Home >Documents >Proiect morfologia dintilor

Proiect morfologia dintilor

Date post:26-Dec-2015
Category:
View:105 times
Download:3 times
Share this document with a friend
Description:
Proiect morfologia dintilor
Transcript:

Universitatea Apollonia din Iasi, Facultatea de Medicina Dentara

Particularitile morfologice i de structur ale dinilor temporari

Harja Georgiana Cristina MD, Anul 1, Grupa 2

Particularitile morfologice i de structur ale dinilor temporari

Dinii temporari se deosebesc de dinii permaneni prin numr, dimensiune, form, culoare i structur. Dentiia temporar cuprinde un numr de dini mai mic dect cel al dentiiei permanente, 20 de dini temporari, cte 10 pe fiecare arcad. Seria dentar este format din 4 dini incisivi, 2 canini i 2 molari pe fieacare arcad.

Dimensiune - dinii temporari sunt mai mici, talia lor este cu o treime mai redus dect talia dinilor permaneni. Forma - Dinii temporari sunt mai scuri i globuloi. Forma coroanelor este mai rotunjit prezentnd o strangulaie la nivelul coletului datorit terminrii smalului n mod brusc, coroana este mai ngust, acest fapt contribuie la punerea diagnosticului de dinte temporar. Forma molarilor este globuloas, cu o proeminen mezio vestibular cervical; aceast proeminen este mai accentuat la primul molar inferior - tuberculul Zukerkandel. Culoare - Culoarea dinilor temporari este alb - albstruie, datorit smalului foarte subire i opac.

Rezistena esuturilor dentare este mai sczut, stratul de smal i de dentin este mult mai subire dect la dinii permaneni. Smalul are o grosime uniform pe toat suprafaa dintelui (1 - 1, 5 - 2 mm); camerele pulpare ale dinilor temporari par mai voluminoase dect la dinii permaneni, iar canaliculele dentinare mai largi; coarnele pulpare sunt mai proeminente i mai ascuite dect forma cuspizilor dinilor temporari; cornul pulpar mezio - vestibular este cel mai apropiat de o suprafa. Rdcinile dinilor temporari au o culoare mai albicioas i sunt mai delicate; ele sunt astfel orientate nct s existe loc i pentru dini permaneni de nlocuire. Rdcina frontalilor 2 prezint o uoar curbur ctre vestibular astfel nct in concavitatea oral a rdcinii este gzduit mugurele frontalului de nlocuire; la pluriradiculari rdcinile sunt mult mai divergente i intre ele se afl mugurele premolarului permanent de nlocuire i exist pericolul c n caz de extracie precoce s se lezeze mugurele dintelui permanent; divergena rdcinilor este foarte pronunat astfel nct perimetrul rdcinilor este mai mare dect cel al coroanei; ctre zona apical rdcinile se adun.

Smalul dentar, subire i cu grosime uniform, prezint un strat superficial de smal aprismatic (care nu a avut timp suficient s se matureze); prezena acestui strat are implicaie direct clinic atunci cnd se folosete tehnica de demineralizare acid in cazul obturaiilor fizionomice (se face demineralizare timp de 2 minute). Dentina dinilor temporari prezint canicule dentinare mai numeroase, cu un diametru mai mare ctre jonciunea smal - dentin; sunt mai puin numeroase i au un diametru mai mic ctre contactul cu camera pulpar i ca urmare progresiunea cariei se face mai repede. Cercetrile fcute de francezi arat c dup iceperea resorbiei radiculare apar modificri in structura mineral a dentinei. Cementul radicular este subire, stratul de celule este redus. Grosimea cementului radicular este mai mic dect la dinii permaneni. Legtura dintre smalul coronar i cementul radicular se face astfel: - in 60% din cazuri cementul radicular acoper smalul coronar; - in 10% din cazuri smalul coronar acoper cementul radicular; - in 30% din cazuri dentina este dezgolit (intre smalul coronar i cementul radicular i cementul radicular exist un spaiu). Mineralizarea acestor dini este deficitar postnatal, evideniindu-se linia neonatal care trece prin punctele de contact ale molarilor i zona coletului la nivelul incisivilor. Aceast linie neonatal face separaia dintre mineralizarea prenatal i cea postnatal. Datorit mineralizarii mai reduse, i a volumului mare a camerei pulpare capacitatea de aprare pulpar este foarte redus.

Sursa: Enamel Defects of Human Primary Dentition as Virtual Memory of Early Developmental Events Asl Aminabadi N, Ghertasi Oskouei S, Pouralibaba F, Jamali Z, Pakdel F - J Dent Res Dent Clin Dent Prospects (2009)Pulpa dinilor temporari Cnd dinii temporari i-au nchis apexul i devin funcionali structura pulpei este asemntoare cu a dinilor permaneni. Pe msur ce dintele temporar mbtrnete in pulpa se instaleaz modificri regresive, cu att mai intense cu ct resorbia radicular este mai avansat.Caracterele individuale ale dinilor temporari Primele aspecte ale dezvoltrii morfologice ale dinilor temporari au loc n aproximativ a 11 sptmn de via intrauterin odat cu apariia incisivilor centrali. Incisivii laterali ncep s dezvolte caracteristici morfologice n sptmnile 13 - 14 de via intrauterin iar caninii n sptmnile 14 -16. Mineralizarea acestora se realizeaz astfel: incisivul central sptmna 14, incisivul lateral n sptmna 16 iar caninii n sptmna 17. Molarii temporari pot fi observai macroscopic la 12 sptmni i jumtate de via intrauterine iar mineralizarea coronar a acestora ncepe la aproximativ 15 sptmni i se finalizeaz la 34 de sptmni. Molarul al doilea se contureaz n aceeai perioad cu primul molar (Ash MM, 1993).

A. INCISIVII TEMPORARI 1. Trsturi de grup: - Sunt n numr de 8 (4 superiori i 4 inferiori), poziii: 1 sau 2 de la linia median; - Forma coronar asemntoare celor permaneni,dar dimensiuni mult mai reduse; forma coronar este mult mai constant, iar variaiile de dimensiuni ale lateralilor sunt extrem de rare. - Pe faa oral: - cingulum mai puin accentuat; - Faa vestibular este uor convex, iar cea palatinal este concav; - Marginea incizal este neted, unghiul mezial este mai ascuit iar cel distal mai rotunjit; - Centralii inferiori au unghiuri inegale; - Incisivii temporari nu prezinta lobi de crestere; - Camera pulpara : voluminoasa in raport cu dintele, are forma de evantai cand este privita dinspre vestibular, zona de pulpa mezio-vestibulara este foarte aproape de suprafata; - Radacini : monoradiculari, in zona apicala, radacina prezinta o inclinare spre V si D in concordanta cu deplasarea intraosoasa a succesionalilor, exista un singur canal radicular larg, ovalar , care se termina cu foramenul apical larg. Incisivul central superior - diametrul mezio - distal al coroanei este mai mare sau egal cu nlimea cervico-incizal a coroanei - muchia incizal este aproape dreapt chiar nainte ca abrazia sa devin evident dar are i o uoar ascenden spre distal, prezint creste cervicale vestibulare i palatinale, unghiul mezio-incizal este drept iar cel disto-incizal este rotunjit - liniile de dezvoltare nu sunt de obicei evidente pe coroan; astfel suprafaa vestibular este neted - pe suprafaa lingual sunt creste marginale bine definite i un cingulum distinct, ce se extinde pn aproape de muchia incizal - rdcina este conic, nclinat cu apexul ctre distal i convexitatea ctre vestibular - zona apicala se termin cu numeroase canale accesorii.

Incisivul central inferior: - cei mai mici dinti din dentiia temporar; - coroana are mai puine angulaii i un aspect simetric; - zona mezial a camerei pulpare este cea mai superficial unde se deschide cp precoce de carie sau terapeutic - creste marginale i cingulum atenuate coroana lor clinic este mai lung n sens incizo-cervical fa de mezio-distal - unghiuri incizale simetrice; - Rdcina este mai rotunjit dect a omologului permanent i este nclinat distal i este de aproximativ doua ori mai lunga decat coroana.

Incisivul lateral superior - forma incisivului maxilar lateral este similar celui central, dar coroana este mai mic pe toate dimensiunile. - marginea incizala este neted, cu unghiul disto-incizal mai rotunjit dect la incisivii centrali - lungimea cervico-incizal a coroanei este mai mare decat diametrul mezio distal

- cingulum-ul este mai puin proieminent i nu prezintniciodat foramen coecum - rdacina are aceeasi forma cu a centralului, dar este mai lunga comparativ cu coroana. Incisivul lateral inferior - Forma incisivului lateral mandibular este similara celui central mandibular dar este mai mare in toate dimensiunile cu exceptia dimensiunii vestibulo-linguale. - Fata linguala poate prezenta o concavitate mai pronuntata intre crestele marginale. Cingulum mai proieminent dect IC inferior. - Marginea incizal este uor nclinat spre distal. - Rdcina mai lung dect IC inferior.

B. CANINII TEMPORARI

1. Trsturi de grup: - Sunt n numr de 4, 2 superiori si 2 inferiori; pozitie 3 pe arcad; - Au forma clasic de canin cu coroane mai mici i mai globuloase i un cuspid agresiv pn la 4-5 ani cnd apare abraziunea fiziologic; - Dupa 4-5 ani, caninul devine globulos, scurt, fr cuspid; - Prezint un cuspid ascuit ce se abrazeaz n timp, cu 2 pante cuspidiene de obicei inegale; La caninul superior este mai afectata de abraziune panta M, iar la caninul inferior este mai afectata panta D; - Prezint creast longitudinal pe feele vestibular i oral; - Fata orala: - cingulum, ce se continua spre incizal cu o creasta de smalt ce imparte suprafata orala in 2 suprafete concave; - Camera pulpar este voluminoasa, are forma romboidala i prezint un singur corn pulpar.

C. MOLARII TEMPORARI 1. Trsturi de grup: - sunt mai mici dect cei permanenti; - diametrul M-D mai mare dect al premolarilor care i nlocuiesc; - au ntre 3 si 5 cuspizi cu anuri intercuspidiene care se prelungesc pe faa vestibular i oral printr-un ant scurt i puin adnc i se termin cu o gropi (M2); - suprafeele vestibulare i orale coronare sunt convergente spre ocluzal, ncepnd de deasupra curburii cervicale, astfel perimetrul suprafeei ocluzale fiind mai mic. n general suprafaa vestibular este mai convergent dect cea oral, aspect mai evident la primul molar inferior; - prezint numeroase canalicule accesorii n podeaua camerei pulpare; - rdcinile sunt divergente i pornesc direct de sub coroan; - sunt pluriradiculari, avnd 2 i 3 rdcini cu 3-4 canale; - ntre rdcini se gsesc mugurii dinilor succesionali; - rdcinile sunt lungi i subiri cu pereii radiculari subiri; - canalele radiculare sunt nguste i sinuoase, adesea sub form de panglic; - orificiile de ptrundere n canalele radiculare sunt dispuse n mod constant la periferia podelei camerei pulpare;

Diferente morfologice intre dintii temporari si cei permanenti * Coroanele dintilor temporari sunt mai mari in sens mezio-distal in comparatie cu lungimea coroanei decat la dintii permanenti. * Radacinile dintilor temporari anteriori sunt mai subtiri si mai lungi in comparatie cu latimea si lungimea coroanei . * Radacinile molarilor temporari sunt relativ mai lungi si mai suntiri decat radacinile dintilor permanenti. De asemenea se gaseste o mai mare prelungire mezio-distala a radacinilor dintilor temporari. Aceasta evazare permite o spatiere mai mare intre radacini pentru dezvoltarea coroanelor premolarilor.

* Creasta cervicala de smalt din treimea cervicala a coroanelor dintilor anteriori este mult mai proieminenta vestibular si oral la dintii temporari decat la cei permanenti. * Coroanele si radacinile molarilor temporari sunt mai subtiri mezio-distal in treimea ceervicala decat cele ale molarilor permanenti. * Coroanele dintilor temporari sunt mai mari in sens mezio-distal in comparatie cu lungimea coroanei decat la dintii permanenti. * Radacinile dintilor temporari anteriori sunt mai subtiri si mai lungi in comparatie cu latimea si lungimea coroanei . * Radacinile molarilor temporari sunt relativ mai lungi si mai suntiri decat radacinile dintilor permanenti. De asemenea se gaseste o mai mare prelungire mezio-distala a radacinilor dintilor temporari. Aceasta evazare permite o spatiere mai mare intre radacini pentru dezvoltarea coroanelor premolarilor. * Creasta cervicala de smalt din treimea cervicala a coroanelor dintilor anteriori este mult mai proieminenta vestibular si oral la dintii temporari decat la cei permanenti. * Coroanele si radacinile molarilor temporari sunt mai subtiri mezio-distal in treimea ceervicala decat cele ale molarilor permanenti.

Bibliografie:

1. Ash MM. Development and Eruption of the Teeth. In: Ash MM (ed). Wheeler's Dental Anatomy, Physiology and Occlusion, 7th Ed. 1993, Philadelphia: W.B. Saunders Company, pp. 24-45. 2. Bratu Elisabeta, Glvan Florica- Practica pedodontic. Ed Orizonturi Universitare-Timioara, 2005. 3. Luca Rodica Dinii temporari Vol I, Ed Cerma Bucureti, 2003 4. Irina Totolici, Dinii temporari, Ed ExPonto, Constana 2006.

of 11/11
Universitatea Apollonia din Iasi, Facultatea de Medicina Dentara Particularitățile morfologice şi de structură ale dinților temporari Harja Georgiana Cristina MD, Anul 1, Grupa 2
Embed Size (px)
Recommended