+ All Categories
Home > Documents > Raportul de Activitate al Fundației pentru Dezvoltare, anul 2014

Raportul de Activitate al Fundației pentru Dezvoltare, anul 2014

Date post: 04-Nov-2015
Category:
Upload: ojoggabriela
View: 61 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
Acest raport prezintă un sumar al principalelor activități și realizări ale Fundației pentru Dezvoltare pe parcursul anului 2014 și trasează principalele priorități de activitate pentru 2015. Documentul respectiv este o dovadă a standarde de transparență și responsabilizare spre care tinde organizația și prezintă principalele realizări în cadrul celor mai importante proiecte implementate pe parcursul anului 2014, evoluția structurilor interne ale organizației, a echipei, și alte aspecte.Raportul este destinat partenerilor, beneficiarilor și publicului larg care urmărește activitatea organizației.
11
 Raport Anual 2014  Funda ț ia pent ru Dezvoltare din R. Moldova  Promovarea educației de calitate Chișinău, 2015 RAPORT ANUAL 2014 
Transcript
  • Raport Anual 2014

    Fu nd a i a pen t ru Dezvolt a re d in R. M ol d ova

    Promovarea educaiei de calitate

    Chiinu, 2015

    RAPORT ANUAL 2014

  • www.fam.md Chiinu, Republica Moldova

    MD-2005, str. Al. Pukin 45 B, et.5

    Despre Fundaia pentru Dezvoltare 3

    Proiectele organizaiei n 2014 4

    Prezena n spaiul media n 2014 9

    Bilanul financiar pentru anul 2014 10

    Direcii prioritare de dezvoltare pentru 2015 11

    CUPRINS

  • Fundaia pentru Dezvoltare din RM este o organizaie non-guvernamental, apolitic i non-profit creat n 2005, i nregistrat la Ministerul Justiiei.

    Misiunea Fundaiei este de a contribui la promovarea i mbuntirea accesului la servicii educaionale de calitate n Republica Moldova.

    Valorile noastre

    DESPRE FUNDAIA PENTRU DEZVOLTARE

    Educaia este cea mai

    puternic arm pe care o

    putei folosi pentru a

    schimba lumea

    Nelson Mandela

    Fundaia se ghideaz i respect n activitatea sa procedurile i politicile interne privind transparena decizional i nu accept activiti ce vin n contradicie cu valorile organizaionale.

    Transparen i evitarea conflictelor de interese

    Fundaia dezvolt programe educaionale de instruire, de testare/examinare internaional n conformitate cu cele mai nalte standarde de calitate i etic profesional, prin intermediul proiectelor ce in de ncurajarea i susinerea comunitilor de a se implica;

    Responsabilizare social, calitate i relevan

    Echipa Fundaiei este compus din profesioniti cu o viziune clar asupra activitilor i perspectivelor de dezvoltare. Fundaia ncurajeaz gndirea proactiv i creterea profesional a echipei;

    Spirit de echip i profesionalism

    Fundaia pentru Dezvoltare este activ implicat n diverse proiecte i activiti i i expune prerea pe segmentul su de expertiz pstrnd neutralitatea i imparialitatea;

    Neutralitate/imparialitate

    Fundaia este interesat n stabilirea parteneriatelor cu organizatii/

    instituii, autoriti, donatori care activeaz n domenii conexe misiunii

    i strategiei organizaiei;

    Deschidere spre colaborare i parteneriate

    Pe parcursul anului 2014, Fundaia a implementat 7 proiecte axate pe mbuntirea sistemului

    educaional n R. Moldova prin diverse aciuni de instruire, dialog /consultare cu implicarea tuturor

    actanilor sectorului educaional.

    Proiectele au fost implementate graie suportului i parteneriatului durabil cu urmtoarele

    organizaii: Proiectul "Parteneriate pentru o Societate Civil Durabil n Moldova (MPSCS)",

    implementat de FHI 360 din resursele financiare ale Ageniei SUA pentru Dezvoltare Internaional

    (USAID), Centrul Analitic Independent "EXPERT - GRUP", Consiliul Naional al Tineretului din

    Moldova, Programului Comun Dezvoltare Local Integrat 2013- 2015, finanat de ctre Programul

    Naiunilor Unite pentru Dezvoltare n Moldova, Unitatea Consolidat pentru Implementarea

    Programelor IFAD (UCIP-IFAD), Keiser University, Florida (USA), TOEFL iBT.

  • Proiectul Creterea performanei sistemului educaional prin implementarea analizei impactului de reglementare i participare responsabil a OSC n domeniul educaiei i promovarea valorilor europene n domeniul educaiei", n cadrul proiectului Parteneriate pentru o Societate Civil Durabil n Moldova" (MPSCS) FHI 360, finanat de Agenia SUA pentru Dezvoltare Internaional (USAID). Cele mai importante realizri pe parcursul primul an de activitate al proiectului sunt urmtoarele activiti: Elaborarea Documentului de constatare a instrumentelor de analiz utilizate n

    procesul de elaborare a documentelor de politici, strategiilor, actelor normative i legislative n cadrul Ministerului Educaiei al Republicii Moldova i prezentarea acestuia n cadrului unui atelier de lucru cu participarea reprezentanilor Ministerului Educaiei i OSC relevante domeniului educaional.

    (Documentul poate fi accesat aici)

    PROIECTELE ORGANIZAIEI N 2014

    Dezvoltarea conceptului Ghidului metodologic de elaborare a notelor de argumentare (informative) pentru actele legislative i normative de ctre Ministerul Educaiei n baza metodologiei Analizei Impactului de Reglementare, n parteneriat cu Direcia analiz, monitorizare i evaluare a politicilor, ME.

    - Training de consolidare a capacitilor grupelor de iniiativ locale n promovarea valorilor europene Europa pentru Educaie. Europa pentru tine, 5-6 noiembrie 2014.

    Campania de Informare Europa pentru Educaie. Europa pentru Tine.

    - 4 activiti regionale de promovare a valorilor europene n urmtoarele colegii din or. Rcani, or. Soroca, or. Cahul i or. Comrat. Activitile regionale au combinat partea teoretic de cunoatere a Uniunii Europene prin intermediul Jocului Intelectual de echip Trivia Quiz cu dezbateri n format deschis n cadrul creia tinerii s-au expus fa de anumite propuneri pentru sistemul educaional, n urma vizionrii unui scurt video despre cum se mbuntete sistemul educaional din ar cu susinerea UE.

  • - Au fost lansate 2 spoturi video ce prezint creterea calitii procesului educaional i perspectivele de dezvoltare a acestuia aliniat la standardele europene ce au fost vizualizate de aproximativ 2000 persoane n spaiul web.

    (Spoturile pot fi accesate aici).

    PROIECTELE ORGANIZAIEI N 2014

    - Au fost distribuite materiale de vizibilitate a proiectului (pixuri, maiouri, calendare, flagulee, insigne, etc.) cu mesajul Europa pentru Educaie. Europa pentru Tine., pentru aproximativ 1000 persoane.

    - Sesiune de Joc Intelectual de echip Trivia Quiz cu subiectul Democraie i Drepturile Omului 13 decembrie 2014, cu ocazia Zilei Internaionale a Drepturilor Omului. Activitate care a ntrunit tineri din 3 colegii, n cadrul unui joc de echip la tematica Democraie i Drepturile Omului pentru a contribui la creterea gradului de contientizare a tinerilor privind respectarea drepturilor omului, a genera discuii despre valori democratice care sunt la baza procesului de integrare european.

    n cadrul proiectului menionat anterior, pe parcursul anului 2014 au fost obinute urmtoarele rezultate: Au fost stabilite relaii de parteneriat durabil cu 4 instituii de nvmnt mediu de specialitate

    din Rcani, Soroca, Cahul, Comrat, n cadrul crora au fost consolidate 4 grupuri de iniiativ a tinerilor, multiplicatori ai mesajului proiectului la nivel local.

    Campania de informare Europa pentru Educaie. Euroa pentru Tine, a implicat aprox. 1500 de tineri din 4 localiti diferite n promovarea mesajului campaniei prin participare direct la evenimente (6 evenimente regionale i 2 aciuni flashmob), dar i prin distribuirea de materiale informative.

    Au fost realizate 2 spoturi video, i materiale de vizibilitate pentru promovarea mesajului Europa pentru Educaie. Euroa pentru Tine.

    A fost stabilit parteneriatul ntre Fundaie i DAMEP (ME) cu asistena cruia a fost elaborat documentul de constatare a instrumentelor de analiz utilizate n procesul de elaborare a documentelor de politici, strategiilor, actelor normative i legislative n cadrul Ministerului Educaiei.

  • Proiectul "Tinerii pentru transparen n educaie", implementat de ctre Consiliul Naional al Tinerilor din Moldova n parteneriat cu Fundaia pentru Dezvoltare din R. Moldova, n cadrul Programului Comun Dezvoltare Local Integrat 2013- 2015, finanat de ctre PNUD Moldova. Cele mai importante realizri ale proiectului pe parcursul anului 2014 sunt urmtoarele activiti:

    PROIECTELE ORGANIZAIEI N 2014

    Ateliere regionale n 10 instituii de nvmnt din ar din raioanele Drochia, Rcani, Leova, Cueni, Hnceti, Vulcneti i s. Congaz, UTA Gagauzia. n perioada mai 2014octombrie 2014, n fiecare instituiie au fost organizatie cte 2 ateliere de instruire, n cadrul crora au participat aproximativ 550 de tineri. Tinerii, au realizat ulterior, la nivel local aciuni de multiplicare a mesajului proiectului axate pe identificarea la nivel local a soluiilor viabile de combatere a practicilor corupiei academice.

    Soluiile identificate de tineri au fost prezentate de ctre grupurile de iniiativ n cadrului unui concurs de granturi mici lansat de ctre Programului Comun Dezvoltare Local Integrat (PNUD Moldova) pentru instituiile participante la proiect. n baza criteriilor i baremului de evaluare, comisia de evaluare a selectat 7 propuneri de proiect spre finanare cu o sum total de aprox. 350 mii lei.

    Eveniment naional dedicat Zilei Internaionale Anticorupie, 9 decembrie 2014 cu genericul Rupe lanul corupiei Tineri i profesori din 22 de licee din Republica Moldova, susinui de CNTM, reeaua YPeer i Fundaia pentru Dezvoltare, s-au ntrunit la Chiinu pentru a identifica prin jocuri tematice, teatru social i alte activiti inovative modele de combatere a unor fenomene precum taxele neformale, favoritismul, copiatul, absenteismul - practici ce genereaz corupia n coli.

    Evenimentul a fost parte a campaniei "Rupe lanul corupiei"-motto-ul Zilei Internaionale Anticorupie din anul 2014, i a proiectului Tinerii pentru transparen n educaie", implementat de Programul Naiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) n parteneriat cu Ministerul Educaiei, n 22 de licee din zone rurale din 11 raioane ale rii.

  • Partener regional n cadrul Proiectul "Responsabilizare social pentru reforma educaiei din Republica Moldova", implementat de ctre Centrului Analitic Independent "EXPERT - GRUP", " finanat de Banca Mondial. Pe parcursul anului 2014 Fundaia a fost implicat n activitile proiectului ce vizau mun. Chiinu i r-nul Hnceti. Cele mai importante realizri ale proiectului pe parcursul anului 2014 sunt urmtoarele activiti:

    PROIECTELE ORGANIZAIEI N 2014

    4 sesiuni de instruire pentru membrii Coaliiilor Locale formate n cadrul a patru licee LT Ginta Latina, i LT Gaudeamus, mun. Chiinu, LT M. Eminescu, or. Hnceti i LT Universum, s. Srata Galben, r-nul Hnceti. n cadrul sesiunilor de instruire au participat n total 45 persoane (profesori, elevi, prini, reprezentanii APL, reprezentanii sectorului privat i al organizaiilor nonguvernamentale ce activeaz la nivel local).

    Au fost semnate 2 Memorandumuri de

    colaborare cu autoritile publice centrale n Hnceti i mun. Chiinu.

    1493 elevii i 615 prinii din aceste 4 instituii au completat carduri de raportare, ca i instrumente de responsabilizare social privind funcionaliatea i accesibilitatea datelor privind bugetul coli, Consiliile de Administraie, etc.

    Au fost organizate 4 audieri publice care au ntrunit elevii, prinii, profesorii pe de o parte

    i administraia instituiei de nvmnt, conducerea localitii pe de alt parte, pentru a discuta despre prioritile de dezvoltare ale colii, dar i modul n care finanarea acesteia corespund necesitilor comunitii. Audierile publice s-au desfurat sub sloganul "Banii colii n vizorul tu".

  • PROIECTELE ORGANIZAIEI N 2014

    ncepnd cu anul 2006 Fundaia pentru Dezvoltare este Centru Certificat de testare pentru examenele ibt TOEFL. Pe parcursul anului 2014 au fost organizate i administrate 18 testri TOEFL cu participarea a 184 candidai. n 2015, Fundaia i va diversifica oferta de testare internaional prin obinerea certificrii pentru testele TOEIC, TFI, WiDaF

    Fundaie pentru Dezvoltare din R. Moldova, pe parcursul anului 2014 a realizat activiti n cadrul contractului cu UCIPIFAD, care a avut drept scop colarizarea productorilor agricoli i a promovrii tehnologiilor conservative de lucrare a solului. Fundaia a fost contractat de ctre UCIPIFAD, pentru prestarea serviciilor de logistic a seminarelor de instruire cu reprezentanii sectorului privat n domeniul agricol. n total pe perioada menionat au fost instruite 275 persoane.

    Fundaia pentru Dezvoltare, administreaz la nivel local programul academic BA i MBA pentru profilul Business i Administrarea Afecerilor al Universitii Keiser, Florida, USA ncepnd cu anul 2005. Ca i n anii precedeni pe parcursul anului 2014 Fundaia/Universitatea Keiser a nmatriculat la studii n colaborare cu Universitatea de studii politice si economice europene www.uspee.md o grup de studeni pentru studii de licen (Bachelor of Arts) cu opiunea de a primi diploma dubl din SUA i Republica Moldova.

    Fundaia pentru Dezvoltare a implementat n anul 2014 un program inovativ de predare a cursurilor de limb englez n baza metodologiei TALL patentate n SUA. Pe parcursul anului aceast iniiativ fost realizat cu titlu de proiect pilot, pentru implementarea ulterioar a cursurilor i obinerea aprobrii de la Ministerul Educaiei pentru omologarea cursului cu standardele naionale.

  • Pe parcursului anului 2014, Fundaia pentru Dezvoltare a consolidat componenta de comunicare i

    relaii cu publicul i a adoptat instrumente noi de comunicare i promovare a produselor sale.

    n acest sens, Fundaia a obinut urmtoarele rezultate;

    Coninutul canalelor noastre de social media a fost mbuntit calitativ, dar i cantitativ, fiind

    unul mai dinamic, mai informativ i axat pe domeniul de activitate al organizaiei;

    Pagina web a organizaiei a fost actualizat (www.fam.md), oferind astfel vizitatorilor informaie

    relevant i actual despre activitatea organizaiei i produsele acesteia;

    Fundaia a nregistrat o cretere considerabil a apariiilor n pres (cu 15 apariii n presa scris

    ce reflect activitile regionale ale Fundaiei) n anul 2014, comparativ cu 2013.

    Am depus un efort considerabil pentru mbuntirea aspectului vizual al produselor de

    vizibilitate ale Fundaiei, dar i formatarea contului nostru de Facebook, Youtube i a interfeei

    paginii web a organizaiei.

    PREZENA N SPAIU MEDIA N 2014

  • BILANUL FINANCIAR PENTRUL ANUL 2014

    BILANUL CONTABIL, MDL

    2014 2013 Active pe termen lung 60059 42375

    Active nemateriale 7917 12667

    Active materiale pe termen lung 52142 29708

    Active curente 351453 437074

    Creant e pe termen scurt 94124 50915

    Mijloace ba nes ti 215983 365864

    Alte active pe termen scurt 41346 20295

    TOTAL ACTIV 411512 479449

    Capital propriu 63859 27584

    Capital secundar 63859 27584

    Datorii pe termen lung 337218 450856

    Datorii pe termen lung calculate 337218 450856

    Datorii pe termen scurt 10435 1009

    Datorii comerciale 1008 1009

    Alte datorii calculate 9427

    TOTAL PASIV 411512 479449

    RAPORTUL DE PROFIT I PIERDERI, MDL

    Alte venituri operat ionale 1247189 1704216

    Alte cheltuieli operat ionale 1247189 1704216

    Rezultatul din activitatea

    operat ionala : profit

    (pierdere)

    Rezultatul din activitatea

    economico-financiara : profit

    (pierdere)

    Profitul (pierderea) perioadei

    raportate p na la impozitare

    Profit net (pierdere)

  • DIRECII PRIORITARE DE DEZVOLTARE PENTRU 2015

    Pentru anul 2015 Fundaia are planuri ambiioase, realizarea crora va contribui la un impact pe termen lung. Eforturile echipei vor fi canalizate n cteva direcii strategice de dezvoltare a organizaiei, axate pe divizarea activitilor, proiectelor organizaiei pe programe i continuarea parcursului de dezvoltare organizaional intern. n acest sens, se planific instituirea urmtoarelor programe: Programul academic, activitatea cruia va fi orientat spre urmtoarele direcii: Extinderea spectrului de servicii de examinare i testare internaional (TOEIC; TFI, WiDaF,

    IELTS, 1C etc), dar i administrarea examinrilor i testrilor internaionale, etc.; Gestionarea programelor academice ale Fundaiei, promovarea programelor academice BA si

    MBA n colaborare cu Keiser University i partenerii locali; Dezvoltarea programului de instruire n limba englez cu obinerea unui certificat internaional

    i aprobarea acestuia n cadrul Ministerului Educaiei; Iniierea unui program de instruire n contabilitate pentru ONG. Programul societate civil, activitatea cruia va fi orientat spre urmtoarele direcii: Identificarea oportunitilor de finanare i parteneriat cu OSC locale, internaionale,

    organizaiile donatoare i alte structuri / organizaii relevante n vederea dezvoltrii proiectelor n domeniul educaiei;

    Dezvoltarea i implementarea proiectelor axate pe sporirea participrii tinerilor, adulilor i ntregii comuniti n procesul decizional prin promovarea instrumentelor de responsabilizare social;

    Selectarea opiunilor de participare n cadrul organelor reprezentative din ar i de peste hotare, relevante activitii Fundaiei;

    Promovarea parteneriatului cu alte OSC i instituii guvernamentale n vederea realizrii direciilor strategice de activitate a organizaie, i a misiunii organizaiei implicit.

    Departamentul administrativ-financiar Consolidarea politicilor interne (elaborarea manualului operaional, dezvoltarea planului

    strategic pentru urmtorii trei ani, etc.); Monitorizarea financiar a proiectelor i raportare conform standardelor. Ajustarea softului 1C

    la specificul activitii ONG; mbuntirea abilitilor pe segmentul prognozare i monitorizare a bugetului total al

    organizaiei. Consolidarea instrumentelor de management a resurselor umane; Adoptarea strategiei de comunicare; Optimizarea interfeei website www.fam.md, creterea vizibilitii i prezenei n reelele de

    socializare. Acest raport reprezint un rezumat al principalelor activiti realizate de ctre Fundaia pentru Dezvoltare pe

    parcursul anului 2014 i a principalelor obiective i prioriti pentru 2015. Acest raport este destinat autoritilor,

    partenerilor, beneficiarilor i publicului larg.


Recommended