+ All Categories
Home > Documents > Rascoala Sfantului Sofronie de la Cioara.doc

Rascoala Sfantului Sofronie de la Cioara.doc

Date post: 16-Sep-2015
Category:
Upload: christianvonwolfenstein
View: 47 times
Download: 6 times
Share this document with a friend
51
Mişcarea lui Sofronie 1759-1762 Mişcarea lui Sofronie - nu întâmplător am numit-o aşa, fiindcă deşi mişcarea se leagă de el şi îi poartă numele, nu putem trece cu vederea liniile ei divergente ce s-au manifestat între atitudinea echivocă a lui Sofronie, poziţia ţărănimii şi a lui Dionisie Novacovici, episcopul sârb de la Buda. În cadrul aceleiaşi mişcări remarcăm tendinţe diferite. Totuşi, la urma urmei, figura lui Sofronie a fost dominantă, el este prezent în tratativele şi rapoartele guberniului transilvănean şi ale generalului Bucow, pe el îl urmează ţărănimea şi îl susţine în acţiunile lui de restabilire a ortodoxiei. Se pune întrebarea dacă Sofronie a fost sau nu un conducător al ţărănimii. Până la un anumit punct putem spune ca da. Atunci când Sofronie bate în retragere, în faţa proporţiilor la care ajunse mişcarea, ţărănimea îşi face singură dreptate. Sofronie ajunsese la un moment dat “un adevărat stăpân al unei părţi din Transilvania”, al unor categorii sociale, dar călugărul nu a speculat această nouă situaţie, el va înclina spre o atitudine conciliatorie, de retractare, de limitare a acţiunilor în cadru strict confesional. Din acest moment Sofronie încetează de a mai fi un conducător al aspiraţiilor maselor. De altfel, Sofronie nu era atât reprezentant al ţăranilor, cât mai ales al bisericii. Obiectivele sale îl făceau să oscileze între acţiune şi împăcare. Desigur, poporul a mers alături de Sofronie, l-a susţinut în acţiunea lui de restabilire a ortodoxiei, dar şi-a urmat calea singur atunci când conducătorul a bătut în retragere. Prin aderarea la Unire, clerul a dobândit de drept o situaţie privilegiată, scăpa de iobăgie. Mai mult, unii preoţi uniţi ajungeau să dispună de sesii parohiale, de fâneţe şi mori, alţii, destul de numeroşi, reuşeau să dobândească titluri şi proprietăţi nobiliare, credincioşii lor rămânând însă în inumana condiţie socială de ţărani – de aici furia împotriva preoţilor uniţi. Cu toată atitudinea echivocă a lui Sofronie, numele lui s-a împletit în conştiinţa iobagilor cu cauza ţăranilor. Deşi dispăruse de mult din ţară, în numele lui tot mai circulau acte, “scrisori sofroniene”. Biserica ortodoxă se organiza în cadrele legalităţii, însă mişcările ţărăneşti nu vor înceta. Imperialii se zăpăcesc în faţa amplorii, încearcă tot felul de soluţii pentru a câştiga timp şi în cele din urmă, recunoscându-şi înfrângerea, acordă maselor de religie ortodoxă toleranţă religioasă, şi în sfârşit chiar autorizaţia de a crea o ierarhie bisericească proprie. Mişcarea ţărănească, privită dintr-un unghi de vedere strict confesional, are şi o semnificaţie naţională: ortodocşii luptă şi ei ca şi uniţii în numele românilor, “al neamului românesc din Transilvania. “Luptând pentru ortodoxie, luptă de fapt pentru “legea românească”, lege distinctiv naţională, care se leagă de totalitatea poporului românesc. Ţăranii luptă împotriva unirii, conştient sau instinctiv împotriva
Transcript

Micarea lui Sofronie

1759-1762

Micarea lui Sofronie - nu ntmpltor am numit-o aa, fiindc dei micarea se leag de el i i poart numele, nu putem trece cu vederea liniile ei divergente ce s-au manifestat ntre atitudinea echivoc a lui Sofronie, poziia rnimii i a lui Dionisie Novacovici, episcopul srb de la Buda. n cadrul aceleiai micri remarcm tendine diferite. Totui, la urma urmei, figura lui Sofronie a fost dominant, el este prezent n tratativele i rapoartele guberniului transilvnean i ale generalului Bucow, pe el l urmeaz rnimea i l susine n aciunile lui de restabilire a ortodoxiei. Se pune ntrebarea dac Sofronie a fost sau nu un conductor al rnimii. Pn la un anumit punct putem spune ca da. Atunci cnd Sofronie bate n retragere, n faa proporiilor la care ajunse micarea, rnimea i face singur dreptate. Sofronie ajunsese la un moment dat un adevrat stpn al unei pri din Transilvania, al unor categorii sociale, dar clugrul nu a speculat aceast nou situaie, el va nclina spre o atitudine conciliatorie, de retractare, de limitare a aciunilor n cadru strict confesional.

Din acest moment Sofronie nceteaz de a mai fi un conductor al aspiraiilor maselor. De altfel, Sofronie nu era att reprezentant al ranilor, ct mai ales al bisericii. Obiectivele sale l fceau s oscileze ntre aciune i mpcare. Desigur, poporul a mers alturi de Sofronie, l-a susinut n aciunea lui de restabilire a ortodoxiei, dar i-a urmat calea singur atunci cnd conductorul a btut n retragere. Prin aderarea la Unire, clerul a dobndit de drept o situaie privilegiat, scpa de iobgie. Mai mult, unii preoi unii ajungeau s dispun de sesii parohiale, de fnee i mori, alii, destul de numeroi, reueau s dobndeasc titluri i proprieti nobiliare, credincioii lor rmnnd ns n inumana condiie social de rani de aici furia mpotriva preoilor unii. Cu toat atitudinea echivoc a lui Sofronie, numele lui s-a mpletit n contiina iobagilor cu cauza ranilor. Dei dispruse de mult din ar, n numele lui tot mai circulau acte, scrisori sofroniene.

Biserica ortodox se organiza n cadrele legalitii, ns micrile rneti nu vor nceta. Imperialii se zpcesc n faa amplorii, ncearc tot felul de soluii pentru a ctiga timp i n cele din urm, recunoscndu-i nfrngerea, acord maselor de religie ortodox toleran religioas, i n sfrit chiar autorizaia de a crea o ierarhie bisericeasc proprie.

Micarea rneasc, privit dintr-un unghi de vedere strict confesional, are i o semnificaie naional: ortodocii lupt i ei ca i uniii n numele romnilor, al neamului romnesc din Transilvania. Luptnd pentru ortodoxie, lupt de fapt pentru legea romneasc, lege distinctiv naional, care se leag de totalitatea poporului romnesc. ranii lupt mpotriva unirii, contient sau instinctiv mpotriva abaterii de la legea romneasc, mpotriva nstrinrii, ruperii de marea unitate. De altfel, n timpul i dup micare se ntrein vii legturi cu ara Romneasc i cu Moldova, circul tot mai intens preoii, clugrii, crile. ntrein emigrrile populare peste Carpai, migraiuni datorate unor puternice cauze social-economice, care contribuie i ele sensibil la izbucnirea acestor micri religioase i sociale.

Aciunea lui Sofronie are i un pronunat caracter politic. Masele de romni nu puteau fi ns implicate direct n lupta politic. Programul de lupt politic venea de sus, era conceput intelectual. Masele nu puteau fi strine de el, ele nu puteau concepe acum perspectivele ndeprtate ale politicii naionale, nu vedeau rostul unirii ca instrument de ridicare cultural i politic. n ochii lor, problema se punea invers, pornea de la situaia proprie economico-social. nfruntnd unirea ele dau o ripost masiv unei opere politice a regimului.

Micarea ortodox are i un profund caracter popular, e strbtut i de o contiin de neam naional i tradiional. A fost ns nbuit datorit faptului c ranii s-au micat izolat, neorganizat n cea mai mare parte, cu excepia domeniului Zlatna. Aceasta a fost att de ampl, viguroas i solidar nct autoritile civile i militare, au fost silite s capituleze naintea ei recunoscndu-i neputina de a o mpiedica i reprima n toiul cuceririi i rspndirii ei. Micarea nu a fost anarhic, lipsit de un program bine definit i de o conducere contient, ci o aciune organizat, care a fost rspndit n Transilvania de rani, lupttori pentru drepturile lor religioase i sociale, pentru libertatea lor, pentru cucerirea drepturilor fireti ale poporului romn. Micarea dintre anii 1759-1762 a fost una dintre cele mai mari micri dinaintea rscoalei lui Horea, a mbrcat form religioas (anti-uniaiei) dar cu un profund coninut social. Situaia Transilvaniei n secolul al XVIII-lea, explic i caracterul confesional al micrii. Religia ortodox fiind religia majoritii populaiei, ea fiind persecutat, masele luptau mpotriva dominaiei nobiliare i habsburgice, furia lor rasfrngndu-se asupra clerului unit. Doi ani mai trziu, la fel va izbucni micarea ranilor secui i maghiari pornit mpotriva aceleiai dominaii strine pus la cale de factori externi.

Micarea din 1759-1762 se desfoar pe dou planuri paralele care se interfereaz. Pe un plan rzvrtirea ranilor neunii mpotriva uniilor, considerai trdtori ai religiei majoritii poporului romn, prin trecerea la biserica unit considerat pilon de ndejde al dominaiei feudale i habsburgice, i pe un alt plan, rzvrtirea ranilor unii, care i dau seama c promisiunile (privilegiile social-economice) care au constituit mobilul nscrierii la noua religie, s-au dovedit sperane iluzorii. Ca atare, n cursul acestor conflicte dintre unii i neunii, un numr mare de rani vor prsi biserica unit, de voie sau cu fora. Aceasta constituie cauza adevrat a prsirii unirii, nu numai instigaiile sau agitaiile provocate de ortodoci. De acest lucru i vor da seama mai trziu i autoritile locale, care vor recunoate c micarea de rezisten mpotriva unirii s-a datorat nu din fanatism religios, ci din motive sociale i politice, naionale. Astfel n scrisoarea din 12 august 1761 (manuscrisul 279, pagina 21-24) episcopul unit Petru Pavel Aron, explic clar motivele pentru care uniii i prsec tabra. O statistic a autoritilor imperiale din 1762 nregistreaz n principatul Transilvania 127.712 familii ortodoxe i 25.174 unite din cele 152.886 familii romneti anchetate, n schimb 2238 de preoi unii i 1380 ortodoci. Unirea se gsete ntr-o grav nfrngere, dar i-au pstrat cadrele.

n privina acordrii libertii religioase, pe seama confesiuni ortodoxe, Maria Tereza i gen. Bucow n-au crezut de cuviin c trebuie s i respecte cuvntul dat. Dup lungi dezbateri se public patenta din 16 noiembrie 1762, patent prin care se acorda romnilor ortodoci doar o toleran condiionat. n acest sens, s-au dat instruciuni i lui Dionisie Novacovici numit episcop n 6 noiembrie 1762. Decretul regal l face atent; el trebuie s tie c numirea lui s-a fcut din graie regal i dac va abuza de puterea care i s-a ncredinat va fi nlturat fr a mai avea succesori. Episcopul s nu ngduie emisari strini spre a face tulburri, s nu se opun n vreun fel propagandei religioase catolice, s nu cuteze a ndemna pe unii, nici pe fa nici pe ascuns s se lepede de unire i nici s fac ceva mpotriva religiilor recepte. Dar ceea ce e i mai important, l previne, c privilegiile naiuni ilirice, concese pentru Ungaria i prile ei anexe, nu au fost niciodat i nu vor fi extinse i asupra Transilvaniei. Prin urmare, clerul neunit nu are s se bucure de imunitatea clerului naiunilor ilirice, ci are s rmn i de acum ncolo n starea de pn acum. Nici n anul 1763, spiritele nu erau nc linitite, se mai ntlnesc i acum ici-colo violene, aciuni contra uniilor. Astfel n februarie 1763 n Ponor, comitatul Clujului, pe cnd uniii ineau un sinod n casa parohiala neuniii au nvlit cu furci de fier, au luat cu puterea cheile bisericii care fusese restituit de comisia aulic a uniilor.

Episcopul Dionisie Novacovici pune n aplicare i respect instruciunile primite de la mprteas. Astfel printr-o circular dat la Rinari la 15 iulie 1763 amintete i cere respectarea poruncilor mprtesei. Nemplinirea fgduielilor de tergere a iobgiei i de acordare a unor privilegii, va duce la izbucnirea unor noi rzvrtiri, cum a fost cea din 1763 a grnicerilor romni din Nsud sau a grnicerilor secui din 1764. De altfel, trei lucruri importante caracterizeaz guvernarea lui Adolf Bucow ntre 1761-1764: micrile religioase ale romnilor i rolul lor n nfrngerea acestora; nfiinarea regimentelor de grani; alcturiea unui nou sistem de contribuie. Sofronie nu rezist, instinctul lui politic era completat de sfaturile unor persoane sigure care fcuser studiile n stintate i care se ntorseser. n calitate de secretar, figura fiul unui protopop din Braov, Eustatiu Grid i Dimitrie Eustatievici, viitor autor de gramatic i traductor, care pentru moment readuser din Rmnic o ediie romneasc a textului privilegiilor ilirice.

nc din 10/21II/1761 Sofronie tia c s-a dat voie de via n ortodoxie pentru romnii din Ardeal i c maica mpratului a trimis i un arhiereu pravoslavnic. Prin proclamaia publicat la aceast dat Sofronie anuna c mprteasa a permis exercitarea legii ortodoxe, c ea singur interzicea injuriile ntre cele dou tabere religioase, c lsa uniiilor bisericile, casele i pmnturile care le aparinuser, c la Curte s-a decis n sfrit numirea unui episcop ortodox. Proclamaia era semnat de popa Sofronie Vicaras mpreun cu popa Gheorghe al Abrudului al colii de la Carlovat. La 30 martie Bucow a trecut frontiera Transilvanei, iar la 15 aprilie a intrat n Sibiu. n 7 aprilie 1761 o delegaie de 40 de romni, n frunte cu protopopul Ioan din Sliste, s-a prezentat la Sibiu cu un memoriu n care cer n numele tuturor romnilor din Transilvania liberul exerciiu al religiei ortodoxe, s li se dea un episcop de lege greceasc s fie eliberai cei nchii i s nu se mai ntemnieze i chinuie oameni, cci nu mai pot suferi attea chinuri ale temniei. Cer ca i preoii neunii s fie scutii de contribuiuni, cer s li se lase bisericile i pmnturile bisericeti pe care ei le-au cumprat: bisericile mai vechi au fost cldite de strmoii notri de fiii i nepoii lor, cnd nu se tia nc nimic n Transilvania despre unire. Cer n sfrit ca Sofronie s fie noul episcop i s nu sufere nici o prigonire. Generalul ddu rspuns mpciuitor dac vor dovedi supunere i pace, n ce-l privete Sofronie trebuie s vin el n faa comisiei, ca s fie ntrit n misiunea sa.

Proclamaia dat de Bucow n 9 aprilie 1761, tiprit n nemete i romnete ctre uniii n ara Ardealului romnesc norod, are acelai ton linititor. Invit la Sibiu, 26 aprilie 1761, cte un delegat din fiecare district pentru a prezenta Camerei aulice doleanele. Episcopul Dionisie Novacovici a profitat de prilej i s-a artat poporului pentru a-i ndemna s se abin de la tulburri. ntre timp, gen. Bucow cutase un mijloc de ntrevedere cu Sofronie, prin omul de ncredere al lui Bucow, cp. Luchsenstein cu care s-a ntlnit de mai multe ori la Zlatna sau mprejurimile oraului.

Plecarea lui Sofronie din Zlatna ntmpin greuti nu att din partea lui Sofronie, ct din partea romnilor care nu l lsau s plece. Ca atare, fu trimis o trup de ostai mprteti sub comanda unui capitan Augustin Bunea spune c puin a lipsit ca aceti soldai s i pun capul n Zlatna. Lucrurile se aranjeaz ns astfel nct, clugarul s vin nsoit la Sibiu nu numai de ostai ci i de o ceat mare de romni. La 1 mai 1761 Sofronie a sosit la Sibiu nsoit de o delegaie de 500 rani. Se nfiase nti naintea episcopului Dionisie Novacovi, pentru ca a doua zi s se nfieze gen. Bucow. Acesta l asigur pe Sofronie c o comisie care va sosi n ziua de 1 mai 1761 la Slite le va face dreptate. Asigurrile de mpciuire cu care a venit comisia i promisiunile l dezarmeaz i pe el.

n urma nelegerii dintre el i Bucow s-a redactat o proclamaie n latinete pe care Sofronie a isclit-o n romnete, de data aceasta astfel: eu popa Sofronie din iosagul Zlacui neunit, de lege greceasc, dup rnduiala bisericii rsritului acestea mai sus am nsemnat, din cinstita Comisie am neles, care are dat numele meu i a tot neamului romnesc neunit. Proclamaia dat n numele lui, vorbete de aceleai bune intenii de pace, de libertate religioas ba i de scutirea preoilor ortodoci, nu de dare n genere, dar de darea capului, doar cu condiia de a fi panici i a asculta de general i de episcopul Dionisie. Spune, de asemenea, c li se vor da privilegii ca braovenilor, iar cei arestai vor fi eliberai aa cum fu de altfel popa Ioan din Sadu. Cu aceasta Sofronie plec. Plec i mulimea care atepta n afara zidului cetii Sibiului. Sofronie s-a rentors n munii Apuseni unde a ateptat n linite ancheta comisiei, dar mai inu cteva sinoade, se vede ns c aceste sinoade nu au purces ntru toate conform actului subscris la Sibiu, altfel nu ar fi fost condamnat din partea Comisiei aulice i nu ar fi fugit n Muntenia din faa trupelor generalul Bucow care ptrund n munii Apuseni n mijlocul anul 1761. Comisia i ncepu lucrrile de dismembrare adic de separare a uniilor de neunii n urma unor conscripii amnunite prin organele administrative. Atitudinii mpciutoare, cuvintelor blnde, acum le ia locul severitatea generalului. Dismembrarea trebuia fcut n aa fel ca s fie salvat unirea. Urmeaz o perioada grea, tulbure de suferine de o parte i alta - unii i ortodoci tot mai mult se aud glasurile ranilor unii i neunii revoltai mpotriva legilor favorabile doar celor trei naiuni, ei parc s-ar afla pe pmnt strin i nu au loc al lor i nici nu au dreptul de a-i ridica capetele, iar legile rii servesc numai pe cei nobili. Tot mai mult se ridic glasurile mpotriva unirii care a rmas doar o promisiune iluzorie ei neavnd drepturi nu pot fi considerai oameni. Chiar unii ei nu sunt scoi din starea n care erau, cnd nu-i pot achita decima sunt pui n lanuri. Ca atare i neuniii neobinnd privilegiile promise se ridic la lupt, cnd sunt prini i ntemniai, fr judecat.14 Stpn pe situaie Bucow n vara anului 1761 aplic una din msurile sale brutale i anume arderea mnstirilor i schiturilor din lemn i drmarea celor de piatr. Sofronie nsui plecase dintr-un asemenea schit. Primele care czuser fur mnstirile rii Oltului. Nu scap nici schitul lui Sofronie din Cioara. Tot acum este distrus i mnstirea Prislopului despre care aflm amnunte ntr-o cronic n versuri Plngerea Sf. Mnstirii scris de clugrul Efrem, care face un rechizitoriu violent la adresa celor ce au pornit prigonirea Prislopului, i ndeamn la ntoarcere:

i neamul nostru de vrmie

S se ntoarc iari la frie,

Cci precum romnii prin vi se alege,

Se cade s fie toi la o lege.

La legea cea strmoeasc

Iar nu la legea papisteasc,

Cci nu va fi spre un folos

Naia ce se s-au scos.

Ci numai ca s ne rsneasc

De frai din ara romneasc

i din ara moldovineasc

Ba nc i ntre noi din Ardeal

S bage pe cel viclean

S nu ne mai putem nelege

Preamrete n schimb, pe ctitorii mnstirilor din toate trei rile, punnd n frunte ctitoria lui Mihai Viteazul de la Alba Iulia:

Zic numai una,

Cea mai aleas din toate

Care au fost n gloate

Din Blgrad mitropolia

Scaunul rii i tria

Pe care au zidit

Mihai Voda viteazul, cel preavestit.

C era preavoslavie adevarat ntre

Aceste trei ri i o credin

Dreapt ntr-o sfnt troi.

Contiina de neam, credina n necesitatea unitii lui e evident. Pe o cale sau alta, aceast contiin n rndul poporului este mereu n cretere.

Odat cu mnstirea veche de la Silva din districtul Haegului au ars mnstirile i schiturile din districtul Fgraului i mult altele a nverunat i mai mult i nstrinat pe romni de la catolicism, muli romni fug peste grani, orice fug peste grani nsemn o scadere a erarium viu deci o pagub n finanele rii. Ca atare, guvernul oprete cu groaznice ameninri emigrarea peste muni i se iau aspre msuri mpotriva vechilor tovari ai lui Sofronie, precum protopopul Simion din Blgrad nvinuit c a dat de veste ntoarcerea tulburtorului, punerea sub paz a trectorilor, care leag Transilvania de Banat, Muntenia i Moldova unde se cerceteaz dac sunt scoase sau aduse cri infame gramaticele lui Coresi etc. n ceea ce-l privete pe Sofronie el n-a ateptat sfritul anchetei nteprinse de Bucow. Dup cum am mai vzut, la intrarea lui Bucow n Apuseni, el se ascunde. Se pare c din luna septembrie 1761 el se refugiaz n ara Romaneasc. n august 1761 Sofronie se mai afl nc la Zlatna. Se pare c oficiali din unele sate nc l ajut. Aflm acest lucru dintr-o informaie, pe care o trimite nobilul Gabriel Ranta din Abrud, baronului Dietrich, care spune: ntorcndu-se ieri acas imediat a fost chemat de primarul Zarand i Grigorie din Abrud, pentru a vorbi despre Sofronie, c n cazul n care va veni, s aib unde dormi i s tie dac poate rmne la acetia.

n faa trupelor generalului, a energiei cu care acesta procedeaz mpotriva celor ce rezistau, Sofronie gsise oportun s se refugieze n Muntenia nsoit de un numr mare de romni. La sfritul lunii august 1761 Sofronie fuge la Rmnic i apoi la mnstirea domneasc din Arge unde este ridicat n funcia de arhimandrit. Aici i va depna restul zilelor lng Nicolae Pop Balomireanu fostul vicar al episcopului Ioan Inochentie Micu fugit n Muntenia nc din anul 1748. ntre anii 1765-1771 ajunge egumen la Vieros, nsrcinat cu supravegherea bjenarilor ardeleni.

Bucow, n acest timp, caut s prind cpeteniile rscoalei i s le pedepseasc. La 9 septembrie 1761 Bucow osndete pe fostul secretar al lui Sofronie, popa Gheorghe din Abrud la zece ani munc silnic, iar pe Sofronie la 5 ani de nchisoare. Mai mult chiar, s-a pus un premiu de 50 de galbeni, mai trziu de 100 galbeni, pentru prinderea lui fiindc ntreine mai departe legturi cu aderenii si de peste muni. Autoritile austriece urmresc cu deosebit atenie activitile lui Sofronie din Muntenia, care era ateptat n Transilvania s vin cu o puternic armat. De aici ntrirea pazei graniei cu i mai mare stranicie.

Din ara Romneasc trimite scrisori i emisari nu numai el, dar i n numele lui literae sophronianae. Sofronie apare, dup cum spun actele oficiale, ba ici ba colo, are corespondene cu cei din Transilvania, e urmrit muli ani, se pun premii pe capul lui. n 1764 este oprit schimbul de scrisori. O scrisoare adresat prin noiemrie 1762 stenilor i preoilor din ard, ndeamn printre altele: de aceea nu stai unii i gtii-v de rzboi ci cumprai-v puti i pistoale grabii-v cci nu tii ceasul cnd va veni i porunce. O scrisoare fu gsit i la Ighiu n 21 noiembrie 1762 adresat din ara Romneasca de Ismail feciorul lui Silvester Comnesc: pocii-v, nu prdai, nu robii, nu batei i uniii s se veseleasc cu neuniii i nimeni s nu huleasc unul pre altul. Aceste scrisori sofroniene, dac au sau nu legtur cu Sofronie e de mai puin importan. Important e faptul c exprim noile forme de lupt, depind micarea de pn aici. n 1765 autoritile militare se pare c ncearc s-l prind pe Sofronie n munii Apuseni. n 19 ianuarie 1765 cpitanul Hamer raporteaz c Sofronie a plecat din Almaul Mare, fiind urmrit pas cu pas de informatori siguri. Schimbndu-i hainele clugreti ca i clugrul Efrem din Cioara, Sofronie a disprut fr urme.

n concluzie, micarea condus de clugrul Sofronie n perioada 1759-1762 constituie o pagin din istoria luptei poporului romn pentru drepturi sociale i naionale.

Aceast micare a constituit, nc de la sfritul secolului XVIII, obiect de cercetare n lucrrile reprezentative ale curentului cultural-ideologic-iluminist, curent cunoscut sub denumirea de coala Ardelean, contribuind la cristalizarea unor puncte de vedere ale istoriografiei noastre n legtur cu aceast problem.

Subiectul acesta va fi tratat ntr-o tem urmtoare.

Cuviosul Sofronie de la Cioara,aprtor al credinei strbune i al fiinei naionale n ara Moilor

n calendarul ortodox, 21 octombrie este prilej de sfnt pomenire a Cuviosului Sofronie de la Cioara.

n Ardeal i n special n ara Moilor este mult cinstit. Moul este iubitor al istoriei neamului su. Are un cult aparte pentru acest pmnt i pentru martirii si.

S-a scris mult, s-au ntocmit studii, monografii cu referire la viaa i la faptele sale nchinate neamului i Bisericii acelui timp istoric pe care l-a trit Sofronie.

Doresc, la ceas de sfnt pomenire, s-i facem mai mult cunoscut prezena Cuviosului Sofronie n ara Moilor i pecetea pe care i-a pus-o peste evenimentele care au ntunecat cerul istoriei.

Cuviosul Sofronie s-a nscut n Cioara Albei. Numele lui de botez fusese Stan, iar cel de familie Popovici, dovad c se trgea dintr-o familie preoeasc.

Tunderea lui n clugrie a avut loc ntr-o mnstire de peste muni, poate Cozia.

ncepnd din anul 1756, sihstrea ntr-o pdure de lng satul natal, la un ml deprtare de sat, unde i-a fcut un r de schit i unde inea vo tri sau patru copilai la nvtur de poman.

nvtura aceasta nu va fi fost chiar att de puintic, ntruct se tie c satele din jur au cerut s i se ngduie s le dea nvtur, ca unul care adeseori era numit dasclul.

Vrsta lui va fi fost n jur de 50-55 de ani, deoarece, dup ce s-a refugiat peste muni, a mai trit nc 20 de ani.

E greu s se cntreasc rolul jucat de el n anii 1759-1761, care au adus ntr-un chip pilduitor biruina unui popor ntreg care, dei lipsit de cpeteniile lui legitime i de cele mai fireti drepturi, totui nu s-a lsat ngenunchiat.

ntr-una din jalbele naintate n cursul anului 1761 se spune chiar c nu el s-a ales n fruntea luptei, ci poporul a fost cel care l-a ales.

Nu tiu nici ct carte cunotea i nici prin ce alte virtui i ntrecea pe cei din vremea lui.

Poporul romn ajunsese la convingerea c suferinele lui se apropie de sfrit, pentru c ele erau cu totul nedrepte i durau de prea mult vreme.

n sufletul lui, de om simplu, cuviosul Sofronie a dat dovad att de o credin puternic i de o rar iubire fa de semeni, ct i de o cugetare meteugit, de o voin energic, aa cum numai cei ieii din popor o puteau face.

Cuviosul Sofronie avea i coala vieii, dnd dovad de o rar isteime, simind pretutindenea clcnd urma pe prigonitorul Bisericii Sale.

Anul 1761 evoc pentru Ortodoxia romneasc din Ardeal o ndoit mucenicie.

De aceast dat se leag n primul rnd revoluia religioas a clugrului Sofronie, iar n al doilea rnd, drmarea aezmintelor mnstireti din ntreg cuprinsul Ardealului de ctre generalul Bukow, acest Mohamed al catolicismului habsburgic din Ardeal.

Revoltele religioase, care au zdruncinat viaa romnilor ardeleni i deci i a celor din ara Moilor ntre anii 1751 i 1761, i nentreruptele jalbe ctre mitropolitul srb Nenadovici din Carlovi (ca s-i sprijine pe lng Curtea de la Viena spre a putea redobndi un Vldic de legea neunit, care s le poarte de grij celor sufleteti i s le sfineasc preoi, cci nou nu ne trebuie popii cei unii pn la moarte, mai bucuros moartea vom pofti dect pe ei s ne stpneasc, cum spuneau ntr-o jalb de pe la 1756 ctre Nenadovici) marcheaz grania suferinelor sufletului ortodox din Ardeal.

n anul 1757, pretorul din Vin nvlete cu 12 unguri asupra schitului din Cioara, fcndu-l una cu pmntul.

Aceste schituri mnstireti formau coli de rbdare, punctele de rezisten mpotriva Ungariei.

Acest gest hunic svrit n numele cretinismului de culoare catolic l-a aruncat pe clugrul Sofronie, stareul schitului, n tabra militant, care i prin cuvntul simplu, dar plin de cldura convingerilor cretineti, mobilizeaz i d trie maselor rneti.

Sofronie particip la adunarea de la Apold din 1759, condus de preotul Ioan din Slite. De aici cutreier satele din inutul Hunedoarei. Este prins i aruncat n temnia de la Boblna. A fost eliberat datorit protopopului Ioan din Slite, care, cu o ceat de 5.000 - 6.000 de rani, a tbrt asupra temniei, sprgnd uile cu topoarele i scondu-l pe Sofronie n timpul nopii. De aici, Sofronie, nconjurat de mulime de rani, se- ndreapt spre Zarand, spre Munii Apuseni, cetate de rezisten a naiei romneti.

Cutreiernd toate satele pn la Cmpeni, capitala rii Moilor, ndemnndu-i pe rani s se nscrie ntre cei ce doresc episcop ortodox, cci sta care-i acum la Blaj (Aaron) va pieri ca fumul deoarece l-a prins regina cu minciuna, scriind c toi romnii de aici sunt unii.

Conferina ministerial din Viena ia n discuie strile din Ardeal create prin revoluia rneasc a lui Sofronie i hotrte s trimit ca episcop ortodox n Ardeal pe Dionisie Novacovici, episcop srb de Buda.

n ziua de 4 aprilie 1761, generalul Bukow intr n Sibiu aducnd soluia diferendului dintre unii i neunii n vrful sbiilor i n evile tunurilor. A trebuit intervenia armatei generalului Bukow ca s se potoleasc sau mai bine zis s se ascund din nou sub spuz o flacr revoluionar.

Generalul Bukow va declara mprtesei c n-a lucrat nicieri cu atta cruzime ca n Transilvania.

Generalul Bukow a intrat n Munii Apuseni din trei pri; soldaii si au ajuns n Zlatna, Abrud i Cmpeni i n satele din jur, unde au lsat dezastru n urma lor.

Cruzimile i nedreptile generalului vor ntrece orice msur, distrugnd pn n temelii peste 150 de mnstiri i schituri. O mn criminal a fcut una cu pmntul aezmintele ridicate cu sfinenie i pietate cretin, spre proslvirea lui Dumnezeu. A profanat altarul unei naii i a impietat n chipul cel mai de neiertat strdania i truda de veacuri a generaiilor, s-au fcut crime care, nu n numele Evangheliei (catolice), i nici a celui mai feroce canibalism nu se puteau svri. Dar s-au svrit!

ara Moilor a fost unul din principalele centre ale rscoalei clugrului Sofronie, lupta pentru ortodoxie nsemnnd lupta pentru libertate. n aceti Muni Apuseni unde s-a nchegat tria i unitatea neamului romnesc, n aceti muni care au fost ocrotirea i scparea noastr n zile de groaz, cetatea sfnt n care s-au pstrat curat credina n Dumnezeu, limba, portul i datinile strmoeti. Din cte primejdii ne-au scpat, prin vremuri de restrite, munii i codrii acetia! Aici, n ntriturile acestea zidite de Dumnezeu, au stat adpostii o mie de ani strmoii notri, retrgndu-se din calea puhoaielor barbare. ara Moilor a fost unul din cele mai puternice, dac nu cel mai puternic rezervor al romnismului. Moii au dat vieii i istoriei imens i au primit puin, fiind mereu copii suferinei.

Aici, n aceast Golgot a suferinelor i nedreptilor neamului romnesc, i-a desfurat o parte a activitii clugrul Sofronie.

Cuviosul Sofronie a intrat n Munii Apuseni ntr-o vineri, 21 aprilie 1760, n oraul Zlatna.

Slujbaii minelor s-au speriat i au tras clopotele n dung. A vorbit poporului n graiul lui simplu. Sufletul romnilor era plin de dorul libertii. Inima rscoalei lui Sofronie a fost domeniul areal al Zlatnei.

Sofronie a poposit n Abrud, unde i aeaz reedina, ntrit ca o fortrea cu pdurile i munii din jur.

n 24 mai 1760, la Cmpeni a fost gzduit n casa localnicului Coteu. Era zi de trg de ar. Mulimea poporului, auzind de venirea lui Sofronie, prsi trgul i se adun n jurul casei, unde era pregtit slaul clugrului. n faa mulimii de rani Sofronie a inut o cuvntare. Cu acest prilej, Urs Popa a declarat: S ne lase ungurii n pace, iac nverzesc codrii i o s fie vina lor de se va ntmpla ceva.

n Biserica din Albac a poposit Sofronie. Aici Horea inea strana Bisericii. L-au ascultat pe clugrul Sofronie. Aici s-au adunat semnturi pe memoriul adresat mprtesei Mria Tereza i s-a propovduit adunarea unui nou Sinod la Alba-Iulia, n februarie 1761. Era firesc ca o astfel de personalitate puternic, cum a fost aceea a clugrului lupttor Sofronie, s-l influeneze n mod hotrtor pe tnrul Nicola Ursu, devenit mai apoi Horea.

La 20 octombrie 1760, Maria Tereza ntiina c n curnd va sosi n Transilvania comisia care s nregistreze declaraiile fiecruia n ce lege vrea s rmn, mprteasa recunotea, pentru prima oar, c din pricina credinei lor muli romni au ptimit moarte i alte pedepse grele. Clugrul Sofronie e liber s cltoreasc n orice parte a rii pentru a mpca bisericile i pe oameni, n soboruri locale.

Astfel s-a sfrit o pagin trist din istoria Ardealului - a rii Moilor - care a adus poporului ncrederea n puterea lui nebiruit, n lupta pentru dreptate i nvtur: c aceast dreptate n-o dau mpraii, ci ea, uneori, trebuie cucerit prin lupt.

Evocarea, aducerea n actualitate a clugrului Sofronie de la Cioara, poart n ea un mare adevr: c acest neam, crescut odat cu stncile i pdurile acestui pmnt, ara Moilor, nu a primit nimic fr snge i jertfa.

Clugrul Sofronie a scris una dintre cele mai luminoase pagini din istoria vieii bisericeti a rii Moilor. Alese virtui l-au caracterizat: dragostea fa de poporul din care s-a ridicat, aprtor pn la jertfa suprem pentru legea i credina strbun, stpnirea de sine, graiul cald nemeteugit cu care se adresa acest clugr evlavios mulimilor.

De aceea El nu va fi uitat. Moii, alturi de acea Sfnt Trinitate de Martiri, Horea, Cloca i Crian, i poart o vie recunotin, candela aprins peste veacuri. Pild de urmat pentru slujitorii sfintelor altare de aprare a gliei i credinei n legea strmoeasc.

Pe clugrul Sofronie, a crui cinstire o facem cu laud n fiecare zi de 21 octombrie, l slvesc pentru faptele sale mpreun cu ntreaga Biseric Ortodox, moii rugndu-se astfel:

Viaa cea cuvioas ai ales, Printe Sofronie.

Dar potrivnicii Legii cele drepte schitul i-au pustiit i te-au prigonit, vrnd s te prind.

Ci tu, ndat ncingnd sabia vitejiei cele ntru Hristos, te-ai mpotrivit cu trie uneltirilor dezbinatoare de frai.

Pentru aceasta, vrednic de laud eti, pururea-pomenire!

Un nou monument istoric la Alba Iulia:bustul Sfntului Cuvios Sofronie de la Cioara

Au trecut aproape 4 luni de cnd Fundaia Alba Iulia - 1918 pentru unitatea i integritatea Romniei, a realizat i inaugurat monumentul de la biserica Sfnta Treime din cartierul Maieri (II, lng gara CFR ), reprezentndu-l pe ctitorul su, voievodul Mihai Viteazul, pe acea vreme Domn al rii Romneti, i, iat, a venit rndul altei biserici din oraul nostru, s beneficieze de bunele intenii ale fundaiei. Este vorba de realizarea i inaugurarea bustului Sfntului Cuvios Sofronie de la Cioara, aezat n incinta bisericii Adormirea Maicii Domnului din cartierul Lipoveni, care a avut loc duminic, 24 februarie 2008 (dup o amnare de o sptmn datorat timpului nefavorabil). Aciunea se nscrie n programul fundaiei de a scoate din anonimat monumentele istorice din ora i de a le oferi ansa de a deveni obiective turistice apreciabile.

n acest sens, trebuie s remarcm c biserica din Lipoveni nsi este un important monument istoric, dac inem cont de faptul c unele surse documentare ne permit s concluzionm c ea este vechea biseric mitropolitan romneasc, n care au slujit mitropoliii Blgradului i arhiepiscopi ai Transilvaniei de pn la Ioan de Prislop inclusiv. Se tie c, mai apoi, dup ce, la 1597, Mihai Viteazul a ctitorit la Alba Iulia celebra sa mnstire din Maierii Blgradului, unde s-a mutat i Mitropolia i Arhiepiscopia Transilvaniei, pe atunci sub pstorirea lui Ioan de Prislop (1585-1601?), biserica veche a rmas doar cu rangul de protopopeasc.

Dup ce imperiul habsburgic catolic i apostolic (deci cu misiuni de catolicizare a teritoriilor cucerite n campania mpotriva turcilor) ocup Transilvania cu forele sale armate (1687) i dup ce i consolideaz ocupaia prin pacea de la Carlowitz (26 ian. 1699) ncheiat cu Imperiul Otoman, intervine o perioad de incertitudini asupra acestei anexiuni, ntre 1703-1711, cnd este n plin desfurare rscoala antihabsburgic provocat i condus de Francisc II Rkczi, proclamat la 1704 n Alba Iulia, principe al Transilvaniei.

Este necesar s precizm c la aceast rscoal antihabsburgic au participat i romnii, inclusiv cei din cartierele Albei Iulia. Repercusiunile vor fi ns de-a dreptul dramatice i de o gravitate ieit din comun, dup ncheierea, prin trdarea contelui Karolyi, a tratatului de la Satu-Mare, din 1 mai 1711, prin care Imperiul habsburgic i-a consolidat autoritatea asupra Transilvaniei i Ungariei. Pentru nceput capitala Transilvaniei va fi mutat de la Alba Iulia la Sibiu i se reiau, cu mai mult intensitate, aciunile de catolicizare i de deznaionalizare a romnilor.

Sub acest aspect, se cunosc prea bine ncercrile de corupere, prin anumite privilegii i avantaje materiale, a ierarhiei de vrf i mijlocii din biserica strmoeasc, ortodox, din perioada 1697-1701, ncercri perfide promovate prin iezuii, dar cu rezultate doar formale.

Numai astfel putem nelege de ce aciunile de unire (de fapt de dezbinare a romnilor) au fost mereu reluate, pn a se ajunge la o oarecare clarificare n zilele pstoririi episcopului Pataki i de ce, n perioada sa (1729-1744) episcopul Inochentie Micu Clain a luptat cu atta ndrjire pentru obinerea drepturilor promise prin diplomele leopoldine, nu numai pentru clerul su, ci i pentru ntreaga naiune romn. Din pcate, el a fost ndeprtat cu brutalitate, murind n surghiun la Roma, sub ochii nepstori ai papilor vremii (1768).

Dar, cu acestea, msurile represive, erau abia la nceputul lor. La Alba Iulia, fosta capital a Transilvaniei, habsburgii i ceilali dumani ai poporului romn, trebuiau s distrug att amintirea primei unificrii politico-administrative a rilor romneti i a neamului romnesc sub Mihai Viteazul, ct i singura instituie care se putea ocupa de trista situaie a unui popor doar tolerat (pentru a-i fi exploatat fora de munc), dei era autohton i, pe departe, majoritar n ar, aceasta fiind Mitropolia Blgradului i Arhiepiscopia rii Ardealului.

Soluia a fost gsit relativ repede. nc din 1711 s-a luat n discuie necesitatea construirii la Alba Iulia a unei ceti fortificate, dat fiind poziia strategic deosebit a oraului n principatul Transilvaniei. Ea urma s fie baza sistemului de aprare al acestuia. n acest sens, lt. col. Giovanni Visconti Morando, eful comisiei de fortificare a Transilvaniei, aflat n principat nc din anul 1691, face msurtorile cartografice necesare i, deja n luna februarie 1711, elaboreaz celebrul lui plan, care va sta la baza proiectelor fortificaiei. Sistemul Vauban ales, afecta mai puin suprafaa interioar a vechii ceti feudale, care a rmas aceiai (corespunztoare dimensiunilor castrului roman de la Apulum), dar presupunea demolarea construciilor oraului din jurul cetii, pentru a face loc amplului sistem de fortificaii exterioare.

Dei hotrrea Consiliului de rzboi de la Viena a fost emis abia n aprilie 1714, se pare c lucrrile de demolare au nceput nc din 1713, cnd Dieta Transilvaniei a votat un fond bnesc important pentru noua cetate.

La aceast dat, noi nu tim dac operaiunile de demolare i de curire a terenului afectat noii ceti s-au fcut simultan, de jur-mprejurul ei, sau ntr-o anumit ordine, dictat de nceperea n paralel a construciei.

Destul c att zonele locuite de romni, ct i cele dou biserici ale acestora au fost demolate i apoi mutate n lunca inferioar a Mureului dinspre est, de o parte i alta a rului Ampoi ce o traversa n direcia N-S, paralel cu Dealul Cetii (terasa). Astfel a fost demolat mnstirea construit de Mihai Viteazul la 1597 i mutat, mpreun cu ntregul cartier al Maierilor, la cca. 700 m spre est, de pe terasa cetii n lunca Mureului, operaiune care trebuie s se fi efectuat n 1713, ntruct n perioada urmtoare, 1714-1715, din materialele recuperate s-a construit biserica Sfnta Treime Maieri II (s-a meninut hramul pentru continuitate). Despre mutarea celeilalte biserici romneti situate n partea de Nord a vechiului ora, nu avem prea multe informaii. tim doar c la 1552, cnd turcii ocup Banatul i o parte din Criana, transformndu-le n paalc. Romnii i srbi din oraul Lipova au emigrat n Transilvania, o mare parte dintre ei aezndu-se n nordul oraului Alba Iulia, unde s-a constituit un mare cartier. Nu tim dac ei au gsit aici vreo biseric ortodox sau au construit ei una pentru nevoile lor de cult. nc din vremea lui Mihai Viteazul, cronicarul Szamoskzy vorbete de un mare cartier romnesc aflat n nordul oraului capital, unde se inea periodic i un mare trg. Noi considerm c biserica din acest cartier este vechea biseric mitropolitan a Blgradului, unde au oficiat servicii divine mitropoliii Ardealului de pn la Ioan de Prislop, care va fi instalat apoi n noua reedin construit la 1597 de ctre Mihai Viteazul.

ncepnd cu conscripia de la 1673, n zona amintit apar denumirile unor strzi, ca Lipova Mare i Lipova Mic, locuite de romni, acetia fiind semnalai i pe alte strzi ca: a Teiuului, Mic, a Morii, Sf. Nicolae.

Presupunem c denumirea cartierului vine de la strzile principale cu numele de Lipova, acesta fiind considerat romnesc. n aceeai zon, strzile Cimitirul Mare i Cimitirul Mic confirm existena aici a unei biserici romneti. Ea va apare pe un plan cartografic de la 1687, sub denumirea de Chiesa de Greci, pe care l atribuim tot serviciului cartografic al armatei habsburgice. Aceiai biseric i pe aceiai poziie apare i n planul lui Visconti de la 1711. Nu se cunoate, pn n prezent, data exact cnd i aceast biseric va fi demolat i strmutat, mpreun cu ntregul cartier Lipoveni, dincolo de Ampoi, pe malul stng al acestuia, ntr-o zon de lunc joas situat ntre Ampoi i prul Brbanului. tim, ns, c n 1714 se lucra masiv la demolri i c la 4 noiembrie 1715, cu solemnitatea corespunztoare, s-a pus piatra de temelie a cetii Alba Carolina la bastionul Sf. Carol, situat n partea de Nord a acesteia. Deci cartierul i biserica sa erau deja demolate, dei aceasta din urm se afla la o distan mai mare de 500 m, limit stabilit pentru esplanada i glacisul noii ceti.

Trebuie precizat c pe acea vreme Ampoiul curgea pe traseul: Liceul de construcii str. Ampoiului Fabrica Ardeleana zona numit Clin, separnd cartierul romnesc Lipoveni de restul oraului, care, conform planurilor de sistematizare ntocmite, probabil, tot de Visconti, cuprindea Varoul, adic cartierul unguresc i cartierul german (numit de popor Maieri). Legtura Lipoveniului se putea face doar cu Varoul peste podurile de lemn de la fabrica Ardeleana i de la Liceul de construcii, pe unde trecea Drumul rii, ce lega Sibiul de Cluj, prin Alba Iulia.

Actuala biseric Adormirea Maicii Domnului din cartier a fost construit din materiale recuperate din demolarea de pe vechiul amplasament i din cele rezultate din distrugerea celor dou cimitire, n perioada de dup 1715, terenul fiindu-i atribuit de ctre contele Steinville, comandantului trupelor imperiale din Transilvania. Din informaiile culese pn n prezent, la 1730, biserica era n funciune, avndu-l ca preot pe Ioan Adam Popai. Terenul aferent, situat ntre strzile Drmbarului (Mreti), Sf. Nicolae (Gheorghe Doja) i Oituz, a fost folosit ca cimitir, pn n sec. XIX cnd autoritile au interzis, din motive de sntate public, ngroparea morilor n progadiile bisericilor i au decis afectarea de terenuri pentru cimitire n afara localitilor, n cazul bisericii din Lipoveni dndu-se cimitirul din Chip.

Revenind la monumentul amplasat la biserica din Lipoveni, facem precizarea c ideea a venit cu ocazia discuiilor purtate n cadrul fundaiei Alba Iulia 1918 pentru unitatea i integritatea Romniei, privind trecerea a 247 de ani de la Sinodul ortodox, organizat la Alba Iulia, n 14-18 februarie 1761 de ctre clugrul Sofronie de la Cioara i sprijinitorii si, pentru a cere mprtesei Maria Tereza repunerea n drepturi a cultului ortodox i reinstituirea ierarhiei sale, aciune energic care s-a bucurat de succes, chiar dac nu pe deplin i nu imediat. S-a hotrt, deci, amenajarea unui soclu corespunztor pentru bustul lui Sofronie, pe care s fie amplasat o plac de marmur comemorativ.

Cu asentimentul preotului tefan Urd i a comitetului parohial, n frunte cu epitropul prof. Nicolae Mrginean, s-a trecut la execuie. Este de datoria noastr s facem cunoscut c de proiectare i de execuie, precum i de relaiile cu sponsorii, s-a ocupat ec. Ioan Strjan, vicepreedinte al fundaiei, nscut n cartierul Lipoveni i enoria al bisericii de acolo. Astfel, n mai puin de o lun, cu contribuia ing. Valentin Paca ca proiectant i a artitilor amatori, sculptori n piatr, Nicolae Haj i Liviu Berchi, obiectivul a fost realizat. Se cuvine aici s aducem mulumirile i omagiile noastre acestor inimoi i adevrai romni, precum i sponsorilor care au pus la dispoziie baza material i financiar, utilajele i mainile necesare. Este vorba de fam. ec. Mirela i arh. Ioan Strjan, fam. ing. Boa Igna Marin; fam. prof. Elisabeta i Nicolae Mrginean; fam. Silvia i Ioan Strjan; ing. Todea Gheorghe; ing. Cosmin Limbeanu; d-ul. Marc Nicolae; d-ul Pestrea Nicolae; d-ul Cosma Ioan; d-ul Lazr Ioan i d-ul Gavril Ioan..

Duminic, 24 februarie 2008, n prezena membrilor fundaiei, a reprezentanilor organelor administrative locale de stat, a reprezentanilor cultului ortodox din ora (pr. Protopop Niculi Pascu, i lector univ. Albu Alin, din partea I.P.S. Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia), a invitailor din oraul Zlatna i din comuna Cioara (Slite), precum i a enoriailor parohiei, dup Sf. Liturghie s-a oficiat n faa monumentului o slujb de pomenire cu parastas, iar acesta a fost dezvelit i stropit cu ap sfinit.

Au rostit scurte alocuiuni, cu referire la micarea sofronian, la rezultatele ei i la personalitatea iniiatorului ei: lector univ. Alin Albu, prof. Ioan Plea, preedintele fundaiei, ec. Ioan Strjan, vicepreedinte al fundaiei i d-na Melania Forosigan din Zlatna.

La ncheierea festivitilor s-a oferit celor prezeni tradiionalii colcei de poman i cte un pahar de vin, plus o cruciuli de amintire.

Din problematica ampl a evenimentului i a personalitilor evocate, cu acest prilej, de ctre vorbitori, au rezultat cteva concluzii i precizri care merit a fi reinute.

Sofronie i sprijinitorii si puteau s in sinodul din februarie 1761 la Zlatna (unde a mai convocat i pe cel din 1760) sau la Abrud, unde era n siguran deplin, fiind pzit de ranii romni n mod permanent.

Ei au inut ns ca aceasta s se in n fosta capital a Transilvaniei, la Alba Iulia, simbolul unitii de neam i de spiritualitate ortodox al romnilor ardeleni.

De aproape un an, micarea sofronian domina viaa politic i social a principatului, autoritile habsburgice i nobilimea maghiar fiind lipsite de fora militar necesar reprimrii ei (din cauza rzboiului de 7 ani).

Se tia c Mitropolia Ortodox a Blgradului i Arhiepiscopia rii Ardealului a fost desfiinat (formal la 1701, real abia prin bula papal din 1721, privind Episcopia greco-catolic de Fgra), transformat n episcopie greco-catolic, iar reedina mitropolitan a fost demolat i reconstruit pe un alt amplasament, dar cu rangul iniial de biseric episcopal, mai trziu doar protopopeasc.

A fost preferat biserica din Lipoveni pentru c reprezenta vechiul lca de cult ortodox mitropolitan, cel n care s-a oficiat pn la 1597, i care reprezenta dovada vechimii ierarhiei ortodoxe.

Izolarea cartierului Lipoveni dincolo de rul Ampoi, oferea oarecari condiii de siguran, fa de atitudinea comandantului cetii care a ordonat ndreptarea tunurilor sale spre ora, precum i posibiliti mai bune de aprare, prin marea mulime adunat i prin blocarea celor dou poduri de acces n cartier.

Terenul afectat bisericii din Lipoveni a rmas intact pn dup 1918. Parcelarea i nstrinarea unor parcele s-au efectuat deci abia n perioada interbelic. nc nu se tie dac acestea s-au datorat reformei agrare din 1921 sau, pur i simplu, parohia a vndut parcelele din nevoi materiale.

Documentele ne precizeaz c lucrrile sinodului s-au desfurat n casele preotului paroh Rusan. Este greu de stabilit acum unde erau plasate pe teren aceste case i ct erau ele de mari, de ncptoare. Noi apreciem c, orict ar fi fost de mari, ele nu puteau cuprinde mulimea celor convocai pentru sinod, motiv pentru care optm c acesta s-a inut n biseric, mulimea sprijinitorilor avnd suficient spaiu pe terenul aparintor acesteia.

Deocamdat, ne oprim aici cu concluziile, promind tuturor celor interesai c fundaia noastr va continua asemenea aciuni, pentru a scoate n eviden adevrul istoric i adevrata valoare a oraului n care ne-am nscut i n care, nc, trim.

Sfntul Cuviosul Sofronie de la Cioara

Cronologie neterminat

- Clugrul Sofronie s-a nscut n satul Cioara din comitatul Hunedoarei (astzi Slite, jud. Alba), dup anul 1700 ntr-o familie preoeasc, cu numele de Stan Popovici.

- Din nscrisurile de pe unele cri bisericeti (regul aplicat n perioadele respective) de la schitul Afteia - din Pliorul Ciorii rezult c popa Stan din Cioara a fost feciorul rposatului Ioan din ara Romneasc, fapt probabil ce justific i prezena sa dincolo de Carpai.

- A fost preot de mir n satul Cioara fiind hirotonit n anul 1728 la Arad de ctre episcopul Vichente Ioanovici.

- n anul 1750, dup ce a rmas vduv, a primit cinul monahal n ara Romneasc la Mnstirea Cozia, lund numele de Sofronie, dup numele patriarhului Ierusalimului, care a fost un nflcrat aprtor al ortodoxiei, instalndu-se la schitul Afteia, situat la o altitudine de cca 600 m, din Pliorul Cioarei, ntr-o zon mirific.

Din nsemnrile preotului Nicolae Bena, paroh n Cioara ntre anii 1840-1851 rezult c mnstirea din Plaiul Cioarei a fost nchinat la Mnstirea Cozia din ara Romneasc.

- Schitul Afteia reprezint o strveche vatr a cretinismului romnesc de pe aceste meleaguri i, a fost construit n a doua parte a, sec. XV-lea, dup victoria otilor cretine din anul 1479 conduse de Paul Chinezul, mpotriva turcilor pe Cmpul Pinii (ibot-Ortie).

- n aceast zon de munte romnii s-au retras din calea turcilor, iar construirea lcaului cretin a fost ca urmare a recunotinei fa de Dumnezeu, pentru victoria obinut.

- Importana acestei strvechi vetre de credin strbun, cultur i lege romneasc a fost determinat de existena i funcionarea unei coli gratuite pentru copii ranilor din satele apropiate, precum i de rezistena mpotriva catolicizrii, aciuni la care clugrul Sofronie s-a implicat n mod deosebit, iar manifestrile barbare care s-au produs la acest lca de cult cretin romnesc, sunt mai mult dect edificatoare.

- mpotrivirea la aciunile de catolicizare a determinat pe fibirul de la Vin (centrul administrativ) nsoit de o trup de 12 soldai, s organizeze n noaptea din Duminica Floriilor a anului 1757, arestarea i ntemniarea clugrului Sofronie de la Afteia.

Aciunea ns nu a reuit deoarece Sofronie a scpat cu fuga din timpul nopii. n schimb, victoria atacatorilor s-a realizat prin distrugerea bisericii i a chililor clugrilor care au fost alungai din zon.

- Despre activitatea clugrului Sofronie dup distrugerea schitului Afteia pn n vara anului 1759 nu se cunoate. Rezult n schimb c n aceast perioad a fost la Mitropolia ortodox a srbilor de la Carlowitz pentru ajutor, iar legturile strnse existente n continuare cu ortodocii srbi, l-a intitulat vicra al sfiniei sale de la Carlowitz.

- Situaia catolicizrii romnilor din Transilvania s-a agravat dup anul 1744, odat cu exilul episcopului Inoceniu Micu Klein la Roma.

- Vicarul su Petru Pavel Aaron fiind incorigibil a fost schimbat din funcia de vicar, de episcopul Inoceniu Micu Klein prin excomunicarea trimis de la Roma la data de 25 august 1747 fiind nlocuit cu Nicolae Pop, arhidiacon de Balomir, ns pentru scurt timp.

Petru Pavel Aaron a fost numit n schimb, fr tirea episcopului Inoceniu Micu Klein vicar apostolic al pontificelui roman de ctre Papa Benedict al XIV-lea i a condus dieceza de la Blaj, n calitate de vicar n perioada 1747-1751.

- Inoceniu Micu Klein fiind n dizgraia tuturor celor puternici ai timpului, a fost anchetat i silit cu foamea, ameninat cu temnia i obligat s renune la calitatea de episcop greco-catolic.

La 7 mai 1751 Inoceniu Micu Klein a fost obligat s abdice, la vrsta de 59 ani. A mai trit n exil la Roma nc 19 ani, ntruct cei de la Blaj au refuzat dorina sa testamentar de a reveni n ar s-i doarm somnul de veci n mnstirea ntemeiat de el.

- Petru Pavel Aaron la data de 28 februarie 1752 a fost numit episcop de mprteasa Maria Tereza, fiind aprobat prin Bulla papal din 06.12.1752, dup care la Pecs, n Ungaria, a fost sfinit episcop greco-catolic prin punerea minilor episcopului rutean Manoil Olsavsky la 1 septembrie 1752.

- Perioada de 17 ani (1747-1764 anul cnd a decedat P.P. Aaron) a fost situaia cea mai dramatic pentru romnii care n-au acceptat s renune la credina strbun.

Atrocitile svrite n Transilvania n aceast perioad care se adaug la cele anterioare s-au produs mai ales n localitile din Mrginimea Sibiului, a zonei Sebeului n comitatul Albei, Hunedoarei, Clujului, zona Apusenilor i a Zarandului etc.

- Catolicii, cu toate c au avut de partea lor armata i autoritile habsburgice locale i centrale, iar pe deasupra diabolicul cod penal i de procedur terezian, nu au reuit s nfrng rezistena romnilor dect parial, n localitile n care au existat i condiii prielnice acestor situaii, care se pot constata analiznd i datele ematismului Mitropoliei greco-catolice de la Blaj din anul 1900.

Dup toate aciunile de catolicizare din cursul sec. XVIII-lea, pstrarea credinei strbune a romnilor din Transilvania, se confirm i din datele recensmntului guvernatorului Auersperg, din anul 1772, care se prezint astfel:

Religia Total Brbai Femei

1. Ortodoci 1043117 536175 506942

2. Gr.-catolici 222856 113318 109538

3. Calvini 261758 133246 128512

4. Luterani 244639 118009 126630

5. Rom.catolici 174081 87118 86963

6. Unitarieni 53545

7. Alii 10000

n comitatul Clujului n anul 1762 de exemplu au existat doar 1211 familii greco-catolice fa de 11324 familii ortodoxe, n schimb numrul preoilor greco-catolici n numr de 185 ntrecea pe cei ortodoci care erau doar 113.

- Nemulumirile i reaciile romnilor s-au produs n mod panic n majoritatea localitilor din Transilvania.

Plngerile i memoriile adresate autoritilor locale precum i Curii de la Viena au rmas nerezolvate la fel ca i cele prezentate de delegaiile unor localiti din Mrginimea Sibiului, comitatul Hunedoarei, Albei etc.

De asemenea sprijinul solicitat de la Mitropolia Ortodox a srbilor de la Carlovitz precum i cele de la arina Elisaveta Petrovna, protectoarea ortodoxiei Rusiei, nu a reuit s mbunteasc situaia romnilor ortodoci, dect ntr-o msur redus.

- n majoritatea localitilor rurale, preoii au organizat adunri de rezisten n faa catolicismului i au mbrbtat locuitorii satelor pentru a-i pstra credina strbun.

Dintre acetia merit a fi menionat n mod deosebit protopopul Ioan din Slite cu ranii din aceast localitate deosebit, care a rmas pn n zilele noastre un puternic centru al credinei strbune i de unitate naional.

Alturi de preotul Ioan din Aciliu a organizat o micare de rezisten, iar numele protopopului Ioan din Slite gsindu-se n multe aciuni similare.

La loc de frunte trebuie s mai amintim pe preotul Ioan Molnar Piuaru din Sad, satul natal al lui Inoceniu Micu Klein, care ntruct a refuzat s treac la catolicism, a fost prins i tuns de oamenii episcopului P. Pavel Aaron, fiind cunoscut pn astzi cu numele de Popa Tunsu.

Micarea din zona Turda, pe Mure n sus, a fost rspndit de Popa Tunsul, n localitile, Ludu, Bogata, Cheani, Hdreni, Chimitelnic, Singer, Taureni, Zau, Valea Larg etc. La Pogceaua i-a fixat reedina de unde a fost arestat i dus la nchisorile sigure de la Viena.

Deasemeni mai amintim pe preoii Moise Mcinic din Sibiel, Ioan din Gale, Cosma din Deal, Ioan din Poiana Sibiului, Ioan i Oprea din Slite, preotesele din Slite i Tilica, Ioan Oancea din Fgra, Constantin Petric din Jina, Ioan Crciun din Crpini, Toma Maier din Rahu precum i pe martirul Tnase Todoran din Bichiu, zona Bistriei.

ntre localitile cu activitate intens de rezisten n aprarea i pstrarea credinei strbune de pe meleagurile Albei i din mprejurimi amintim:

- Mihal, Lancrm, Vinul de Jos, Cioara, Trtria, Balomir, Vinerea, Cugir, Cut;

- Zlatna, Abrud, Cmpeni, Colmar, Vidra, Bistra;

- Binini (Aurel Vlaicu), Vaidei, Turda, Ortie, Gelmar, Pricaz, Sereca, Beriu Cstu, Romos, Sibieni;

- Slite, Gale, Tilica, Poiana, Crpini, Jina, Rad, Cplna, Ssciori, Sibiel, Rhu, Deal, Rchita, Loman, Crpini, Orlat, Aciliu, Sad, Avrig, Scdate, Gura Rului.

Localiti din districtul Fgraului, al Hlmagiului etc.

- Din cercetrile istoricului Florian Duda, menionate n cartea Crturari i artiti din Muntenia i Moldova, peregrini n Criana, rezult c Sofronie la data de 23 aprilie 1759 se afla la Mnstirea Cozia, unde n anul 1750 a intrat n cinul monahal.

Pr. Mihai Munteanu Rmniceanul n drum spre Transilvania (din ara Romneasc) la Mnstirea Cozia a primit n dar de la clugrul Sofronie spre amintire un exemplar din Octoihul tiprit n 1750 la Rmnic, iar pe coperta ultim, interioar, a crii, a rmas ca mrturie scris, dou nsemnri n limbile latin i greac ale clugrului Sofronie dedicate peregrinului M.M. Rmniceanu.

nsemnrile respective prezint important deosebit pentru cunoaterea personalitii i a faptelor clugrului Sofronie din perioada respectiv.

Cunoaterea n acea vreme a limbii latine i greac, pe lng altele i d valoare n aceast direcie.

Data de 23 aprilie 1759 menionat pe acest Octoih confirm, locul unde s-a adpostit, dup ce a fost obligat s fug de la Afteia n noaptea din duminica Floriilor anului 1757.

- n vltoarea acestor evenimente, clugrul Sofronie a reaprut n toamna anului 1759 la Adunarea de la Apold, organizat de protopopul Ioan din Slite, n care s-a stabilit programul de aciune pentru redeteptarea contiinei ortodoxe a romnilor din Ardeal.

n cadrul acestui program, clugrul Sofronie la data de 6 octombrie 1759 s-a aflat la Brad unde a adresat o proclamaie, ctre locuitorii oraului, prin care explica decretul din 13 iulie 1759 a Curii de la Viena, privind libertatea romnilor de a avea posibilitatea de a opta, pentru a rmne la credina strbun sau de a trece la catolicism i a se uni cu biserica Romei.

Cuviosul Sofronie revenit n inuturile natale a ndemnat populaia din localitile comitatului Hunedoarei de a-i relua bisericile ocupate de greco-catolici i a-i pstra credina strbun.

Autoritile habsburgice, alarmate de rspndirea micrii lui Sofronie, n preajma Crciunului anului 1759, l-a arestat i nchis la castelul din Boblna timp de cca. opt sptmni.

Protopopul Ioan din Slite apropiat al clugrului Sofronie, n ziua de 12 februarie 1760 a ajuns la Geoagiu, unde mpreun cu localnicii, au stabilit planul de eliberare a lui Sofronie de la Boblna deoarece s-a aflat vestea transferrii acestuia n temniele de la Alba Iulia care erau mai sigure i grele.

n fruntea a 500-600 rani, protopopul Ioan de la Slite, l-au eliberat cu fora pe Sofronie din celula castelului de la Boblna.

Dup ce a fost dezlegat i i-au luat obezile de la picioare, au plecat la Rapolt, unde la biserica din sat s-a desfurat o slujb de mulumire lui Dumnezeu, n prezena mulimilor, pentru reuita eliberrii.

n continuare clugrul Sofronie i-a desfurat aciunile n Zarand, iar n ziua de 21 Aprilie 1760, nconjurat de o mulime de oameni i n dangtul clopotelor bisericilor, a intrat triumftor n Zlatna, unde a inut o cuvntare nsufleitoare, dup care zltneni au reluat biserica de la preoii unii i au lsat preot pe dasclul Vartolomei.

- n mai 1760 o delegaie de rani, credincioi ortodoci din comitatul Alba, Hunedoara i zona Zarandului au prezentat Congregaiei de primvar a moilor de la Deva, un amplu memoriu redactat de Sofronie, privind drepturile omeneti de care trebuia s se bucure i romnii ortodoci.

Adevrul, curajul i convingerile sale, rezult cu claritate i din extrasele din memoriul respectiv, menionate n continuare:

- toate neamurile au legea lor i triesc n pace iar noi suntem prigonii pentru credina noastr;

- i prorocul Moise a dat lege pentru evrei i aa o in n pace, iar noi suntem prigonii nencetat pentru legea noastr;

- noi suntem gata la toate obligaiile, dar religia noastr nu o prsim pn trim;

- nici noi nu suntem vite cum cred Mriile Voastre, ci avem biserica noastr;

- de ce s dm uniilor bisericile pe care bieii de noi le-am zidit cu attea greuti. Nu le vom da pn vom tri.

- Din Zlatna, clugrul Sofronie a plecat pe Valea Bulbucului spre Mure, iar colaboratorii i susintorii si au continuat aciunile n localitile din Apuseni (Abrud, Cernia, Bucium, Crpini, Bistra, Arieul Mare, Arieul Mic, etc.).

- n 12 Mai 1760 clugrul Sofronie, mpreun cu o mulime de moi a intrat n oraul Abrud, ajungnd la casa judelui Gavril Rusu din Abrud Sat, dup care a inut o cuvntare, care a cucerit pe cei de fa, privind aprarea bisericii ortodoxe;

- La invitaia locuitorilor oraului Cmpeni, a ajuns n ziua de 13 Mai 1760, unde a rmas mai mult timp i a stabilit comandamentul de unde trimitea scrisori i delegai bine instruii n ntreaga Transilvanie n vederea extinderii aciunilor de aprare a ortodoxiei;

- Autoritile habsburgice au fost alarmate de extinderea micrii lui Sofronie, iar mprteasa Maria Tereza, la insistenele cancelarului aulic Bethlen, a dat porunc s fie arestai cei rzvrtii n frunte cu Sofronie;

La 1 august 1760 o trup de 43 de soldai n frunte cu locotenentul G. Halmagyi de la Alba Iulia s-a deplasat la Abrud, unde Sofronie mpreun cu judele din Abrud Sat, Gavril Rusu i cu alt romn au fost arestai n biseric. n drum spre nchisoare moii alarmai de vestea arestrii lui Sofronie, s-au adunat n numr mare, iar la intrarea n Zlatna l-au eliberat pe Sofronie. n semn de mulumire i aducere aminte, pe locul respectiv s-a ridicat o cruce de lemn de gorun, rmas pn-n zilele noastre, Crucea lui Sofronie i unde anual se fceau slujbe religioase n amintirea clugrului;

- Biruina de la Zlatna, s-a transformat ntr-o adevrat srbtoare, unde zilnic veneau mii de locuitori ai Apusenilor s participe la bucuria general;

ntr-o atmosfer de mare entuziasm, Sofronie a organizat la Zlatna n zilele de 10-11 august 1760 un Sinod naional bisericesc, al romnilor din Transilvania.

Revendicrile romnilor de la acest sinod, adresate mprtesei Maria Tereza printr-un memorandum au fost:

- Libertate religioas pentru ortodoci;

- nlturarea episcopului unit Petru Pavel Aaron;

- Obinerea unui episcop ortodox de la Carlovitz;

- Retrocedarea bisericilor i a serviciilor parohiale;

- ncetarea prigoanei din partea preoilor unii;

- Eliberarea din nchisori a romnilor arestai i deinui n nchisori pentru credina ortodox, aciuni comparate cu persecuiile cretine ale mprailor pgni Diocleian i Maximian;

n perioada 10-14 august 1760 Sofronie a obligat pe directorul minelor din Zlatna Kezling, s elibereze pe romnii arestai, iar pentru eliberarea arestailor de la Sibiu, Sofronie a trimis o scrisoare pe ton de comand generalului guvernator Kemeny Laszlo (n care clip vedei scrisoarea mea, ndat s i dai drumul la prizonieri) fapt ce confirm puterea de care se bucura n momentul respectiv;

- La sfritul lunii august 1760, episcopul greco-catolic Petru Pavel Aaron de frica rzbunrii rsculailor pentru frdelegile svrite mpotriva romnilor ortodoci, de la instalarea sa din anul 1752, a scpat cu fuga la Sibiu;

- Micarea cuviosului Sofronie n toamna anului 1760 a fost cea mai cuprinztoare, fiind confirmat chiar i de mprteasa Maria Tereza prin rescriptul din 20 Oct 1760, n care recunotea c poporul romn din Ardeal a fost tratat pentru religia sa cu moartea i alte pedepse sngeroase;

- Situaia creat, i-a dat posibilitatea cuviosului Sofronie s procedeze la reorganizarea bisericii ortodoxe (dup dezbinarea religioas a romnilor) i consolidarea micrii respective i n nordul Ardealului, confirmat i de scrisoarea de mputernicire dat la 5 februarie 1761 preotului Gheorghe i nobilului Rante din zona respectiv. n centrul Apusenilor, preotul Gheorghe din Abrud coordona aceast activitate fiind secretarul clugrului Sofronie;

- Clugrul Sofronie a desfurat o activitate intens n zona Apusenilor, iar n toate localitile pe unde trecea, era nsoit de o gard restrns de 12 tineri i de cte un alai format din cteva sute de rani convocnd ad-hoc soboare de preoi i rani (la Zlatna, Abrud, Ighiu, Bogata de Mure etc.)

- Calitile clugrului Sofronie de bun organizator i conductor au fost confirmate de ntreaga sa activitate, iar modul de pregtire, mai ales a Sinodului Naional Bisericesc al romnilor ortodoci din Transilvania, desfurat la biserica Adormirea Maicii Domnului din Lipovenii Blgradului n perioada 14-18 febr. 1761 este pe deplin convingtor prin:

A. colaborarea susinut cu preoii i reprezentanii clerului ortodox din Transilvania.

B. stabilirea din timp a problemelor care urmau s fie discutate la acest sinod important.

C. ncunotinarea autoritilor despre acest eveniment i asigurndu-le de o desfurare panic.

D. mobilizarea participanilor la acest sinod a nceput nc din luna ianuarie, iar un extras din scrisorile trimise ctre populaia satelor romneti din Transilvania este edificatoare: ... negreit i cu bgare de seam, aceast scrisoare s ajung din sat n sat, iar din fiecare sat s vin trei oameni i numitul pop neunit... Pe lng scrisori, avnd n vedere importana acestui Sinod pentru viaa romnilor din Transilvania, n continuare, clugrul Sofronie, a mai trimis pe cei mai buni colaboratori, n zonele unde erau cunoscui, dup cum urmeaz:

a) n Mrginimea Sibiului a acionat renumitul protopop Ioan din Slite;

b) n zona Oltului i a Hrtibaciului a fost preotul Ioan Molnar Piuaru (Popa Tunsu de la Sad);

c) Preotul Gheorghe de la Abrud (mpreun cu preoii de la Zlatna i Cmpeni n zona munilor Apuseni;

d) Preotul Simion de la Strem a acionat pe Mureul Superior, iar

e) Preotul Rusan din Lipovenii Blgradului gazda acestui eveniment, a acionat n cea mai dificil zon, cea a Trnavelor.

E. Hotrrile Sinodului Naional Bisericesc, concluzionate n 19 puncte, au fost aduse la cunotina autoritilor i a celor interesai.

n timpul micrii clugrului Sofronie, cele dou biserici romneti existente la acea dat n Alba Iulia, Adormirea Maicii Domnului din Lipovenii Blgradului construit la nceputul sec. 18-lea din materialele rezultate din demolarea bisericii ortodoxe a oraului care era amplasat n zona actualei strzi Vasile Alecsandri, precum i Sfnta Treime din Maierii Blgradului construit din materialele rezultate din demolarea cldirilor vechii Mitropolii ortodoxe a Blgradului i Arhiepiscopiei rii Ardealului, au fost ocupate de ctre credincioii ortodoci. La scurt timp sub ameninarea generalului Bukow cu moartea prin treang, bisericile au fost cedate uniilor.

- Punctul culminant al micrii populare conduse de Sofronie l-a constituit Sinodul naional bisericesc care a fost organizat ntre 14-18 febr. 1761 la biserica Adormirea Maicii Domnului din Lipovenii Blgradului (Alba Iulia) i la casa preotului Rusan, originar din Rui de pe frumoasa vale a Streiului.

Autoritile locale au fost ntiinate din timp n scris de ctre cei trei corifei ai micrii: Sofronie ieromonahul, protopopul Ioan din Slite i Inochentie, ieromonahul din Veneia de Sus.

Hotrrile stabilite la Sinodul naional bisericesc de la Alba Iulia s-au concretizat n 19 puncte, avnd n principal revendicrile stabilite anterior la Sinodul de la Zlatna din 1760, care au fost aduse la cunotina celor interesai;

Sinodul de la Alba Iulia din 14-18 februarie 1761 organizat i condus de cuviosul Sofronie a avut o importan deosebit fiind considerat triumful desvrit al ortodoxiei noastre care a izbutit s scuture lanurile robiei, dup ase decenii de suferine grele i de lupte necurmate

- n continuare clugrul Sofronie a cutreierat cu acelai scop, localitile din ara Oltului fiind localizat la data de 15 martie 1761 n scaunul Nocrichului.

Curtea de la Viena alarmat i pentru a distruge micarea lui Sofronie n lupta sa pentru credina strbun a hotrt la data de 12 martie 1761 s lichideze aceast situaie duntoare consolidrii catolicismului n Transilvania. Misiunea a fost ncredinat generalului Adolf Bukow care la data de 7 aprilie 1761 a sosit la Sibiu n fruntea a dou regimente de husari.

Conform planurilor stabilite la Viena, la data de 1 mai 1761, Sofronie a fost invitat la Sibiu la o ntrevedere cu generalul Adolf Bukow n urma crora a fost obligat s bat n retragere.

- Pentru a scpa de represiunile generalului Bukow, n august 1761, Sofronie a trecut n ara Romneasc la Mnstirea Cozia, la Rmnic, iar n continuare a ajuns la Mnstirea Curtea de Arge, unde se afla arhimandrit Nichifor Balomireanul (fostul vicar a episcopului I. Micu Klein, Nicolae Pop de la Balomir - Alba) care a revenit la credina strbun, motiv pentru care n anul 1748 a trebuit s fug n ara Romneasc, fiind ntr-o situaie similar cu a lui Sofronie. Fostul protopop ortodox de la Balomir a fost un bun cunoscut al lui Sofronie, din timpul preoiei de la Cioara.

n august 1761 Sofronie, mpreun cu clgrul Nicodim din prile Fgraului se afla n ara Romneasc la episcopul Grigore la Rmnic.

- La 9 Septembrie 1761 clugrul Sofronie a fost condamnat la nchisoare timp de 5 ani munc silnic, iar preotul ortodox Gheorghe de la Abrud, a avut parte de o condamnare de 10 ani temni.

Clugrul Sofronie a fost obligat a doua oar s fug n ara Romneasc din cauza represiunilor autoritilor habsburgice.

n prima etap, rezult c Sofronie s-a aflat deasemenea la Mnstirea Cozia de unde a continuat o activitate i mai grea pentru aprarea credinei strbune din Transilvania, mpreun cu cei din ara Romneasc.

Confirmarea cert a acestor acini o reprezint mai ales scrisoarea trimis n anul 1762 de la Mnstirea Cozia, preoilor din ard, de pe meleagurile Albei, din care redm nceputul acesteia:

M nchin domniilor voastre, preoilor i stenilor din ard, una voi s tii: ntrii-v n credin i rugai-v, milostivului Dumnezeu, i s nu zicei c nu vom putea s nvingem pe pgni, pentruc ei snt mai mari n ar; cci nu snt ei mai mari, Dumnezeu e mai mare.

De aceea acum stai unii i gtii-v de rzboi, ca s izgonim unirea i iobgia din ar. Ci cumprai-v puti i pistoale cci va veni vremea cnd vei da un plug cu boi pentru un pistol micu i nu-l vei afla...

Distrugerea schiturilor, mnstirilor, bisericilor, ocuparea unor biserici ale credincioilor romni ortodoci, alungarea preoilor i a clugrilor au reprezentat victoriile baronului, general A. Bukow.

- n perioada anilor 1764-1766 Sofronie a fost stare la Mnstirea Robaia din Arge. mpreun cu Sofronie i ulterior, au trecut n ara Romneasc o mulime de romni ortodoci din Transilvania (ungureni) care au format i populat un numr de cca. 50 de sate care cu tirea domnitorului Ghica, au fost puse sub supravegherea sa, (Vlsneti, Gale, Brdule, Valea Iaului, Corbi, Domneti etc.)

Exodul continuu n ara Romneasc al romnilor din Transilvania, persecutai din motive religioase, precum i din cauza iobgiei insuportabile, a permis clugrului Sofronie s menin o continu legtur cu reprezentanii bisericilor ortodoxe din Ardeal susintori ai micrii pe care o conduse.

Pendularea peste Carpai a fost permanent pentru a menine nestins flacra credinei strmoeti.

Dup moartea lui Nichifor Balomireanul, Sofronie nscunat arhimandrit la Mnstirea Curtea de Arge, printr-o scrisoare expediat lui Dumitrache Pan din Sibiu i-a propus o ntlnire la Mnstirea Berislveti din judeul Vlcea n scopul consolidrii micrii mpotriva Unirii cu Roma.

Din datele existente, rezult, c ntlnirile de tain cu preoii din zona Hunedoarei i a Albei aveau loc la Schitul din Cheile Cibului (Almau Mare - Zlatna) aa cum a fost i ntlnirea din Ianuarie 1765 cu Efrem clugrul de la Schitul Afteia din Pliorul Ciorii, cnd fiind urmrit de autoritile habsburgice a reuit s scape dup ce i-a schimbat mbrcmintea preoeasc.

- Sofronie s-a preocupat de sprijinirea bejenarilor transilvneni, iar n anul 1769 a fost ales arhimandrit la Mnstirea Argeului n locul lui Nichifor Balomireanul care a decedat.

n acea perioad Sofronie a militat pentru formarea unei armate naionale care s fie pus la dispoziia Partidei Naionale de la Iai i ara Romneasc n vederea Unirii Principatelor Romne, armat n care urmau a se nrola i voluntari ardeleni i care urma s treac Carpaii pentru a elibera Ardealul i mpreun cu Criana i Banatul s se uneasc cu ara.

- La sfritul anului 1767 existau n ara Romneasc 12000 de bejenari transilvneni care au emigrat numai prin vama Bran.

- Ultima tire despre Cuviosul Sofronie c era n via provine din anul 1774, cnd protopopul ortodox din Sebe a fost arestat, deoarece ntreinea relaii pe diverse ci cu acesta.

- Micarea religioas i social, condus de clugrul Sofronie de la Cioara (1759-1761) reprezint un moment important n istoria poporului romn din Transilvania aa cum s-a exprimat i Lucian Blaga ntr-un timp cnd catolicii i curtea de la Viena negau cu frnicie i rea voin existena romnilor ortodoci din Transilvania, acetia prin omul ridicat din chiar rndurile lor prin clugrul Sofronie, reuesc s-i dovedeasc puterea, manifestndu-se ca un mic stat n stat ce anuna n noapte, furtuna de dincolo de orizont ce va veni rscoala lui Horea.

- Un renumit istoric al micrii, a considerat c agitaiile lui Sofronie nu depesc marginile confesionale, dar ele dau tot mai multe implicaii sociale, vizeaz iobgia i au pornit pe drumul care va duce la rscoala lui Horea, constituind o mare experien popular. Lupta pentru ortodoxie a reprezentat n esen lupta mpotriva abaterii de la legea romneasc mpotriva nstrinrii i ruperii de marea unitate cu ara Romneasc i cu Moldova.

- Micarea clugrului Sofronie a prentmpinat maghiarizarea romnilor, prin catolicizare aa cum s-a petrecut cu romnii din Covasna i Harghita fapt demonstrat cu mult profesionalism n diferite lucrri de ctre patriotul greco-catolic tefan Manciulea de pe meleagurile Albei (Straja).

- Personalitatea clugrului Sofronie, dar mai ales importana aciunilor romnilor ortodoci din Transilvania, n cadrul micrii acestuia se poate realiza la valoarea adevrat, numai prin cunoaterea evenimentelor istorice religioase care s-au desfurat pe meleagurile noastre n sec. 18-lea

De altfel hotrrile Curii de la Viena (procatolice) svrite prin atrocitile nemaintlnite ale generalului A. Bucow (arestarea i alungarea preoilor i a clugrilor, incendierea i distrugerea de schituri, mnstiri i biserici ale ortodocilor etc.etc.) justific de la sine importana micrii clugrului Sofronie.

Minimalizarea, omisiunile, dar mai ales denigrrile din partea unor specialiti nu sunt ntmpltoare.

Ortodoxia din Transilvania a avut un rol fundamental n formarea contiinei naionale, alturi de limb i distinctiv fa de celelalte religii strine i de celelalte popoare.

Sinodul naional bisericesc din 14-18 februarie 1761 desfurat la biserica Adormirea Maicii Domnului din Lipovenii Blgradului, a nsemnat biruina credinei strbune i a fiinei neamului romnesc dup ase decenii de grele suferine i a nenumratelor jertfe umane i materiale.

Pentru suferinele i activitatea deosebit a clgrului Sofronie, n lupta pentru aprarea i pstrarea credinei strbune a romnilor din Transilvania. Sfntul Sinod al BOR din 28.02.1950 a hotrt canonizarea sa ca sfnt mrturisitor a dreptei credine alturi de Visarion Sarai i Oprea Miclu.

Ceremonia religioas a avut loc n anul 1955 la Catedrala Arhiepiscopal Ortodox Romn din Alba Iulia, fixndu-se ziua de pomenire 21 octombrie.

Importana activitii clugrului Sofronie, mpreun cu preoii i credincioii ortodoci din zona Sibiului, Zarandului, a Munilor Apuseni, a Clujului, a Mureului Superior etc. privind aprarea credinei strbune, a fost decisiv n dinuirea bisericii strmoeti i a unitii neamului romnesc, care s-a realizat cu multe sacrificii umane i materiale mai ales n deceniile V-VI- VII a sec. 18-lea. Cei care au stpnit Transilvania pn la 1 Dec. 1918, au prezentat activitatea i personalitatea clugrului Sofronie prin prisma intereselor lor, fiind considerat ca un rzvrtit, ho de cai etc., aprecieri regretabile care au fost preluate pn n zilele noastre de cei interesai, care profit de lipsa documentelor necunoscute, distruse sau sustrase n decursul timpului.

La acestea se adaug n mod regretabil, lipsa de preocupare a celor n drept, care au posibilitatea de a prelucra i traduce documentele care mai exist pe aceast tem important prin diferite biblioteci i arhive.

n viaa i activitatea clugrului Sofronie, sunt perioade mai puin cunoscute sau necunoscute, determinat de cele menionate mai sus.

O astfel de perioad necunoscut, a fost i cea ncepnd din primvara anului 1757 i pn n toamna anului 1759, cnd clugrul Sofronie de la Schitul Afteia care s-a mpotrivit catolicizrii, a scpat doar cu fuga pentru a nu fi arestat i ucis.

Istoricul Silviu Dragomir n lucrarea sa important Istoria dezrobirii religioase a romnilor din Ardeal n sec. XVIII, vol. II, pag. 147 menioneaz: Astfel, n primvara anului 1757, izgonit din schitul su (de la Afteia) clugrul Sofronie trebui s ia lumea n cap. Nu tim ce a fcut pn n toamna anului 1759, cnd s-a ncins cu sabia, pentru a-i apra credina, meniune care a fost preluat n continuare i de ali autori.

Datorit istoricului Florian Duda de la Oradea, avem posibilitatea de a prezenta date i documente despre clugrul Sofronie din perioada necunoscut (1757-1759).

Prof. Florian Duda n lucrarea: Crturari i artiti din Munteania i Moldova peregrini n Criana la pag. 395-412 a prezentat un material despre peregrinul popa Mihai Munteanu Rmniceanu care n drum spre Banat, a poposit i la Mnstirea Cozia, unde s-a ntlnit cu clugrul Sofronie i care l-a narmat cu un OCTOIH, (editat la Rmnic n anul 1750) la data de 23 aprilie 1759.

Avnd n vedere importana acestui document care are dedicaia clugrului Sofronie, l redm n continuare:

tim, de asemenea, c, n drum spre Banat, Popa Mihai a trecut pe la Mnstirea Cozia, unde, cu trei zile nainte, la 23 aprilie, s-a ntlnit cu ieromonahul Sofronie, eclesiarhul sfntului lca. Acesta i-a druit, n semn de aducere aminte, un exemplar din Octoihul tiprit, n 1750, la Rmnic. Pe coperta ultim interioar a crii, sub dou nsemnri n limbile latin i greac, a lui Sofronie, se pstreaz i urmtoarea mrturie:

Acum, de vreme cu mila lui Dumnezeu fiind acest sfnt Ohtoih al lui Mihai Cel din Ugrovlahii(a) Noul Severin,

ca s fie n lumina cea dumnezeiasc,

care lumineaz i ndestuleaz pre toi

cu hrana i butura cea sufleteasc,

care cei drepi gustnd dintr-nsa, s satur

n care lips nu va fi

nici svriit nu va avea,

pentru care, fiind i eu prta

s nu fiu ndelungat de acolo i de npria Lui,

care o doresc drepii,

plng sihastri,

caut-o clugrii,

pentru ea i vars mucenicii sngele, ca s-o dobndeasc,

c-i mare buntate dumneziasc.

Avram pentru ea i lsa legea i i cut moia,

Iosif i ls vme(n)tu

c-i dorea pmntul.

Dar David nprat,

pentru un pcat,

multe lacrmi au vrsat

i groap -au spat,

apa cu cenu au mestecat

i el nc s-au bgat,

pentru acel pcat

toat Psalteria au scriiat

i nici aa nu s-au splat

cetatea de acel pcat.

Alturi de versificaia ce surprinde plcut, tlcul daniei, fcut spre a fi peregrinului ndreptar n lumina cea dumnezeiasc sta, precum nsui donatorul, ntru totul n crugul vremii. Pentru c monahul de la Cozia cunoscuse el nsui experiena peregrinrii.

La sfritul materialului prezentat, la poziia 14, Note, istoricul Florian Duda ne-a prezentat o informaie deosebit de important privind aceast perioad necunoscut a clugrului Sofronie: n 1982, cu prilejul cercetrilor privind rspndirea Cazaniei lui Varlaam n Transilvania, am gsit n fondul de carte veche al Bibliotecii documentare TELEKI din Trgu Mure un exemplar din Biblia de la Bucureti (1688) ce a fost druit, la 1787, de ctre ieromonahul Sofronie, Mnstirii Cozia. nsemnarea pstrat pe coperta 2, este urmtoarea: Sfnta Biblie a sfintei mnstiri Cozia, s se tie c e aceast sfnt i dumnezeiasc carte, ce se cheam Biblie este a Sfintei Mnstiri Cozia i s-au dat prinilor de cinstire i nou de venic pomenire. Anii domnului 1787 Fevr. 7. Sofronius Ieromonahus a eclesiarhus Cozie (inv. 1199).

Apelnd la d-na prof. Elena Mihu de la Trgu Mure specialist n aceast problem de carte veche, cu mult bunvoin a cercetat documentul pe care l-a trimis n copie i pe care avem posibilitatea s-l prezentm cititorilor n continuare

Cu aceast ocazie a constatat c anul donaiei Bibliei a fost 1757 i nu 1787, fapt ce atest fr echivoc prezena clugrului Sofronie la Mnstirea Cozia la nceputul anului 1757.

Din cele dou documente cercetate i prezentate, rezult faptul, c, din primvara anului 1757 i pn n toamna anului 1759 (perioada necunoscut) clugrul Sofronie s-a aflat la Mnstirea Cozia.

La aceast susinere se mai adaug i alte dou argumente demne de luat n consideraie.

n anul 1750, Sofronie a primit cinul monahal la aceast mnstire, iar schitul Afteia din Pliorul Ciorii a fost nchinat acesteia.

n perioada 1757-1759, clugrului Sofronie s-a deplasat i la Mitropolia Ortodox Srb de la Carlovitz, pentru ajutor n aprarea credinei strbune din Transilvania.

De asemenea a avut relaii strnse cu arhimandritul Nichifor Balomireanul de la Curtea de Arge care anterior a fost protopopul su de la Balomir (jud. Alba) cu numele de Nicolae Pop.

n perioada episcopului gr. catolic Inocentiu Micu Klein, Nicolae Pop de la Balomir a trecut la catolicism, fiind ridicat la rangul de vicar al episcopiei gr. catolice de la Blaj, iar dup anul 1744 cnd Inocentiu Micu Klein a fost obligat s plece n surghiun la Roma, N. Pop fiind susintorul acestuia, a revenit la credina strbun. Ajuns n disgraia Curii de la Viena, pentru a scpa cu via a trebuit s fug peste Carpai.

La nceputul toamnei anului 1748 Nicolae Pop cu plngerile romnilor ortodoci din Transilvania n traist, cu dorina i sperana n ajutorul arinei Elisaveta (ocrotitoarea ortodoxiei ruse) s-a ncumetat i a plecat pe jos n condiiile grele de iarn (1748-1749) n lungul drum de cca. 4000 km (dus-ntors) n Rusia.

La ntoarcere, cu sprijinul domnitorului rii Romneti a ajuns arhimandritul Mnstirii de la Curtea de Arge.

n acela timp coordona i sprijinea pe ranii romni din Ardeal care din cauza iobgiei i a catolicismului erau obligai s-i prseasc vatra strmoeasc. n aceste condiii clugrul Sofronie a ajuns arhimandrit la Mnstirea Robaia iar dup moartea lui Nichifor Balomireanu, a fost ales arhimandrit la Mnstirea Curtea de Arge.

ntmplri incredibile pe meleagurile Albei dar, totui adevraten decursul istoriei bimilenare a oraului Alba Iulia i a altor localiti din judeul nostru, mai ales a celor din zona munilor Apuseni (Zlatna, Roia Montan, Abrud, Cmpeni etc) s-au petrecut o serie de evenimente istorice la nivelul localitilor i nu numai, care astzi din diverse motive sunt mai puin cunoscute i pe care dorim s le aducem la cunotina cititorilor notrii.

n cadrul acestei teme, ntmplri incredibile pe meleagurile Albei dar, totui adevrate, vom prezenta ncepnd cu acest numr al revistei Dacoromania astfel de evenimente care au o semnificaie important n contextul respectiv i a perioadelor de timp n care s-au desfurat, mai ales pe plan local i n zonele limitrofe.

ntmplrile pe care le prezentm n continuare s-au petrecut n sec. XVIII-lea, XIX-lea i la nceputul sec. XX i fac parte din ntmplri istorice cu caracter religios.

n acest sens prezentm o ntmplare petrecut n a doua parte a sec. XVIII-lea n cartierul Lipoveni, nou format n jurul bisericii ortodoxe Adormirea Maicii Domnului (construit cu materialele rezultate din cea mai veche biseric ortodox a romnilor din oraul de jos, demolat de autoritile habsburgice justificat de formarea glacisului cetii care s-a construit n Alba Iulia, dup ce Transilvania a trecut sub stpnirea Imperiului Habsburgic - 1699).

Locuitorii romni din acest cartier al oraului Alba Iulia au fost toi de religie ortodox i au rezistat s-i pstreze biserica strbun pn n jurul anului 1754.

Dup surghiunul episcopului patriot Ion Inoceniu Micu Klein la Roma (iarna anului 1744) situaia romnilor ortodoci din Transilvania s-a agravat sub vicarul su Petru Pavel Aaron, nscunat episcop greco-catolic, la Blaj n 12.11.1752.

n perioada episcopatului lui P.Pavel Aaron s-au produs cele mai multe nelegiuiri cunoscute i necunoscute mpotriva romnilor care nu au acceptat s-i prseasc credina strbun i s treac la catolicism.

n perioada de apogeu a episcopului P. Pavel Aaron (1754-1757) dup repetatele presiuni zadarnice, credincioii bisericii ortodoxe Adormirea Maicii Domnului din cartierul Lipoveni au fost alungai din biseric care a fost dat iganilor din Alba Iulia.

n perioada micrii clugrului Sofronie (1759-1761) biserica a fost reluat de credincioii ortodoci, ns pentru o perioad scurt de timp, fiind retrocedat datorit tunurilor bravului baron Bucow. (La aceast biseric a avut loc n perioada 14-18 februarie 1761 importantul sinod naional bisericesc, organizat de Sf. Sofronie, hotrtor pentru neamul romnesc din Transilvania).

Locuitorii Lipovenilor, ajuni n acest situaie deosebit, i-au amenajat un lca de nchinciune ntr-o ur a unui gospodar din cartier, pe care au fixat o cruce.

n acest ur s-au desfurat toate serviciile religioase a romnilor ortodoci din Alba Iulia pn n anul 1787, cnd sub pstorirea protopopului Ioan Raiu (duhovnicului martirilor Horea i Cloca) s-a construit biserica ortodox cu hramul Bunvestire.

Rscoala Sfntului Sofronie de la Cioara i urmrile ei asupra ZaranduluiCea mai important micare contra uniatismului n Transilvania i care a avut i cele mai importante succese a fost fr ndoial rscoala dintre anii 1759-1761, condus de ctre clugrul Sofronie de la Cioara. Ea a fost rezultatul a aproape ase decenii de umiline ndurate de romnii ortodoci din Transilvania, att din partea autoritilor strine habsburgice, ct i din partea ierarhiei Bisericii Greco-Catolice. Au fost decenii n care Biserica Ortodox din Ardeal a rmas fr ierarhi, i fr a mai fi recunoscut de ctre autoritile vremii. Umilinele s-au manifestat i prin numeroasele abuzuri la care au fost supui romnii ortodoci: confiscri de bunuri, confiscri abuzive de biserici i transferarea acestora n mod samavolnic n folosul uniilor, arestri, ntemniri, bti i schingiuiri ale unor preoi i credincioi numai datorit faptului ca voiau s-i pstreze credina strmoeasc i s nu treac la o credin strin de sufletul poporului romn.

Toate aceste umiline au nceput la sfritul secolului al XVII-lea cnd Transilvania va schimba Jugul de lemn turcesc cu cel de fier austriac n urma rzboiului austro-turc dintre anii 1683-1699 ncheiat cu victoria austriecilor. Prin pacea de Ia Carlowitz (1699) Ungaria i Transilvania intrau de drept n componena Imperiului Habsburgic. De facto ocupaia habsburgic a Transilvaniei ncepuse din anul 1686 odat cu ptrunderea aici a trupelor austriece i se concretizase n 1690 cnd mpratul Leopold I se proclam principe al Transilvaniei i d o diplom pe baza creia urma s se conduc n continuare Transilvania.

Odat cu armata i administraia habsburgic, n Transilvania au venit i misionari iezuii cu scopul declarat de a rentri poziiile Bisericii Catolice, care aproape c dispruse odat cu trecerea la confesiunile protestante a majoritii covritoare a maghiarilor, sailor i secuilor la jumtatea secolului al XVI-lea.

ncercrile de reconvertire ale acestor populaii la catolicism au euat, de aceea propaganda iezuit s-a ndreptat asupra romnilor ortodoci care erau populaia majoritar n Transilvania, dar care nu beneficia de nici un drept politic sau religios, avnd doar umilitorul statut de tolerai.

Prin promisiuni mincinoase, prin presiuni politice i prin antaj, n anul 1701, mitropolitul Atanasie Anghel Popa semneaz la Viena unirea Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Biserica Romano-Catolic.

Urmrile unirii au fost extrem de nefaste pentru romnii ardeleni: Mitropolia Ortodox a Transilvaniei i Arhiepiscopia, rii Ardealului se transform ntr-o episcopie unit subordonat Arhiepiscopiei Romano-Catolice maghiare de la Esztergom, episcopul era controlat n toat activitatea sa de un teolog iezuit, legturile cu Moldova i ara Romneasc erau ntrerupte, iar drepturile promise romnilor nu au fost niciodat acordate.

Romnii nu au acceptat de bun voie unirea, pstrndu-i att ct puteau credina strmoeasc i naintnd numeroase petiii autoritilor vremii prin care cereau libertate religioas i permisiunea de a avea un ierarh ortodox n Transilvania.

Dup micarea Sfntului Visarion Sarai, lupta romnilor a continuat cu un i mai mare elan, dar i presiunile autoritilor au crescut trecndu-se chiar la atrociti asupra romnilor: bti, schingiuiri, confiscri de bunuri, arestri, confiscri de biserici n favoarea uniilor, condamnri la ani grei de temni i multe altele.

Toate aceste atrociti au fost mrturisite prin petiii naltelor autoriti habsburgice prin delegai trimii la Viena de ctre romni, dar autoritile nu le-au luat n seam, mai mult unii dintre petiionari, dintre care amintim pe ranul Oprea Miclu, au fost aruncai n fioroasa temni de la Kufstein , murind ca martiri pentru Biseric i neam.

Toate aceste umiline i nemulumiri au transformat Transilvania ntr-un adevrat butoi de pulbere, ateptndu-se doar scnteia care s declaneze deflagraia care avea s scuture din temelie edificiul putred al uniatismului.

Cel care va conduce micarea care a cutremurat din temelii uniaia din Transilvania, i ar fi desfiinat-o pentru ntotdeauna, dac nu ar fi intervenit armata imperial, a fost clugrul Sofronie de la Cioara.

Nu se cunosc prea multe informaii despre el. Se tie c era nscut n satul Cioara din comitatul Alba avnd numele de botez Stan Popovici, fiind din familie preoeasc. A trecut munii n ara Romneasc unde s-a clugrit, la Cozia, primind numele de Sofronie.

Pe la 1756 se ntoarce n localitatea natal, i se instaleaz la Schitul Afteia (n apropiere) unde se nevoia i fcea gratuit coal cu copiii iobagilor romni. n 1757, autoritile intervin i i distrug schitul, el abia scpnd cu fuga.

Timp de doi ani el pribegete la Cozia, iar din sat n sat a pregtit micarea ce avea s aduc renaterea ortodoxiei. Tot n aceasta perioad, cuviosul avea s fac o vizit la Carlovitz marelui aprtor al Ortodoxiei din Imperiul Habsurgic, mitropolitul Pavel Nenadovici, de la care primete sprijin i ncurajare, precum i promisiunea c va interveni la autoritile austriece n continuare, pentru a obine recunoaterea Bisericii Ortodoxe din Transilvania.

Timp de doi ani ct s-a desfurat rscoala, a fost adevratul conductor al Bisericii Ortodoxe din Transilvania, numele su fiind pronunat cu adnc smerenie de ctre fiecare romn ortodox care spera de la acest mare clugr izbvirea poporului i a Bisericii strbune din aspra persecuie la care era supus att de ctre autoritile politice habsburgice ct i de ctre cele eclesiastice greco-catolice.

Dup ncheierea rscoalei, pentru a evita unele situaii neplcute, Sofronie trece munii n ara Romneasca, unde va ajunge egumen la Robaia iar mai apoi arhimandrit la Curtea de Arge.

El va mai face unele vizite n clandestinitate n Transilvania, unde generalul Bukow l condamnase n lips la 5 ani de munca silnic, i va purta o asidu coresponden cu fotii si colaboratori. Ultimele informaii despre el le avem din anul 1774.

A fost canonizat n anul 1955, fiind prznuit pe 21 octombrie alturi de ali martiri i lupttori contra uniaiei: clugrul Visarion Sarai, ranul Oprea Miclu i preoii Ioan din Gale i Moise Mcinic din Sibiel.

Datorit tulburrilor din Transilvania legate de lupta ortodocilor mpotriva uniaiei, pentru a nu se destabiliza situaia acestei provincii n acel moment n care Austria se afla n rzboi cu Prusia, la 13 iunie 1759, mprteasa Mria Tereza este nevoit s dea un decret de toleran, prin care se recunoate ortodocilor dreptul de a profesa liber credina fr a mai fi persecutai pentru aceasta de ctre autoritile politice sau episcopul unit, dar le erau impuse trei condiii umilitoare insuportabile: s cedeze uniilor bisericile care le luaser n ultimii ani (dar care fuseser construite de ortodoci) i s nu mai ocupe altele, s dea averile bisericeti preoilor unii pentru a avea cu ce s se ntrein i s nu-i insulte pe preoii unii i s fac ndemnuri de prsire a unirii. Nu se vorbea nimic despre renfiinarea ierarhiei ortodoxe, iar prin cele trei msuri de fapt se anulau toate prevederile referitoare la aa-zisa toleran. Era de fapt un mijloc de tergiversare a lucrurilor pn la ncheierea rzboiului cu Prusia, pentru ca apoi lucrurile s revin la situaia dinainte. Acest edict nu putea dect s-i nemulumeasc pe romnii ortodoci i s-i ntrte i mai mult.

n toamna anului 1759, Sofronie participa la o adunare a stenilor din Apold inut de protopopul Ioan de Slite, cel care avea s-i devin cel mai apropiat colaborator.

La 6 octombrie 1759, Sofronie adreseaz o proclamaie ctre locuitorii din Brad, aducndu-le la cunotin decretul din 13 iulie 1759 prin care mprteasa acorda libertatea de a mbria sau nu unirea, de a se declara unii sau ortodoci i-i ndemna s fie cu bgare de seam la ancheta ce va urma: dac vor s rmn n legea i ritul grec, sub porunca Bisericii Ierusalimului, s se adune cu toii i s decid. La urm, i ndemna s ia cheile bisericii de la preoii unii, pe care s-i socoteasc de acum ca pe nite simpli mireni.

Prezena lui Sofronie n Brad la 6 octombrie 1759 nu putea s fie ntmpltoare. Probabil el a mai fost i nainte de aceast dat n aceste locuri, unde avea muli susintori. Din declaraia pe care el o face locuitorilor din Brad rezult c aici erau foarte muli ortodoci, crora el le cere s-i pstreze legea i ritul grec, adic credina strmoeasc, nseamn c numrul destul de mare de credincioi greco-catolici trecui n statisticile efectuate din ordinul ierarhilor unii, nu erau n realitate, muli romni ortodoci fiind consemnai la greco-catolici. Dac n urma micrii lui Visarion Sarai din anul 1744, numrul uniilor din Zarand a sczut foarte mult pn la 1750, altfel nu poate fi justificat desfiinarea protopopiatului unit din Brad; cu att mai mult a sczut numrul acestora dup victoria ortodocilor la Hlmagiu in 1754. Se poate observa ns i durerosul fapt c preoii erau unii, i se vor declara un


Recommended