Home >Documents >Referat Turn de Racire

Referat Turn de Racire

Date post:22-Oct-2015
Category:
View:322 times
Download:5 times
Share this document with a friend
Transcript:

Tehnologii moderne pentru realizarea cldirilor

TURN DE RACIRE

Master Ingineria CladirilorAnul I, grupa 2Drug Petru-RazvanI. GENERALITATI

Turnurile de rcire sunt construcii speciale caracteristice, destinate rcirii cu circuit nchis a apei din schimbtoarele de cldura. Realizarea acestora a devenit necesara odata cu creterea necesitilor de ap rece, ce nu au mai putut fi asigurate de sursele naturale fara s fi condus la poluare termica.Un turn de racire este o instalatie care elimina caldura din apa prin evaporare sau prin conductie. In industrie sunt folosite diferite tipuri de turnuri de racire. Exista sisteme de racire in care apa este folosita o singura data (cu trecere unica) dupa care apa este evacuata la canalizare si sunt procedee de racire in care apa este recirculata. Acestea din urma pot fi cu circuit inchis sau cu circuit deschis.

II. CLASIFICARE

Clasificarea turnurilor de rcire se face pornind att de la modul de realizare a construciei ct i de la modul de realizare a contactului dintre ap i aer: dupa forma turnurilor , aceasta fiind n strns legtur cu materialele din care este executat i cu cu debitul pe care l au : cilindrice; cilindrice cu nervuri; cilindrice cu evazare inferioara; hiperboloizi de rotatie; tronconice.

Dup felul tirajului necesar pentru contactul dintre ap i aer se ntlnesc : sisteme de rcire cu tiraj natural; sisteme de rcire cu tiraj forat;

a cu tiraj natural; b cu tiraj fortat;1 turn; 2 instalatie de racire;3 bazin de colectare a apei racite; 4 ventilator.

Dup materialul din care este executat scheletul de rezisten turnurile, pot fi : din lemn; cu schelet metalic cptuit cu panouri de lemn; din beton armat monolit; din beton armat prefabricat.

Din punct de vedere al sistemului de rcire admis , exist : sisteme de rcire n circuit deschis care utilizeaz iazuri de rcire sau bazine artificiale; sisteme de rcire n circuit nchis care utilizeaz bazine de stropire; sisteme de rcire descoperite. Sisteme de rcire n circuit nchis se clasific n funcie de elementele instalaie interiore de irigaie, sisteme de rcire : prin stropire; cu picurare; cu pnz de ap; mixte.

III. ALCATUIRE

Turnurile de raciere cu tiraj natural, circulatia aerului este determinata de diferenta intre greutatea aerului exterior rece si cea a aerului din turn, incalzit, de multe ori mai umed decat aerul exterior. La cele cu regim de functionare umed, apa calda cedeaza prin contact direct cu aerul, racindu-se prin evaporare, prin convectie si prin radiatie.Sistemul de racire din interiorul turnului consta intr-un procedeu de stropire a apei sau prelingere a ei sub forma unor pelicule subtiri pe panouri din lemn, azbociment sau materiale polimerice. Reducerea pierderilor de apa se obtine utilizandu-se sistemul de functionare in regim uscat, la care racirea se produce in convectori asezati in jurul turnului de tiraj.n figura urmatoare este prezentat seciunea printr-un turn de rcire cu tiraj natural n contracurent:

Elemente componente ale turnului de racier cu tiraj natural in contracurent

1-co de tiraj;2-bazin;3-sistem de distribuie a apei;4-conduct pentru aducerea apei;5-sistem de rcire.

In prezentarea de mai sus , tirajul natural este produs de diferenta dintre densitatea aerului la intrare in turn si cea de la iesirea din turn. Diferenta este data de decresterea temperaturii aerului, cat si de incarcarea aerului cu vapori de apa la trecerea prin turn.In continuare se vor analiza turnurile de racire cu circulatie fortata sau cu tirajartificial, ce sunt in prezent des utilizateLa aceste turnuri debitul real de aer este mai mare decat la trunurile cu tiraj naturalRezistenta de trecere a aerului prin trun cauzata de picaturile de apa si de umpluturala turnurile cu tiraj natural se calculeaza cu relatia

Turnurile de racire cu tiraj fortat circulatia aerului se asigura prin ventilatoare de absorbtie sau de refulare. Instalatiile de racire sunt identice turnurilor cu tiraj natural. Deoarece turnurile cu tiraj fortat au consumuri de energie mari si performante de racire mai scazute, s-au impus cu preponderenta turnurile de racire cu tiraj natural si cu regim de functionare uscat.La aceste turnuri debitul real de aer este mai mare decat la trunurile cu tiraj natural.

n figura urmatoare este prezentat seciunea printr-un turn de rcire cu tiraj forat (turn mono-ventilator):

Elemente componente ale turnului de racier cu tiraj fortat:

1-co de tiraj;2-ventilator;3-motorul electric i reductorul de turaie;4-bazin;5-sistem de rcire;6-distribuia apei;7-sistem de reinere a picturilor;8-canalde acces.

IV. ASPECTE TEHNICE SI CONSTRUCTIVE

Schetel de sustine al cosuluiCosul turnului reazema pe inelul de fundatie prin intermediul unui schelet prevazut cu goluri necesare admisiei aerului in turn. Deasupra golurilor de admisie se realizeaza inelul superior al scheletului de sustinere.

Acesta reprezinta elementul de rezistenta prin care peretele cosului reazema pe scheletul de sustinere si care adaposteste instalatia de racire a apei. Din motive tehnologice zona turnului care cuprinde golurile pentru admisia aerului si instalatia de racire se evazeaza in raport cu cosul propriu zis. Acest fapt creeaza dificultati la alcatuirea structurilor de rezistenta ale turnurilor cilindrice si avantaje turnurilor hiperbolice.Asigurarea unor goluri de admisie a aerului cat mai mari se obtine prin alcatuirea scheletului de sustinere a cosului turnului sub forma de grinzi Vierendel sau sub forma de grinzi cu zabrele cu diagonale simple sau incrucisate.

Cosul turnuluiCosurile turnurilor de racire se realizeaza din beton armat turnat monolit sau din elemente prefabricate monolitizate prin executarea unor imbinari umede sau asamblate prin precomprimare.

Forma geometrica a cosurilor turnurilor de racire poate fi cilindrica, tronconica, prismatica, troncopiramidala sau hiperboloid de rotatie.Cosurile turnurilor se pot realiza din: Beton armat monolit Elemente prefabricate de beton armat

Bazinul de apa

Bazinul de ap este rezervorul n care se nmagazineaza apa dupa ce a trecut prin instalaia de rcire. Bazinele se execut ngropate parial sau pe toat nlimea .Bazinul de ap al turnurilor este alctuit dintr-un rezervor de ap descoperit avnd forma circular sau poligonal i cu un diametru de 50-60 m . Adncimea medie a apei este de 2,50 m .Din bazin, apa racit este recirculat prin conducte alimentate de la partea inferioar a rezervorului. Dimensiunile n plan ale bazinului sunt determinate de suprafaa de colectare a apei, care depinde de instalaia de rcire. Bazinul poate fi continuu sau prevzut cu un rezervor central sau lateral de diametru de circa 5 m i de adncime variabil, dup cantitatea de ap necesar a fi nmagazinat ca rezerv .Pe durata lucrrilor de ntreinere sau reparaii, pentru a evita ntreruperea funcionrii turnului , bazinele sunt prevazute de regula cu perei despritori care asigur funcionarea independent a unei pari din turnul de rcire. Asigurarea izolrii pereilor i asigurarea deplasrii independente ntre rezervor si turn se realizeaz cu materiale hidrofuge ntre peretele bazinului si inelul de susinere a coului. Uneori inelul de susinere a coului ndeplinete i rolul de perete lateral al rezervorului (teren de fundare cu tasri reduse) .La turnurile de racirede forma cilindrica, realizarea bazinelor independente de structura sunt dificil de obtinut.

Fig. Pozitionarea bazinului in raport cu turnul de racire1 inelul de fundatie al conului turnului; 2 scheletul de sustinere al turnului, prevazut cu goluri de admisie a aerului; 3 peretele turnului; 4 bazinul de apa; 5 argila.

Bazinul are solicitri mari iarna din efectul variaiilor de temperatur . Din aceast cauz i se prevd posibiliti de rosturi de dilatare .Bazinul se face, cnd este posibil , cu totul independent de construcia turnului de rcire i este astfel proiectat nct s poat avea micri libere la variaiile de temperatur . El se face pe un radier armat cu grosime de 20 cm, iar pereii verticali se fac ncastrai ntr-o fundaie inelar continu . Rostul ntre bazin i pereii verticali se etaneaza cu mare atenie, avnd un rol fundamental. Pereii verticali se ncastreaz n radier cnd nu se poate realiza independena bazinului . Radierul se armeaz dublu cu vergele 10 - 12 mm , aezate la distane de 20 25 cm .

V. PRINCIPII DE FUNCIONAREIn turnurile cu circuit inchis apa care trebuie racita circula printr-un schimbator de caldura tubular etans care este racit prin stropire cu apa din turnul de racire. O mica parte din apa de racire se evapora asigurand in acest fel eliminarea caldurii. Turnurile de racire inchise, cu schimbator de caldura racit cu apa, au anumite avantaje. Acest mod de racire permite restrangerea apei de racire numai la cantitatea ce se afla in interiorul turnului. Circuitul primar este inchis si nu intra in contact cu aerul. Apa de racire pulverizata nu poate fi contaminata de bacterii care se pot dezvolta in tubulatura sistemului de racire. Cantitatea de apa care trebuie tratata este mai mica, redusa numai la aceea care se gaseste in turnul de racire. In plus, temperatura acesteia este mai scazuta decat apa din circuitul sistemului de racire. Cu cat temperatura apei este mai ridicata, cu atat riscul contaminarii bacteriene este mai ridicat.

In turnurile de racire deschise, apa care provine din sistemul de racire este distribuita direct pe suprafata de pulverizare si intra in contact cu aerul suflat prin turn, asigurand astfel racirea acesteia prin evaporarea unei anumite cantitati de apa. Acest tip de racire este cel mai avantajos din punct de vedere al randamentului, al dimensiunilor, al costului si al consumului energetic. In ceea ce priveste riscurile legate de calitatea apei trebuie tinut cont de volumul de apa ce trebuie gestionat (apa din turnul de racire si a cele

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended