Home >Documents >Regio IntervIu elena Gabriela Udrearegio- · PDF fileIntervIu elena Gabriela Udrea Politica de...

Regio IntervIu elena Gabriela Udrearegio- · PDF fileIntervIu elena Gabriela Udrea Politica de...

Date post:06-Feb-2018
Category:
View:218 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • nr. 1, ianuarie 2011

  R E v i S t A

  turismul din Arge, revigorat prin reabilitarea DJ 730

  IntervIu

  elena Gabriela Udrea

  Politica de coeziune dup 2013

  ministrul dezvoltrii regionale i turismului

  Regio,la jumtatea drumului

  investiie Regio pentru mediul privat la timioara

  iai, nucleu de dezvoltare regional

 • www.inforegio.ro2

  REgIo - o schImbARE de paradigm

  programul Operaional regional, cel mai competitiv program de gestionare a fondurilor structurale i singurul dedicat exclusiv nevoilor de dezvoltare a regiunilor, se afl, nc din 2007, ntr-o evoluie permanent, adaptndu-se nevoilor potenialilor beneficiari i flexibiliznd regulile fr a modifica angajamentele luate n faa Comisiei europene i fr a schimba sensul i spiritul programului.

  Regio contribuie deja ntr-un mod vizibil la mbuntirea vieii sociale a fiecrui cetean, printr-o cretere calitativ a infrastructurii urbane i de transport, de turism i afaceri, a infrastructurii medicale sau a celei sociale. astfel, prin implementarea contractelor semnate pn la sfritul anului 2010 n cadrul Regio, se vor realiza 2.352 km de drumuri judeene, se vor crea 5.427 de locuri de munc, se vor reabilita 35 de uniti spitaliceti i 64 de centre sociale, se vor echipa 582 de uniti mobile de intervenie n caz de urgen i se vor reabilita 143 de coli de care beneficiaz peste 13.700 de elevi. de asemenea, se vor nfiina 15 structuri de spijinire a afacerilor, se vor finana 305 microntreprinderi, se vor reabilita 43 de obiective de patrimoniu cu potenial turistic i se vor sprijini 15 imm-uri cu activitate turistic, ce vor deservi peste 200.000 turiti.

  dincolo de aceste cifre i fr a minimaliza importana investiiilor masive, cel mai mare avantaj care va rezulta n urma implementrii acestor proiecte este faptul c autoritile publice, n special, nva s gndeasc n termeni de strategie, proiecte integrate, dezvoltare pe termen lung i cooperare regional.

  astfel, regiO este programul care poate produce o schimbare de paradigm n ceea ce privete modul de abordare a problemelor i nevoilor comunitilor locale.

  Autoritatea de Management

  Editorial

  Redacie Revista Regio

  Redactor ef: Vlad Mircea Pufu

  Redactori: ctlina Mihaela Jingoiu; doru gheoRghiadeReporteri: Monica Luminia dogaRu; Rodica gRindei; cristina daniela STeRian; elena oceanu; iulia PRVueditor foto: daniel PaLadecorectur: ctlina daniela PnTeagrafic i dTP: Romic neagu

  Tipar executat la TipogrupPress

  www.inforegio.ro

  Buzu Bd. nicolae Blcescu nr. 48Tel./fax: 40 238 71.73.58 40 238 71.73.60e-mail: [email protected]

  Sumar

 • IANUARIE 2011 3

  UniUnea eUrOpean azi politica de coeziune dup 2013

  REgIo N RomNIA regio, la jumtatea drumului

  ntrebri i rspunsuri

  Bani eUrOpeni n UniUnea eUrOpean Finlanda rezolv problema inundrii oraelor cu bani europeni

  Oraul Kistelek - model pentru exploatarea energiei geotermale

  iai, nucleu de dezvoltare regional

  REgIo N RomNIA explorai grdina Carpailor!

  O investiie de peste 12,6 milioane de lei n centrul Buzului

  regiO - O anS i O OBLigaieinterviu cu elena gabriela Udrea, ministrul dezvoltrii regionale i turismului

  REgIo N RomNIA Turismul din arge, revigorat prin reabilitarea dJ 730

  investiie regio pentru mediul privat la Timioara

  49,5 km de drum judeean reabilitai, prin regio, n dolj

  S mai i zmBim!

  04

  0608

  18

  20

  10

  14

  16

  11

  2122

  23

  26

  Sumar

 • www.inforegio.ro4

  Politica de coeziune duP 2013

  O dat la trei ani, Comisia european prezint un raport referitor la progresele nregistrate n materie de Coeziune eConomiC, soCial i teritorial, un reper important n Cadrul dezbaterilor legate de aCest subieCt.

  Cel mai recent document de acest tip, prezentat n noiembrie 2010, a oferit primele informaii legate de politica de coeziune pentru perioada 2014-2020. de altfel, lansarea acestui al cincilea raport a fost momentul deschiderii consultrii publice pe marginea viitoarei politici de coeziune la nivel european. documentul prezint, aadar, rezultatele unei evaluri n legtur cu progresele n materie de coeziune economic, social i teritorial i o viziune asupra modului n care regiunile vor contribui, mai departe, la realizarea obiectivelor strategiei Europa 2020. Concluziile evalurilor, prezentate n raportul din luna noiembrie, arat c disparitile dintre regiunile din Uniunea european s-au redus substanial, dar i faptul c exist, nc, diferene economice destul de importante ntre statele membre Ue. modul n care acest lucru este cuantificat const n diferena de piB/cap de locuitor de la o regiune la alta. n cazul regiunilor cu un grad mai ridicat de dezvoltare se observ c rezultatele care le plaseaz la nivelul actual au fost obinute prin proiecte inovatoare, prin reducerea

  numrului de omeri i dezvoltarea infrastructurii, printr-o guvernare de bun calitate i printr-o mai bun instruire a cetenilor din aceste regiuni.

  n cifre exacte, raportul arat c, numai n perioada 2000-2006, implementarea politicii de coeziune a nsemnat crearea a 1,4 milioane de

  noi locuri de munc, reintegrarea a aproape 34 de milioane de omeri, mbuntirea competenelor a 36 de milioane de persoane, constru-irea a 4700 de kilometri de autostrzi i a 1200 de kilometri de cale ferat de mare vitez, tratarea apelor uzate pentru 23 de milioane de persoane i accesul la ap potabil a 20 de milioane de persoane.

  Uniunea European azictlina Jingoiu |

  n ceea ce privete direciile ce trebuie urmate, la nivelul uniunii europene, aspectele eseniale identificate n cadrul raportului se refer la:- concentrarea finanrii viitoare asupra unui numr limitat de prioriti, stabilite n concordan cu obiectivele Strategiei europa 2020;- elaborarea unui cadru strategic care va ine cont de prioriti, obiective i reforme necesare n scopul maximizrii impactului pe care investiiile l vor avea; - crearea unei rezerve de per-forman. Un procent din finan-

  are va fi alocat pentru stimularea acelor regiuni i state care au n-registrat reforme semnificative n implementarea obiectivelor stra-tegice. aceste fonduri ar urma s fie alocate regiunilor i statelor, n urma unei evaluri la jumtatea perioadei de implementare;- simplificarea procedurilor de finanare prin reducerea birocra-iei;- mbuntirea evalurii, perfor-manei i rezultatelor prin stabili-rea unor obiective i indicatori de rezultate clari i msurabili, dar i prin realizarea unor evaluri con-tinue n timpul implementrii pro-gramelor; - utilizarea unor instrumente inovatoare de finanare.

  Al cincilea raport de coeziune _

 • IANUARIE 2011 5

  Propunerile de mai sus au fost doar cteva dintre principalele idei reflectate de cel de-al cincilea raport privind coeziunea economic, social i teritorial, idei care reprezint doar nceputul unei lungi dezbateri ce urmrete reformarea politicii de coeziune.

  dup lansarea n spaiul public a documentului, Comisia european a invitat factorii interesai - orae, regiuni, autoriti publice locale, agenii de dezvoltare regional - la o dezbatere public. propunerile au fost primite, prin e-mail, pn la data limit, respectiv 31 ianuarie 2011, i au constituit teme de discuie la Forumul privind coeziunea din 31 ianua-rie - 1 februarie 2011, organizat la Bruxelles, cu participarea unor nali reprezentani ai Comisiei europene, reprezentani guvernamentali, regionali i locali i Ong-uri. Contribuiile acestor consultri vor servi Comisiei europene n formularea de propuneri legislative n legtur cu viitoarea politic de coeziune.

  Bruxelles, Belgia, 31 ianuarie - 1 februarie 2011: al cincilea Forum pentru Coeziune. evenimentul a reunit peste 800 de invitai - decideni de la cel mai nalt nivel al Uniunii europene, prim-minitri i minitri ai statelor membre, reprezentani locali i regionali, parteneri din zona economic i social, delegai ai Ong-urilor i ai mediului academic. reuniunea a reprezentat nchiderea consultrii publice pe marginea celui de-al cincilea raport de Coeziune economic, social i teritorial, document adoptat de Comisia european pe 9 noiembrie 2010.

  www.inforegio.ro

  diferena procentual anual

  _ bilan i perspective

 • IANUARIE 2011 7

  cheltuit pn acum cu proiectele deja finalizate.

  avalan de PRoiecte dinsPRe mediul de aFaceRi O cot important din totalul fondurilor alocate revine mediului de afaceri din romnia, finanat n cadrul axei prioritare 4, cu 17% din bugetul alocat regio. Conform situaiei dat publicitii la 15 decembrie 2010, mediul de afaceri din romnia primete peste o jumtate de miliard de euro, pentru implementarea a 252 de contracte de finanare deja semnate. dintre acestea, 15 proiecte, cu o valoare total de 17,8 milioane de euro, au finalizat implementarea.

  O observaie important pentru stadiul implementrii regio, referitor la axa prioritar 4, este aceea c, n 2010, s-a constatat o explozie a numrului de proiecte

  propuse din zona mediului de afaceri. explicaiile se gsesc n msurile luate de Comitetul de

  monitorizare al pOr (Cm pOr), n mai 2010. atunci s-a stabilit ca microntreprinderile s beneficieze de finanare nerambursabil de 100%, n limita a 200.000 de euro, pentru implementarea proiectelor. prin urmare, beneficiarii nu au mai fost obligai s contribuie cu 30% la cheltuielile din proiect, lor revenindu-le doar obligativitatea acoperirii cheltuielilor neeligibile. raiunile acestei msuri se explic prin faptul c s-a dorit o simplificare a accesrii fondurilor structurale i acordarea unui sprijin real mediului de afaceri, ntr-o perioad de criz. n paralel cu aceast decizie important, Cm pOr a mai stabilit flexibilizarea unor condiii de eligibilitate.

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended