+ All Categories
Home > Documents > Puntea 2015 01

Puntea 2015 01

Date post: 07-Apr-2016
Category:
Upload: feliciter-kft
View: 267 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
 
of 24 /24
Anul XVII. 2015 • 1 spre Ungaria TÂRGURI ŞI EXPOZIŢII
Transcript

Anu

l XVI

I. 2

015

• 1

spre Ungaria

TÂRGURI ŞI EXPOZIŢII

2

spre Ungaria

Membră a grupului de publicaţii PUNTEAApare în RomâniaAnul XVII. Nr. 1.HU ISSN 2064-8138

Portal economic:www.puntea.net http://issuu.com/puntea

Editor:Editura Feliciter Kft.E-mail: [email protected]

Editor responsabil:Dr. Kováts Judit

Redactor şef:Kováts Dénes

Sediu:H-4400 Nyíregyháza,Nyár u. 7., I. em. Telefon: +36/42/506-823 • 500-475Telefon/Fax: +36/42/504-930

TraducătorSámy Edit

Colaborator:Biri Marianna Dankó Zsófia Kotán FruzsinaKotrányi AnitaKováts ViktorPásztor KatalinSzanyi IldikóTeski Szilvia

Parteneri:• Ambasada Republicii Ungare, Biroul Ataşatului Comercial (Bucureşti)• Camera de Comerţ şi Industrie Ungară Secţiunea

Maghiară-Romană• Ministerul Economiei Externe şi al Afacerilor Externe• Casa Comercială Naţională Maghiară

Design/grafică:Talpas Sándor

Tipar:Grafit Nyomda "R" Kft.

Toate drepturile rezervate!Este interzisă reproducereaintegrală sau parţială a publicaţieifără permisiunea în scris a editurei!Editura nu îşi asumă răspundereapentru conţinutul materialelor publicitare!

4Ne-au răspuns ambasadorii

14Stabilirea de relaţii de afaceri la Békéscsaba

10

22Program 2015

MOLDEXPO

23Nevoile mediului de afaceri în prim-plan

Indagra 2014

3

4Ne-au răspuns ambasadorii

14Stabilirea de relaţii de afaceri la Békéscsaba

10

22Program 2015

MOLDEXPO

23Nevoile mediului de afaceri în prim-plan

Indagra 2014

PUNTEA, magazinul economic în limba română al Editurii Feliciter din Ungaria a intrat în cel de-al 17-lea an de apariţie. Suntem mândri că de atâţia ani putem reprezenta o punte între sfera de afaceri din România şi Ungaria, servind cu mij-loacele proprii regăsirea firmelor din România şi Ungaria, fluxul de informaţii, dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale. După cum obişnuim, numărul de la început de an l-am întocmit sub sem-nul târgurilor şi expoziţiilor deoarece aceste evenimente constituie oportu-nităţi deosebite pentru prezentarea activităţii şi produselor firmelor, pune-rea bazei şi dezvoltării relaţiilor de afaceri. Alături de recomandările legate de târguri, acordăm desigur o atenţie deosebită şi situaţiei şi cursului relaţiilor economice bilaterale, abordând aceste aspecte din punctul de vedere al celor două părţi. Excelenţele sale, domnul Alexandru Victor Micula, ambasadorul României în Ungaria şi domnul Botond Zákonyi, ambasadorul Ungariei la Bucureşti ne arată cum văd dânşii cooperarea între cele două ţări. În prea-labil: răspunsurile lor ne confirmă că apreciază în mod pozitiv relaţiile eco-nomice şi comerciale dintre ţările noastre şi privesc cu încredere spre vii-tor. Aşteptând depăşirea a noi şi noi valori record, prognostizează o creş-tere semnificativă a schimburilor comerciale. Nu numai opiniile ambasadorilor, dar şi speranţele actorilor sferei economice, adică ale managerilor de întreprinderi arată că mai sunt posi-bilităţi încă neexploatate, dar şi cerinţe ca economia română şi maghiară să dezvolte o cooperare şi mai strânsă. Nu este întâmplător, şi poate fi apreciat ca un semn pozitiv, că în acest număr al magazinului nostru îşi prezintă oferta peste cincizeci de firme ungare, căutând parteneri în România. Vă încurajez să luaţi legătura cu acele firme care pot deveni par-tenerii dumneavoastră în afaceri. Redacţia PUNTEA va face şi în 2015 tot posibilul pentru a veni în sprijinul fluxului informaţional dintre companiile din cele două ţări, în mod indirect al dezvoltării comerţului bilateral. Fiţi deci cititorul fidel al magazinului nostru, citiţi cu regularitate şi portalul nostru de ştiri www.puntea.net! Vă doresc un an nou fericit, cu succese şi multă sănătate în atingerea scopurilor propuse:

Kováts Dénesredactor şef

Stimate Cititor,

Cău t a ţ i

d e a f a c e r i d i n

p a r t e n e r

U n g a r i a ?

Citiţi !PUNTEA

[email protected]

Dacă doriţi să citiţi regulat magazinul nostru, trimiteţi-ne adresa poştală, şi începând

cu numărul următor vi-l trimitem în mod gratuit:

În luna decembrie, în Ungaria au fost vândute 6100 noi autoturisme, cu 21 de procente mai multe faţă de perioada similară a anului precedent, dar au crescut şi vânzările la nivel anual, cu peste 20 de procente, însemnând un număr de peste 67 de mii de autoturisme - arată datele organizaţiei importatoare de maşini. Sub aspectul numărului, în decembrie cele mai multe maşini vândute au fost Skoda (785), Ford (728) şi Opel (637). 81 de procente din maşinile valorificate pe piaţă au fost achiziţionate de firme, doar fiecare al cincilea cumpărător a fost persoană particulară. Un alt fapt pozitiv, vânzările la autoutilitare au crescut la nivel lunar cu 32 de procen-te, la nivel anual cu 40 de procente. Această ultimă creştere se datorează programului naţional de creditare.

Maşini de firmă

Guvernul maghiar încheie noi acorduri strategice cu şase mari investitori în Ungaria. Cele şase companii sunt: Ibiden Hungary Srl., Le Bélier Hungary SA., BSM Hungary Srl., Nemak Győr Srl., Oracle Hungary Srl. şi Zoltek SA. Acordurile urmează să fie semnate din partea guvernului de către ministrul pentru comerţ exterior şi afaceri externe, respectiv de secretarii de stat ai ministerului.

Acorduri strategice

Anul trecut, producţia mondială de oţel a fost de 1,62 miliarde de tone, depăşind-o cu 2,7 procente pe cea înregistrată cu un an înainte. Potrivit datelor publicate de Worldsteel, producţia de oţel a crescut în 45 de ţări, cel mai mult în Moldova, cu 95 de procente. Pe locul al doi-lea se situează Ungaria, cu o creştere a producţiei de 34 de procente. Scăderea producţiei a fost înregistrată în ţările Comunităţii Ţărilor Independente (fosta regiune szovietică) şi în America de Sud. Cea mai drastică scădere a înregistrat-o Venezuela, de 33 de procente.

În top

4

Am rugat ambasadorul României la Budapesta şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti să prezinte cititorilor magazinului nostru cum văd situaţia actuală şi viitorul relaţiilor economice bilate-rale. În acest sens le-am adresat următoarele întrebări:1. Cum apreciaţi relaţiile economice româno-maghiare, care

sunt principalele rezultate?2. Ce proiecte mai mari sunt în derulare, respectiv în faza de pre-

gătire?

3. După părerea dumneavoastră, care sunt direcţiile dezvoltării în viitor?

4. De ce le recomandaţi oamenilor de afaceri din România să caute parteneri de afaceri, respectiv oportunităţi de investiţii în Ungaria?

5. De ce le recomandaţi oamenilor de afaceri din Ungaria să caute parteneri de afaceri, respectiv oportunităţi de investiţii în România?

Ne-au răspuns ambasadorii

Excelenţa sa Alexandru

Victor Micula, ambasadorul

extraordinar şi plenipotenţiar

al României în Ungaria:

1. Relatiile economice romano-ungare ne ofera foarte multe motive de satisfactie. Romania este cea de a doua piata pentru expor-turile ungare, dupa piata germana, iar Ungaria este, pentru Romania, cea de a cincea destinatie a exporturilor sale si cea de a treia sursa de importuri. Comertul bilateral anual s-a mentinut, in intervalul 2011–2013, la peste 7 miliarde de euro, iar datele preliminare despre primele 10 luni ale anului 2014, ne fac sa credem ca vom reusi sa depasim recordul istoric inregistrat in comertul bilateral. Pentru Romania, comertul bilateral cu Ungaria reprezinta aproximativ 6,49% din comertul exterior romanesc. Chiar daca cifrele pe care vi le-am oferit des-pre relatiile noastre comerciale bilaterale sunt impresionante si va ajuta sa va creati o imagine despre importanta acestei legaturi bilaterale, trebuie sa subliniez faptul ca relatiile noastre economice bilaterale sunt deosebit de dinamice si nu se limiteaza doar la comert. Relatiile comerciale sunt complementate firesc cu investitii reciproce in economiile noas-tre. Romania a beneficiat de pe urma investitii-lor ungare in economia sa, Ungaria ocupand astazi locul 15 in topul investitorilor straini din

Romania, cu investitii totale in valoare de 747 milioane de euro. La sfarsitul anului trecut, aproape 12.000 de companii romanesti aveau actionari din Ungaria, ceea ce inseamna ca, pe langa companii fanion ungare precum MOL, OTP, Richter Gideon, Daubius Hotels etc., care sunt foarte cunoscute si apreciate pe piata romaneasca, avem foarte multi investitori ungari din categoria intreprinderilor mici si mij-locii. Totodata, investitiile romanesti in economia ungara se ridica, in prezent, la aproximativ 160 milioane de euro si speram ca in urmatorii doi ani acestea sa creasca semnificativ. Nu as dori sa inchei raspunsul la intrebarea dumneavoastra fara a mentiona cooperarea transfrontaliera in care sunt implicate cele 8 judete de la granita noastra comuna, cooperare care este menita sa intareasca legaturile dintre tarile noastre si sa creasca potentialul economic al ariei de aplicare a programului de cooperare transfrontaliera Romania-Ungaria.

2. Anul acesta a fost un an bogat in realizari. Fie ca vorbim despre cresterea prezentei pe piata romaneasca a unor companii ungare pre-cum OTP, MOL, MVM si altele sau despre intrarea pe piata ungara a unor companii romanesti pre-cum Hidroelectrica, Softronic, eMAG etc. si inta-rirea prezentei in Ungaria a unor firme fanion preum Digi, Dacia, Portul Constanta etc., evolu-tiile din 2014 au fost remarcabile. Dupa cum bine cunoastrei, OTP si-a sporit prezenta pe piata bancara romaneasca prin prelu-area unei banci locale, MOL a preluat reteaua de benzinarii Agip din Romania si continua sa-si dez-volte activitatea de explorare on-shore, iar MVM este pe cale sa finalizeze preluarea unei hidrocen-trale de 7,5 MW din nord-estul Romaniei. Aici in Ungaria, Digi a devenit al patrulea operator de telefonie mobila din Ungaria, dupa obtinerea unei concesiuni pentru o perioada de 20 de ani, urmand ca in perioada imediat urma-toare sa investeasca semnificativ in dezvoltarea infrastructurii necesare oferirii unor servicii de calitate pentru clientii sai din Ungaria. Compania craioveana Softronic tocmai a incheiat, in decembrie 2014, un memorandum de intelege-re cu o companie din Ungaria pentru infiintarea unei societati mixte care va ansambla locomoti-ve Transmontana, de conceptie romaneasca, in Ungaria, iar portul Constanta a semnat, la sfarsi-tul lunii noiembrie a anului 2014, un acord de cooperare cu portul fluvial Baja. Luna decembrie a marcat si intrarea pe piata energiei electrice ungare a companiei romanesti Hidroelectrica, unul dintre cei mai importanti producatori europeni de energie electrica verde. Totodata, compania Dacia continua sa se bucure de increderea clientilor sai ungari si sa-si sporeasca vanzarile in aceasta tara, iar eMAG a reusit, la scurt timp dupa intrarea sa pe piata ungara, sa ocupe o pondere importanta a pietei vanzarilor on-line. Speram ca succesele obtinute de aceste companii romanesti si ungare care s-au incume-tat sa investeasca peste granitele propriilor tari, sa fie emulate si de alte companii romanesti si ungare, generand astfel crestere economica si locuri de munca in tarile noastre.

3. Cred ca trebuie sa construim pornind de la succesele inregistrate pana in prezent. Motivele de satisfactie pe care ni le ofera relatiile noastre economice bilaterale nu trebuie sa ne determi-ne sa ne „culcam pe lauri”, dupa cum zice o cunoscuta expresie romaneasca. Daca este sa vorbim de comert bilateral, tre-buie sa remarcam faptul ca Romania inregistrea-

5za in relatia sa cu Ungaria cel mai mare deficit comercial la nivelul intregului comert exterior romanesc. Drept urmare, pentru a creste suste-nabil comertul nostru bilateral trebuie, in opinia mea, sa ne propunem sa atingem, in urmatorii ani, o valoare a schimburilor comerciale bilate-rale care sa depaseasca 10 miliarde de euro, cu un raport mai echilibrat intre exporturile roma-nesti si cele ungare. Totodata, este nevoie sa continuam sa dezvol-tam cadrul cameral bilateral prin infiintarea de camere de comert si industrie la Budapesta si Bucuresti, astfel incat sa ajungem in acele zone care nu sunt acoperite de actuala structura camerala. Este foarte important ca dezvoltarea relatii-lor noastre economice sa aiba un caracter inclu-siv, astfel incat orice intreprinzator roman, ungar sau dintr-o tara terta, cu un interes legitim in a se implica in dezvoltarea acestor legaturi econo-mice bilaterale sa fie binevenit. Criteriul care trebuie să primeze în aborda-rea oportunităţilor de afaceri din regiune trebu-ie să fie acela al eficienţei economice, al intere-sului cetăţenilor ţărilor noastre de a beneficia de economii performante care să le asigure acces la produse şi servicii de calitate, cu evitarea orică-ror considerente etnice. Eficienţa incluzivă apli-cată capitalului şi potenţialilor parteneri de afa-ceri va potenţa forţa economiilor noastre, ceea ce, implicit, va duce la o prosperitate benefică tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie. În acest sens, vocile care trebuie să primeze sunt acelea care evită capcana etnică şi promovează econo-mia adevărată, aducătoare de creştere economi-că, locuri de muncă şi prosperitate. Din punctul meu de vedere, guvernele noastre trebuie sa se straduiasca sa continue sa dezvolte un cadru juridic bilateral care sa incu-rajeze implicarea companiilor romanesti, unga-re si din tarile terte in intarirea legaturilor eco-nomice romano-ungare. Totodata, trebuie sa acordam atentie viito-rului program de cooperare transfrontaliera bilaterala. Programul HU-RO 2007–2013 ne-a

oferit foarte multe satisfactii, dar s-au comis si unele greseli pe care trebuie sa le evitam pe vii-tor. Trebuie sa incercam sa folosim chibzuit, efi-cient si echilibrat fondurile disponibile pentru perioada 2014–2020, astfel incat sa stimulam potentialul economic al celor 8 judete, 4 din Romania si 4 din Ungaria, care vor beneficia de acest program de cooperare transfrontaliera.

4. Economia ungara este deosebit de compe-titiva pe plan extern, din mai multe motive, pre-cum ar fi existenta unei forte de munca de inalta calificare, racordarea la tehnologiile de varf si prezenta unei infrastructuri generoase. Pentru a pastra aceasta competitivitate, companiile ungare cauta mereu sa-si optimizeze structura de furnizori si sa-si actualizeze tehnologiile, ceea ce creeaza oportunitati de afaceri care ar trebuie sa fie valorificate de companiile roman-esti care au raspunsuri eficiente pentru nevoile companiilor ungare.

In acest context, o prezenta sporita a inves-titorilor romani pe piata ungara poate duce la o sporire a colaborarii romano-ungare pe piete terte si la o integrare mai profunda a economii-lor noastre.

5. Romania ar trebui sa prezinte interes pen-tru oamenii de afaceri ungari din cauza dimen-siunii si structurii economiei sale. Sunt foarte multe elemente care rezulta din complementa-ritatea economiilor noastre care ar trebui sa incurajeze intreprinderile ungare sa colabore-ze cu parteneri din Romania si sa investeasca in tara noastra. Investiile ungare sunt binevenite oriunde in Romania, fie ca vorbim despre vestul, estul, nor-dul sau sudul tarii, motiv pentru care ii incurajez pe intreprinzatorii ungari sa profite de potentia-lul desosebit de crestere economica al unor regiuni din Romania prin lansarea unor proiecte ambitioase de investitii.

Excelenţa sa Botond Zákonyi,

ambasadorul extraordinar şi

plenipotenţial al Ungariei la

Bucureşti:

1. Relaţiile economice maghiaro-române sunt bune, piaţa românească şi rezultatele atinse joacă un rol-cheie ca Ungaria să-şi atingă obiec-tivele legate de economia sa externă. În 2013 şi 2014, cu ocazia întâlnirilor de înalt nivel sau diplomatice, reprezentanţii guvernelor din Ungaria şi România au apreciat ca pozitiv cursul, situaţia şi calitatea relaţiilor economice ungaro-române. Să amintim rezultatele pe scurt: După scă-derea schimburilor comerciale în comerţul exte-rior al Ungariei datorată recesiunii, în 2011 aces-tea au atins o valoare de vârf, realizând 7,2 mili-arde de euro. În 2013, exportul Ungariei a scăzut cu 3% şi a atins valoarea de 4,6 miliarde euro. Tot atunci importul a cunoscut o uşoară creştere, de 2%, valoarea sa apropiindu-se de 2,1 miliarde euro. Soldul comerţului exterior al Ungariei este pozitiv de ani de zile, anul trecut fiind de 2,5 miliarde euro.

În aspectul rezultatelor primelor şapte luni ale anului 2014, schimburile comerciale bilate-rale desfăşurate cu România se apropie deja de pe acum de 4 miliarde euro. Creşterea schimbu-rilor totale comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent este foarte încurajatoare, a atins 6,9 procente. Astfel, similar anilor prece-denţi, România este unul din primii trei parte-neri de export ai Ungariei ca importanţă, acum situându-se pe locul al treilea. Potrivit datelor detaliate ale Institutului Central de Statistică pentru perioada ianuarie-iulie 2014, volumul exportului a crescut cu 0,4 procente, iar cel al importului cu 21,3 procente, aceste date indicând reducerea pe mai departe a diferenţei dintre exportul şi importul în relaţia

Ungaria-Romania. Valoarea exportului a depăşit 2,5 miliarde euro, cea a impotului a atins 1,4 miliarde euro. Excedentul balanţei de comerţ exterior în perioada amintită a fost de 1,16 mili-arde euro (~350 miliarde forinţi). În privinţa structurii de mărfuri a schimburi-lor comerciale bilaterale în perioada ianuarie-iulie 2014, în importul maghiar au predominat produsele prelucrate (36,7%) şi maşinile-unelte, echipamentele mecanice (36,8%). Exportul maghiar artă o imagine mai diversificată. Cele mai importante produse exportate de Ungaria au aparţinut grupelor principale ca: produse prelucrate (37,9%), respectiv maşini-unelte, echipamente mecanice (29,3%). 15,9 procente, respectiv 13,2 procente din exportul ungar au fost realizate de produsele alimentare, băuturi, tutun şi purtătorii de energie.

2–3. În rândul proiectelor în derulare, cu o influenţă însemnată asupra relaţiilor economice dintre cele două ţări trebuie să remarcăm finali-zarea în prima jumătate a anului 2015 a primei conexiuni de autostrăzi. Datorită muncii con-structorilor, vor fi racordate autostrada M43 din Ungaria şi A1 din România, iar până în 2017 autostrada M4 din Ungaria şi A3 din România. Calitatea relaţiilor dintre regiunile din zona de frontieră depinde în mare măsură de dezvol-

6nomice din oraşele mari ale regiunii amintite (Arad, Oradea, Cluj Napoca) şi prezenţa (deja tradiţională) întreprinderilor ungare la acestea joacă un rol important. În ceea ce priveşte direcţiile de dezvoltare ale pieţei româneşti, investitorii ungari au fost interesaţi în primul rând de posibilităţile de afa-

ceri în domeniul energiilor regenerabile din România. În aspectul oportunităţilor pe sectoa-re, întreprinzătorilor maghiari le recomandăm

sectorul construcţiilor, al investiţiilor infrastruc-turale, producţia agricolă, producţia echipa-mentelor destinate procesării, producţia de echipamente şi piese mecanice. Pe piaţa servici-ilor cerinţele vizează activitatea de exploatare şi de întreţinere.

tarea profesională a infrastructurii în regiune, care asigură transportul, precum şi de dezvolta-rea continuă a acesteia. Semnarea în acest an a acordului interguvernamental privind dezvolta-rea drumurilor rutiere transfrontaliere de interes comun a deschis noi oportunităţi pentru actorii economiei şi cetăţenii celor două ţări. Factorii de

decizie din cele două ţări au convenit să analize-ze finanţarea în cadrul Programului Ungaria-România 2014–2020 a noi legături rutiere care au pregătirea tehnică corespunzătoare, pe baza acordului încheiat între autorităţile competente din cele două ţări. Din păcate conducta de gaze care leagă cele două ţări, predată în 2010 încă nu asigură schimbul bidirecţional. Cei implicaţi vor depune eforturi în continuare în vederea realizării tehni-ce eficiente a aspiraţiilor române vizând asigura-rea interconectorului bidirecţional. Specialiştii maghiari şi români au subliniat de fiecare dată importanţa proiectului sub aspectul siguranţei alimentării cu energie la nivel regional.

4–5. Investiţiile directe române în Ungaria au un volum neglijabil, din valoarea totală de 94,7 milioane euro FDI în Ungaria în 2012, au reprezentat doar 0,1%. În schimb, România este una din cele mai importante ţări-ţintă pentru investiţiile de capital ungar, pe baza datelor anului 2012, a fost cea de-a noua ţintă investiţi-onală ca importanţă. FDI-ul provenind din Ungaria în România a înregistrat anul trecut o valoare totală de 647,0 milioane euro, ceea ce reprezintă 2,4% din FDI-ul total provenit din Ungaria. Cerinţele formulate de actorii economiei române s-au axat în majoritatea cazurilor pe datele de contact ale partenerilor comerciali ungari şi într-o mai mică măsură pe informaţii economice generale, de afaceri. Interesul arătat de către firmele ungare con-firmă faptul că propunerile chibzuite privind suportul mai accentuat al relaţiilor economice sunt întemeiate. Întreprinderile mici şi mijlocii ungare apreciază piaţa românească ca fiind un punct de declanşare accesibil, care oferă bune posibilităţi. Este important să acordăm o atenţie deosebită regiunii din zona frontierei ungaro-române deoarece aici se pot găsi cel mai uşor potenţialii parteneri de pe piaţa externă, cu cele mai mici cheltuieli sub aspect logistic şi alte aspecte. Expoziţiile, târgurile, manifestările eco-

Între iulie şi septembrie PIB-ul maghiar a crescut cu 3,2 procente, depăşind aşteptările. Alături de industrie, construcţii şi agricultură, Institutul Naţional de Statistică a înregistrat creştere şi în sec-torul serviciilor. În acest domeniu doar sectorul financiar a înregistrat un curs de scădere. Este un aspect pozitiv că nu numai exportul, dar deja şi cerinţele pe piaţa internă sprijină economia. Însă în 2015 mai mulţi factori vor dispărea, de exemplu reducerea cheltuielilor la utilităţi, cheltuielile guvernamentale din anul alegerilor, deci va fi greu de menţinut acest ritm. Însă scăderea semni-ficativă a preţului la benzină va avea efecte pozitive.

Creştere

În decurs de un an, numărul pachetelor care au sosit din străinătate în Ungaria a crescut cu 60%, fiind vorba cu preponderenţă de comenzi făcute pe internet, pentru care cumpărătorii au trebuit să p l ă t e a s c ă T V A s a u taxă vama-lă. Cea mai mare parte a celor 42 de mii de colete au fost trimi-s e d i n

China şi Statele Unite. Coletele sosite din afara UE cu o valoare sub 22 euro (6900 forinţi) sunt scutite de TVA şi taxă vamală. Până la valoarea de 150 euro trebuie achitat TVA-ul cu cota de TVA de 27%, iar peste această valoare trebuie achitate atât TVA-ul, cât şi taxa vamală. Coletele trimise din China sosesc la destinatar în 30-40 de zile, cele din cadrul Uniunii Europene în medie într-o săp-tămână.

Comandăm din

străinătate

7

Agricultură, horticultură, industrie alimentară

Pölöskei, revelaţia aromelor!Siropuri, sucuri de fructe, ice tea-uri, sucuri de lămâie

Contact: Zöldy Erika (limbile vorbite: maghiară, engleză, germană)+36/30/835-5234, [email protected], www.poloskeiszorp.hu

CĂUTĂM ANGROSIŞTI, DISTRIBUITORI, RETAILERI ÎN ROMÂNIA PENTRU DESFACEREA

PRODUSELOR NOASTRE!

SIROPURILE: ÎN PESTE 20 DE AROME, AROME TRADIŢIONALE ŞI CURIOZITĂŢI (FLAVON, PORTOCALE ROŞII, RODIE ETC.), FABRICAREA SUCURILOR ÎN MOD TRADIŢIONAL, CA LA MAMA ACASĂ

TÂRGURI ŞI EXPOZIŢII

MOLDAGROTECHChisinau, 04–07 martie

Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziţie internaţională specializată de maşini, echipamente şi tehnologii pentru complexul agroindustrial.

http://ro.moldexpo.md................................................................................................................................

EXPO FLOWERS & GARDEN Bucureşti, 26–29 martie

Locul: Centrul Expoziţional ROMEXPO, Blvd. Mărăşti, nr. 65-67. Expoziţie de flori şi grădinărit

www.expoflowers.ro................................................................................................................................

Targul Primaverii (Gardenia)Arad, 24–27 aprilie

Locul: Centrul Expoziţional Expo Arad Internaţional, Calea Aurel Vlaicu FNExpoziţie de horticultură.

www.expoarad.ro

AGRARIACluj-Napoca, 23–26 aprilie

Locul: Centrul Expoziţional Expo Transilvania, str. Aurel Vlaicu F.N. Expoziţie internaţională de agricultură, tehnica ambalării

www.agraria.info.ro................................................................................................................................

FOODTECHNOLOGYChisinau, 20–23 mai

Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziţie internaţională specializată de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare.

http://ro.moldexpo.md................................................................................................................................

FOOD and DRINKSChisinau, 20–23 mai

Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziţie internaţională specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora.

http://ro.moldexpo.md/

(Continuare in pagina 9-a)

8

• Proiectare, execuţie de hale frigori�ce, camere frigori�ce

• Depozite de legume şi fructe, cu tehnologie tradiţională şi respectiv cu spaţiu dirijat (ULO)

• Camere de congelare, tuneluri de congelare rapidă• Pentru uzine mici: container tip SZL

Cerere de ofertă: o�[email protected] Tatabánya, Mártírok útja 82.Tel./Fax: +36/34/336-695 • Mobil: +36/30/9-375-374Web: www.thermo-gold.hu

În ciuda valorii ridicate de referinţă, se aşteaptă ca agricultura maghiară să contribuie şi în 2014 la creşterea PIB-ul ţării – a afirmat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, György Czerván. În prima jumătate a anului 2014, agricultura a contribuit cu 0,2 puncte procentuale la creşterea PIB, iar în 2013 cu 0,9 puncte procentuale. În 2013 volumul investiţiilor a cres-cut cu 9,1 procente, în prima jumătate a anului 2014 cu aproape 30 de procente. Cu siguranţă că acest fapt se datorează şi încheierii ciclului financiar al Uniunii: au trebuit finalizate acele investiţii pentru care întreprin- derile au beneficiat de finanţare

c o m u n i t a r ă . Î n 2 0 1 3 v e n i t u l exportului agricol a depăşit 8 miliar-d e d e e u r o . Jumătate din sol-

dul excedentar al comerţului exterior

al economiei naţionale a fost realizat de sectorul agricol.

Anul investiţiilor

O cantitate mai scăzută la rapiţă

În perioada ianuarie-august 2014, 79 de procente din venitul total din export şi 75 de procente din cel din import au provenit din comerţul cu sta-tele UE. Excedentul comerţului exterior este de 4,044 miliarde euro (1248 miliarde forinţi), cu 20 milioane euro mai mare faţă de perioada similară din 2013. Exportul de cereale şi produse din cereale a depăşit cu o cinci-me valoarea înregistrată cu un an înainte. În aceas-tă categorie, venitul din exportul porumbu-lui, exprimat valoric în forinţi, a crescut cu o treime, în timp ce la grâu a scăzut cu peste o zecime. Având în vedere preţul scăzut al pro- duselor agricole, pentru a obţi-ne aceste rezultate a trebuit exportată o cantitate uriaşă de porumb, la preţ mult mai ridicat decât preţul pe piaţa internă. A crescut şi exportul furajelor pentru animale, al cărnii şi produselor de carne.

A crescut exportul la porumb

Faţă de 2013, în anul 2014 producţia de vin va fi mai scăzută cu 6 pro-cente: 271 milioane de hectolitri – prognostizează Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV). Cei mai mari producători de vin din lume – Franţa, Italia şi Spania – produc jumătate din producţia mondială. Anul trecut încă italienii au produs cea mai mare cantitate de vin în lume, acum se aşteaptă ca primul loc să-i revină Franţei cu o producţie de peste 46 milioane de hectolitri. În timp ce în acest an în Europa de Vest s-a înregistrat o producţie mai bogată de struguri, în Europa de Est statele au anunţat scăderea producţiei. Însă calitatea vinului nu va fi prea bună nici în ţările mai norocoase. Din fericire, şi cel mai puternic concurent al nostru din afara continentului, Chile a anunţat pentru 2014 o scădere a producţiei de 22 de procente.

În toamna acestui an, în Uniunea Europeană s-a semănat rapiţă pe o supra-faţă de 6,5 milioane de hectare, cu 3 procente mai mică faţă de anul trecut. Aria însămânţată a scăzut în primul rând în Germania (-5,2 procente).

Cantitate mai mică de vin

9(Continuare de la pagina 7)

PACKAGING, DEPOTChisinau, 20–23 mai

Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziţie internaţională specializată de ambalaje, materiale, tehnologii şi utilaje pentru producerea acestora.

http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

AGRIPLANTAFunduela, 11–14 iunie

www.agriplamta.ro................................................................................................................................

AGRIPLANTA VESTCarani (Timis), 27–30 august

www.agriplanta-vest.ro................................................................................................................................

AGRALIMIasi, 3–6 septembrie

Locul: Platforma Expoziţionala Agricola Ezareni este situata la soseaua de centura a Iasului, în ferma Ezareni a Statiunii Didactice a U.S.A.M.V. Iasi.Târgul pentru fermieri. Tematica: masini şi utilaje agricole; tehnologii şi echipamente pentru irigaţii; îngrasaminte pentru agricultura; sere şi sola-rii; material saditor, seminte; agricultura ecologica; zootehnice-cresterea animalelor, etc.

http://www.expoagralim.ro/................................................................................................................................

AGROMALIMArad, 10–13 septembrie

Locul: Centrul Expoziţional Expo Arad Internaţional, Calea Aurel Vlaicu FNProduse alimentare, băuturi, produse şi echipamente de agricultură, maşini şi echipamente agricole, mijloace şi instalaţii, echipamente tehno-logice pentru horticultură, nutreţuri, servicii, materiale de ambalare, maşini şi tehnologii de ambalare, animale vii.

www.agromalim.ro................................................................................................................................

FARMERChisinau, 21–24 octombrie

Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziţie-târg internaţională specializată de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri.

http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

MOLDAGROTECH Chisinau, 21–24 octombrie

Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziţie internaţională specializată de maşini, echipamente şi tehnologii pentru complexul agroindustrial.

http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

ALL PACKBucureşti, 28 octombrie – 01 noiembrie

Locul: Centrul Expoziţional ROMEXPO, Blvd. Mărăşti, nr. 65-67.Tematica expoziţiei: maşini, tehnologii, echipamente pentru ambalare, materiale pentru ambalaje, materiale de bază, produse finite ale tehnicii de ambalat.

www.allpack.ro

(Continuare in pagina 11-a)

PRODUSE FĂRĂ GLUTEN DIN OFERTA DIÉTA BT.: amestecuri de făini,

pâini toast feliate, produse de panifi caţie

(în ambalaj cu gaz protector), paste făinoase, pesmet, fursecuri

dulci şi sărate. Pentru a cunoaşte şi alte produse, vă rugăm să vizitaţi magazinul nostru online:www.dietabt.hu/shop

H-5630 Békés,Durkó u. 22.Tel.: +36 30 [email protected]

w

Békés,u. 22.

6 30 [email protected]

Din oferta noastră:• orez alb și brun natur• grâu durum și spelt natur• orez alb cu ciocolată cu lapte• grâu durum cu ciocolată cu lapte și amăruie• orez și grâu durum cu miere și scorţișoară

Produsele noastre sunt disponibile ambalate în pungi (85g/60g) sau la sac.

Așteptăm interesul distribuitorilor, retailerilor și al fi rmelor din industria alimentară!

Mentész Zrt. • H-5400 Mezőtúr, Szandazug 110.Tel.: +36/56/350-923 • Fax: +36/56/[email protected] • www.mentesz.hu

Întreprinderea familială austriacă are magazine în Austria, Slovenia, Croaţia, Italia şi Ungaria. Au şase uzine pentru procesarea cărnii, cea mai mare fiind cea din Ungaria (Bicske). (Celelalte lanţuri de magazine alimen-tare prezente în Ungaria nu au uzine de procesare în Ungaria.) În prezent 80 de procente din cantitatea totală a cărnii procesate provin din Ungaria - ca de altfel şi la ceilalţi actori ai pieţei. Scopul lor este de a ridica această valoare la 100%, pentru aceasta caută noi furnizori. În cazul cărnii bio, deja întreaga cantitate de materie primă provine din ţară. Cele nouă feluri de carne de porc la tavă sunt vândute cu brandul Naturpur.

Carne bio în magazinele Spar

10

În perioada 29 octombrie – 2 noiembrie, ROMEXPO a organizat cele mai importante manifestări expoziţionale dedicate agriculturii, industriei alimentare, băuturilor alcoolice şi non-alcoolice, industriei ambalajelor şi compo-nentelor auto. Astfel, timp de cinci zile, vizitatorii au trecut pragul:• INDAGRA – Târg internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticul-turii, viticulturii şi zootehniei• INDAGRA FOOD – Târg internaţional pentru industria alimentară• EXPO DRINK & WINE – Târg de vinuri, băuturi alcoolice şi non-alcoolice• ALL-PACK – Expoziţie internaţională pentru ambalaje, materiale, maşini şi echipamente spe-cifice• AUTOEXPOTEHNICA – Expoziţie internaţională de componente şi accesorii auto• TÂRGUL DE PRODUSE TRADIŢIONALE Cele 6 târguri ce au avut loc la ROMEXPO în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie au reunit peste de 750 de companii din 28 de ţări: Austria, Belgia, Bulgaria, China, Republica Coreea, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, India, Italia, Irlanda, Japonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Spania, Taiwan, Turcia, Ucraina, Ungaria, pe o suprafaţă expoziţională de peste 42.000 mp şi au atras 60.179 vizitatori. „Ne bucură şi în acelaşi timp ne responsabi-lizează tot mai tare faptul că INDAGRA este în creştere de la an la an. Faptul că aducem publi-cului o manifestare expoziţională de o aseme-nea amploare şi importanţă pentru economia naţională este dovada faptului că agricultura românească este un domeniu faţă de care tre-buie, în continuare, să ne arătăm deschiderea şi susţinerea. După o ediţie 2014 a INDAGRA care a depăşit toate aşteptările, ne dorim să ne reve-dem în 2015 cu expozanţi noi, mai mulţi şi cu vizitatori mulţumiţi” declara Cătălin Trifu, direc-tor general, ROMEXPO S.A.

INDAGRA 2014

Comparativ cu celelalte sectoare producă-toare de carne, creşterea puilor broiler oferă cele mai bune perspective pe piaţa europea-nă până în 2024 - arată prognoza din decem-brie a Comisiei UE. În timp ce sectorul porci-nelor, vitelor şi ovinelor va produce la nivelul actual, cel al păsărilor va cunoaşte o expansi-une. În 2024, la nivelul Comunităţii producţia de carne de pui va fi de 14 milioane de tone, depăşind cu 7 procente nivelul producţiei înregistrate în 2014. Această creştere va fi însoţită de o creştere în ritm asemănător (6,8%) pe partea utilizatorilor. Potrivit calcu-lelor de la Bruxelles, la nivel mondial cerinţe-le pentru carnea de pui vor creşte cu circa trei procente, ceea ce este încurajator pentru producătorii de pe vechiul continent. Principalele pieţe de export vor fi Asia şi Africa.

Preferăm carnea de pui

Potrivit prognozei pe d u r a t ă m e d i e a Comisiei Europene, producţia de lapte a UE în 2024 poate atinge 166,6 milioane de tone, fiind cu 10,5 procente mai mare decât cea

înregistrată în 2013. Italia importă pe mai departe o cantitate însemnată de lapte crud pentru pre-pararea produselor lactate fermentate, ceea ce poate constitui un impediment în faţa creşterii pro-ducţiei sale proprii. (După cum se cunoaşte, uzina italiană Parmalat a fost achiziţionată în 2011 în proporţie de 83 de procente de compania franceză Lactalis, şi furnizorii săi sunt foarte activi.) În Europa, achiziţia de lapte poate creşte cel mai mult după Germania şi Franţa, în Polonia, ceea ce poate avea efecte nefavorabile asupra perspectivei vânzărilor pe piaţa laptelui din ţările învecinate, printre care Ungaria şi Cehia. Potrivit datelor publicate de Institutul de Cercetare în Agricultură din Ungaria, preţul mediu de producător la laptele crud în luna noiembrie a fost de 98,8 forinţi/kg, cu 5 procente mai scăzut faţă de cel înregistrat cu un an înainte. În acelaşi timp, preţul său la export a fost de 101,6 forinţi/kg, înregistrând o scădere de 10,5 procente în decurs de un an.

Perspectivele pieţei de lapte Începând din acest an, nici distilarea pălincii de

casă şi nici cea făcută la comandă nu mai sunt scutite de impozit. Începând din întâi ianuarie trebuie plătit un impozit anual simbolic de o mie de forinţi şi fiecare producător de fructe care a împlinit vârsta de 18 ani poate fierbe anual acasă 86 de litri de băutură distilată de 50 de grade. Însă de la întâi ianuarie pentru fiecare litru de băutură distilată, până acum scutit de impozit, se va plăti o acciză de 835 forinţi. Valoarea impozitului în cazul distilării la coman-dă, la un litru de băutură distilată de 50 de grade creşte la 1670 forinţi. Pălinca fiartă în distilării care lucrează la comandă şi personale reprezin-tă 94 de procente din întreaga piaţă a pălincii.

Fabricarea pălincii este mai scumpă

11(Continuare de la pagina 9)

INDAGRA & INDAGRA FOODBucureşti, 28 octombrie–01 noiembrie

Locul: Centrul Expoziţional ROMEXPO, Blvd. Mărăşti, nr. 65–67. Tematica expoziţiei: maşini agricole, echipamente de irigare, tehnologia serelor, echipamente de măsură, tehnologia furajării, îngrăşăminte chimi-ce, creşterea animalelor de fermă. Maşini, echipamente pentru industria alimentară, echipamente de labora-tor, aparate de măsură, produse ale industriei alimentare, produse din legu-me şi fructe, produse de morărit, conserve, produse alimentare finite şi semipreparate, arome, condimente, conservanţi, aditivi, coloranţi pentru industria alimentară, detergenţi, dezinfectanţi pentru industria alimentară, tehnologii de răcire, transport şi depozitare în industria alimentară.

www.indagra.ro • www.indagra-food.ro................................................................................................................................

EXPO DRINK & WINEBucureşti, 28 octombrie–01 noiembrie

Locul: Centrul Expoziţional ROMEXPO, Blvd. Mărăşti, nr. 65-67. Expoziţie de vinuri şi băuturi alcoolice.

www.targdevinuri.ro

Achiziţionaţi maşini pentru fabricarea pastelor făinoase de la Kovas Srl.:• echipament pentru fidea• echipament pentru pătrăţele• echipament pentru paste „frunzuliţe”

H-2800 Tatabánya • +36/70/[email protected] • www.kovasgep.hu

TEVILL Kft. ecen, Szoboszlói u. 50. Tel.: +36/52/454-970 • www.tevill.hu

ATEV Zrt., acţionarul majoritar al PROTAN S.A. îşi aşteaptă vechii şi viitorii parteneri la vechea locaţie, dar cu mai mult profesionalism, cu servicii comforme UE!

Contact: Marian Dimitriu – Director Comercial

Atev Zrt. • H-1097 Budapest, Illatos út 23. Tel.: +36/1-348-5100 • Fax: +36/1-348-5101 www.atev.hu • [email protected] SC Protan S.A. • Str. Biharia nr. 67-77, sect. 1, Bucureşti Tel.: 021/330-3000 • 021/330-7260 • Fax: 021/330-5

Activităţile noastre: colectarea deşeurilor de la• abatoare, uzine de prelucrare a cărnii şi puilor,• ferme de creştere a animalelor, • uzine de prelucrare a produselor de origine animală, • lanţuri de magazine care desfac produse alimentare, industria de catering, instituţii de alimentaţie publică etc. cât şi neutralizarea şi prelucrarea ecologică a acestora.

Produsele noastre: • Făinuri proteice mixte şi făină de sânge de origine animală • Furaje şi grăsimi de origine animală cu scop tehnic

Inno Packing Kft.www.talpastasak.hu • [email protected]

Comercializarea şi service-ul maşinilor Kreuzmayr pentru procesarea fructelor.

Consultanţă în tehnologia procesării legumelor şi fructelor.

Producţie de pungi cu fund plat.

AGROmashEXPO şi AgrárgépShowUngaria, Budapesta, 28–31 ianuarie

Locaţia: Centrul Expoziţional HUNGEXPO, 1101 Budapesta, calea Albert-irsai nr. 10.AGROmashEXPO prezintă o ofertă tot mai bogată în domeniul input-meca-nizare-logistică. Creşte oferta de seminţe şi alte materiale de înmulţire, erbi-cide, îngrăşăminte chimice, materiale de tratament de dezinfestare şi sunt prezenţi tot mai mulţi expozanţi în domeniul electronicii pentru agricultură, tehnica măsurării, automatizare. Producătorii şi retailerii maghiari de maşini şi utilaje îşi prezintă noutăţile în cadrul unei prezentări de anvergură. Expoziţii conexe: Grădina Maghiară (utilaje, echipamente pentru întreţine-rea parcurilor, grădinilor), Viticultură şi Vinificaţie (tehnologii).

www.hungexpo.hu(Continuare in pagina 12-a)

Expoziţii şi târguri în străinătate

12(Continuare de la pagina 11)

Food FairMuntenegru, Budva, 12–14 aprilie

Tematica: produse de carne, peşte, legume, fructe, ciuperci proaspete, la conservă şi uscate, produse din cereale, paste făinoase, condimente, ape minerale, sucuri de fructe, bere, vinuri, băuturi alcoolice, ceai, cafea, lapte, produse lactate, brânzeturi, produse de gelaterie, dulciuri, produse de cofetărie şi panificaţie, fructe cu coajă, seminţe, miere, conservanţi, stabili-zatori, agenţi de îngroşare, enzime, coloranţi.

www.jadranskisajam.co.me................................................................................................................................

GARDENER Slovacia, Trenčín, 8–11 aprilie

Expoziţie de horticultură, apicultură şi vânătoare.www.expocenter.sk

................................................................................................................................

GARDENIASlovacia, Nitra, 16–19 aprilie

Expoziţie de horticultură, bonsai şi flori.www.agrokomplex.sk

................................................................................................................................

Zilele Agricultorilor şi Crescătorilor deAnimale din Câmpia Ungară

Ungaria, Hódmezővásárhely, 24–26 aprilie

Locaţia: drumul principal 47, km 195.Expoziţia a devenit una din cele mai importante întâlniri ale agricultorilor din Ungaria. Se prezintă cele opt sectoare ale creşterii animalelor: crescă-torii de cai, bovine, porcine, ovine, capre, păsări de curte şi iepuri, pescuit, vânătoare, cât şi cei mai importanţi reprezentanţi ai sectorului creşterii animalelor şi cultivării plantelor legate de acest domeniu.

www.allattenyesztesinapok.hu................................................................................................................................

Târgul de Agricultură din Novi SadSerbia, Novi Sad, 9–15 mai

Tematica: cultivarea plantelor, seminţe, protecţia plantelor; tehnologii, maşini, utilaje, echipamente pentru agricultură; creşterea animalelor, teh-nologii, echipamente; furajare; produse alimentare, condimente, aditivi, băuturi spirtoase şi răcoritoare; maşini, utilaje şi echipamente pentru industria alimentară; tehnica ambalării; silvicultură.

www.sajam.net

FARMER-EXPO şi HORTICOUngaria, Debrecen, 18–21 august

Locaţia: terenul Centrului de Ştiinţe Agricole din cadrul Universităţii Debrecen, calea Böszörményi nr. 138.Se prezintă producătorii de maşini şi utilaje agricole, producătorii şi retai-lerii de seminţe, se pot cunoaşte cele mai noi tehnologii pentru protecţia plantelor, dar programul include şi trecerea în revistă în faţa publicului a animalelor, prezentarea raselor şi consultanţă.HORTICO – expoziţie de legume-fructe şi horticultură.

www.farmerexpo.hu................................................................................................................................

AGROKOMPLEX + FARM ANIMALSSlovacia, Nitra, 20–23 august

Expoziţie internaţională de agricultură şi industria alimentară.Tematica: maşini, utilaje şi echipamente agricole, piese de schimb; maşini, utilaje şi echipamente pentru industria alimentară; produse ali-mentare.

www.agrokomplex.sk................................................................................................................................

Zilele internaţionale ale Fermierilor la Bábololna

Ungaria, Bábolna, septembrie

Locaţia: Bábolna, ferma MénesbirtokTematica: maşini, utilaje şi echipamente agricole, piese de schimb; apara-te şi echipamente de măsură, echipamente şi sisteme de informatică; autovehicule, mijloace de transport; creşterea animalelor şi echipamente-le acesteia, obiective, echipamente destinate creşterii animalelor, silvicul-tură şi vânătoare; echipamente, instalaţii pentru grădini ornamentale şi de zarzavaturi; seminţe, seminţe de flori şi alte materiale de înmulţire; sigu-ranţă alimentară; produse chimice.

www.babolnaigazdanapok.hu................................................................................................................................

ITF-AgrofoodMacedonia, Skopje, 15–18 septembrie

Tematica: produse alimentare; produse apicole; cafea, ceai, vinuri, bere, băuturi spirtoase; materii de bază, materii prime; maşini şi utilaje agricole; maşini de ambalat; expoziţie de animale vii.

www.eragrupa.mk

PRODUCĂTOR ---AGROCONNECT---> FERMIER

Ne conectează agricultura!

PROIECTE FONDURI

EUROPENE

ACHIZIȚII INTRA-

COMUNITARE

MAȘINI și UTILAJE

AGRICOLE

5700 Gyula, Csabai u. 9, Magyarország - Ungaria Tel: +40 742 067 693; +36 202 791 190 e-mail: [email protected]

http://isuu.com/puntea

13

Aşteptăm cumpărătorii din România la pepiniera noastră de 15 hectare!

• ofertă bogată de plante veșnic verzi, arbuști, • arbori ornamentali, în cantităţi mici și • mari deopotrivă• peste 70 de soiuri de plante• preţuri de producţie, avantajoase

Vizitaţi galeria noastră de imagini: www.pogacsasdiszfaiskola.hu/galeria

Pepiniera Pogácsás H-9751 Vép, Vasút utca 25

Tel.: +36/30/240-67-13 Pogácsás LászlóTel.: +36/30/367-55-04 Pogácsás Eszter

E-mail: [email protected]

Comerţ cu amănuntul şi en gros pentru tehnica irigaţiei

Vindem sisteme de irigaţii

Tel.: +36/20/411-6895 – Comunicare în limba română!

Aşteptăm interesul dvs. pe adresa: [email protected]

www.fenykert.eu

Executăm proiectarea, execuţia tehnicii de irigaţie a grădinilor pentru persoane particulare, �rme, instituţii!

Tel.: +36/30/[email protected] • www.szeles2000.uw.hu

Pepiniera noastră produce tufe ornamentale la container, material de înmulţire plante cu fructe tip bacă și răsaduri de căpșuni!Așteptăm viitorii cumpărători din România cu o paletă bogată de produse!

JÁNOS LABOSH-5661 Újkígyós, Pető� u. 58/4

Tel.: +36/30/[email protected] • www.faiskola.kigyos.net

Plant-Coop Kft.Tel.: +36/30/940-0182 • +36/30/231-8312E-mail: [email protected]: www.plantcoop.hu

Pepiniera de pomi fructiferi a lui János Labosși a societăţii Plant-Coop Srl. din localitatea

Újkígyos produce altoi de calitate excelentă,fărăviruși, noutăţi de soiuri, puieţi din sâmburi

(vișin turcesc, myrobalan, zarzăr, cireș) și portaltoi (M9, MM106, gutui).Așteptăm interesul întreprinderilor, plantatorilor și al garden centerelor.

webaruhaz.habi.hu

Căutăm parteneri dealeri în România pentru vânzarea pieselor pentru maşini şi utilaje agricole!

Piese pentru MTZ, T-25 şi utilaje

de lucru.Magazinele noastre de specialitate:

H-4400 Nyíregyháza, Tulipán u. 9.Tel.: +36/42/726-046 • Fax: +36/42/999-454

H-6800 Hódmezővásárhely, Szántó K. J. u. 178.Tel./Fax: +36/62/238-410

H-5600 Békéscsaba, Szarvasi u. 47.Tel./Fax. +36/66/430-894

H-5900 Orosháza, Csorvári u. 54.Tel./Fax: +36/68/412-301

H-4100 Berettyóújfalu, Kossuth u. 96.Tel.: +3654/951-626 • Fax: +3654/951-627

, Szántó K. J. u. 178.

Tel.: +3654/951-626 • Fax: +3654/951-627

În 2013, sectorul horticol a dat 16 procente din producţia agricolă a Ungariei, iar în cadrul cultivării plantelor a dat 27 de procente din producţie – a anunţat secreta-r u l d e s t a t a l M i n i s t e r u l u i Agriculturii. Zsolt Feldman a ară-tat că anul trecut valoarea pro-d u c ţ i e i s e c t o r u l u i h o r t i c o l maghiar a fost de 366 miliarde de forinţi, ceea ce reprezintă o creş-tere de 27 de procente faţă de anul 2010. Anul trecut, valoarea producţiei agricole totale a atins 2313 mi l ia rde de for inţ i . Î n Ungaria, anul trecut 4,7 procente din pământuri au fost folosite în scop horticol.

Horticultura, un sector de succes

• Oferim servicii de reprezentare a firmelor cu filiale în Ungaria, servicii de contabilitate.

• Oferim pentu închiriere spaţii pentru depozitare şi birou în Budapesta şi în provincie.

Contact: dr. Guszter GézaE-mail: [email protected]

Comunicarea în limba maghiară, română şi engleză nu reprezintă problemă.

Încărcătoare mobile de vagoaneîn diferite variante constructive.

Remorci şi utilaje de împrăştiat gunoide grajd FARMTECH

AGIÓ Kft. • H-7100 Szekszárd, Rákóczi u. 154.+36/74/410-129 • +36/30/226-2555

[email protected] • www.agio.hu • www.farmtech.hu

14

sistemul de impozitare din România şi actualităţile privind constituirea de firme; András György Éder, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna a prezentat oportunităţile din judeţul reprezentat. După prânz a avut loc întâlnirea oamenilor de afaceri, unde antrepre-norii şi reprezentanţii de instituţii au făcut schimb de informaţii, au pus bazele sau şi-au dezvoltat relaţiile de viitor. Obiectivul principal al acestui eveniment, şi anume cultivarea şi întă-rirea relaţiilor economice existente între cele două ţări, asigurarea posibili-

tăţii pentru oamenii de afaceri de a se cunoaşte reciproc, de a încheia acorduri a fost realizat cu succes.

Fotografii: Cronica

Secţia maghiaro-română a Camerei Ungare de Comerţ şi Industrie, Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Békés şi Casa Comercială Naţională Maghiară au organizat Conferinţa de comerţ exterior şi întâlnirea de afaceri maghiaro-română. La eveniment au partici-pat oameni de afaceri, instituţii, bănci din Ungaria şi România şi instituţiile care coordonează siste-mul de finanţare transfrontalier. Moderatorul întâlnirii a fost domnul dr. Orosz Tivadar, preşe-

dintele Secţiei maghiaro-române a Camerei Ungare de Comerţ şi Industrie, care i-a salutat pe oamenii de afaceri şi reprezentanţii instituţii-lor participante, pe lectorii invitaţi ai conferinţei. Tamás Hódsági, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Békés a subliniat că în acest an munca comună a celor două ţări, a regiunilor învecinate, menită să dinamizeze economia a devenit şi mai strânsă, mai mult de atât, se află în faza de pregătire şi acordul dintre jude-ţele Békés şi Constanţa.

Péter Dunai, secretarul gene-ral al Secţiei maghiaro-române a Camerei Ungare de Comerţ şi Industrie a prezentat activitatea camerei legată de economia exter-nă; ambasadorul României la Budapesta, domnul Alexandru Victor Micula a vorbit despre situ-aţia relaţiilor economice bilaterale şi despre proiectele de viitor (citiţi la pagina 4 interviul pe care l-a acordat revistei noastre); Péter Skapinyez a prezentat proiectele Ca s e i Co m e rc i a l e N aţ i o n a l e Maghiare vizând această regiune şi

strategia de comerţ exterior a casei comerciale; Csaba Hidvégi, manager de proiect şi reprezentant al VÁTI Nonprofit Srl. a vorbit despre finanţările proiectelor din zona de frontieră şi despre reursele financiare; Marius Fandly, directorul adjunct al Direcţiei de Finanţe Publice Bihor a prezentat

În mod tradiţional, şi în noiembrie 2014 a fost organizată la Békéscsaba Conferinţa de comerţ exterior şi întâlnirea de afaceri maghiaro-română.

Stabilirea de relaţii de afaceri la Békéscsaba

D-nul Alexandru Victor Micula

D-nul Péter Skapinyecz

15

AUTOEXPOTEHNICA + AUTO EXPOBucureşti, 28–31 mai

Locul: Centrul Expoziţional ROMEXPO, Bucureşti, Blvd. Mărăşti, nr. 65–67. Expoziţie de componente auto şi expoziţie auto pe clase de maşini. Manifestarea expoziţionala se adreseaza producatorilor, distribuitorilor şi designerilor dintr-un domeniu deosebit de cuprinzator şi intr-o schimba-re permanenţa ce cuprinde: componente şi sisteme auto; piese, echipa-mente electrice şi electronice; accesorii, tuning, IT & management, ser-vice-uri, spalatorii auto şi alte produse şi servicii pentru industria auto.www.autoexpotehnica.ro................................................................................................................................

TRANSPORT-ARArad, 05–07 iunie

Târg internaţional de transporturi profesionale, servicii conexe, accesorii, tuning şi salon auto. ................................................................................................................................

TIB & EEE Bucureşti, 14–17 octombrie

Locul: Centrul Expoziţional ROMEXPO, Bucureşti, Blvd. Mărăşti, nr. 65-67. Târgul Tehnic Internaţional Bucureşti.În acest an TIB se află deja la cea de-a 38-a ediţie, fiind unul din cele mai însemnate târguri din România, fiind structurat pe următoarele saloane: TOOLTECH (maşini-unelte, scule şi accesorii), FLUIDTECH (pompe, com-presoare, hidraulică şi pneumatică), ELECTROTECH (electrică, electronică, automatizări), METALTECH (metalurgie şi sudură), energetică, inginerie auto, transport şi depozitare, participări colective.Expoziţie internaţională de energie, electronică, electrotehnică şi automa-tizări

www.tib.ro • www.eee-expo.ro

ZULIEFERMESE + INTECGermania, Leipzig, 24–27 februarie

Una din cele mai importante întâlniri internaţionale din Europa Centrală a specialiştilor, unde la fiecare doi ani se întâlnesc furnizorii şi administrato-rii de reţea ai industriei în amonte şi ai producţiei de scule, producătorii produselor finale şi cei care caută parteneri furnizori concreţi.Tematica târgului Zuliefermesse în 2015: subansambluri, echipamente, produse semifinite şi finite, electronică pentru industria constructoare de vehicule, servicii industriale, alte sectoare industriale (mase plastice, cau-ciuc, industria metalelor, turnătorie etc.). Tematica intec: maşini-unelte, maşini pentru prelucrarea tablei, prelucra-rea suprafeţelor, scule, componente, piese, automatizare etc.

www.zuliefermesse.de • www.messe-intec.de................................................................................................................................

AMPERCehia, Brno, 24–27 martie

Tematica: producţie, transmisie, distribuţie de energie electrică; tehnolo-gii de montare electrică; lucrări inteligente de instalaţii electrice; mijloace şi sisteme de iluminare; sisteme electrice; aparate de măsură şi control; automatizare; telecomunicaţii; tehnica securităţii etc.

www.amper.cz

Industrie

Expoziţii şi târguri în străinătate

TÂRGURI ŞI EXPOZIŢII

Producţie de caroserii pentru autovehicule

• Caroserie din aluminiu kit• Caroserie Plywood kit• Caroserie izolată kit (0 °C)• Caroserie frigorifică kit (-20 °C)

Informaţii detaliate:www.europanel.hu • www.eurocomercial.hu

Certificat ATP-FRC

Aşteptăm interesul individual şi al producătorilor

de caroserii!

Comerţ cu amănuntul și en gros de pneuri pentru autoturisme, camioane, mașini și utilaje agricole, industriale. Așteptăm interesul comercianţilor cu amănuntul și al angrosiștilor,

putem acorda reduceri personalizate.

Oláh Gumiszerviz Kft.

www.olahgumi.hu [email protected]+36/30/983-4513

Căutaţi-ne, solicitaţi-ne oferta!Profi taţi de îmbunătăţirea cursului la leu și euro!

Cumpăraţi din Ungaria!

16

HANNOVER MESSEGermania, Hanovra, 13–17 aprilie

Cea mai importantă platformă tehnologică din lume. Domeniile principa-le ale Târgului de la Hanovra în 2015 sunt: automatizarea industrială, teh-nica angrenării, tehnologia informaţiei (IT), tehnologia energiei şi a mediului, industria în amonte pentru sectorul industrial, tehnologii şi ser-vicii de producţie, cercetarea şi dezvoltarea.

www.hannovermesse.de................................................................................................................................

Târgul Internaţional MostarBosnia şi Herţegovina, Mostar, 14–18 aprilie

Tematica: industria de construcţii; industria lemnului; industria hârtiei; electrotehnică, electronică, tehnica informaţiei; industria constructoare de maşini; industria auto; industria chimică; industria textilă, dezvoltări infrastructurale; industria alimentară; turism.

www.mostar-fair.com................................................................................................................................

SÜDTECGermania, Stuttgart, 21–23 aprilie

Târgul industriei în amonte (prelucrarea metalelor şi a maselor plastice).www.suedtec.com

................................................................................................................................

ZILELE INDUSTRIEI +MACH-TECHUngaria, Budapesta, 12–15 mai

Locaţia: Centrul Expoziţional HUNGEXPO, 1101 Budapesta, calea Albertirsai nr. 10. Târg internaţional cu profil industrial. Târgul internaţional al tehnologiei construcţiilor de maşini şi al tehnicii sudurii.

www.hungexpo.hu

Informaţii suplimentare:MMG Autó- és Domotechnikai Kft. • H-7100 Szekszárd, Palánki út 4.Tel.: +36/74/528-220 • Fax: +36/74/528-219E-mail: [email protected] • Web: www.mmgszek.hu

Experienţa în producţie de peste 40 de ani și baza proprie de ingineri dezvoltatori a companiei MMG Autó- és Domotechnikai Srl. reprezintă garanţia faptului că produsele noastre satisfac o mare diversitate de cerinţe, dar și așteptări personalizate, fi e vorba de piese de schimb sau alte cerinţe unice destinate montajului OEM.

Boilere și cazane, sobe, cuptoare, vase automate pentru conservare alimente: sunt doar câteva exemple din acea paletă bogată a domeniilor de utilizare unde aparatele MMG și-au dovedit deja competenţa.

Familiile noastre de produse:• Regulatoare și limitatoare de siguranţă cu 1, 2, 3 și 4 poli;• termostate combinate; • termostate capsulate;• termostate de ţeavă;• termostate de cameră;• înlocuitori termostate de imersie;• teletermometre;• senzori termici - ventil de gaz;• tratament termic;• piese pentru industria auto

Târg Economic Internaţional şi RegionalSerbia, Subotica, 03–06 iunie

Tematica: bunuri de consum, produse meşteşugăreşti; industria textilă; industria de construcţii şi a materialelor de construcţii; industria lemnului; industria mobilei; tehnica răcirii şi a încălzirii; echipamente casnice.................................................................................................................................

AQUASlovacia, Trenčín, 10–12 iunie

Tematica: gospodărirea apei, energia hidroelectrică, protecţia mediului, utilizarea resurselor energetice.

www.expocenter.sk................................................................................................................................

ZEPS Bosnia şi Herţegovina, Zenica, 6–10 octombrie

Tematica: bunuri de larg consum; industria de construcţii; industria con-structoare de maşini; industria lemnului şi a mobilei; agricultură şi indus-trie alimentară; industria ambalajelor; electricitate, electronică, telecomu-nicaţii, IT.

www.zeps.com................................................................................................................................

TEHNOMAMacedonia, Skopje, 13–17 octombrie

Tematica: industria metalurgică, prelucrarea metalelor şi maşinile aferen-te acesteia; electronică, electrotehnică; industria chimică, petrochimie; industria de construcţii, tehnica izolaţiei; energetică, energii alternative; automatizări; tehnica sudării; tehnica siguranţei.

www.eragrupa.mk

17

CASE DE MARCAT, TEHNICĂ PENTRU STAŢII DE BENZINĂ

Eutron Hungária Kft. • H-1476 Pázmánd, Deák F. u. 1.E-mail: [email protected] • Web: www.eutron.hu

Activitatea noastră principală: vindem şi asigu-răm service-ul pentru case de marcat, sisteme cu casă de marcat-cod de bare şi case de mar-cat pentru staţii de benzină.• producţie de interfeţe pentru comanda sta-

ţiilor de benzină şi a staţiei de alimentare cu carburant,

• dezvoltare şi producţie de alte comenzi in-dustriale (sisteme de acces, comenzi prin grile, automate de alimentare cu carburant).

Automatele de alimentare cu carburant Petro-Matic, de dezvoltare proprie, sunt folosite şi la 10 puncte de lucru ale Wáberer’s-Szemerey SA. şi la 4 puncte de lucru ale FKF SA.

Acoperirea suprafeţelor la piesele de schimb pentru industria auto!

Materii prime de calitate, termen scurt!• zincare (zinc galvanic) • fosfatare pe bază de � er, zinc, mangan• sablare • vopsire cu pulberi• vopsire în sistem KTL • acoperiri speciale: Chemosil, Gleitmo, Megum• la cerere avem soluţii pentru toate tehnologiile de acoperire

Kék Kémiai Fémfelület-kezelő Kft.H-3950 Sárospatak, Dorkói út 1.

Tel.: +36/47/312-507 • +36/47/[email protected] • www.kekkemiaikft.hu

Certi� care ISO 9001 şi ISO 14001.

Căutaţi-ne cu încredere!

Matulay Innovations Kft. H-9200 Mosonmagyaróvár, Hanság u. 12. • Tel.: +36/30/[email protected] • www.matulay.com

Proiectare mecanică, tehnica măsurării în 3D, scanare 3D.

Servicii de inginerie e�ciente.

CONTIREGMérnökiroda Kft.

Tel.: +36/24/516-340 • Fax: +36/24/[email protected] • www.contireg.hu

• Automatizare, dotare cu aparatură• Programarea comenzilor PLC • Analize, diagnosticare termografică cu camera de luat vederi în infra• Tehnica ventilaţiei și tehnica încălzirii• Instalaţii pentru corturi pneumatice, iluminarea acestora • Comanda tehnologiilor de biogaz• Reprezentanţa produselor Jetter (PLC-uri, servo-uri, HMI)

UNIQUE 2 Trade Kft. – Calitate, fiabilitate, performanţă!Comercializăm maşini şi echipamente periferice speciale pentru

construcţii şi industria maselor plastice!

Brandurile oferite:

Informaţii suplimentare:H-1038 Budapest, Csermák Antal u. 23/aTel.: +36/30/377-7107 • [email protected] • www.u2t.hu

TRAKIS NAGYKŐRÖS Kft.H-2750 Nagykőrös, Kossuth L. u. 79.Tel.: +36/53/350-488 • Fax: +36/53/[email protected] • www.trakis.hu

Firma noastră cu o experienţă profesională de mai multe decenii, cu capital 100% maghiar execută în sistem lohn:

• Producţie de aparate de sudură• Producţie de transformatoare • Prelucrarea metalelor, tăiere de tablă

• Fălţuire• Vopsire cu pulberi în

câmp electrostatic

CEL MAI FLEXIBIL PARTENER!

PRODUCŢIE DE ARCURIPRODUCŢIE DE ARCURI

Spiralter Kft. • H-2095 Pilisszántó, Petőfi S. u. 18.+36/26/349-530 • +36/20/2047-567 • +36/20/9569-945+36/26/349-608 • [email protected] www.spiralter.huwww.spiralter.hu

• Arcuri de tracţiune, • Articole din metal

de producţie în masă, • Arcuri lamelare, • Arcuri profilate, • Arcuri de torsiune, • Arcuri pentru

agricultură, • Arcuri de presiune, • Știfturi de siguranţă

18

Sisteme de comandă a proceselor industriale de la HM-TECH Srl.!

• Proiectarea, fabricarea şi montajul maşinilor monoscop personalizate.

• Automatizare electrică pentru NC, CNC, PLC şi robotică.

• Dezvoltarea softurilor de automatizare prsonalizate.

Fiţi şi Dvs.partenerul

nostru!

realitatea programată

• Desfacem, producem, reparăm:• Pompe de vid cu inel lichid

• Pompe elicoidale excentrice• Garnituri de etanşare cu

inel de alunecare• Pompe centrifugale

• Pompe autoamor-

sante

[email protected].: +36/1/424-6040Fax: +36/1/227-0897H-1222 Budapest,Nagytétényi út 96/AN: 47°24’43”E: 19°01’50”

Turnătoria SallaiH-3336 Bátor, Hegyalja u. 6. • Tel./Fax:+36/36/[email protected] • www.sallaiontode.hu

Turnătoria noastră de precizie din Ungaria de Nord execută:• Turnare de precizie de

la 0,001kg la 10kg• Formare hot box• Producţie de scule• Executăm şi comenzi de număr

mic de piese.

Termene scurte, piese de calitate de la Turnătoria Sallai!

• Scule de decupare-îndoire tablă şi de injectare mase plastice,• Piese de tablă şi mase plastice unicat,• Lucrări de aşchiere prin electroeroziune cu fir şi electrod masiv,• Produse microturnate şi producţie de bijuterii

ÉKSZER ÉS SZERSZÁM

ISO 9001Registered

QualityManagement

Fermy2000 Kft.H-6724 Szeged, Boros József u. 30.

Tel./Fax: +36/62/310-440+36/30/337-8889

www.fermy.hu

Cereţi-ne oferta de preţ personalizată: [email protected]

Ofertă bogată de transportoare stabile pentru agricultură şi industria alimentară:

familia elevatoarelor cu cupe, la înălţimea cerută de client• transportoare-melc şi transportoare cu lanţ• transportoare cu lanţ cu palete• robinete (manuale, cu acţionare electrică, respectiv pneumatică, conform cerinţelor)• schimbătoare rotative 3–10 tipuri (variantă manuală, respectiv electrică)•

VASHALOM Bt.H-5630 Békés, Táncsics M. u. 5. • Tel./Fax: +36/66/415-771 • Mobil: +36/20/9590-108

[email protected] • www.vashalom.hu

DIRECT DE LA PRODUCĂTOR

Pentru alte produse vă rugăm să vizitaţi magazinul nostru online: www.monelly.hu/shop Sau solicitaţi-ne oferta de preţ personalizată: [email protected] • Tel./Fax: +36/53/353-729

• Dezinfectanţi pentru mâini (cu alcool și cu alte substanţe active)

• Dezinfectanţi pentru suprafeţe (cu alcool și cu alte sub-stanţe active cu efect rapid)

• Dezinfectanţi pentru instrumente• Detergenţi-dezinfectanţi pentru instrumente (și pentru

endoscoape)• Detergenţi pentru instrumente (cu efect de dizolvare a

sângelui)• Săpun lichid antialergic pentru piele sensibilă

• Săpun lichid pentru uz zilnic• Cremă de mâini regenerativă

Din oferta noastră:• MOLLYSEPT dezinfectant lichid pentru mâini• DEZINSTRUM dezinfectant pentru suprafeţe• DOKLIN detergent pentru instrumente• LYSEPT dezinfectant cu alcool pentru mâini și piele,

lipsit de coloranţi și parfum

Produse pentru curăţare și dezinfectare de calitate excelentă, cu un spectru larg antimicrobian (efect bactericid, fungicid, virucid, HIV, HBV, MRSA, Clostri-dium diffi cile), folosite în special în domeniul sănătăţii, direct de la producător!

Informaţii: +36/48/512-340E-mail: [email protected]

Informaţii: +36/48/512-340E-mail: [email protected]

Căutăm frezor CNC (Heidenhain, Siemens) și operator mașină de tăiat cu laser CNC experimentat pentru muncă în Germania. Cazare la faţa locului, salar negociat.

Tot aici: DE VÂNZARE autoutilitară Renault (masa totală 7,5 tone). 12 ani, cu 245.000 km rulaţi, în stare bună. Preţ orientativ: 7500€

• Livrăm tehnologie completă, de la cabina de vopsire până la cuptorul de polimerizare, automatizată în funcţie de cerinţe.

• Asigurăm şi servicii de vopsirie cu instalaţiile noastre proprii la sediul beneficiarului!

Fabricăm instalaţii industriale de vopsire în câmp electrostatic pe bazăde proiecte personalizate.

Avem referinţe de export în Germania!

Electroset Kkt.H-5600 Békéscsaba, Gyár u.14Tel.: +36/30/945-9347 • [email protected]

Asigurăm service complet şi 2 ani de garanţie pentru toate produsele noastre!

www.puntea.net

19

ELO SYSSlovacia, Trenčín, 14–17 octombrie

Tematica: electronică, tehnica iluminării, energetică, telecomunicaţii.www.expocenter.sk

................................................................................................................................

B2B EXPOChisinau, 30 septembrie – 04 octombrie

Locul: Centrul International de Expozitii "MOLDEXPO" S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1. Expoziţie-forum internaţională specializată de produse şi servicii pentru afaceri.

http://ro.moldexpo.md/

Specialişti maghiari au proiectat mai multe aparate de măsură pentru sonda spaţială, dar şi cal-culatorul central de comandă şi de colectare de date al robotului aterizor Philae. Echipamentul de 100 de kilograme a coborât cu succes după trei încercări pe cometa Csurjumov-Geraszimenko şi a început colec-tarea şi trnasmiterea de date. În prezent stă doar pe două picioare, într-un loc deloc ideal pentru prelevarea preconizată de mostre, în plus în umbră. Rolul specialiştilor maghiari este un succes serios în cadrul proiectul care a implicat 9 ţări, cu un buget de 1,4 miliarde de euro, deoarece deocamdată Ungaria nu este membră a forului care supraveghează acest program, Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Programul Rosetta este cel mai impor-tant rezultat din ultimii ani al cercetării spaţiului.

Din oferta Apagyi Tradeimpex Srl.:• armături pentru obturarea ţevilor,• mecanisme de acţionare electrice

şi pneumatice (HABONIM, BERNARD),

• ventile de siguranţă (SEETRU)

Cereţi ofertă mai detaliată:

Grupul Diehl din Germania îşi extinde uzina producătoare de piese pentru avioane din Nyírbátor prin construirea unei noi hale de producţie. DiehlAircabin Hungary Srl. a cumpărat un teren de două hectare în parcul industrial local şi până la finele anului 2015 va con-strui o hală de producţie de 5.400 metri pătraţi. Ca rezultat al investi-ţiei, firma va creşte efectivul actual al angajaţilor uzinei din regiunea Nyírség la peste dublu.

Diehl

Rolul specialiştilor maghiari

Germania deja în acest an poate să aducă legi mai severe cu privire la angajare şi asistenţă socială în cazul imigranţilor sosiţi din celelalte ţări membre ale Comunităţii. Printre propuneri, cea mai importantă stabi-leşte că cetăţenii Uniunii Europene care se mută aici pentru a căuta de lucru, pot rămâne cel mult o jumătate de an. Cei care în decurs de şase luni nu reuşesc să găsească de lucru, şi din acest motiv ar trebui să ape-leze la ajutor social finanţat din bani publici, vor trebui să părăsească ţara. Autorităţile i-ar expulza din ţară şi pe acei imigranţi sosiţi din ţări-le Comunităţii care au obţinut prin mijloace ilegale drept de şedere în Germania sau drept pentru ajutor social.

Legile pot deveni mai severe

20

Industria de construcţii

TÂRGURI ŞI EXPOZIŢII

MOLDCONSTRUCTChisinau, 18 – 21 martie

Locul: Centrul International de Expozitii „MOLDEXPO” S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziţie internaţională specializată de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii.

http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

MOLDENERGYChisinau, 18 – 21 martie

Locul: Centrul International de Expozitii „MOLDEXPO” S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziţie internaţională specializată de tehnologii de conservare a energi-ei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze, echipamente de condiţiona-re a aerului.

http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

CONFORT CONSTRUCT & INSTAL Arad, 19–22 martie

Expoziţia materialelor şi tehnologiilor industriei de construcţii Locul: Centrul Expoziţional Expo Arad Internaţional, Calea Aurel Vlaicu FNLa cea mai importantă expoziţie de specialitate şi având cel mai înalt nivel

profesional în rândul expoziţiilor organizate în regiunea de vest a României, în afara firmelor cu sediul în România, expozanţii din Ungaria (şi alte ţări) au o prezenţă importantă an de an. Categorii de produse expuse: tehnologii şi materiale de construcţii, decoraţiuni interioare, tehnologii, echipamente şi materiale pentru insta-laţii de încălzire, balustrade, scări, materiale izolatoare, construcţii metali-ce, porţi, uşi şi ferestre, tehnica încălzirii şi a climatizării, electricitate pen-tru construcţii, instalaţii, armături şi obiecte sanitare etc.

www.expoarad.ro................................................................................................................................

CONSTRUCT EXPO & AMBIENT EXPO

& ROMTHERMBucureşti, 26–29 martie

Expoziţie internaţională a industriei de construcţii (tehnologii, echipa-mente, utilaje)Locul: Centrul Expoziţional ROMEXPO, Bucureşti, Blvd. Mărăşti, nr. 65–67Construct Expo este cea mai mare expoziţie a industriei de construcţii în România. Tematica: maşini legate de marile investiţii, hoteluri, spitale, dru-muri, căi ferate, aeropoarte, diguri, echipamente, maşini, unelte, materiale de construcţii, servicii, tehnologii, proiectare, execuţie, tehnica răcirii şi a încălzirii. Prelucrarea metalelor, materiale de construcţii, maşini, unelte pentru construcţii, piese, accesorii.Unelte, materiale de construcţii, servicii, construcţii interioare, proiectare, execuţie legate de construcţia locuinţelor, a parcurilor rezidenţiale, echi-pamente, produse ale industriei sticlei, industria vopselelor.

www.constructexpo.ro • www.ambient-expo.ro • www.romtherm.ro

Acélszerkezet Gyártó és Építő Kft.Mondik Laszlo • +40-720-060-167

[email protected] • www.ambrusacel.hu

Proiectare, execuţie, antrepriză generală silozuri de depozitare,

grajduri, clădiri de producţie

H-2300 Ráckeve, Kossuth L. u. [email protected][email protected]

Tel./Fax: +36/24/485-827Mob.: +36/30/940-7495 • +36/30/982-6541

Tel./Fax: +36/24/463-586Mob.: +36/30/982-6541 • +36/30/940-7495

Lucrări speciale de geniu:• construcţie de perete de palplanşe

de oţel• construcţie de perete de palplanşe

tip Larssen• vânzare de palplanşe tip Larssen

• vânzare de palplanşe tip Larssen• închiriere de palplanşe tip Larssen• montajul palplanşelor tip Larssen• baterea pilonilor - ţevi de oţel,

piloni de beton armat etc.

Pentru informaţii suplimentare despre activitatea noastră vizitaţi site-ul www.havariakft.hu sau www.larssen.hu!

Centru: H-2085 Pilisvörösvár, Bécsi út 20/a Tel.: +36/26/330-341 Fax.: +36/26/330-249 [email protected]

H-6720 Szeged, calea Kossuth Lajos 72.Tel.: +36/62/452-687Mobil: +36/70/[email protected]

Mobilă de bucătărie, mobilier de baie, produse Corian

Alături de persoane particulare aşteptăm şi

interesul retailerilor, al studiourilor de amenajări

interioare!

21

CONSTRUCT HOMEChisinau, 16 – 20 septembrie

Locul: Centrul International de Expozitii „MOLDEXPO” S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziţie internaţională specializată de proiecte arhitecturale, solutii de design, materiale de constructii, tehnologii şi echipamente pentru o casă modernă.

http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

FURNITUREChisinau, 16 – 20 septembrie

Locul: Centrul International de Expozitii „MOLDEXPO” S.A, Chisinau, str. Ghioceilor 1.Expoziţie internaţională specializată de mobilă, utilaje, scule, materiale şi accesorii pentru fabricarea mobilei.

http://ro.moldexpo.md/................................................................................................................................

BIFE-SIMBucureşti, 19–23 septembrie

Expoziţie internaţională a industriei lemnului şi a mobilei Locul: Centrul Expoziţional ROMEXPO, Bucureşti, Blvd. Mărăşti, nr. 65–67 Tematica: mobilă de interior şi de exterior, decoraţii interioare şi de exte-rior, case de lemn, saune, materiale de bază şi auxiliare pentru industria lemnului, maşini şi echipamente pentru gospodărirea pădurilor şi prelu-crarea lemnului.

www.bife-sim.ro

AQUA–THERM Slovacia, Nitra, 11–14 februarie

Tematica: tehnica răcirii, încălzirii şi ventilaţiei, tehnica măsurării, tehno-logia de reglare, tehnologii medicale şi de protecţia mediului.

www.agrokomplex.sk................................................................................................................................

Build and Construct Macedonia, Skopje, 3–7 martie

Tematica: materiale de construcţii; instalaţii pentru construcţii; tehnica izolaţiei şi umbririi; maşini, utilaje, echipamente, softuri pentru proiectare.

www.eragrupa.mk................................................................................................................................

GRAMES & DEMI Bosnia şi Herţegovina, Banja Luka, 17–21 martie

Tematica: investiţii; echipamente, scule, aparate, materii prime pentru industria de construcţii, tehnica izolaţiei, tehnica iluminării.

www.banjalukafair.com................................................................................................................................

CONSTRUMAUngaria, Budapesta, 15–19 aprilie

Locaţia: Centrul Expoziţional HUNGEXPO, Budapesta, calea Albertirsai nr. 10.Tematica: industria de construcţii, materiale de construcţii, uşi şi ferestre, porţi, tehnica umbririi; industria sticlei; montare acoperiş, tinichigerie; hidroizolaţii, termoizolaţii, izolaţii sonore; construcţii de faţade; arhitectu-ră peisagistică, amenajări peisagistice.Evenimente conexe: RENEO: energie regenerabilă, energie alternativă; instalaţii pentru con-strucţii, tehnica încălzirii, răcirii, ventilaţiei; automatizarea clădirilor, clădiri inteligente.HUNGAROTHERM: Târgul internaţional al tehnicii de încălzire, ventilaţie, climatizare şi sanitare.

Dacă vă doriţi mai mult…Vizitaţu-ne magazinele de prezentare:

Pentru cazane TOTYA, varianta de bază şidezvoltată, de la 20 kW până la 120 kW.

Bau-Ferr 2000 Kft.H-2366 Kakucs, Fő u. 226. • Tel.: +36/29/370-032+36/20/944-2587 • Fax: +36/29/[email protected] • www.bauferr2000.ws

Comer�, ca�i�rare, service de aparate pentru construc�ii �i geode�ice!� Nivele o�tice �i digitale

Teodolite o�tice �i digitale� Laseri rotativi, laseri de conducte, laseri cu linii� �ta�ii de m�sur�, �P�-uri � geodezice, telemetre cu laser etc.

Repara�ii în termen

scurt, cu garan�ie

�i e�perien�� de 20 de ani!

GEOSET KFT. � H-7622 Pécs, Diófa u. 3.Pentru oferta noa�tr� a�re�at� �u�nea�oa�tr� �i�ita�i pagina web: Contact: www.geoset.hu [email protected] � Tel.: +36/72/ 513-955 � Mobil: +36/30/530-3079

Repara�ii în termen de chiar 1 �i!

Sisteme complete şi elemente ale sistemului de ventilaţie industrială de la Ventifilt SA.!Sisteme complete şi elemente ale sistemului de ventilaţie industrială de la Ventifilt SA.!

• ventilatoare, filtre, separatoare, dozatoare• alte elemente de ventilaţie industrială• structuri de oţel unicat

Cerere de ofertă: [email protected] • www.ventifilt.hu

Muncă în sistem lohn şi satisfacerea cerinţelor personalizate! Un partener, posibilităţi infinite!

OTTHONDesign: trenduri în design-ul maghiar şi internaţional; amena-jări interioare la cel mai înalt nivel: mobilier, baie, tehnologia bucătăriei.

www.hungexpo.hu................................................................................................................................

SEEBBESerbia, Belgrad, 15–19 aprilie

Tematica: tehnologii în industria construcţiilor, tehnica izolaţiei, protecţia împotriva coroziunii; tehnica răcirii, încălzirii, ventilaţiei; materiale de bază, scule, maşini şi echipamente pentru industria de construcţii.

http://seebbe.com/

Expoziţii şi târguri în străinătate

22

DOMEXPO şi Solaris Slovacia, Nitra, 24–27 aprilie

Tematica: materiale, maşini şi tehnologii pentru construcţii; amenajări interioare; elemente solare şi echipamente, instalaţii pentru tehnologia solară.

www.agrokomplex.sk................................................................................................................................

Civil EngineeringMuntenegru, Budva, 23–27 septembrie

Tematica: materiale de construcţii; maşini pentru industria de construcţii; soluţii de arhitectură interioară; echipamente electrice, de măsură, de reglare, sisteme de ventilaţie.

http://www.jadranskisajam.co.me

Potrivit proiectelor, reconstrucţia clădirii de 15 mii metri pătraţi, aflată în inima Budapestei, în piaţa Ferenciek se va termina la mijlocul anului 2017. Proprietarul Mellow Mood Group în prezent are 14 hote-luri de diferite categorii în capitala ungară, oferta lor se întinde de la categoria lux până la hosteluri pre-tenţioase. În Pasajul Paris, unic dato-rită decoraţiilor sale cu ceramică de Zsolnay, declarat monument istoric, în afară de hotel, vor fi amenajate şi restaurante şi magazine. În Buda-pesta tot mai multe clădiri neglijate sunt transformate în hoteluri pre-tenţioase.

Hotel de lux în locul Pasajului

Paris

În primul trimestru al anului 2014, în Ungaria au fost vândute 22 de mii de locuinţe deja locuite, acest număr depăşind cu 22 de procente datele înregistrate anul trecut. Din rândul acestora, 31 de procente au fost vândute în Budapesta, iar 23 de procente în municipiile reşedin-ţă de judeţ. Pe piaţa locuinţelor noi numărul vânzărilor scade pe mai departe, au fost cumpărate numai 600 de locuinţe noi. Preţul mediu al l o c u i n ţ e l o r d e j a l o c u i t e î n Budapesta este de 13,3 milioane de forinţi, în reşedinţele de judeţe 9 milioane, în oraşe 8,4, iar în comu-ne 5,4 milioane.

Piaţa imobilelor

rezidenţiale este dinamică

23

Interviu cu Adrian S. NEGRAU, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie şi Agricultură a județului Arad – Domnule Director, ce strategie ați abor-dat în 2014 pentru evenimentele organizate la EXPO Arad, faţă de anul 2013? – În iunie 2013, când am preluat conducerea Camerei de Comerț, Industrie şi Agricultură a județului Arad am stabilit o strategie clară în tot ceea ce implică activitatea Camerală din Arad. În ceea ce priveşte partea de expoziții, am identifi-cat nevoia clară de inovare. Chiar dacă evenimen-tele cu caracter internațional organizate la EXPO Arad s-au consacrat ca fiind manifestări cu tradiție pentru România, dar şi pentru Europa, într-un cadru economic în continuă mişcare, menținerea acestora la forma de atunci nu era o strategie eficientă pentru CCIA Arad. Astfel, am analizat fiecare branşă economică care era vizată la evenimentele CCIA Arad şi am luat hotărârea de a aduce modificări şi completări domeniilor vizate şi cunoscute până atunci de mediul econo-mic din euroregiune. Pe de altă parte, ne-am axat foarte mult pe partea de educație, sprijinind agenții economici să participe la conferințe şi seminarii care să le aducă plus-valoare activității. Fiecare sector economic a fost susținut şi prin organizarea întâlnirilor B2B care au avut un real succes pe parcursul anului 2014. – Cum evaluați evenimentele anului 2014? – Evenimentele de pe parcursul anului 2014 au fost o confirmare a bunei strategii aplicate. Inovarea evenimentelor cu tradiție a fost privită cu scepticism de către părțile implicate, însă s-a dovedit benefică. Am reuşit să relansăm expoziții care abordau sectoare economice fragile şi pen-tru care continuitatea era puțin probabilă. Nevoia de susținere a educației a dat naştere unui eveni-ment de mare amploare: EDU2JOB. Partea de educație şi partea economică au fost intersectate într-o manifestare internațională, la care au parti-cipat decidenți importanți la nivel național. Viziunea spre relansare a expozițiilor a fost bine primită şi de publicul larg, care a apreciat eveni-mentele organizate, lucru dovedit de rezultatul celui mai mare număr de vizitatori din istoria eve-nimentelor cu tradiție, înregistrat pe parcursul anului în curs. – Ce planuri aveți pentru anul 2015?

Nevoile mediului de afaceri în prim-plan

„În 2015 voi propune mediului de afaceri euroregional o altă

abordare.”

– În principal, satisfacerea nevoilor mediului de afaceri şi susținerea dezvoltării fiecărui agent economic în parte este misiunea Camerei de Comerț, Industrie şi Agricultură a jude-țului Arad. Avem în lucru mai multe evenimente care vizează cu prioritate şi alte branşe econo-mice care nu au fost luate în discuție până acum, iar unele dintre acestea nu sunt vizate nici la nivel național. În 2015 voi pro-pune mediului de afaceri eurore-gional o altă abordare.

D-na Andrea Kranowszky Nagy (director, departamentul relații externe al CCIA Arad) și d-nul Adrian S. Negrau (director, CCIA Arad)

D-nul Gheorge Seculici (președinte, CCIA Arad) și d-nul Adrian S. Negrau (director, CCIA Arad)

Serviciul nostru gratuit de furnizare informaţii de afaceri

Dragi Cititori,

Vă anunţăm cu bucurie vestea cea mare:

PUNTEA poate fi citită deja şi online!Puteţi citi şi descărca toate numerele din anul 2013 ale

celui mai popular magazin axat pe ştiri economice şi identificare

de parteneri de afaceri, de pe următorul link:

www.issuu.com/punteaMerită să accesaţi şi în 2014 website-ul nostru actualizat în continuu, veţi avea la dispoziţie

numerele noastre actuale şi sub această formă!

Dacă preferaţi în continuare ediţia tipărită, trimiteţi-ne adresa dvs. poştală

şi PUNTEA va sosi direct la dvs.

Abonaţi-vă la serviciul nostru gratuit de furnizare informaţii

de afaceri pentru a fi primul care află de cele mai importante expoziţii,

târguri, evenimente de afaceri, firmele care caută parteneri de afaceri în

România şi despre actualităţile pieţei româneşti şi ungare:

sau pe

www.puntea.net

• Deoarece astfel sunteţi informat la timp cu privire la evenimentele de afaceri!

• Puteţi lua legătura cu acele firme din Ungaria care caută parteneri de afaceri în România!

• Puteţi primi informaţii despre situaţia economică, expoziţiile şi târgurile

din ţările vecine!• Vă puteţi informa despre acele organizaţii care vin în sprijinul relaţiilor bilaterale, deci şi al exportului sau importului firmei dumneavaostră!

• Puteţi afla cu cine merită să faceţi afaceri!

De ce merită să vă abonaţi şi dumneavoastră?


Recommended