II-a continund alimentarea conducteigenerale pn la presiunea de regim n aceast poziie.

    . 7. Verificarea ieirii aerului prin robinetul frontal de aer de la ultimul vehicul feroviarremorcat din tren

    Art. 49. - (1) Dup stabilizarea presiunii aerului n conducta general a trenului lavaloarea de 5 bar, respectiv 5,5 bar la trenurile formate numai din vagoane transpuse, revizorultehnic de vagoane sau agentul autorizat al OTF care efectueaz proba, verific ieirea aerului dinconducta general de aer a trenului prin robinetul frontal de aer de la ultimul vehicul feroviarremorcat din tren, prin deschiderea acestuia, urmat de montarea manometrului de control iverificarea presiunii aerului la urma trenului, presiune care trebuie s fie minim de 4,7 bar,respectiv 5,1 bar la trenurile formate numai din vagoane transpuse.

    (2) Verificarea presiunii aerului de la urma trenului cu manometrul de control esteobligatorie, indiferent dac proba complet se execut de revizorul tehnic de vagoane sau deagentul autorizat al OTF.

    (3) Cnd proba complet este efectuat de ageni autorizai, manometrul de controlutilizat la efectuarea acesteia va fi asigurat de ctre OTF care i desfoar activitatea pe seciilerespective.

    (4) La automotoare i remorci de automotor din seria 790, verificarea ieirii aerului laurma automotorului se face astfel:a) se stabilete presiunea de 5 bar n conducta general de aer a automotorului;b) revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF deschide uia de

    la captul din urm al automotorului, pe care este inscripionat Mner slbirecupl;

    c) se acioneaz mnerul de culoare roie cu prghie lung i se verific ieireaaerului din conducta general a automotorului n acelai mod n care se verificcontinuitatea la un tren format din vagoane clas obinuite;

    d) verificarea presiunii aerului la urma cuplului motor se face de la manometrulsituat pe pupitrul postului de conducere din captul de unde s-a verificat

    continuitatea conductei generale, presiune care trebuie s fie de minim 4,8 barconform instruciunilor de ntreinere, deservire i exploatare a trenuluiautomotor.

    (5) Verificarea prevzut la alin. (4) lit. d) se face numai n cazul probei de frnexecutat de revizorul tehnic de vagoane; pe seciile cu decliviti mai mari de 15 aceastoperaie se va executa similar de ctre agenii autorizai ai OTF care execut proba complet.

    . 8. Verificarea funcionrii semnalului de alarm de la vagonul de semnal

    Art. 50. - Funcionarea semnalului de alarm de la vagonul de semnal se verific astfel:a) se izoleaz conducta general de aer a vagonului respectiv de conducta general

    de aer a trenului prin nchiderea robinetului frontal la acest vagon, constatndu-se existena unei emisii continue de aer din conducta general a trenului prinorificiul de emisie al robinetului frontal nchis;

    26

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    26/47

    b) se deschide semnalul de alarm, prin tragere;c) se verific existena i starea garniturii de la capacul semnalului de alarm i

    funcionarea dispozitivului de nchidere;d) se nchide semnalul de alarm;e) se redeschide robinetul frontal de aer de la vagonul la care s-a fcut proba

    semnalului de alarm.

    . 9. Verificarea etaneitii instalaiei de frn a trenului

    Art. 51. (1) Etaneitatea instalaiei de frn a trenului se verific astfel:a) se alimenteaz instalaia de frn a trenului la presiunea de regim;b) se manipuleaz mnerul robinetului mecanicului n poziia a III-a;c) se ateapt egalizarea presiunii n conducta general de aer a trenului, timp de

    10 secunde, dup care se urmrete scderea presiunii de aer din conductageneral; pierderile de aer maxim admise din conducta general sunt de:

    - 0,2 bar timp de 1 minut la trenurile de cltori;- 0,3 bar timp de 1 minut la trenurile de marf;- 0,4 bar timp de 1 minut la trenurile formate numai din vagoane transpuse cnd

    proba de etaneitate se face de la instalaia fix de aer.(2) Etaneitatea instalaiei de frn a trenurilor compuse din vagoane de cltori

    transpuse se va efectua n conformitate cu reglementrile specifice circulaiei acestor trenuri.(3) La automotoare i remorci de automotor din seria 790, se verific etaneitatea

    conductei generale de aer a cuplului automotor, numai de ctre mecanic, astfel:a) se alimenteaz instalaia de frn a cuplului automotor la presiunea de regim de

    5 bar;b) se manipuleaz robinetului mecanicului n poziia a III-a;c) se ateapt egalizarea presiunii n conducta general de aer a cuplului automotor

    timp de 10 secunde, dup care se urmrete scderea presiunii de aer dinconducta general; pierderile de aer maxim admise din conducta general sunt

    de 0,2 bar timp de 1 minut att n situaiile cu remorc ct i n situaiile frremorc.(4) Verificarea etaneitii la trenurile de marf formate din vagoane transpuse se va

    face de ctre mecanic, dup cum urmeaz:a) se alimenteaz cu aer instalaia de frn a trenului la presiunea de regim,

    manipulndu-se robinetul KD2 n poziia a II-a. Trenul se consider alimentat nmomentul cnd n conducta general presiunea este de 5,5 bar, iar n rezervorul

    principal al locomotivei presiunea este de 10 bar;b) n aceste condiii, compresorul fiind oprit se ateapt egalizarea presiunii n

    rezervorul principal al locomotivei, presiune care descrete cu 0,4 0,5 bar;c) n continuare se menine mnerul robinetului mecanicului n poziia a II-a

    msurndu-se n ct timp presiunea din rezervorul principal al locomotiveiscade cu 0,5 bar. Acest timp este n funcie de lungimea trenului i nu trebuie sfie mai mic de:

    - 70 secunde, pentru trenuri cu pn la 100 osii;- 50 secunde, pentru trenuri cu 100 pn la 150 osii;- 35 secunde, pentru trenuri cu 150 pn la 200 osii.

    . 10. Verificarea strngerii frnei automate la vehicule feroviare echipate cu frn cusaboi

    Art. 52. - (1) Dup verificarea etaneitii conductei generale, remedierea pierderilor deaer i realimentarea conductei generale de aer a trenului la presiunea de 5 bar, revizorul tehnic devagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, d semnalul Strnge frna automat, iarmecanicul d semnalul Strnge frnacu fluierul locomotivei, numai la trenurile de marf i

    27

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    27/47

    execut o frnare de serviciu, cu o scdere a presiunii de 0,6 0,7 bar.(2) La automotoare i remorci de automotor din seria 790, dup verificarea etaneitii

    conductei generale, remedierea pierderilor de aer de ctre personalul de traciune i realimentareaconductei generale de aer a trenului la presiunea de 5 bar, revizorul tehnic de vagoane, respectivagentul autorizat al OTF, d semnalul Strnge frna la care mecanicul execut o frnare deserviciu manipulnd mnerul robinetului mecanicului ST 125 din poziia a II-a n poziia a IV-acu o scdere de presiune de 0,8 bar n conformitate cu instruciunile de ntreinere, deservire i

    exploatare a trenului automotor.(3) La automotoare i remorci de automotor din seria 790, dup efectuarea frnrii deserviciu n condiiile precizate la alin. (2), mecanicul manipuleaz mnerul robinetului n poziiaa III-a, revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF verificnd intrarea naciune a frnelor prin deplasarea cursorului de culoare roie la ferestrele indicatorului lateralFrn strns - frn slbit de pe cutia automotorului, n poziia Frn strns.

    (4) Dup efectuarea frnrii de serviciu, revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentulautorizat al OTF, verific strngerea saboilor pe suprafeele de rulare ale roilor prin mpingerecu ciocanul, cel puin a uni sabot la fiecare osie.

    (5) Dac se constat frne automate active slbite, acestea se noteaz fr a se faceintervenii la ele.

    . 11. Verificarea slbirii frnei automate la vehicule feroviare echipate cu frn cusaboi

    Art. 53. - (1) Dup verificarea strngerii frnelor automate revizorul tehnic de vagoane,respectiv agentul autorizat al OTF d semnalul Slbete frna automat, iar mecaniculalimenteaz conducta general de aer a trenului la presiunea de 5 bar, respectiv 5,5 bar latrenurile formate numai din vagoane transpuse i numai la trenurile de marf d semnalulSlbete frnacu fluierul locomotivei.

    (2) La trenurile de marf lungi avnd ntre 160 200 osii, alimentarea conducteigenerale de aer la presiunea de 5 bar trebuie fcut n poziia de alimentare a robinetuluimecanicului; dac aceasta nu se poate face, mecanicul va utiliza poziia de alimentare cu oc deumplere a robinetului pn cnd presiunea n conducta general de aer a trenului se stabilizeazla valoarea de 4,8 bar, dup care manipuleaz mnerul robinetului mecanicului n poziia dealimentare pn la presiunea de 5 bar.

    (3) Dup semnalul Slbete frnadat de mecanic cu fluierul locomotivei, revizorultehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, verific ndeprtarea saboilor de pesuprafeele de rulare ale roilor prin mpingere cu ciocanul, cel puin a unui sabot la fiecare osie.

    (4) Dac la verificarea slbirii se constat frne automate strnse, acestea se noteaz fra se face intervenii la ele.

    (5) La automotoare i remorci de automotor din seria 790, dup verificarea strngeriifrnei automate, revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF, d semnalul

    Slbete frna, la care mecanicul alimenteaz conducta general la presiunea de 5 bar prinmanipularea mnerului robinetului din poziia a III-a n poziia a II-a.(6) La automotoare i remorci de automotor din seria 790, verificarea slbirii frnei

    automate se execut de ctre revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF,care va urmri deplasarea cursorului de culoare roie la ferestrele indicatorului lateral Frnstrns - frn slbit de pe cutia automotorului n poziia Frn slbit.

    . 12. Frne automate defecte la strngere i slbire

    Art. 54. - (1) Dup remedierea defectelor se execut o nou strngere i slbire,verificndu-se numai funcionarea frnelor la care s-a intervenit.

    (2) Frnele automate care nu au corespuns la strngere i slbire se trateaz astfel:a) la vagoanele strine nenmatriculate n Romnia, se izoleaz i eticheteaz cu

    eticheta model R1;

    28

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    28/47

    b) la vagoanele aparinnd OTF n staii cu centre de frn proprii, se repar sau seizoleaz i eticheteaz, dup caz;

    c) la vagoanele aparinnd OTF n staii fr centre de frn, se izoleaz ieticheteaz cu etichete model R1.

    (3) La automotoare i remorci de automotor din seria 790, n cazul constatrii unornereguli n funcionarea frnei automate n timpul executrii probei de frn, remediereaneregulilor la frna automat se efectueaz n uniti specializate.

    . 13. Frna de mn

    Art. 55. - (1) Frnele de mn necesare meninerii trenului pe loc se verific astfel:a) starea tehnic a frnelor de mn se verific de ctre revizorii tehnici de vagoane

    n cadrul reviziei tehnice la compunere a trenului;b) strngerea i slbirea se verific de ctre agenii de tren cu atribuii n

    manipularea acestora.(2) Frna de mn se consider defect atunci cnd nu realizeaz strngerea tuturor

    saboilor pe toate roile vehiculului feroviar sau boghiului, n funcie de tipul constructiv altimoneriei frnei vagonului.

    (3) Pentru meninerea pe loc a trenului, se aleg vagoanele cu frne de mn cu maselefrnate cele mai mari, agenii de tren fiind obligai s identifice vagoanele cu frn de mn cele-au fost repartizate pentru manipulare i s verifice funcionarea lor.

    (4) La trenurile de cltori i la vagoanele de cltori din trenurile mixte, se verifictoate frnele de mn; acestea trebuie s fie n stare corespunztoare de funcionare.

    (5) La automotoare i remorci de automotor din seria 790, verificarea funcionriifrnelor de mn se va efectua n unitile de traciune, conform prescripiilor din instruciunilede ntreinere, deservire i exploatare a trenului automotor.

    . 14. Nota de frne

    Art. 56. - (1) Dup efectuarea probei complete se ntocmete formularul Nota de

    frne, n dou exemplare prin calchiere cu indigo de ctre revizorul tehnic de vagoane sauagentul autorizat al OTF care a executat proba frnei, din care exemplarul numrul 1 - unicatul -se pred personalului OTF care completeaz formularul Artarea vagoanelor pentru trenulrespectiv, iar exemplarul al doilea - copia - rmne la carnet; prevederi de amnunt referitoare lalocul de predare/primire a formularului Nota de frne se stabilesc de ctre OTF prinreglementri proprii.

    (2) Cnd revizia tehnic a trenului s-a terminat i proba complet a fost executat,revizorul tehnic de vagoane, respectiv agentul autorizat al OTF d semnalul: S-a terminat

    proba frnei. Frna automat este n regul, dup care semneaz foaia de parcurs.(3) n formularulNota de frnese nscriu vagoanele cu frnele izolate sau defecte, i

    se evideniaz prin marcarea cu X n caseta corespunztoare, existena n compunerea trenului,

    dup caz, a vagoanelor cu saboi din materiale compozite tip K sau L-L, a vagoanelor cu frnautomat nemoderabil la slbire, a vagoanelor cu frn cu disc precum i a vagoanelor cu roimici pentru transport automobile; pe baza datelor din acest formular se calculeaz tonajul frnatreal, respectiv procentul real de mas frnat al trenului.

    (4) Formularul Nota de frne este prezentat i se completeaz conform Anexei 32,avnd n vedere urmtoarele:

    a) la trenurile care nu au frne defecte sau izolate se vor bara toate poziiile;b) coloanele 2, 3, i 4 se completeaz cu DA conform situaiei existente, iar

    formularul se nchide dup ultimul vagon nregistrat;c) la vagoanele de cltori cu instalaie de frn individual pe fiecare boghiu,

    formularul Nota de frne se completeaz cu indicaia 50 % n cazul ncare frna automat este defect la un singur boghiu; n acest caz masa frnatreprezint 50 % din masa frnat nscris pe vagonul respectiv.

    29

  • 8/22/2019 Regulament 006 / 2005

    29/47

    . 15. Modul de verificare a strngerii i slbirii frnei la vehiculele feroviare echipatecu alte tipuri de frn

    Art. 57. - (1) La vehiculele echipate cu garnituri de frecare care acioneaz pe discurilede frn sau pe membranele roilor, verificarea strngerii i slbirii se efectueaz astfel:

    a) verificarea intrrii n aciune a frnei automate se face prin apariia istabilizarea culorii ROU la fereastra indicatorului lateral ROU - VERDEde pe boghiu sau vagon precum i constatarea unei presiuni de minim 0,6 bar, lamanometrul care se afl pe partea lateral a boghiului sau vagonului, dac existdin construcie asemenea manometru;

    b) verificarea slbirii frnei automate se face prin apariia i stabilizarea culoriiVERDE la fereastra indicatorului lateral ROU - VERDE de pe boghiu sauvagon precum i constatarea unei presiuni de 0 bar, la manometrul care se afl

    pe partea lateral a boghiului sau vagonului, dac exist din construcieasemenea manometru;

    c) la strngerea frnei de mn, la fereastra indicatorului lateral dinspre captulvagonului cu frna de mn apare culoarea ROU, iar la slbirea acesteiaapare culoarea VERDE;

    d) lipsa aerului din instalaia de frn a vehiculului feroviar echipat cu frn la caregarni


Recommended