+ All Categories
Home > Documents > Puntea 2015 01

Puntea 2015 01

Date post: 07-Apr-2016
Category:
Author: feliciter-kft
View: 256 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
 
Embed Size (px)
of 24 /24
Anul XVII. 2015 • 1 spre Ungaria TÂRGURI ŞI EXPOZIŢII
Transcript
 • Anu

  l XVI

  I. 2

  015

  1

  spre Ungaria

  TRGURI I EXPOZIII

 • 2spre Ungaria

  Membr a grupului de publicaii PUNTEAApare n RomniaAnul XVII. Nr. 1.HU ISSN 2064-8138

  Portal economic:www.puntea.net http://issuu.com/puntea

  Editor:Editura Feliciter Kft.E-mail: [email protected]

  Editor responsabil:Dr. Kovts Judit

  Redactor ef:Kovts Dnes

  Sediu:H-4400 Nyregyhza,Nyr u. 7., I. em. Telefon: +36/42/506-823 500-475Telefon/Fax: +36/42/504-930

  TraductorSmy Edit

  Colaborator:Biri Marianna Dank Zsfia Kotn FruzsinaKotrnyi AnitaKovts ViktorPsztor KatalinSzanyi IldikTeski Szilvia

  Parteneri: Ambasada Republicii Ungare, Biroul Ataatului Comercial (Bucureti) Camera de Comer i Industrie Ungar Seciunea

  Maghiar-Roman Ministerul Economiei Externe i al Afacerilor Externe Casa Comercial Naional Maghiar

  Design/grafic:Talpas Sndor

  Tipar:Grafit Nyomda "R" Kft.

  Toate drepturile rezervate!Este interzis reproducereaintegral sau parial a publicaieifr permisiunea n scris a editurei!Editura nu i asum rspundereapentru coninutul materialelor publicitare!

  4Ne-au rspuns ambasadorii

  14Stabilirea de relaii de afaceri la Bkscsaba

  10

  22Program 2015

  MOLDEXPO

  23Nevoile mediului de afaceri n prim-plan

  Indagra 2014

 • 34Ne-au rspuns ambasadorii

  14Stabilirea de relaii de afaceri la Bkscsaba

  10

  22Program 2015

  MOLDEXPO

  23Nevoile mediului de afaceri n prim-plan

  Indagra 2014

  PUNTEA, magazinul economic n limba romn al Editurii Feliciter din Ungaria a intrat n cel de-al 17-lea an de apariie. Suntem mndri c de atia ani putem reprezenta o punte ntre sfera de afaceri din Romnia i Ungaria, servind cu mij-loacele proprii regsirea firmelor din Romnia i Ungaria, fluxul de informaii, dezvoltarea relaiilor economice i comerciale. Dup cum obinuim, numrul de la nceput de an l-am ntocmit sub sem-nul trgurilor i expoziiilor deoarece aceste evenimente constituie oportu-niti deosebite pentru prezentarea activitii i produselor firmelor, pune-rea bazei i dezvoltrii relaiilor de afaceri. Alturi de recomandrile legate de trguri, acordm desigur o atenie deosebit i situaiei i cursului relaiilor economice bilaterale, abordnd aceste aspecte din punctul de vedere al celor dou pri. Excelenele sale, domnul Alexandru Victor Micula, ambasadorul Romniei n Ungaria i domnul Botond Zkonyi, ambasadorul Ungariei la Bucureti ne arat cum vd dnii cooperarea ntre cele dou ri. n prea-labil: rspunsurile lor ne confirm c apreciaz n mod pozitiv relaiile eco-nomice i comerciale dintre rile noastre i privesc cu ncredere spre vii-tor. Ateptnd depirea a noi i noi valori record, prognostizeaz o cre-tere semnificativ a schimburilor comerciale. Nu numai opiniile ambasadorilor, dar i speranele actorilor sferei economice, adic ale managerilor de ntreprinderi arat c mai sunt posi-biliti nc neexploatate, dar i cerine ca economia romn i maghiar s dezvolte o cooperare i mai strns. Nu este ntmpltor, i poate fi apreciat ca un semn pozitiv, c n acest numr al magazinului nostru i prezint oferta peste cincizeci de firme ungare, cutnd parteneri n Romnia. V ncurajez s luai legtura cu acele firme care pot deveni par-tenerii dumneavoastr n afaceri. Redacia PUNTEA va face i n 2015 tot posibilul pentru a veni n sprijinul fluxului informaional dintre companiile din cele dou ri, n mod indirect al dezvoltrii comerului bilateral. Fii deci cititorul fidel al magazinului nostru, citii cu regularitate i portalul nostru de tiri www.puntea.net! V doresc un an nou fericit, cu succese i mult sntate n atingerea scopurilor propuse:

  Kovts Dnesredactor ef

  Stimate Cititor,

  Cu t a i

  d e a f a c e r i d i n

  p a r t e n e r

  U n g a r i a ?

  Citii !PUNTEA

  [email protected]

  Dac dorii s citii regulat magazinul nostru, trimitei-ne adresa potal, i ncepnd

  cu numrul urmtor vi-l trimitem n mod gratuit:

  n luna decembrie, n Ungaria au fost vndute 6100 noi autoturisme, cu 21 de procente mai multe fa de perioada similar a anului precedent, dar au crescut i vnzrile la nivel anual, cu peste 20 de procente, nsemnnd un numr de peste 67 de mii de autoturisme - arat datele organizaiei importatoare de maini. Sub aspectul numrului, n decembrie cele mai multe maini vndute au fost Skoda (785), Ford (728) i Opel (637). 81 de procente din mainile valorificate pe pia au fost achiziionate de firme, doar fiecare al cincilea cumprtor a fost persoan particular. Un alt fapt pozitiv, vnzrile la autoutilitare au crescut la nivel lunar cu 32 de procen-te, la nivel anual cu 40 de procente. Aceast ultim cretere se datoreaz programului naional de creditare.

  Maini de firm

  Guvernul maghiar ncheie noi acorduri strategice cu ase mari investitori n Ungaria. Cele ase companii sunt: Ibiden Hungary Srl., Le Blier Hungary SA., BSM Hungary Srl., Nemak Gyr Srl., Oracle Hungary Srl. i Zoltek SA. Acordurile urmeaz s fie semnate din partea guvernului de ctre ministrul pentru comer exterior i afaceri externe, respectiv de secretarii de stat ai ministerului.

  Acorduri strategice

  Anul trecut, producia mondial de oel a fost de 1,62 miliarde de tone, depind-o cu 2,7 procente pe cea nregistrat cu un an nainte. Potrivit datelor publicate de Worldsteel, producia de oel a crescut n 45 de ri, cel mai mult n Moldova, cu 95 de procente. Pe locul al doi-lea se situeaz Ungaria, cu o cretere a produciei de 34 de procente. Scderea produciei a fost nregistrat n rile Comunitii rilor Independente (fosta regiune szovietic) i n America de Sud. Cea mai drastic scdere a nregistrat-o Venezuela, de 33 de procente.

  n top

 • 4Am rugat ambasadorul Romniei la Budapesta i ambasadorul Ungariei la Bucureti s prezinte cititorilor magazinului nostru cum vd situaia actual i viitorul relaiilor economice bilate-rale. n acest sens le-am adresat urmtoarele ntrebri:1. Cum apreciai relaiile economice romno-maghiare, care

  sunt principalele rezultate?2. Ce proiecte mai mari sunt n derulare, respectiv n faza de pre-

  gtire?

  3. Dup prerea dumneavoastr, care sunt direciile dezvoltrii n viitor?

  4. De ce le recomandai oamenilor de afaceri din Romnia s caute parteneri de afaceri, respectiv oportuniti de investiii n Ungaria?

  5. De ce le recomandai oamenilor de afaceri din Ungaria s caute parteneri de afaceri, respectiv oportuniti de investiii n Romnia?

  Ne-au rspuns ambasadorii

  Excelena sa Alexandru

  Victor Micula, ambasadorul

  extraordinar i plenipoteniar

  al Romniei n Ungaria:

  1. Relatiile economice romano-ungare ne ofera foarte multe motive de satisfactie. Romania este cea de a doua piata pentru expor-turile ungare, dupa piata germana, iar Ungaria este, pentru Romania, cea de a cincea destinatie a exporturilor sale si cea de a treia sursa de importuri. Comertul bilateral anual s-a mentinut, in intervalul 20112013, la peste 7 miliarde de euro, iar datele preliminare despre primele 10 luni ale anului 2014, ne fac sa credem ca vom reusi sa depasim recordul istoric inregistrat in comertul bilateral. Pentru Romania, comertul bilateral cu Ungaria reprezinta aproximativ 6,49% din comertul exterior romanesc. Chiar daca cifrele pe care vi le-am oferit des-pre relatiile noastre comerciale bilaterale sunt impresionante si va ajuta sa va creati o imagine despre importanta acestei legaturi bilaterale, trebuie sa subliniez faptul ca relatiile noastre economice bilaterale sunt deosebit de dinamice si nu se limiteaza doar la comert. Relatiile comerciale sunt complementate firesc cu investitii reciproce in economiile noas-tre. Romania a beneficiat de pe urma investitii-lor ungare in economia sa, Ungaria ocupand astazi locul 15 in topul investitorilor straini din

  Romania, cu investitii totale in valoare de 747 milioane de euro. La sfarsitul anului trecut, aproape 12.000 de companii romanesti aveau actionari din Ungaria, ceea ce inseamna ca, pe langa companii fanion ungare precum MOL, OTP, Richter Gideon, Daubius Hotels etc., care sunt foarte cunoscute si apreciate pe piata romaneasca, avem foarte multi investitori ungari din categoria intreprinderilor mici si mij-locii. Totodata, investitiile romanesti in economia ungara se ridica, in prezent, la aproximativ 160 milioane de euro si speram ca in urmatorii doi ani acestea sa creasca semnificativ. Nu as dori sa inchei raspunsul la intrebarea dumneavoastra fara a mentiona cooperarea transfrontaliera in care sunt implicate cele 8 judete de la granita noastra comuna, cooperare care este menita sa intareasca legaturile dintre tarile noastre si sa creasca potentialul economic al ariei de aplicare a programului de cooperare transfrontaliera Romania-Ungaria.

  2. Anul acesta a fost un an bogat in realizari. Fie ca vorbim despre cresterea prezentei pe piata romaneasca a unor companii ungare pre-cum OTP, MOL, MVM si altele sau despre intrarea pe piata ungara a unor companii romanesti pre-cum Hidroelectrica, Softronic, eMAG etc. si inta-rirea prezentei in Ungaria a unor firme fanion preum Digi, Dacia, Portul Constanta etc., evolu-tiile din 2014 au fost remarcabile. Dupa cum bine cunoastrei, OTP si-a sporit prezenta pe piata bancara romaneasca prin prelu-area unei banci locale, MOL a preluat reteaua de benzinarii Agip din Romania si continua sa-si dez-volte activitatea de explorare on-shore, iar MVM este pe cale sa finalizeze preluarea unei hidrocen-trale de 7,5 MW din nord-estul Romaniei. Aici in Ungaria, Digi a devenit al patrulea operator de telefonie mobila din Ungaria, dupa obtinerea unei concesiuni pentru o perioada de 20 de ani, urmand ca in perioada imediat urma-toare sa investeasca semnificativ in dezvoltarea infrastructurii necesare oferirii unor servicii de calitate pentru clientii sai din Ungaria. Compania craioveana Softronic tocmai a incheiat, in decembrie 2014, un memorandum de intelege-re cu o companie din Ungaria pentru infiintarea unei societati mixte care va ansambla locomoti-ve Transmontana, de conceptie romaneasca, in Ungaria, iar portul Constanta a semnat, la sfarsi-tul lunii noiembrie a anului 2014, un acord de cooperare cu portul fluvial Baja. Luna decembrie a marcat si intrarea pe piata energiei electrice ungare a companiei romanesti Hidroelectrica, unul dintre cei mai importanti producatori europeni de energie electrica verde. Totodata, compania Dacia continua sa se bucure de increderea clientilor sai ungari si sa-si sporeasca vanzarile in aceasta tara, iar eMAG a reusit, la scurt timp dupa intrarea sa pe piata ungara, sa ocupe o pondere importanta a pietei vanzarilor on-line. Speram ca succesele obtinute de aceste companii romanesti si ungare care s-au incume-tat sa investeasca peste granitele propriilor tari, sa fie emulate si de alte companii romanesti si ungare, generand astfel crestere economica si locuri de munca in tarile noastre.

  3. Cred ca trebuie sa construim pornind de la succesele inregistrate pana in prezent. Motivele de satisfactie pe care ni le ofera relatiile noastre economice bilaterale nu trebuie sa ne determi-ne sa ne culcam pe lauri, dupa cum zice o cunoscuta expresie romaneasca. Daca este sa vorbim de comert bilateral, tre-buie sa remarcam faptul ca Romania inregistrea-

 • 5za in relatia sa cu Ungaria cel mai mare deficit comercial la nivelul intregului comert exterior romanesc. Drept urmare, pentru a creste suste-nabil comertul nostru bilateral trebuie, in opinia mea, sa ne propunem sa atingem, in urmatorii ani, o valoare a schimburilor comerciale bilate-rale care sa depaseasca 10 miliarde de euro, cu un raport mai echilibrat intre exporturile roma-nesti si cele ungare. Totodata, este nevoie sa continuam sa dezvol-tam cadrul cameral bilateral prin infiintarea de camere de comert si industrie la Budapesta si Bucuresti, astfel incat sa ajungem in acele zone care nu sunt acoperite de actuala structura camerala. Este foarte important ca dezvoltarea relatii-lor noastre economice sa aiba un caracter inclu-siv, astfel incat orice intreprinzator roman, ungar sau dintr-o tara terta, cu un interes legitim in a se implica in dezvoltarea acestor legaturi econo-mice bilaterale sa fie binevenit. Criteriul care trebuie s primeze n aborda-rea oportunitilor de afaceri din regiune trebu-ie s fie acela al eficienei economice, al intere-sului cetenilor rilor noastre de a beneficia de economii performante care s le asigure acces la produse i servicii de calitate, cu evitarea oric-ror considerente etnice. Eficiena incluziv apli-cat capitalului i potenialilor parteneri de afa-ceri va potena fora economiilor noastre, ceea ce, implicit, va duce la o prosperitate benefic tuturor cetenilor, indiferent de etnie. n acest sens, vocile care trebuie s primeze sunt acelea care evit capcana etnic i promoveaz econo-mia adevrat, aductoare de cretere economi-c, locuri de munc i prosperitate. Din punctul meu de vedere, guvernele noastre trebuie sa se straduiasca sa continue sa dezvolte un cadru juridic bilateral care sa incu-rajeze implicarea companiilor romanesti, unga-re si din tarile terte in intarirea legaturilor eco-nomice romano-ungare. Totodata, trebuie sa acordam atentie viito-rului program de cooperare transfrontaliera bilaterala. Programul HU-RO 20072013 ne-a

  oferit foarte multe satisfactii, dar s-au comis si unele greseli pe care trebuie sa le evitam pe vii-tor. Trebuie sa incercam sa folosim chibzuit, efi-cient si echilibrat fondurile disponibile pentru perioada 20142020, astfel incat sa stimulam potentialul economic al celor 8 judete, 4 din Romania si 4 din Ungaria, care vor beneficia de acest program de cooperare transfrontaliera.

  4. Economia ungara este deosebit de compe-titiva pe plan extern, din mai multe motive, pre-cum ar fi existenta unei forte de munca de inalta calificare, racordarea la tehnologiile de varf si prezenta unei infrastructuri generoase. Pentru a pastra aceasta competitivitate, companiile ungare cauta mereu sa-si optimizeze structura de furnizori si sa-si actualizeze tehnologiile, ceea ce creeaza oportunitati de afaceri care ar trebuie sa fie valorificate de companiile roman-esti care au raspunsuri eficiente pentru nevoile companiilor ungare.

  In acest context, o prezenta sporita a inves-titorilor romani pe piata ungara poate duce la o sporire a colaborarii romano-ungare pe piete terte si la o integrare mai profunda a economii-lor noastre.

  5. Romania ar trebui sa prezinte interes pen-tru oamenii de afaceri ungari din cauza dimen-siunii si structurii economiei sale. Sunt foarte multe elemente care rezulta din complementa-ritatea economiilor noastre care ar trebui sa incurajeze intreprinderile ungare sa colabore-ze cu parteneri din Romania si sa investeasca in tara noastra. Investiile ungare sunt binevenite oriunde in Romania, fie ca vorbim despre vestul, estul, nor-dul sau sudul tarii, motiv pentru care ii incurajez pe intreprinzatorii ungari sa profite de potentia-lul desosebit de crestere economica al unor regiuni din Romania prin lansarea unor proiecte ambitioase de investitii.

  Excelena sa Botond Zkonyi,

  ambasadorul extraordinar i

  plenipotenial al Ungariei la

  Bucureti:

  1. Relaiile economice maghiaro-romne sunt bune, piaa romneasc i rezultatele atinse joac un rol-cheie ca Ungaria s-i ating obiec-tivele legate de economia sa extern. n 2013 i 2014, cu ocazia ntlnirilor de nalt nivel sau diplomatice, reprezentanii guvernelor din Ungaria i Romnia au apreciat ca pozitiv cursul, situaia i calitatea relaiilor economice ungaro-romne. S amintim rezultatele pe scurt: Dup sc-derea schimburilor comerciale n comerul exte-rior al Ungariei datorat recesiunii, n 2011 aces-tea au atins o valoare de vrf, realiznd 7,2 mili-arde de euro. n 2013, exportul Ungariei a sczut cu 3% i a atins valoarea de 4,6 miliarde euro. Tot atunci importul a cunoscut o uoar cretere, de 2%, valoarea sa apropiindu-se de 2,1 miliarde euro. Soldul comerului exterior al Ungariei este pozitiv de ani de zile, anul trecut fiind de 2,5 miliarde euro.

  n aspectul rezultatelor primelor apte luni ale anului 2014, schimburile comerciale bilate-rale desfurate cu Romnia se apropie deja de pe acum de 4 miliarde euro. Creterea schimbu-rilor totale comparativ cu aceeai perioad a anului precedent este foarte ncurajatoare, a atins 6,9 procente. Astfel, similar anilor prece-deni, Romnia este unul din primii trei parte-neri de export ai Ungariei ca importan, acum situndu-se pe locul al treilea. Potrivit datelor detaliate ale Institutului Central de Statistic pentru perioada ianuarie-iulie 2014, volumul exportului a crescut cu 0,4 procente, iar cel al importului cu 21,3 procente, aceste date indicnd reducerea pe mai departe a diferenei dintre exportul i importul n relaia

  Ungaria-Romania. Valoarea exportului a depit 2,5 miliarde euro, cea a impotului a atins 1,4 miliarde euro. Excedentul balanei de comer exterior n perioada amintit a fost de 1,16 mili-arde euro (~350 miliarde forini). n privina structurii de mrfuri a schimburi-lor comerciale bilaterale n perioada ianuarie-iulie 2014, n importul maghiar au predominat produsele prelucrate (36,7%) i mainile-unelte, echipamentele mecanice (36,8%). Exportul maghiar art o imagine mai diversificat. Cele mai importante produse exportate de Ungaria au aparinut grupelor principale ca: produse prelucrate (37,9%), respectiv maini-unelte, echipamente mecanice (29,3%). 15,9 procente, respectiv 13,2 procente din exportul ungar au fost realizate de produsele alimentare, buturi, tutun i purttorii de energie.

  23. n rndul proiectelor n derulare, cu o influen nsemnat asupra relaiilor economice dintre cele dou ri trebuie s remarcm finali-zarea n prima jumtate a anului 2015 a primei conexiuni de autostrzi. Datorit muncii con-structorilor, vor fi racordate autostrada M43 din Ungaria i A1 din Romnia, iar pn n 2017 autostrada M4 din Ungaria i A3 din Romnia. Calitatea relaiilor dintre regiunile din zona de frontier depinde n mare msur de dezvol-

 • 6nomice din oraele mari ale regiunii amintite (Arad, Oradea, Cluj Napoca) i prezena (deja tradiional) ntreprinderilor ungare la acestea joac un rol important. n ceea ce privete direciile de dezvoltare ale pieei romneti, investitorii ungari au fost interesai n primul rnd de posibilitile de afa-

  ceri n domeniul energiilor regenerabile din Romnia. n aspectul oportunitilor pe sectoa-re, ntreprinztorilor maghiari le recomandm

  sectorul construciilor, al investiiilor infrastruc-turale, producia agricol, producia echipa-mentelor destinate procesrii, producia de echipamente i piese mecanice. Pe piaa servici-ilor cerinele vizeaz activitatea de exploatare i de ntreinere.

  tarea profesional a infrastructurii n regiune, care asigur transportul, precum i de dezvolta-rea continu a acesteia. Semnarea n acest an a acordului interguvernamental privind dezvolta-rea drumurilor rutiere transfrontaliere de interes comun a deschis noi oportuniti pentru actorii economiei i cetenii celor dou ri. Factorii de

  decizie din cele dou ri au convenit s analize-ze finanarea n cadrul Programului Ungaria-Romnia 20142020 a noi legturi rutiere care au pregtirea tehnic corespunztoare, pe baza acordului ncheiat ntre autoritile competente din cele dou ri. Din pcate conducta de gaze care leag cele dou ri, predat n 2010 nc nu asigur schimbul bidirecional. Cei implicai vor depune eforturi n continuare n vederea realizrii tehni-ce eficiente a aspiraiilor romne viznd asigura-rea interconectorului bidirecional. Specialitii maghiari i romni au subliniat de fiecare dat importana proiectului sub aspectul siguranei alimentrii cu energie la nivel regional.

  45. Investiiile directe romne n Ungaria au un volum neglijabil, din valoarea total de 94,7 milioane euro FDI n Ungaria n 2012, au reprezentat doar 0,1%. n schimb, Romnia este una din cele mai importante ri-int pentru investiiile de capital ungar, pe baza datelor anului 2012, a fost cea de-a noua int investii-onal ca importan. FDI-ul provenind din Ungaria n Romnia a nregistrat anul trecut o valoare total de 647,0 milioane euro, ceea ce reprezint 2,4% din FDI-ul total provenit din Ungaria. Cerinele formulate de actorii economiei romne s-au axat n majoritatea cazurilor pe datele de contact ale partenerilor comerciali ungari i ntr-o mai mic msur pe informaii economice generale, de afaceri. Interesul artat de ctre firmele ungare con-firm faptul c propunerile chibzuite privind suportul mai accentuat al relaiilor economice sunt ntemeiate. ntreprinderile mici i mijlocii ungare apreciaz piaa romneasc ca fiind un punct de declanare accesibil, care ofer bune posibiliti. Este important s acordm o atenie deosebit regiunii din zona frontierei ungaro-romne deoarece aici se pot gsi cel mai uor potenialii parteneri de pe piaa extern, cu cele mai mici cheltuieli sub aspect logistic i alte aspecte. Expoziiile, trgurile, manifestrile eco-

  ntre iulie i septembrie PIB-ul maghiar a crescut cu 3,2 procente, depind ateptrile. Alturi de industrie, construcii i agricultur, Institutul Naional de Statistic a nregistrat cretere i n sec-torul serviciilor. n acest domeniu doar sectorul financiar a nregistrat un curs de scdere. Este un aspect pozitiv c nu numai exportul, dar deja i cerinele pe piaa intern sprijin economia. ns n 2015 mai muli factori vor disprea, de exemplu reducerea cheltuielilor la utiliti, cheltuielile guvernamentale din anul alegerilor, deci va fi greu de meninut acest ritm. ns scderea semni-ficativ a preului la benzin va avea efecte pozitive.

  Cretere

  n decurs de un an, numrul pachetelor care au sosit din strintate n Ungaria a crescut cu 60%, fiind vorba cu preponderen de comenzi fcute pe internet, pentru care cumprtorii au trebuit s p l t e a s c T V A s a u tax vama-l. Cea mai mare parte a celor 42 de mii de colete au fost trimi-s e d i n

  China i Statele Unite. Coletele sosite din afara UE cu o valoare sub 22 euro (6900 forini) sunt scutite de TVA i tax vamal. Pn la valoarea de 150 euro trebuie achitat TVA-ul cu cota de TVA de 27%, iar peste aceast valoare trebuie achitate att TVA-ul, ct i taxa vamal. Coletele trimise din China sosesc la destinatar n 30-40 de zile, cele din cadrul Uniunii Europene n medie ntr-o sp-tmn.

  Comandm din

  strintate

 • 7Agricultur, horticultur, industrie alimentar

  Plskei, revelaia aromelor!Siropuri, sucuri de fructe, ice tea-uri, sucuri de lmie

  Contact: Zldy Erika (limbile vorbite: maghiar, englez, german)+36/30/835-5234, [email protected], www.poloskeiszorp.hu

  CUTM ANGROSITI, DISTRIBUITORI, RETAILERI N ROMNIA PENTRU DESFACEREA

  PRODUSELOR NOASTRE!

  SIROPURILE: N PESTE 20 DE AROME, AROME TRADIIONALE I CURIOZITI (FLAVON, PORTOCALE ROII, RODIE ETC.), FABRICAREA SUCURILOR N MOD TRADIIONAL, CA LA MAMA ACAS

  TRGURI I EXPOZIII

  MOLDAGROTECHChisinau, 0407 martie

  Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziie internaional specializat de maini, echipamente i tehnologii pentru complexul agroindustrial.

  http://ro.moldexpo.md................................................................................................................................

  EXPO FLOWERS & GARDEN Bucureti, 2629 martie

  Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Blvd. Mrti, nr. 65-67. Expoziie de flori i grdinrit

  www.expoflowers.ro................................................................................................................................

  Targul Primaverii (Gardenia)Arad, 2427 aprilie

  Locul: Centrul Expoziional Expo Arad Internaional, Calea Aurel Vlaicu FNExpoziie de horticultur.

  www.expoarad.ro

  AGRARIACluj-Napoca, 2326 aprilie

  Locul: Centrul Expoziional Expo Transilvania, str. Aurel Vlaicu F.N. Expoziie internaional de agricultur, tehnica ambalrii

  www.agraria.info.ro................................................................................................................................

  FOODTECHNOLOGYChisinau, 2023 mai

  Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziie internaional specializat de echipamente i tehnologii pentru industria alimentar i de prelucrare.

  http://ro.moldexpo.md................................................................................................................................

  FOOD and DRINKSChisinau, 2023 mai

  Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziie internaional specializat de produse alimentare i materii prime pentru producerea acestora.

  http://ro.moldexpo.md/

  (Continuare in pagina 9-a)

 • 8 Proiectare, execuie de hale frigorice, camere frigorice

  Depozite de legume i fructe, cu tehnologie tradiional i respectiv cu spaiu dirijat (ULO)

  Camere de congelare, tuneluri de congelare rapid Pentru uzine mici: container tip SZL

  Cerere de ofert: [email protected] Tatabnya, Mrtrok tja 82.Tel./Fax: +36/34/336-695 Mobil: +36/30/9-375-374Web: www.thermo-gold.hu

  n ciuda valorii ridicate de referin, se ateapt ca agricultura maghiar s contribuie i n 2014 la creterea PIB-ul rii a afirmat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Gyrgy Czervn. n prima jumtate a anului 2014, agricultura a contribuit cu 0,2 puncte procentuale la creterea PIB, iar n 2013 cu 0,9 puncte procentuale. n 2013 volumul investiiilor a cres-cut cu 9,1 procente, n prima jumtate a anului 2014 cu aproape 30 de procente. Cu siguran c acest fapt se datoreaz i ncheierii ciclului financiar al Uniunii: au trebuit finalizate acele investiii pentru care ntreprin- derile au beneficiat de finanare

  c o m u n i t a r . n 2 0 1 3 v e n i t u l exportului agricol a depit 8 miliar-d e d e e u r o . Jumtate din sol-

  dul excedentar al comerului exterior

  al economiei naionale a fost realizat de sectorul agricol.

  Anul investiiilor

  O cantitate mai sczut la rapi

  n perioada ianuarie-august 2014, 79 de procente din venitul total din export i 75 de procente din cel din import au provenit din comerul cu sta-tele UE. Excedentul comerului exterior este de 4,044 miliarde euro (1248 miliarde forini), cu 20 milioane euro mai mare fa de perioada similar din 2013. Exportul de cereale i produse din cereale a depit cu o cinci-me valoarea nregistrat cu un an nainte. n aceas-t categorie, venitul din exportul porumbu-lui, exprimat valoric n forini, a crescut cu o treime, n timp ce la gru a sczut cu peste o zecime. Avnd n vedere preul sczut al pro- duselor agricole, pentru a obi-ne aceste rezultate a trebuit exportat o cantitate uria de porumb, la pre mult mai ridicat dect preul pe piaa intern. A crescut i exportul furajelor pentru animale, al crnii i produselor de carne.

  A crescut exportul la porumb

  Fa de 2013, n anul 2014 producia de vin va fi mai sczut cu 6 pro-cente: 271 milioane de hectolitri prognostizeaz Organizaia Internaional a Viei i Vinului (OIV). Cei mai mari productori de vin din lume Frana, Italia i Spania produc jumtate din producia mondial. Anul trecut nc italienii au produs cea mai mare cantitate de vin n lume, acum se ateapt ca primul loc s-i revin Franei cu o producie de peste 46 milioane de hectolitri. n timp ce n acest an n Europa de Vest s-a nregistrat o producie mai bogat de struguri, n Europa de Est statele au anunat scderea produciei. ns calitatea vinului nu va fi prea bun nici n rile mai norocoase. Din fericire, i cel mai puternic concurent al nostru din afara continentului, Chile a anunat pentru 2014 o scdere a produciei de 22 de procente.

  n toamna acestui an, n Uniunea European s-a semnat rapi pe o supra-fa de 6,5 milioane de hectare, cu 3 procente mai mic fa de anul trecut. Aria nsmnat a sczut n primul rnd n Germania (-5,2 procente).

  Cantitate mai mic de vin

 • 9(Continuare de la pagina 7)

  PACKAGING, DEPOTChisinau, 2023 mai

  Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziie internaional specializat de ambalaje, materiale, tehnologii i utilaje pentru producerea acestora.

  http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

  AGRIPLANTAFunduela, 1114 iunie

  www.agriplamta.ro................................................................................................................................

  AGRIPLANTA VESTCarani (Timis), 2730 august

  www.agriplanta-vest.ro................................................................................................................................

  AGRALIMIasi, 36 septembrie

  Locul: Platforma Expoziionala Agricola Ezareni este situata la soseaua de centura a Iasului, n ferma Ezareni a Statiunii Didactice a U.S.A.M.V. Iasi.Trgul pentru fermieri. Tematica: masini i utilaje agricole; tehnologii i echipamente pentru irigaii; ngrasaminte pentru agricultura; sere i sola-rii; material saditor, seminte; agricultura ecologica; zootehnice-cresterea animalelor, etc.

  http://www.expoagralim.ro/................................................................................................................................

  AGROMALIMArad, 1013 septembrie

  Locul: Centrul Expoziional Expo Arad Internaional, Calea Aurel Vlaicu FNProduse alimentare, buturi, produse i echipamente de agricultur, maini i echipamente agricole, mijloace i instalaii, echipamente tehno-logice pentru horticultur, nutreuri, servicii, materiale de ambalare, maini i tehnologii de ambalare, animale vii.

  www.agromalim.ro................................................................................................................................

  FARMERChisinau, 2124 octombrie

  Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziie-trg internaional specializat de produse, utilaje, tehnologii agricole i meteuguri.

  http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

  MOLDAGROTECH Chisinau, 2124 octombrie

  Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziie internaional specializat de maini, echipamente i tehnologii pentru complexul agroindustrial.

  http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

  ALL PACKBucureti, 28 octombrie 01 noiembrie

  Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Blvd. Mrti, nr. 65-67.Tematica expoziiei: maini, tehnologii, echipamente pentru ambalare, materiale pentru ambalaje, materiale de baz, produse finite ale tehnicii de ambalat.

  www.allpack.ro

  (Continuare in pagina 11-a)

  PRODUSE FR GLUTEN DIN OFERTA DITA BT.: amestecuri de fini,

  pini toast feliate, produse de panifi caie

  (n ambalaj cu gaz protector), paste finoase, pesmet, fursecuri

  dulci i srate. Pentru a cunoate i alte produse, v rugm s vizitai magazinul nostru online:www.dietabt.hu/shop

  H-5630 Bks,Durk u. 22.Tel.: +36 30 [email protected]

  w

  Bks,u. 22.

  6 30 [email protected]

  Din oferta noastr: orez alb i brun natur gru durum i spelt natur orez alb cu ciocolat cu lapte gru durum cu ciocolat cu lapte i amruie orez i gru durum cu miere i scorioar

  Produsele noastre sunt disponibile ambalate n pungi (85g/60g) sau la sac.

  Ateptm interesul distribuitorilor, retailerilor i al fi rmelor din industria alimentar!

  Mentsz Zrt. H-5400 Meztr, Szandazug 110.Tel.: +36/56/350-923 Fax: +36/56/[email protected] www.mentesz.hu

  ntreprinderea familial austriac are magazine n Austria, Slovenia, Croaia, Italia i Ungaria. Au ase uzine pentru procesarea crnii, cea mai mare fiind cea din Ungaria (Bicske). (Celelalte lanuri de magazine alimen-tare prezente n Ungaria nu au uzine de procesare n Ungaria.) n prezent 80 de procente din cantitatea total a crnii procesate provin din Ungaria - ca de altfel i la ceilali actori ai pieei. Scopul lor este de a ridica aceast valoare la 100%, pentru aceasta caut noi furnizori. n cazul crnii bio, deja ntreaga cantitate de materie prim provine din ar. Cele nou feluri de carne de porc la tav sunt vndute cu brandul Naturpur.

  Carne bio n magazinele Spar

 • 10

  n perioada 29 octombrie 2 noiembrie, ROMEXPO a organizat cele mai importante manifestri expoziionale dedicate agriculturii, industriei alimentare, buturilor alcoolice i non-alcoolice, industriei ambalajelor i compo-nentelor auto. Astfel, timp de cinci zile, vizitatorii au trecut pragul: INDAGRA Trg internaional de produse i echipamente n domeniul agriculturii, horticul-turii, viticulturii i zootehniei INDAGRA FOOD Trg internaional pentru industria alimentar EXPO DRINK & WINE Trg de vinuri, buturi alcoolice i non-alcoolice ALL-PACK Expoziie internaional pentru ambalaje, materiale, maini i echipamente spe-cifice AUTOEXPOTEHNICA Expoziie internaional de componente i accesorii auto TRGUL DE PRODUSE TRADIIONALE Cele 6 trguri ce au avut loc la ROMEXPO n perioada 29 octombrie 2 noiembrie au reunit peste de 750 de companii din 28 de ri: Austria, Belgia, Bulgaria, China, Republica Coreea, Danemarca, Frana, Germania, Grecia, India, Italia, Irlanda, Japonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, Romnia, Serbia, Slovacia, Spania, Taiwan, Turcia, Ucraina, Ungaria, pe o suprafa expoziional de peste 42.000 mp i au atras 60.179 vizitatori. Ne bucur i n acelai timp ne responsabi-lizeaz tot mai tare faptul c INDAGRA este n cretere de la an la an. Faptul c aducem publi-cului o manifestare expoziional de o aseme-nea amploare i importan pentru economia naional este dovada faptului c agricultura romneasc este un domeniu fa de care tre-buie, n continuare, s ne artm deschiderea i susinerea. Dup o ediie 2014 a INDAGRA care a depit toate ateptrile, ne dorim s ne reve-dem n 2015 cu expozani noi, mai muli i cu vizitatori mulumii declara Ctlin Trifu, direc-tor general, ROMEXPO S.A.

  INDAGRA 2014

  Comparativ cu celelalte sectoare produc-toare de carne, creterea puilor broiler ofer cele mai bune perspective pe piaa europea-n pn n 2024 - arat prognoza din decem-brie a Comisiei UE. n timp ce sectorul porci-nelor, vitelor i ovinelor va produce la nivelul actual, cel al psrilor va cunoate o expansi-une. n 2024, la nivelul Comunitii producia de carne de pui va fi de 14 milioane de tone, depind cu 7 procente nivelul produciei nregistrate n 2014. Aceast cretere va fi nsoit de o cretere n ritm asemntor (6,8%) pe partea utilizatorilor. Potrivit calcu-lelor de la Bruxelles, la nivel mondial cerine-le pentru carnea de pui vor crete cu circa trei procente, ceea ce este ncurajator pentru productorii de pe vechiul continent. Principalele piee de export vor fi Asia i Africa.

  Preferm carnea de pui

  Potrivit prognozei pe d u r a t m e d i e a Comisiei Europene, producia de lapte a UE n 2024 poate atinge 166,6 milioane de tone, fiind cu 10,5 procente mai mare dect cea

  nregistrat n 2013. Italia import pe mai departe o cantitate nsemnat de lapte crud pentru pre-pararea produselor lactate fermentate, ceea ce poate constitui un impediment n faa creterii pro-duciei sale proprii. (Dup cum se cunoate, uzina italian Parmalat a fost achiziionat n 2011 n proporie de 83 de procente de compania francez Lactalis, i furnizorii si sunt foarte activi.) n Europa, achiziia de lapte poate crete cel mai mult dup Germania i Frana, n Polonia, ceea ce poate avea efecte nefavorabile asupra perspectivei vnzrilor pe piaa laptelui din rile nvecinate, printre care Ungaria i Cehia. Potrivit datelor publicate de Institutul de Cercetare n Agricultur din Ungaria, preul mediu de productor la laptele crud n luna noiembrie a fost de 98,8 forini/kg, cu 5 procente mai sczut fa de cel nregistrat cu un an nainte. n acelai timp, preul su la export a fost de 101,6 forini/kg, nregistrnd o scdere de 10,5 procente n decurs de un an.

  Perspectivele pieei de lapte ncepnd din acest an, nici distilarea plincii de

  cas i nici cea fcut la comand nu mai sunt scutite de impozit. ncepnd din nti ianuarie trebuie pltit un impozit anual simbolic de o mie de forini i fiecare productor de fructe care a mplinit vrsta de 18 ani poate fierbe anual acas 86 de litri de butur distilat de 50 de grade. ns de la nti ianuarie pentru fiecare litru de butur distilat, pn acum scutit de impozit, se va plti o acciz de 835 forini. Valoarea impozitului n cazul distilrii la coman-d, la un litru de butur distilat de 50 de grade crete la 1670 forini. Plinca fiart n distilrii care lucreaz la comand i personale reprezin-t 94 de procente din ntreaga pia a plincii.

  Fabricarea plincii este mai scump

 • 11(Continuare de la pagina 9)

  INDAGRA & INDAGRA FOODBucureti, 28 octombrie01 noiembrie

  Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Blvd. Mrti, nr. 6567. Tematica expoziiei: maini agricole, echipamente de irigare, tehnologia serelor, echipamente de msur, tehnologia furajrii, ngrminte chimi-ce, creterea animalelor de ferm. Maini, echipamente pentru industria alimentar, echipamente de labora-tor, aparate de msur, produse ale industriei alimentare, produse din legu-me i fructe, produse de morrit, conserve, produse alimentare finite i semipreparate, arome, condimente, conservani, aditivi, colorani pentru industria alimentar, detergeni, dezinfectani pentru industria alimentar, tehnologii de rcire, transport i depozitare n industria alimentar.

  www.indagra.ro www.indagra-food.ro................................................................................................................................

  EXPO DRINK & WINEBucureti, 28 octombrie01 noiembrie

  Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Blvd. Mrti, nr. 65-67. Expoziie de vinuri i buturi alcoolice.

  www.targdevinuri.ro

  Achiziionai maini pentru fabricarea pastelor finoase de la Kovas Srl.: echipament pentru fidea echipament pentru ptrele echipament pentru paste frunzulie

  H-2800 Tatabnya +36/70/[email protected] www.kovasgep.hu

  TEVILL Kft. ecen, Szoboszli u. 50. Tel.: +36/52/454-970 www.tevill.hu

  ATEV Zrt., acionarul majoritar al PROTAN S.A. i ateapt vechii i viitorii parteneri la vechea locaie,

  dar cu mai mult profesionalism,

  cu servicii comforme UE!

  Contact: Marian Dimitriu Director Comercial

  Atev Zrt. H-1097 Budapest, Illatos t 23. Tel.: +36/1-348-5100 Fax: +36/1-348-5101 www.atev.hu [email protected] SC Protan S.A. Str. Biharia nr. 67-77, sect. 1, Bucureti Tel.: 021/330-3000 021/330-7260 Fax: 021/330-5

  Activitile noastre: colectarea deeurilor de la

  abatoare, uzine de prelucrare a crnii i puilor,

  ferme de cretere a animalelor,

  uzine de prelucrare a produselor de origine animal,

  lanuri de magazine care desfac produse alimentare,

  industria de catering, instituii de alimentaie public etc.

  ct i neutralizarea i prelucrarea ecologic a acestora.

  Produsele noastre: Finuri proteice

  mixte i fin de

  snge de origine animal

  Furaje i grsimi

  de origine animal

  cu scop tehnic

  Inno Packing Kft.www.talpastasak.hu [email protected]

  Comercializarea i service-ul mainilor Kreuzmayr pentru procesarea fructelor.

  Consultan n tehnologia procesrii legumelor i fructelor.

  Producie de pungi cu fund plat.

  AGROmashEXPO i AgrrgpShowUngaria, Budapesta, 2831 ianuarie

  Locaia: Centrul Expoziional HUNGEXPO, 1101 Budapesta, calea Albert-irsai nr. 10.AGROmashEXPO prezint o ofert tot mai bogat n domeniul input-meca-nizare-logistic. Crete oferta de semine i alte materiale de nmulire, erbi-cide, ngrminte chimice, materiale de tratament de dezinfestare i sunt prezeni tot mai muli expozani n domeniul electronicii pentru agricultur, tehnica msurrii, automatizare. Productorii i retailerii maghiari de maini i utilaje i prezint noutile n cadrul unei prezentri de anvergur. Expoziii conexe: Grdina Maghiar (utilaje, echipamente pentru ntreine-rea parcurilor, grdinilor), Viticultur i Vinificaie (tehnologii).

  www.hungexpo.hu(Continuare in pagina 12-a)

  Expoziii i trguri n strintate

 • 12(Continuare de la pagina 11)

  Food FairMuntenegru, Budva, 1214 aprilie

  Tematica: produse de carne, pete, legume, fructe, ciuperci proaspete, la conserv i uscate, produse din cereale, paste finoase, condimente, ape minerale, sucuri de fructe, bere, vinuri, buturi alcoolice, ceai, cafea, lapte, produse lactate, brnzeturi, produse de gelaterie, dulciuri, produse de cofetrie i panificaie, fructe cu coaj, semine, miere, conservani, stabili-zatori, ageni de ngroare, enzime, colorani.

  www.jadranskisajam.co.me................................................................................................................................

  GARDENER Slovacia, Trenn, 811 aprilie

  Expoziie de horticultur, apicultur i vntoare.www.expocenter.sk

  ................................................................................................................................

  GARDENIASlovacia, Nitra, 1619 aprilie

  Expoziie de horticultur, bonsai i flori.www.agrokomplex.sk

  ................................................................................................................................

  Zilele Agricultorilor i Cresctorilor deAnimale din Cmpia Ungar

  Ungaria, Hdmezvsrhely, 2426 aprilie

  Locaia: drumul principal 47, km 195.Expoziia a devenit una din cele mai importante ntlniri ale agricultorilor din Ungaria. Se prezint cele opt sectoare ale creterii animalelor: cresc-torii de cai, bovine, porcine, ovine, capre, psri de curte i iepuri, pescuit, vntoare, ct i cei mai importani reprezentani ai sectorului creterii animalelor i cultivrii plantelor legate de acest domeniu.

  www.allattenyesztesinapok.hu................................................................................................................................

  Trgul de Agricultur din Novi SadSerbia, Novi Sad, 915 mai

  Tematica: cultivarea plantelor, semine, protecia plantelor; tehnologii, maini, utilaje, echipamente pentru agricultur; creterea animalelor, teh-nologii, echipamente; furajare; produse alimentare, condimente, aditivi, buturi spirtoase i rcoritoare; maini, utilaje i echipamente pentru industria alimentar; tehnica ambalrii; silvicultur.

  www.sajam.net

  FARMER-EXPO i HORTICOUngaria, Debrecen, 1821 august

  Locaia: terenul Centrului de tiine Agricole din cadrul Universitii Debrecen, calea Bszrmnyi nr. 138.Se prezint productorii de maini i utilaje agricole, productorii i retai-lerii de semine, se pot cunoate cele mai noi tehnologii pentru protecia plantelor, dar programul include i trecerea n revist n faa publicului a animalelor, prezentarea raselor i consultan.HORTICO expoziie de legume-fructe i horticultur.

  www.farmerexpo.hu................................................................................................................................

  AGROKOMPLEX + FARM ANIMALSSlovacia, Nitra, 2023 august

  Expoziie internaional de agricultur i industria alimentar.Tematica: maini, utilaje i echipamente agricole, piese de schimb; maini, utilaje i echipamente pentru industria alimentar; produse ali-mentare.

  www.agrokomplex.sk................................................................................................................................

  Zilele internaionale ale Fermierilor la Bbololna

  Ungaria, Bbolna, septembrie

  Locaia: Bbolna, ferma MnesbirtokTematica: maini, utilaje i echipamente agricole, piese de schimb; apara-te i echipamente de msur, echipamente i sisteme de informatic; autovehicule, mijloace de transport; creterea animalelor i echipamente-le acesteia, obiective, echipamente destinate creterii animalelor, silvicul-tur i vntoare; echipamente, instalaii pentru grdini ornamentale i de zarzavaturi; semine, semine de flori i alte materiale de nmulire; sigu-ran alimentar; produse chimice.

  www.babolnaigazdanapok.hu................................................................................................................................

  ITF-AgrofoodMacedonia, Skopje, 1518 septembrie

  Tematica: produse alimentare; produse apicole; cafea, ceai, vinuri, bere, buturi spirtoase; materii de baz, materii prime; maini i utilaje agricole; maini de ambalat; expoziie de animale vii.

  www.eragrupa.mk

  PRODUCTOR ---AGROCONNECT---> FERMIER

  Ne conecteaz agricultura!

  PROIECTE FONDURI

  EUROPENE

  ACHIZIII INTRA-

  COMUNITARE

  MAINI i UTILAJE

  AGRICOLE

  5700 Gyula, Csabai u. 9, Magyarorszg - Ungaria Tel: +40 742 067 693; +36 202 791 190 e-mail: [email protected]

  http://isuu.com/puntea

 • 13

  Ateptm cumprtorii din Romnia la pepiniera noastr de 15 hectare!

  ofert bogat de plante venic verzi, arbuti, arbori ornamentali, n cantiti mici i mari deopotriv peste 70 de soiuri de plante preuri de producie, avantajoase

  Vizitai galeria noastr de imagini: www.pogacsasdiszfaiskola.hu/galeria

  Pepiniera Pogcss H-9751 Vp, Vast utca 25

  Tel.: +36/30/240-67-13 Pogcss LszlTel.: +36/30/367-55-04 Pogcss Eszter

  E-mail: [email protected]

  Comer cu amnuntul i en gros pentru tehnica irigaiei

  Vindem sisteme de irigaii

  Tel.: +36/20/411-6895 Comunicare n limba romn!

  Ateptm interesul dvs. pe adresa: [email protected]

  www.fenykert.eu

  Executm proiectarea, execuia tehnicii de irigaie a grdinilor pentru persoane particulare, rme, instituii!

  Tel.: +36/30/[email protected] www.szeles2000.uw.hu

  Pepiniera noastr produce tufe ornamentale la container, material de nmulire plante cu fructe tip bac i rsaduri de cpuni!Ateptm viitorii cumprtori din Romnia cu o palet bogat de produse!

  JNOS LABOSH-5661 jkgys, Pet u. 58/4

  Tel.: +36/30/[email protected] www.faiskola.kigyos.net

  Plant-Coop Kft.Tel.: +36/30/940-0182 +36/30/231-8312E-mail: [email protected]: www.plantcoop.hu

  Pepiniera de pomi fructiferi a lui Jnos Labosi a societii Plant-Coop Srl. din localitatea

  jkgyos produce altoi de calitate excelent,frvirui, nouti de soiuri, puiei din smburi

  (viin turcesc, myrobalan, zarzr, cire) i portaltoi (M9, MM106, gutui).Ateptm interesul ntreprinderilor, plantatorilor i al garden centerelor.

  webaruhaz.habi.hu

  Cutm parteneri dealeri n Romnia pentru vnzarea pieselor pentru maini i utilaje agricole!

  Piese pentru MTZ, T-25 i utilaje

  de lucru.Magazinele noastre de specialitate:

  H-4400 Nyregyhza, Tulipn u. 9.Tel.: +36/42/726-046 Fax: +36/42/999-454

  H-6800 Hdmezvsrhely, Sznt K. J. u. 178.Tel./Fax: +36/62/238-410

  H-5600 Bkscsaba, Szarvasi u. 47.Tel./Fax. +36/66/430-894

  H-5900 Oroshza, Csorvri u. 54.Tel./Fax: +36/68/412-301

  H-4100 Berettyjfalu, Kossuth u. 96.Tel.: +3654/951-626 Fax: +3654/951-627

  , Sznt K. J. u. 178.

  Tel.: +3654/951-626 Fax: +3654/951-627

  n 2013, sectorul horticol a dat 16 procente din producia agricol a Ungariei, iar n cadrul cultivrii plantelor a dat 27 de procente din producie a anunat secreta-r u l d e s t a t a l M i n i s t e r u l u i Agriculturii. Zsolt Feldman a ar-tat c anul trecut valoarea pro-d u c i e i s e c t o r u l u i h o r t i c o l maghiar a fost de 366 miliarde de forini, ceea ce reprezint o cre-tere de 27 de procente fa de anul 2010. Anul trecut, valoarea produciei agricole totale a atins 2313 mi l ia rde de for in i . n Ungaria, anul trecut 4,7 procente din pmnturi au fost folosite n scop horticol.

  Horticultura, un sector de succes

  Oferim servicii de reprezentare a firmelor cu filiale n Ungaria, servicii de contabilitate.

  Oferim pentu nchiriere spaii pentru depozitare i birou n Budapesta i n provincie.

  Contact: dr. Guszter GzaE-mail: [email protected]

  Comunicarea n limba maghiar, romn i englez nu reprezint problem.

  ncrctoare mobile de vagoanen diferite variante constructive.

  Remorci i utilaje de mprtiat gunoide grajd FARMTECH

  AGI Kft. H-7100 Szekszrd, Rkczi u. 154.+36/74/410-129 +36/30/226-2555

  [email protected] www.agio.hu www.farmtech.hu

 • 14

  sistemul de impozitare din Romnia i actualitile privind constituirea de firme; Andrs Gyrgy der, preedintele Camerei de Comer i Industrie Covasna a prezentat oportunitile din judeul reprezentat. Dup prnz a avut loc ntlnirea oamenilor de afaceri, unde antrepre-norii i reprezentanii de instituii au fcut schimb de informaii, au pus bazele sau i-au dezvoltat relaiile de viitor. Obiectivul principal al acestui eveniment, i anume cultivarea i nt-rirea relaiilor economice existente ntre cele dou ri, asigurarea posibili-

  tii pentru oamenii de afaceri de a se cunoate reciproc, de a ncheia acorduri a fost realizat cu succes.

  Fotografii: Cronica

  Secia maghiaro-romn a Camerei Ungare de Comer i Industrie, Camera de Comer i Industrie a Judeului Bks i Casa Comercial Naional Maghiar au organizat Conferina de comer exterior i ntlnirea de afaceri maghiaro-romn. La eveniment au partici-pat oameni de afaceri, instituii, bnci din Ungaria i Romnia i instituiile care coordoneaz siste-mul de finanare transfrontalier. Moderatorul ntlnirii a fost domnul dr. Orosz Tivadar, pree-

  dintele Seciei maghiaro-romne a Camerei Ungare de Comer i Industrie, care i-a salutat pe oamenii de afaceri i reprezentanii instituii-lor participante, pe lectorii invitai ai conferinei. Tams Hdsgi, preedintele Camerei de Comer i Industrie a Judeului Bks a subliniat c n acest an munca comun a celor dou ri, a regiunilor nvecinate, menit s dinamizeze economia a devenit i mai strns, mai mult de att, se afl n faza de pregtire i acordul dintre jude-ele Bks i Constana.

  Pter Dunai, secretarul gene-ral al Seciei maghiaro-romne a Camerei Ungare de Comer i Industrie a prezentat activitatea camerei legat de economia exter-n; ambasadorul Romniei la Budapesta, domnul Alexandru Victor Micula a vorbit despre situ-aia relaiilor economice bilaterale i despre proiectele de viitor (citii la pagina 4 interviul pe care l-a acordat revistei noastre); Pter Skapinyez a prezentat proiectele Ca s e i Co m e rc i a l e N a i o n a l e Maghiare viznd aceast regiune i

  strategia de comer exterior a casei comerciale; Csaba Hidvgi, manager de proiect i reprezentant al VTI Nonprofit Srl. a vorbit despre finanrile proiectelor din zona de frontier i despre reursele financiare; Marius Fandly, directorul adjunct al Direciei de Finane Publice Bihor a prezentat

  n mod tradiional, i n noiembrie 2014 a fost organizat la Bkscsaba Conferina de comer exterior i ntlnirea de afaceri maghiaro-romn.

  Stabilirea de relaii de afaceri la Bkscsaba

  D-nul Alexandru Victor Micula

  D-nul Pter Skapinyecz

 • 15

  AUTOEXPOTEHNICA + AUTO EXPOBucureti, 2831 mai

  Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Bucureti, Blvd. Mrti, nr. 6567. Expoziie de componente auto i expoziie auto pe clase de maini. Manifestarea expoziionala se adreseaza producatorilor, distribuitorilor i designerilor dintr-un domeniu deosebit de cuprinzator i intr-o schimba-re permanena ce cuprinde: componente i sisteme auto; piese, echipa-mente electrice i electronice; accesorii, tuning, IT & management, ser-vice-uri, spalatorii auto i alte produse i servicii pentru industria auto.www.autoexpotehnica.ro................................................................................................................................

  TRANSPORT-ARArad, 0507 iunie

  Trg internaional de transporturi profesionale, servicii conexe, accesorii, tuning i salon auto. ................................................................................................................................

  TIB & EEE Bucureti, 1417 octombrie

  Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Bucureti, Blvd. Mrti, nr. 65-67. Trgul Tehnic Internaional Bucureti.n acest an TIB se afl deja la cea de-a 38-a ediie, fiind unul din cele mai nsemnate trguri din Romnia, fiind structurat pe urmtoarele saloane: TOOLTECH (maini-unelte, scule i accesorii), FLUIDTECH (pompe, com-presoare, hidraulic i pneumatic), ELECTROTECH (electric, electronic, automatizri), METALTECH (metalurgie i sudur), energetic, inginerie auto, transport i depozitare, participri colective.Expoziie internaional de energie, electronic, electrotehnic i automa-tizri

  www.tib.ro www.eee-expo.ro

  ZULIEFERMESE + INTECGermania, Leipzig, 2427 februarie

  Una din cele mai importante ntlniri internaionale din Europa Central a specialitilor, unde la fiecare doi ani se ntlnesc furnizorii i administrato-rii de reea ai industriei n amonte i ai produciei de scule, productorii produselor finale i cei care caut parteneri furnizori concrei.Tematica trgului Zuliefermesse n 2015: subansambluri, echipamente, produse semifinite i finite, electronic pentru industria constructoare de vehicule, servicii industriale, alte sectoare industriale (mase plastice, cau-ciuc, industria metalelor, turntorie etc.). Tematica intec: maini-unelte, maini pentru prelucrarea tablei, prelucra-rea suprafeelor, scule, componente, piese, automatizare etc.

  www.zuliefermesse.de www.messe-intec.de................................................................................................................................

  AMPERCehia, Brno, 2427 martie

  Tematica: producie, transmisie, distribuie de energie electric; tehnolo-gii de montare electric; lucrri inteligente de instalaii electrice; mijloace i sisteme de iluminare; sisteme electrice; aparate de msur i control; automatizare; telecomunicaii; tehnica securitii etc.

  www.amper.cz

  Industrie

  Expoziii i trguri n strintate

  TRGURI I EXPOZIII

  Producie de caroserii pentru autovehicule

  Caroserie din aluminiu kit Caroserie Plywood kit Caroserie izolat kit (0 C) Caroserie frigorific kit (-20 C)

  Informaii detaliate:www.europanel.hu www.eurocomercial.hu

  Certificat ATP-FRC

  Ateptm interesul individual i al productorilor

  de caroserii!

  Comer cu amnuntul i en gros de pneuri pentru autoturisme, camioane, maini i utilaje agricole, industriale. Ateptm interesul comercianilor cu amnuntul i al angrositilor,

  putem acorda reduceri personalizate.

  Olh Gumiszerviz Kft.

  www.olahgumi.hu [email protected]+36/30/983-4513

  Cutai-ne, solicitai-ne oferta!Profi tai de mbuntirea cursului la leu i euro!

  Cumprai din Ungaria!

 • 16

  HANNOVER MESSEGermania, Hanovra, 1317 aprilie

  Cea mai important platform tehnologic din lume. Domeniile principa-le ale Trgului de la Hanovra n 2015 sunt: automatizarea industrial, teh-nica angrenrii, tehnologia informaiei (IT), tehnologia energiei i a mediului, industria n amonte pentru sectorul industrial, tehnologii i ser-vicii de producie, cercetarea i dezvoltarea.

  www.hannovermesse.de................................................................................................................................

  Trgul Internaional MostarBosnia i Heregovina, Mostar, 1418 aprilie

  Tematica: industria de construcii; industria lemnului; industria hrtiei; electrotehnic, electronic, tehnica informaiei; industria constructoare de maini; industria auto; industria chimic; industria textil, dezvoltri infrastructurale; industria alimentar; turism.

  www.mostar-fair.com................................................................................................................................

  SDTECGermania, Stuttgart, 2123 aprilie

  Trgul industriei n amonte (prelucrarea metalelor i a maselor plastice).www.suedtec.com

  ................................................................................................................................

  ZILELE INDUSTRIEI +MACH-TECHUngaria, Budapesta, 1215 mai

  Locaia: Centrul Expoziional HUNGEXPO, 1101 Budapesta, calea Albertirsai nr. 10. Trg internaional cu profil industrial. Trgul internaional al tehnologiei construciilor de maini i al tehnicii sudurii.

  www.hungexpo.hu

  Informaii suplimentare:MMG Aut- s Domotechnikai Kft. H-7100 Szekszrd, Palnki t 4.Tel.: +36/74/528-220 Fax: +36/74/528-219E-mail: [email protected] Web: www.mmgszek.hu

  Experiena n producie de peste 40 de ani i baza proprie de ingineri dezvoltatori a companiei MMG Aut- s Domotechnikai Srl. reprezint garania faptului c produsele noastre satisfac o mare diversitate de cerine, dar i ateptri personalizate, fi e vorba de piese de schimb sau alte cerine unice destinate montajului OEM.

  Boilere i cazane, sobe, cuptoare, vase automate pentru conservare alimente: sunt doar cteva exemple din acea palet bogat a domeniilor de utilizare unde aparatele MMG i-au dovedit deja competena.

  Familiile noastre de produse: Regulatoare i limitatoare de siguran cu 1, 2, 3 i 4 poli; termostate combinate; termostate capsulate; termostate de eav; termostate de camer; nlocuitori termostate de imersie; teletermometre; senzori termici - ventil de gaz; tratament termic; piese pentru industria auto

  Trg Economic Internaional i RegionalSerbia, Subotica, 0306 iunie

  Tematica: bunuri de consum, produse meteugreti; industria textil; industria de construcii i a materialelor de construcii; industria lemnului; industria mobilei; tehnica rcirii i a nclzirii; echipamente casnice.................................................................................................................................

  AQUASlovacia, Trenn, 1012 iunie

  Tematica: gospodrirea apei, energia hidroelectric, protecia mediului, utilizarea resurselor energetice.

  www.expocenter.sk................................................................................................................................

  ZEPS Bosnia i Heregovina, Zenica, 610 octombrie

  Tematica: bunuri de larg consum; industria de construcii; industria con-structoare de maini; industria lemnului i a mobilei; agricultur i indus-trie alimentar; industria ambalajelor; electricitate, electronic, telecomu-nicaii, IT.

  www.zeps.com................................................................................................................................

  TEHNOMAMacedonia, Skopje, 1317 octombrie

  Tematica: industria metalurgic, prelucrarea metalelor i mainile aferen-te acesteia; electronic, electrotehnic; industria chimic, petrochimie; industria de construcii, tehnica izolaiei; energetic, energii alternative; automatizri; tehnica sudrii; tehnica siguranei.

  www.eragrupa.mk

 • 17

  CASE DE MARCAT, TEHNIC PENTRU STAII DE BENZIN

  Eutron Hungria Kft. H-1476 Pzmnd, Dek F. u. 1.E-mail: [email protected] Web: www.eutron.hu

  Activitatea noastr principal: vindem i asigu-rm service-ul pentru case de marcat, sisteme cu cas de marcat-cod de bare i case de mar-cat pentru staii de benzin. producie de interfee pentru comanda sta-

  iilor de benzin i a staiei de alimentare cu carburant,

  dezvoltare i producie de alte comenzi in-dustriale (sisteme de acces, comenzi prin grile, automate de alimentare cu carburant).

  Automatele de alimentare cu carburant Petro-Matic, de dezvoltare proprie, sunt folosite i la 10 puncte de lucru ale Wberers-Szemerey SA. i la 4 puncte de lucru ale FKF SA.

  Acoperirea suprafeelor la piesele de schimb pentru industria auto!

  Materii prime de calitate, termen scurt! zincare (zinc galvanic) fosfatare pe baz de er, zinc, mangan sablare vopsire cu pulberi vopsire n sistem KTL acoperiri speciale: Chemosil, Gleitmo, Megum la cerere avem soluii pentru toate tehnologiile de acoperire

  Kk Kmiai Fmfellet-kezel Kft.H-3950 Srospatak, Dorki t 1.

  Tel.: +36/47/312-507 +36/47/[email protected] www.kekkemiaikft.hu

  Certi care ISO 9001 i ISO 14001.

  Cutai-ne cu ncredere!

  Matulay Innovations Kft. H-9200 Mosonmagyarvr, Hansg u. 12. Tel.: +36/30/[email protected] www.matulay.com

  Proiectare mecanic, tehnica msurrii n 3D, scanare 3D.

  Servicii de inginerie eciente.

  CONTIREGMrnkiroda Kft.

  Tel.: +36/24/516-340 Fax: +36/24/[email protected] www.contireg.hu

  Automatizare, dotare cu aparatur Programarea comenzilor PLC Analize, diagnosticare termograc cu camera de luat vederi n infra Tehnica ventilaiei i tehnica nclzirii Instalaii pentru corturi pneumatice, iluminarea acestora Comanda tehnologiilor de biogaz Reprezentana produselor Jetter (PLC-uri, servo-uri, HMI)

  UNIQUE 2 Trade Kft. Calitate, fiabilitate, performan!Comercializm maini i echipamente periferice speciale pentru

  construcii i industria maselor plastice!

  Brandurile oferite:

  Informaii suplimentare:H-1038 Budapest, Csermk Antal u. 23/aTel.: +36/30/377-7107 [email protected] www.u2t.hu

  TRAKIS NAGYKRS Kft.H-2750 Nagykrs, Kossuth L. u. 79.Tel.: +36/53/350-488 Fax: +36/53/[email protected] www.trakis.hu

  Firma noastr cu o experien profesional de mai multe decenii, cu capital 100% maghiar execut n sistem lohn:

  Producie de aparate de sudur Producie de transformatoare Prelucrarea metalelor, tiere de tabl

  Fluire Vopsire cu pulberi n

  cmp electrostatic

  CEL MAI FLEXIBIL PARTENER!

  PRODUCIE DE ARCURIPRODUCIE DE ARCURI

  Spiralter Kft. H-2095 Pilissznt, Petfi S. u. 18.+36/26/349-530 +36/20/2047-567 +36/20/9569-945+36/26/349-608 [email protected] www.spiralter.huwww.spiralter.hu

  Arcuri de traciune, Articole din metal

  de producie n mas, Arcuri lamelare, Arcuri profilate, Arcuri de torsiune, Arcuri pentru

  agricultur, Arcuri de presiune, tifturi de siguran

 • 18

  Sisteme de comand a proceselor industriale de la HM-TECH Srl.!

  Proiectarea, fabricarea i montajul mainilor monoscop personalizate.

  Automatizare electric pentru NC, CNC, PLC i robotic.

  Dezvoltarea softurilor de automatizare prsonalizate.

  Fii i Dvs.partenerul

  nostru!

  realitatea programat

  Desfacem, producem, reparm: Pompe de vid cu inel lichid

  Pompe elicoidale excentrice Garnituri de etanare cu

  inel de alunecare Pompe centrifugale

  Pompe autoamor-

  sante

  [email protected]: +36/1/424-6040Fax: +36/1/227-0897H-1222 Budapest,Nagyttnyi t 96/AN: 472443E: 190150

  Turntoria SallaiH-3336 Btor, Hegyalja u. 6. Tel./Fax:+36/36/[email protected] www.sallaiontode.hu

  Turntoria noastr de precizie din Ungaria de Nord execut: Turnare de precizie de

  la 0,001kg la 10kg Formare hot box Producie de scule Executm i comenzi de numr

  mic de piese.

  Termene scurte, piese de calitate de la Turntoria Sallai!

  Scule de decupare-ndoire tabl i de injectare mase plastice, Piese de tabl i mase plastice unicat, Lucrri de achiere prin electroeroziune cu fir i electrod masiv, Produse microturnate i producie de bijuterii

  KSZER S SZERSZM

  ISO 9001Registered

  QualityManagement

  Fermy2000 Kft.H-6724 Szeged, Boros Jzsef u. 30.

  Tel./Fax: +36/62/310-440+36/30/337-8889

  www.fermy.hu

  Cerei-ne oferta de pre personalizat: [email protected]

  Ofert bogat de transportoare stabile pentru agricultur i industria alimentar:

  familia elevatoarelor cu cupe, la nlimea cerut de client transportoare-melc i transportoare cu lan transportoare cu lan cu palete robinete (manuale, cu acionare electric, respectiv pneumatic, conform cerinelor) schimbtoare rotative 310 tipuri (variant manual, respectiv electric)

  VASHALOM Bt.H-5630 Bks, Tncsics M. u. 5. Tel./Fax: +36/66/415-771 Mobil: +36/20/9590-108

  [email protected] www.vashalom.hu

  DIRECT DE LA PRODUCTOR

  Pentru alte produse v rugm s vizitai magazinul nostru online: www.monelly.hu/shop Sau solicitai-ne oferta de pre personalizat: [email protected] Tel./Fax: +36/53/353-729

  Dezinfectani pentru mini (cu alcool i cu alte substane active)

  Dezinfectani pentru suprafee (cu alcool i cu alte sub-stane active cu efect rapid)

  Dezinfectani pentru instrumente Detergeni-dezinfectani pentru instrumente (i pentru

  endoscoape) Detergeni pentru instrumente (cu efect de dizolvare a

  sngelui) Spun lichid antialergic pentru piele sensibil

  Spun lichid pentru uz zilnic Crem de mini regenerativ

  Din oferta noastr: MOLLYSEPT dezinfectant lichid pentru mini DEZINSTRUM dezinfectant pentru suprafee DOKLIN detergent pentru instrumente LYSEPT dezinfectant cu alcool pentru mini i piele,

  lipsit de colorani i parfum

  Produse pentru curare i dezinfectare de calitate excelent, cu un spectru larg antimicrobian (efect bactericid, fungicid, virucid, HIV, HBV, MRSA, Clostri-dium diffi cile), folosite n special n domeniul sntii, direct de la productor!

  Informaii: +36/48/512-340E-mail: [email protected]

  Informaii: +36/48/512-340E-mail: [email protected]

  Cutm frezor CNC (Heidenhain, Siemens) i operator main de tiat cu laser CNC experimentat pentru munc n Germania. Cazare la faa locului, salar negociat.

  Tot aici: DE VNZARE autoutilitar Renault (masa total 7,5 tone). 12 ani, cu 245.000 km rulai, n stare bun. Pre orientativ: 7500

  Livrm tehnologie complet, de la cabina de vopsire pn la cuptorul de polimerizare, automatizat n funcie de cerine.

  Asigurm i servicii de vopsirie cu instalaiile noastre proprii la sediul beneficiarului!

  Fabricm instalaii industriale de vopsire n cmp electrostatic pe bazde proiecte personalizate.

  Avem referine de export n Germania!

  Electroset Kkt.H-5600 Bkscsaba, Gyr u.14Tel.: +36/30/945-9347 [email protected]

  Asigurm service complet i 2 ani de garanie pentru toate produsele noastre!

  www.puntea.net

 • 19

  ELO SYSSlovacia, Trenn, 1417 octombrie

  Tematica: electronic, tehnica iluminrii, energetic, telecomunicaii.www.expocenter.sk

  ................................................................................................................................

  B2B EXPOChisinau, 30 septembrie 04 octombrie

  Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1. Expoziie-forum internaional specializat de produse i servicii pentru afaceri.

  http://ro.moldexpo.md/

  Specialiti maghiari au proiectat mai multe aparate de msur pentru sonda spaial, dar i cal-culatorul central de comand i de colectare de date al robotului aterizor Philae. Echipamentul de 100 de kilograme a cobort cu succes dup trei ncercri pe cometa Csurjumov-Geraszimenko i a nceput colec-tarea i trnasmiterea de date. n prezent st doar pe dou picioare, ntr-un loc deloc ideal pentru prelevarea preconizat de mostre, n plus n umbr. Rolul specialitilor maghiari este un succes serios n cadrul proiectul care a implicat 9 ri, cu un buget de 1,4 miliarde de euro, deoarece deocamdat Ungaria nu este membr a forului care supravegheaz acest program, Agenia Spaial European (ESA). Programul Rosetta este cel mai impor-tant rezultat din ultimii ani al cercetrii spaiului.

  Din oferta Apagyi Tradeimpex Srl.: armturi pentru obturarea evilor, mecanisme de acionare electrice

  i pneumatice (HABONIM, BERNARD),

  ventile de siguran (SEETRU)

  Cerei ofert mai detaliat:

  Grupul Diehl din Germania i extinde uzina productoare de piese pentru avioane din Nyrbtor prin construirea unei noi hale de producie. DiehlAircabin Hungary Srl. a cumprat un teren de dou hectare n parcul industrial local i pn la finele anului 2015 va con-strui o hal de producie de 5.400 metri ptrai. Ca rezultat al investi-iei, firma va crete efectivul actual al angajailor uzinei din regiunea Nyrsg la peste dublu.

  Diehl

  Rolul specialitilor maghiari

  Germania deja n acest an poate s aduc legi mai severe cu privire la angajare i asisten social n cazul imigranilor sosii din celelalte ri membre ale Comunitii. Printre propuneri, cea mai important stabi-lete c cetenii Uniunii Europene care se mut aici pentru a cuta de lucru, pot rmne cel mult o jumtate de an. Cei care n decurs de ase luni nu reuesc s gseasc de lucru, i din acest motiv ar trebui s ape-leze la ajutor social finanat din bani publici, vor trebui s prseasc ara. Autoritile i-ar expulza din ar i pe acei imigrani sosii din ri-le Comunitii care au obinut prin mijloace ilegale drept de edere n Germania sau drept pentru ajutor social.

  Legile pot deveni mai severe

 • 20

  Industria de construcii

  TRGURI I EXPOZIII

  MOLDCONSTRUCTChisinau, 18 21 martie

  Locul: Centrul International de Expozitii MOLDEXPOS.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziie internaional specializat de tehnologii, echipamente, scule i materiale pentru construcii.

  http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

  MOLDENERGYChisinau, 18 21 martie

  Locul: Centrul International de Expozitii MOLDEXPOS.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziie internaional specializat de tehnologii de conservare a energi-ei, instalaii termice i de alimentare cu gaze, echipamente de condiiona-re a aerului.

  http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

  CONFORT CONSTRUCT & INSTAL Arad, 1922 martie

  Expoziia materialelor i tehnologiilor industriei de construcii Locul: Centrul Expoziional Expo Arad Internaional, Calea Aurel Vlaicu FNLa cea mai important expoziie de specialitate i avnd cel mai nalt nivel

  profesional n rndul expoziiilor organizate n regiunea de vest a Romniei, n afara firmelor cu sediul n Romnia, expozanii din Ungaria (i alte ri) au o prezen important an de an. Categorii de produse expuse: tehnologii i materiale de construcii, decoraiuni interioare, tehnologii, echipamente i materiale pentru insta-laii de nclzire, balustrade, scri, materiale izolatoare, construcii metali-ce, pori, ui i ferestre, tehnica nclzirii i a climatizrii, electricitate pen-tru construcii, instalaii, armturi i obiecte sanitare etc.

  www.expoarad.ro................................................................................................................................

  CONSTRUCT EXPO & AMBIENT EXPO

  & ROMTHERMBucureti, 2629 martie

  Expoziie internaional a industriei de construcii (tehnologii, echipa-mente, utilaje)Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Bucureti, Blvd. Mrti, nr. 6567Construct Expo este cea mai mare expoziie a industriei de construcii n Romnia. Tematica: maini legate de marile investiii, hoteluri, spitale, dru-muri, ci ferate, aeropoarte, diguri, echipamente, maini, unelte, materiale de construcii, servicii, tehnologii, proiectare, execuie, tehnica rcirii i a nclzirii. Prelucrarea metalelor, materiale de construcii, maini, unelte pentru construcii, piese, accesorii.Unelte, materiale de construcii, servicii, construcii interioare, proiectare, execuie legate de construcia locuinelor, a parcurilor rezideniale, echi-pamente, produse ale industriei sticlei, industria vopselelor.

  www.constructexpo.ro www.ambient-expo.ro www.romtherm.ro

  Aclszerkezet Gyrt s pt Kft.Mondik Laszlo +40-720-060-167

  [email protected] www.ambrusacel.hu

  Proiectare, execuie, antrepriz general silozuri de depozitare,

  grajduri, cldiri de producie

  H-2300 Rckeve, Kossuth L. u. [email protected] [email protected]

  Tel./Fax: +36/24/485-827Mob.: +36/30/940-7495 +36/30/982-6541

  Tel./Fax: +36/24/463-586Mob.: +36/30/982-6541 +36/30/940-7495

  Lucrri speciale de geniu: construcie de perete de palplane

  de oel construcie de perete de palplane

  tip Larssen vnzare de palplane tip Larssen

  vnzare de palplane tip Larssen nchiriere de palplane tip Larssen montajul palplanelor tip Larssen baterea pilonilor - evi de oel,

  piloni de beton armat etc.

  Pentru informaii suplimentare despre activitatea noastr vizitai site-ul www.havariakft.hu sau www.larssen.hu!

  Centru: H-2085 Pilisvrsvr, Bcsi t 20/a Tel.: +36/26/330-341 Fax.: +36/26/330-249 [email protected]

  H-6720 Szeged, calea Kossuth Lajos 72.Tel.: +36/62/452-687Mobil: +36/70/[email protected]

  Mobil de buctrie, mobilier de baie, produse Corian

  Alturi de persoane particulare ateptm i

  interesul retailerilor, al studiourilor de amenajri

  interioare!

 • 21

  CONSTRUCT HOMEChisinau, 16 20 septembrie

  Locul: Centrul International de Expozitii MOLDEXPOS.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziie internaional specializat de proiecte arhitecturale, solutii de design, materiale de constructii, tehnologii i echipamente pentru o cas modern.

  http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

  FURNITUREChisinau, 16 20 septembrie

  Locul: Centrul International de Expozitii MOLDEXPOS.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziie internaional specializat de mobil, utilaje, scule, materiale i accesorii pentru fabricarea mobilei.

  http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

  BIFE-SIMBucureti, 1923 septembrie

  Expoziie internaional a industriei lemnului i a mobilei Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Bucureti, Blvd. Mrti, nr. 6567 Tematica: mobil de interior i de exterior, decoraii interioare i de exte-rior, case de lemn, saune, materiale de baz i auxiliare pentru industria lemnului, maini i echipamente pentru gospodrirea pdurilor i prelu-crarea lemnului.

  www.bife-sim.ro

  AQUATHERM Slovacia, Nitra, 1114 februarie

  Tematica: tehnica rcirii, nclzirii i ventilaiei, tehnica msurrii, tehno-logia de reglare, tehnologii medicale i de protecia mediului.

  www.agrokomplex.sk................................................................................................................................

  Build and Construct Macedonia, Skopje, 37 martie

  Tematica: materiale de construcii; instalaii pentru construcii; tehnica izolaiei i umbririi; maini, utilaje, echipamente, softuri pentru proiectare.

  www.eragrupa.mk................................................................................................................................

  GRAMES & DEMI Bosnia i Heregovina, Banja Luka, 1721 martie

  Tematica: investiii; echipamente, scule, aparate, materii prime pentru industria de construcii, tehnica izolaiei, tehnica iluminrii.

  www.banjalukafair.com................................................................................................................................

  CONSTRUMAUngaria, Budapesta, 1519 aprilie

  Locaia: Centrul Expoziional HUNGEXPO, Budapesta, calea Albertirsai nr. 10.Tematica: industria de construcii, materiale de construcii, ui i ferestre, pori, tehnica umbririi; industria sticlei; montare acoperi, tinichigerie; hidroizolaii, termoizolaii, izolaii sonore; construcii de faade; arhitectu-r peisagistic, amenajri peisagistice.Evenimente conexe: RENEO: energie regenerabil, energie alternativ; instalaii pentru con-strucii, tehnica nclzirii, rcirii, ventilaiei; automatizarea cldirilor, cldiri inteligente.HUNGAROTHERM: Trgul internaional al tehnicii de nclzire, ventilaie, climatizare i sanitare.

  Dac v dorii mai multVizitau-ne magazinele de prezentare:

  Pentru cazane TOTYA, varianta de baz idezvoltat, de la 20 kW pn la 120 kW.

  Bau-Ferr 2000 Kft.H-2366 Kakucs, F u. 226. Tel.: +36/29/370-032+36/20/944-2587 Fax: +36/29/[email protected] www.bauferr2000.ws

  Comer, cairare, service de aparate pentru construcii i geodeice! Nivele otice i digitale

  Teodolite otice i digitale Laseri rotativi, laseri de conducte, laseri cu linii taii de msur, P-uri geodezice, telemetre cu laser etc.

  Reparaii n termen

  scurt, cu garanie

  i eperien de 20 de ani!

  GEOSET KFT. H-7622 Pcs, Difa u. 3.Pentru oferta noatr areat uneaoatr iitai pagina web: Contact: www.geoset.hu [email protected] Tel.: +36/72/ 513-955 Mobil: +36/30/530-3079

  Reparaii n termen de chiar 1 i!

  Sisteme complete i elemente ale sistemului de ventilaie industrial de la Ventifilt SA.!Sisteme complete i elemente ale sistemului de ventilaie industrial de la Ventifilt SA.!

  ventilatoare, filtre, separatoare, dozatoare alte elemente de ventilaie industrial structuri de oel unicat

  Cerere de ofert: [email protected] www.ventifilt.hu

  Munc n sistem lohn i satisfacerea cerinelor personalizate! Un partener, posibiliti infinite!

  OTTHONDesign: trenduri n design-ul maghiar i internaional; amena-jri interioare la cel mai nalt nivel: mobilier, baie, tehnologia buctriei.

  www.hungexpo.hu................................................................................................................................

  SEEBBESerbia, Belgrad, 1519 aprilie

  Tematica: tehnologii n industria construciilor, tehnica izolaiei, protecia mpotriva coroziunii; tehnica rcirii, nclzirii, ventilaiei; materiale de baz, scule, maini i echipamente pentru industria de construcii.

  http://seebbe.com/

  Expoziii i trguri n strintate

 • 22

  DOMEXPO i Solaris Slovacia, Nitra, 2427 aprilie

  Tematica: materiale, maini i tehnologii pentru construcii; amenajri interioare; elemente solare i echipamente, instalaii pentru tehnologia solar.

  www.agrokomplex.sk................................................................................................................................

  Civil EngineeringMuntenegru, Budva, 2327 septembrie

  Tematica: materiale de construcii; maini pentru industria de construcii; soluii de arhitectur interioar; echipamente electrice, de msur, de reglare, sisteme de ventilaie.

  http://www.jadranskisajam.co.me

  Potrivit proiectelor, reconstrucia cldirii de 15 mii metri ptrai, aflat n inima Budapestei, n piaa Ferenciek se va termina la mijlocul anului 2017. Proprietarul Mellow Mood Group n prezent are 14 hote-luri de diferite categorii n capitala ungar, oferta lor se ntinde de la categoria lux pn la hosteluri pre-tenioase. n Pasajul Paris, unic dato-rit decoraiilor sale cu ceramic de Zsolnay, declarat monument istoric, n afar de hotel, vor fi amenajate i restaurante i magazine. n Buda-pesta tot mai multe cldiri neglijate sunt transformate n hoteluri pre-tenioase.

  Hotel de lux n locul Pasajului

  Paris

  n primul trimestru al anului 2014, n Ungaria au fost vndute 22 de mii de locuine deja locuite, acest numr depind cu 22 de procente datele nregistrate anul trecut. Din rndul acestora, 31 de procente au fost vndute n Budapesta, iar 23 de procente n municipiile reedin- de jude. Pe piaa locuinelor noi numrul vnzrilor scade pe mai departe, au fost cumprate numai 600 de locuine noi. Preul mediu al l o c u i n e l o r d e j a l o c u i t e n Budapesta este de 13,3 milioane de forini, n reedinele de judee 9 milioane, n orae 8,4, iar n comu-ne 5,4 milioane.

  Piaa imobilelor

  rezideniale este dinamic

 • 23

  Interviu cu Adrian S. NEGRAU, directorul general al Camerei de Comer, Industrie i Agricultur a judeului Arad Domnule Director, ce strategie ai abor-dat n 2014 pentru evenimentele organizate la EXPO Arad, fa de anul 2013? n iunie 2013, cnd am preluat conducerea Camerei de Comer, Industrie i Agricultur a judeului Arad am stabilit o strategie clar n tot ceea ce implic activitatea Cameral din Arad. n ceea ce privete partea de expoziii, am identifi-cat nevoia clar de inovare. Chiar dac evenimen-tele cu caracter internaional organizate la EXPO Arad s-au consacrat ca fiind manifestri cu tradiie pentru Romnia, dar i pentru Europa, ntr-un cadru economic n continu micare, meninerea acestora la forma de atunci nu era o strategie eficient pentru CCIA Arad. Astfel, am analizat fiecare bran economic care era vizat la evenimentele CCIA Arad i am luat hotrrea de a aduce modificri i completri domeniilor vizate i cunoscute pn atunci de mediul econo-mic din euroregiune. Pe de alt parte, ne-am axat foarte mult pe partea de educaie, sprijinind agenii economici s participe la conferine i seminarii care s le aduc plus-valoare activitii. Fiecare sector economic a fost susinut i prin organizarea ntlnirilor B2B care au avut un real succes pe parcursul anului 2014. Cum evaluai evenimentele anului 2014? Evenimentele de pe parcursul anului 2014 au fost o confirmare a bunei strategii aplicate. Inovarea evenimentelor cu tradiie a fost privit cu scepticism de ctre prile implicate, ns s-a dovedit benefic. Am reuit s relansm expoziii care abordau sectoare economice fragile i pen-tru care continuitatea era puin probabil. Nevoia de susinere a educaiei a dat natere unui eveni-ment de mare amploare: EDU2JOB. Partea de educaie i partea economic au fost intersectate ntr-o manifestare internaional, la care au parti-cipat decideni importani la nivel naional. Viziunea spre relansare a expoziiilor a fost bine primit i de publicul larg, care a apreciat eveni-mentele organizate, lucru dovedit de rezultatul celui mai mare numr de vizitatori din istoria eve-nimentelor cu tradiie, nregistrat pe parcursul anului n curs. Ce planuri avei pentru anul 2015?

  Nevoile mediului de afaceri n prim-plan

  n 2015 voi propune mediului de afaceri euroregional o alt

  abordare.

  n principal, satisfacerea nevoilor mediului de afaceri i susinerea dezvoltrii fiecrui agent economic n parte este misiunea Camerei de Comer, Industrie i Agricultur a jude-ului Arad. Avem n lucru mai multe evenimente care vizeaz cu prioritate i alte brane econo-mice care nu au fost luate n discuie pn acum, iar unele dintre acestea nu sunt vizate nici la nivel naional. n 2015 voi pro-pune mediului de afaceri eurore-gional o alt abordare.

  D-na Andrea Kranowszky Nagy (director, departamentul relaii externe al CCIA Arad) i d-nul Adrian S. Negrau (director, CCIA Arad)

  D-nul Gheorge Seculici (preedinte, CCIA Arad) i d-nul Adrian S. Negrau (director, CCIA Arad)

 • Serviciul nostru gratuit de furnizare informaii de afaceri

  Dragi Cititori,

  V anunm cu bucurie vestea cea mare:

  PUNTEA poate citit deja i online!Putei citi i descrca toate numerele din anul 2013 ale

  celui mai popular magazin axat pe tiri economice i identicare

  de parteneri de afaceri, de pe urmtorul link:

  www.issuu.com/punteaMerit s accesai i n 2014 website-ul nostru actualizat n continuu, vei avea la dispoziie

  numerele noastre actuale i sub aceast form!

  Dac preferai n continuare ediia tiprit, trimitei-ne adresa dvs. potal

  i PUNTEA va sosi direct la dvs.

  Abonai-v la serviciul nostru

  gratuit de furnizare informaii

  de afaceri pentru a primul care a de

  cele mai importante expoziii,

  trguri, evenimente de afaceri,

  rmele care caut parteneri de afaceri n

  Romnia i despre actualitile

  pieei romneti i ungare:

  sau pe

  www.puntea.net

  Deoarece astfel suntei informat la timp

  cu privire la evenimentele de afaceri!

  Putei lua legtura cu acele rme din

  Ungaria care caut parteneri de afaceri

  n Romnia!

  Putei primi informaii despre situaia

  economic, expoziiile i trgurile

  din rile vecine!

  V putei informa despre acele organizaii

  care vin n sprijinul relaiilor bilaterale,

  deci i al exportului sau importului

  rmei dumneavaostr!

  Putei aa cu cine merit s facei afaceri!

  De ce merit s v

  abonai i dumneavoastr?


Recommended