+ All Categories
Home > Documents > Proiect Sist Brichetare

Proiect Sist Brichetare

Date post: 31-Dec-2015
Category:
Upload: daniela-mitran
View: 92 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
16
Introducere Deseurile rezultate in procesul tehnologic de prelucrare a lemnului, constituie o permanenta sursa de probleme, atat de stocare a acestor deseuri, cat si de ordin ecologic. Pe langa aceste aspecte, deseurile lemnoase sunt surse insemnate de materii prime pentru diverse intrebuintari. O utilizare imediata este folosirea lor, drept combustibil pentru centrale termice, sobe etc. Utilizarea acestor deseuri se poate face, fie direct, sub forma lor naturala, fie sub forma aglomerata, in brichete compacte. Fiecare din cele 2 solutii au avantaje si dezavantaje. In primul caz, avantajul consta in utilizarea acestor deseuri lemnoase sub forma bruta (nativa), nefiind necesare decat operatii de manipulare si stocare a acestor deseuri, dar dezavantajele constau in manipulare si stocare cu probleme in perioadele de neutilizare si randamentul termic mai scazut. In cel de-al 2-lea caz, folosirea acestor deseuri sub forma de brichete compacte, avantajele sunt: un randament termic excelent, o stocare usoara, dar cu dezavantajul inglobarii in acest produs a unei cantitati de energie suplimentara, pentru brichetare. Solutia brichetarii acestor deseuri a capatat o mai mare raspandire fata de cea a utilizarii sub forma naturala a deseurilor, fapt ce a dus la utilizarea unor varietati de masini pentru brichetat. Se cunosc mai multe tipuri de masini de brichetat: -masini mecanice cu piston (sistem biela-manivela) -masini mecanice cu surub -masini hidraulice
Transcript
Page 1: Proiect Sist Brichetare

Introducere

Deseurile rezultate in procesul tehnologic de prelucrare a lemnului, constituie o permanenta sursa de probleme, atat de stocare a acestor deseuri, cat si de ordin ecologic.

Pe langa aceste aspecte, deseurile lemnoase sunt surse insemnate de materii prime pentru diverse intrebuintari.

O utilizare imediata este folosirea lor, drept combustibil pentru centrale termice, sobe etc. Utilizarea acestor deseuri se poate face, fie direct, sub forma lor naturala, fie sub forma aglomerata, in brichete compacte. Fiecare din cele 2 solutii au avantaje si dezavantaje.

In primul caz, avantajul consta in utilizarea acestor deseuri lemnoase sub forma bruta (nativa), nefiind necesare decat operatii de manipulare si stocare a acestor deseuri, dar dezavantajele constau in manipulare si stocare cu probleme in perioadele de neutilizare si randamentul termic mai scazut.

In cel de-al 2-lea caz, folosirea acestor deseuri sub forma de brichete compacte, avantajele sunt: un randament termic excelent, o stocare usoara, dar cu dezavantajul inglobarii in acest produs a unei cantitati de energie suplimentara, pentru brichetare.

Solutia brichetarii acestor deseuri a capatat o mai mare raspandire fata de cea a utilizarii sub forma naturala a deseurilor, fapt ce a dus la utilizarea unor varietati de masini pentru brichetat. Se cunosc mai multe tipuri de masini de brichetat:

-masini mecanice cu piston (sistem biela-manivela)

-masini mecanice cu surub

-masini hidraulice

Primele doua variante necesita puteri mari pentru a realize aceeasi productivitate, dar au avantajul unei comprimari mai puternice (densitatea= 0,95 - 1,4 kg/dmc) a brichetelor (in detrimental unor uzuri pronuntate a elementelor mecanice de presare).

Masinile hidraulice asigura o densitate mai mica (0,9 - 1,25 kg/dmc) dar au avantajul unei fiabiliti mai ridicate si a unor puteri mai mici.

Raportul pret-calitate este net favorabil masinilor de presat hidraulice. In cazul de fata, vom modifica sistemul de analizat, inlocuind compactorul hidraulic cu 2 actuatoare liniare, primul facand un proces de semipresare, iar cel de-al doilea avand rolul presarii si evacuarii brichetei din masina.

Page 2: Proiect Sist Brichetare

DESCRIEREA CELOR 3 SISTEME DE BRICHETARE

Presa de brichetare pentru biomasa BIOMASSER SOLO este o masina usor de utilizat in brichetarea biomasei, cum ar fi paiele, fanul, coceni de porumb si trestie. BIOMASSER SOLO poate functiona independent sau poate fi parte componenta a unui sistem de productie, prin adaugarea unei razatoare pentru paie.

UTILIZARE USOARAPuneti paie maruntite in containerul presei de brichetare. Un brat al masinii duce materialul in cutia bulonului. Paiele sunt presate in interiorul cutiei. Se formeaza balotul si este impins afara. Astfel, in comparatie cu carbunele, se obtine un material ieftin pentru incalzire.

DATE TEHNICE BIOMASSER SOLO B S06Materie prima: Paie de cereale (preferabil cele cenusii), fan si amestec de paie si fanParametrii materialului:

Lungime: 2-5 cm Umiditate: 15-30% Temperatura: +5-+30˚C

Produs final: Bucati de aproximativ 70 mmCapacitatea de productie*: 40/50 kg/h de paieDimensiuni (lungime, latime, inaltime): 1,50 m / 0,60 m / 1,45 mPutere: 4,2 kWConsum de energie (aproximativ): 3kWh /hAlimentare: 3×400V, 50 Hz, borna 16AGreutate: 240 kgConditii de functionare: Temperatira ambientala +5 /+30˚C

Page 3: Proiect Sist Brichetare

Mobilitate: Aparat pe roti mobileModalitate de operare: 1 persoana

* in functie de greutatea, densitatea, tipul si modul de maruntire al materialului, precum si de pozitionarea greutatilor pe orificiul de evacuare al jgheabului.

Page 4: Proiect Sist Brichetare
Page 5: Proiect Sist Brichetare
Page 6: Proiect Sist Brichetare
Page 7: Proiect Sist Brichetare
Page 8: Proiect Sist Brichetare

Denumire produs : Presa de brichetat rumegus

Prezentare produs

Pentru productia de brichete din rumegus de lemn si materiale similare ca: talaj si praf de la slefuire, de asemenea pentru orice material pe baza de celuloza. Umiditatea materialui sa fie de maxim 18%.Presele hidraulice Weima de la TH 500 la TH800 DUO, pot fi instalate in sisteme automate de productie. De asemena pot fi alimentate si manual direct in containerul presei. In interiorul masinii poate fi instalt un senzor de nivel care poate sa opreasca sau sa porneasca masina. Presele Weima sunt marcate cu semnul CE care confirma indeplinirea in totalitate a cerintelor Comunitatii Europene.

DATE TEHNICE TH 800

-dimensiunea totala: 2300x1770mm;-deschiderea containerului: 1400x1400mm;-volumul containerului: cca 1.8 m3;-inaltimea containerului: 940mm;-motorul: 7.5 kW;-diametrul brichetei: 80mm;-greutatea: cca. 1050kg.-ulei hidraulic: 160 litri;-capaciatea: aprox: 250kg/h;-culoare: Standard Weima RAL 2002/7016;-energia: 400V +/- 5%/50Hz.

Page 9: Proiect Sist Brichetare

Functia globala

Entitati Instalatie de brichetat rumegus

INTRARIM: material lemnosE: energie electricaI: informatii cu privire la starea rumegusului

IESIRIM*: bricheteE*: energie mecanica pierduta prin caldura si zgomotI*: informatii cu privire la parametrii de stare ai brichetei obtinute

M

E

I

M*

E*

I*

Functia globala

M

E

I

M*

E*

I*

FE

FM

Page 10: Proiect Sist Brichetare

Schema conceptuala

FI

Page 11: Proiect Sist Brichetare

Schema structurala a sistemului

FM1- functia de insumare sau conectare a materialului cu energia mecanica a preseiFM2- functia de transformareFM3- functia de transmitere a materialuluiFM4- functia de distribuire a materialului (modificarea dimensiunilor brichetelor cu transmitere de informatii cu privire la starea lor)FE1- functia de distribuire a energiei pentru comutarea acesteia pe stanga sau pe dreapta

Page 12: Proiect Sist Brichetare

FE2,FE2'- functia de insumare a energiei electrice cu informatia de START/STOPFE3- conectarea celor 2 circuite cu executia uneia dintre eleFE4- functia de transformare a energiei electrice in energie mecanicaFE5,FE6- functia de modificare a parametrilor energiei mecanice (redactor de turatie)FE7- distribuirea energiei electrice in energie mecanica utila (necesara pentru punerea in functiune a motorului)si energie mecanica pierduta (caldura,zgomot,vibratii)F11- functia de distribuire a informatiei cu privire la continuarea procesului si la valoarea de referinta cunoscute

Reprezentarea sistemului pe module

Materialul intrat Partea electrica Date iesireFM1,FM3,FM5FE1,FI1FI7

FE4FE5FE2,FE2'

FE3

FI2,FI3,FI4,FI5FI6,FI6',FM7FI8

DATE TEHNICE ALE ACTUATORULUI

S- a ales actuatorul liniar de tip BS A40- ServomechDiametru tija [mm]: 40Diametrul tubului protector [mm]:60Flansa motorului conform standardului European: IEC B14 71 B/4Sarcina dinamica maxima [N]: 8000Sarcina statica maxima: - tragere [N]: 10000 -Impingere [N]: 12000Surubul cu bile: - diametrul * pas [mm]: 25*6

- Sarcina dinamica C[N] : 19380- Sarcina statica C0[N] : 29420- Diametru bila [mm]: 3.969 (5/32’’)- Numar de bile din circuit: 3

Page 13: Proiect Sist Brichetare

BS A40

ηtot=ηR∗ηSP

itot=iR∗isp

itot=nmvact

=14007

=200

iR=200

6=36.6

iR=i0

Viteza liniara[mm/s]

Sarcina dinamica[N]

raport Putere motor[KW]Nr de poliViteza[rot/min]

Coeficient de autoblocare

7 8000 RN1 0.37 KW4 poli1400 rot/min

0.38

Page 14: Proiect Sist Brichetare

iR=1−i0

i0=1−iR

i0=1−36.6

i0=−35.6

η0=0.99

P=12000*7=84000 W= 84W

ηtot=PuPc

= F∗vPmot

=120 0 0∗7∗10−2

0.37=0.23

ηtot=ηR∗ηSP

0.23=ηR∗0.4

ηR=57.5 %

Reprezentarea surubului cu bile unui actuator


Recommended