Home >Technology >ProiectXIB_CraciunVlad

ProiectXIB_CraciunVlad

Date post:11-Nov-2014
Category:
View:1,271 times
Download:7 times
Share this document with a friend
Description:
 
Transcript:
 • 1. Alcooli Referat chimie
 • 2. Ce stiam despre alcooli? n limbajul curent, termenul de alcool este asociat aproape ntotdeauna cu etanolul, cunoscut i ca alcool de cereale, i deseori la orice butur care conine etanol. Cuvntul "alcool" provine aproape sigur din limba arab (prefixul "al-" fiind articolul hotrt arabic). Cel mai probabil provine din = ALKHL = al-kuhul numele unei pudre foarte fine de sulfur de stibiu (Sb2S3) folosit ca antiseptic i machiaj pentru ochi. In ceea ce priveste domeniul chimiei, stiam ca alcoolii dau denumirea unei intregi clase de compusi. .
 • 3. Ce am invatat? Definitie: Alcoolii sunt compusi hidroxilici a caror grupare hidroxil (OH) este legata la un atom de carbon. Alcoolii au formula generala ROH
 • 4. Clasificare 1. Dupa numarul gruparilor (OH) alcooli se clasifica in: - monohidroxilici - dioli - trioli - polioli 2. Dupa natura lui R: - alcooli saturati - alcooli nesaturati - alcooli aromatici 3. Dupa pozitia gruparii OH: - alcooli geminali - alcooli vicinali 4. Dupa natura atomilor de carbon de care se leaga OH: - alcooli primari - alcooli secundari - alcooli tertiari
 • 5. Denumire n sistemul IUPAC, numele alcanului primete ca sufix "ol", ca, de exemplu, "metanol" i "etanol". Cnd este necesar, poziia grupei hidroxil este indicat prin plasarea numrului de poziie n faa denumirii: 1-propanol (CH3CH2CH2OH) i 2- propanol (CH3CH(OH)CH3). Uneori, poziia grupei hidroxil este indicat prin plasarea numrlui ntre numele catenei i sufixul "ol": propan-1-ol , propan-2-ol . Dac este prezent un grup de prioritate mai mare (precum o aldehid, ceton sau acid carboxilic), atunci este necesar s se specifice i poziia acestora. De exemplu, 1- hidroxi-2-propanon pentru CH3COCH2OH.
 • 6. Alcooli reprezentativi Metanol Formula: CH4O Se poate obtine prin reacia la presiune a monoxidului de carbon cu hidrogenul. Metanolul se obinea n trecut prin distilarea lemnului, de aceea se numea "alcool de lemn. Reactia de ardere este foarte energetica si de aceea se poate folosi drept combustibil.
 • 7. Metanolul este toxic pentru organism. Consumat in cantitati mici ataca nervul optic provocand orbirea iar in cantitati mari moartea. In cazul intoxicarii cu metanol ca antidot se foloseste etanolul.
 • 8. Etanol Formula: C2H6O Etanolul se poate obtine prin: 1. Fermentatia glucozei C6H12O6 C2H6O + 2CO2 2. Aditia apei la etena CH2=CH2 + H2O C2H6O n limbajul colocvial, termenul de "alcool" denumete deseori etanolul sau "alcool de cereale".
 • 9. Etanolul acioneaz asupra organismului, att direct ct i prin compuii n care se transform pe cale enzimatic.Din punct de vedere fiziologic, el are o aciune depresiv i acioneaz ca un anestezic. Spirtul metilat, numit i "spirt medicinal", este o form de etanol devenit necomestibil prin adugarea de metanol i colorani de regul albastru de metil. Pe lng utilizarea principal n buturile alcoolice, etanolul este folosit drept solvent industrial i materie prim.
 • 10. Utilizarea alcoolilor Metanolul si etanolul folositi drept carburant pare sa fie varianta cea mai promitatoare de inlocuire a carburantilor proveniti din petrol. Metanolul este folosit ca agent de denaturare pentru alcoolul provenit din cereale -antigel- solvent pentru cauciuc si diferite tipuri de lacuri- sinteza mai multor compusi organici. Etanolul este tipul de alcool pe care in gasim in bauturile alcoolice. Deoarece are un punct scazut de inghet, este folosit in termometre pentru temperaturi de -40 grade Celsius (punct de inghet al mercurului).
 • 11. Importanta alcoolilor Alcoolii sunt foarte buni solveni, de aceea din ei se produc detergeni, parfumuri, vopsele i multe altele. Un amestec de metanol i etanol este vndut ca solvent, care conine colorant i are un miros specific cu rol de a proteja cumprtorii. Etanolul i metanolul sunt doi dintre cei mai importani alcooli. Alcoolul izopropilic este un solvent industrial foarte cunoscut, cteodat folosit ca o variant mai ieftin a etanolului. De asemenea etanolul are un punct de topire foarte sczut, ceea ce determin folosirea lui n termometre de temperaturi extrem de mici. Alcoolii se folosesc ca produi intermediari, n sinteze n chimia organic. Tot aceste substane chimice se folosesc la curarea produselor petroliere din combustibili, n special n Brazilia. Glicerolul are aplicaii n medicin i, ca i glicolul etenic, se mai gsete n componena explozivelor.
 • 12. Bibliografie: wikipedia.org/wiki/Alcooli wikipedia.org/wiki/Etanol ebacalaureat.ro facultate.regielive.ro images.google.ro Realizator: Craciun Vlad
Popular Tags:
Embed Size (px)
Recommended