Home >Documents >Psihi Txtfin Abuz Sk Afect

Psihi Txtfin Abuz Sk Afect

Date post:07-Nov-2015
Category:
View:19 times
Download:10 times
Share this document with a friend
Description:
curs psihi obregia
Transcript:

4. ABUZUL I DEPENDENELE DE SUBSTANE PSIHO-ACTIVE

Criteriile moderne (D.S.M. IV - TR i I.C.D. - 10) definesc abuzul i dependena fizic de substane psihoactive dup cum urmeaz:

a) Abuzul de o substan este un pattern maladaptativ al utilizrii acesteiea care conduce la o suferin sau disfuncie semnificative.

Criterii de diagnostic

A.Pierderea controlului asupra consumului;

B.Suferine / disfuncii cognitive, sociale, ocupaionale;

C.Absena toleranei i sevrajului;

D.Prezena a cel puin unuia din urmtoarele criterii:

1.probleme cu ndeplinirea obligaiilor curente la coal, locul de munc sau n familie datorit utilizrii repetate a unei substane psiho-active;

2.utilizare recurent a unei substane n situaii riscante (de exemplu ofatul);

3. continuarea utilizrii substanei n ciuda consecinelor prejudiciante (sociale, interpersonale) provocate / exacerbate de utilizarea substanei;

4. probleme legale repetate ca o consecin a utilizrii substanei;

Criterii de diagnostic

b) Dependena la o substan genereaz suferine i dificulti mai grave, la care se adaug semnele dependenei fizice (tolerana i sevrajul).

Prezena a cel puin 3 simptome din urmtoarele pe o perioad de cel puin 12 luni:

1.simptomele toleranei (nevoia acut de a crete dozele pentru a atinge efectul subiectiv al intoxicaiei, scderea progresiv a acestuia, efect la utilizarea aceleiai doze);

2.simptomele sevrajului care sunt cupate de administrarea unei noi doze din substana respectiv;

3.pierderea controlului n patternul de utilizare a substanei obiectivat prin unul din urmtoarele simptome:

-substana este administrat n cantiti mai mari sau pentru o perioad mai lung dect a intenionat iniial pacientul;

-dorina continu i eforturi repetate de a stopa / controla administrarea substanei;

4.consecine ale consumului (cel puin una din urmtoarele):

-o considerabil perioad de timp pierdut n activiti legate de obinerea substanei, utilizarea ei sau revenirea din starea de disconfort care nsoete utilizarea substanei respective;

-reducerea sau renunarea la activiti importante pentru individul respectiv (sociale, ocupaionale, recreaionale) datorit utilizrii substanei;

-substana este utilizat n pofida recunoaterii de ctre individ a problemelor somatice i psihice pe care aceasta i le provoac sau i le exacerbeaz.

4.1. ABUZUL I DEPENDENA DE ALCOOL

Alcoolul este cea mai larg rpndit substan utilizat n scop adictiv. Abuzul de alcool genereaz multiple consecine organice i psihice cu care medicii de orice specialitate se confrunt zilnic i, de asemenea, este cauza a peste 50 % din accidentele rutiere mortale.

Epidemiologie

n 1995, n S.U.A., 52 % din populaie utilizase alcoolul n ultima lun, 17 % avusese un episod de beie acut n ultima lun i 6 % ntruniser criteriile de mari butori (Kaplan, Sadock, 1998).

Prevalena pe durata vieii pentru abuzul i dependena de alcool este n S.U.A. de aproximativ 15 % n populaia general, circa 100.000 de decese fiind cauzate anual de complicaiile acestei boli.

Tabloul clinic al intoxicaiei i sevrajului

Intoxicaia acut (beia) se manifest prin euforie, dezinhibiie comportamental, verbal, dislalie, labilitate emoional, ataxie.

Sevrajul, n forma sever, mbrac simptomele deliriumului tremens (care complic sevrajul la circa 5 % din cei cu sevraj). Apare la circa 72 ore dup ntreruperea consumului (sau mai trziu). Simptomele apar n urmtoarea ordine:

-la cteva ore dup ntrerupere:-tremurturi ale extremitilor;

-febr, tahicardie, hipertensiune arterial;

-la 12 24 ore:- anxietate, agitaie psiho-motorie, halucinaii vizuale (mai rar, auditive);

- semne de hipersimpaticotonie;

- confuzie (delirium);

-o alt complicaie poate fi apariia crizelor epileptice simptomatice care apar la 48 72 ore la marii butori, cu carier veche de alcoolism.

Mortalitatea n delirium tremens este de 15 20 %, n primele 48 ore tulburarea constituind urgen medical care trebuie tratat n serviciul de terapie intensiv. Se remite n 1 5 zile cu tratament complex, adecvat.

Comorbiditi: insuficien hepatic, pancreatit, infecii bronho-pulmonare, hematoame subdurale post-traumatice, miocardopatie metabolic cu tulburri de ritm.

Tratamentul psihiatric

Benzodiazepine (diazepam 10-20 mg. i.m. sau p.o. / priz, maximum 100 mg / zi sau lorazepam 1-4 mg / zi sau oxazepam 30-60 mg/zi, clordiazepoxid 20-50 mg/ priz, maximum 400 mg / zi). Oricare dintre acestea trebuie administrate n cel puin 4 prize / zi. Benzodiazepinele cu timp de njumtire lung (diazepam, clordiazepoxid) prezint riscul fenomenului de acumulare, cele cu timp de njumtire scurt (oxazepam, lorazepam) necesit un ritm de administrare ceva mai crescut (4-6 prize / zi). Trebuie avut n vedere i metabolizarea hepatic ncetinit, consecin a disfunciei hepatice a alcoolicilor, care poate potena efectele fenomenului de acumulare a benzodiazepinelor cu timp mai lung de njumtire. Oxazepamul, lorazepamul pot fi administrate celor cu atingere hepatic, ele nefiind metabolizate hepatic.

Dac pacientul vars, nu tolereaz sau nu accept medicaia oral este de preferat administrarea intramuscular a lorazepamului, care se absoarbe mai rapid pe aceast cale dect diazepamul. Perfuziile trebuie indicate n caz de deshidratare sever, iar cele cu glucoz tebuie date cu mult precauie i numai nsoite de administrarea concomitent a tiaminei. Aceti pacieni au, de obicei, o important deficien de glicogen, pe lng cea de tiamin, care poate precipita instalarea rapid a unei encefalopatii careniale de tip Wernicke odat cu administrarea de glucoz n absena aportului compensator de tiamin, cu rol de coenzim n oxidarea direct a glucozei.

Nu exist practic motive de a administra neuroleptice, nici chiar haloperidol, n sevrajul necomplicat. n delirium tremens ne vom abine de la administrarea neurolepticelor pentru riscul important al scderii pragului convulsivant i al precipitrii apariiei unei noi complicaii.

Administrarea corect a lorazepamului i.v. / diazepamului / clordiazepoxidului p.o. (dac pacientul accept calea oral) poate rezolva problema agitaiei anxioase din aceast complicaie a sevrajului.

Rehidratarea prin perfuzii sau p.o. i reechilibrarea electrolitic, cu asigurarea aportului tiaminic, supravegherea pacientului ntr-o camer linitit, bine iluminat (pentru a scdea gradul de anxietate i probabilitatea apariiei / agravrii fenomenelor de tulburare a percepiei) vor fi meninute pentru 48 72 ore, perioad cnd deliriumul tremens constituie o adevrat urgen medical i metabolic n primul rnd, fiind abia dup aceea o urgen psihiatric (Prelipceanu, 2002).

Este important ca pacientul s fie atent observat i examinat somatic (termometrizarea nu trebuie niciodat neglijat) pentru a putea depista din timp apariia eventualelor complicaii (pulmonare, de conducere cardiac, HIC, crize convulsive) i a interveni la timp. De altfel, ori de cte ori sevrajul evolueaz ctre forme grave, trebuie s ne ntrebm dac nu exist o cauz organic rspunztoare de aceast evoluie.

Concomitent cu procedurile de investigaie menite s gseasc un rspuns la aceast ntrebare, vom avea n vedere i linitirea pacientului, cruia i se vor administra doze suficiente de tranchilizante dintre cele enunate deja, i de aceast dat la nevoie, chiar antipsihotice (haloperidol, tioridazin, clordiazin), cu precauiile de rigoare privind controlul tensiunii arteriale i al eventualelor distonii acute.

Aproximativ 1 3 % din cei n sevraj pot prezenta o criz convulsiv unic, care uneori anun instalarea sevrajului, situaiile clinice n care apar crize multiple fiind considerabil de rare. n aceast eventualitate, benzodiazepinele sunt cea mai oportun opiune terapeutic, dar evaluarea neurologic nu trebuie nicidecum neglijat. Medicaia anticonvulsivant non-benzodiazepinic nu este indicat pentru prevenirea crizelor convulsivante de sevraj.

4.2. TULBURRI PSIHICE CAUZATE DE UTILIZAREA ALTOR SUBSTANE PSIHO-ACTIVE.

A. Principii generale de tratament a intoxicaiilor cu droguri

Un numr tot mai mare de pacieni vin la camerele de gard ale serviciilor de psihiatrie cu simptome provocate de abuzul de droguri. Diagnosticul i tratamentul acestora necesit frecvent diferenierea simptomelor polimorfe provocate de droguri de simptomele bolii psihice subiacente. Este binecunoscut c diferitele clase de droguri provoac simptome psihiatrice diferite (v. tabelul 5), pentru fiecare clas de droguri descriindu-se mai multe sindroame psihiatrice (v. tabelul 6). Tulburrile psihice provocate de droguri trebuie luate n consideraie n orice algoritm de diagnostic diferenial n camera de gard.

Tabel 5.:

Urgene n camera de gard consecutive consumului de droguri:AmfetamineHipertensiune; risc de violen

CannabisIdeaie paranoid

CocainAgitaie, ideaie paranoid, tahiaritmii, infarct miocardic

HalucinogeneHalucinaii, tulburare delirant sau dispoziional, tahicardie

SedativeStatus epilepticus, sindrom similar delirium tremens

InhalanteEuforie, impulsivitate, aritmii cardiace, depresie respiratorie, stupor

OpioideEuforie, letargie, somnolen

Unul din factorii care complic evaluarea este reprezentat de distorsiunile n raportrile pacienilor referitoare la cantitatea i tipul de droguri utilizate.

Tabel 6.:

Tulburri psihiatrice legate de abuzul de substane

IntoxicaieSevrajStare confuzional (n intoxicaie)Stare confuzional (n sevraj)Tulburri de dispoziieTulburare delirantSindrom amnestic

Amfetamine+++

Cannabis++

Cocaina++++

Halucinogene+++

Inhalante+

Fenciclidina++++

Sedative+++

Opioide+++

n camera de gard se evaluez iniial semnele vitale, nivelul contienei (vigil, stup

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended