+ All Categories
Home > Documents > Raport Anual Special Olympics Romania 2014

Raport Anual Special Olympics Romania 2014

Date post: 24-Jul-2016
Category:
Upload: special-olympics-romania
View: 220 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
Description:
 
44
Fundaţia Special Olympics din România RAPORT ANUAL 2014
Transcript
Page 1: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

Fundaţia Special Olympics din RomâniaRapoRt anual 2014

Page 2: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

Special Olympics este cea mai mare organizație sportivă pentru copii și adulți cu dizabilități intelectuale. Eunice Kennedy Shriver a pus bazele mișcării Special Olympics în anii 1960 și a îndemnat oamenii de pretu-tindeni să se implice în activități prin care să-și manifeste acceptarea și unitatea față de persoanele cu dizabilități intelectuale. Eunice Kenne-dy Shriver, sora președintelui american John F. Kennedy și-a dedicat viața luptei pentru drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale.

AMBASADORIDe-a lungul timpului evenimentele Special Olympics au fost promova-te de personalități ca Nelson Mandela, Bill Clinton sau Arnold Schwar-zenegger, figuri legendare ale sportului ca Michael Jordan, Muham-mad Ali sau Nadia Comăneci, cântăreți celebri ca Stevie Wonder, Jon Bon Jovi sau Bono.

Fundaţia Special Olympics din România (FSOR) a fost înfiinţată în noiembrie 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics.

Consiliul Director, anul 2014:Arina Vinereanu, Președinte Gabriel Dan-Borbely Septimiu Postelnicu Radu Voina Valerian Mareș Aurora Zamfir Șerban Ovidiu Nicolescu

Membrii de onoare ai Fundației Special Olympics din România: Nadia Comăneci și Cristian Țopescu.

Misiune: Să integreze în mişcarea Special Olympics România sportivi

cu dizabilităţi intelectuale din toată țara.Viziune: Special Olympics îşi propune, prin programele pe care le dezvoltă, integrarea socială prin sport a persoanelor cu nevoi specia-le și le oferă acestora şansa de a-şi descoperi şi dezvolta potenţialul şi calităţile sportive prin intermediul programelor de pregătire şi al competiţiilor sportive. Astfel, sportivii Special Olympics au ocazia de a deveni membri activi ai familiei şi ai comunităţii din care fac parte. Spe-cial Olympics constituie o experiență care insuflă energie, sănătate, încredere în sine și bucuria de a trăi.

Echipa:Cristian Ispas – Director NaţionalViorel Mocanu – Director SportivKatharina Kiss – Coordonator Programe „Comunități Sănătoase” și „Sportivi Sănătoși”Emilia Ispas – Coordonator Programe Educaționale și „Project Unify”Roxana Ossian – Coordonator Programe „Sportivi Tineri” și „Rețeaua de Sprijin Familial”Corina Radu – Coordonator ComunicareLaura Moiceanu – Responsabil FinanciarIuliana Dumitru – Coordonator Program „Participă!”Emma Juravle – Expert ocupare, Sprijin pentru angajare, Fondul Social EuropeanMeda Zamfir – Expert ocupare, Sprijin pentru angajare, Fondul Social EuropeanAndreea Ichim – Expert ocupare, Sprijin pentru angajare, Fondul Social EuropeanEmilia Rădulescu – Asistent program „Comunități Sănătoase”Alin Săftel – Asistent programe sportiveŞerban Nicolescu – Asistent Proiect

DESPRE NOI

Page 3: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

RapoRt anual 2014

Page 4: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

BENEFICIARI AI PROGRAMELOR SPECIAL OLYMPICS

București

Hunedoara

Buzău

Brașov

Gura Humorului

Piatra Neamț

Tecuci

IașiAntwerp, Belgia

Craiova

Timișoara

Tîrgoviște

Oradea

Sportivi Special Olympics: 2.500

Voluntari: 500

Familii: 300

Page 5: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

Ra

po

Rt

an

ua

l 20

14

EVEniMEntElE anului 2014

decembrie, 3, BUCUREȘTI, Gala Persoanelor cu Dizabilități, TVR

noiembrie, 5, BRAȘOV, Jocurile Locale Special Olympics

octombrie, 22 - 23, ORADEA, Jocurile Regionale Special Olympics

septembrie, 9 - 20, ANTWERP, BELGIA, Jocurile Europene Special Olympics

august, 8, BUCUREȘTI, Campionatul de Înot

iunie, 6 - 9, CRAIOVA, Jocurile Naționale Special Olympics România

mai, 21, Săptămâna Europeană a Fotbalului Special Olympics

aprilie, 3, BUCUREȘTI, Campionatul Municipal de Atletism

martie, 18 - 19, BUZĂU, Jocurile Regionale Special Olympics

februarie, 10 -14, STRAJA, HUNEDOARA, Tabăra pentru Sporturi de Iarnă

Ianuarie, 23, GURA HUMORULUI, Concurs sportiv regional

Page 6: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

CupRins

PROIECTE / 7Dezvoltarea de abilități motorii la persoane cu Sindrom Down - etapă esențială spre o viață independentă / 8Activități Fizice Adaptate ca Instrument de Incluziune Socială (AFA) / 11Proiecte finanțate prin Fondul Social European / 14Șanse egale la evaluări ale stării de sănătate pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale / 16„MOBILE 4 GOOD” și „Comunități Sănătoase” / 18

EVENIMENTE SPORTIVE INTERNAȚIONALE / 20

EVENIMENTE SPORTIVE NAȚIONALE / 26

EVENIMENTE SPECIALE   / 40

REZULTATE FINANCIARE / 42

Page 7: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

PROIECTE

Page 8: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

8

PR

OIE

CTE

PROIECTUL: „DEZVOLTAREA DE ABILITĂȚI MOTORII LA PERSOANE CU SINDROM DOWN - ETAPĂ ESENȚIALĂ SPRE O VIAȚĂ INDEPENDENTĂ”

Page 9: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

Ra

po

Rt

an

ua

l 20

14

9

Proiectul creează și aplică un program de Inițiere Motrică Timpurie și de Gimnastică Unificată pentru a crește gradul de interacțiune socială și de dobândire de abilități de viață independentă prin intermediul unui sistem de antrenamente și competiții sportive unificate pentru copii și tineri cu și fără sindrom Down. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 234.856,16 Euro. Activitățile se defășoară în 6 orașe (București, Brașov, Cluj, Craiova, Iași, Târgoviște) și în zona defavorizată Valea Jiului, până în martie 2016.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt:• 150 de copii cu Sindrom Down având vârstele cuprinse între 2 și 8 ani• 175 de copii, adolescenți și tineri cu Sindrom Down cu vârstele cuprinse între 8 și 25 de ani• 175 de copii, adolescenți și tineri fără dizabilități cu vârstele cuprinse între 8 și 25 de ani 

Partenerul Fundației Special Olympics din România (FSOR) este Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) din București, iar Special Olympics Islanda este colaborator. Principalele activități ale proiectului sunt:

SEMINARII PE TEME SPORTIVE

Specialiștii Fundației Special Olympics din România și ai Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București prezintă detalii des-pre proiect, metode de Inițiere Motrică Timpurie și metode de antre-nament în Gimnastica Unificată. Seminariile se adresează profesorilor de sport și antrenorilor din școli speciale și de masă, profesioniști și re-prezentanți ai ONG-urilor și facultăților cu profil sportiv, voluntarilor și părinților copiilor cu dizabilități: •9 mai, București - la sediul Fundației Româno-Americane au participat 29 de persoane•23 mai, Târgoviște - la Facultatea de Științe Umaniste din cadrul Universității Valahia, 25 de persoane•5 iunie, Craiova - la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității din Craiova, 57 de persoane•30 septembrie, Petroșani - la Școala Gimnazială „I. G. Duca”, 26 de persoane•17 octombrie, Brașov - la Direcția de Servicii Sociale a Primăriei din Brașov, 39 de persoane

Page 10: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

10

PR

OIE

CTE

SEMINARII ȘI CONCURSURI „PARTICIPĂ!”

Programul „Participă!” este un program de educare a copiilor din școlile de masă despre felul în care ar trebui să interacționeze cu persoanele cu dizabilități. Programul se implementează în școlile de masă cu ajutorul unui manual de patru lecții care este pus la dispoziție gratuit profesorilor și învățătorilor. În cadrul proiectului s-au organizat până acum seminarii de informare la București, Târgoviște, Craiova, Petroșani, Brașov și au fost susținute și două concursuri la București și la Târgoviște: •9 mai, București - la sediul Fundației Româno-Americane, au participat 18 profesori din opt școli și licee de masă•23 mai, Târgoviște - la sediul Universității Valahia, au participat 8 profesori din trei școli de masă•5 iunie, Craiova - la sediul Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității din Craiova, au participat 12 profesori din patru licee de masă•30 septembrie, Petroșani - la Școala Gimnazială „I. G. Duca”, au participat 32 de profesori din opt școli de masă din Petroșani, Petrila, Lupeni și Vulcan•17 octombrie, Brașov - la sediul Direcției de Servicii Sociale a Primăriei din Brașov, au participat 26 de profesori din 11 școli de masă din Brașov, Săcele și Zărnești.

Concursurile școlare „Participă!” au fost relevante pentru modul în care înțelegem să promovăm toleranța, respectul și incluziunea. La București, la  Colegiul Național „Matei Basarab”, pe 11 noiembrie, și în Târgoviște, la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” – 17 noiembrie, elevii și-au arătat susținerea față de tinerii cu dizabilități. Am văzut nu numai desene și afișe pline de semnificații, ci și filme și prezentări realizate de elevi și liceeni care au reușit să surprindă foarte bine spiritul Special Olympics.

Detalii despre activitățile din proiect pe website-ul proiectului: www.sindromdown-sport.ro.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.

pR

oiE

CtE

Page 11: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

PROIECTUL: „ACTIVITĂȚI FIZICE ADAPTATE CA INSTRUMENT DE INCLUZIUNE SOCIALĂ (AFA)”

11

Page 12: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

12

PR

OIE

CTE

Proiectul co-finanțat printr-un grant din partea Elveției își propune ca, într-o perioadă de un an și jumătate, să asigure transferul de expertiză elvețiană privind Activitățile Fizice Adaptate (AFA), ca instrument  de incluziune socială, către specialiști din universități, școli speciale, instituții și organizații neguvernamentale din România.

În proiect am elaborat un set integrat de materiale de training: ghiduri, studii de caz, materiale multimedia, broșuri și lucrăm la constituirea unor Centre de Resurse Specializate în opt universități din țară. Astfel, la finalul proiectului, va exista o rețea națională de centre specializate AFA, conectată în cadrul unui parteneriat pe termen lung, la un canal privilegiat de comunicare și actualizare a informațiilor privind expertiza și noutățile din domeniu cu Universitatea din Lausanne/Elveția.

Cele 8 centre universitare implicate sunt: Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Pitești, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea din Oradea, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița.

SEMINARII DE PREZENTARE A PROIECTULUI:7 aprilie, București - Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București (UNEFS) a fost gazda unui seminar de informare pentru viitori specialiști în lucrul cu persoane cu dizabilități: studenți, profesori de educație fizică din învățământul special, specialiști din instituții publi-ce și ONG-uri. Invitat de onoare la eveniment a fost Andreea Răducan, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică artis-tică, susținătoare a programelor Special Olympics, iar din partea parte-

Fundatia Special Olympics din România Str. Aereoportului, Nr. 9, Comuna Cornetu, jud. Ilfov Tel.: 0213117845 ; Fax: 021 3185966 E-mail: [email protected] www.specialolympics.ro

Page 13: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

Ra

po

Rt

an

ua

l 20

14

Romania

13

nerului UNEFS au fost prezente doamnele Prof. univ. dr. Vasilica Grigore, Prorector și doamna Prof. univ. dr. Mariana Cordun, Decan al Facultății de Kinetoterapie. 

Echipa proiectului a susținut apoi seminarii în universitățile partenere astfel: 8 aprilie – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, 9 aprilie – Uni-versitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, 10 aprilie – Universitatea de Vest din Timișoara, 11 aprilie – Universitatea din Pitești, 13 noiembrie – Universitatea de Vest din Timișoara.

COMPETIȚII SPORTIVE •13 noiembrie, Timișoara - în sala de sport a Universității de Vest, au participat 47 de sportivi - copii și adulți cu dizabilități intelectuale de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu”, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Paul Popescu Neveanu”, Fundația „Pentru Voi”, Fundația de Abilitare „Speranța” - Centrul de Resurse și Asistență Educațională „Speranța”. Voluntari la acest eveniment au fost 24 de studenți de la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest Timișoara, coordonați de Conf. univ. dr. Simona Petracovschi. Acestora li s-au adăugat 3 studenți de la Școala Postliceală „Henri Coandă” și 5 specialiști.•26 noiembrie, Cluj-Napoca - în sala de sport din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) au participat 40 de sportivi de la: A.P.A.H.N.P - Centrul de Zi „Sfânta Maria”, Asociația Down - Centrul Educațional Raluca, Asociația P.A.S., Liceul Special pentru Deficienți de Vedere. Sportivii au concurat la probe de baschet - abilități individuale, badminton și bocce, fiind însoțiți de 6 membri ai staff-ului, 3 specialiști

ONG și 3 profesori de sport și kinetoterapeuți. Voluntari la acest eveniment au fost cadre didactice universitare și studenți de la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB, coordonați de dl. Prof. univ. dr. Rareș Ciocoi-Pop și dl. Asistent univ. dr. Adrian Dragoș Maniu. •4 decembrie, Timișoara - eveniment organizat la Universitatea de Vest. 21 de sportivi de la școli speciale și centre ale DGASPC din judeţul Timiş au participat la competiția sportivă. Voluntarii au fost coordonați de Conf.univ.dr. Simona Petracovschi de la Facultatea de Educație Fizică și Sport.•5 decembrie, București - în sala de sport a UNEFS a avut loc o competiție sportivă de gimnastică unificată. La acest eveniment au participat 46 de sportivi de la școli speciale și ONG-uri din București, profesori de la UNEFS și 29 de însoțitori și studenți voluntari. Evenimentul a fost coordonat de Prof. univ. dr. Gabriel Popescu.•8 decembrie, Cluj-Napoca - UBB, au participat 48 de sportivi de la școli speciale, centre de plasament ale DGASPC și ONG-uri din Cluj-Napoca. FSOR s-a bucurat de sprijinul voluntarilor de la UBB – Facultatea de Educație Fizică și Sport. •10 decembrie, Câmpulung Muscel - în sala de sport a Colegiului Național „Dinicu Golescu”, au avut loc două activități sportive: baschet și fotbal - abilități individuale. Au participat 35 de sportivi de la Școala Specială Câmpulung Muscel, cadre didactice de la Universitatea din Pitești și studenți voluntari.

Page 14: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

PROIECTE FINANȚATE PRIN FONDUL SOCIAL EUROPEAN

14

Page 15: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

15

Fundația Special Olympics din România este partenerul Fundației Motivation România în trei proiecte cu finanțare europeană, alături de HR Specialists SRL, Goals CIC (Marea Britanie), AJOFM Ilfov, Constanța, Neamț, Giurgiu, Gorj și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Proiectele sunt cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 - Investește în oameni!

PARTENERIAT PENTRU OCUPARE ÎN REGIUNILE BUCUREȘTI-ILFOV, NORD-EST ȘI SUD-EST (ID 128806)PARTENERIAT PENTRU OCUPARE ÎN REGIUNILE BUCUREȘTI-ILFOV, SUD-VEST ȘI SUD MUNTENIA (ID 129642) Cele două proiecte vizează întărirea capacității de ocupare a unui număr de 1.200 persoane: persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri de lungă durată, persoane care au părăsit timpuriu școala, din regiunile menționate mai sus, care vor beneficia de măsuri active de ocupare și care își vor îmbunătați competențele personale și abilitățile de identificare a unui loc de muncă. Programele urmăresc atragerea pe piața muncii a unui număr de 228 de persoane, fie prin angajare directă, fie prin inițierea unei activități independente. Cele două proiecte oferă servicii complexe: consiliere profesională, mediere pe piața muncii, Job Club, burse ale

locurilor de muncă și dezvoltare personală unui numar de 165 de beneficiari din 5 regiuni. În anul 2014 au fost organizate cursuri de calificare sau perfecționare pentru diferite meserii: lucrător comercial, manichiurist-pedichiurist, lăcătuș mecanic, ajutor de bucătar, frizer, operator introducere, prelucrare și validare date, inspector resurse umane, contabilitate și cursuri de antreprenoriat pentru persoanele dispuse să-și deschidă o afacere.

MOTIVARE PENTRU OCUPARE (ID 140197) Proiectul este dedicat persoanelor din grupuri vulnerabile, în special persoanelor cu dizabilități. Obiectivul general al proiectului este de a facilita integrarea acestora pe piaţa muncii, prin servicii de dezvoltare a potenţialului profesional şi acces la formare profesională şi ocupare. Proiectul se derulează în regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est şi Sud-Muntenia, pe o perioadă de 18 luni.800 de persoane din grupuri vulnerabile: persoane cu dizabilităţi, tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului şi persoane de etnie romă îşi îmbunătăţesc competenţele personale şi profesionale şi abilităţile de identificare a unui loc de muncă. Ele beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, motivare, formare profesională, mediere pe piaţa muncii şi acompanierea la locul de muncă.

Page 16: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

PROIECTUL: „ȘANSE EGALE LA EVALUĂRI ALE STĂRII DE SĂNĂTATE PENTRU COPIII ŞI TINERII CU DIZABILITĂŢI INTELECTUALE”

16

Page 17: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

Ra

po

Rt

an

ua

l 20

14

17

În proiectul susținut de Fundaţia United Way România au fost implicați, în activităţi sportive și de evaluare a stării de sănătate: 107 copii şi tineri din Bucureşti și din localitățile Voluntari, Bragadiru, Pantelimon şi Popeşti-Leordeni: 88 cu vârste între 8 şi 35 de ani și 19 copii cu vârste între 2 și 8 ani. În cadrul evenimentelor noastre, beneficiarii au avut posibilitatea să experimenteze diverse discipline sportive şi să îşi dea seama, atât ei, cât și cei care îi sprijină - membrii de familie, aparţinătorii, asistenţii sociali - de importanţa practicării sportului.

Programul de evaluări ale stării de sănătate a inclus la final și discuții cu beneficiarii și părinții lor referitor la recomandările făcute la evenimentele anterioare de screening ORL, stomatologic, oftalmologic, a sănătății picioarelor, a mobilităţii şi flexibilităţii și informații despre starea generală de sănătate a sportivilor. Au participat copii și tineri de la Şcolile Speciale nr. 1, 5, 10, Şcoala Profesională Specială Nr. 3, Asociaţia „Don Orione”,

Asociaţia Prietenia, Fundaţia Mână de Lucru, Fundaţia FARA şi Fundaţia Motivation România.

Au fost organizate evenimente sportive și de evaluare a stării de sănătate la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București în zilele de: 3 martie, 29 mai, 29 octombrie și 5 decembrie. În vară, în perioada 20 - 22 iunie, FSOR a organizat Tabăra Sportivi Tineri la Bran - cu activități sportive și evaluări medicale adresate copiilor cu vârstele cuprinse între 2 și 8 ani. Cei 28 de participanți au luat parte la screening-uri dentare și oftalmologice efectuate de către medici specialiști, opticieni, optometriști. De asemenea, membrii familiilor tinerilor sportivi au participat la un seminar în cadrul căruia au aflat despre posibilele probleme care pot să apară la copiii cu dizabilități și despre metode de prevenție. 

Page 18: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

PROIECTELE: „MOBILE 4 GOOD” ȘI „COMUNITĂȚI SĂNĂTOASE”

18

Page 19: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

Ra

po

Rt

an

ua

l 20

14

Romania

19

Prin aceste inițiative ne dorim să evaluăm starea de sănătate a sportivilor care participă la competițiile noastre și să le oferim instruire și suport părinților lor. Voluntarii Special Olympics România evaluează gratuit sportivii la următoarele discipline: Special Smiles (Zâmbete Speciale), Fit Feet (Picioare Sănătoase), Healthy Hearing (Auz Sănătos), Health Promotion (Promovarea Sănătății), Opening Eyes (Ochi Sănătoși) și FunFitness. Prin proiectul ”Comunități Sănătoase” ne dorim să creăm o rețea de specialiști în domeniul medical care să ofere gratuit evaluări ale stării de sănătate sportivilor cu dizabilități intelectuale și care să fie ușor de abordat în comunitățile din care fac parte. Inițiativa ”Mobile 4 Good” presupune înregistrarea digitală a datelor sportivilor și crearea de dosare personale de sănătate pentru aceștia. Prin intermediul acestui program dorim să păstrăm legătura cu membrii de familie printr-un sistem de mesaje SMS pentru a-i stimula să urmeze recomandările oferite de specialiștii FSOR. În cadrul acestor două proiecte am desfașurat următoarele activități: • 3 martie 2014, Bucureşti, UNEFS, 80 de tineri cu dizabilităţi

intelectuale au participat la eveniment. În urma evaluărilor realizate de medici şi studenţi voluntari de la Universitatea de Medicină și Farmacie, Facultatea de Medicină Dentară „Carol Davila” şi Facultatea de Kinetoterapie din cadrul UNEFS Bucu-reşti, au fost făcute recomandări medicale.

• 28 - 29 aprilie, Piatra-Neamț, Jocurile Regionale Special Olympics, 150 de sportivi din șase județe, reprezentând asoci-ații/fundații, școli speciale și centre de plasament au fost eva-luați în cadrul disciplinei Health Promotion. Ne-au fost alături voluntari, medici și elevi de la Școala Sanitară Postliceală, dar și de la alte licee din Piatra-Neamț, partenerii de la Asociația Lu-ceafărul și Asociația Riana și paramedici din cadrul Inspectora-tului pentru Situații de Urgență Petrodava a județului Neamț.

• 29 mai 2014, Bucureşti, UNEFS, 67 de tineri cu dizabilităţi intelectuale din Bucureşti şi Ilfov au beneficiat de evaluări me-

dicale la disciplinele: Healthy Hearing, Health Promotion, Ope-ning Eyes și FunFitness. După evaluări, cu sprijinul partenerilor noștri de la Essilor, Safilo și Clubul Lions, sportivii au primit gratuit ochelari de vedere pe baza prescripțiilor sau ochelari de soare.

• 6 - 7 iunie, Craiova, Jocurile Naționale Special Olympics Ro-mânia – în paralel cu concursul sportiv au avut loc evaluări medicale gratuite pentru toți sportivii, oferite de către medici specialiști voluntari și studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, ai Facultății de Medicină Dentară din ca-drul UMF Craiova, ai Facultății de Educație Fizică și Sport din Craiova și UNEFS București. În cele două zile s-au desfășurat evaluări la toate cele șase discipline. Cu ocazia Jocurilor a fost organizat și Forumul Familiilor - un seminar interactiv care a cuprins prezentări și discuții pe teme de sănătate.

• 3 - 5 octombrie, Bușteni, Forumul Familiilor - la eveniment au luat parte 22 de membri de familie ai persoanelor cu dizabi-lități intelectuale, reprezentanți ai ONG-urilor și sportivi. Te-mele abordate au fost multiple, pornind de la rolul modificării stilului de viață în promovarea stării de sănătate (bolile car-dio-vasculare) la importanța educației sexuale.

• 24 octombrie, Oradea, Jocurile Regionale Special Olympics - 150 de sportivi cu dizabilități intelectuale au participat la Sala Sporturilor a Universității din Oradea la evaluări medica-le FunFitness, Health Promotion, testări posturale oferite de Terranova și testări ale nivelului glicemiei oferite de Asociația React.

• 29 octombrie, București, UNEFS - 76 de tineri cu dizabilități intelectuale din București și Județul Ilfov au fost reevaluați de medici și voluntari la toate cele șase discipline.

• 5 noiembrie 2015, Brașov, Jocurile Locale Special Olympics – 80 de sportivi cu dizabilități intelectuale au fost evaluați din punct de vedere medical: testarea tensiunii arteriale și testa-rea nivelului glicemiei.

Page 20: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

20

PR

OIE

CTE

EVENIMENTE SPORTIVE

INTERNAȚIONALE

Page 21: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

JOCURILE EUROPENE SPECIAL OLYMPICS, ANTWERP, BELGIA, 9 – 20 SEPTEMBRIE 2014

21

Page 22: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

22

Sportivii Special Olympics România au câştigat 36 de medalii: 16 aur, 10 argint şi 10 bronz

Jocurile au adus laolaltă celebrităţi internaţionale, demnitari, conducători de state şi lideri din domeniul educaţiei, sănătăţii, afacerilor şi sportului, toţi prezenţi pentru a susţine mişcarea Special Olympics. La acest eveniment au participat 2.000 de sportivi din 50 de delegații, care au concurat la 10 discipline sportive, arătând lumii potenţialul nelimitat pe care-l au persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Jocurile Europene au reunit și 1.000 de antrenori, 4.000 de voluntari și 2.500 membri de familie.Delegația României  a avut în componența sa 19 sportivi și 9 an-trenori, care au participat la următoarele competiții:

• 4 sportivi la gimnastică, Asociația Down București• 4 sportivi la bocce, Centrul de Zi Sfânta Maria de la Cluj-Na-

poca• 4 sportivi la natație, 2 sportivi de la Asociația Down - Cen-

trul Educațional Raluca și Centrul de Zi Sfânta Maria din Cluj-Napoca și 2 sportivi de la Asociația Sindrom Down Bu-curești

• 4 sportivi la judo, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Sfântul Andrei de la Gura Humorului

• 3 sportivi la tenis de masă unifi cat, 2 sportivi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Buzău și un partener de la Liceul cu Program Sportiv.

Printre evenimentele speciale organizate cu ocazia Jocurilor Euro-pene menționăm:

• Ceremoniile de deschidere - 13 septembrie și de încheiere -

20 septembrie• Programul de Host Town între 9 și 13 septembrie (perioadă

în care delegația noastră a fost găzduită de familii din loca-litatea Geel)

• Summit-ul Tinerilor unde am avut o echipă formată din: Samuel Tofan, sportiv SO, de la Asociația Integra - Arad și Georgiana Bighescu, partener

• Forumul Familiilor unde ne-a reprezentat un părinte, Auro-ra Zamfi r, membru in Board-ul FSOR

• Evaluările medicale gratuite Sportivi Sănătoși unde am fost reprezentați de doamnele dr. Magda Cernea și dr. Corina Predescu.

• Congresul Științifi c găzduit de Universitatea Antwerp Ma-nagement School unde doamna Prof.univ.dr. Aura Bota de la UNEFS București și domnul Cristian Ispas, Director Națio-nal FSOR au avut prezentări.

Partenerii care au facut posibilă participarea delegației noastre la Jocurile Europene sunt: Fundația Vodafone România și Compania TAROM. Consiliul Județean Buzău și Cluj au sponsorizat echipele din cele două orașe, iar Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, în calitate de partener ofi cial, s-a ocupat de antre-namentele și pregătirea sportivilor din București.

Page 23: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

23

Page 24: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

24

EVEN

IMEN

TE

COMPETIȚIA DE NATAȚIE PRINCESS CHARLENE, MONACO, 27 - 30 MARTIE Mara Oprea, cel mai tânăr sportiv din competiţie, a fost purtătorul de drapel la defilarea delegaţiei României de la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor organizate de Special Olympics Monaco, iar Prinţesa Charlène de Monaco, soția Prințului Albert, fostă înotătoare de performanță și ambasador Special Olympics, a onorat evenimentul cu prezența sa.A fost prima participare a delegaţiei României la un concurs internaţional de nataţie, iar sportivii noștri au fost: Mara Oprea din Arad, Andrei Cupşa din Baia Mare, Theodor Matican din Craiova şi Bogdan Badea din Bucureşti. Toți sportivii s-au întors cu medalii.Antrenorul care a însoţit şi pregătit sportivii a fost multipla campioană la înot a României, Anca Pătrăşcoiu.

TURNEU DE FOTBAL UNIFICAT, VAC, UNGARIA, 27 -29 IUNIE Turneul a reunit 6 echipe feminine și 8 echipe masculine din Slovacia, Slovenia, România și Ungaria. România a fost reprezentată de o echipă de fete din Cluj-Napoca formată din 5 sportive de la Școala Specială CRDEII și de la Școala Gimnazială „Alexandru Vaida Voevod” și 4 partenere de la Clubul Sportiv Olimpia, însoțite de 3 antrenori. Fetele au cucerit medalia de aur în grupa valorică în care au concurat.

TABĂRA DE SCHI „SPORTIVI TINERI”, ZAKOPANE, POLONIA, 8 – 12 DECEMBRIE Ingrid Maria Azoiței din Deva, Cristian Mărculescu și Alexandru Țurcanu, ambii din Timișoara au participat la tabăra de schi Sportivi Tineri din Zakopane alăturându-se sportivilor din Finlanda, Slovacia, Ucraina și Polonia. 

Page 25: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

25

Page 26: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

EVENIMENTE SPORTIVE

NAȚIONALE

Toate evenimentele sportive ale anului 2014 organizate de FSOR au fost posibile datorită

sprijinului financiar al Fundației Vodafone România prin

proiectul „Integrarea Socială prin Sport a Persoanelor cu

Dizabilități Intelectuale”.

26

Page 27: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

Ra

po

Rt

an

ua

l 20

14

27

JOCURILE NAȚIONALE SPECIAL OLYMPICS ROMÂNIA, CRAIOVA, 6 - 9 IUNIE 2014Special Olympics România a organizat la Craiova cel mai mare eveniment sportiv anual dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale din România.

Pe parcursul celor patru zile, cei 300 de sportivi din întreaga țară, reprezentând patruzeci și patru de delegații, au avut șansa de a se întrece la probe de atletism, bocce, badminton și înot. Eforturile lor au fost încununate cu medalii și multe aplauze, fiecare sportiv urcând pe podium, fiind premiat și încurajat. Toți sportivii au fost evaluați din punct de vedere medical, primind informații despre starea lor de sănătate.

Competițiile s-au desfășurat pe Stadionul „Ion Oblemenco”, în Sala Polivalentă și la bazinul Plus Aqua Spa & Wellness.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Fundației Vodafone România și în parteneriat cu: Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Județean Dolj, Școala Gimnazială Specială „Sfântul

Mina” din Craiova, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Clubul Sportiv Municipal Craiova, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret – Dolj, Regia Autonomă de Transport Craiova, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova, Sala Polivalentă Craiova, Fundația Golisano, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului  Dolj, Inspectoratul Județean de Poliție din Craiova, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dolj, Carrefour România, Colgate, La Fântâna, Club Lions, Asociația React, Essilor România, Safilo, Audiolux, Sonorom, Otomed, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Craiova, Societatea Studenților Mediciniști din Craiova, Facultatea de Educație Fizică și Sport din Craiova, Colegiul Național „Gheorghe Chițu” Craiova, Fundația Motivation România, Radio Oltenia Craiova, Oltenia 3TV Craiova și TVR Craiova.

Page 28: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

28

Page 29: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

29

Page 30: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

30

Page 31: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

28 - 29 APRILIE, JOCURILE REGIONALE SPECIAL OLYMPICS PIATRA-NEAMȚ Evenimentul a reunit 150 de sportivi din 6 județe, reprezentând asociații/fundații, școli speciale, centre de plasament. Ei au concurat la gimnastică - traseu aplicativ, bocce și badminton. La eveniment ne-au fost alături colegii de la Fundația Motivation România, voluntari medici și elevi de la Școala Sanitară Post Liceală și voluntari de la licee din Piatra-Neamț, partenerii locali de la Asociația Luceafărul și Asociația Riana, arbitri de badminton și paramedici din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Petrodava a Județului Neamț.

22 - 23 OCTOMBRIE, JOCURILE REGIONALE SPECIAL OLYMPICS ORADEAFSOR în parteneriat cu Asociația Down Oradea, Primăria Oradea și Facultatea de Geografie, Turism și Sport au organizat la Sala de Sport a Universității din Oradea, evenimentul care a avut ca probe sportive: înot, badminton și bocce. La activități au participat 150 de  sportivi cu dizabilități intelectuale și 110 voluntari. 

18 - 19 MARTIE, JOCURILE REGIONALE SPECIAL OLYMPICS BUZĂU

100 de sportivi au participat la competiţiile de la Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”. Ei au reprezentat: DGASPC Buzău, CSEI Buzău, ASCHFR Buzău, Asociaţia Never Down Buzău, CSEI Râmnicu Sărat, Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu”, Şcoala Gimnazială Specială nr.2 din Galaţi, Şcoala Gimnazială Specială nr.2 din Ploieşti, Şcoala Profesională Specială Plopeni şi Asociaţia Sindrom Down Focşani. Sportivii au concurat la două probe: gimnastică-traseu aplicativ şi badminton sau bocce.

31

Page 32: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

32

EVEN

IMEN

TE

23 IANUARIE, GURA HUMORULUICentrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului a organizat cea de-a II-a ediţie a concursului sportiv regional „Ceea ce ne deosebeşte ne apropie”. 52 de sportivi, cu vârste cuprinse între 8 şi 25 de ani, au participat la întreceri de judo, înot şi tenis de masă. Cu ocazia acestui eveniment a avut loc selecţia finală a sportivilor care reprezintă România la Jocurile Europene Special Olympics Antwerpen, la competiția de JUDO.

10 - 14 FEBRUARIE, TABĂRA PENTRU SPORTURI DE IARNĂ SPECIAL OLYMPICS, STRAJALa tabără au participat 10 sportivi din Bucureşti, Ploieşti, Botoşani, Reşiţa, Alba-Iulia şi Arad; aceștia au facut antrenamente de pregătire pentru  probe de schi alpin şi mers pe zăpadă. La finalul taberei s-a organizat un concurs în cadrul căruia sportivii au fost premiaţi pentru reuşita și curajul lor.

5 MARTIE, JOCURILE LOCALE SPECIAL OLYMPICS CĂLĂRAȘILa eveniment au participat 100 de sportivi de la Asociaţia Noi Orizonturi, DGASPC Călăraşi, CSCCHS Călăraşi, Şcoala Gimnazială „Carol I” - învăţământ special integrat, Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Şcoala Gimnazială Vlădeni, Centrul de îngrijire şi asistenţă Ciocăneşti, Complexul de Servicii Comunitare Olteniţa, Centrul de Plasament „Sf. Ştefan” Comuna Perişoru, Centrul de Plasament Făurei - Comuna Ulmu - precum şi 62 de însoţitori şi antrenori. Competiţiile de gimnastică, badminton şi bocce au avut loc la Sala Polivalentă din Călăraşi.

21 MARTIE, ZIUA MONDIALĂ A SINDROMULUI DOWN, BUCUREȘTI120 de copii și adulți cu Sindrom Down au luat parte la un eveniment sportiv organizat la Centrul Sportiv Apollo; aceștia au reprezentat: Asociația Down București, Asociația Sindrom Down București, Asociația Hoffnung, Fundația Mână de Lucru, Asociația Angels Down, Asociația Never Down Buzău, Fundația Casa Speranței Iași, ABC Down Focșani, Școlile Speciale nr. 1; 3; 4; 5; 6; 9 și Școala Profesională Specială nr. 3 din București.

Page 33: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

33

Page 34: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

34

EVEN

IMEN

TE

3 APRILIE, CAMPIONATUL MUNICIPAL DE ATLETISM BUCUREȘTIStadionul „Iolanda Balaș Sotter” din București a fost gazda com-petiției care a reunit 120 de sportivi și 56 de voluntari. Evenimen-tul a fost organizat cu sprijinul Federației Române de Atletism și al UNEFS București.

10 APRILIE, SIMERIACentrul de Pedagogie Curativă Simeria, în parteneriat cu FSOR a organizat cea de a IX-a ediție a Jocurilor Locale Special Olympics Simeria. În cadrul acestui eveniment sportiv, devenit deja tradițional, cei 100 de sportivi s-au întrecut la probe de atletism, tenis de masă și baschet. Aceștia au fost însoțiți de 45 de profesori și 20 de părinți și încurajați și susținuti de 20 de elevi voluntari de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”.

11 APRILIE, TURNEUL DE FOTBAL UNIFICAT CLUJ-NAPOCATurneul a fost organizat de Școala Gimnazială Specială - Centrul de Resurse și Documentare privind Educația Incluzivă/Integrată (CRDEII) și FSOR. 260 de sportivi și parteneri grupați în 26 de echi-pe, dintre care 5 echipe feminie au reprezentat 8 județe: Alba, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Harghita, Sălaj, Sibiu, Vaslui și Cluj. Meciurile au avut loc pe terenurile bazei „Farmec” și ale Școlii Gim-naziale „Alexandru Vaida Voevod”.

15 MAI, JOCURILE LOCALE SPECIAL OLYMPICS SIBIU115 sportivi cu dizabilități intelectuale de la asociații, organizații, școli speciale și centre de plasament din județul  Sibiu au partici-pat la eveniment. Aceștia au concurat la competiții de gimnastică - traseu aplicativ, badminton și bocce și au fost însoțiți de către antrenori, profesori și părinți. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Fundației Vodafone România și în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu și Univer-sitatea „Lucian Blaga”.

23 MAI, COMPETIȚIE DE FOTBAL SPECIAL OLYMPICS, GURA HUMORULUIÎn Sala Polivalentă din Complexul de Agrement Ariniș au participat peste 60 de beneficiari ai centrelor sociale subordonate Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. A fost o zi de fotbal într-o atmosferă plăcută, participanții dând do-vadă de o bună pregatire sportivă, dorință de mișcare și fair-play.

Page 35: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

35

Page 36: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

36

EVEN

IMEN

TE

21 MAI, UEFA GRASSROOTS DAY, BUCUREȘTISportivi de la Asociațiile Persoanelor cu Sindrom Down și de la Școlile Speciale din București s-au numărat printre cei peste 100 de copii care au răspuns invitației Federației Române de Fotbal de a sărbători UEFA GRASSROOTS DAY, pe terenul sintetic al Arenei Naționale. Cu toții au arătat cât de mult îndrăgesc acest sport și au demonstrat că nimic nu îi poate opri din a practica fotbalul. Președintele FRF, Răzvan Burleanu, directorul pentru dezvoltare fotbalistică, Ciprian Paraschiv și fostul internațional Miodrag Belo-dedici, prezenți la eveniment, au remarcat pasiunea pentru fotbal a sportivilor Special Olympics.

16 IUNIE, ZIUA EUROPEANĂ A TENISULUI SPECIAL OLYMPICS 2014, TECUCILa Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” a avut loc turneul de tenis la care au luat parte 12 sportivi de la centrele de plasament din Tecuci antrenați de profesorul Cicerone Ghiocel Rugină.  

3 AUGUST, COMPETIȚIE DE ÎNOT SPECIAL OLYMPICS, BUCUREȘTI56 de tineri cu dizabilități intelectuale s-au întrecut la bazinul de înot al Facultății de Medicină din București la o competiție organizata de Asociația Down București și FSOR. Aceștia au fost îndrumați de voluntarii de la Atack Team, Asociația Eu POT! din Târgoviște și UNEFS București.

1 - 7 SEPTEMBRIE, TABĂRĂ DE INTEGRARE ŞCOLARĂ PENTRU COPIII CU DIZABILITĂȚI, COLEGII ȘI PROFESORII LORFundaţia Motivation România a organizat în luna septembrie o tabără dedicată copiilor cu dizabilități care frecventează cursurile școlii de masă la care au participat și colegii și profesorii acestora. Tabăra a fost organizată FSOR în proiectul ACCES la Educație, Servicii și Comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.Prin activitățile desfășurate și prin puterea exemplului oferit de către instructorii de viață independentă de la Fundația Motivation - utilizatori de scaun rulant, cei 51 de participanți au putut cunoaşte abilitățile și calitățile deosebite ale persoanelor cu dizabilități. Chiar dacă, din cauza accesibilității parțiale, vizitele la Cetatea Râșnov și la Castelul Bran au reprezentat o provocare pentru copiii utilizatori de scaun rulant, cu optimism, dorință de cunoaștere și ajutor din partea colegilor, aceștia au reușit să cucerească două dintre principalele atracții turistice istorice ale României, pentru prima dată.

7 SEPTEMBRIE, MECI DEMONSTRATIV LA CAMPIONATULUI EUROPEAN DE BASCHET 3X3, BUCUREȘTI12 sportivi Special Olympics au avut șansa să joace alături de staruri europene ale baschetului 3x3 în centrul Bucureștiului, în Piața Universității.

Page 37: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

37

Page 38: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

38

EVEN

IMEN

TE

27 SEPTEMBRIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ EUNICE KENNEDY SHRIVER, BUCUREȘTIEunice Kennedy Shriver Day a fost sărbătorită la UNEFS prin prac-ticarea de sporturi unificate: volei, baschet, aerobic și zumba. Cei 94 de sportivi și cei 68 de voluntari, antrenori și părinți au avut ocazia să facă sport și să se bucure de o zi plină de energie și entu-ziasm. Pentru prima dată la noi în țară s-au jucat meciuri demon-strative de volei unificat în cadrul proiectului susținut de Special Olympics Europa/Eurasia printr-un program al Uniunii Europene: ”Unified Sports Voleyball”.

5 NOIEMBRIE, JOCURILE LOCALE SPECIAL OLYMPICS BRAȘOV80 de sportivi cu dizabilități intelectuale s-au bucurat alături de părinți, antrenori și voluntari la Brașov. Aceștia au concurat la competiții sportive de gimnastică, badminton și bocce. Competi-țiile au avut loc la Sala Sporturilor din Brașov. Suportul tehnic al competițiilor a fost asigurat de către cadre didactice și studenți de la Universitatea Transilvania - Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane.

11 DECEMBRIE, TURNEUL REGIONAL DE GIMNASTICĂ ARTISTICĂ, BUZĂUFSOR, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Buzău, a organizat turneul la care au fost prezenți 55 de  sportivi cu dizabilități intelectuale de  la Asociația Sindrom Down București, Fundația Mână de Lucru, Asociația Down București, Școala Specială Tecuci, Școala Specială Nr. 11 București, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Buzău, Club Sportiv  Impetus, Asociația Never Down Buzău, Școala Specială Nr. 2 Ploiești și Școala Specială Târgoviște.

Page 39: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

39

Page 40: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

EVENIMENTE SPECIALE

40

Page 41: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

11 OCTOMBRIE, CERTINVEST GOLF AND FRIENDS, THRACIAN CLIFFS, BULGARIAParticipanții la turneul de golf au ales să susțină sportivii Special Olympics România care participă la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Los Angeles 2015. Participanții s-au alăturat campaniei Special Olympics „Wear the laces” și au donat taxa de înscriere la eveniment către FSOR. Nadia Comăneci le-a mulțumit jucătorilor pentru implicare printr-o scrisoare și un mesaj înregistrat. Mulțumim Certinvest și Prietenii pentru inițiativă!

3 DECEMBRIE, GALA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI 2014Fundația Motivation România și ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei au organizat cea de-a cincea ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități. În cadrul evenimentului, produs în colaborare cu TVR și prezentat de Cătălin Ștefănescu și Miruna Gheorghe, au fost prezentați câștigătorii categoriilor de concurs: „Oameni cu desăvârșire”, „Porți deschise”, „Angajatorii abilității”, „Comunică abilitatea” și „Școala tuturor abilităților”. FSOR a continuat tradiția ultimilor cinci ani fiind partener al evenimentului.

41

Page 42: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

42

REZULTATE FINANCIARE

Sheet2

VENITURI [USD] BugetSO Europa/Eurasia (UE, UEFA) 16,758VODAFONE Romania 71,913 47,624FDSC 126,275 24,289SO International 72,964 71,913United Way 16,123 10,377Alte surse 93,903 41,731Total 397,936 20,856

72,964Cheltuieli [USD] BugetMasa, cazare, alte servicii 74,902Salarii 159,496Transport, cheltuieli calatorie 23,839Tricouri, medalii, echipamente 83,284Utilitati, chirie, telef, asigurari 12,217Consumabile 11,526Altele 31,106Total 396,369

SO Europa/Eurasia (UE, UEFA), 16,758

Fundația Vodafone România, 71,913

FDSC - Fondul ONG, 126,275

SO International, 72,964

United Way, 16,123

Alte surse, 93,903

VENITURI [USD]

Masa, cazare, alte servicii, 74,902

Salarii, 159,496Transport, cheltuieli

calatorie, 23,839

Echipamente sportive, 83,284

Cheltuieli operaționale 12,217

Consumabile, 11,526

Altele, 31,106

Cheltuieli [USD]

Page 1

Sheet2

VENITURI [USD] BugetSO Europa/Eurasia (UE, UEFA) 16,758VODAFONE Romania 71,913 47,624FDSC 126,275 24,289SO International 72,964 71,913United Way 16,123 10,377Alte surse 93,903 41,731Total 397,936 20,856

72,964Cheltuieli [USD] BugetMasa, cazare, alte servicii 74,902Salarii 159,496Transport, cheltuieli calatorie 23,839Tricouri, medalii, echipamente 83,284Utilitati, chirie, telef, asigurari 12,217Consumabile 11,526Altele 31,106Total 396,369

SO Europa/Eurasia (UE, UEFA), 16,758

Fundația Vodafone România, 71,913

FDSC - Fondul ONG, 126,275

SO International, 72,964

United Way, 16,123

Alte surse, 93,903

VENITURI [USD]

Masa, cazare, alte servicii, 74,902

Salarii, 159,496Transport, cheltuieli

calatorie, 23,839

Echipamente sportive, 83,284

Cheltuieli operaționale 12,217

Consumabile, 11,526

Altele, 31,106

Cheltuieli [USD]

Page 1

Page 43: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

Ra

po

Rt

an

ua

l 20

14

Romania

43

Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Kinetoterapie), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti (Facultatea de Medicină şi Facultatea de Medicină Dentară), Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş (Facultatea de Medicină şi Facultatea de Medicină Dentară), Universitatea din Oradea (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Medicină şi Farmacie şi Medicină Dentară), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara (Facultatea de Medicină Dentară), Universitatea „Ovidius” Constanţa (Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea de Medicină şi Farmacie „luliu Haţieganu” Cluj-Napoca (Facultatea de Medicină şi Facultatea de Medicină Dentară), Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova (Facultatea de Medicină şi Facultatea de Medicină Dentară), Universitatea „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu (Facultatea de Asistenţă Medicală, Tehnică Dentară, Artă şi Cultură Fizică), Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău (Facultatea de Ştiinţe ale Mişcării, Sportului şi Sănătăţii), Universitatea din Piteşti (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea de Vest din Timişoara (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea „Spiru Haret” Bucureşti (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea „Petru Maior”Târgu Mureş (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea din Craiova (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, Iași, Facultatea de Educație Fizica și Sport, Universitatea Al. I. Cuza, Iași, Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița, Universitatea Valahia din Tîrgoviște, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

UNIVERSITĂŢI PARTENERE

Page 44: Raport Anual Special Olympics Romania 2014

Fundația Special Olympics din RomâniaBulevardul Iuliu Maniu, Nr. 7, Corp Z, Etaj 2, Sector 6, București

Tel/Fax:+4 021 318 59 66e-mail: [email protected]: www.specialolympics.ro

Facebook: www.facebook.com/specialolympicsromania

Editor: Fundația Special Olympics din România

Data Publicării: noiembrie 2015


Recommended