+ All Categories
Home > Documents > Rase de Cai Româneşti

Rase de Cai Româneşti

Date post: 11-Oct-2015
Category:
Upload: colourful-elfy
View: 202 times
Download: 8 times
Share this document with a friend
Description:
descrierea catorva rase de cai

of 17

Transcript

Rase de cai romneti

Rase de cai romneti Calul sau Equus caballusEste un mamifer erbivor copitat de mrime considerabil.Corpul este zvelt, iar gtul este puternic i poart o coam.Trunchiul, cu piept lat, se sprijin pe patru membre lungi, musculoase, terminate cu cte un deget nvelit n copit.Incisivii sunt ndreptai oblic nainte. Deoarece se tocesc, pe suprafaa incisivilor apar ornamentaii, dup care se apreciaz vrsta animalului.Caninii sunt mici. ntre canini i premolari se afla bara cornoas. Mselele sunt late, cu creste de smal.Este folosit pentru clrie si dresaj.

Rasele romnetiRomnia este o ar n care gsim muli cai, utilizai n diferite scopuri: de la agricultur i pn la concursuri ecvestre.V voi prezenta unele din cele mai cunoscute rase de sorginte romneasc. HuulScurta istorie:Este o ras autohton care a aprut n Nordul Romniei, n zona Carpailor. Huulul se ntlnete n zonele Slovaciei, Poloniei, Ucrainei, i este o dovad vie a adaptabilitii calului hipometric: aceast ras a devenit robust i rezistent, n faa climei ostile.Numele rasei provine de la populaia Huul, de origine ucrainean. Este pomenit pentru prima oar n lucrarea "Hippica", n 1606. Este una dintre cele patru rase pure crescute n hergheliile de stat din Romnia. La herghelia Lucina, infiintata in 1877 se creste in present aceasta rasa.

Caracteristicile rasei:nlimea la greabn este de 139-151 cm. Culorile specifice ale acestei rase sunt murg, roib, negru, soriciu.Morfologia i formatul sunt tip dreptunghi, gtul i spatele fiind musculoase.Huulul este un animal robust.Temperament:Ca temperament, este un cal vioi, cuminte, docil i muncitor, iar dac este tratat corect v va mulumi cu afeciune, supunere i loialitate.Rasa Huul este indicat copiilor care vor s nvee echitaie. Semigreu romnescScurta istorie:Calul semigreu romnesc este o ras relativ nou, creat pentru a fi utilizat n agricultur i transporturi grele. Rasa a fost alctuit din ncrucirile masivului ardenez cu Trpaul Romnesc. Astfel, a ieit un cal (omologat n 1985) extrem de puternic. Masivul ArdenezCaracteristicile rasei:Talia este de 158 cm, cu o mas corporal care ajunge la 600 kg.Greabnul este scurt i ters, ns mbrcat n musculatur.Membrele sunt puternice, cu articulaii largi. Temperament:Este docil i muncitor, un cal vioi.Interesant este c poate tracta o greutate de 3-4 ori mai mare ca masa lui corporal.Aceste cabaline sunt crescute n Trgu Mure, Cluj, dar i n zona subcarpatic.Trpaul RomnescScurta istorie:Calul se trage din Trpaii americani, francezi, ruseti, i iepe locale, Nonius i Furioso North-Star.n prezent, aceast ras se crete la hergheliile Rusetu i Dor Mrunt.Caracteristicile rasei:Trpaul Romnesc este de dezvoltare mijlocie, eumetric, n jurul a 155-157 cm. Capul este usciv, cu un profil drept.Pieptul este larg i musculos, iar membrele uscive, dar puternice.Temperament:Este uor de dresat, fiind docil, linitit i blnd. Cabalinele din aceast ras sunt ideale pentru traciune, n special pe drumuri de ar. Se pot deplasa n trap distane mari, avnd o rezisten remarabil. Aceasta rasa este folosit i pentru ameliorarea cailor locali din Oltenia, Muntenia, Dobrogea. Metiii iepelor locale au o energie mai mare dect a prinilor.

Va multumesc pentru atentia dumneavoastra


Recommended