+ All Categories
Home > Documents > Puntea 2013 02

Puntea 2013 02

Date post: 09-Mar-2016
Category:
Author: puntea
View: 251 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
Description:
Dacă doriţi să primiţi (gratis) PUNTEA şi sub formă tipărită, nu aveţi altceva de făcut decât să ne trimiteţi adresa dumneavoastră poştală pe adresa: [email protected] PUNTEA, publicaţia în limba română din rândul magazinelor pentru comunicare în afaceri publicate de Editura Feliciter din Ungaria şi distribuite în străinătate, în 2014 a intrat în cel de-al 16-lea an de apariţie şi constituie o punte între mediile de afaceri din România şi Ungaria.
Embed Size (px)
of 16 /16
2013 • 2 comunicării în afaceri Exportul ungar a crescut din nou
Transcript
 • 2013

  2

  comunicrii n afaceri

  Exportul ungar a crescut din nou

 • 2comunicrii n afaceri

  Apare n RomniaAnul XV. Nr. 2.

  Portal economic:www.feliciter.net

  Editor:Editura Feliciter Kft.E-mail: [email protected]

  Editor responsabil:Dr. Kovts Judit

  Redactor ef:Kovts Dnes

  Sediu:H-4400 Nyregyhza,Nyr u. 7., I. em. Telefon: +36/42/506-824, 500-475,500-474, 400-940, 506-823Tel./fax: +36/42/504-930

  TraductorSmy Edit

  Colaborator:Dank Zsfia Duliczki MriaKotn FruzsinaKotrnyi AnitaKovts ViktorSzanyi IldikTeski Szilvia

  Parteneri: Ministerul Economiei Naionale (Budapesta) Ministerul Afacerilor Externe (Budapesta) Ambasada Republicii Ungare, Biroul Ataatului Comercial (Bucureti) Oficiul Naional pentru Economie Extern (Budapesta)

  Design/grafic:Talpas Sndor

  Tipar:Grafit Nyomda "R" Kft.

  Toate drepturile rezervate!Este interzis reproducereaintegral sau parial a publicaieifr permisiunea n scris a editurei!Editura nu i asum rspundereapentru coninutul materialelorpublicitare!

 • 4ConfortConstruct la Aradntre 2124 martie, la Arad a fost organizat expoziia industriei de con-strucii ConfortConstruct, care se bucur n mod tradiional de succes i la care au participat i expozani din Ungaria. Desigur, Editura Feliciter, editura revistelor economice n limba romn PUNTEA i Economia Ungar a fost prezent cu stand propriu. Aceste magazine prezint lun de lun, alturi de tirile economiei ungare, oferta a numeroase firme care caut parteneri de afaceri n Romnia. Editura

  Feliciter a fost prezent n centrul expoziional Expo Arad nu doar cu maga-zinele sale, ci i pentru a reprezenta 16 firme ungare, ale cror brouri, flyere au ajuns la expozani i vizitatori cu scopul de a gsi oportuniti de coope-rare. Putei cunoate aceste firme n rubrica noastr Cereri i oferte. n cazul n care cutai parteneri de afaceri n Ungaria, luai legtura cu ncredere cu aceste firme, respectiv cu oricare firm prezent n pagini-le magazinelor PUNTEA sau Economia Ungar!

  Un moment al expoziieiDnes Kovts, redactor ef (de la stnga), Pter Skapinyecz i Csaba Kirly,

  eful biroului din Oradea al Reelei de Afaceri din Regiunea Carpatic.

  Oaspetele nostru de la Budapesta, Pter Skapinyecz (n centru),

  consilier principal la Agenia Ungar pentru Comer Exterior.

  Krisztina (de la stnga), Judit i Enik standul e n regul, se pregtesc pachetele

  Oaspei din Ungaria reprezentanii companiei Havria Kft. la standul PUNTEA.

  (De la stnga, a doua Judit Kovts, directoarea Editurii Feliciter.)

  Standul Editurii Feliciter i al magazinului PUNTEA

 • 5CONSTRUCT EXPO & AMBIENT EXPO & ROMTHERM

  Bucureti, 18-21aprilieExpoziie internaional a industriei de construcii

  (tehnologii, echipamente, utilaje)

  ............................Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Bucureti, Blvd. Mrti, nr. 65-67Construct Expo este cea mai mare expoziie a industriei de construcii n Romnia. Tematica: maini legate de marile investiii, hoteluri, spitale, drumuri, ci ferate, aeropoarte, diguri, echipamente, maini, unelte, mate-riale de construcii, servicii, tehnologii, proiectare, execuie, tehnica rcirii i a nclzirii. Prelucrarea metalelor, materiale de construcii, maini, unel-te pentru construcii, piese, accesorii. Unelte, materiale de construcii, ser-vicii, construcii interioare, proiectare, execuie legate de construcia locu-inelor, a parcurilor rezideniale, echipamente, produse ale industriei sti-clei, industria vopselelor.

  ............................

  MOBIL-AR Arad, 18-21 aprilie

  Expoziie internaional a industriei lemnului i a mobilei

  Locul: Centrul Expoziional Expo Arad Internaional, Calea Aurel Vlaicu FNExpoziia deja tradiional i ateapt pe specialitii i vizitatorii interesai de industria mobilei i a lemnului n spaiul expoziional al EXPO ARAD.

  ............................

  MOBEXPO & EXPO CASABacu, 31 mai 02 iunie

  Expoziie internaional a industriei lemnului i a mobilei

  Locul: Central Plaza, BacuMobilier, dotri pentru terase i grdini, feronerie, lacuri i vopsele, csue din lemn, scule pentru prelucrarea lemnului. Amenajri interioare i exte-rioare, articole decorative, confort ambiental, articole i accesorii sanitare, corpuri de iluminat.

  Executm monumente funerare i lucrri la cldiri la cele mai bune pre-uri! Mai ieftin, mai frumos din granit, marmur, piatr artificial. Corvus-Kora Robert artist plastic, antreprenor certificat pentru construcii. www.granitcorvus-classica.hu [email protected]......................................................................................................Magazin i service specializat pentru pompe. Vindem: termometre, higrometre, manometre, termostate, regulatoare de presiune, ntreru-ptoare de nivel. www.celsiustrade.hu [email protected]...............................................................................................n Gyula (Jula), strada Tiborc, lng bile Vrfrd de vnzare 13 apar-tamente de 3257 m2 cu 1, 2 i 3 camere, cu parcare, de la 35.000 euro! Casa cu apartamente poate fi achiziionat i integral. www.gyulai-ingatlan.hu [email protected]@t-online.hu...........................................................................................................................................Vindem zgur roie pentru amenajarea terenurilor de sport i de tenis. Executm la cheie terenuri de tenis i terenuri de sport. Cutm distri-buitori. [email protected] www.teniszpalyaepit.hu...........................................................................................................................................Pereii caselor noastre pe structur uoar de lemn, realizai cu tehno-logia panourilor prefabricate mici i mari, sunt executai n uzina noas-tr din Nyregyhza. Cutm furnizori din Romnia care pot livra n Ungaria molid de calitate adecvat pentru lemn de construcii i lemn de construcii uscat. [email protected] www.anico-keszhazak.hu...........................................................................................................................................Echipamente pentru vopsitorii. Cabine de vopsire tradiionale i auto-mate. Cabine de vopsire noi, ecologice, cu recuperarea vopselei. Echipamente pentru vopsitorii proiectate conform cerinelor clientu-lui etc. [email protected] www.vanex.hu...........................................................................................................................................Uile automate elveiene RECORD sunt deosebit de adecvate la intrri-le cu trafic mic sau mare ale cldirilor private sau publice, hotelurilor, unitilor comerciale etc., ca de altfel i la trecerile destinate separrii spaiilor interioare i la coridoare. [email protected] www.record.hu ...........................................................................................................................................Producia i comerul angro al echipamentelor de umbrire. n urma dezvoltrilor inginereti continue, azi dispunem de ntreaga gam a echipamentelor de umbrire. Fii partenerul [email protected] www.roll-lamell.hu www.umbroll.hu

  Cereri/oferte

 • 6Forum de afaceri transfrontaliern prima zi a expoziiei industriei de construcii ConfortConstruct de la Arad, n 21 martie a fost organizat Forumul de afaceri transfrontalier Romnia-Ungaria. La forumul organizat de Secia Maghiaro-Romn a Camerei Ungare de Comer i Industrie, n colaborare cu Reeaua de Afaceri din Regiunea Carpatic i Agenia Ungar pentru Comer Exterior au participat 40 de oameni de afaceri din Romnia i Ungaria.

  Participanii au primit informaii legate de rolul Seciei Maghiaro-Romne a Camerei Ungare de Comer i Industrie n consolidarea relaiilor economice bilateral, activitatea Ageniei Ungare pentru Comer Exterior, oportunitile de afaceri ale IMM-urilor ungare n Romnia, i a fost inut o prezentare a activitii clusterelor din industria de construcii din Romnia. Mai muli participani la forum au prezentat activitatea firmei pe care o reprezentau i s-au interesat de oportunitile de cooperare.

  Audiena

  AudienaConfereniarii forumului

  n industria de construcii, n acest an scderea poate fi deja mai modest, dar, potrivit specia-litilor, nc nu se poate atepta o shimbare mai nsemnat. Potrivit comunicatului Institutului Central de Statistic (KSH), producia industriei ungare de construcii n luna decembrie a anului trecut a fost cu 3,1 procente mai sczut fa de cea nregistra-t cu un an nainte, iar la nivelul ntregului an a sczut cu 5,9 procente. Anul trecut construcia de cldiri a sczut cu 7,6 procente, iar a celorlalte con-strucii cu 4 procente, toodat ntreprinderile de construcii au ncheiat contracte noi avnd un volum cu 14,7 procente mai mare ca n 2011. n

  anul 2011 producia industriei de construcii a sczut cu 7,8 procente. Datele arat c dup o scdere semnificativ n 2011, anul trecut ritmul scderii a ncetinit. Analitii optimiti, dar moderat, se ateapt ca n 2013 scderea s aib o valoare mult mai mic. Totodat, ca un fapt pozitiv trebuie s amin-tim creterea comenzilor. Volumul vnzrilor contractate ale industriei de construcii, nce-pnd din luna mai a anului trecut, la nivel anual arat un curs de cretere, i aceast cretere a devenit tot mai intensiv n cea de-a doua jum-tate a anului, ceea ce poate mbunti perspec-tivele. n acest an, n contrucii poate ncepe o

  cretere prudent. Dar aceasta poate fi cu adev-rat lent, deoarece pentru o cretere mai semnifi-cativ ar fi nevoie de creterea nclinaiei spre investiii i lrgirea resurselor bancare accesibile, dar n lunile urmtoare, n aceste domenii nu se poate atepta un avnt semnificativ. Datele de anul trecut care figureaz n raportul KSH nu constituie o surpriz pentru specialitii din construcii a afirmat Lszl Koji, vicepreedintele Federaiei Naionale Ungare a Contractorilor n Construcii (VOSZ). A amintit c n 2012, federaia a ateptat o scdere de 78 procente la nivel anual.

  (Continuare in pagina 8-a)

  Nu se ateapt mbuntiri

 • 7EXPO TEHNICA Bacu, 2729 iunie

  Locul: Central Plaza Bacau. Maini, utilaje, unelte, scule i tehnologii industriale, elemente de ansamblare i transmisie, instalaii electrice i automatizri.

  ............................

  TIB & EEE Bucureti, 1619 octombrie

  Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Bucureti, Blvd. Mrti, nr. 6567. n acest an TIB se afl deja la cea de-a 38-a ediie, fiind unul din cele mai nsemnate trguri din Romnia, fiind structurat pe urmtoarele saloane: TOOLTECH (maini-unelte, scule i accesorii), FLUIDTECH (pompe, com-presoare, hidraulic i pneumatic), ELECTROTECH (electric, electronic, automatizri), METALTECH (metalurgie i sudur), energetic.

  Articolele referitoare la trguri i expoziii conin informaii actuale la nchiderea ediiei revistei PUNTEA. Organizatorii evenimentelor i rezerv dreptul modificrii, de aceea v rugm s urmrii cu atenie paginile web ale organizatorilor expozi-iilor! www.romexpo.ro, www.expoarad.ro, www.expobacau.ro, www.cciat.ro

  n atenia cititorilor!

  Valorificarea energiei solare protejeaz mediul, dar mai mult de att, poate fi utilizat i acolo unde nu exist alte posibiliti de a produce energie. Jllich Glas Ramura Solar v ofer o multitudine de soluii pe baz de panouri solare! [email protected] www.jullichglas.hu...........................................................................................................................................Pavaje din piatr realizate cu o procedur brevetat! Poate fi utilizat n zone rezideniale i la obiective din domeniul afacerilor. Pavaje unice care rmn neschimbate i frumoase ani de-a rndul. Piatra flexibil Matterstone v poate satisface orice dorin. www.matterstone.hu www.sasvarikandallo.hu www.kandallotuzter.hu...........................................................................................................................................Executm acoperiri de suprafa industriale, vopsire; splare cu ap la presiune ultranalt; sablare cu jet liber, cu experien profesional apro-fundat i referine. [email protected] www.femtisztakft.hu...........................................................................................................................................Korax Gpgyr Srl. este lider pe pia n producia de maini pentru industria alimentar i maini unicat. n 2006 a nceput fabricarea celule-lor solare productoare de curent electric sub denumirea de KoraxSolar, i azi se numr ntre cei mai mari productori de celule solare din Europa Central. [email protected] www.koraxsolar.hu...........................................................................................................................................Construirea pereilor de palplane, baterea-extragerea palplanelor, nchiriere de palplane, comercializarea palplanelor tip Larssen. [email protected] www.havariakft.hu www.larssen.hu...........................................................................................................................................Sisteme de nclzire cu eficien energetic, de ex: corpuri radiante electrice pentru nclzirea podelei i cu montaj pe tavan, corpuri radi-ante electrice cu raze infraroii (i pentru uz industrial), panouri electri-ce de nclzire montate pe tavan. [email protected] www.radithermplusz.hu

  Cereri/oferte

 • 8L-am ntrebat pe domnul Szabolcs Vg, administratorul firmei C.S.O. GUMI Kft. (Srl.) produc-toare de pardoseli i plci de cau-ciuc, cu sediul n Miskolc, despre relaiile sale de afaceri n Romnia i experiena sa de aici. Exportm produsele noastre de ase-apte ani n Romnia, prime-le experiene legate de aceast pia le avem nc din perioada premerg-

  toare aderrii la Uniunea European. Desigur, aderarea a dus la creterea interesului pentru produsele noastre deoarece la folosirea pardoselilor de cauciuc a devenit obligatorie respec-

  De ce ai ales Romnia pentru a v extinde?

  V spun sincer, nu cunoatem prea multe despre ar, dar n orice caz este un avantaj c este aproape, i mai ales de Hdmez vsrhely, oraul n care se afl sediul firmei noastre, i acest fapt reduce i chel-tuielile de transport, i mai mult de att, este vorba de o ar membr a Comunitii, suntem compatibili i n aspectul facturrii. De fapt este mai greu s ajungem n Ungaria n regiunea Transdanubia, i din acest motiv am pornit spre Romnia.

  LAPELLA BT. (SCS.) cu sediul n Miskolc, productoare de ui i ferestre termoizolante este pre-zent n Romnia din 2006, n pre-zent are puncte de lucru la Arad, Timioara i Braov. Administratorul firmei a fcut o sintez a experiene-lor sale: Pentru IMM-urile din Un garia, Romnia este o pia de importan primordial. Este adevrat c mai demult am avut experiene bune, dar criza se face resimit i aici. Totodat, poate tocmai din cauza crizei ne-am extins n alte orae, i

  tarea standardelor UE, i noi am putut s asigurm aceasta. n prezent cum ai caracteriza

  aceast pia? i acum ascunde foarte multe posibiliti, este la nceput de avnt i dezvoltare. Este recomandat n special IMM-urilor ungare, cum e i firma noastr, C.S.O. Kft. La ncheierea tranzaciilor, la

  ce trebuie s fim ateni? Noi am avut numai experien-e pozitive, am dezvoltat relaii corecte, de nivel european. n pre-zent avem relaii de afaceri n speci-al n zona Ardealului.

  ACLLEMEZ.HU plet bur ko-la tok Kft. (Srl.) cu sediul n Hd me-z vsrhely, cu o activitate axat pe izolarea termic cu poliuretan a tablelor de oel, acum ncepe s-i dezvolte relaiile de afaceri n Romnia. Legat de obiective, admi-nistratorul firmei ne-a declarat: Ca un prim pas dorim s facem cunoscut tehnologia, s cunoatem interesul pentru ea, de aceea suntem prezeni i la CONFORT CONSTRUCT. Dorim s vindem tablele noastre trapezoidale i s valorificm tehnologia izolrii termice ca executani ntr-o raz de 200 de km de la frontiera ungar.

  am nceput prin a nchiria hale de producie, acum ns cumprm hale i cretem capacitatea de pro-ducie. Nici vorb, piaa este mai difi-cil deoarece se tie c industria de construcii este unul din sectoarele care a pierdut cel mai mult n aceas-t criz care se prelungete, dac nu chiar cel mai mult, n care i bncile mai pun cu o lopat dac nu finan-eaz construciile, se tie ct de greu e, aproape imposibil s obii credit n acest sector. i nc un aspect caracteristic: n 2007 clienii stteau la rnd, la cel mult o zi-dou dup primirea ofertei fceau comanda, ncheiam contractul, iar azi noi mergem n cartiere, pe teren i trec sptmni, sau chiar luni pn ncheiem o afacere. Totodat, n timp ce n Ungaria, i la fel i n Miskolc, oraul nostru, se constru-iete eventual cte o cas ici-colo, una, maximum dou ntr-o strad, n Romnia i acum se construiesc cartiere i obiective industriale.

  Opinii ale expozanilor

  (Continuare de la pagina 6)

  A precizat: s-a adeverit c anul 2012 a fost cel de-al aselea an dificil al industriei de construcii ungare. Fa de 2006, pn la nceputul aces-tui an industria ungar de construcii a pierdut 46 de procente din pia. Cel mai mult au pierdut firmele constructoare de locuine, aceast pia s-a restrns n decurs de ase ani la un sfert. Vicepreedintele VOSZ a artat totodat c a crescut ponderea contractelor de construcii ncheiate care nu pot fi realizate. Anul tre-cut, la nivel anual, performana sectorului construciilor a sczut cu 5,9 procente, totodat volumul su de comenzi a crescut cu 1415 pro-cente. Aceasta arat c 20-25 de procente din contractele ncheiate nu vor fi realizate. Potrivit estimrii VOSZ, n prima jumtate a anului 2013, indus-tria ungar de construcii va nregistra pe mai departe o scdere de 23 procente, i acest sector poate atinge valoarea minim record la mijlocul acestui an. Pentru cea de-a doua jumtate a anului, deocam-dat comanda acestui sector pare s fie dat doar de pachetul comen-zilor publice cu finanare comunitar. Potrivit calculelor federaiei, n 2006, n Ungaria activitatea de con-strucii-montaj a fost de 2300 miliarde de forini, anul trecut aceast valoare a fost de 1600 miliarde forini, n 2013, dac lum n considera-re ntregul an, la pre curent nu va depi cifra de anul trecut, de 1600 miliarde de forini. Se va atinge aceast cifr nregistrnd n prima jumtate a anului o scdere, n cea de-a doua jumtate de an se poate nregistra o cretere. W W W. H I TA . H U

  Agenia Ungar pentru Comer Exterior (Hungarian Investment and Trade Agency HITA), nfi inat de Guvernul Ungar, are sarcina de a sprijini activitatea de comer exterior a ntreprinderilor mici i mijlocii autohtone, iar pe de alt parte de a promova investiiile fi rmelor strine n Ungaria.

  Specialitii n dezvoltare economic ai Ageniei stau cu plcere la dispoziia companiilor strine care doresc s investeasc n Ungaria, ct i a fi rmelor din ar care doresc s exporte, cu informaii la zi i consultan n dezvoltarea afacerilor.

  Cutai-ne cu ncredere, ateptm interesul dumneavoastr!

  NEMZETIKLGAZDASGIHIVATAL

  Ungaria, poart spre Europa

  Nu se ateapt mbuntiri

 • 9Comparativ cu datele nregistrate cu un an nainte, n ianuarie a crescut att exportul, ct i importul, ns n msur diferit. Astfel excedentul balanei comerciale externe a sczut sub 100 miliarde de forini. n prima lun a anului 2013, volumul exportului a depit cu 0,9 pro-cente, iar cel al importului cu 3,3 procente valoarea din luna ianuarie a anului precedent a anunat Institutul Central de Statistic (KSH). n ultimul trimestru al anului 2012, comparativ cu valorile nregistrate n cursul anului, exportul a cunoscut nc un curs de scdere, caz nregis-trat ultima dat n cel de-al treilea trimestru al anului 2009, dar datele de acum arat c se poate atepta din nou o cretere.

  n ianuarie valoarea exportului a fost de 1890 miliarde de forini (6,5 miliarde euro), a importului de 1793 miliarde de forini (6,1 miliarde euro), excedentul nregistrnd astfel 97 miliarde de forini (316 milioane euro), cu 13 miliarde de forini (41 milioane euro) mai puin ca n ianuarie 2012. Exportul, respectiv importul cu rile Uniunii Europene a depit cu 1,3, respectiv 1,2 procente valoarea din luna ianuarie a anului precedent. Fa de membrii Comunitii, excedentul balanei comerciale externe s-a mbuntit cu 11 miliarde de forini. n schimburile comerciale cu rile din afara UE, exportul a rmas la un nivel neschimbat, importul a crescut cu 7,6 procente comparativ cu valorile nregistrate cu un an nainte. Acest fapt a fost influenat, n principal, de cursul importului purttorilor de energie. Deficitul balanei comerciale externe a fost de 180 miliarde de forini, depind cu 23 miliarde de forini valoarea din ianuarie 2012.

  Exportul ungar a crescut din nou

  Proiectarea, fabricarea i montajul mainilor monoscop personalizate. Automatizare electric pentru NC, CNC, PLC i robotic. Dezvoltarea softurilor de automatizare personalizate.

  Sisteme de comand

  a proceselor industriale de la HM-TECH Srl.!

  HM-Tech Kft.H-9300 Csorna, Csaba vezr u. 6.Tel: +36/20/203-4958 Fax: +36/96/[email protected] www.hm-tech.hu

  Fii i Dvs.

  partenerul nostru!

 • 10

  SALON AUTO & TRANSPORT ARArad, 0709 iunie

  Locul: Centrul Expoziional Expo Arad Internaional, Calea Aurel Vlaicu FN, Arad. Salonul auto: autoturisme i autoutilitare, motociclete, nouti. Servicii auto, piese auto, materiale de ntreinere, hi-fi, scule, mbrcmin-te, accesorii. Transporturi internaionale pe cale rutier i cale ferat, logis-tic, servicii conexe, service.

  ............................

  SALON AUTO BACAUBacau, 2729 septembrie

  Locul: Centrul de Afaceri i Expoziii Bacu. Autoturisme, autocamioane vehicule comerciale, piese i accesorii, anvelope, lubrifiani, servicii de transport.

  ............................

  AUTOEXPOTEHNICABucureti, 30 octombrie 03 noiembrie

  Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Bucureti, Blvd. Mrti, nr. 65-67. Manifestarea expoziionala se adreseaza producatorilor, distribuitorilor i designerilor dintr-un domeniu deosebit de cuprinzator i intr-o schimba-re permanena ce cuprinde: componente i sisteme auto; piese, echipa-mente electrice i electronice; accesorii, tuning, IT & management, ser-vice-uri, spalatorii auto i alte produse i servicii pentru industria auto.

  Cu t a i

  d e a f a c e r i d i n

  p a r t e n e r

  U n g a r i a ?

  Citii i !PUNTEA Economia Ungar

  [email protected]

  Dac dorii s citii regulat magazinul nostru, trimitei-ne adresa potal, i ncepnd

  cu numrul urmtor vi-l trimitem n mod gratuit:

 • 11

  La Tokio, ntre 1315 februarie a fost organizat cea mai mare expoziie din Japonia a industriei alimentare, Supermarket Trade Show, speciali-zat n mod expres pe lanurile de supermarket. La expoziia care a atras peste 100 de mii de vizitatori specialiti n domeniu, produsele

  ungare au fost prezentate la standul comun organizat de Agenia Ungar pentru Comer Exterior (HITA). La standul ungar s-au bucurat de un interes deosebit specialitile de crnai de Debrein ale unei firme ungare, care au fost prezentate cu

  aceast ocazie pentru prima dat pieei japoneze, dar i produsele din

  carne de mangali, prezente deja de mult pe pia. Au nregistrat succes ciocolile ungare i alte specialiti de dulciuri, legumele i fructele con-gelate, dar i oeturile de vin cu diferi-te condimentri i fermentri. Specialitile de vin de Tokaj sunt cutate i pe piaa japonez, ca de

  altfel i vinurile seci de Tokaj, cu design special pentru piaa japonez. n primele zile ale expoziiei, standul ungar a fost vizitat i de mai multe supermarketuri japoneze, care au purtat tratative cu expozan-ii ungari. Un lan de supermarket-uri, avnd 50 de magazine, a purtat tratative n primul rnd cu privire la dulciurile prezentate la standul ungar. Departamentul pentru importul produselor alimentare de la o alt firm japonez, care impor-t produse alimentare din 30 de ri din lume, s-a interesat de asemenea de dulciurile ungare, oetul de vin i specialitile de vin de Tokaj. Societatea care opereaz una din cele mai elegante reele de mall-uri din Japonia, a purtat tratative cu firmele ungare care au expus la standul ungar. Unul din expozani, o firm japonez (unul din cei mai mari distribuitori de produse ali-mentare din Japonia) a amenajat la standul propriu un sector special

  Succese n Japonia

  ATEV Zrt., acionarul majoritar al PROTAN S.A. i ateapt vechii i viitorii parteneri la vechea locaie,

  dar cu mai mult profesionalism,

  cu servicii comforme UE!

  Contact: Marian Dimitriu Director Comercial

  Atev Zrt. H-1097 Budapest, Illatos t 23. Tel.: +36/1-348-5100 Fax: +36/1-348-5101

  www.atev.hu [email protected]

  SC Protan S.A. Str. Biharia nr. 67-77, sect. 1, Bucureti Tel.: 021/330-3000 021/330-7260 Fax: 021/330-5

  Activitile noastre:

  colectarea deeurilor de la

  abatoare, uzine de prelucrare a crnii i puilor,

  ferme de cretere a animalelor,

  uzine de prelucrare a produselor de origine animal,

  lanuri de magazine care desfac produse alimentare,

  industria de catering, instituii de alimentaie public etc.

  ct i neutralizarea i prelucrarea ecologic a acestora.

  Produsele noastre:

  Finuri proteice

  mixte i fin de

  snge de origine

  animal

  Furaje i grsimi

  de origine animal

  cu scop tehnic

  pentru produsele ungare, unde vizi-tatorii au putut gusta produsele a altor 10 firme ungare. Din rndul produselor prezen-te la standul ungar, produsele a dou firme au luat parte la prezen-tarea de produse organizat de MitsuiFood i parnerul su din Ungaria (Sdy and Co Ltd.) la ambasada ungar pentru partene-rii comerciali ai firmei japoneze.

  Vizitatori la standul Volnpack, la un

  eveniment maghiar-romn inut la

  Debrecen.

  www.volanpack.eu

  La 27 februarie, tot la ambasa-da ungar a avut loc prezentarea biroului recent inaugurat n Japonia al Casei de comer Tokaj, ocazie cu care, n afara vinurilor premium i specialitilor de vin de Tokaj, vizitatori i au putut cunoate i o serie a vinurilor pre-mium de Tokaj destinat femeilor, pregtit special pentru piaa japonez.

 • PUNTEA AGRICOL

  5

  Evidena pe calculator pentru cresctorii de vite:

  cu date privind creterea i producia,

  sntatea veterinar, inseminarea.

  Mai multe sute de utilizatori mulumii, n continuu de 25 de ani,

  Versiunea web poate fi utili-zat n mai multe limbi,

  Module de listare i statistice confortabile,

  Raportare automatat la cerere.

  n birou, pentru laptop, tablet, smartphone!

  www.riska.hu [email protected]

  SOFTUL RISKA!

  Populaia ungar consum ap mineral chiar de mai multe ori pe spt-mn, practic a devenit parte a meniului zilnic. O familie cumpr n medie, anual, 330 de litri, deci lunar 30 de litri de ap mineral. Crete n continuu rolul pe pia al produselor care conin valoare adugat: cti-g teren apele cu diferite arome i se pare c cumprtorii se ntorc la mr-cile productorilor a anunat Gfk Hungria. Alturi de apa de la robinet i sifonul clasic, n Ungaria apele minerale sunt tot mai cutate. ntre 1989 i 2012, preferina manifestat pentru acestea a crescut de la 29 la 87 de procente, acest procent al populaiei declar c prefer s consume ap mineral. n timp ce n 1989 populaia a consumat ap mineral mai mult de o dat pe sptmn (frecven: 1,4), deja n 2005 aproape de patru ori pe sptmn (frecven: 3,7), iar n 2012 i mai des (frecven: 4,3). Preferinele pentru sifon au nregistrat n perioada schimbrii de regim 60 de procente, iar n 2012 o valoare similar, de 57 procente, ns frecvena consumului scade tot mai mult. Dup o scdere uoar nregistrat cu un an nainte, n 2012 vnzrile de ap mineral au crescut din nou: cantitativ cu 1,3 procente, ns valoric cu 8 procente. Motivul nu este doar inflaia, vnzrile includ un procent tot mai mare de produse cu valoare adugat, precum apele aromate, i a

  crescut i ponderea mrcilor de produc-tor comparativ cu pro-d u s e l e l a n u r i l o r comerciale. A crescut totodat i rolul micilor magazi-ne, mai scumpe, n procesul de vnzare, n timp ce cota de pia a hipermarketurilor a sczut, iar a supermar-keturilor i lanurilor discount a stagnat. Apele minera le sunt cumprate de un cerc larg, la nivel anual

  nou familii din zece cumpr acest gen de produs, i constituie una din puinele categorii unde cercul de cumprtori nu s-a redus, ci din contr, a reuit s se extind, chiar dac ntr-o mic msur. Cea mai dinamic dez-voltare au nregistrat-o apele minerale cu arome, i cu toate c acestea reprezint sub aspect cantitativ doar 5 procente din vnzrile ntregii categorii, valoric ns au atins 10 procente, reprezentnd n 2012 o crete-re de cca. 20 de procente. Este deosebit de semnificativ extinderea cer-cului de cumprtori n cazul apelor aromate: a crescut anual cu 5 puncte procentuale i n 2012 a depit deja 30 de procente.

  Apa mineral, o afacere bun

 • PUNTEA AGRICOL

  4

  www.easyFairs.com/austria

  MESSEZENTRUM NEU, WELS

  VERPACKUNG UNDLOGISTIK Wels201312 13 JUNE 2013

  AUSTRIA

  MESSEZENTRUM NEU, WELS

  MAINTENANCEAustria201312 13 JUNE 2013

  AUSTRIA

  Nu ratai evenimentul european al trendurilor i soluiilor n mentenan!

  Putei gsi soluiile dvs. personalizate i cunoate noutile nambalare i logistic. Venii s descoperii.

  Wels este destinaia dvs., folosii-v de ocazia dea face afaceri Wels v ateapt!Pentru prima oar: 3 expoziii industriale 1 loc

  VP-LOG-Maint-95x60_Layout 1 09.01.13 18:41 Seite 1

  FITOKONDI+MELIUS+DOLOMIT

  Pulberea de dolomit (carbonat de calciu-magneziu) soluie ideal pentru ameliorarea solului i a plantelor (n special a frunzelor), datori-t coninutului agenilor nutritivi secundari, exercit un efect pozitiv n etapa generativ a plantelor (cu efect benific de la nflorire pn la maturizare). Pulberea obinut din roca de dolomit se administreaz pe sol iar penetrarea ionilor de Ca i Mg n esutul plantelor se face n timp. n etapa fenologic amintit, n dezvoltarea seminei, stabilitatea structurii esutului, orice plant are nevoie de elemente de nutriie n timp util i cantitate adecvat, iar aceste elemente se regsesc n dolomit. Acizii organici, fl avonoidele i glicozidele saponine prezente n compoziia produsului FITOKONDI, funcioneaz ca un ion stabiliza-tor i asigur n mod continuu i efi cient ncorporarea de calciu i mag-neziu. Utilizarea combinat a celor dou compoziii efi cientizeaz sub-stanial fotosinteza vegetaiei. esutul vegetal devine excelent, astfel se mbuntete rezistena plantelor, dar mbuntete i efi ciena utilizrii apei, prin urmare n caz de secet planta va fi mai rezistent. Se mbuntete calitatea recoltei, transportabilitatea, precum i peri-oada de depozitare, iar toate acestea efcientizeaz stabilitatea pieei n mod pozitiv. Macromoleculele organice din componena soluiei Fitokondi asigur un cadru de stocare activ pentru componenii dolomitei. Distribuia uniform i stabilitatea soluiei de pulverizare este asigurat de Melius, un ulei natural obinut din rapi, fiind un adjuvant efi cient. La pregtirea soluiei de pulverizare, prima dat se amestec uleiul Melius cu Fitokondi, prin amestecare continu, apoi se adaug ap n acelai cantitate (volum). Apoi se dilueaza cu apa pn la concentratia recomandat. Dolomita se administreaz o data la 3 ani n cantitate de 23 to/ha. Dolomita asigur stabilitatea asigurarii sursei de Ca i Mg pentru plan-te pe durat ndelungat.

  1. Ulei Melius 11,5 l/ha 2. Fitokondi 46 l/ha3. Dolomit 23 to/ha o data la 3 ani

  Familia de stimulatori de plante FITOKONDI+MELIUS+DOLOMIT, asigu-r o solutie complet i complex pentru agricultura bio, fr chimica-le, cu randamente remarcabile.

  oferit de S.C. VOLANPACK FITOKONDI S.R.L. S.C. Bio-Minerale Distributie S.R.L.

  Soluie complex pentru agricultura BIO

  Confi rmare de compatibilitate pentru agricultura BIO:ECOINSPECT Cluj Napoca

  Distribuitori: S.C. VOLANPACK FITOKONDI S.R.Lwww.fi tokondi.com Tel.: 0757-564-267

  S.C. Bio-Minerale Distributie S.R.Lwww.biominerale.ro Tel.: 0722-228-244

 • PUNTEA AGRICOL

  3

  Premiaii au demostrat nc o dat lumii c butura naional ungar nu este numai o tradiie, ci o specialitate vie, interesant. Lumea bogat a aromelor sale de fructe i valoarea ridicat n privina plcerii oferite nu pot fi comparate cu nicio alt butur spirtoas a artat ministrul dez-voltrii rurale Sndor Fazekas n cuvintele sale de deschidere la ceremonia festiv a predrii premiilor concursului de buturi distilate Destillata. La competiia buturilor distilate organizat n Austria, Ungaria este participant de decenii, n acest an fiind prezent cu produsele a 15 disti-lrii de plinc. Plincile ungare au primit 113 medalii, din care 13 de aur, 54 de argint, 46 de bronz, o Diplom a naiunii ctigtoare i un Premiu al distilriilor alese. An de an cresc cerinele pentru produsele alimentare cu caracter local, cu caracteristici naionale, produse n mod tradiional. Un astfel de produs este i plinca din fructe, a crei cultur s-a dezvoltat mult n ulti-mii ani. S-a format acea categorie de cumprtori care caut pe rafturile magazinelor buturile de calitate i desigur le i gsete. n aceast poveste de succes, meterii plincari cu cunotine profesionale tot mai aprofundate, dedicai, au un merit incontestabil. Plinca este butura naional a maghiarilor, recunoscut deja ca hungarikum.

  Plinci ungare excelente

 • PUNTEA AGRICOL

  2

  EXPO FLOWERS & GARDEN Bucureti, 1821 aprilie

  Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Blvd. Mrti, nr. 6567. Expoziie de flori i grdinrit

  ............................

  GARDENIAArad, 1821 aprilie

  Locul: Centrul Expoziional Expo Arad Internaional, Calea Aurel Vlaicu FNExpoziie de horticultur

  ............................

  AGROMEXPO & ALIMENTEXPO & EXPO GRADINA

  Bacu, 28-30martie

  Locul: Centrul de AfaceriiExpoziiiBacuExpoziie de agriculturi tehnica ambalrii i industrie alimentariflori i grdinrit.

  ............................

  VINVESTTIMIOARA, 2528 aprilie

  Locul: Centrul Regional de Afaceri Saloninternaional de vinuri.

  ............................

  AGRARIACluj-Napoca, 2528 aprilie

  Locul: Centrul Expoziional Expo Transilvania, str. Aurel Vlaicu F.N. Expoziie internaional de agricultur, tehnica ambalrii

  AGROMALIMArad, 1215 septembrie

  Locul: Centrul Expoziional Expo Arad Internaional, Calea Aurel Vlaicu FNProduse alimentare, buturi, produse i echipamente de agricultur, maini i echipamente agricole, mijloace i instalaii, echipamente tehno-logice pentru horticultur, nutreuri, servicii, materiale de ambalare, maini i tehnologii de ambalare, animale vii.

  ............................

  ALL PACKBucureti, 30 octombrie 03 noiembrie

  Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Blvd. Mrti, nr. 6567.Tematica expoziiei: maini, tehnologii, echipamente pentru ambalare, materi-ale pentru ambalaje, materiale de baz, produse finite ale tehnicii de ambalat.

  ............................

  INDAGRA & ALIMENTABucureti, 30 octombrie 03 noiembrie

  Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Blvd. Mrti, nr. 6567. Tematica expoziiei: maini agricole, echipamente de irigare, tehnologia serelor, echipamente de msur, tehnologia furajrii, ngrminte chimi-ce, creterea animalelor de ferm. Maini, echipamente pentru industria alimentar, echipamente de laborator, aparate de msur, produse ale industriei alimentare, produse din legume i fructe, produse de morrit, conserve, produse alimentare finite i semipreparate, arome, condimente, conservani, aditivi, colorani pentru industria alimentar, detergeni, dez-infectani pentru industria alimentar, tehnologii de rcire, transport i depozitare n industria alimentar.

  ............................

  EXPO DRINK & WINEBucureti, 30 octombrie - 03 noiembrie

  Locul: Centrul Expoziional ROMEXPO, Blvd. Mrti, nr. 65-67. Expoziie de vinuri i buturi alcoolice.

  Agricultura ungar a nregistrat anul trecut la export cel mai bun rezultat din toate timpurile, valoarea exportului a depit 8 miliarde de euro a artat Gyrgy Czervn, secretarul de stat pentru economia agrar din cadrul Ministerului Dezvoltrii Rurale la o conferin de specialitate.

  Rezultatele la export pe anul 2012 de 8,08 miliarde euro au depit cu 12,4 procente nivelul anului trecut de 7,19 miliarde euro. Anul trecut importul a crescut cu 0,6 procente, la valoarea de 4,47 miliarde euro, de la valoarea nregistrat n 2011 de 4,44 miliarde euro. Cu aceasta, excedentul economiei agrare ungare a nregistrat n 2012 valoarea de 3,61 miliarde euro fa de 2,75 miliarde euro n 2011. Economia agrar a dat 52,9 procente din soldul excedentar al comer-ului exterior ungar. Fa de 2004, exportul economiei agrare a crescut de peste dou ori, de la valoarea de 3 miliarde de euro nregistrat atunci. Pe baza datelor preliminare, anul trecut producia agriculturii (valoarea pro-

  duciei realizate) a fost de 2229 miliarde de forini, fa de 2168 miliarde n 2011. Volumul su a sczut cu 9,2 procente, n timp ce preurile de produ-ctor au crescut cu 13,3 procente. n acest an subveniile din agricultur i dezvoltare rural vor atinge n total 690,88 miliarde de forini, fa de suma de anul trecut de 630,54 miliarde de forini. n 2013 programul de transformare a structurii creterii animalelor rumegtoare are alocat o sum de 44,5 milioane de euro, iar programul de transformare a structurii la cultivarea legumelor i fructelor 9 milioane de euro, ceea ce nseamn 2,5 miliarde de forini. n acest an demareaz programul viznd creterea porcinelor, pornirea acestuia are alocat suma de 2,6 miliarde de forini, scopul su fiind creterea efectivu-lui de porcine n prezent evaluat la 2,9-3,0 milioane de capete. Similar Programului de Credite n Agricultur pentru Capitalul Circulant, se preconizeaz demararea Programului de Credite n Industria Alimentar pentru Capitalul Circulant. Acesta va avea la dispoziie 6 mili-arde de forini. Programul de Credite pentru Organizaii de Productori va extinde categoria beneficiarilor de exemplu cu grupri de productori autorizate din alte sectoare ale agriculturii, silvicultur i piscicultur.

  Succes la export

 • n 2014 Ungaria poate fi oaspetele de onoare al expoziiei i trgului BioFach de la Nrnberg, a anunat Katalin Tth, subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltrii Rurale la un eveniment de specialitate. Prezena ca oaspete de onoare la cel mai mare trg de produse bio din Europa poate constitui o oportunitate cu totul deosebi-t pentru prezentarea produselor ecologice de calitate, dar i a Ungariei. Ungaria dispune de condiii favorabile n domeniul agriculturii ecologice, care merit s fie folosite i mai bine. Agricultura ecologic este o ramur n dezvoltare la nivel mondial,

  att producia, ct i consumul cresc n conti-nuu, totodat i competiia crete n acest sec-tor. Produsele bio cultivate i prelucrate n Ungaria, de calitate excelent, cu valoare nutri-tiv ridicat reprezint o semnificativ oportu-nitate de export i pot nlocui produsele finite bio care intr n mas prin import, mbunt-ind bilanul comercial al agriculturii, respectiv al rii. Dezvoltarea agriculturii ecologice la nivel naional este avantajoas i pentru snta-te i mediu. A demarat elaborarea planului de aciune al Programului agriculturii ecologice din

  cadrul Strategiei Naionale privind Zonele Rurale, care formuleaz sarcinile pentru perioa-da 20142020. Printre acestea figureaz, de exemplu, creterea produciei innd cont de cerinele pieei i dezvoltarea prelucrrii, popu-larizarea produselor obinute la fermele ecolo-gice, creterea contientizrii i ncrederii con-sumatorilor, precum i realizarea reelelor de productori-consumatori. Ministerul de resort vine n sprijinul fermierilor care practic agricul-tura ecologic i prin asigurarea n mod regulat, n zilele de vineri, n faa cldirii Ministerului Dezvoltrii Rurale a unor standuri de vnzare.

  Condiii favorabile


Recommended