+ All Categories
Home > Documents > Puntea 2014 02

Puntea 2014 02

Date post: 10-Mar-2016
Category:
Author: puntea
View: 235 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
Abonare: http://www.feliciter.net/puntea/?action=subscribe
Embed Size (px)
of 20 /20
Anul XVI. 2014 • 2 spre Ungaria spre Ungaria
Transcript
 • Anu

  l XVI

  . 20

  14

  2

  spre Ungariaspre Ungaria

 • 2spre Ungaria

  Membr a grupului de publicaii PUNTEAApare n RomniaAnul XVI. Nr. 2.

  Portal economic:www.puntea.net http://issuu.com/puntea

  Editor:Editura Feliciter Kft.E-mail: [email protected]

  Editor responsabil:Dr. Kovts Judit

  Redactor ef:Kovts Dnes

  Sediu:H-4400 Nyregyhza,Nyr u. 7., I. em. Telefon: +36/42/506-824 500-475Telefon/Fax: +36/42/504-930

  TraductorSmy Edit

  Colaborator:Dank Zsfi a Duliczki MriaKotn FruzsinaKotrnyi AnitaKovts ViktorSochacki KlraSzanyi IldikTeski Szilvia

  Parteneri: Ministerul Economiei Naionale (Budapesta) Ministerul Afacerilor Externe (Budapesta) Ambasada Republicii Ungare, Biroul Ataatului Comercial (Bucureti) Ofi ciul Naional pentru Economie Extern (Budapesta)

  Design/grafi c:Talpas Sndor

  Tipar:Grafi t Nyomda "R" Kft.

  Toate drepturile rezervate!Este interzis reproducereaintegral sau parial a publicaieifr permisiunea n scris a editurei!Editura nu i asum rspundereapentru coninutul materialelor publicitare!

 • 3

 • 4Poate cea mai activ organizaie n dezvoltarea relaiilor economice maghiaro-romne dorete i pe mai departe s sprijine i s ntreasc mani-festrile i programele care vizeaz identifi carea pieelor de desfacere din Romnia, forumurile economice, de comer exterior, de afaceri i pro-fesionale care pot ajuta n mod efi cient oportuni-tile pentru exportul unui volum ct mai mare de produse maghiare n Bazinul Carpatic. i programele anului 2013 legate de econo-mia extern au fost realizate n acest spirit. Secretarul seciei avnd sediul n Bkscsaba, Jnos Zoltn Rk a fcut pentru cititorii revistei

  PUNTEA o trecere n revist a activitii lor de anul trecut. Primul eveniment important a fost Forumul de Afaceri Romn-Maghiar organizat n 20 februarie la Budapesta. La manifestarea comun a Camerei de Comer i Industrie din Budapesta i a publicaiei Piac & Profit (Pia & Profit) au fost inute expuneri legate de ansele pe care le au ntreprinderile mici i mijlocii din Ungaria de a iei pe piaa romneasc, de posibilitile de fi nanare, subveniile de stat, de mediul juridic i fiscal. Informaiile au fost furnizate de firme i organizaii care au obinut deja succese n Romnia, care cunosc bine piaa, n primul rnd instituiile comune, de sprijin ale guvernului i CCI Ungare. Secia s-a implicat n organizarea potenialilor participani, pe de alt parte i Dr. Tivadar Orosz, preedintele seciei a fost unul din confereniari. n 7 martie Camera de Comer i Industrie a Judeului Hajd-Bihar, Asociaia Zona Metro po-litan Oradea i Camera de Comer i Industrie Bihor au organizat la Debrecen un forum de afa-ceri pentru dezvoltarea cooperrii n zona fron-talier, acesta fiind nsoit de Expoziia de Afaceri Maghiaro-Romn, ocazie cu care Jnos Zoltn Rk a prezentat activitatea seciei.

  Dezvoltarea afacerilor, competitivitate i efi cien. Aceste trei noiuni caracterizeaz cel mai bine, i pe mai departe, strategia i activitatea de economie extern a Seciei Maghiaro-Romne din cadrul Camerei Ungare de Comer i Industrie.

  n sprijinul dezvoltrii relaiilor

  n 21 martie a fost organizat Forumul de Afaceri n Zona de Frontier la Centrul Expo-ziional Arad Expo. Evenimentul organizat de Secia Maghiaro-Romn a CCI Ungare i Camera de Comer i Industrie a Judeului Bks, cu participarea Reelei de Afaceri a Regiunii Carpatice, respectiv a Ageniei Ungare pentru Comer Exterior a fost manifestarea conex a expoziiei ConfortConstruct & Protect (a industriei de construcii i proteciei muncii) inut la Arad. Secia a organizat participarea unei delegaii numeroase formate din antrepre-norii i membrii camerei din judeul Bks.

  Secia a participat la expoziie mpreun cu Agenia Ungar pentru Comer Exterior, cu un stand informaional comun. O sptmn mai trziu, la Bkscsaba a fost organizat un forum interactiv de afaceri unde participanii din Ungaria au putut purta tratative cu delegaia de peste 20 de oameni de afaceri din Romnia, din judeul Prahova, cu pri-vire la posibilitile de cooperare, la dezvoltarea relaiilor comerciale. n 11 aprilie Jnos Zoltn Rk s-a ntlnit cu consilierul ministerial Ferenc Bogr pentru a dis-cuta aspecte legate de Romnia, respectiv cu Blint Lzr, directorul pentru investiii i cu Katalin Zsigmond, manager de proiect al com-paniei Corvinus Nemzetkzi Befektetsi Zrt. (Compania pentru Investiii Internaionale Corvinus SA.) privind oportunitile de investiie n Romnia i perspectivele cooperrii ntre cele dou instituii. n perioada 1921 aprilie, Secia Maghiaro-Romn i-a reprezentat pe membrii camerei, respectiv ai seciei cu un stand informaional la expoziia internaional a industriei de con-strucii Top Construct de la Oradea. Sfntu Gheorghe a fost urmtoarea locaie a dezvoltrii relaiilor, n perioada 25-28 aprilie aici a sosit o

  delegaie format din 20 de oameni de afaceri i reprezentani ai camerei. Au participat nu numai la evenimentele Trgului de Ziua Sfntu Gheorghe, ci la invitaia Asociaiei ntreprin-derilor Mici i Mijlocii Covasna, ASIMCOV mai muli au participat i la conferina intitulat Relaii Economice Romno-Maghiare, ct i la ntlnirea oamenilor de afaceri conex acesteia. Subiectele principale au fost incubatoarele de

  afaceri, clusterele, parcurile industriale, energia verde, prelucrarea lemnului, agricultura i turis-mul. Pentru ntrirea relaiilor a fost semnat i un acord de cooperare cu Camera de Comer i Industrie Covasna. La Szolnok, n 16 mai a fost organizat Forumul Economic al Bazinului Carpatic care a pus n centru identificarea oportunitilor din Romnia, Ucraina i Slovacia. Printre confereni-ari s-a numrat i Jnos Zoltn Rk. ntre 2326 mai, la Miercurea Ciuc a fost organizat expoziia cu bogate tradiii Expo Ciuc, la care Secia Maghiaro-Romn a CCI Ungare mpreun cu Camera de Comer i Industrie a Judeului Bks a oferit mai multor membri ai camerei, respectiv seciei posibilita-tea de a fi prezeni, de a se prezenta la standul informaional comun al camerei. Conferina organizat de partenerul lider Don Orione Beneficence-Charity Society i partenerul su de proiect, Camera de Comer i Industrie a Judeului Bks a fost inut n 27 iunie la Bkscsaba avnd ca subiect concursu-rile de proiecte publicate i cele ateptate n Ungaria i Romnia, ct i oportunitile de fi nanare pentru ntreprinderi. La edina de constituire a Colegiului Bazinului Carpatic al CCI Ungare din 11 iulie, inut la Budapesta, CCI a Judeului Bks, respectiv Secia Maghiaro-Romn a avut oca-zia de a face o scurt prezentare a activitii sale. La expoziia Top Expo organizat la Oradea ntre 36 octombrie, secia a fost prezent de asemenea cu un stand informaional unde membrii camerei, fi rme i antreprenori au primit ocazia de a-i prezenta produsele, respectiv ser-viciile n faa ntreprinderilor din ara vecin. Antreprenorii din judeul Bks au participat cu o delegaie de 10 persoane la deschiderea expoziiei, respectiv la evenimentul organizat dup aceasta. Tot n aceast perioad a fost organizat i Trgul de Toamn de la Odorheiu Secuiesc. Secia Maghiaro-Romn a CCI Ungare a organizat vizi-tarea trgului unde a fost prezent i un stand informativ al seciei. Cei interesai au participat la manifestrile conexe trgului, la conferina eco-nomic i la ntlnirea oamenilor de afaceri.

  (Continuare in pagina 6-a)

 • 5n prezent, similar majoritii rilor europene, i n Ungaria industria construciilor poate fi considerat ca un sector n criz, furnizorii i productorii principalelor materia-le de baz ale industriei de con-strucii (prelucrarea lemnului, pro-ducia produselor de tmplrie pentru construcii; producia pro-duselor din minereuri neferoase; producia produselor de cauciuc i materiale plastice; producia sub-stanelor i produselor chimice; producia de cocs, prelucrarea ie-iului) ntmpin greuti datorit lipsei de comenzi n construcii.

  Tendine pozitive

  Scderea semnifi cativ a produci-ei industriei de construcii consta-tat ncepnd din 2007 s-a oprit la nceputul anului 2013 i producia a nregistrat o tendin pozitiv fa de valoarea de referin des-tul de sczut. Fa de valoarea produciei de 2.360 miliarde de forini nregistrat n 2006, aceasta a sczut la 1.604 miliarde de forini. La pre comparativ aceasta nseamn c pn la nceputul anului 2013 sectorul a pierdut 4345% din pia. Fa de aceast situaie, n primele 9 luni ale anu-lui 2013 se constat o cretere de 8% fa de perioada similar a anului precedent. Creterea produciei este foar-te diferit la grupele principale n construcii. Creterea este dinami-c la construciile de drumuri i cale ferat i n cadrul grupei con-struciilor de cldiri la cldirile industriale. n grupa obiectivelor comunitare, construciile de obiec-tive sportive sunt preponderente. Perioada de recesiune a afectat i afecteaz n cea mai mare msu-r i cel mai ndelungat timp ntre-prinderile a cror activitate se axea-z pe construcii de locuine, reno-varea locuinelor, construcii civile i industriale. Deoarece majoritatea covri-toare a celor 79 de mii de ntreprin-deri i desfoar activitatea n domeniul lucrrilor de construcii i montaj cldiri, marea majoritate a ntreprinderilor deocamdat nu simte schimbarea pozitiv a pieei. Potrivit prognozei uneia din cele mai mari asociaii din industria de construcii din Ungaria, VOSZ, avntul industriei de construcii se

  Producem fitinguri pentru cmine de beton armat (racorduri de cmine) folosite la construcii subterane i de drumuri, cu diferite tipuri i mrimi. Produsele noastre principale:

  t UJOHVSJ SBDPSE DNJO ,('1 QJFTFEFUSFDFSFQFOUSVDNJOF

  t 1SPEVDFNQJFTF EF USFDFSF QFOUSV D-NJOF,('1MBMVOHJNFBEPSJUFYFDV-JFESFBQUJDPUJUDVEJBNFUSFEFNN

  t QJFTFEFUSFDFSFQFOUSVDNJOF,%6&953"DVOUSJSF

  t 1FOUSV B DSFUF SJHJEJUBUFB TUBUJDBDFTUFQJFTFEFUSFDFSFTVOUFYFDVUBUFDVOUSJSFBTUGFMSF[JTUQFSGFDUGPSF-MPS GS B TVGFSJEFGPSNSJEF GPSN4VOUQSPEVTFMBEJNFOTJVOFBEPSJUJDVDPUJUVSBEPSJU

  t $FM NBJ OPV QSPEVT FTUF QJFTB EFUSFDFSF QSFW[VU DV PNBT DBSF JDSFUFWPMVNVM MBBDJVOFBBQFJDBSFJ O DB[VM VOFJ QSFTJVOJNBSJ B BQFJTVCUFSBOF BTJHVS P FUBOFJUBUF QFS-GFDUMBBQ

  industria de construcii cu oportu-niti de prezentare colectiv la tr-guri i expoziii, cu organizarea de evenimente profesionale specifi ce fi ecrei ri, punerea la dispoziie a listelor de poteniali parteneri din strintate, cu monitoringul opor-tunitilor de investiie, de subcon-tractare n strintate, iar pentru toate acestea primete un sprijin activ din partea birourilor de eco-nomie extern din cadrul ambasa-delor Ungariei.

  pstreaz n ntreg anul 2013 i n prima jumtate a anului 2014. Pentru anul 2013 se ateapt o cretere a produciei de 910% comparativ cu anul 2012. n 2014 se ateapt ca n sfera privat s creasc cerinele pentru construcii-investiii n industria mecanic, industria alimentar, agricultur, turism-industria ospita-litii. Nu sunt semne c n 2014 ar crete meritoriu piaa comenzilor venite de la populaie i a marilor investiii de dezvoltare imobiliar.

  Perspective de export

  n anii trecui, datorit regresului industriei de construcii n Ungaria, firmele maghiare din sector s-au ndreptat n numr tot mai mare spre export.

  Punctele de declanare posibile: Birourile de proiectare ale arhi-

  tecilor: birourile de proiectare maghiare cu arhiteci exceleni i n prezent se confrunt cu o lips serioas de comenzi, pro-dusele intelectuale ale bi rou-rilor sunt adecvate ex port ului n orice ar a lumii,

  Producia de materiale de con-strucii: n cazul firmelor din industria materialelor de con-strucii exportul este limitat de costurile de transport, astfel piaa de export pentru acestea este dat de rile din regiunea Bazinului Carpatic,

  Firmele de construcii: multe dintre fi rmele executante sunt mici ntreprinderi, care n pre-zent se orienteaz spre Austria, Germania, Elveia, ntreprinde-rile mai mari prefer rile care aparin Desch iderii spre Est, astfel rile din Comunitatea rilor Inde pen dente, Orien-tului ndeprtat, rile arabe.

  Produsele inovative, know-how-ul: aceste produse, respectiv tehnologii, datorit faptului c sunt unice pot fi vndute n numeroase ri ale lumii, n special n cazul n care sunt protejate n ara respectiv prin brevet. De exemplu beto-nul translucid, dezvoltat de un inginer maghiar.

  n viitor, Agenia Ungar pen-tru Comer Exterior (HITA) poate ajuta ntreprinderile maghiare din

  Trecerea n revist a industriei de construcii

 • 6n sprijinul dezvoltrii relaiilor

  (Continuare de la pagina 4)

  2427 octombrie a fost perioada Festiva-lului Crnailor la Csaba, aici s-a prezentat pen-tru prima dat cu un stand independent Secia Maghiaro-Romn a CCI Ungare. A asigurat ntreprinderilor membre posibilitatea de a-i prezenta cataloage, fl uturai, prospecte, mostre i produse pentru degustare. Pe stand au fost disponibile i materiale informative ale produ-selor ctorva ntreprinderi din cadrul Asociaiei ntreprinderilor Mici i Mijlocii din Regiunea Odorhei. Un eveniment important inut anual este Conferina de Economie Extern Maghiaro-Romn, anul trecut organizat n 15 noiembrie. A fost un eveniment cu totul deosebit deoarece n acest zi a fost inaugurat Centrul de Afaceri Maghiar-Romn al Camerei de Comer i Industrie a judeului Bks. Ceremonia inaugu-rrii i conferina inut dup aceasta au fost urmate, conform tradiiilor, de o ntlnire de afa-ceri bilateral. La conferin au fost inute expu-neri de nalt nivel despre relaiile economice bilaterale maghiaro-romne, oportunitile de afaceri, activitatea de economie extern a came-

  Centrul de Afaceri a fost nfi inat cu scopul de a facilita colaborarea n afaceri a fi rmelor i ntreprinztorilor din diferite ramuri industriale, care i desfoar activitatea de o parte i de alta a frontierei. Scopul de lung durat al proiectului este ca legturile de afaceri create s fi e sus-tenabile, iar noi s acordm un ajutor continuu ntreprinderilor.

  Serviciile asigurate de Centrul de Afaceri: Organizarea de ntlniri ale oamenilor de afaceri n Ungaria i

  Romnia Organizarea de conferine de afaceri Identifi carea de parteneri de afaceri Organizarea participrilor la trguri i expoziii Consultan n domeniul impozitrii Consultan pentru constituirea de fi rme Consultan n domeniul exportului i importului Facilitarea comerului on-line Legturi de colaborare cu reeaua camerelor din Romnia

  Cui oferim serviciile noastre?ntreprinztorilor i companiilor care: se ntereseaz de oportunitile de afacerri transfrontaliere.

  Contact: Centrul de Afaceri Maghiar-Romn,

  5600 Bkscsaba, Hunyadi tr 2.

  Centrul de Afaceri Maghiar-Romn

  Dezvoltarea sntoas i sigurana copiilor depinde i de nclmintea bun a copilului. nclmintea pentru copii fabricat cu denumirea Szamosklyk acoper gama de mrimi 17-40. Aceast categorie reprezint o nclminte s-ntoas pentru copii pe baz de materiale naturale, care satisface cerinele de nalt calitate att n execuia cu supinaie ct i texes -, fiind proiectat anume pentru piciorul copiilor.

  www.szamoskft.hu

  Szamos Cipipari s Kereskedelmi Kft.

  PRODUS MAGHIAR

  nclminte sntoas pentru copii din materiale naturale

  Ocrotirea copiilor cu produse executate manual

  Cu supinaie i execuie Texes

  din Bazinul Carpatic n vederea creterii expor-tului i stabilirii unor cooperri economice. Conferina de economie extern a fost onorat i de prezena ambasadorului Romniei n Ungaria, excelena sa domnul Alexandru Victor Micula, care a inut i o expunere. Iar programul de dup-mas a oferit pentru cele peste 100 de fi rme i antreprize din Ungaria i de peste hota-re interesate ocazia de a stabili relaii de viitor i cooperri. Secia Maghiaro-Romn a CCI Ungare i continu i n acest an activitatea de creere de relaii i identifi care de parteneri de afaceri din Romnia pentru membrii si, sub semnul dez-voltrii afacerilor, al competitivitii i efi cienei amintite n introducere.

  Contact:Jnos Zoltn RK: [email protected]

  Fotogra ile au fost fcute de redacia Cronica din Gyula.

  rei, oportunitile economice i sistemele de reglementare (impozitare, constituirea de socie-ti) din Romnia, respectiv despre posibilitile de fi nanare oferite de OTP Bank Romnia ntre-prinderilor din Ungaria. S-a vorbit i despre dez-voltarea relaiilor comerciale ale ntreprinderilor

 • 7

 • 8Obiectivul Reelei de Afaceri din Regiunea Carpatic este de a ajuta deschiderea reciproc a rilor din Europa de Est i Central n domeniul economic i de a sprijini regiunea pentru a se dezvolta n direcia unei regiuni economice recu-noscute la nivel european, sincronizate i puter-nice. Reeaua are birouri pentru dezvoltarea afa-cerilor care, asemenea unor puni ntre ntreprin-derile mici i mijlocii din Bazinul Carpatic, ofer ajutor n dezvoltarea i construirea relaiilor comerciale i de investiii transfrontaliere.

  Azi, Reeaua de Afaceri din Regiunea Carpatic are treisprezece birouri n ase ri din Bazinul Carpatic. Cinci dintre acestea sunt n Romnia: la Cluj-Napoca, Oradea, Odorheiu Secuiesc, Sfntu Gheorghe i Satu Mare. Prima verig a reelei a fost realizat prin deschiderea biroului din Cluj-Napoca n mai 2012. Aici lucreaz Attila Vass economist i expert fiscal, respectiv Bborka Eszter Br jurist i economist. n perioada de peste un an i jumtate care a trecut de la deschiderea biroului au fost identi-fi cate i formulate activitile dorite din partea biroului n vederea satisfacerii ntr-un cerc ct mai larg a cerinelor antreprenorilor. Cores-punztor acestora, activitatea biroului din Cluj-Napoca s-a specializat pe exercitarea a dou funcii de baz: organizarea de programe, eveni-mente profesionale, respectiv intermedierea de parteneri de afaceri i oferirea de informaii pe baza cerinelor personalizate. Sub aspect statistic: pn acum, la biroul din Cluj-Napoca au sosit peste 400 de solicitri din ar i strintate, respectiv am organizat mai multe zeci de evenimente, programe profesio-nale. ns dac vorbim de cele dou tipuri de activiti putem s ne oprim i asupra a diferite subcategorii. n unele cazuri, activitatea de intermediere de parteneri de afaceri n mod direcionat se rezum la trimiterea unei liste a

  Se prezint Biroul din Cluj-Napoca al Reelei de Afaceri din

  Regiunea Carpatic

  Prima verig

  potenialilor parteneri, dar sunt i situaii n care angajaii biroului organizeaz ntlniri directe ntre prile care doresc s dezvolte relaii de afaceri. Organizarea ntlnirilor B2B a devenit deja parte a programelor profesionale. n acest aspect merit s amintim Forumul de Afaceri Maghiar-Romn organizat mpreun cu Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca i Primria Municipiului Cluj-Napoca n noiembrie 2013 unde, dup expunerile din edina plena-r, biroul din Cluj-Napoca al Reelei de Afaceri din Regiunea Carpatic a organizat un B2B n domeniul industriei mediului. Paleta ntreprin-derilor care apeleaz la activitatea de intermedi-ere de parteneri de afaceri este deosebit de divers, sosesc solicitri din industria alimenta-r, industria de construcii, tehnica de calcul, protecia mediului, industria mediului i din alte sectoare economice. Legat de manifestri, organizm diferite tipuri de evenimente, avem ntlniri periodice, care se repet la anumite intervale de timp, eve-nimente unice, ntlniri de afaceri, conferine i cursuri de formare profesional deopotriv. n ceee ce privete anul 2013, a evidenia cteva evenimente de an ver gur, ca de exemplu conferina i ntlnirea de afaceri din aprilie 2013, avnd titlul de Perspec tivele politicii agrico-le n perioada de programare 20142020 , organizate odat cu expoziia i trgul internaional de Agri cul-tur, Industrie Alimentar i Creterea Animalelor, deve-nit cunoscut i recunoscut cu numele de Ag ra ria, unde au luat cuvntul specialiti i factori politici de decizie din Ungaria i Romnia. n afar de acest eveniment, i Forumul Maghiar-Romn inut n noiembrie, amintit mai sus s-a bucurat de mare interes. Trebuie s mai subliniem i conferina economic i ntlnirea de afaceri din 13 septembrie 2013 care a avut cinci co-organizatori: Con su latul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Asociaia de Afaceri Ungare n Romnia, Asociaia Eureka, Camera de Comer i Industrie Maghiaro-Romn Carpatia i biroul din Cluj-Napoca al Reelei de Afaceri din Regiunea Carpatic. Dintre programele inute n mod regulat trebuie s amintim Cercurile Wekerle pentru ntreprinztori, care au avut loc la Cluj-Napoca chiar i de trei ori n cursul anului 2013. Grupul int al Cercurilor Wekerle pentru ntreprinztori sunt ntreprinztorii maghiari locali care se ntl-nesc cu o regularitate stabilit, ascult o expu-nere profesional scurt, iar apoi particip la un program cultural. Dup aceea, n cadrul unei degustri de vin, poart discuii libere, fac

  schimb de preri, discut problemele cu care se confrunt, uneori cutnd chiar i modul de rezolvare al acestora. De fi ecare dat ne-am str-duit ca la ntlnirile din cadrul Cercurilor Wekerle s invitm i cte un factor politic de decizie pentru cazul n care ntreprinztorii prezeni ar dori s discute cu acetia. Astfel, i-am invitat i pe viceprimarul municipiului Cluj-Napoca i pe preedintele Consiliului Judeean Cluj. Din rndul programelor profesionale ale anului 2013 merit s amintim cursul de forma-re purtnd titlul de Afaceri n Bazinul Carpatic. Extinderea pieei n maghiar (cunoscut sub numele de Atelierul IMM), care i-a propus s asigure formarea profesional pentru ntreprin-derile mici i mijlocii interesate n cadrul a trei tematici: cunotine de management, cunotin-e legate de pieele externe i cunotine de marketing. Pe baza experienelor din perioada trecut de un an i jumtate, n planurile de viitor fi gu-reaz organizarea unei noi serii de formare sub forma unui atelier al IMM-urilor. n afar de aceasta, dorim s continum i Cercurile

  Wekerle pentru ntreprinztori deoarece fedd-back-urile de pn acum sunt pozitive. Dorim s ne adresm i pe mai departe actorilor din agri-cultur i s repetm n aceast primvar con-ferina i ntlnirea de afaceri organizate odat cu expoziia Agraria, similar anului trecut. Am constatat i faptul c ntlnirile directe gen B2B sunt utile i necesare, de aceea dorim s le orga-nizm i pe acestea pentru diferite sectoare industriale, conform cerinelor. Credem i sperm c activitatea multilatera-l a birourilor Reelei de Afaceri din Regiunea Carpatic contribuie n mod real la dinamizarea lumii afacerilor.

  Contact:400174 Cluj-Napoca, Str. Horea Nr. 3., Birou 105.

  Tel.: [email protected]

  [email protected]

  Foto: Szabadsg napilap

 • 9Cazanele Celsius pe combustibil solid sunt adecvate pentru arderea lemnului, reziduurilor lemnoase, rumeguului, crbunelui, baloilor de paie i a peleilor.

  Putere maxim: 10-300 KW

  PRODUCTORUL CAZANELOR PE COMBUSTIBIL SOLIDH-2750 Nagykrs, Rkczi u 24. t Tel.: +36/53/351-104 t Fax: +36/53/355-594

  [email protected] www.celsiusplussz.hu/ro/

  CELSIUS, CLDUR LA UN PRE ECONOMIC!

  NOU

  www.celsiusplussz.hu/ro/

  Ateptm interesul retailerilor i al specialitilor instalatori centrale termice din Romnia!

 • 10

  Primul birou al Reelei de Afaceri din Regiunea Carpatic deschis n regiunea Partium se afl deja de un an i jumtate n serviciul ntreprin-ztorilor din Bazinul Carpatic. L-am rugat pe

  Csaba Kirly, eful biroului din Oradea s ne informeze despre activitatea lor de pn acum, respectiv despre proiectele pe care le au pe anul 2014. Cum a fost anul ncheiat n 2013 pentru biroul din Oradea? n ansamblu, anul trecut a fost foarte bogat. Am primit la birou un numr mare de solicitri, n special din partea societilor din Ungaria. Prelucrarea acestora i asigurarea unor rspunsuri profesionale cere mult munc. n afar de acestea, biroul a fost organizatorul, co-organizatorul sau partenerul a numeroase eve-nimente.

  Am luat parte la organizarea a peste dou-zeci de conferine, expoziii sau ntlniri de afa-ceri. La aceste evenimente am asigurat posibili-tate de prezentare pentru peste o sut de ntre-prinderi, organizaii sau ali actori economici. i seria de programe a Reelei de Afaceri din Regiunea Carpatic intitulat Drumuri prin ar s-a dovedit foarte util, n cadrul acesteia ntreprinderile mici i mijlocii participante au

  Se prezint biroul din

  Oradea al Reelei de Afaceri

  din Regiunea Carpatic

  putut afl a mai mult despre oportunitile oferite de colaborri, dar i despre posibilitile care vin n sprijinul ieirii pe piaa extern. efi i birourilor Reelei de Afaceri din Regiunea Carpatic au prezentat n expuneri de cteva minute piea slovac, ucrainian, romn, srb, croat i slo-ven, apoi i-au ajutat pe cei interesai cu infor-maii personalizate. Ce fel de solicitri ai primit? Foarte multe fi rme sunt nc n stadiul de a face cunotin cu piaa romneasc, solicit informaii de baz sau caut poteniali parte-neri. Lor le recomandm de fi ecare dat s vin la noi, s cunoasc piaa la faa locului, de exem-plu n cadrul unei ntlniri pentru parteneri de afaceri int, pe care o organizm. Muli s-au i folosit de aceast posibilitate i au ajuns la mai muli posibili parteneri de afaceri din Oradea. Mai multe solicitri s-au ndreptat spre clari-fi carea unor aspecte juridice. Ne-au cerut ajuto-rul la constituirea de societi, dar i la soluio-narea unor litigii. Ne strduim s satisfacem toate cerinele sosite din sectorul economic, ncercm s orga-nizm i manifestri proprii axate pe cte o tem dat, crescnd astfel efi ciena i satisfacia parti-cipanilor. Care au fost cele mai apreciate eveni-mente potrivit participanilor sau chiar a datelor de monitorizare? Cele mai bune manifestri sunt acelea unde sunt furnizate cele mai multe informaii concrete i fi rmelor participante le putem oferi mai muli parteneri de afaceri. Aceste ntlniri de afaceri sau expoziii s-au dovedit a fi utile pentru toi. Ofertele sosite din strintate (deci din afara Romniei) pot fi prezentate simultan mai multor poteniali parteneri locali, astfel crete ansa de a ncheia afaceri. Un exemplu concludent n acest sens a fost ntlnirea de afa-ceri axat pe industria de construcii sau cea pe care am organizat-o mpreun cu HITA i

  Asociaia ntreprinderilor n Domeniul Mediului din Ungaria i a fost axat pe industria mediului, dar i expoziia ENREG Energii Regenerabile din Arad, la care am organizat o delegaie numeroa-s. A scoate n eviden Expo Bihar-Bihor, inut la Biharkeresztes, unde am sosit cu douzeci de expozani din judeul Bihor, aceasta a fost cea mai numeroas delegaie din Romnia n istoria expoziiei.

  Care sunt acele sectoare economice de unde primete cele mai multe solicitri biroul? Fr s fac un clasament, pot s subliniez sectorul energetic (energia regenerabil, efi ci-ena energetic), industria alimentar, industria de construcii, respectiv agricultura. Totodat trebuie s evideniez faptul c paleta este foate diversifi cat, suntem cutai din toate sectoare-le economice i noi ncercm s-i servim dup cum tim mai bine. Programul Responsabilul Rural organizat mpreun cu Ministerul Dezvoltrii Rurale din Ungaria constituie un mare avantaj, din toamna anului 2013 ajut munca birourilor cu implicarea responsabililor rurali cu experien n domeniul agricol. Ce planuri are biroul pentru 2014? nainte de a vorbi de planuri, consider c este important s amintesc faptul c de la nti ianuarie biroul nostru i ateapt clienii ntr-o nou locaie. n Incubatorul Non-profit de Susinere a Afacerilor amenajat n cetatea din Oradea, alturi de mai multe organizaii de sus-inere a afacerilor din judeul Bihor. Sperm ca astfel s putem s ne servim partenerii cu un fl ux mai fl uent de informaii i mai efi cient. Deoarece reeaua de birouri este din ce n ce mai cunoscut, n 2014 ne ateptm s pri-mim sol ic i tr i n numr i mai mare. Evenimentele noastre pun accent pe efi cien, satisfacia ntreprinderilor, de aceea ne propu-nem s organizm mai multe ntlniri de afaceri, s ncercm s continum i n acest an progra-mele de mare succes ncepute anul trecut. Deja am fost cutai n acest sens pentru parteneriat la expoziia ENREG Energii Regenerabile, ct i pentru a fi co-organizatori din parte romn la Expo Bihar-Bihor.

  n ansamblu, ne ateptm s avem un an la fel de ncrcat ca n 2013 i plin de succese.

  410520 Oradea, Piata Independentei, Cetatea Oradea, Corp C, etaj 2, birou 2.

  Tel: [email protected] [email protected]

  Au ncheiat un an bogat

 • 11

  http://issuu.com/puntea

  La nivelul Uniunii Europene, n decembrie n Ungaria s-a nregistrat cea mai mare valoare a indicelui sentimentului economic (ESI), atingnd 115 puncte. De 11 ani nu s-a mai atins aceast performan. Indicatorul s-a mbuntit nu numai n Ungaria, dar i la nivelul ntregului UE, a atins valoarea de vrf a ultimilor doi ani i jumtate. Indicatorul ESI msoar ncrederea n economie a sectorului industrial, de servicii, a

  industriei de construcii, a comerului cu am-

  nuntul i a consu-matorilor la nive-lul populaiei.

  n top

 • 12

  ntr-o societate n continu schimbare, marcat de permanen-te ncercri asupra economiei, companiile caut n permanen- noi soluii i noi modaliti pentru depirea impasurilor. Dei au depit de mult timp etapa noutilor, trgurile i expoziiile revin tot mai mult n atenia managerilor prin oportunitile oferite.

  Dincolo de benefi ciile directe i evidente n urma participrii la trguri i expoziii contacte noi, o privire de ansamblu asupra pieei, noi parteneri acest tip de evenimente construiesc o cu totul alt dimensiune a lumii afacerilor: contactul uman, face-to-face. Nimic nu concureaz posibilitatea ca timp de patru zile s discui deschis cu potenialii clieni, declar Mariana Suciu, Director General, ROMEXPO S.A. n susinerea celor amintite mai sus, statisti-cile pentru anul 2013 ale ROMEXPO vin s con-fi rme c industria de trguri i expoziii este un domeniu din ce n ce mai cutat. Pentru ROMEXPO, principalul organizator de trguri i expoziii din Romnia, anul recent ncheiat a nsemnat reunirea celor mai importan-te trguri i evenimente din domenii de interes, n cadrul crora att specialitii ct i publicul larg au putut s construiasc o privire de ansamblu asupra ariilor economice crora s-au adresat. Astfel, pe tot parcursul anului trecut, vizitatorii au putut regsi la ROMEXPO 40 de trguri i expo-ziii proprii, 18 trguri i evenimente organizate de ctre parteneri, 390 de seminarii, conferine, work-

  Participarea la trguri i expoziii despre oportuniti i viitorul

  industriei

  shop-uri i congrese, 3 evenimente pentru publi-cul larg, 5 concerte i un festival de muzic. Domeniile trgurilor i expoziiilor organi-zate au fost dintre cele mai diverse, precum: turism, construcii, amenajri interioare, indus-trie, mobilier, echipament militar, cosmetice i mod, agricultur, industria alimentar, medici-n i multe altele. n cifre, cele 40 de trguri i expoziii organi-zate n 2013 de ROMEXPO se pot concretiza n: 157.700 mp suprafa expoziional ocu-

  pat 4.500 participri ale companiilor la eveni-

  mentele organizate Companii din 33 de ri i Romnia au fost

  prezente n acest an la ROMEXPO, trgurile

  avnd n medie un grad de internaionaliza-re de peste 50%

  Peste 500.000 vizitatori au trecut pragul manifestrilor expoziionale organizate

  Cifra de afaceri a ROMEXPO S.A a crescut fa de anul 2012 apropiindu-se de 11 milioane Euro. Trgul Internaional de Produse i Echipa-mente n domeniul Agriculturii, Horticulturii, Viticulturii i Zootehniei Indagra, Trgul Inter-naional Bucureti TIB, Trgul de Turism al Romniei dar i BIFE-SIM Trgul Internaional de Mobil, Echipamente i Accesorii sunt n top trguri organizate de ctre ROMEXPO, nsu-mnd 30% din veniturile companiei.

  (Continuare in pagina 14-a)

 • 13

  http://issuu.com/puntea

  Enter international markets at the

  central foreign trade platform of

  HANNOVER MESSE 2014. The winning

  combination of exhibition, high-level

  business conferences, workshops and

  the INVESTMENT LOUNGE

  promotes the international dialogue.

  7 11 April 2014 Hannover Germany

  hannovermesse.com

  Global Business & Markets 2014

  Your access to the global markets

  DM_1260_2014_hm14_gbm_anzeige_175x130.indd 1 24.02.14 11:50

 • 14

  (Continuare de la pagina 12)

  n ceea ce privete anul 2014, ROMEXPO are n plan att mbuntiri ale bazei materiale ct i noi evenimente. Astfel, n acest an va avea loc prima ediie a Romanian Nautic Expo Expoziia internaional de ambarcaiuni de agrement, sportive i de pescuit, echipamente i accesorii.

  ncepem un an nou, cu fore noi i planuri pe msur. De exemplu, numai pentru prima jum-tate a anului am pregtit vizitatorilor manifestri

  expoziionale representative pen-tru domenii precum medicin, construcii, bunuri de larg con-sum, turism i mediu de afaceri. Pot aminti n acest caz IMM Forum un eveniment dedicat

  soluiilor de business, ediia de primvar a Trgului de Turism al Romniei, Construct Expo Trg internaional de tehnologii, echipa-mente, utilaje i materiale pentru construcii, Ambient Expo Trg international de produse i sisteme pentru amenajri interioare i exterioare, decoraiuni, mobilier i piscine, Rommedica Trg internaional de medicin i farmacie dar i Romenvirotec singurul eveniment din Romnia pentru tehnologii i echipamente de protecia mediului i TIBCO Trg internaional de bunuri de larg consum adaug Mariana Suciu, Director General ROMEXPO S.A.

  Mai mult dect att, pentru toi cei intere-sai de evenimentele organizate de ROMEXPO, Centrul Expoziional va dezvolta o aplicaie pen-tru telefoane smartphone ce va cuprinde princi-palele informaii despre trguri. De asemenea, vor fi continuate moderniz-rile aduse pavilioanelor expoziionale existente i va fi continuat construcia pavilioanelor expoziionale iniiate. Ct despre evenimentele destinate publicu-lui larg i acest an va fi unul plin i variat deopo-triv. Concertele Metal All Stars, Horia Brenciu, Peter Gabriel, Festivalul East European Comic Con 2014 dar i Bookfest sau Bucharest Wheels Arena sunt doar cteva dintre numele ce vor tine capul de afi . Pentru mai multe detalii privind programul expoziional ROMEXPO i evenimentele organi-zate, accesai www.romexpo.ro.

  Participarea

 • 15

  capace de dozare

  !""#$$%&'()*+,-).!."/0 0///

  111121

  1112

 • 16

  Domnule preedinte, cum ai caracteriza anul 2013 pentru Camera de Comer, Industrie i Agricultur a judeului Arad? GHEORGHE SECULICI: Privind n ansam-blu, a spune c anul 2013 a reprezentat un an bun pentru Camera de Comer din Arad. M refer, n special, la schimbarea managerial care s-a produs n primvar, subiect ndelung dezbtut n mass-media la momentul respectiv. Au fost anumite difi culti pe care, mpreun cu membrii Colegiului de Conducere, am ncercat s le depim fr a afecta relaia cu agenii eco-nomici, cu instituiile publice, cu administraiile locale sau cu administraia central. Numirea mea n funcia de preedinte al CCIA Arad a fost privit cu surprindere de ctre unii i cu speran de ctre alii. Intenia mea a fost s reintrm n cir-cuitul naional al camerelor de comer i s ne aliniem la subiectele de actualitate dezbtute la nivel european, fi e c vorbim de energii regene-rabile i mediu, de digitalizare, de reconversie i formare profesional n parteneriat cu mediul academic sau de crearea de locuri de munc pen-tru tineri, n cazul crora omajul a atins cote alar-mante.

  Venii din mediul economic i suntei unul dintre oamenii de afaceri cunoscui ai judeului Arad. Cu siguran sun-tei la curent cu problemele cu care se confrunt agenii economici. Care este strategia dvs. n vederea implicrii instituiei n sprijinirea mediului de afaceri? Sunt un om care crede n investiie i m-am ghidat n toate deciziile de pn acum dup acest principiu, pe care l-am aplicat i n strategia de relansare a activitii Camerei. Pentru c relaia cu agenii economici este prioritar, primul pas este investiia n oameni s constitui o echip capa-bil s rspund solicitrilor din partea mediului de afaceri. Al doilea pas este investiia ntr-o ima-gine transparent i real, care s readuc prestana instituiei. n acest sens, am demarat renovarea sediului, ncercnd s eficientizm spaiile i patrimoniul de care dispunem, inclusiv la Complexul Expo Arad. Al treilea pas este investiia pe care o facem n restructurarea i

  diversifi carea ser-viciilor pe care le prestm ctre m e m b r i i i agenii econo-mici, printr-o mai bun comunicare cu acet ia , n mod direct, dar i n mediul virtual. Tot aici, amintesc programele pe care le vom lansa n 2014 n dome-niul formrii pro-f e s i o n a l e i consultanei pen-tru mediul antre-prenorial, dar i o colaborare mai strns cu mediul academic. To to-dat, am demarat seria trgurilor i expoziiilor tema-tice, care s ofere oamenilor de afa-ceri ardeni posi-bilitatea s intre n legtur cu investitori din alte judee i , foarte important, din numeroase alte state. Sunt contient c schimbrile nu le putem face de

  pe o zi pe alta, iar pentru a construi ceva durabil este nevoie de timp i rbdare. Pe mine m ncu-rajeaz reaciile pozitive pe care le primesc zilnic din partea membrilor i colaboratorilor Camerei, iar acest lucru mi confi rm c strategia pe care am aplicat-o este cea potrivit. Mai mult, avem solicitri de aderare ca membri ai CCIA Arad din partea unor importante societi comerciale din Arad i chiar din alte judee. n felul acesta, am certitudinea c vom reui s atingem obiectivul de relansare a Camerei de Comer, Industrie i Agricultur a judeului Arad. n cursul anului trecut, ai participat la misi-uni economice i ntlniri internaionale. Ce feed-back ai primit din partea partenerilor strini n ceea ce privete Camera de Comer din Arad? Trebuie precizat nc de la nceput faptul c instituiile Camerelor de Comer din toat Europa reprezint organizaii cu caracter economico-diplomatic, care funcioneaz pentru a susine mediul de afaceri. Camerele de Comer din Romnia sunt privite cu deosebit interes de instituiile similare din strintate, dup cum am putut constata n misiunile economice la care am participat. Acesta reprezint un punct de pornire excelent pentru orice colaborare. n ceea ce privete Camera de Comer din Arad, instituia i-a creat, de-a lungul timpului, legturi cu diveri par-teneri din Europa. Aceste relaii trebuie fructifi ca-te, prin evenimente comune de promovare, pen-tru a nu se limita la stadiul de iniiative formale. n cursul anului 2013, am avut o serie de ntlniri cu parteneri din Ungaria, Italia, Spania, Germania, Austria, China i Irak. Am creat contacte cu mai multe ambasade din Europa, precum i cu alte centre expoziionale, cu scopul declarat de a pro-

  mova activitatea agenilor economici din Arad i de a gsi poteniali investitori care s demareze afaceri n judeul nostru. Am semnale ncurajatoa-re c anul 2014 va aduce concretizarea multora dintre parteneriatele pe care le-am stabilit. Ce ne putei spune despre urmtoarele alegeri pentru funcia de preedinte al Ca merei de Comer din Arad? V vei mai depune candi-datura pentru un nou mandat? Adunarea General a Camerei de Comer, Industrie i Agricultur a judeului Arad din luna mai a anului trecut a votat mandatul pre e-dintelui pentru o perioad de un an, adic pn la clarifi carea situaiei n care se gsea instituia n acel moment. Conform statutului, n acest an vor avea loc noi alegeri. mi voi depune candidatura pentru un mandat complet la conducerea Camerei i sper c strategia de relansare pe care am elaborat-o pentru instituie i va convinge pe membrii notri s mi acorde votul. De ce relansa-re? Pentru c, timp de aproape 23 de ani, CCIA Arad nu a profitat pe deplin de oportunitile internaionale de dezvoltare, iar n ultimii apte ani de statutul de ar membr a UE, care ne-a adus libertatea total de micare, fi e c vorbim de persoane, de bunuri, servicii sau capital. Ca un ultim argument, activitatea mea de pn acum a demonstrat c tiu, pot i vreau s schimb n bine lucrurile n jurul meu.

  Obiectivul meu: relansarea CCIA Arad

  Gheorghe Seculici:

  !"#

  $%

  &!'()*+,*-.+*)/!'()*+,*-.+*-01&222&&

  *)-(

  314)1-)

  5" 6"7895 7"7:

  ;;

 • 17

  PASTE FINOASE 100% MAGHIARE PASTE FINOASE 100% MAGHIARE

  6HUYLFLXOUHODLLFOLHQL+36 / 27 / 351-740

  Stora Enso este o companie global productoare de hrtie, ambalaje i produse ale industriei lemnului, avnd ca profi l principal producia de hrtie de diferite tipuri, ambalaje i produse de lemn. Stora Enso Packaging Srl. din Ungaria produce ambalaje de carton cu imprimare off set i carton ondulat laminat litografi at tip B, E, F, N i FB, respectiv cutii Rigid cu execuie de nalt calitate.Domenii de utilizare: industria electronic, alimentar, chimic, industria produselor zaharoase etc.Soluii de ambalare personalizate conform cerinelor speciale ale clienilor! Echipa noastr de specialiti v va oferi cea mai optim, cea mai adecvat i cea mai efi cient soluie!Toi angajaii Stora Enso sunt dedicai respectrii principiilor dezvoltrii durabile ecologice!Scopul nostru este de a pune, an de an, un acccent deosebit pe utilizarea resurselor de care dispunem, de a ine emisia de reziduuri, materiale poluante i bioxid de carbon la un nivel ct mai redus i de a folosi materiale mai puin periculoase asupra mediului. Vindem produsele noastre fi rmelor multinaionale, dar i ntreprinderilor mici i mijlocii. Ateptm deopotriv interesul clienilor individuali i al distribuitorilor!

  Contact: Stora Enso Packaging Kft . | H-2903 Komrom, Bnki Dont u. 7.Tel.: +36 34814 455 | Fax: +36 34526 909 | www.storaensopack.com

  Asigurai-i organismului dvs. cantitatea i calitatea corespun-ztoare de iod!Picturi de Iod Albastru Bioactiv+ ca supliment alimentar pentru ame-liorarea simptomelor datorate lipsei de iod i prevenirea lipsei de iod De ce tocmai Iodul Albastru Bioactiv+?Deoarece t datorit iodului, tiroida produce cantitatea normal de hor-

  moni i funcioneaz normalt iodul particip la metabolismul care produce n mod normal

  energiet iodul contribuie la meninerea funcionrii sistemului nervos

  i a funciei cognitive normalet iodul contribuie la meninerea condiiei normale a pieliit este testat clinic

  Iodul Albastru Bioactiv+ poate fi comandat de la productor sau pe pagina webshopului www.kekjod.hu!

  Atept interesul reprezentanilor i al clienilor individuali: [email protected] dr. Trk s Fia Bt. (Prof. Trk i Fiul SCS.)Tel.:+36/20/540-5420H-1132 Budapest, Visegrdi u. 23. II. em. 5a.

  IOD ALBASTRU BIOACTIVPrevenii afeciunile datorate lipsei de iod!

  n ultimii doi ani, situaia industriei alimentare maghiare prezint o imagi-ne pozitiv deoarece att producia, ct i vnzrile au crescut considera-bil dup recesiunea datorat crizei economice. Acest curs favorabil s-a datorat n primul rnd creterii exportului, iar n 2012 s-a ntrerupt tendin-a din anii precedeni i au crescut i vnzrile pe piaa intern. Producia industriei alimentare s-a orientat n primul rnd ctre sati-sfacerea cerinelor interne, peste 60 de procente din vnzrile totale au avut loc pe piaa intern. Totodat, n ultimii ani a crescut semnifi cativ cota vnzrilor la export. Datorit acestui fapt, n 2012 peste o treime din totalul vnzrilor s-a datorat exportului. n 2012 producia de produse alimentare a reprezentat 85,7 procente din valoarea produciei sectorului, producia de buturi 13,4, iar producia produselor de tutun numai 1,0 procent. Aceste cote nu s-au modificat semnifi cativ comparativ cu anul 2011.

  (Continuare in pagina 18-a)

  Situaia industriei alimentare

 • 18

  (Continuare de la pagina 17)

  Producia industriei alimentare este puternic concentrat deoarece cinci din cele mai mari sectoare asigur aproape jumtate din produc-ie. Un sfert din valoarea produciei pe ramur este dat de trei sectoare ale industriei crnii. n acelai timp este important i ponderea prelu-crrii, conservrii legumelor i fructelor, a procesrii laptelui, a produ-selor industriei de morrit, furajelor i produselor de panifi caie, a pas-telor finoase. Este un aspect pozitiv faptul c n majoritatea sectoarelor industriei alimentare a crescut volumul produciei i al vnzrii. Au nregistrat o cretere deosebit performanele la procesarea, conservarea crnii, pro-cesarea, conservarea crnii de pasre, producia de ulei vegetal, de origi-ne animal, producia produselor de morrit, a amidonului, producia produselor de panifi caie, a pastelor finoase i producia de furaje.

  Mezkvesd, localitatea cu 17 mii de locuitori se afl la ntlnirea Cmpiei Ungare cu zona de la poa-lele munilor Bkk. Apa cu efecte curative de la Bile Zsry, comoara bogat de art popular a grupului etnografi c maty i viaa cultural efervescent i-au adus pe drept renume oraului. Proximitatea autostrzii i a liniei ferate asigur o situaie avantajoas i din aspectul geografi ei economice. Alturi de spa-ul popular n

  rndul turitilor din Ungaria i strintate, Mezkvesd ofer numeroase atracii, din rndul acestora merit s amintim Muzeul Maty cu porturi i vestigii populare deosebite. Cartierul Hadas, asemenea unui muzeu al satului, pstreaz structura vechii aezri. Casele vechi i ateapt azi pe vizitatori amenajate ca i case etnografi ce sau case de creaie. Majoritatea ofer posibilitatea de a cumpra cadouri i suveniruri. Merit s vizitai aceste locuri!

  Mezkvesd v ateapt!

  Situaia industriei alimentare

 • 19

  W W W. H I TA . H U

  Agenia Ungar pentru Comer Exterior (Hungarian Investment and Trade Agency HITA), nfi inat de Guvernul Ungar, are sarcina de a sprijini activitatea de comer exterior a ntreprinderilor mici i mijlocii autohtone, iar pe de alt parte de a promova investiiile fi rmelor strine n Ungaria.

  Specialitii n dezvoltare economic ai Ageniei stau cu plcere la dispoziia companiilor strine care doresc s investeasc n Ungaria, ct i a fi rmelor din ar care doresc s exporte, cu informaii la zi i consultan n dezvoltarea afacerilor.

  Cutai-ne cu ncredere, ateptm interesul dumneavoastr!

  NEMZETIKLGAZDASGIHIVATAL

  Ungaria, poart spre Europa

  HITA, Agenia Ungar pentru Comer Exterior a adus investiii n Ungaria n valoare de 133 de ori mai mare dect bugetul de stat anual. Datorit investiiilor realizate n 2013 cu ajutorul ageniei, care se gospodrete dintr-un buget anual de 9 milioane euro, n Ungaria au sosit investiii totale de 1,2 miliarde euro, iar sprijinul acordat activitii productorilor din Ungaria pe piee-le externe poate duce (n decurs de 1 an) la o cretere de export de 420,772 milioane euro. n cursul anului 2013, prin acti-vitatea sa HITA a contribuit la fi nali-zarea cu succes a 35 de proiecte de investiii, datorit acestora n Ungaria a sosit un capital activ de 1,2 miliarde euro i au fost create 7000 noi locuri de munc. Inves ti-iile anului cu un volum deosebit de mare: proiectul Takata care a creat 1000 noi locuri de munc, in ves tiia Hankook 2 care a creat 950 de noi locuri de munc, dezvoltarea Opel cu creterea numrului de angajai cu 800 de persoane i investiia Coloplast care a creat 701 noi locuri de munc. n afar de acestea, HITA se ocup n prezent de 101 de portfolii de investiii, care, dac toate pri-mesc un aviz favorabil, vor crea 20.000 de noi locuri de munc i vor aduce n Ungaria un capital de 3 miliarde euro. n cadrul programului Pentru Localitile care Promoveaz un Climat Investi ional Favorabil Investitorilor, pn n prezent, un numr de 81 de consilii locale au reuit s obin titlul de Localitate care Promoveaz un Climat In vest-iional Favorabil Investitorilor. Reeaua regional HITA vine n spri-jinul Localitilor care Promoveaz un Climat Investiional Favorabil Investitorilor n mod proactiv, cu prezentri n oraele nfrite din

  strintate i cu oportuniti de pre-zentare atent direcionate ctre par-tenerii investitori din strintate. Mai mult, Agenia sprijin prin numeroase mijloace i ntreprinde-rile autohtone n a deveni furnizori: de la zilele informative pentru furni-zori, organizate mpreun cu fi rmele implicate, la trainingurile Kaizen-Lean i pn la bazele de date ale furnizorilor, care constituie o pia

  virtual ntre integratori i potenia-lii furnizori. Legat de dezvoltarea exportu-lui, cea mai important sarcin a ageniei este de a sprijini eforturile productorilor maghiari pe pieele externe. n 2013, la 434 de progra-me profesionale (din strintate i din ar) dedicate dezvoltrii expor-tului au participat n total 4806 ntreprinderi. Valoarea ateptat a creterii la export n decurs de 1 an, generat de aceste manifestri este de 420 milioane euro. La concursul de proiecte pentru dezvoltarea schimburilor comercia-le, anunat la nceputul anului, 350 de companii au ctigat de la HITA un sprijin de 400 milioane forini n vederea ntririi exportului, iar la

  nceputul lunii decembrie, la festivi-tatea de decernare a premiilor Exportatorul Anului agenia a recunoscut i n mod special fi rmele care au realizat cele mai bune rezul-tate la export n cursul anului. Din rndul platformelor dedica-te transferului de cunotine, unul din cele mai importante este Academia IMM care prezint oamenilor de afaceri participani la

  cursurile sale cunotine de mana-gement utile pe pieele externe. HITA a organizat delegaii pen-tru exportatorii care au nsoit vizite de nalt nivel (la nivel de prim-minis-tru, minitri, secretari de stat) fcute n zece ri i delegaii sosite n ar,

  edine ale comisiilor economice mixte n 18 ri, una dintre acestea a fost edina Comis ie i M ix te Thuringia-Ungaria. Potrivit experi-enelor, vizitele la nalt nivel au des-chis n faa fi rmelor pori care altfel nu s-ar fi deschis. n cadrul seriei de manifestri informative privind pieele externe, HITA a prezentat n 12 reedine de jude din Ungaria caracteristicile a ase ri, printre care se numr i Austria. Firmele participante la aces-te manifestri au purtat circa 300 de tratative bilaterale. Reeaua ageniei vine n sprijinul fi rmelor din provin-cie doritoare de export cu organiza-

  rea de ntlniri de afaceri focusate regional sau pe sectoare de activita-te, dar i cu pachete de servicii per-sonalizate pentru dezvoltarea exportului, bazndu-se i pe relaiile transfrontaliere n regiunile de fron-tier.

  Investiii de 1,2 miliarde euro, cretere la

  export estimat la 420 milioane euro, 7000

  noi locuri de munc

  HITA a ncheiat un an de succes


Recommended