+ All Categories
Home > Documents > Referat Sticla

Referat Sticla

Date post: 31-Dec-2015
Category:
Upload: alexandra-teodora
View: 617 times
Download: 10 times
Share this document with a friend
28
Istoria milenara a sticlei Cea mai veche sticla este sticla vulcanica, rezultata prin racirea rapida a lavei. Diferite obiecte ca varfuri de sulite, topoare, oglinzi, se pastreaza in diferite muzee. Cel mai vechi obiect din sticla propriu-zisa se considera o amuleta albastra ce a fost gasita in Egipt si este datata in anul 7000 i.e.n. In Egipt si Liban au fost descoperite perle din sticla vechi de 5500-3400 ani. Intr-o localitate din apropierea Bagdadului s-a gasit un cilindru din sticla albastru-deschis, fara incluziuni sau defecte, datata la circa 2700 ani i.e.n. Calitatea deosebita a sticlei atesta existenta unei indelungate experiente si ca atare se presupune ca in Asia sticla era cunoscuta inaintea Egiptului. Se estimeaza ca producerea unor vase in intregime din sticla a inceput cu 700 de ani i.e.n. Atunci modelul era confectionat din argila nisipoasa care era inmuiat in topitura de sticla. Sticla ce adera la model era incalzita in flacara pentru a se distribui uniform si a se netezi. Dupa racire miezul era indepartat treptat. Pe la inceputul erei noastre a fost descoperit procedeul de fasonare a obiectelor din sticla goale in interior, prin suflare. Se pare ca faptul a avut loc in Siria, dar mestesugul s-a raspandit repede in tot Imperiul roman. Unele surse atribuite romanilor aceasta descoperire. Prin anul 200 Alexandria (Egipt) era un important centru de productie a obiectelor din sticla. Mestesugul a fost preluat de Roma, unde un sfert din locuitori traiau de pe urma lui. O alta dovada privin arta mestesugarilor romani este asa zisa ,,vaza de Portland” gasita in sec. XVI langa Roma, in mormantul uni patrician. Sticla de baza este albastra iar peste ea este depus un al doilea strat de sticla alb-laptoasa modelat artistic cu semne mitologice in relief. Acest obiect a avut o soarta iesita din comun. Dupa ce s-a pastrat intacta in mormantul in care s-a gasit, timp de 14 sec., a fost cumparata de ducele de Portland si expusa apoi in British Museum din Londra. Aici, in
Transcript
Page 1: Referat Sticla

Istoria milenara a sticlei

Cea mai veche sticla este sticla vulcanica, rezultata prin racirea rapida a lavei. Diferite obiecte ca varfuri de sulite, topoare, oglinzi, se pastreaza in diferite muzee.

Cel mai vechi obiect din sticla propriu-zisa se considera o amuleta albastra ce a fost gasita in Egipt si este datata in anul 7000 i.e.n. In Egipt si Liban au fost descoperite perle din sticla vechi de 5500-3400 ani.

Intr-o localitate din apropierea Bagdadului s-a gasit un cilindru din sticla albastru-deschis, fara incluziuni sau defecte, datata la circa 2700 ani i.e.n. Calitatea deosebita a sticlei atesta existenta unei indelungate experiente si ca atare se presupune ca in Asia sticla era cunoscuta inaintea Egiptului.

Se estimeaza ca producerea unor vase in intregime din sticla a inceput cu 700 de ani i.e.n. Atunci modelul era confectionat din argila nisipoasa care era inmuiat in topitura de sticla. Sticla ce adera la model era incalzita in flacara pentru a se distribui uniform si a se netezi. Dupa racire miezul era indepartat treptat.

Pe la inceputul erei noastre a fost descoperit procedeul de fasonare a obiectelor din sticla goale in interior, prin suflare. Se pare ca faptul a avut loc in Siria, dar mestesugul s-a raspandit repede in tot Imperiul roman. Unele surse atribuite romanilor aceasta descoperire. Prin anul 200 Alexandria (Egipt) era un important centru de productie a obiectelor din sticla. Mestesugul a fost preluat de Roma, unde un sfert din locuitori traiau de pe urma lui.

O alta dovada privin arta mestesugarilor romani este asa zisa ,,vaza de Portland” gasita in sec. XVI langa Roma, in mormantul uni patrician. Sticla de baza este albastra iar peste ea este depus un al doilea strat de sticla alb-laptoasa modelat artistic cu semne mitologice in relief. Acest obiect a avut o soarta iesita din comun. Dupa ce s-a pastrat intacta in mormantul in care s-a gasit, timp de 14 sec., a fost cumparata de ducele de Portland si expusa apoi in British Museum din Londra. Aici, in 1845, a fost sparta cu un baston de un visitator nebun. Vasul a fost reconstituit din cioburi iar specialisti au executat 2 copii foarte asemanatoare. Una din aceste copii este expusa si in prezent in muzeu.

In secolele I-II e.n. prelucrarea sticlei s-a dezvoltat si pe tarmurile portului Euxin. La Tomis in (actuala Constanta) au fost gasite urmele unor cuptoare de topit sticla si la muzeul Arheologic Constanta sunt expuse multe vase de sticla sin acea perioada, variate ca forma si dimensiuni.

In aceasi perioada existau ateliere de prelucrat sticla si in Germania, la Trier si Köln.

Prin anul 1000 au aparut asemenea cuptoare in Boemia si in Polonia. Dar cea mai mare faima o aveau produsele de sticla din Venetia. Aici au fost adusi mesterii iscusiti din Bizant si instalati pe insula-fortareata Murano. Folosind nisip cuartos fin inbibat cu diferite saruri aduse din cetatile feniciene Sidon (Liban), acesti mesteri au reusit sa obtina produse ce nu aveau rival in lume.

La inceputul secolului I al erei noastre, un mester roman a inventat teava de suflat sticla: o teava de fier lunga si subtire, prevazuta la un capat cu o mica unflatura, iar la celalalt capat cu o prelungire de lemn prin care se sufla aerul. La capatul tevii de fier se prinde un ghem de sticla

Page 2: Referat Sticla

lichida si se sufla in teava. Se formeaza un balon de sticla caruia inainte de a se raci i se poate da orece forma. Aproape 2000 de ani toate obiectele de sticla s-au fabricat astfel.

Sticlarii romani faceau vase obisnuite din sticla opaca, verzuie, dar si sticla incolora si slab transparenta din nisipuri albe.

Sticla colorata era cunoscuta inca de egipteni dar romanii au initiat o arta a sticlei colorate. Acum 1500 de ani in urma ei stiau sa lucreze pocale parca taiate din pietre pretioase: smarald, safir, opal, rubin; faceau flacoane asemanatoare ca forma si culoare cu lotusul, curmalele, strugurii etc. Dar nici un asemenea obiect nu se putea compara cu renumitele cupe murrhine, care erau mai scumpe ca aurul. Aceste cupe erau mici, fara ornamente dar frumusetea lor se datora colritului viu si bogat. Peretii murrhinei aveau o sclipire deosebita, aruncand parca lumini de curcubeu. Acest efect se datora faptului ca, in sticla transparenta din care erau facute, erau presarate graunte multicolore din sticla. Neron a platit pe o murhhina 70 de talanti, suma cu care se puteau cumpara 300 de robi.

Foarte scumpe erau si cestile de sticla pentru spalatul mainilor (trulla), vase folosite de meseni dupa fiecare fel de mancare (nu se cunosteau tacamurile).

La fel de scumpe erau si diatretele, niste pocale introduse in suporturi dantelate de sticla in forma de inele. Suportul nu se lipea de pocal si nici nu se incalzea pre mult daca se beau lichide fierbinti.

Pana in zilele noastre nu s-au pastrat decat aproximativ zece diatrete, numai cateva intregi. Se presupune ca au fost facute de un singur mesterartist, care a pastrat secretul artei sale.

Secole de-a randul Venetia a detinut monopolul sticlei de buna calitate si prelucrate artistic. Dar pentru aceasta suprematie, insul Murano era o adevarata inchisoare in care divulgarea secretelora sau tentativa de evadare erau pedepsite cu moartea.

In secolele XIV-XVII apare in Europa numeroase ateliere care produceau sticla ce incepea sa o concureze pe cea de Murano.

Primul document scris despre sticla apare pe cele peste 20 de tablite de argila arsa care constituiau biblioteca lui Assurlanipal (circa 650 ani i.e.n.), gasite in micile cetati asiriene Ninive (in Irak). Informatii interesante despre sticla a lasat in scriirele sale si Pliniu cel Batran.

Prima ,,tehnologie”a sticlei apare in 1540 in lucrarea ,,Pirotehnia” scrisa se pare la Venetia de Vanaccio Biringuccio.

Treptat, lucrarile despre sticla s-au inmultit in ritm accelerat.

Cea dintai fabrica de sticla cunoscuta din documente in tara noastra se afla langa Targoviste si apartinea lui Matei Voivod (1650). In Moldova, Grigore Ghica a dat un hrisov pentru infiintarea unei fabrici de sticla in satul Calugara din tinutul Romanului (1740). Documentele scrise atesta si sexistenta unei fabrici de sticla din 1727 in localitatea Belin din Crisana.

In secolul XIX s-au construit numeroase fabrici de sticla dintre care unele functioneaza si astazi. Asa sunt fabricele de la Poiana Codrului (Maramures) constituita in 1801, cea de la Tomesti (Banat) din 1804, fabrica de la Avrig din 1830, Padurea Neagra 1840, Azuga 1880 si altele.

Page 3: Referat Sticla

In anii 1921-1922 s-au constituit fabricile de sticla de la Turda si Medias ce foloseau drept combustibil gazul metan.

Chimia sticlelor

Sticlele sunt un amestec de dioxid de siliciu si silicatii ai diferitelor metale. Sunt materiale necristalizate (amorfe), cu rezistenta mecanica si duritate mare, cu coeficient de dilatare mic. La temperaturi mai inalte se comporta ca lichidele subracite cu vascozitate mare. Nu au punct de topire definit. Prin incalzire se inmoaie treptat, ceea ce permite prelucrarea sticlei prin suflare, presare, turnare, laminare.

Sticlele se obtin, in general, prin topirea in cuptoare speciale a unui amestec format din nisip de coart, piatra de var, carbonat de sodiu (sau de potasiu) si materialele auxiliare.

Proprietatile fizice ale sticlelor sunt determinate de compozitia lor. Sticla obisnuita, sticla de sodiu are compozitai aproximativa 6SiO2•CaO•Na2O. Se intrebuintiaza la fabricarea geamurilor si a ambalajelor de sticla.

Sticla de potasiu are compozitia 6SiO2•CaO•K2O si este rezistenta la variatii de temperatura. Se folosestela fabricarea vaselor de laborator.

Page 4: Referat Sticla

Sti

cla

de g

eam

Sti

cla

de

bute

lii

Sti

cal

de

labo

rato

r Sti

cla

de

labo

rato

r Je

na

Sti

cla

de

S

ticl

a L

inde

m

Sri

cal

opti

ca

cron

Sti

cla

opti

ca

flin

t

SiO2

B2O3

BeO

CaO

MgO

BaO

PbO

ZnO

Li2O

Na2O

K2O

Al2O3

Fe2O3

As2O3

%

71,5

-

-

7,9

3,6

-

-

-

-

15,6

-

1,20

0,20

-

%

72,4

-

-

9,3

1,l

-

-

-

-

15,3

-

1,79

0,2

-

%

55,5

-

-

-

-

-

30

-

-

-

14,5

-

-

-

%

66

-

-

8

4,5

-

-

-

-

11

3

7,5

-

-

%

76

16

-

0,2

-

-

-

-

-

5,4

0,6

1,7

-

-

%

81

12

-

0,5

-

-

-

-

-

4,5

-

2

-

-

%

-

64

15,3

-

-

-

-

-

20,7

-

-

-

-

-

%

32,70

13,20

-

-

-

45,90

-

3,50

-

-

-

3,15

-

1,60

%

47

-

-

-

-

-

46,40

-

-

-

6,35

-

-

0,20

Cristalul (sticla de plumb) este o sticla in care sodiu si calciul au fost inlocuiti cu potasiu si plumb (6SiO2•PbO•K2O) si se caracaterizeaza prin proprietati de refractie bune si densitate mare. Flintul si strasul contin un procent de plumb mai mare ca cristalul. Flintul se foloseste pentru prisme si lentile optice.

Prin adaugarea unor cantitati mici de Al2O3 sau B2O3 se obtin sticle rezistente la variatii bruste de temperatura care se folosesc la fabricarea vaselor de laborator (sticla Jena, Pirex sau Duran). Au o rezistenta chimica mare si coeficient de dilatatie mic.

Sticlele colorate se obtin daca, in topitura, se adauga unii oxizi metalici (de Fe,Co,Cr,Cu etc.), care formeaza silicatii colorati.

Page 5: Referat Sticla

In industria sticlei se utilizeaza drept coloranti un numar foarte mare de substante care se incadreaza de obicei in trei categorii: colorantii ionici, colorantii moleculari si colorantii coloidali.

Colorantii ionici sunt in general oxizii metalici.

Asa de exemplu sticla rosie contine si oxid de cupru I, sticla galbena sulfat de cadmiu, sticla albastra oxid de cobalt (II), sticla verde oxid de crom (III), sticla violeta oxid de mangan. Trioxidul de uraniu da o culoare galben-verde insotita de o frumoasa fluorescenta verde.

Colorantii moleculari sunt reprezentati de seleniu care da o culoare roz, de sulf care da o culoare galbena sau galbena-cafenie si mai ales de sulfurile si seleniurile diferitelor elemente. Foarte utilizat este amestecul CdS + CdSe care da o culoare rosie-rubinie a carei nuanta depinde de raportul dintre cei doi componenti.

Colorantii coloidali sunt de fapt metalele care, prin tratamente termice adecvate, sunt dispersate sub forma de solutie coloidala imprimand sticlei culori ce depind de dimensiunile particulelor coloidale. Astfel, aurul fin dispersat in sticla da o culoare rosie-rubinie foarte frumoasa. Argintul da nuante de la galben la cafeniu.

Sticlele colorate se topesc in creuzete cu capcitati de ordinul sutelor de liri sau in cuptoare mici in care temperatura, si mai ales caracterul mediului, se pot controla riguros.

Sticlele colorate se utilizeaza in afara obiectelor de menaj, in numeroase domenii importante.

Mari consumatori de sticla colorata sunt transporturile aeriene, navele, terestre. Semnalizarile luminoase in transporturi au o deosebita importanta culorile utilizate deobicei, fiind rosul, verde, albastru si galben.

Sticlele colorate se utilizeaza si drept filtre penru anumite radiatii. Pentru protejarea ochilor sudorilor sau a celor ce privesc in cuptoare incandescente se utilizeaza asa-numitele sticle de cobalt dar si alte sticle care pot retine radicali calorici sau ultraviolete.

Filtrele colorate intra in componenta unor aparate optice sau de analiza, utilizate in laboratoare de fizica chimie sau tehnica fotografica.

Metalizarea superficiala a sticlei

Sunt cunoscute numeroase procedee de splicare pe suprafata sticlei a unor particule metalice ce-i confera propritati optice, electrice sau decorative foarte pretioase. Asta intrucat suprafata sticlei are capacitatea de a fixa puternic particule solide.

Metalizarea superficiala a sticlei se practica de sute de ani pentru obtinerea oglinzilor. Mult timp oglinzile s-au fabricat prin depunerea pe sticla a unui strat de amalgam de staniu (aliaj de Sn si Hg). Acest procedeu a fost parasit deoarece amalgamul nu este stabilit si degaja in permanenta vapori toxici de mercur. Din acelasi motiv aceste oglinzi se degradau relativ repede. Astazi oglinzile se fabrica prin depunerea pe sticla a unui strat de argint metalic. Depunerea se realizeaza prin reducera ionilor de argint dintr-o sare complexa amoniacala cu ajutorul unui

Page 6: Referat Sticla

reducator organic (de exemplu, acid tartric). Solutia amonicala se obtine prin tratarea azotului de argint cu amoniac. Atentie deosebita se da pregatirii suprafetei sticlei pentru a se asigura o buna aderenta a argintului. In acest scop placa de sticla se lustrueste usor cu un abraziv foarte fin. Se inlatura apoi orice urma de grasime prin tratarea sticlei cu un degresant puternic. Suprafata astfel curatata se spala cu apa si se pastreaza acoperita cu o pelicula de apa distilata pana la argintare.

Una alt procedeu de depunere pe sticla a unor pelicule metalice este depunerea in vid. Pentru aceasta piesa de sticla se introduce intr-un spatiu vidat in care se evapora metalul ce urmeaza sa fie depus. Evaporarea se face fie introducand metalul respectiv in arc electric, fie depunandu-l pe un filament de wolfram ce poate fi incalzit la temperatura necesara. Astfel se poate depune practic orice metal.

Sunt mai multe metode folosite scop. Amintim o metoda relativ recenta care consta in ingrosarea suprafetei sticlei cu picaturi de metal topit. Topirea se realizeaza fie formand un arc elesctric intre dou sarme din metalul respectiv, fie introducand o asemenea sarma intr-o flacara oxiacetilenica. Asupra punctului unde se topeste metalul se indreapta un jet de aer comprimat care pulverizeaza metalul topit si-l proiecteaza pe suprafata sticlei si astfel se incrusteaza puternic in suprafata ei. Piese de sticla metalizate in acest fel sunt utilizate in constructii in scopuri decorative. O sticla incolora metalizata cu Al pare argintata iar cu cupru-aurita.

Daca pe sticla se depune o pelicula de dioxid de staniu, aceasta are proprietati semiconductoare. Peliculele semiconductoare au multe aplicatii in laboratoare si in industrie. Ele sunt utilizate mult pentru incalzirea electrica a obiectelor de sticla sau a continutului lor. Astfel, ferestrele avioanelor si in special cele din cabina echipajului sunt protejate pe aceasta cale impotriva givrajului (acoperiri cu gheata), fenomene curente la inaltimile de zbor ale avioanelor moderne.

Pentru laboratoare, industrie sau uz casnic se fabrica diferite vase de sticla prevazute cu incalzitoare pe baza de pelicule semiconducatoare depuse direct pe peretii vasului. Introducerea curentului electric se face prin intermediul unor contacte de argint depuse pe sticla cu ajutorul unei paste pentru izolarea electrica a pastei semiconducatoare se depune pe ea o a doua pelicula de SiO2 si TiO2.

Calirea sticlei

Calirea sticlei este cunoscuta cel putin din secolul al XVIII-lea cand ,,lacrima batavica”, obtinuta prin caderea unei picaturi de sticla topita in apa, starnea uimirea tuturor. O astfel de picatura de sticla racita brusc rezista la socuri puternice, dar devine instantaneu o pulbere fina cand i se rupe codita subtire ramasa dupa desprinderea din bucata topita.

Calirea a fost aplicata industrial in 1930 pentru obtinerea placilor de asticla cu rezistenta marita, numita ,,securit”.

Prin calire creste rezistenta sticlei si aceasta se datoreste unor eforturi de conpresiune in sfaturile superficiale a placii, care compenseza apoi o parte din eforturile de tractiune ce apar sub influenta solicitarilor mecanice. Valoarea tensiunilor de conpresie, respectiv rezistenta mecanica a sticlei calite, este influentata de temperatura de la care incepe racirea si viteza de racire.

Page 7: Referat Sticla

Calirea se aplica industrial pe scara larga la fabricarea parbrizelor si a celorlalte geamuri pentru autovehicule.

Proprietati mecanice ale sticlei

Propietati mecanicea.Densitatea sticlei este de 2,5 - ceea ce inseamna o masa de 2,5 kg / mp si mm de grosime pentru sticla plana;b.Rezistenta la compresie a sticlei este foarte ridicata, respectiv 1 000 N/mm2 (1 000 MPa) - ceea ce inseamna ca, pentru a sparge un cub de sticla de 1 cm, este necesara o incarcatura de 10 tone.

c.Rezistenta la indoire - O suprafata de sticla supusa flexarii are o fata de compresie si una de extensie. Rezistenta la rupere la indoire este de ordinul a: 40 MPa pentru o sticla polizata si, 120-200 MPa pentru o sticla intarita. Aceasta depinde de grosime, finisarea marginilor si tipul de taiere. (Valoarea crescuta a rezistentei sticlei intarite tratate SGG SECURIT, se datoreaza faptului ca tratamentul preseaza fetele sticlei una peste alta foarte puternic.)

d.Elasticitatea - Sticla este un material perfect elastic (nu prezinta niciodata deformari permanente); ea este in acelasi timp fragila (supusa unei indoiri incrucisate, se sparge fara a prezenta fisuri prealabile);

e.Modulul de elasticitate Young "E" - Exprima forta de tractiune care ar trebui teoretic aplicata unei bucati de sticla pentru a-i transmite o alungire egala cu lungimea sa initiala. Se exprima in unitate de forta pe unitate de suprafata. Pentru sticla, conform normelor europene : E = 7.1010Pa = 70 GPa.

f. Coeficientul lui Poisson "m" - Coeficientul de contractie laterala. Cand o bucata dintr-un material sufera o alungire sub influenta unei actiuni mecanice, se constata o subtiere a sectiunii sale. Coeficientul Poisson (m) este raportul intre subtierea unitara pe directia perpendiculara directiei efortului si alungirea unitara in directia efortului. Pentru sticla de constructii : m = 0,22.

Comportamentul termic

a. Dilatatia liniara Este exprimata printr-un coeficient, masurand alungirea pe o unitate de lungime pentru o variatie de 1o C. Acest coeficient este in general dat pentru un domeniu de temperaturi intre 20o si 300o C. Coeficientul de dilatatie liniara al sticlei este de : 9.10-6.

b. Tensiuni de natura termica Datorita slabei conductivitati termice a sticlei, incalzirea si racirea partiala a unei sticle, antreneaza tensiuni ce pot provoca spargeri denumite termice (soc termic). Cand conditiile de utilizare risca antrenarea intr-o sticla a diferentelor de temperaturi importante, va fi necesara luarea precautiilor suplimentare de montaj si de finisaj. Un tratament termic complementar permite sticlei sa suporte diferente de temperatura de la 150oC la 200o C.

Page 8: Referat Sticla

1. Comportarea la rupere – aceste materiale se caracterizeaza in primul rand prin duritate si fragilitate foarte ridicate determinate de caracterul puternic al legaturilor ionice si covalente. Ruperea se produce fara deformatie plastic. Deoarece incercarea la tractiune este mai greu de aplicat (dificultatile sunt legate de prinderea epruvetei), pentru caracterizarea rezistentei mecanice la intindere se foloseste metoda de incovoiere static prezentata in figura de mai jos.

Rezistenta la compresiune a sticlelor s-a constatat ca este mult mai mare decat cea la intindere(poate ajunge la valori de 10 ori mai mare decat tractiunea), desi ruperea are tot character fragil. Comportarea la rupere a acestor materiale se explica prin existenta unui numar mare de defecte de

structura si microfisuri a caror extindere se produce in avalansa in momentul in care tensiunile depasesc valorile critice. Deoarece tensiunile la compresiune tind sa inchida microfisurile , starea critica se atinge la valori mai mari ale solicitarlor.

2. Fluajul (variatie continua si lenta a eforturilor unitare si a deformatiilor materiale supuse la solicitari continue de durata lunga) – problema fluajului apare in special in cazul ceramicelor utilizate ca materiale refractare. Fenomenul se desfasoara la fel ca si in cazul metalelor, cu exceptia faptului ca procesele de difuzie sunt mult mai complexe fiind implicate ioni cu sarcini electrice diferite. Deformatiile plastic specific fenomenului de fluaj se produc la limitele dintre grauntii fazelor cristaline si sunt influentate de prezenta maselor vitroase a caror vascozitate scade odata cu cresterea temperaturii. Din aceasta cauza cele mai bune materiale rezistente la fluaj le au materialele ceramic complet cristaline sau in a caror structura faza vitroasa se afla in cantitate mai mica.

3. Socul termic. Este fenomenul de fisurare sau chiar rupere a materialului la modificarea relativ rapidă a temperaturii si se datorează fragilitătii intrinseci a materialelor ceramice a sticlelor

Page 9: Referat Sticla

corelată cu exploatarea la temperaturi ridicate. Comportarea la soc termic a materialelor depinde în special de coeficientul de dilatare liniară α si de conductivitatea termică λ; daca materialul are conductivitate termică scăzută (cum este cazul materialelor ceramice si sticlelor), la variatia rapidă a temperaturii mediului se creează diferente de temperatură pe sectiune, contractii sau dilatări neuniforme si deci tensiuni care produc fisurarea sau ruperea; din acest motiv, α si λ reprezintă caracteristici care capăta importantă mai mare la alegerea materialelor ceramice pentru o anumită aplicatie decât în cazul utilizării materialelor metalice; în tabelul 1 se prezintă valorile acestor caracteristici pentru câteva ceramice si sticle uzuale. Un factor la fel de important pentru comportarea la soc termic îl constituie geometria piesei, deoarece schimbarile bruste de sectiune actioneaza ca niste concentratori de tensiuni.

Tipul sticleiRt

N/mm2

Eα (0-1000C)mm/ C

λ W/mmC

la 100 CLa 1000 C

kN/mm2

Sticla de cuart(silice) Si)O2 80-100 60-90 0.5*10^-6 2 2.5Sticla calco-sodica 40-150 40-60 9.0*10^-6 1.7 -Sticla boro-silicata 40-150 50-70 8.0*10^-6 1.2 -

Rezistenta la soc termic se defineste ca fiind diferenta de temperatură ΔT dintre temperatura suprafetei corpului si temperatura mediului pe care o poate suporta un corp răcit sau încălzit în anumite conditii făra să se fisureze. În figura 2 a) se prezintă variatia rezistentei la soc termic a unor materiale.

Page 10: Referat Sticla

4. Fisurarea sub tensiune într-un mediu dat.Este un fenomen de rupere întârziată a materialelor ceramice si a sticlelor care se produce încazul solicitării pieselor la tensiuni constante în medii apoase. Mecanismul fisurării sub tensiune(numit uneori impropriu si “oboseală statică”) se bazează pe adsorbtia moleculelor de apă în microfisurile superficiale si extinderea acestora sub actiunea tensiunilor mecanice constante datorită pe de o parte efectului de “pană” pe care îl au moleculele adsobite la vârful fisurii si pe de altă parte datorită reactiei chimice a apei cu silicatii componente ai sticlelor sau ceramicelor; în urma reactiei chimice se produce ruperea lantului –O−Si−O−, fiecare moleculă de apă conducând la formarea a două unităti Si−OH care nu mai sunt legate una de alta; fenomenul se produce cu viteză maximă la temperatura camerei deoarece la temperaturi mai ridicate creste mobilitatea ionilor hidroxil care nu se mai atasează lantului –O−Si-O−,iar la temperaturi scăzute este blocată reactia chimică a apei cu silicatii. Similar curbelor de durabilitate la oboseală din cazul materialelor metalice există curbe de durabilitate la fisurare sub tensiune sub forma dependentei σ= f (τ), τ fiind timpul de expunere la mediul umed a piesei solicitate la tensiunea σ; asa cum se constată din figura 2 b) aceste curbe sunt asemănătoare curbelor Wöhler ale materialelor metalice.

5. Comportarea sticlelor în stare vâscoasa

Asa cum a fost arătat anterior, deasupra temperaturii T v, sticla se comporta ca un lichid, a cărui vâscozitate scade cu cresterea temperaturii. Vâscozitatea η este o mărime ce caracterizează proprietătile de curgere ale fluidelor si reprezintă factorul de proportionalitate dintre tensiunile tangentiale si variatia vitezei de alunecare pe grosimea stratului fluidului; unitatea de măsură pentru vâscozitate este N·s/m2 ceea ce înseamnă Pa·s (Pascal secundă). În cazul sticlelor vâscozitatea în stare vitroasă (sub temperatura T v) se consideră η=10^18 Pa·s iar starea fluidă seconsideră atinsă dacă vâscozitatea scade sub10^3 Pa·s. Deasupra temperaturii T v vâscozitatea depinde de temperatură după o relatie de forma: η=η0*e^(Ea/RT) în care η0 este o constant experimentala, Ea−energia de activare a procesului decurgere, R– constanta gazelor, iar T −temperatura absolută.

În functie de valoarea vâscozitătii (deasupra temperaturii T v) s-au stabilit urmatoarele temperaturi numite puncte fixe de vâscozitate ale sticlelor, utilizate la stabilirea parametrilor operatiilor tehnologice de fabricare a obiectelor din sticla:

* temperatura inferioară de recoacere t ir corespunde la η=10^13,5 Pa·s; * temperatura superioară de recoacere t sr corespunde la η=10^12Pa·s; * temperatura de înmuiere t m corespunde la η=10^6,6 Pa·s;* temperatura de curgere t c corespunde la η=10^4 Pa·s; * temperatura de prelucrare t p corespunde la η=10^3 Pa·s.

Page 11: Referat Sticla

Tipuri de sticla

Sticla plana-cel mai raspandit produs din sticla Ochiurile de sticla de la ferestre au fost folosite si apreciate de oameni incepand de acum 2000 de ani. Ele au devenit insa accesibile abia la sfarsitul secolului trecut. Cele mai vechi procedee se bazau pe turnarea sticlei intr-o rama ce delimita si dadea forma placii de sticla. Se obtineau astfel placi groase cu suprafete nu prea netede. Imposibilitatea de a obtine placi mari de sticla a dus probabil la inventarea tehnicii vitraliilor care au permis inchiderea cu sticl a marilor ferestre ogivale. In acest scop se sufla sticla topita sub forma unei basici de dimensiuni convenabile la care se atasa o vergea de fier in partea opusa tevii de suflare. Dupa desprinderea acesteia se rotea rapid vergeaua si sticla capata forma unui disc. Din aceste discuri sau bucati taiate de discuri se confectionau vitraliile.

Procedele s-au perfectionat continuu. Dorinta de a obtine oglinzi de dimensiuni mari s-au pus l apunct procedee de laminare a sticlei. Sticla obtinuta prin laminare trebuie slefuita si lustruita pentru ca suprefetele sa fie netede si paralele. Slefuirea se face cu o suspensie de nisp in apa si folosind discuri grele de fonta care se rotesc. Lustruirea se face asemanator dar cu discuri acoperite cu pasla si pulbere fina de Fe2O3. Procedeul este folosit la Fabrica de geamuri de la Scaieni.

Din 1959 se produce sticla plana prin procedeul numit al ,,sticlei plutitoare” (procedeul Pilkington).

In acest procedeu topirea si laminarea se face prin aceleasi operatii doar ca placa de sticla laminata este condusa pe suprafata unei bai de metal topi (Sn sau aliaje) incalzit la temperatura ridicata. Sticla moale intra in contact cu suprafata metalului topit; se netezeste perfect suprafata superioara, incalzita cu ajutorul unei flacarei se netezeste datorita actiunii tensiunii superficiale (,,lustruirea la foc”). Placa de sticla, avansand pe baia de metal, se racoreste si este trecuta apoi in cuptorul de recoacere. Suprafetele apar perfect netede, fara a fi nevoie de slefuire.

Geamurile moderne Pentru a asigura in locuinte accesul luminii soarelui si confortul maxim, sticla trebuie sa fie termo-si fonoizolata.Proprietatille izolante termic si fonic se realizeaza de obicei inchizand intre 2 placi de sticla un strat de aer (ferestre duble).

In cazul cladirilor moderne in care sticla formeaza pereti intregi se foloseste un sortiment relativ nou de geamuri, numite comercial termopan. Geamurile termopan sunt de fapt niste panouri formate din doua sau mai multe placi de sticla prinse intre ele fie prin sudura , fie prin lipire de rame, care inchid intre ele straturi de aer uscat, termo-si fonoizolant. Panourile se fixeaza direct in zidire si pot avea dimensiunile cele mai diferite, in functie de constructie. Grosimea stratului de aer trebuie sa fie de maximum 4cm pentru ca stratul de aer sa se comporte laminar. Au o mare rezistenta mecanica si calitati izolante (fonice sau termice) corespunzatoare grosimii stratului de aer.

Page 12: Referat Sticla

Pentru reglarea cantitatii de lumina panourile pot fi prevazute intre placile de sticla cu jaluzele de aluminiu ce pot fi manevrate din exterior. Pentru ca interiorul sa nu fie vizibil de afara, intre placi se puneun strat de fibra de sticla (1-1,25mm grosime).

Geamul termoabsorbant are in compozitia sa oxizi care absorb intens radiatiile inflarosii (FeO). Aceste geamuri se fabrica si la noi. Pot opri pana la 80% din radiatiile calorice-numai 40% din cele vizibile. Acelasi efect il are sticla care are pe o fata o depunere a unei pelicule metalice semitransparente. Pelicula joaca rolul unei oglinzi care reflecta o mare parte din radiatiile ce cad pe geam ferind interiorul de o incalzire exagerata. Din afara geamul pare ca o oglinda. Prin el se vede perfect in afara dar impiedica vederea interiorului.

Sticla fototropica – isi schimba reversibil transparenta in functie de intensitatea si lungimea de unda a radiatilor incidente. Astfel se regleaza automat iluminatul in timpul zilei.

Sticla de siguranta este sticla care prin spargere nu da cioburi periculoase si se foloseste in special in mijloacele de transport.

In toata lumea se produc trei tipuri de sticla de siguranta: sticla armata, sticla triplex, sticla calita (la noi-securit).

Sticla armata contine in grosimea ei o retea de sarma de fier cu ochiuri patrate hexagonale sau alta forma, care in momentul spargerii impidica desprinderea cioburilor si caderea placii din rama in care este fixata. Se foloseste la acopeirea haleleor industriale si la constructia peretilor laterali. Plasa metalica se poate introduce intre valturile unei masini moderne de laminare continua a sticlei, dar sunt si alte procedee.

Uneori firele metalice inglobate in sticla sunt folosite ca rezistente electrice cu ajutorul carora se incalzesc geamurile avioanelor pentru evitarea depunerilor de gheata.

Sticla triplex este format, in principiu, din doua placi de sticla lipite pe un material transparent care, la spargere retine cioburile si nu lasa geamul sa iasa din rama. In prezent se folosesc folii de butafol care adera bine pe sticla. Triplexul are rezistenta mecanica mare, dar este cel mai scump sortiment de sticla plana.

Placile securit, cele mai utilizate in transporturi, se obtin prin calirea sticlei. Placile agatate de niste dispozitive speciale (de obicei verticale), sunt incalzite in cuptoare electrice pana la aproximativ 600C. Dupa cateva minute sunt scoase si racite repede cu jeturi de aer. Rezistenta mecanica la incovoire creste de 5-8 ori fata de cea a sticlei necalite iar la spargere formeaza cioburi sub forma unor graunte cu muchii si colturi rotujite, nepericuloase pentru calatori. Un dezavantaj il constituie zgomotul puternic produs la spargerea geamului securit. Acest zgomot ii poate surprinde pe soferi si le pot distrage atenti de la trafic.

Fibrele de sticlaFibrele si produsele din sticla, cele meia uimitoare produse obtinute din sticla, au intrat de mult in practica industriala, avand numeroase utilizari curente. Una din cele mai simple metode de obtinere a fibrelor de sticla este tragerea lor din baghete. Daca o bagheta mentinuta in pozitie verticala este incalzita pana la topire la capatul inferior, se formeaza la un moment dat o picatura desticla topita. Picatura tinde sa se desprinda de bagheta, antrenand dupa sine un fir de sticla. In cazul cand firul este infasurat pe un tambur ce se roteste,

Page 13: Referat Sticla

tragerea firului poate continua vreme indelungata, obtinundu-se un fir lung. Industrial se folosesc instalatii in care tragerea se face din 100 de baghete care avanseaza treptat spre zona de topire, antrenate de 2 valturi prin care trec. Sunt si alte procedee care folosesc principiul tragerii fierelor de sticl aprin filiera (orificii de 1-2mm diametru) prin care patrunde sticla fluida.

Fibrele de sticla au o rezistenta mecanica mare, pe care o pastreaza pana la cca. 250 C. De asemenea au o stabilitate chimica buna si o greutate volumetrica mica. De mare utilitate sunt proprietatile izolate, termice si fonice ale fibrelor de sticla. Izolatiile termice pe baza de vata de sticla sunt mult utilizate; la fel placile si ,,saltelele” prinse intre doua retele de sarma. Ele sunt utilizate la izolarea termica a conductelor ce transporta fluide calde sau cele ce trebuie ferite de inghet, a cazanelor cu aburi, a unor cuptoare sau a unor instalatii din industria chimica. Fibrele de sticla si-au gasit utilizari in izolarea termic aa navelor cosmice si la realizarea unor sisteme de protejare a lor impotriva incalzirii excesive la reintalnirea in atmosfera. Izolarea fonica gaseste in vata si tesaturile din sticla materiale ideale care absorb intens sunetele, sunt usoare, neinflamabile.

Tesaturile simple din fibre de sticla (impasliturile) impregnate cu bitum sunt folosite pentru izolatii hidrofuge foarte durabile.

In industria chimica tesaturile din sticla se folosesc la confectionarea filtrelor, mult mai rezistente ca cele clasice.

O utilizare speciala, moderna, a fibrelor si tesaturilor din sticla este la fabricarea sticloplasticelor-sticla (fibra sau tesatura) este folosita ca armatura pentru diferite obiecte confectionate din mase plastice. Masele plastice (liantul) se aleg in functie de calitati necesare la folosire asa de exemplu, pentru produse rezistente la temperaturi ridicate, se prefera rasinile fenol-formaldehidice, pentru rezistente mecanice mari se folosec rasini epoxi-fenolice iar proprietatile electrice bune cu rasini polimetil-siloxanice.

Sticloplasticele se utilizeaza pentru confectionarea unor piese in constructia de masini, a ambarcatiunilor de mici diminsiuni, caroserii de autovehicole, vagoane, conducte, acoperisuri usoare pentru case. Se mai folosesc pentru placarea anticorosiva a peretilor in industria chimica, pentru izolatii termice sau fonice, pentru aparatura sportiva.

Sticla opticaDe mult timp sticla este un material optic consacrat. Aceasta pentru ca sticla cumuleaza cateva propritati fizice si tehnologice pretioase. Se pot obtine cantitati mari de sticla perfect omogena din punct de vedere optic (transparenta, indice de refractie, dispresia); variatia compozitiei poate duce la modificari ale proprietatilor optice, rezistenta sticlei la diferiti agenti externi.Sticlele optice se grupeaza in doua mari categorii care difera intre ele prin conpozitie, dar mai ales prin valorile constantelor optice.

1. Sticlele cron (crown) care este o sticla silico-calco-sodica, ce mai contine suplimentar diferite propritati de alti oxizi sau fluoruri (BaO, P2O5, Al2O3, NaF, KF, La2O3, etc.). Sticla cron are indicii de refrectie mici si dispersii mari.

2. Sticlele flint care contin un procent ridicat de oxizi ai metalelor grele (TiO2,CdO,La2O3,Bi2O3) Ele au indicii de refractie ridicati si dispresii mici.

Page 14: Referat Sticla

Instrumentele optice moderne necesita sticle cu o mare varietate de indicii de refractie pe cand dispresia, le este necesara doar in spectroscopie.

Fibrele opticeFibrele din sticla si-au gasit o aplicare neasteptata in optica si se bazeazape proprietatea acestor fibre de a conduce lumina de-a lungul firului de sticla cu foarte putine pierderi. Cand firule este drept, lumina se transmite in linie dreapta. Daca firul este indoit, lumina urmeaza toate ondulatiile datorita reflexiilor totale repetate care au loc la suprafata de separare sticla-aer.In felul acesta lumina poate fi condusa la distante mari. Aplicatiile au devenit interesante numai dupa ce s-au folosit fibre de sticla extrem de subtiri inmanuncheate intr-un fascicol de grosimea necesara si care poate fi indoit cu usurinta. Se practica uneori vopsirea acestor la exterior cu negru, pentru a evita trecerea parazita a luminii intre fibre. Astfel s-au putut transmite imagini prin cablu din spatii sau incaperi greu accesibile sai in care exista conditii periculoase. S-a pus la punct un aparat care permite vizionarea si fotografierea unor imagini transmise de un fascicol de fibre de 1,25mm diametru si de circa 1m lungime. Aparatul se foloseste in medicina pentru vizualizarea interiorului stomacului dupa ce pacientul a inghiti capatul cablului optic. Imaginea totala, desi mica este foarte clara si precisa. Exista posibilitatea ca un astfel de dispozitiv, introdus printr-o vena, sa observe starea de functionare a inimii.Printre aplicatiile fibrelor optice se numara si laserele. Laserul este un dispozitiv care realizeaza emisia stimulata a luminii. In mare, principiul emisiei stimulate a luminii poate fi descris astfel: unii electroni din invelisul electronic al unor anumiti atomi sunt determinati sa treaca pe un nivel energetic superior iar apoi sa revina simultan pe nivelele initiale, emitaand diferente de energie sub forma de lumina cu o anumita lungime de unda. ,,Ridicarea” electronilor pe un nivel superior se realizeaza iradiind atomii respectivi cu lumina de o lungime de unda aleasa astfel incat sa corespunda cu diferenta de energie dintre cele doua nivele. Revenirea electronilor pe nivelele energetice inferioare, insotita de emisia luminii este stimulata tot de iradiere cu lumina de o alta lungime de unda (ce da electronilor impulsul initial).In realizarea laserelor, sticla reprezinta mediul transparent in care atomii alesi in functie de lungimea de unda a luminii ce trebuie emisa si de particularitatile invelisului de electroni, sa fie inglobati intr-o anumita concentratie.Pe baza proprietatilor ei optice, sticla se foloseste in executarea semnelor de circulatie care stralucesc puternic cand sunt iluminate de farurile autovehicolelor, devenind astfel vizibile in timpul noptii. In acest scop se folosesc bile de sticla de mici dimensiuni. Astfel se valorifica proprietatea corpurilor sferice de a reflecta practic intraga cantitate de lumina incidenta in directia din care sunt iluminate. Aceste bile se aplica pe placa semaforului rutier deasupra unui polimer alb sau colorat.

STICLA IMPOSIBILA

In primele zile ale cercetarilor asupra energiei nucleare , fizicienii s-au oprit in fata unui zid de sticla.Dincolo de acest zid de sticla se desfasura unul dintre cele mai importante procese fizice ale erei noastre.Hexaflorura de uraniu , folosita in aceasta experienta,distrugea cu salbaticie ferestrele camerei de reactie.Inainte de a se sparge sticla, devenea opaca.Instrumentele care inregistrau reactiile ce aveau loc nu erau de-ajuns:oamenii de stiinta trebuiau sa vada ce se intampla in interiorul aparatului de reactie.

Page 15: Referat Sticla

“Dati-ne o sticla pe care sa nu o atace acidul fluorhidric”—cereau de zor fizicienii. Opticienii le-au satisfacut cererea , oferindu-le un tip nou de sticla,extrem de rezistenta, avand la baza pentaoxidul de fosfor.Aceeasi sticla, fabricata fara nisip, rezista hexaflorurei de uraniu si este prima sticla care rezista acidului fluorhidric , mare “mancator”de siliciu.

Desi nu se fabrica pe scara industriala , aceasta sticla noua poate largi mult domeniul utilizarilor actuale ale sticlei.Noul tip de sticla este transparent pentru razele ultraviolete.

In locuintele cu usi sau ziduri construite din astfel de sticla va putea patrunde suficient soare ca sa-I bronzeze pe locatari.

In timp ce sticla obisnuita absoarbe aproape tot ultravioletul producator de vitamina D – mai putin de 1% din aceste raze pot trece prin ea – sticla cu fosfor lasa sa treaca aproape 80% din razele ultraviolete.

Un alt membru al familiei sticlei fara nisip are proprietati complet deosebite: el opreste razele infrarosii.Acolo unde este necesara o iluminare foarte puternica , dar fara incalzire , poate fi folosita aceasta sticla.

Lucrarile pentru realizarea acestei sticle au fost conduse de Harold Urey , si ele reprezinta mai mult decat o descoperire facuta in 24 ore .Pentru obtinerea ei , savantii s-au indreptat spre ceea ce cunosteau din domeniul sticlei teoretice.Ei aveau cunostiinte despre sticla fabricata din pentaoxidul de fosfor, de asemenea ei stiau ca ea poate rezista acidului fluorhidric.Dar aceasta sticla ramasese aproape 15 ani o curiozitate de laborator , deoarece fusese declarata nestabila.Nevoile urgente ale cercetarii au grabit obtinerea formei stabile a sticlei cu pentaoxidul de fosfor.

Experientele facute in ultimul timp dovedesc in ce masura rezista distrugerii noua sticla.O bucata de sticla cu fosfor afundata intr-o baie de acid fluorhidric si tinuta 5000 de ore nu reprezinta nici un semn de deteriorare , in timp ce o bucata de sticla obisnuita se preface intr-o masa cretoasa doar in cateva ore.Aceste experiente reprezinta operatiuni foarte primejdioase , deoarece acidul fluorhidric provoac arsuri foarte grave.Aceste arsuri sunt cu atat mai grave cu cat victima nu simte nici o durere cateva ore dupa accidentare.De aceea , inainte de a incepe lucrarile , experimentatorul trebuie sa imbrace un halat de cauciuc si manusi tot de cauciuc.Numai astfel aparat poate lucra cu acidul fluorhidric.

Folosirea sticlei fara nisip pune capat metodelor de fabricatie vechi de mii de ani.Nisipul a fost materialul de baza de cand omul a descoperit pentru prima data o metoda pentru fabricarea sticlei .Astazi , de asemenea , orice fel de sticla comerciala cuprinde nisip pana la 60—80% din greutatea ei.Desi noua sticla are la baza un materiala cu totul diferit – pentaoxidul de fosfor –ea este uimitor de asemanatoare cu sticla obisnuita in ceea ce priveste caracterele fizice.

Rezistenta ei este insa mai mare decat acea a sticlei obisnuite. Ea este si mai usor de lucrat , deoarece se inmoaie la o temperatura mai scazuta.

Page 16: Referat Sticla

Utilizarea sticlei in domeniul constructiilor

In cadrul amenajarilor interioare si exterioare ale cladirilor apar noi domenii de actiune, fiind promovata in ultimul timp utilizarea sticlei. Aceasta eate considerata optima pentru a indeplini numeroasele teme care reies din proiectele arhitectilor.

Placarea tavanelor, podele de sticla, oglinzi, sere, amenajari in sticla ale fatadelor, lifturi de sticla, ringuri de dans, protectie impotriva incendiilor, protectie impotriva soarelui, protectie impotriva caldurii, protectia persoanelor si a obiectelor din sticla, toata aceasta lista ar putea continua. In acest capitol vom demonstra faptul ca sticla ca material de constructie a devenit un factor determinant in constructia fatadelor.

Datorita rezultatelor din cercetare si dezvoltare din prezent este posibila repartizarea in domeniul dorit a diferitelor produse confectionate din sticla. Piata ofera o multitudine de solutii pentru amenajarile interioare si pentru constructia fatadelor.

Deseori s-a filozofat despre geamuri si ferestre cum ca ar fi elemente definitorii in arhitectura unei case dar, in acelasi timp, si o piesa de legatura intre interior si exterior. Ele ne dezvaluie multe despre locuinte si influenteaza si atmosfera din camere. Se spune ca locuintele au si ele o fata, iar prin ferestre ele privesc trecatorii. Astfel, privirea palatelor din perioada renascentista este serioasa, sobra, cea a castelelor in stil baroc seducatoare, iar zgarie-norii ne privesc maiestuos prin sticla lor albastra ca cerul.

Dupa cum se stie anii ‘70 au adus cu sine o retinere generala in utilizarea sticlei ca material de constructie, fapt datorat probabil crizei energetice din acele timpuri. Aceasta perioada a fost comparata cu somnul frumoasei din padurea adormita. Ceea ce este imbucurator este faptul ca odata cu sosirea anilor ‘80 a renascut si utilizarea sticlei ca material de constructie, mai ales la fatade dar si alte tipuri de constructie.

Atat amenajarile interioare, constructiile noi dar si cele deja existente au fost luate in calcul la proiectare.

Cu siguranta acest lucru nu se datoreaza numai faptului ca sticla ofera numeroase variatiuni si variante ca si mijloc de construire, dar mai are si avantajul ca poate indeplini cu certitudine cerinte fizice diverse.

Protectia fonica, protectia impotriva caldurii, protectia impotriva incendiilor, protectia mediului inconjurator, confortul etc. sunt numai cateva din functiile pe care le indeplinesc produsele din sticla. Pentru acest lucru cercetatorii si tehnicienii producatorilor de sticla, ai celor care o prelucreaza si cei ai institutiilor neutre din ultimele decenii au avut grija sa fie asigurata toata stiinta din jurul materialului, sticla.

Colaborarea intre proiectant, seful de santier si executant este in acest domeniu extrem de importanta avand in vedere faptul ca este recomandabil sa se evite eventualele greseli.

Page 17: Referat Sticla

Defectele sticlei si evitarea acestora

Inca de la inceputuri ferestrele si fatadele au fost responsabile pentru patrunderea luminii si a aerului in incaperi.

Sticla a fost considerata de catre arhitectura un mijloc de reprezentare a diverselor stiluri istorice. Un stil tineresc, baroc sau chiar gotic ar fi de neimaginat fara ferestre asa cum si fatadele de sticla moderne vor fi percepute doar prin gruparea fatadei.

Pe langa modelare mai putem acorda elementului fereastra si un aspect social. Spre exemplu, in spatiile mari de birouri putem foarte usor detecta ierarhiile si anume vom constata ca locurile de la ferestre sunt ocupate de lideri in timp ce restul de angajati trebuie sa se multumeasca cu locurile ramase.

Este interesant de studiat comportamentul oamenilor, modul in care acestia interactioneaza si care este functia ferestrei in aceasta relatie. Aceasta si multe alte intrebari referitoare la acest subiect isi vor gasi raspunsul in acest capitol.

Desigur, chiar si in zilele noastre, ferestrele si fatadele de sticla au ramas punctele de legatura intre lumea exterioara si sfera personala care este la randul ei marcata de nevoile culturale si sociale.

Obiectii impotriva sticlei

In special in cazul obiectiilor si al reclamatiilor putem constata ce importanta subiectiva are o fereastra sau un sistem de fatade din punctul de vedere al utilizatorului.

Vremurile in care un consumator se declara multumit de faptul ca o fereastra sau o fatada isi indeplineste doar functiile si nu ia in considerare aspectul estetic au trecut de mult.

Aprecierea estetica si cea a formei au o valoare comparabila mare atunci cand se pune intrebarea daca fereastra sau suprafata de sticla sunt fara defecte din punctul de vedere al garantiilor.

In timp ce pierderea anumitor functii cum ar fi spre exemplu valoarea-U, valoarea-RW, valoarea-g, etc. poate fi dovedita obiectiv la receptionare si anume prin metode de masurare, aprecierea diferentelor din punct de vedere estetic (cum ar fi spre exemplu abaterile de culoare la zugraveala sau alte zgarieturi) este extrem de subiectiva. Perceptia formeaza baza acceptarii sau refuzului unei lucrari.

Relatiile dintre oameni au loc atat in timp cat si in spatiu. Desigur acest lucru este de la sine inteles. Deoarece spatiul este realizat sau amenajat de oameni, nimic nu ramane la voia intamplarii ci va reprezenta rezultatul unei planificari, la care s-a tinut seama de valori sociale si culturale.

Evaluarea sticlei ca material de constructie devine critica abia atunci cand se pune problema in prim-plan de spargere a acesteia. Spargerea sticlei este un subiect delicat deoarece exista si riscul accidentarii, iar cand este vorba de viata si sanatate acestea trebuie bine aparate (imaginea 5).

Cu siguranta si in viitor aprecierea estetica va fi pusa pe acelasi plan cu indeplinirea cerintelor tehnice. Din pacate nu se ia in considerare intotdeauna faptul ca, configurarea ferestrelor si

Page 18: Referat Sticla

fatadelor, ca si utilizarea sticlei in domeniul amenajarii interioare si arhitecturii fatadelor, are o valoare din ce in ce mai mare.

In trecut, Manfred Sach, in articolul sau „Cand fatadele fac ochi frumosi“ ne-a atentionat asupra unor aspecte interesante si anume, a afirmat: „Cu siguranta o fereastra are o nomenclatura proprie, avand in vedere ca este un obiect al unui specialist. Astfel ea nu are doar un cadru, ci mai este formata si in partea de jos din glafuri si solbanc, lateral din imbracaminte, in partea de sus din buiandrug sau o arcada. Pentru gruparea si totodata rezistenta geamului sunt utilizate sprosuri, iar cine pune accent pe detalii de arta, poate sa isi satisfaca dorinta prin multitudinea stilistica a formelor ferestrei, cum putem observa la jocul plin de fantazie al sprosurilor din piatra si lemn. Abia in clipa in care au inceput sa reactioneze cei de la protectia energiei, comerciantii de ferestre au inceput o campanie de convingere a populatiei pentru utilizarea materialelor moderne cum ar fi cele plastice, lemnul de stejar, aluminiul sau otelul superior. Avand in vedere ca cei de la protectia energiei au fost sustinuti de conducere si li s-au impus impozite mici, multe fatade cu ferestre au capatat un aspect inestetic, fiind distruse astfel intregi zone istorice....“

Cum ar trebui sa reactioneze prestatorul in momentul in care primeste o reclamatie din partea celui care i-a dat comanda.

Desigur neobservarea sau neluarea in seama a unui defect sau a unei sesizari de dauna este tot atat de grava ca si indiferenta fata de o obiectie. Din ce in ce mai des apar certuri si disensiuni care de multe ori ajung chiar si in fata tribunalului spre rezolvare. Chiar si in cazul unei asa zise greseli estetice la suprafata sticlei, la o livrare gresita sau din cauza dereglarilor functiilor elementelor ferestrei, cel care a facut comanda, in cazul unei reclamatii, prefera sa retina din plata decat sa accepte constructia.

La realizarea unei lucrari pot aparea desigur si defecte care sunt de asa natura incat indepartarea lor nu poate sub nici o forma sa fie in raport cu cheltuielile. Marimea deprecierii este cu siguranta diferita din punctul de vedere al celui care da comanda cat si din punctul de vedere al prestatorului. In timp ce aceasta valoare pare prea mica pentru cel care da comanda, ea este prea mare pentru prestator. In acest moment incepe o discutie incercandu-se gasirea unui acord comun referitor la evaluarea acestor lipsuri sau daune.

Astfel se pune intrebarea, unde se afla calea de mijloc, punandu-se problema includerii in disputa a unui specialist in evaluare si apreciere a pagubei


Recommended