Home >Documents >Proiect SPORT

Proiect SPORT

Date post:15-Nov-2015
Category:
View:28 times
Download:3 times
Share this document with a friend
Description:
proiect sport
Transcript:

Antrenamentul personalizat la persoanele supraponderale cu ajutorul gimnasticii in apa

Stilul de viata sedentar poate cauza obezitate iar, la randul sau, grasimea determina aparitia diabetului, a tensiunii arteriale, a unor afectiuni ale articulatiilor, a problemelor cardiace. Inactivitatea fizica afecteaza starea de sanatate a tuturor oamenilor, nu numai a celor supraponderali!

O modalitate placuta de a face miscare. In comparatie cu antrenamentele efectuate in salile de sport si n aer liber, cele efectuate in apa nu sunt deloc agresive, iar impactul asupra articulatiilor si coloanei vertebrale este mult redus. Aceasta pentru ca apa diminueaza cu pana la 90% din greutatea corpului in functie de adancimea ei, si are o rezistenta mai mare de 12 ori decat cea a aerului. Astfel, tensiunea asupra articulatiilor este mult mai mica, miscarile sunt mai putin bruste, in timp ce rezistenta naturala a apei asigura eficienta programului antrenand toti muschii corpului.

Conceptul de aqua gym a fost creat de actrita Eleonora Vallone, in anul1984, ca metoda derecuperare fizica, dupa ce aceasta a suferit un accident si a gasit remediul in miscareain apa.

Gimnastica in apa se face sub indrumarea unui antrenor si consta in miscari combinate de brate si picioare(exercitii imprumutate din cadrul claselor normale de aerobic), pe ritmul muzicii, folosind uneori echipament aditional, numai ca datorita greutatiiexercitate de apa exercitiile sunt mai dificile, ceea ce face ca gimnastica in apa sa fiemai eficienta si sa arda mai multe calorii decat aerobicul.

Practicata cu regularitate, gimnastica in apa are urmatoarele rezultate benefice asupra sanatatii:

Pe langa prevenirea obezitatii aceatsa imbunatateste sistemul cardiovascular si cel respirator, intareste articulatiile, reduce tesutul adipos, creste rezistenta si elasticitatea musculara, previne varicele, celulita, cardiopatiile ischemice, hipertensiunea arteriala, reumatismul si osteoporoza, si reduce manifestarile sindromului de tahicardie posturala ortostatica (POTS). In timpul unei asemenea activitati se pot arde pana la 800 de calorii, in functie de dificultatea clasei si de adancimea apei.

Exemplu de program aquagym:

Incalzirea(5-10 minute) pregateste organismul pentru munca, previne leziunile, creste capacitatea organismului de a primi lucru de aerobic. In timpul incalzirii temperatura corpului creste, treptat se mareste ritmul cardiac, iar muschii sunt pregatiti pentru efort.Partea principala sau antrenamentul aerobic(20-25 minute) ridica rata frecventei cardiace pana cand aceasta are efect asupra sistemului cardio-respirator. Se vor folosi salturi, exercitii comune pentru dezvoltarea coordonarii, ritmului, agilitatii, miscari combinate de brate si picioare. Pe masura ce grupele vor avansa, se vor introduce exercitii combinate de complexitate mai mare, se va face o predare pe secvente muzicale.

Antrenamentul localizat(10-15 minute) prin stabilizare se lucreaza forta si rezistenta. Aici se vor folosi baghete sau marginea piscinei pentru sprijin si gatere pentru apa.Revenirea la calm(5 minute) are ca scop reducerea treptata a frecventei cardiace pentru a reveni la frecventa cardiaca in repaus de dinaintea exercitiului. Se utilizeaza intinderi dinamice si statice, relaxare indusa.

O categorie aparte de afectiuni necesita o evaluare medicala in prealabil, iar uneori este necesara indicatia medicului specialist si un program compus de un kinetoterapeut.

obezitate; fitness cardiovascular; recuperari in urma accidentarilor sportive; terapia durerii in boli cronice sau incurabile; recuperare dupa hernii de disc operate sau afectiuni ortopedice operate.

Rezultatele practicarii gimnasticii in apa la persoanele supraponderale: Cresterea flexibilitatii prin imbunatatirea mobilitatii articulare, a extensibilitatii si elasticitatii musculare. Intinderile in apa calda sunt benefice in particular persoanelor care sufera de artrita, accidentari si dureri articulare sau de spate. Imbunatatirea semnificativa a fortei si rezistentei musculare. Persoanele supraponderale pot obtine rezultate spectaculoase prin practicarea aquagym si isi pot imbunatatii independenta si mobilitatea fizica. Imbunatatirea conditiilor cardio-respiratorii si deci a conditiei fizice care are o deosebita importanta la aceasta categorie de persoane, reducand sansele de imbolnavire. Corectarea posturii. Reducerea celulitei apa exercita o presiune asupra corpului care are un efect de masaj si stimulare a circulatiei sangvine, motiv pentru care este ideala si pentru cei care sufer de varice. Modificarea compozitiei corpului adica schimbarea raportului intre masa musculara si stratul adipos, modelarea corpului asa cum ne dorim.

EVALUAREA MEDICALA

Participantii la orele de aquagym pot completa un formular de sanatate (anamneza), astfel ca antrenorul sa stie mai multe despre starea de sanatate a cursantilor, si sa-si poata planifica n mod adecvat lectiile.Antrenorul de aquagym insa nu poate evalua cursantii din punct de vedere medical, aceasta sarcina este de competenta medicilor de familie sau medicilor specialisti, dupa caz.

ANAMNEZA

Nume: ____________________________________________________Activitate: _______________________ Varsta: ___________________Zile: ___________________________ Ora: __________________Care sunt obiectivele tale atunci cand frecventezi o clasa de aerobic?( ) estetice ( ) conditia fizica ( ) de agrement( ) instruire ( ) de tratament ( ) de socializare( ) altele___________________________________________________Ai practicat o activitate fizica? ( )Da ( )NuCe? _________________________________________________________Pentru cat timp? ____________________________________________De cate ori pe saptamana? ________________________________________De cat timp te-ai oprit? ______________________________________Tii o dieta pentru a pierde in greutate? ( )Da ( )NuSau una de crestere in greutate? ( )Da ( )NuDaca da, specifica felul de tratament / medicament:__________________________________________________Fumezi? ( )Da ( )NuAi fumat vreodata? ( )Da ( )NuPlanuiesti sa te lasi de fumat, cand? _______________ Din ce motiv? _______________________________________________________________________________Ai avut sau ai o problema la coloana? ( )Da ( )NuSpecifica tratamentul: _______________________________________________________________________________________________________Ai urmat vreun tratament pentru oase? ( )Da ( )NuSpecifica: __________________________________________________Mentioneaza orice boala avuta si / sau spitalizare._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Suferi de hipertensiune arteriala? ( )Da ( )NuUrmezi un tratament medical? ( )Da ( )NuSpecifica tratamentul si medicatia: ___________________________Suferi de diabet? ( ) Da( )NuAi tratament medical? ( )Da ( )NuSpecifica tratamentul si medicaia:___________________________Suferi de ceva, te simti rau, sau ai ceva care ar trebui sa fie remarcat,care necesita ingrijire speciala n timpul clasei?(De exemplu, astm, bronsita, probleme cardiace, etc). ____________Acesta afectiune este in prezent controlata cu un tratament medical? ( )Da ( )NuPrecizeaza: ________________________________________________In caz de urgenta, care ar fi persoana de contactat?Nume:______________________________________Adresa: ______________________________________ Telefon: _________Numele si numarul de telefon a medicului de familie:___________________________Greutate: ____________________________ Inaltime : _____________________Tensiune arteriala: ______________________________________________Frecventa cardiaca de repaus: ______________________________FC maxima de antrenament (220 varsta):______________________________

Unicitatea exercitiilor in apa la persoanele supraponderale

Impact minim asupra articulatiilor, de aceea exercitiile in apa sunt foarte importante si eficiente in recuperarea persoanelor cu probleme de locomotie, fiind ideal pentru persoanele supraponderale sau obeze, pentru care joggingul este imposibil deoarece pune o presiune imensa asupra articulatiilor fiind chiar unul dintre cele mai bune sporturi pentru persoanele supraponderale. .Rezistenta variabila: cu cat lucrezi mai repede si mai tare in apa, cu atat mai mare va fi rezistenta apei si vei consuma mai multe calorii.

Alte beneficii ale aerobicului in apa la persoanele supraponderale

Beneficii cardiovasculare - studiile au aratat ca persoanele care sufera de hipertensiune moderata isi pot tine boala sub control cu exercitii regulate in apa.

Imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii.

Cresterea masei musculare, imbunatatirea echilibrului si a posturii corpului.

Efect terapeutic analgezic: reduce durerile de spate si pe cele provocate de articulatiile rigide.

Efect relaxant, ca un masaj, antistres.

Exercitii de gimnastica in apa

Mers prin apa

Tot ce ai de facut e sa strabati piscina la pas dintr-un capat in celalalt. Mergi pe toata talpa, nu pe varfuri. Mainile trebuie sa faca miscari exagerate inainte si inapoi, iar palmele cu degetele lipite si in forma de cupa. Mersul prin apa poate fi apoi continuat cu joggingul in apa.

Schiat in apa

Tot ce ai de facut e sa imiti schiatul pe zapada, in apa! In timp ce mergi, indoaie-ti coatele si tine-ti bratele paralele cu podeaua piscinei. Cand faci un pas cu piciorul stang, misca-ti bratul drept inainte, exact ca la schi. E un exercitiu excelent pentru partea inferioara a corpului. Ai nevoie de o curea cu greutati, care sa te sustina in apa. De asemenea, poti sa duci si gantere in maini, pentru a arde mai multe calorii.

Box

Boxul in apa este

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended