+ All Categories
Home > Documents > Rase Ovine

Rase Ovine

Date post: 13-Sep-2015
Category:
Upload: antonius-raducu
View: 402 times
Download: 12 times
Share this document with a friend
26
Tehnologia cresterii animalelor Tehnologia cresterii animalelor
Transcript
 • Tehnologia cresterii animalelor

 • Rasa Merinos de PalasMerinosul de Palas in rasa curata se creste in Dobrogea iar ca ameliorator al altor rase s-a extins in sud si vest.Ovinele din aceasta rasa se caracterizeaza printr-o conformatie armonioasa cu un format corporal mezomorf si un aspect de animal masiv.Tipul morfoproductiv este mixt, de lana fina-carne.Oile in majoritate sunt ciute in timp ce berbecii au coarne spiralate cu varful inafara.

  Caracteristicile rasei:Au greutatea medie de 54-85 kg la femele i 80-145 kg la berbeci. Producia de ln variaz ntre 3,5-8 kg la oi i 5-13 kg la berbeci. Recordul a fost de 24 kg ln la berbec. Producia de lapte ajunge la 133 l/ an, prolificitatea la 121 miei %. Fineea fibrelor de ln 20,0-22,5 microni; randamentul lnii la splare 50-55%.

 • FormareFormarea acestei rase a nceput la sfritul secolului al XIX-lea prin ncruciri de absorbie dintre berbeci din rasele Merinos Negretti i Merinos Rambouillet cu oi igaie i urcan. Se estimeaz c din 1,5 milioane ovine din aceast ras, azi se mai cresc 225000-300000 de capete. Este o ras puin rezistent la frig, drumuri i, ndeosebi, ploi reci i condens, motive pentru care punatul trebuie s se realizeze n apropierea adposturilor.

  Caractere de exteriorJarul i lna sunt albe; n efectivele mai puin ameliorate apar uneori pete mici ruginii sau brune pe jar i miei de culoare neagr (< 1%) care este recesiv. Capul relativ mic, scurt i drept la oi; este uor berbecat la berbeci care au, frecvent, coarne mari i rsucite. Oile fie c nu au coarne, fie c n puine cazuri, au coarne mici. Urechile sunt mijlocii, purtate lateral i uor oblic. Trunchiul este de dimensiuni mijlocii, trenul posterior are dezvoltare modest; membrele relativ scurte, cu aplomburi corecte i osatur rezistent. .

  Rasa Merinos de Transilvania

 • Caractere productiveLna prezint variabilitate inter i intraindividual.. Randamentul la splare este mic, 34-38% la efectivele cu ln scurt (5-6 cm) i de 40-55% la ovinele la care s-a fcut infuzie cu Merinos australian.Carnea este slab; proporia carne-grsime este, n carcas, de 4:1 (la igaie 3:1, la urcan 2:1). Randamentul la sacrificare este la adulte de 40-45%; la tineretul ngrat de 50%. Mieii au la natere 3-4kg; mieii nrcai la 80-90 de zile, i dac au fost crescui n condiii tehnologice foarte bune, au greutatea de 25-30 kg (spor mediu zilnic de 250-270 g.Producia total medie este de 70-90 l/per.lact.

  Caractere de reproducieOile au un sezon lung de reproducie. Cele mai bune rezultate se obin n cazul montelor de la sfritul verii i nceputul toamnei cnd 92-98% din oi intr n clduri. Prolificitatea este de 115-120% i poate atinge 125-130% n efectivele ameliorate.Aciunea de ameliorare a lnii se face pentru alungirea la 9-10 cm a uviei i densitatea de 7000 foliculi/cm2, concomitent cu mbuntirea calitii acesteia. Se urmrete creterea sporului mediu zilnic la 300 g i scderea consumului specific. Hibridrile propuse pentru realizarea acestor dou obiective sunt cu berbeci din rasele: Merinos australian, Stavropol, Ile de France i Merinolandschaf.Ile de FranceMerinolandschaf Merinos german

 • Rasa Tigaie Provine din forma primara a oilor cu lana groasa, avand ca stramas comun oaia de stepa, Ovis vigne arkar;

  Se cresc in zone diferite ca relief si precipitatii;

  Reprezinta 33% din efectivul de ovine din tara noastra;

  Conformatia corporala este armonioasa exprimand un tip morfoproductiv mixt (lana semifinal-carne-lapte);

  Greutatea corporala este 35-45 Kg. la oi, 50-70 Kg. la berbeci;

  Productia de lana variaza in functie de nivelul de selectie osciland intre 1,8 si 2,5 Kg;

  Productia de lapte 70-90 l. pe o perioada de lactatie;

  Productia de carne este in general slaba Tigaia fiind o rasa semitardiva ( spor mediu zilnic 150-190 g).

 • Este cea mai veche rasa de oi de pe teritoriul tarii nostreReprezinta 40% din efectivul de ovine din tara noastraSe caracterizeaza printr-o dezvoltare corporala mijlocie: 35-45 Kg. la oi, 48-70 Kg. la berbeciSe caracterizeaza printr-o adaptabilitate foarte buna in zonele de munteEste o rasa cu productie nixta: lana, lapte si pieliceleProductia de lana este in general scazuta (3 Kg.):lana este aspra cu luciu slab, fiind utilizata mai ales in industria covoarelorEste una dintre cele mai bune rase producatoare de lapte (80-110 l.)Productia de carne este slaba ( spor mediu zilnic 160-175 g.)Toate populaiile urcan se remarc prin capacitatea ridicat de adaptare la condiii adverse de mediu, rezisten sporit la boli microbiene i la parazitoze locale i capacitate ridicat de valorificare a furajelor fibroase i grosiere.

  Rasa Turcana

 • Rasa KarakulS-a format in sud-estul Asiei la est de Marea Caspica.

  A fost introdusa in Romania in 1910 si creste in nordul Moldovei atat ca rasa curata cat si sub forma de metis

  Se caracterizeaza printr-o talie mijlocie , greutatea medie 44 Kg. la oi si 70 Kg. la berbeci

  Conformatia corporala este caracteristica: cap alungit, fin si uscativ, urechi mari blegi, linia spinarii ascendenta de la greaban spre crupa

  Este o rasa specializata pentru productia de pielicele, productile secundare fiind: lapte(65 l.), lana(2-3 kg.) si carne.

 • Karakul negru Karakul brumariu

 • Karakul maroKarakul roz

 • Karakul surKarakul alb

 • Creterea ovinelor adulten activitatea de cretere a ovinelor se deosebesc o serie de activiti specifice acestei specii. n continuare se vor prezenta activitile mai deosebite.1. Ferma de producie specializat n creterea ovinelorProcesul de cretere , reproducie i exploatare la toate categoriile de ovine se realizeaz n ferme cu circuit nchis.Tineretul mascul destinat ngrrii se livreaz la greutatea de 12-15kg, n funcie de ras, unitilor de ngrare.Ferma i asigur baza furajer din suprafee proprii(puni, fnee i arabil), completat pn la nivelul necesarului, n limitele normelor de furajare n vigoare, prin procurarea din afar.

 • Structura efectivelor la nceputul anului.Structura efectivului este determinat de:ponderea efectivului matc de 66-72 % din total, n vederea obinerii unui numr ct mai mare de produi;reinerea pn la primul tuns normal a ntregului efectiv de tineret femel, care reprezint 40 % din efectivul matc;-reforma anual de 20-25 % la efectivul matc i 5-15 % la tineretul femel de nlocuire;-livrarea tineretului mascul destinat ngrrii ctre unitile de profil, la greutatea medie de 12 kg/cap.

 • Necesarul de furaje

  Pentru asigurarea necesarului de furaje, ferma trebuie s aib suprafee proprii de teren agricol (arabil + puni i fnee). Resursele furajere, pn la acoperirea integral a necesarului, se completeaz prin contractarea de suprafee cu ferme de alt profil, att n vederea punatului miritilor de pioase, porumbiti, lucerniere vechi, suprafee de legume etc, ct i pentru asigurarea furajelor - producie secundar (coceni, paie, vreji).

 • 2. Dotarea material a fermeiAdposturile. Saivanele sunt construcii simple, de form dreptunghiular cu o suprafa acoperit de 1530 m2 spaiu nchis i 380 m2 sub copertin. Spaiul nchis cu perei se folosete pentru ftri i pe timp nefavorabil, iar spaiul de sub copertin, pentru furajarea ovinelor, n care scop latura mare interioar este prevzut cu iesle. Dotarea fermei mai cuprinde:sediul fermei;filtrul sanitar-veterinar i crematoriu sau pu sec; punct de nsmnri artificiale i tratamente etc;punct de mbiere a ovinelor;magazie pentru furaje i materiale;platforme de siloz n imediata vecintate a fermei;buctria furajer;stna de var sau strunga de muls.

 • Asigurarea cu ap potabil. n ferm se amenajeaz pu forat, care s asigure un debit zilnic minimum de 10 mc ap pentru adpat i celelalte utiliti. Adparea se face la jgheaburi amplasate n saivane.La pune, adpatul se face, de asemenea, din jgheaburi, amplasate n zone uor accesibile. In zonele de deal i de munte puul forat poate fi nlocuit prin captare de izvoare, apa asigurndu-se prin cdere liber.Sursele de ap trebuie s asigure cantitile pe zi i an, pe cap de animal.

 • 3. ntreinerea berbecuilor de reproducien vederea realizrii montei la ovine o importan deosebit se acord att pentru ntreinerea oilor ct mai ales pentru ntreinerea i ngrijirea berbecuilor.Oile - n vederea pregtirii pentru mont, primesc o furajare bogat n fnuri, grosiere, suculente, mas verde pentru ca n perioada montei s aib o bun stare de ntreinere i sntate. Se asigur necesarul de sare (bulgri pentru lins) i apa la discreie.n perioada montei, oile depistate n clduri sunt separate i punate separat pe parcuri n aproprierea stnei (gospodriei). Pentru mont, oile se grupeaz cte 20-30 oi pentru un berbec tnr i 30-40 oi pentru un berbec adult. Cnd numrul de ftri pe an crete de 2 ori / an sau de 3 ori / 2 ani regimul de hran este special, cnd se urmrete obinerea unui procent mare de fecunditate (ftri duble, triple) se practic monta repetat.

 • Berbecii n perioada de mont primesc furaje bogate n proteine, sruri minerale, vitamine. Regimul de mont la berbeci este de 2-3monte / zi i dac este folosit raional poate fi folosit ca reproductor 5-6 ani.Introdui n turm berbecii de reproducie se folosesc prin rotaie 4 zile activitate i 4 zile repaus.Alimentaia berbecuilor n perioada de mont este n special de: 2-4 ou crude, 1-2 kg lapte smntnit, 1,5 - 2,0 kg concentrate, fin de carne i fain de oase, morcov, fain de lucerna etc. raiile sunt stabilite n funcie de programul de mont.

 • 4. Gestaia i ftarea la ovineGestaia la ovine dureaz 150 zile (140-160). n lunile a-II-a i a-III-a de gestaie nivelul de furajare poate fi redus cu cca. 30% fa de perioada anterioar. n cazul unor puni slabe se asigur i cca. 5 kg / luna / concentrate (vara) i fnuri suculente grosiere i concentrate (300 g/ zi / cap) iarna.n perioada a doua de gestaie, se asigur ngrijire i furajare deosebit necesar pentru creterea ftului. Oile sunt supravegheate permanent, se evit supra aglomerarea, nghesuirea, ieirea din padocuri i din adposturi. nainte de ftare se execut tunderea oilor n jurul ugerului pe coad i n jurul cozii, pentru asigurarea igienei suptului i mulsului.Pentru fatri se pregtesc adposturile i se realizeaz un compartiment pentru maternitate i mieii de 0-30 zile . Boxele individuale de ftare trebuie s fie de l,2m/0,6-0,8 m , iar pentru oaie i miel o suprafa de l,6m2.

 • 5. ngrijirea i nrcarea mielorDup ftare se fac o serie de lucrri specifice: curirea mucozitilor de pe nri i bot, tierea ombilicului la 4-5 cm de abdomen, tamponarea cu tinctur de iod. Apoi mieii sunt ajutai s sug obligatoriu la 3-4 ore dup ftare.Pentru mieii de 8-10 zile, se amenajeaz un loc de furajare unde li se administreaz concentrate, combinate (finuri) i fn de lucerna foarte bun.n cazul unor orfani sau gemeni sau cnd oaia nu are lapte mieii sunt aplecai" dai la oi doici, ftate aproximativ n acelai timp sau dac nu sunt astfel de posibiliti, mieii sunt alimentai artificial cu lapte de vaca.Perioada mielului crud este de 0-7 zile, apoi mielul mijlociu 7-30 zile i miel zburat 30-65 zile.nrcarea se face treptat timp de 4-5 zile, prin izolarea lor de mame, mai ales noaptea, iar dimineaa oile se mulg. Apoi mieii se las cu mamele cteva ore ziua, iar seara se mulg.Nu se recomand nrcarea brusc, deoarece mieii slbesc, se pot mbolnvi, sau pot muri.

 • 6. Mulsul i ntreinerea oilor n perioada de lactaieRealizarea mulsului oilor, trebuie fcut cu condiii de igien i sanitar veterinare deosebite. Este important att pentru igiena animalelor ct i pentru igiena laptelui.Perioada de muls este de 90-120 zile i se ntrerupe obligatoriu cu minimum 20 ~30 de zile naintea montei.Mulsul oilor se face la nceput de 3 ori / zi, apoi la mijlocul sezonului de 2 ori / zi iar cu 2 sptmni naintea terminrii perioadei de muls numai o dat / zi (de regul dimineaa).Iarna oile pot fi lsate n afara acoperiului dar n perioadele foarte geroase cu viscol trebuie adpostite. Frigul uscat nu este duntor, dar ploile i zpada nu trebuie s intre n ln.In activitatea de ngrijire, oile se grupeaz n categorii dup producie, calitate, sex i vrst. Berbecii de reproducie se in n turme de maximum 400 capete.Turmele formate, trebuie (este recomandabil) s nu fie schimbate dect n toamn.

 • 7 . Punatul oilorPunea constituie cel mai valoros i ieftin mod de hrnire a ovinelor. In Romnia punatul dureaz cca. 7-8 luni, iar uneori i n timpul iernii.Trecerea oilor n regim de punat se face treptat printr-o pregtire de 7-10 zile.Adpatul vara se face de 2-4 ori / zi n funcie de anotimp.Necesarul de pune se calculeaz n funcie de consumul de iarb care este de 6-8 kg / zi / oaie. Pe punile artificiale se repartizeaz 20 oi / ha, iar pe pune natural 6-8 oi / ha.Stnele trebuie bine organizate i dotate cu un inventar specific (iesle, jgheaburi, suporturi pentru sare, furci, lopei, foarfece, glei de ap, de muls, bidoane de lapte, medicamente, etc,)In zona stanii trebuie s existe umbra natural ori s se fac umbrare.Locul taberei trebuie schimbat sptmnal.

 • 8. Tunderea oilorOile n ar noastr se tund de regul o dat pe an n perioada 15 mai - 10 iunie.nainte de tundere oile nu se hrnesc i adap 12-14 ore, iar berbecii 24 ore pentru a evita accidentele provocate de ncrcarea tubului digestiv.Tunsul oilor se ncepe cu lna din partea dinaintea picioarelor dinapoi, apoi picioarelor dinainte i se continu cu abdomenul, prile laterale i spatele.Ln ntreag de pe corpul oii se numete cojoc, iar ln groas de la extremitile picioarelor- codin.Tunderea oilor bolnave se face separat iar ln se noteaz cu etichete speciale. Locul unde s-au tuns aceste oi se dezinfecteaz.Tunderea se poate face i mecanic, cnd productivitatea este mai mare de 3-4 ori, iar tunderea este mai uniform i cantitatea de ln obinut este mai mare cu 200-300 g / oaie.Dup tuns, oile sunt sensibile la rceli, de aceea ele se vor reine i puna n apropierea stnei.

 • 9. ntreinerea mieilorn prima perioad mieii trebuie ferii de frig i de umezeal, inui n adposturi calde (8-10C), ferii de cureni de aer, pe aternut uscat.Dup 10-15 zile mieii ncep s consume furaje iar treptat sunt hrnii cu furaje bogate n proteine sau minerale, vitamine. La pune, mieii sunt scoi mpreun cu mamele i se face de regul dimineaa mai trziu dup ce mieii au primit tainul i s-a ridicat roua.Mieii ncep s bea ap dup 3-4 sptmni, dar apa nu trebuie s fie foarte rece.De la vrsta de 15 zile mieii pot fi crescui i separai de mame i dai la mame numai n momentul alptrii.Dup nrcare mieii sunt grupai n turme pe categorii (clase) de bonitare, la mielue elit i clasele I, II, III, iar la berbecuii la elit i clasele I i II.Berbecuii clasa a IlI-a reprezint mieii declasai, care urmeaz a fi crescui i ngrai (batali).O turm de miei cuprinde 500-600 capete.

 • Tehnologia de cretere i ngrare a tineretului ovin pentru producia de carne

  Oile hrnite i ngrijite raional n timpul gestaiei nasc mieii cu greutate vie de 1,2-1,6 kg. Berbecuii au greutate cu 5-7% mai mare dect mieluele. Mieii din fatrile duble i triple au greutatea mai mic dect cei singuri.Greutatea mieilor la natere variaz n raport cu rasa. La noi n ar mieii din rasa Merinos au la natere 4,2-4,3 kg mieluele i 4,5-4,6 kg berbecuii.Greutatea apropiat de rasa Merinos se ntlnesc i la rasele igaia i Karakul. La urcan la natere mieluele au 3,5 kg, iar berbecuii 3,7 kg.Dup perioada de alptare, n momentul nrcrii mieii sunt supui unei prime clasri i grupai dup direcia de producie.

 • Mieii (berbecuii) care nu sunt reinui pentru reproducie sunt clasai n grupa berbecuilor pentru ngrat (batali).Ovinele pentru ngrat sunt inute i hrnite special o perioada de 50-100 zile timp n care ajung la greutate de 50-60 kg iar batalii la 35-45 kg la vrsta de 7 luni.Ingrarea se poate face la pune, la grajd ori n sistem de hrnire mixt.Ingrarea la pune este mai ieftin i se face pe puni bogate n plante leguminoase (pentru tineret) i graminee (pentru adulte).Ingrarea la grajd se face n general iarna, dar este un sistem costisitor. Durata de furajare este de cca. 3 luni, iar animalele ctig n greutate 20-25% fa de greutatea normal.Ingrarea mixt se realizeaz de regul n condiiile creterii pe pune, la care suplimentar se adaug nutreuri concentrate. Aceasta dureaz cca. trei luni i se realizeaz un randament la tiere de 60-65% fa de randamentul la tiere de cca. 40% la animalele nengrate.


Recommended