+ All Categories
Home > Documents > Proiect Ana Bia Evaluare 2 (1)

Proiect Ana Bia Evaluare 2 (1)

Date post: 25-Sep-2015
Category:
Upload: andrei-zaharia
View: 251 times
Download: 8 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 56 /56
Partea 1- Termeni de referinta ai evaluarii I.Datele de identificare ale societatii Numele firmei : SC BERMAS SA Sediul firmei (adresa, telefon, fax ): Adresa: Scheia, Str. Humorului nr. 61 Telefon : +4 0230 526 543 Fax : +4 0230 526 542 E-mail : [email protected] Cod fiscal : RO 723636 Numarul si data inregistrari la Oficiul Registrului Comertului: J33/37/1991 Forma juridica de constituire :societate pe actiuni Tipul activitati potrivit obiectului de activitate : Activitate principala : Cod CAEN 1105 Obiectul principal de activitate al societății constă în producerea și comercializarea berii,malțului, derivatelor și subproduselor rezultate. Obiective secundare sunt: prestări de servicii pentru terți; operațiuni de import-export din domeniul său de activitate. a. Scurt istoric Societatea s-a înființat în anul 1974, ca o secție de producere a berii, aflată în subordinea Întreprinderii de Spirt, Bere și Amidon Suceava și având o capacitate inițială de 200.000 hl/an. În anul 1981, a intrat în funcțiune secția de producere a malțului, cu o capacitate de 11.000 tone/an. În anul 1990, prin preluarea activității secției de bere și malț Suceava din cadrul ISBA Suceava, se înfiinţează „Întreprinderea de Bere și Malț” Suceava.Începând cu anul 1991, Întreprinderea de Bere și Malț, s-a constituit ca societate pe acțiuni, sub denumirea de BERMAS SA Suceava.Titlurile Bermas Suceava sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti la categoria a-II-a, cu simbolul bursier BER. În anul 2010, societatea BERMAS SA prezenta un capital social de 13.467.940 RON. În anul 2007, firma și-a majorat capitalul social prin emisiune de noi acțiuni, prin acordarea de acțiuni gratuite acționarilor înregistrați în registrul societății la data de 31.03.2007, propor țional cu numărul de acțiuni deținute. Majorarea din 2007 constă în creșterea numărului de acțiuni inițial de 19.239.917 la numărul de acțiuni final de 21.553.049 cu o valoare nominală de 0,7 lei. 1
Transcript
 • Partea 1- Termeni de referinta ai evaluarii

  I.Datele de identificare ale societatii

  Numele firmei: SC BERMAS SA

  Sediul firmei (adresa, telefon, fax): Adresa: Scheia, Str. Humorului nr. 61 Telefon : +4 0230 526 543 Fax : +4 0230 526 542

  E-mail : [email protected]

  Cod fiscal : RO 723636Numarul si data inregistrari la Oficiul Registrului Comertului: J33/37/1991Forma juridica de constituire :societate pe actiuniTipul activitati potrivit obiectului de activitate :

  Activitate principala : Cod CAEN 1105 Obiectul principal de activitate al societii const n producerea i comercializarea berii,malului, derivatelor i subproduselor rezultate. Obiective secundare sunt:

  prestri de servicii pentru teri;operaiuni de import-export din domeniul su de activitate.

  a. Scurt istoric

  Societatea s-a nfiinat n anul 1974, ca o secie de producere a berii, aflat n subordineantreprinderii de Spirt, Bere i Amidon Suceava i avnd o capacitate iniial de 200.000 hl/an. nanul 1981, a intrat n funciune secia de producere a malului, cu o capacitate de 11.000 tone/an.

  n anul 1990, prin preluarea activitii seciei de bere i mal Suceava din cadrul ISBASuceava, se nfiineaz ntreprinderea de Bere i Mal Suceava.ncepnd cu anul 1991,ntreprinderea de Bere i Mal, s-a constituit ca societate pe aciuni, sub denumirea de BERMASSA Suceava.Titlurile Bermas Suceava sunt listate la Bursa de Valori Bucureti la categoria a-II-a,cu simbolul bursier BER. n anul 2010, societatea BERMAS SA prezenta un capital social de13.467.940 RON.

  n anul 2007, firma i-a majorat capitalul social prin emisiune de noi aciuni, prinacordarea de aciuni gratuite acionarilor nregistrai n registrul societii la data de 31.03.2007,propor ional cu numrul de aciuni deinute. Majorarea din 2007 const n creterea numruluide aciuni iniial de 19.239.917 la numrul de aciuni final de 21.553.049 cu o valoare nominalde 0,7 lei.

  1

 • b. Modul de constituire al capitalului

  Capitalul social este privat, in valoare de 15.087.100 de lei impartit in 21.553.049 deactiuni ; actionariatul fiind compus din persoane fizice si juridice, conform actului constitutiv alsocietatii.

  Nr.crt.

  Nume Numr de aciuni Procent

  1. Asociaia VICTORIA BERMAS

  6.653.009 30,8681 %

  2. Asociaia PAS BERMAS 4.483.269 20,8011 %

  3. SC VIVAT CONSTRUCT SRL loc. cheia jud. Suceava

  2.834.754 13,1525 %

  4. Alti actionari - Persoane Fizice 5.521.620 25,6187 %

  5. Alti actionari - Persoane Juridice

  2.060.397 9,5597 %

  TOTAL 21.553.049 100%

  Beneficiarul evaluarii: Anisoi Elena -Preedinte Consiliu de Administraie

  II.Prezentarea echipei de evaluare si identificarea eventualilor colaboratori

  Grigore Cristina -Mihaela-Expert Evaluator de intreprinderi, Membru ANEVAR

  Visan Gheorghe Ion- Expert Evaluator de intreprinderi, Membru ANEVAR

  Vlad Ana-Maria- Expert Evaluator de intreprinderi, Membru ANEVAR

  Zavaczki Bianca- Expert Evaluator de intreprinderi, Membru ANEVAR

  III.Scopul Evaluarii: Stabilirea valorii de piata a societatii SC BERMAS SA, in vederea tranzactionarii.

  IV.Definirea tipului de valoare si conformitatea cu standardele de evaluare:

  Valoare de pia suma estimat pentru care un activ sau o datoriear putea fi schimbat() la data evalurii, ntre un cumprtor hotrt i un vnztor hotrt, ntr-o tranzacie neprtinitoare, dup un marketing adecvat i n care prile au acionat fiecare n cunotin de cauz, prudent i fr constrngere. (SEV 100 Cadrul general).

  2

 • Evaluarea este realizata in conformitate cu Standardele de evaluare in vigoare, SEV 100, SEV 101, SEV 102, SEV 103, alaturi de care, tinand seama de activele de evaluat, se adauga SEV 200 ntreprinderi i participaii la ntreprinderi

  V.Data Evaluarii si data raportului de evaluare

  La baza efectuarii evaluarii au stat informatiile privind nivelul preturilor si situatiilor patrimoniale ale S.C. BERMAS S.A. corespunzatoare datei de 22 aprilie 2015(data de referinta)la care se considera valabile ipotezele luate in considerare si valorile estimate de catre evaluator. Evaluarea a fost realizata in intervalul februarie-aprilie 2015.

  VI.Clauza de nepublicare

  Prezentul raport de evaluare a fost realizat pe baza informaiilor furnizate de ctrereprezentanii SC BERMS S.A., corectitudinea i precizia datelor furnizate fiindresponsabilitatea acestora.

  In conformitate cu uzanele din Romania valorile estimate de ctre evaluator sunt valabile ladata prezentat in raport i inc un interval de timp limitat dup aceast dat, in care condiiilespecifice nu sufer modificri semnificative care pot afecta opiniile estimate.

  Opinia evaluatorului trebuie analizat in contextul economic general cand are loc operaiuneade evaluare, stadiul de dezvoltare al pieei specifice i scopul prezentului raport. Dac acestea semodific semnificativ in viitor evaluatorul nu este responsabil decat in limita informaiilorvalabile i cunoscute de acesta la data evalurii.

  Acest raport de evaluare este confidenial, destinat numai scopului precizat i numai pentruuzul clientului i destinatarilor. Nu acceptm nicio responsabilitate dac este transmis unei altepersoane, fie pentru scopul declarat, fie pentru alt scop, in nicio circumstan.

  VII.Documentare, Natura si sursa informatiilor,Ipoteze si conditii limitative

  Sursele de informaii care au stat la baza ntocmirii prezentului raport de evaluare au fost:

  documentele puse la dispoziie de conducerea BERMAS S.A. privind:o situaia patrimoniului societii;

  o estimri privind evoluia previzibil a vnzrilor i a principalilor indicatori financiari;

  o date privind investiiile prezente i viitoare;

  o date privind poziia pe pia a companiei;

  o situaia personalului;

  o tendine ale ramurii de activitate;

  o aspecte juridice;

  3

 • informaii furnizate de productori sau importatori privind preurile de vnzare alemijloacelor fixe similare(sau a pieselor de schimb aferente) cu cele aflate npatrimoniul BERMAS S.A. pentru stabilirea valorilor de nlocuire;

  alte informaii necesare existente n bibliografia de specialitate;Documentele i informaiile referitoare la BERMAS S.A. au fost puse la dispoziiaevaluatoruluide ctre conducerea acestora. Evaluatorii nu i asum nici un fel de rspunderepentru datele puse la dispoziie de ctre societate i nici pentru rezultatele obinute n cazul ncare acestea sunt viciate de date incomplete sau greite.

  VIII.IPOTEZE SI CONDITII LIMITATIVE

  Principalele ipoteze si limite de care s-a tinut seama in elaborarea prezentului raport de evaluare sunt urmatoarele:

  1. Ipoteze:

  Aspectele juridice se bazeaza exclusiv pe informatiile si documentele furnizate de catre reprezentantii BERMAS S.A. si au fost prezentate fara a se intreprinde verificari sau investigatii suplimentare.

  Se presupune ca titlul de proprietate este valabil si tranzactionabil, in afara cazului in carese specifica altfel;

  Informatia furnizata de catre terti este considerata de incredere, dar nu i se acorda garantiipentru acuratete;

  Pentru estimarea valorii de piata a activelor in circumstantele indicate in raport, s-a aplicat Abordarea bazat pe active asa cum este prevazut in Standardul International de Practica in Evaluare GN 6 EVALUAREA INTREPRINDERII;

  Utilajele si echipamentele s-au evaluat conform Standardele Internaionale de Practic n Evaluare GN 3 Evaluarea instalatiilor, masinilor si echipamentelor sau GN 5 Evaluarea bunurilor mobile;

  Evaluarea activelor circulante: datorita faptului ca nu exista standarde specifice de evaluare stocuri, evaluatorul a luat in considerare prevederile standardelor internationale de contabilitate IAS si a standardelor internationale de evaluare IVS in ceea ce priveste evaluarea pentru raportare financiara;

  Pentru estimarea valorii de lichidare a activelor, s-a aplicat Abordarea bazat pe active asa cum este prevazut in Standardul

  International de Practica in Evaluare GN 6 EVALUAREA INTREPRINDERII,

  estimandu-se intr-o prima faza valoarea de piata a intreprinderii. Valorii de piata a intreprinderii i s-au aplicat decotari suplimentare in conformitate cu ipotezele de lucru prezentate in cadrul capitolului Procedura de evaluare;

  Pentru evaluarea garantiilor (Unicredit si ING) au fost puse la dispozitia evaluatorilor date furnizate de catre reprezentantii societatii;

  Au fost preluate de la reprezentantii firmei date referitoare la venituri, cheltuieli fixe si variabile in functie de numarul de magazine deschise, personal si salarizare, precum si informatii privind imbunatatirea activitatii: inchiderea unor magazine care functioneaza in pierdere, marja care va fi practicata, reducerile de costuri obtinute si preconizate ca urmare a renegocierii unor contracte etc.

  Din informatiile detinute de catre evaluator si din discutiile purtate cu conducerea BERMAS S.A., nu exista niciun indiciu privind existenta unor contaminari naturale sau chimice care afecteaza valoarea proprietatilor analizate sau proprietatilor vecine.

  4

 • Evaluatorul nu are cunostinta de efectuarea unor inspectii sau a unor rapoarte care sa indice prezenta contaminantilor sau materialelor periculoase si nici nu a efectuat investigatii speciale in acest sens. Valorile sunt estimate in ipoteza ca nu exista asa ceva .

  Daca se va stabili ulterior ca exista contaminari pe orice proprietate sau pe oricare alt teren vecin sau ca au fost sau sunt puse in functiune mijloace care ar putea sa contamineze, aceasta ar putea duce la diminuarea valorii raportate;

  Evaluatorul considera ca presupunerile efectuate la aplicarea metodelor de evaluare au fost rezonabile in lumina faptelor ce sunt disponibile la data evaluarii;

  Valoarea de piata estimata, precum si valoarea de lichidare sunt valabile la data evaluarii. Intrucat piata, conditiile de piata se pot schimba, valoarile estimate pot fi nerelevante sau necorespunzatoare la un alt moment;

  Alegerea metodelor de evaluare prezentate in cuprinsul raportului s-a facut tinand seama de limitele fiecareia dintre ele;

  Evaluatorul a utilizat in estimarea valorii toate informatiile pe care le-a avut la dispozitie la data evaluarii referitoare la subiectul de evaluat, neexcluzand posibilitatea existentei si a altor informatii de care acesta nu avea cunostinta;

  Abordarea prin capitalizarea venitului nu poate fi aplicata datorita starii particulare a intreprinderii (incetarea activitatii).

  Abordarea prin pia nu poate fi aplicata datorita insuficientei informatiilor pertinente care sa poata fi luate in considerare.

  Valoarea de piata estimata, precum si valoarea de lichidare sunt valabile la data evaluarii. Intrucat piata, conditiile de piata se pot schimba, valoarile estimate pot fi nerelevante sau necorespunzatoare la un alt moment;

  Alegerea metodelor de evaluare prezentate in cuprinsul raportului s-a facut tinand seama de limitele fiecareia dintre ele;

  Evaluatorul a utilizat in estimarea valorii toate informatiile pe care le-a avut la dispozitie la data evaluarii referitoare la subiectul de evaluat, neexcluzand posibilitatea existentei si a altor informatii de care acesta nu avea cunostinta;

  Abordarea prin capitalizarea venitului nu poate fi aplicata datorita starii particulare a intreprinderii (incetarea activitatii).

  Abordarea prin pia nu poate fi aplicata datorita insuficientei informatiilor pertinente care sa poata fi luate in considerare.

  2. Conditii limitative:

  intrarea in posesia unei copii a acestui raport nu implica dreptul de publicare a acestuia;

  evaluatorul, prin natura muncii sale, nu este obligat sa ofere in continuare consultanta sausa depuna marturie in instanta relativ la proprietatile in chestiune, in afara cazului in care s-au incheiat astfel de intelegeri in prealabil;

  nici prezentul raport, nici parti ale sale (in special concluzii referitor la valori, identitatea evaluatorului) nu trebuie publicate sau mediatizate fara acordul prealabil al evaluatorului;

  orice valori estimate in raport se aplica intregii afaceri si orice divizare sau distribuire a valorii pe interese fractionate va invalida valoarea estimata, in afara cazului in care o astfel de distribuire a fost prevazuta in raport;

  5

 • raportul de evaluare este valabil in conditiile economice, fiscale, juridice si politice de la data intocmirii sale. Daca aceste conditii se vor modifica concluziile acestui raport isi pot pierde valabilitatea.

  IX.Conformitate cu standardele

  Evaluatorul declara ca nu are nici un interes prezent sau viitor asupra proprietatiievaluate

  Prin prezenta lucrare certificam ca toate datele si informatiile prezentate in raportsunt corecte si adevarate si au fost verificate in limita posibilitatilor evaluatorului

  Opiniile, analizele si concluziile prezentate in cadrul lucrarii sunt personale,limitate de ipotezele considerate si conditiile limitative specifice, nefiindinfluentate de vreun factor generat de obligatii materiale sau morale

  Prezentul raport a fost elaborat in conformitate cu Codul Etic al profesiei deevaluator si cu Standardele de Evaluare in vigoare la data raportarii

  Autentificari,

  stampila(e)

  semnaturi ale tuturor membrilor echipei de evaluare

  Partea 2-Diagnosticul pentru evaluarea firmei

  2.1 DIAGNOSTICUL JURIDIC

  Diagnosticul societatii din punct de vedere juridic, are drept scop apreciereasituatieiactuale privind riscurile care pot apare in conditiile in care drepturile societatii suntlezate de terte persoane juridice sau fizice.In cele ce urmeaza vor fi analizate drepturile de functionare ale societatii, drepturile deproprietate, drepturile sociale, comerciale, etc.

  2.1.1Actul de constituire si forma juridica

  Denumirea societatii este societatea comerciala S.C. BERMAS S.A. care este oopersoana juridica romana, organizata casocietate pe actiuni cu capital integral privat autohton.

  Societatea comerciala a fost inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului, MunicipiulBucuresti, sub nr. J22 /37/1991.

  6

 • 2.2. 2 Actul de constituire si forma juridica

  Societatea comerciala are Certificatul de inregistrare fiscala cod RO723636,desfasurandu-si activitatea la adresa sediului social (Schiea, strada Humorului , nr.61, judetulSuceava), neavand in afara acestuia alte filiale sau sucursale.

  Forma juridica a societatii: persoana juridica romana avand forma de societate peactiuni.Aceasta isidesfasoara activitatea in conformitate cu legile romane si cu prezentul act constitutiv.

  Obiectul principal de activitate consta in producerea si comercializarea berii , maltului siderivatelor si subproduselor rezultate.

  Alte activitati care fac parte din obiectul de activitate:

  Prestari de servicii pentru terti; Operatiuni de import-export din domeniu sau de activitate;

  Principalele produse rezultate din din cadrul activitatii de baza sunt:

  BERE destinat comercializrii pe piaa intern. Din punct de vedere alsortimentelor de bere, societatea mbuteliaz i comercializeaz bere la sticl 0,5 litri i labutoaie inox tip KEG a 50 litri pentru consumul la halb n urmtoarea structur:

  bere 10,2 Plato SUCEAVA CLASIC, mbuteliat la sticl personalizat MOLD iNRW de 0,5l;

  bere 10,5 Plato CLIMANI PREMIUM, mbuteliat la sticle NRW de 0,5l i labutoaie inox tip KEG;

  bere 11,5 Plato BERMAS tip PILS, mbuteliat la sticle NRW de 0,5l; MAL fabricat din orz destinat produciei proprii de bere. Dac exist cerine

  pentru ali productori de bere, societatea poate fabrica i pentru livrare.

  S.C. BERMAS S.A s-a infiintat ca Societate pe actiuni.

  Aciunile S.C. BERMAS S.A. Suceava s-au tranzacionat pn la data de 17februarie 1998 pe piaa extrabursier RASDAQ, iar ncepnd cu data de 16 aprilie 1998 setranzacioneaz pe piaa busier la BVB. Activitatea de baz a societii nu are un impact negativ semnificativ asupra mediuluinconjurtor. Societatea i-a stabilit msurile interne necesare pentru ncadrarea n parametriicalitativi ai factorilor de mediu i respectarea legislaiei de mediu. Nu exist litigii ca urmareanclcrii legislaiei privind protecia mediului nconjurtor.

  n ultimii ani, societatea nu a avut litigii, onorndu-i la timp plile ctre stat salariai,furnizori, creditori.Capitalul social la infiintare era de 15.087.134,30 Lei , subscris si varsat integral.

  2.1.3.Evaluarea aspectelor legate de personalul societii

  S.C. BERMAS S.A. Suceava a avut n anul 2013 un numr mediu de 198 angajai fade 200 an precedent cu precizarea c numrul i structura personalului se coreleaz cu necesarulimpus de volumul produciei i activitile auxiliare: ntreinere, reparaii, transport idistribuie,e.t.c.

  Nivelul de pregtire al angajailor se prezint astfel: 30 cu studii superioare, 26 cu studiimedii, 125 cu pregtire profesional i calificare pe meserii i 17 necalificai.

  Administrarea societii este realizat de ctre un Consiliu de Administraie format din 3membri care au fost mandatai de Adunarea General a Acionarilor din 27 aprilie 2010.

  7

 • Conducerea executiv a fost delegat unui numr de 4 directori respectiv: Director general,Director economic, Director tehnic i Director comercial.

  Gradul de sindicalizare a salariailor este de 95%.Climatul social este stabil n prezent ceea ce constituie o premiz c va fi bun i n viitor.

  2.1.4.Evaluarea aspectelor legate de impactul asupra mediului

  Societatea a obinut toate autorizaiile i avizele impuse de legislaia n domeniu.Nu exist impact major asupra mediului nconjurtor i nu exist litigii legate de nclcarealegislaiei privind protecia mediului.

  2.1.5.Registrele si evidentele contabile

  Societatea tine evidenta contabila in lei, intocmeste bilantul si contul de profit si pierderi,avand in vedere Normele Metodologice elaborate de Ministerul Finantelor.

  Cu cel putin o luna inainte de ziua stabilita pentru sedinta Adunarii Generale,administratorii prezinta cenzorilor bilantul exercitiului precedent, cu contul de profit sipierderi,insotit de raportul lor si de documentele justificative.Bilantul contabil anual si contul de profit si pierderi se publica in Monitorul Oficial, partea a IV-a.Din verificarile facute prin sondaj si discutiile purtate cu responsabilii de compartimente,registrele si evidentele contabile ale societatii comerciale sunt tinute la zi.

  2.1.6.Aspecte comerciale

  Se constata ca atat contractele obtinute ca urmare a castigarii de licitatii cat si lucrarilepreluate prin incredintare directa au avut incluse clauze corecte, care nu au dezavantajat firma,nu au condus la litigii si penalitati.

  2.1.7.Licente, emblema, marca de comert, brevete, etc.

  Pana la aceasta data firma a reusit ca pe baza unor relatii corecte sa-si atraga parteneri care i-au incredintat lucrari care includ importuri, multe indirecte, iar o parte din produse au fostfabricate cu incredintarea si sub protectia de marca a unor firme din exterior.

  2.1.8.Litigii

  La data evaluarii societatea nu are litigii pe rol, nici in calitate de reclamanta, nici in calitatede parata.

  2.1.9.Autorizatii de functionare

  Societatea este autorizata sa functioneze prestand activitati conform articolului 6 dincapitolul IV al Actului constitutiv al societatii.Societatea detine urmatoarele autorizatii de functionare:- Protectia muncii nr. 342/22.08.2001 emisa de Inspectoratul de Stat teritorial pentru protectiamuncii al Municipiului Bucuresti.- Sanitara nr. 1241/18.07.2001 emisa de Inspectoratul de Politie Sanitara si MedicinaPreventiva din Municipiul Bucuresti.

  8

 • - Pompierii nr. 3143/21.08.2001 emisa de Brigada de pompieri a Municipiului Bucuresti.

  2.1.10.Puncte tari si puncte slabe ale diagnosticului juridic

  Puncte tari:

  Societatea nu este implicata in litigii cu organele statului, partenerii de afaceri si salariatii; Situatia creantelor si datoriilor se inscrie in contextul normal financiar-contabil, viteza derecuperare fiind mica, iar datoriile catre furnizori se achita intr-un timp scurt.

  Puncte slabe:

  Societatea nu are in proprietate cladirea si terenul, fiind vulnerabila in conditiile in care nivelulchiriilor sau proprietarul se schimba; Inexistenta unor licente, emble sau marci de comert, brevete etc., conduce la o diminuare aputerii de acoperire a unui segment de piata mai mare, chiar si la intern, cu un efort mai mic.

  2.2 DIAGNOSTIC OPERATIONAL

  2.2.1. Amplasamentul societatii, sucursale, filiale

  Activitatea societii a nceput n anul 1974 ca secie de producie a ntreprinderii de

  Spirt, Bere, Amidon Rdui. n urma mai multor etape de dezvoltare S.C.BERMAS SA s-a

  nfiinat sub aceast denumire ca societate pe aciuni n baza HGR nr.1363/27.12.1990 prin

  preluarea activitii seciei de bere i mal Suceava din cadrul ntreprinderii de Spirt, Bere,

  Amidon Rdui.

  n prezent ,societatea este integral privatizat ,cu capital romnesc,fiind singura fabric

  din industria berii care i-a continuat activitatea pe vechea structur tehnic i

  tehnologic,aciunile sale fiind cotate la Bursa de Valori Bucureti din luna aprilie 1998,categoria

  a II-a.

  S.C. BERMAS S.A. Suceava a fost nfiinat prin HG nr. 1353/27.12.1990 din

  ntreprinderea de Bere i Mal Suceava, este nmatriculat la Registrul Comerului sub nr.

  J33/37/1991, Cod fiscal RO 723636 i are sediul n comuna cheia , str. Humorului nr. 61

  judeul Suceava, obiectul principal de activitate const n producerea i comercializarea berii, a

  malului i a subproduselor rezultate din procesul de fabricaie al acestora, activitate pe care o va

  desfura i n viitor fr modificri semnificative.

  Totodat nu au avut loc achiziii sau nstrinri semnificative de active n afara celor

  9

 • impuse de desfurarea normal a activitii de producie i vnzare bere. Ieirile de mijloace

  fixe din patrimoniu au fost n valoare de 131.691 lei amortizate integral, iar intrrile n

  patrimoniu de mijloace fixe au fost n valoare de 265.573 lei.

  2.2.2. Utilizarea suprafetelor, cai de acces si posibilitati de extindere

  S.C. BERMAS S.A. Suceava are n patrimoniu cu titlu de proprietate 30.588 mp teren.

  Suprafaa menionat se defalc astfel:

  - suprafa construit - 14.687 mp;

  - suprafa liber - 15.901 mp.

  Gradul de ocupare a terenului este de 48%.

  Cldirile, se clasific n:

  - hale industriale ce prezint varietate din punct de vedere al variantei constructive ct i

  a tipului de construcii;

  - spaii pentru depozitare tip silozuri;

  - magazii, barci metalice, platforme n aer liber;

  - cldiri cu caracter administrativ.

  Societatea are n componen patru sectoare de producie, ateliere auxiliare i

  compartimente funcionale.

  Sectoare de producie:

  - MLRIE - cldire compact format din corp silozuri, corp casa maini, corp

  legtur, corp nmuiere i corp germinare n cadrul crora se desfoar procesul tehnologic de

  fabricare a malului. Sectorul este echipat cu instalaie de primire orz-orzoaic, sortare, nmuiere,

  germinare tip Wanderhaufen cu ntorctoare i usctor.

  - FIERBERE - cldire compact n cadrul creia se desfoar procesul tehnologic de

  obinere a mustului de bere prin procedeul de brasaj ale crui operaii principale sunt: mcinarea,

  plmdirea i zaharificarea, filtrarea mustului, fierberea mustului cu hamei, limpezirea i rcirea

  mustului.

  - FERMENTAREA - cldire compact care face corp comun cu fierberea. n acest sector

  are loc fermentarea berii, n linuri i tancuri urmat de filtrarea berii finite ntr-o instalaie de

  filtrare Steincker.

  - MBUTELIERE BERE LA STICL I KEG-URI - cldire compact n cadrul creia se

  mbuteliaz: berea la sticl 0,5 l cu ajutorul unei linii de mbuteliere KRONES (capacitate

  nominala 25.000 sticle/or) i berea la KEG-uri cu ajutorul a trei module de mbuteliere i

  10

 • pasteurizare complet automatizate achiziionate din Germania cu o capacitate de 180 KEG-

  uri/or.

  - ATELIERE AUXILIARE: atelier mecanic; atelier electric

  - AMC; uzina frig - aer; ntreinere (zidrie - tmplrie).

  - COMPARTIMENTE FUNCIONALE - i desfoar activitatea n cadrul

  pavilionului administrativ - cldire separat.

  Uzura n timp a cldirilor este una normal ca urmare a exploatrii acestora cu meniunea

  c s-au efectuat lucrri de ntreinere, protecie interioare i exterioare, sporirea confortului

  termic i adaptarea la necesitile procesului de producie, dar n continuare sunt necesare lucrri

  de reparaii la cldiri n care se desfoar procese tehnologice respectiv refacerea izolaiilor la

  acoperiuri determinate n urma intemperiilor de peste an.

  Nu sunt probleme legate de dreptul de proprietate asupra activelor corporale ale societii.

  2.2.3. Mijloace fixe, dotare, utilizare, intretinere

  S.C. BERMAS S.A. Suceava i-a desfurat activitatea n conformitate cu ACTUL

  CONSTITUTIV potrivit cruia obiectul principal de activitate const n producerea i

  comercializarea berii, a malului i a subproduselor rezultate din procesul de fabricaie al

  acestora, activitate pe care o va desfura i n viitor fr modificri semnificative.

  Iniial, societatea a fost nfiinat n anul 1974, principalele etape care au marcat evoluia

  n timp fiind urmtoarele:

  n anul 1974 s-a nfiinat Secia de Bere Suceava, ca o secie de producie n

  subordinea ntreprinderii Spirt, Bere, Amidon Rdui avnd o capacitate iniial de 200.000

  hl/an bere echivalent 12Bllg.

  n anul 1979, a intrat n funciune a doua capacitate de 255.000 hl/an bere echivalent

  12 Bllg, care mpreun cu prima capacitate nseamn 455.000 hl/an bere echivalent 12 Bllg,

  aceasta fiind o capacitate de producie total nominal. Capacitatea de producie normal

  instalat posibil de realizat dac se lucreaz cu ambele secii de fierbere este de 360.000 hl

  bere/an.

  n cursul anului 2008 a fost stabilit o capacitatea funcional n exploatare de

  200.000 hl bere/an.

  n anul 1981 a fost pus n funciune Secia de Fabricare a Malului cu o capacitate de

  producie de 11.000 tone/an

  Activele imobilizate ale S.C. BERMAS S.A. nregistreaz o valoarea net total de

  17.690.195 lei n scdere cu 11,9% fa de nceputul anului, fiind reprezentate n proporie de

  99,53% de imobilizrile corporale.

  11

 • n cursul exerciiului financiar al anului 2009 s-au nregistrat intrri de imobilizri

  corporale n valoare total de 814.909 lei din care:

  achiziii: 168.910 lei;

  modernizri: 645.999 lei;

  imobilizri n curs: 14.754 lei.

  Ieirile de mijloace fixe n cursul anului 2013 sunt n sum de 78.774 lei, cu o valoare

  rmas neamortizat de 1.267 lei.

  Amortizarea nregistrat n cursul anului 2013 a fost stabilit pe baza clasificaiei i

  duratelor normale de funcionare ale mijloacelor fixe n conformitate cu prevederile Legii

  15/1994 cu modificrile i completrile ulterioare i H.G.R. 2139/2004, aplicnd metoda de

  amortizare liniar pentru toate mijloacele fixe intrate n patrimoniu pn la data de 30 iunie 2002

  iar ncepnd cu 01 iulie 2002, pentru echipamente tehnologice respectiv maini, utilaje i

  instalaii de lucru, computere i echipamente periferice ale acestora puse n funciune dup 30

  iunie 2002 s-a aplicat metoda de amortizare accelerat, existnd i aprobarea Consiliului de

  Administraie n acest sens.

  Amortizarea nregistrat pentru activele corporale n cursul anului 2013 este n sum

  total de 3.215.403 lei n cretere cu 8,5% fa de anul precedent datorit aplicrii pariale a

  regimului de amortizare accelerat liniei de mbuteliere KRONES pus n funciune la data de

  30.06.2008. Pe lng imobilizrile corporale, societatea deine n patrimoniu imobilizri

  necorporale cu o valoare brut de 36.177 lei fiind complet amortizate la 31.12.2009 i imobilizri

  financiare n sum total de 83.000 lei reprezentnd titluri de participare deinute de societate.

  2.2.4. Asigurare utilitati

  Activitatea de producie a societii se desfoar la sediul acesteia avnd acces direct la

  DN 17 iar Staia CFR Suceava Vest se afl la o distan de 1 km de fabric.

  2.2.5. Organizarea fluxului operational

  Activitate principala:fabricarea berii

  Activitate secundara:fabricarea malului

  Materii prime pentru fabricarea berii:

  -mal din fabricaie proprie,de calitate superioara

  12

 • -orz de la productori autohtoni din jud.Suceava i judeele nvecinate

  -hamei natural de la productori autohtoni din zona Transilvaniei

  -ap potabil din izvoarele de ap ale Berchietiului

  -drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae) special pentru fabricarea berii blonde prin metoda

  clasic

  Fluxul tehnologic cuprinde urmtoarele secii de producie:

  SECIA MAL n care are loc fabricarea malului blond din orz i depozitarea acestuia .

  Materia prim este atent selecionat la recepia de la furnizori;

  SECIA FIERBERE n care se fabric mustul de bere;

  SECIA FERMENTARE n care se obine berea maturat i filtrat;

  SECIA MBUTELIERE la sticl i la keg n care are loc procesul de mbuteliere al berii

  filtrate;

  Fabricarea malului blond pentru bere include operaiunile de primire-recepie

  orz,nmuiere orz,germinare orz nmuiat ,uscare mal verde i depozitare mal fabricat pentru

  maturare n celulele de depozitare.

  Fabricarea mustului de bere

  n prim faz are loc mcinarea umed a malului ntr-o moar de mcinare tip

  VARIOMILL, iar mcinarea orzului are loc ntr-o moar de mcinare uscat. Amestecul, fin

  de mal i orz mpreun cu o cantitate de ap bun i gustoas adugat conform reetei de

  fabricaie ajunge n cazanul de plmdire-brasaj unde are loc obinerea glucidelor

  fermentescibile din mustul de bere. Aceast plmad este filtrat ulterior ntr-un cazan de

  filtrare(se separ mustul de borhot),de unde se obine mustul de mal i orz care apoi este fiert

  ntr-un cazan de fiert .n acest cazan de fiert se adaug hameiul natural conform reetei de

  fabricaie i care confer berii gustul specific amrui i aromat.

  Mustul de bere fiert este limpezit i rcit n rcitor Alfa Laval, la o temperatur de 5-6

  C ,apoi e nsmnat cu drojdie de bere.

  Urmeaz perioada de fermentare natural a glucidelor din mustul de bere sub aciunea13

 • drojdiei ,proces n urma cruia se obine alcoolul i bioxidul de carbon din bere i are loc

  desvrirea gustului,aspectului i calitilor finale ale berii maturate i apte pentru consum.

  Apoi are loc filtrarea berii n care berea maturat ce conine particule de drojdie n

  suspensie este filtrat ntr-o instalaie de filtrare ,berea limpede obinut depozitndu-se n aa

  zisele tancuri de linitire a berii.Din aceste tancuri berea este distribuit spre liniile de

  mbuteliere a berii la sticl sau la keg.

  Linia de mbuteliere a berii la sticl este o linie nou fabricaie Krones Germania

  ,performant i creat dup ultimele nouti n domeniu.

  Sticlele returnabile primite din reea sunt introduse ntr-o main de splat sticle unde are

  loc curarea acestora,eliminarea etichetelor vechi, a sticlelor necorespunztoare. Urmeaz o

  inspecie electronic a calitii i eficienei splrii acestora, n urma creia sunt scoase din

  circuit sticlele necorespunztoare pentru mbuteliere bere .

  Urmeaz operaiunea de mbuteliere sub presiune de bioxid de carbon a berii ntr-o

  main de mbuteliat automat ,se face apoi capsarea i splarea n exterior a sticlelor cu un jet

  de ap. Are loc o nou inspecie electronic a sticlelor unde se elimin sticlele umplute

  necorespunztor.

  Berea dat la maina de mbuteliat este pasteurizat ntr-un pasteurizator tip schimbtor

  de cldur n care berea este meninut la o temperatur de 72C timp de 30 secunde pentru a se

  distruge orice tip de microorganism i astfel se mbuntete stabilitatea microbiologic a

  acesteia.

  Sticlele mbuteliate i verificate intr la etichetare ,unde are loc aplicarea etichetelor

  ,imprimarea perioadei de garanie pentru produsul mbuteliat.

  Urmeaz aezarea automat a sticlelor n navete ,transportul lor cu ajutorul benzilor

  transportoare n depozitul de produs finit unde are loc depozitarea acestora i livrarea ulterioar

  ctre beneficiari.

  Secia de mbuteliere bere la keg

  Are n componen 3 linii de imbuteliere de fabricaie german.

  Kegurile goale returnate din reea i recepionate n secie sunt introduse pe liniile de

  mbuteliere,unde are loc splarea exterioar i interioar a acestora.

  Splarea interioar se face n 2 faze distincte de splare ,faz bazic i faz acid,urmate

  de cltiri intermediare i finale cu ap,sterilizare cu abur a kegurilor n interior,umplere cu CO2

  i apoi umplere cu bere,care a fost anterior supus unui proces de pasteurizare (tratament termic

  al berii la 72 C) pentru mrirea stabilitii microbiologice a berii prin distrugerea

  14

 • microorganismelor.

  Dup umplerea cu bere , kegurile sunt etichetate (li se aplic eticheta) cu datele

  corespunztoare produsului,termen de valabilitate i sunt depozitate pe palei n vederea livrrii

  ctre beneficiari.

  2.2.6. Investitii

  Programul de investiii pentru perioada 2013 2014 a fost n valoare total de 1.210.860 .

  PROGRAM DE INVESTITII pentru anii 2015-2016

  Pentru perioada 2015-2016, Consiliul de Administraie a stabilit i propune spre

  aprobarea AGEA un program de investiii in valoare total de 510.000 , cu urmatoarea

  structur:

  Nr. crt. DENUMIREA INVESTIIEI VALOAREA

  ESTIMATIV- 1 Mijloace de transport intern: -motostivuitor 1,5to/3300 mm

  -electrostivuitor 1,2to/3000 mm

  19.000

  13.0002 Mijloace de transport marf: -capacitate util 4,5 to

  -capacitate util 10 to

  Mijloace de transport teren : 3 buc

  40.000

  60.000

  24.0003 Modernizare staie de distribuie energie electric PT 114 11.0004 Pompe vehiculare:drojdie,bere,must -4 buc. 16.0005 Pompe tip SK 2105 (TYPH ON )-1 buc 9.5006 Rcitoare distribuire bere- 25 buc. 12.5007 Modernizare(nlocuire) trasee aer pneumatic uzina frig

  -fermentaie

  5.000

  8 Ventilare-climatizare vapori acid - 3buc. ventilatoare 1.2009 Instalaie dedurizare ap (Secie Imbuteliere)-1 buc. 20.00010 Instalaie datare etichete pentru maina de etichetat-1 buc. 6.00011 Serpentine rcire must n linuri- 5 buc. 4.50012 Separator curitor centrifugal pentru trub -1 buc. 222.00013 Reparaii (RK) la acoperiuri: -mbuteliere,magazie-

  ateliere,usctor mal -Fierbere,fermentaie

  15.000

  14 Reparaii (RK) la acoperiul magaziei de materiale : magazie

  central,atelier mecanic,atelier electric

  6.000

  15 Troliu curare celule 1.20016 Pomp dozare kieselgur SP X 25(BREDEL) 6.50017 Studiu privind alternativa de aduciune ap -pnza freatic 1.50018 Calculatoare- 6 buc. 5.00019 Server calculatoare 3.10020 Turbidometru portabil (domeniu 1-1000 NTV) 1.00021 Aparat determinare protein portabil 7.000

  TOTAL 510.000

  15

 • Investiiile prevzute pentru anii 2015-2016 vor fi realizate n ordinea prioritilor,

  funcie de importana acestora, efectelor asupra mbuntirii calitii produsului, fluxului

  tehnologic i bunei desfurari a activitii i inand seama de posibilitile reale de finanare din

  surse proprii i atrase.

  Premizele realizrii programului de investiii prezentat sunt: -desfasurarea unei activiti

  eficiente;

  - meninerea i dezvoltarea pieei proprii de desfacere pentru bere; -realizarea indicatorilor

  prevzui prin Bugetul de Venituri i Cheltuieli

  Aprobarea plafoanelor pentru creditele pe termen mediu necesare finanrii obiectivelor

  de investiii ce vor fi realizate n perioada 2015 2016 n sum de maxim 510.000

  Avnd n vedere programul de investiii pentru urmtorii 2 ani (2015 2016) n valoare

  total de 510.000 , este necesar finanarea parial a acestora din credite bancare. Consiliul de

  Administraie propune Adunarii Generale Extraordinare a Acionarilor aprobarea unui plafon

  maxim de 500.000 sau echivalentul n lei a acestuia.

  De asemenea propune Adunrii Generale Extraordinare a Acionarilor:

  Aprobarea gajrii i ipotecrii unor bunuri din patrimoniu imobile i mobile n favoarea

  bncilor finanatoare a obiectivelor de investiii n vederea garantrii mprumuturilor acordate;

  Mandatarea Consiliului de Administraie pentru stabilirea prin Hotrre a bncii finanatoare,

  negocierea condiiilor de creditare, precum i individualizarea bunurilor din patrimoniu ipotecate

  pentru garantarea creditelor pentru investiii.

  Pentru realizarea obiectului de activitate, societatea are ncheiate cu clienii pe lng

  contracte de livrare bere i contracte de folosin temporar pe durata derulrii realaiilor

  comerciale, pentru butoaie inox tip KEG, dozatoare, navete personalizate BERMAS 1/24 i 1/20,

  sticle NRW i MOLD tuburi dioxid de carbon, mijloace de transport i alte bunuri n scopul

  vnzrii n exclusivitate a berii produs de BERMAS.

  Situaia bunurilor acordate clienilor pe baz de contracte de folosin temporar pe

  durata relaiilor comerciale cu acetia se prezint astfel:

  - dozatoare pentru distribuia berii: 1.619 buc.

  - vitrine frigorifice 590 buc.

  - butoaie inox tip KEG a 50 litri: 7.395 buc.

  - navete BERMAS 1/24: 89.942 buc.

  - navete BERMAS 1/20: 29.183 buc.

  - sticle MOLD 0,5 l: 2.312.363 buc.

  - sticle NRW 0,5 l: 640.064 buc.

  - 3 autoutilitare DACIA PAPUC pentru distribuie i logistic publicitar.

  16

 • Valoarea de nlocuire a acestor bunuri este de circa 8 milioane lei acesta fiind considerat

  un nivel mediu avnd n vedere volumul vnzrilor din sezonul rece, urmnd ca n perioada

  sezonului cald s creasc nivelul dotrilor. De asemenea vor mai fi achiziionate mijloace de

  transport pentru distribuie n reeaua comercial. Scopul dotrilor a fost i va fi n continuare

  meninerea pieei pentru berea produs de societate.

  2.2.7. Calitatea produselor si serviciilor oferite

  Sortimente de bere fabricat:

  a) Bere "SUCEAVA CLASIC"

  Caracteristicile acestui sortiment sunt urmtoarele: bere blond pasteurizat; extract

  primar: 10,2 Plato; gust caracteristic, plcut, amreal fin; miros plcut cu arom curat de

  hamei; culoare deschis, caracteristic; aspect lichid limpede, fr sedimente sau impuriti;

  dioxid de carbon g/100ml: 0,42; prezentare: sticl EURO 0,5 l i sticl MOLD 0,5 l.

  b) Bere "CLIMANI PREMIUM"

  Caracteristicile acestui sortiment sunt urmtoarele: bere blond pasteurizat; extract primar:

  11,2 Plato; gust caracteristic, plcut, amreal fin; miros plcut cu arom curat de hamei;

  culoare deschis, caracteristic; aspect lichid limpede, fr sedimente sau impuriti; dioxid de

  carbon g/100ml: 0,42; prezentare: sticl NRW 0,5 l i la KEG-uri (butoaie inox a 50 litri), pentru

  consumul la halb.

  c) Bere "BERMAS"

  Caracteristicile acestui sortiment sunt urmtoarele: bere blond pasteurizat; extract

  primar: 11,5 Plato; gust caracteristic, plcut, amreal fin; miros plcut cu arom curat de

  hamei; culoare deschis, caracteristic; aspect lichid limpede, far sedimente sau impuriti;

  dioxid de carbon g/100ml: 0,42; prezentare: sticl NRW 0,5 l

  2.2.8. Necesitatea de restructurare si investitii

  Printre investitiile necesare se regasesc masini destinate transportului de marfa. Bermas

  desface marfa doar in judetele limitrofe Sucevei. De aceea este necesara extinderea lantului de

  distributie si in alte zone.

  Un alt proiect ar fi introducerea pe piata a produselor la PET si doze de aluminiu. In

  prezent societatea produce si distribuie bere la sticla si la butoi de aluminiu.

  Nu este necesar sa se faca restructurari. Linia de productie este modernizata iar necesarul

  de personal este acoperit si utilizat eficient.

  17

 • 2.2.9. Puncte tari si puncte slabe ale diagnosticului operational

  Puncte tari

  - Firma este pozitionata intr-o zona foarte buna din punct de vedere strategic fiind

  principalul producator de bere din zona Moldovei- Suprafata din patrimoniu este foarte mare - 30.588 mp teren, din care mai mult de

  jumatate din teren este liber. Pe aceasta suprafata firma isi poate extinde activitatea.- Linia de productie si imbuteliere este moderna sisteme de productie importate din

  Germani- Capacitate mare de productie, aproximativ 360.000 hl bere/an- Diversitatea produselor fabricate: malt 14.000 t/am si bere.- Proiecte de investii implementate continuu: modernizari si reparatii- Posibilitatea de a distribui produsele prin intermediul mijlocului de transport feroviar- Calitatea ridica a produselor fabricate; produsele sunt distribuite in recipiente ce

  pastreaza calitatea produsului si nu afecteaza calitatile produsului iesit de pe linia de

  productie

  Puncte slabe:

  - Lipsa din dotare a mijloacelor de transport moderne, dotate cu sisteme de pastrare a unei

  temperaturi optime pe durata transportului- nu avem produse imbuteliate la PET sau doze de aluminiu- firma imbuteliaza doar in cantitati mici: 0.5 l si foarte mari 50 l (keg)- firma foloseste doar materie prima din Romania, este posibil ca aceasta sa produca la o

  calitatea mai deosebita si alte sortimente de bere cu materie prima adusa din alte tari unde

  se produs si alte tipuri de hamei.

  18

 • 2.3. DIAGNOSTIC COMERCIAL

  2.3.1. Mediul

  SC Bermas SA isi desfasoara activitatea in Moldova, pricipalele judete in care aceasta

  distribuie produse sunt Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Bacau si Neamt.

  2.3.2. Produsele si serviciile societatii

  Principalele produse realizate de S.C. "BERMAS" S.A. Suceava sunt:

  BERE destinat comercializrii pe piaa intern. Din punct de vedere al sortimentelor de

  bere, societatea mbuteliaz i comercializeaz bere la sticl 0,5 litri i la butoaie inox tip

  KEG a 50 litri pentru consumul la halb n urmtoarea structur:

  - bere 10,2 Plato "SUCEAVA CLASIC", mbuteliat la sticl personalizat

  MOLD" i NRW de 0,5l;

  - bere 10,5 Plato "CLIMANI PREMIUM", mbuteliat la sticle NRW de 0,5l

  i la butoaie inox tip KEG;

  - bere 11,5 Plato "BERMAS" tip PILS, mbuteliat la sticle NRW de 0,5l;

  MAL - fabricat din orz destinat produciei proprii de bere. Nu sunt cerine pentru

  vnzare ctre ali productori de bere.

  2.3.3. Piata si clientii

  Piata berii este una dintre cele mai competitive piee din Romania, numai compania

  noastra oferind marci cum ar fi: SUCEAVA CLASIC, CLIMANI PREMIUM si BERMAS care

  se adreseaza aproape tuturor categoriilor de consumatori. Consumatorii reactioneaza in general

  la modul in care sunt promovate marcile, dar si la calitatea produselor, piata inregistrand in

  fiecare an o crestere de cateva procente.

  Volumul pietei berii a atins 14,9 milioane hectolitri in 2014, in scadere cu 8,6% fata

  de cel inregistrat anul anterior, a declarat, marti, Lucian Ghinea, presedintele Asociatiei

  Berarii Romaniei, in cadrul unei conferinte de presa.

  De asemenea, nivelul consumului pe cap de locuitor a coborat la 74 litri in 2014, de la 81

  litri, ca urmare a presiunii fiscale exercitate asupra sectorului de catre majorarea accizei cu 16%

  din ianuarie 2013.

  19

 • In 2014, acciza a mai crescut cu 4,77%, ca urmare indexarii cursului de schimb folosit la

  calcularea accizei. Reprezentantii berarilor sustin ca din 2008 si pana in prezent acciza a crescut

  cu 50%.

  Principalele piee de desfacere.

  - Pentru produsul MAL datorit importurilor de mal precum i dezvoltrii unor capaciti noi de

  profil pe teritoriul Romniei, nu exist cerere la vnzare i ca urmare societatea i-a dimensionat

  producia astfel nct s-i acopere necesarul pentru consumul intern respectiv pentru propria

  producie de bere.

  - Pentru produsul BERE principalele piee de desfacere sunt judeele din Moldova societatea fiind

  un productor de bere local cu desfacere regional.

  Dup volumul vnzrilor realizate situaia pe judee este urmtoarea: Suceava - 54%,

  Botoani - 27%, Iai - 9%, Vaslui - 4%, Bacu - 2%, Neam - 2%, iar diferena de 2% o

  reprezint alte judee din Moldova.

  Societatea are ncheiate anual contracte de vnzare bere cu firme de distribuie din

  judeele menionate care la rndul lor distribuie berea att comercianilor en-gross ct i detail-

  itilor.

  Totodat societatea face distribuie direct cu mijloacele de transport din parcul auto

  propriu sau nchiriate.

  n ultimii 3 ani, ponderea produselor i serviciilor n veniturile i n totalul cifrei de

  afaceri se prezint astfel: Bere - 99% i subproduse rezultate din flux tehnologic - 1%.

  Societatea nu are n vedere realizarea unor produse noi n viitorul exerciiu

  financiar pentru care s fie afectate un volum important de active.

  2.3.4. Furnizorii

  Societatea se aprovizioneaz cu materii prime i alte materiale n proporie de 95% din

  ar. De exemplu, Bermas se aprovizioneaz cu hameiul, o materie prim cu pondere important

  n fabricarea berii din judeele Alba i Sibiu. Principalii furnizori de materii prime i materiale

  sunt societi comerciale din Galai, Alexandria, Trueti, Aiud, Piatra Neam, Bistria, Botoani,

  Bucureti, Iai, Bacu, Tg. Mure.

  n ceea ce privete materialele necesare mbutelierii berii: etichete, sticle EURO, MOLD

  i NRW 0,5 l, navete PVC, capse etc., acestea se procur din ar, iar celelalte materiale care

  intr n flux tehnologic: materiale filtrante, enzime, etc. provin prin firme de import-export din

  domeniu.

  Aprovizionarea cu materii prime de baz - orz, orzoaic i hamei se realizeaz de la

  productorii agricoli din ar n trimestrul III al fiecrui an pentru asigurarea necesarului

  20

 • produciei de bere pn n trimestrul III inclusiv al anului urmtor. Din acest punct de vedere

  aprovizionarea este ciclic i depinde de recolta fiecrui an.

  Necesarul de materii prime anual este de circa 3.800 tone oarze i 28 tone pelletzi hamei.

  Preurile la materiile prime depind de mai muli factori: recolta anului respectiv,

  conjuncturile economice interne i externe, cererea de pe piaa intern i extern, e.t.c. i nu pot

  fi anticipate, acestea formndu-se n fiecare an pe pia funcie de cerere i ofert, sursele de

  aprovizionare fiind selectate dup avantajele oferite din punct de vedere al raportului calitate /

  pre. n acest context societatea acioneaz n mod liber pe piaa concurenial.

  n ceea ce privete materialele principale necesare n procesul tehnologic de fabricare i

  mbuteliere bere (etichete, sticle, navete, capse, kiselgur) acestea se achiziioneaz de la

  furnizorii de profil din ar sau din import.

  n toate cazurile societatea acioneaz pe piaa concurenial liber, neexistnd nici o

  dependen semnificativ fa de un furnizor sau grup de furnizori a crui pierdere s aib

  impact major asupra asigurrii achiziiilor necesare pentru producia de bere.

  Principalii furnizori de materii prime:

  SC HORTICOLA SRL Aiud;

  SC AGROSIRO Sighioara;

  SC CEREALCOM SA Botoani;

  SC PRUTUL SA Galai;

  SC AGROCOMPLEX Brlad;

  SC AGROCLAS Iai;

  SC ELMAR COM SRL Botoani;

  SC COMCEREAL SA Vaslui.

  Materialele principale necesare mbutelierii berii: etichete, sticle, navete, capse etc. sunt

  aprovizionate din ar, iar materialele din import cum ar fi: Kisellgur, cartoane filtrante, enzime,

  adezivi etc. se aprovizioneaz prin firme de import-export din ar. Principalii furnizori de

  materiale sunt:

  SC TEHNO PLUS INDUSTRY SRL Bucureti;

  SC LIFE PRINT SRL Bacu;

  SC ENZIMES DERIVATES SA Piatra Neam;

  SC CHIMCOMPLEX SA Borzeti;

  SC GAMA TRADING SRL Avrig Sibiu;

  SC ECOLAB SRL Iai;

  SC HAR-PARCK SA Miercurea Ciuc;

  SC HAR-PLAST SA Miercurea Ciuc.

  21

 • Aprovizionarea materiilor prime i a materialelor necesare desfurrii activitii de

  producie i desfacere se realizeaz n baza contractelor ferme ncheiate cu furnizorii de profil,

  anual preurile fiind astfel negociate la ncheierea contractelor. De regul, materiile prime de

  baz: orz, orzoaic i hamei se aprovizioneaz n fiecare an din recolta anului respectiv

  constituindu-se stocurile necesare pentru acoperirea nevoilor produciei de bere pn la recolta

  anului viitor (respectiv pentru trimestrul IV an curent i trimestrele I, II i III din anul urmtor).

  n ceea ce privete stocurile de materiale principale necesare, produciei de bere, acestea se

  dimensioneaz funcie de volumul produciei, perioada minim asigurat fiind de 30 - 60 zile.

  2.3.5. Concurenta

  Principalii concureni interni ai societii Bermas sunt:

  Principalii juctori pe piaa berii din Romnia

  Productor Mrci deinuteBrau Union Romnia Heineken, Kaiser, Gosser, Schlossgold, Silva, Ciuc,

  Golden Brau, Bucegi, Gambrinus;Ursus Breweries SA Ursus, Timioreana, Ciuca, Aurora, Cerbul 3, Ciuca

  Stejar, Peroni;Interbrew Romnia Becks, Stella Artois, Leffe, Hoegaarden, Hopfen Koning

  Efes, Caraiman, Bergenbier, Noroc, Lowenbrau;United Romanian Breweries

  Bereprod

  Tuborg, Skol, Carlsberg, Holsten, Guiness, Kilkenny;

  Societatea analizat de noi prezint n anul 2013 o cot de pia redus de 0,7%. Trebuie

  avut n vedere faptul c pe piaa berii din Romnia, concurena e acerb, fiscalitatea e ridicat,

  ceea ce a condus, de altfel, la intrarea n faliment a multor fabrici de bere autohtone. n ultimii

  ani au avut loc importante concentrri economice pe piaa berii realizate de companiile strine

  prin preluarea unor fabrici romneti, aceste concentrri avnd ca scop acapararea pieei de

  desfacere i eliminare pe ct posibil a celorlali productori. S.C. BERMAS S.A. a reuit prin

  strategiile proprii de marketing i cele investiionale s-i pstreze cota de pia chiar n aceste

  condiii. Societatea acord clienilor discount-uri din pre difereniate n aa fel nct s fie

  stimulai clienii, n funcie de cantitatea de bere vndut, sezon, modalitate de plat.

  Ca strategii de marketing folosite, n fiecare an se ntreprind aciuni de publicitate prin

  participarea la trguri, festivaluri specifice organizate att de cei din breasl ct i cele proprii

  organizate de societate, apoi prin mass-media: radio, pres etc.

  22

 • 2.3.6. Organizarea activitatii comerciale

  Fa de anul precedent vnzrile au nregistrat o diminuare de 7,9% n volume datorit

  unor cauze cum ar fi:

  Creterea cu 10% a accizelor la bere ncepnd cu data de 01.02.2013 precum i creterea

  cursului de schimb a monedei EURO n raport cu leul pentru calculul accizelor;

  Puterea de cumprare n scdere la populaie afectat mai mult de criz n zonele de

  distribuie a berii produs de societate, comparativ cu alte zone ale rii;

  Diminuarea capacitii financiare a distribuitorilor ca urmare a limitrii creditrii

  afacerilor acestora de ctre instituiile de credit, existnd situaii cnd practic le-au fost retrase

  liniile de credit;

  Timpul mai nefavorabil din cursul anului 2014 comparativ cu anul precedent;

  Abundena promoiilor i disconturilor pe piaa berii n cursul anului 2014 n special la

  berea mbuteliat n PET-uri care a condus la o diminuare a vnzrilor de bere la sticl i la halb

  chiar dac profitabilitatea companiilor s-a diminuat semnificativ;

  Intrarea n insolven - faliment a unor distribuitori cu impact negativ asupra vnzrilor.

  n continuare, n anul 2015 consumul de bere va stagna sau cel mult va intra pe un trend

  uor cresctor i estimm c n acest trend vor evolua i vnzrile de bere ale SC BERMAS"

  SA estimate la un plus de 5% avnd n vedere:

  Relaiile comerciale stabile cu clienii;

  Sortimentele de bere de calitate superioar la preuri accesibile sustenabile pe termen

  mediu;

  O strategie comercial de promovare a produselor adecvat i prudent n acelai

  timp din punct de vedere al bugetelor cu aceast destinaie urmrind atingerea unui nivel de

  profitabilitate rezonabil;

  Un management adecvat pentru gestionarea resurselor n mod corespunztor;

  Nivelul superior de dotare tehnic a proceselor tehnologice care asigur calitate

  incontestabil sortimentelor de bere i siguran a alimentului.

  Societatea a avut ncheiate n anul 2014 contracte de vnzare bere cu un numr de 45

  distribuitori i en-gross-iti.

  Pentru anul 2015 societatea are contractat ntreaga cantitate de bere programat pentru

  vnzare conform planului de producie.

  Pe piaa berii din Romnia au avut loc n ultimii ani concentrri economice mari, prin

  preluri i fuziuni care au creat poziii dominante pe pia.

  Astfel un numr de societi multinaionale URSUS BREWERIES", HEINEKEN

  Romnia", BERGENBIR SA" dein o cot de pia de 78%, urmeaz un numr de trei societi

  23

 • mari TUBORG", EUROPEAN DRINKS" i ROMAQUA" cu o cot de pia de 16%,

  diferena de 6% fiind deinut de societile medii MARTENS", BERMAS", ALBRAU" -

  4,3% i 1,7% de societile mici.

  Cota de pia deinut de BERMAS" n anul 2014 a fost de 1%.

  Concentrarea masiv a produciei sectorului industriei berii n Romnia a produs un

  dezechilibru major ntre capacitatea concurenial a celor dou segmente ale pieei.

  Pentru a face fa concurenei, SC BERMAS" SA, ca productor independent de bere cu

  o capacitate sub medie trebuie permanent s identifice posibilitile de eficientizare i

  rentabilizare a activitii concomitent cu meninerea segmmentului de pia ctigate i

  dezvoltarea acestora.

  Societatea nu are nici o dependen semnificativ fa de un client sau un grup de clieni

  a cror pierdere s aib impact major asupra veniturilor.

  2.3.7 Politica de preturi

  Puterea de cumprare n scdere la populaie afectat mai mult de criz n zonele de distribuie a

  berii produs de societate, comparativ cu alte zone ale rii;

  2.3.8. Situatia sectorului

  Pentru anul 2013

  Compania CA Profit Nr.angajati Marja profit

  Cota depiata

  CAmil.E

  1 URSUS BREWERIES SA 1,429,296,460 1,109,695 1,511 0.10% 42.7% 323.42 HEINEKEN ROMANIA SA 1,119,685,579 189,423,646 1,233 x 33.4% 253.43 BERGENBIER SA 440,488,056 0 678 0.00% 13.2% 99.7

  4UNITED ROMANIANBREWERIES 255,414,316 0 296 0.00% 7.6% 57.8

  5 ALBRAU PROD 42,986,867 1,162,714 119 2.70% 1.3% 9.76 MARTENS SA 33,176,063 25,293 127 1.0% 7.57 BERMAS SA 23,653,855 1,277,371 198 5.40% 0.7% 5.4

  8 BIAMI PROD SRL 3,600,276 -13,622,868 34 -378.40% 0.1% 0.8

  Total esantion 3,348,301,472 179,375,851 4,196 0.00%100.00

  % 758

  Total industrie (9062companii) 3,348,993,056 4,204

  Pentru annul 2013 SC Bermas SA a inregistrat profit, marja profitului inregistrand valoarea cea

  mai mare, comparativ cu ceilalti producatori de bere.

  24

 • -6.000.000

  -4.000.000

  -2.000.000

  0

  2.000.000

  4.000.000

  6.000.000

  8.000.000

  10.000.000

  12.000.000

  14.000.000

  -10.000

  -5.000

  0

  5.000

  10.000

  15.000

  12.08712.846

  13.69112.889

  12.881

  -4.826

  Evolutia VA si a VA/salariat in perioada 2008-2013

  Valoarea adaugata (RON) Valoarea adaugata (RON)

  CA (mil. Euro) Compani

  a 2008 2009 2010 2011 2012 2013BERMA

  S SA 6.3 5.5 5.7 5.5 5.4 5.4

  Object 5

  25

 • 2008 2009 2010 2011 2012 2013Valoarea adaugata (RON) 11,484,618 12,139,932 12,104,108 11,197,632 11,479,642 -4,222,241Val.adaugata/salariat (E/an) 12,087 12,846 13,691 12,889 12,881 -4,826

  Object 7

  2.3.9. Concluzii privind situatia ofertei si a pietii

  In prezent piata este in declin, a scazut consumul de bere, mai ales al produselor

  imbuteliate la sticla. Bermas inregistreaza o scadere a vanzarilor comparativ cu perioada

  anterioara. Societatea considera ca acest lucru se datoreaza promotiilor pentru produsele la PET

  fapt ce a afectat consumul de bere la sticla si halba.

  2.3.10. Puncte tari si puncte slabe ale diagnosticului comercial

  Puncte tari:

  - Pentru anul 2015 societatea are contractat ntreaga cantitate de bere programat pentru

  vnzare conform planului de producie;- O strategie comercial de promovare a produselor adecvat i prudent n acelai timp

  din punct de vedere al bugetelor cu aceast destinaie urmrind atingerea unui nivel de

  profitabilitate rezonabil;

  26

 • - Sortimentele de bere de calitate superioar la preuri accesibile sustenabile pe termen

  mediu;- Relaiile comerciale stabile cu clienii;- Societatea nu are nici o dependen semnificativ fa de un client sau un grup de clieni

  a cror pierdere s aib impact major asupra veniturilor;- Ca strategii de marketing folosite, n fiecare an se ntreprind aciuni de publicitate prin

  participarea la trguri, festivaluri specifice organizate att de cei din breasl ct i cele

  proprii organizate de societate, apoi prin mass-media- materiile prime de baz: orz, orzoaic i hamei se aprovizioneaz n fiecare an din recolta

  anului respectiv constituindu-se stocurile necesare pentru acoperirea nevoilor produciei

  de bere pn la recolta anului viitor

  Puncte slabe:

  - Zona de distributie restransa (doar zona Moldovei - partial)- Pentru produsul MAL datorit importurilor de mal precum i dezvoltrii unor capaciti

  noi de profil pe teritoriul Romniei, nu exist cerere la vnzare i ca urmare societatea i-

  a dimensionat producia astfel nct s-i acopere necesarul pentru consumul intern

  respectiv pentru propria producie de bere- Sortimente reduse de produse- Societatea nu distribuie prin lanturile de supermarketuri.- nivelul consumului pe cap de locuitor a coborat la 74 litri in 2014, de la 81 litri, ca

  urmare a presiunii fiscale exercitate asupra sectorului de catre majorarea accizei cu 16%

  din ianuarie 2013

  2.4 DIAGNOSTICUL RESURSELOR UMANE SI AL MANAGEMENTULUIFIRMEI

  2.4.1.Evaluarea aspectelor legate de personalul societii

  S.C. BERMAS S.A. Suceava a avut n anul 2014 un numr mediu de 194 angajai fa

  de 198 an precedent cu precizarea c numrul i structura personalului se coreleaz cu necesarul

  impus de volumul produciei i activitile auxiliare: ntreinere, reparaii, transport i distribuie.

  Nivelul de pregtire al angajailor se prezint astfel: 25 cu studii superioare, 48 cu studii medii,110 cu pregtire profesional i calificare pe meserii i 11 necalificai.

  Administrarea societii este realizat de ctre un Consiliu de Administraie format din 3 membricare au fost mandatai de Adunarea General a Acionarilor din 27 aprilie 2012.

  27

 • Conducerea executiv a fost delegat unui numr de 4 directori respectiv: Director general,Director economic, Director tehnic i Director comercial.

  2.4.2.Conducerea societatii

  Conducerea societatii SC BERMAS Suceava S.A. se desfasoara prin urmatoarele structuri deputere si decizie:

  - Adunarea Generala a Actionarilor;- Consiliul de Administratie

  S.C. BERMAS S.A. Suceava este administrat de un Consiliu de Administraie format din 5membri, dup cum urmeaz:

  - ANISOI ELENA, de profesie economist cu o experien n domeniul financiar ieconomic;

  - CROITOR OCTAVIAN, de profesie inginer industrie alimentar cu experien ndomeniul de activitate al societii;

  - TIRBU PETRU, de profesie sociolog i tehnician agronom;- GTEJ CONSTANTIN, de profesie economist fost director executiv;- CRAMAR OREST, de profesie economist cu experien n domeniu.

  Consiliul de Administraie, conform Actului Constitutiv a delegat conducerea executiv asocietii unui numr de 4 directori i anume:

  - Anisoi Elena Director General;- Croitor Octavian Director Tehnic;- ebrean Iridenta Director Economic;- Sngeap Cristina Director Comercial..

  Consiliul de Administratie are urmatoarele atributii:

  aproba structura organizatorica, contractul colectiv de munca, functiile, atributiile sicompetentele, nivelul si regimul de salarizare a personalului societatii, pe compartimente;

  aproba contarctarea de imprumuturi bancare si acordarea de garantii; stabilesc tactica si strategia de marketing; aproba infiintarea sau desfiintarea de filiale, sucursale, agentii, precum si participarea cu

  capital la alte societati comerciale; rezolva orice alte probleme stabilite de Adunarea Generala a Actionarilor; aproba premiile trimestriale din profit pentru personalul propriu si acordarea de ajutoare

  sociale salariatilor; aproba scoaterea din uz a mijloacelor fixe amortizate integral, precum si a celor cu durata

  de functionare neindeplinita si modul de valorificare a acestora;

  Adunarea Genarala a Actionarilor este organul de conducere a societatii ,convocata de catreconsiliul de administratie, respectiv directorat, sau de catre actionarii societatii.

  28

 • Structura acionariatului la data de 23.03.2015 conform registrului consolidat transmis de SCDEPOZITARUL CENTRAL se prezint astfel:

  Nr.crt.

  Nume Numr de aciuni Procent

  1. Asociaia VICTORIA BERMAS 6.653.009 30,8681 % 2. Asociaia PAS BERMAS 4.483.269 20,8011 % 3. SC VIVAT CONSTRUCT SRL loc.

  cheia jud. Suceava2.834.754 13,1525 %

  4. Alti actionari - Persoane Fizice 5.521.620 25,6187 % 5. Alti actionari - Persoane Juridice 2.060.397 9,5597 % TOTAL 21.553.049 100%

  Adunarea Genarala a Actionarilor are urmatoarele atributii principale:

  s discute, s aprobe sau s modifice situaiile financiare anuale i s fixeze dividendul: s aleag i s revoce membrii consiliului de administraie, respectiv ai consiliului de

  supraveghere, i cenzorii; n cazul societilor ale cror situaii financiare sunt auditate, s numeasc sau s demit

  auditorul financiar i s fixeze durata minim a contractului de audit financiar; s fixeze remuneraia cuvenit pentru exerciiul n curs membrilor consiliului de

  administraie, respectiv membrilor consiliului de supraveghere i cenzorilor, dac nu afost stabilit prin actul constitutiv;

  s se pronune asupra gestiunii consiliului de administraie, respectiv a directoratului; s stabileasc bugetul de venituri i cheltuieli i, dup caz, programul de activitate pe

  exerciiul de activitate urmtor; s hotrasc gajarea, nchirierea sau desfiinarea uneia sau a mai multor uniti ale

  societii (art. 111 din Legea nr. 31/1990).

  2.4.3.Personalul

  In vederea stabilirii drepturilor ce decurg din contractul individual de munc, salariaii societiisunt clasificai in funcie de specificul activitii date prin cerinele postului astfel:

  - muncitori (necalificai i calificai)

  - funcii de execuie i de conducere

  -funcii de conducere i compartimentele funcionale(efi de compartimente i de sectoare)

  -funcii de administraie i conducere executiv a societii (director, comitet de direcie).

  29

  http://legeaz.net/legea-672-2002-audit/
 • a) Structura resurselor umane:

  a.1)dupa principalele categorii de salariati:

  Personalul Anul 2013 Anul 2014

  I.Muncitori 163 160-direct productivi 112 100-indirect productivi 45 50-deservire generala 6 10II.Personalul tehnic-ingineresc 28 27

  -ingineri 11 10-tehnicieni 8 8-maistri 9 9III.Personal de dministratie siconducere

  7 7

  TOTAL 198 194

  Din punct de vedere al principalelor categorii de angajati peste 55% dintre acestia suntmuncitori direct productivi, circa 23% indirect productivi, 14,14%% este reprezentat de personaltehnic-ingineresc,iar personalul administrativ si de conducere reprezinta 3,53%.

  a.2)dupa vechimea in intreprindere:

  Vechime Anul 2013 Anul 2014

  Sub 1 an 12 8Intre 2-5 ani 73 84Intre 6-10 ani 35 42Intre 11-15 ani 56 41Intre 15-20 ani 18 16Peste 20 ani 4 3

  Din structura dupa vechime se remarca faptul ca aproximativ 37% din personal are ovechime inintreprindere cuprinsa intre 2 si 5 ani, datorita nevoii de personal policalificat, usoradaptabil la schimbari,iar ponderea cea mai mica este detinuta de personalul cu o vechime maimare de 20 de ani respectiv 2%.

  a.3)dupa varsta personalului

  Varsta Anul 2013 Anul 2014

  Pana la 30 de ani 113 123Intre 31-40 de ani 34 29Intre 41-50 de ani 49 38Peste 50 de ani 2 4

  Din analiza informatiilor prezentate rezulta faptul ca aproximativ 57% din personalare varsta sub 30 de ani.,cel mai mic procent in anul 2013 fiind reprezentat de personalul cu ovarsta mai mare de 50 de anisi anume 1% din totalul personalului angajat.

  30

 • a.4)dupa sex

  Sex Anul 2013 Anul 2014

  Masculin 154 161Feminin 44 33

  Datorita specificului activitati firmei este justiticata ponderea ridicata de peste 80% apersonalului de sex masculin.

  a.5)dupa nivelul de calificare

  Pregatire Anul 2013 Anul 2014

  Superioara 35 34Medie 113 117Profesionala 50 43

  Din punct de vedere al calificarii personalului predomina personalul cu o pregatiremedie(peste 55%),personalul cu o pregatire superiora detin o pondere de circa 17% ,fiindreprezentat din conducerea societatii si de personalul tehnic-ingineresc.

  b)Comportamentul personalului

  b.1)indicatori ai circulatiei fortei de munca

  Indicatori Anul 2013 Anul 2014

  Coeficientul intrarilor depersonal

  0,05 0,87

  Coeficientul iesirilor depersonal

  0,60 0,11

  Coeficientul miscarii totale 0,11 0,19

  Coeficientul intrrilor de personal= (Intrri/Numr mediu de personal)

  Coeficientul ieirilor de persona= (Ieiri/Numr mediu de personal)

  Coeficientul micrii totale =((Intrri + Ieiri)/Numr mediu de personal)

  Reducerea personalului in anul 2014 cu 2% a fost determinata de numarul mai mare deiesiri(21 de persoane)comparativ cu numarul angajarilor(17 persoane).In anul 2013 societatea aavut un numar mai redus de intrari comparativ cu anul 2014 in care s-au facut 17 angajari,iariesirile de personal a fost si ele in numar mai mare decat cele din anul anterior.

  31

 • In ceea ce priveste iesirile de personal acestea sunt motivate astfel:

  Plecari Anul 2012 Anul 2014

  -somaj 2 3-pensionari 1 2-decese - 1-concedieri 5 7-motive personale 4 8

  c)Diagnosticul eficientei utilizarii resursei umane

  Eficientei utilizarii resurselor umane se apreciaza prin intermediul indicatoruluiproductivitatea muncii exprimata atat cu ajutorul cifrei de afaceri dar si prin prisma rezultatuluibrut si a cheltuielilor cu personalul.

  Indicatori(lei) Anul 2013 Anul 2014

  CA/Ns 119.463,91 120.686,64Ch.pers/Ns 37.032,33 38.412,4Rez.brut/Ns 7.525,32 5.714,97

  In ceea ce priveste productivitatea medie anuala calculata pe baza cifrei de afaceri si acheltuielilor cu personalul se poate observa un trend crescator,productivitatea crescand cu 1,02%pe baza cifrei de afaceri respectiv cu 3,73% pe baza cheltuielilor cu salariile.

  Productivitatea calculata pe baza rezultatului brut a scazut in anul 2014 fata de anul 2013cu aproximativ 24%,acest rezultat datorandu-se scaderii profitului inainte de impozitare cu circa25%.

  2.4.4.Puncte tari si puncte slabe ale diagnosticului resurselor umane si almanagementului:

  Puncte tari: Personalul operativ competent; Structura pe varste este echilibrata; Personalul este capabil sa se adapteze la innoire; Productivitatea muncii este in crestere; Colaborarea buna cu sindicatele;

  Puncte slabe: Personal supradimensionat in activitati de intretinere; Varsta medie a conducerii este ridicata,societatea bazandu-se pe experienta acestora.

  32

 • 2.5. DIAGNOSTICUL FINANCIAR

  Pentru efectuarea analizei economico financiare s-au calculat indicatori si indici destructura, evolutie si eficienta pe perioada 2013 2014.

  Aspectele urmarite in analiza se refera la obiectivele stabilite pentru ansamblul raportului deevaluare:

  - structura financiara;- estimarea riscurilor implicate de specificul activitatii societatii;- separarea si evaluarea acelor tendinte care au caracter permanent si deci au probabilitate

  de prelungire in viitor;- selectarea elementelor exceptionale, de conjunctura, pentru care exista o probabilitate

  redusa- de a afecta evolutia viitoare a societatii.

  Analiza financiara a fost astfel structurata incat sa acopere aspectele mentionate,rezultandurmatoarele subcapitole:

  1. Analiza financiar-patrimoniala;2. Analiza rentabilitatii.

  2.5.1 Analiza financiar-patrimoniala

  2.5.1.1.Analiza bilantului

  Patrimoniul net al intreprinderii in perioada analizata a avut urmatoareaevolutie:22.051.753 lei in anul 2013 si 122.563.899 lei in anul 2014. Din punct de vedere alstructurii avem:

  a) Structura activelor

  Activele imobilizate detin ponderea cea mai mare peste 50% - in perioada analizatainregistrand o dcadere de la 52,10% la 50,65%, ceea ce situeaza firma inr-un sector productiv.

  Activele circulante inregistreaza o crestere a ponderii in cadrul resurselor economice dela 47,39% la 248,96%. Ponderea cea mai ridicata din cadrul activelor circulante o detin stocurilecare in anul 2014 au detinut o pondere de 40,07% din totalul activelor,pondere destul de mareceea ce poate reprezenta dificultati in vanzarea stocurilor de produse finite si de asemenea unstocaj mare,. Aceasta situatie poate reflecta o mai buna gestionare a crentelor si una maidefectuoasa a stocurilor sau o restrangere a dimensiunii exploatarii datorata micsorarii cererii

  Avand in vedere specificul societatii, majoritatea stocurilor reprezinta materi prime simateriale destinate procesului de productie, precum si semifabricate si produse finite.

  Din analiza ratelor de structur a surselor de finanare, reiese faptul c n ntreagaperioada analizat firma prezint o stabilitate financiara ridicata, ponderea capitalurilorpermanente n totalul surselor de finantare fiind de 67,55%, respectiv 73,48%.

  33

 • Aceasta reprezinta o scadere a ponderii finantarii externe, ceea ce reduce riscul financiar al firme.

  Indicatori

  Anul 2013 Anul 2014Marimi absolute Pondere Marimi absolute Pondere

  ACTIVE IMOBILIZATE 17.173.207 52,61% 15.672.400 51,04%

  Imobilizari necorporale 61.413 0,2% 39.738 0,13%

  Imobilizari corporale 17.028.794 52,16% 15.549.662 50,64%Imobilizari financiare 83.000 0,25% 83.000 0,27%ACTIVE CIRCULANTE 15.470.958 47,39% 15.033.295 48,96%Stocuri 12.991.789 39,79% 12.304.475 40,07%Creante 1.428.943 4,38% 1.649.681 5,37%Cheltuieli in avans 122.494 0,37% 123.558 0,40%Disponibilitati 22.077 0,067% 19.873 0,06%Alte creante 905.665 2,8433% 935.708 3,06%

  TOTAL ACTIV 32.644.165 100% 30.705.695 100%CAPITAL PROPRIU 22.051.753 67,55% 22.563.899 73,48%Capital social 15.087.134 46,22% 15.087.134 49,13%Rezerve din reevaluarea imobilizarilor necorporale

  1.002.585 3,07% 1.002.585 3,26%

  Rezultat reportat 1.210.330 3,71% 884.108 2,88%

  Alte rezerve4.751.704 14,55% 5.590.072 18,21%

  DATORII TOTALE 10.592.412 32,45% 8.141.795 26,52%

  Credite pe termen mediu 2.053.958 6,29% 1.215.139 3,96%Datorii privind impozitul a amanat

  227.214 0,69% 206.677 0,67%

  Total datorii pe termen lung

  2.281.172 6,98% 1.421.816 4,63%

  Datorii comerciale 1.334.385 4,08% 1.272.530 4,14%Imprumuturi pe termen scurt-Banci

  5.140.634 15,75% 4.427.072 14,41%

  Alte datorii1.836.221 5,64% 1.020.378 3,34%

  TOTAL PASIV 32.644.165 100% 30.705.695 100%

  b)Structura capitalului utilizat

  Cea mai mare pondere in capitalul utilizat este detinuta de capitalurile proprii,datoriileocupand astfel un loc secund,acestea avand o pondere de 32,45% in 2013 si 26,52% in 2014.

  Referitor la structura surselor de finantare a patrimoniului net, se observa faptul caponderea capitalului social cresteiar datoriile isi micsoreaza ponderea in total pasiv bilantier,ceea ce arata o evolutie nu tocmai normala a activitatii societatii. Societatea nu are contractatecredite pe termen lung.Creditele contractate de catre societate sunt alcatuite de credtite pe termen

  34

 • mediu si scurt,acestea reprezentand aproximativ 68% din datorii ale intreprindere in 2013 si circa70% in 2014

  2.5.1.2 Analiza indicatorilor de gestiune

  Durata de rotatie a: Anul 2013 Anul 2014Activului 497 472Activelor circulante 235 231Creantelor 19 24Stocurilor 198 189Furnizorilor 20 18Datoriilor 132 144

  Analiza vitezelor de rotatie a structurilor patrimoniale a societatii comerciale pe perioadade timp analizata evidentiaza atat schimbari in politica financiara a societatii comerciale, cat siinfluente date de factorii externi, inclusiv factori legati de conjunctura macroeconomica, deraportul de forte cu partenerii (furnizori, clienti) etc.

  Scaderea cifrei de afaceri intr-un ritm mai incetinit(ICA=98,98%) decat scaderea valoriistocurilor(ISt=94,71%)a asigurat o crestere a vitezei de rotatie a stocurilor cu 9 zile.

  Durata de incasare a crentelor a crezut in perioada analizata cu 5 zile,ajungand in ultimulan de analiza la o durata de incasare a creantelor de 24 de zile.

  Comparand nivelul duratei de achitare a obligatiilor cu cel de incasare a creantelor seconstata o durata mai ridicata a primei categorii de decontari, tendinta fiind ca ciclul comercialnet(bani-marfa-bani) sa se situeze la niveluri destul de favorabile firmei.

  Achitarea obligatiilor se face la termene destul de ridicate, perioada de achitarea adatoriilor fiind in anul 2013 de circa 132 zile (din care furnizorii 20 zile), in 2014 de 144 zile(furnizori 18 zile).

  2.5.1.3 Analiza corelatiei creante-obligatii

  Indicatori Anul 2013 Anul 2014lei % lei %

  Cifra de afaceri 23.653.855 100 23.413.208 98,98Creante 1.428.943 100 1.649.681 115,45Obligatii 10.592.412 100 8.141.795 76,86Raportul creante/obligatii 0,13 0,2

  In anul 2014 creantele si obligatiile au crescut intr-un ritm mult superior celui aferentcifrei de afaceri, ceea ce influenteaza nefavorabil fluxul de disponibilitati. Aceasta influenta esteatenuata partial de raportul dintre creante si obligatii, care desi este in crestere, este subunitar.

  Indicatori Anul 2013 Anul 2014Durata de imobilizare a creantelor 19 24Durata de folosire a surselor atrase 132 144

  35

 • Durata de imobilizare a creanelor (Di):

  Di= Sd xT

  Rd sauCA

  unde:

  Sd - soldul mediu debitor al creanelor;

  Rd - rulajul debitor al conturilor de creane;

  CA - cifra de afaceri;

  T - perioada de timp considerat.

  Durata de folosire a surselor atrase (Df):

  Df=Sc T

  Rc sauCA

  unde:

  Sc - soldul mediu creditor al conturilor de obligaii;

  Rc - rulajul creditor al conturilor respective.

  Marimea si evolutia indicatorilor confirma concluzia stabilita anterior, in sensul ca, desicreantele inregistreaza cresteri substantiale, imobilizarea fondului de rulment este suplinita desursele atrase suplimentar.

  In perioada analizata, din punct de vedere al vechimii creantelor si obligatiilor, cea maimare pondere o au cele cu o vechime de pana la 90 de zile, ceea ce asigura o frecventacorespunzatoare a incasarilor si platilor

  2.5.1.4 Analiza corelatiei fond de rulment-necesar de fond de rulment

  Echilibrul financiar pe termen lung apreciat prin gradul de acoperire al necesarului de fond derulment cu surse stabile, reflecta o situatie riscanta, obligatiile curente reprezentand 89,77% in2004, 92,19% in 2005 si 96,41% in 2006 din activele curente

  Indicatori Anul 2013 Anul 2014Fond de rulment(FR) 7.159.718 8.313.315Nevoie de fond de rulment(NFR) 11.250.126 11.661.248Trezorerie neta(TN) -4.090.408 -3.347.933Cifra de afaceri(CA) 23.653.855 23.413.208Viteza de rotatie a FR(zile) 109 128Viteza de rotatie a NFR(zile) 171 179

  FR = Capitaluri permanente Active imobilizate =

  = ( Capitaluri proprii + Datorii pe termen lung ) Active imobilizate

  NFR = (Active circulante Disponibiliti Investiii financiare) Obligaii pe termen scurt

  36

 • sau

  NFR = (Stocuri + Creane) (Datorii pe termen scurt Credite pe termen scurt)

  TN = FRN NFR

  Fondul de rulment permanent are cea mai mare importanta din punct de vedere al analizeiechilibrului financiar pe termen lung. Reprezinta resursele permanente ramase dupa ce se scadenecesarul permanent, respectiv capitalul permanent dupa finantarea activelor imobilizate nete.

  Rezultatul pozitiv in valoare de 7.159.718 in 2013 si de 8.313.315 in 2014 semnifica faptul cafirma are o masura de siguranta, in sensul ca activele circulante vor fi finantate de catrecapitalurile permanente. Cauze ale unui rezultat pozitiv pot fi:

  cresterea capitalului permanent;

  scaderea necesarului de finantat.

  Nevoia de fond de rulment este pozitiva pe toata perioada de analiza, ea semnifica un surplus denevoi temporare, in raport cu resursele temporale posibile de mobilizat. Aceasta evidentiaza undecalaj nefavorabil intre lichiditatea stocurilor si creantelor, pe de-o parte, si exigibilitateadatoriilor de exploatare, pe de alta parte, respectiv incetinirea incasarilor si urgentarea platilor.Acest lucru semnifica o iesire a numerarului din companie iar daca aceasta tendinta esteconstanta, firma se va confrunta cu probleme de lichiditate.

  Analiza formarii NFR trebuie aprofundata, pentru a fi identificate posibile situatii anormaleprivind gestionarea stocurilor si creantelor, respectiv a obligatiilor curente catre furnizori, bugetde stat si personal (argument: IObligatii curente > IStocuri+Creante ).

  Trezoreria neta este negativa, fondul de rulment neputand acoperi necesarul de fond derulment,ceea ce se concretizeaza intr-o lipsa de lichiditati.ceasta fituatie duce la un dezechilibrufinanciar, deficit monetar ce trebuie acoperit prin finantarea pe termen scurt.

  In perioada 2013 - 2014, societatea a reusit o usoara crestere a fondului de rulment,respectiv cu1.153.597 lei datorata cresterii capitalului propriu in 2014 cu 512.146 lei.

  In intervalul cercetat, echilibrul economico-financiar cunoaste o evolutie nefavorabila,incadrandu-se in parametrii ce nu pot fi considerati normali, fapt ce atesta o functionarenecorespunzatoare a intreprinderii

  2.5.1.5. Rate de echilibru financiar

  Indicatori Anul 2013 Anul 2014Rata autonomiei financiare 0,675 0,735Rata de finantare a stocurilor 0,551 0,676Rata de autofinantare a activelor 0,679 0,738Rata de indatorare a capitalului 0,48 0,36

  Rata autonomiei financiare

  Raf=Capital propriu

  Capital propriu+capital imprumutat

  37

 • Rata de finantare a stocurilor

  Rfs=Fond derulment

  Stocuri

  Rata de autofinantare a activelor

  Raa=Capital propriu

  Active fixe+Active circulante

  Rata de indatorare a capitalului

  RiKpr=Datorii

  Capital propriu

  Rata de finantare a stocurilor s-a situat la un nivel satisfacator in primul an, avand invedere ca o situatie normala este intre 33-66%,iar in 2014 situatia a depsit pragul de 66% vandun nivel de 67,6%.

  Rata de autofinantare a activelor are un nivel bun, de circa 74% in 2014, capitalulpropriu reusind sa acopere activele fixe si o parte din activele circulante. Astfel, numai 26% dinactive raman a fi acoperite din finantare externa, ceea ce semnifica un risc financiar redus alfirmei.

  Aceeasi situatie este reflectata si de nivelul ratei datoriilor, care reprezinta ratacomplementara a ratei de autofinantare a activului.

  2.5.1.6. Analiza lichiditatii si solvabilitatii

  Lichiditatea se refera la proprietatea elementelor patrimoniale de a se transforma in bani,iar solvabilitatea reprezinta capacitatea intreprinderii de a face fata obligatiilor salebanesti,respectiv de a-si onora platile la termenele scadente.

  Indicatori Anul 2013 Anul 2014Rata lichiditatii generale 1,861 2,237Rata lichiditatii curente 0,298 0,406Rata lichiditatii imediate 0,003 0,003Rata solvabilitatii patrimoniale

  0,808 0,836

  Rata solvabilitatii generale 3,082 3,771

  Rata lichiditatii generale

  Lg=Active curente

  Datorii curente

  Rata lichiditatii rapide

  38

 • Lc=Active circulanteStocuri

  Datorii curente

  Rata lichiditatii imediate

  Li=Disponibil

  Datorii curente

  Rata solvabilitatii patrimoniale

  Sp=Capital propriu

  Capital propriu+Creditebancare

  Rata solvabilitatii generale

  Sg=Active totale

  Datorii totale

  Lichiditatea generala se incadreaza in primul an de analiza nivelul minim de siguranta, de 1,8 2,iar in 2014 depaseste acest nivel, asigurand astfel o capacitate sporita pentru plata obligatiilorscadente pe termen scurt. Aceasta reprezinta pentru creditorii firmei asigurarea recuperariisumelor imprumutate, insa, in acelasi timp, excesul de active curente, comparativ cu datoriilecurente, poate reflecta o situatie negativa privind eficienta utilizarii activelor.

  Rata lichiditatii rapide se situeaza cu mult sub nivelul minim admis, astfel este greu sa se achiteobligatiile curente de plata la scadente. Exista posibilitatea ca firma sa aiba dificultati in plataunor datorii, ceea ce ar trebui sa determine o atentie sporita in incheierea unor relatii comercialesi in urmarirea derularii acestora.

  Nivelul scazut al ratei lichiditatii imediate reflecta o capacitate mica de plata.Nivelul scazut alindicatorului precum si al disponibilitatilor poate aparea din cauza unor investitii recente facutede firma care au antrenat o iesire mare de numerar.

  Rata solvabilitatii patrimoniale, utila in informarea creditorilor bancari, indeosebi, depasestepragul de 0,4 ceea ce indica o situatie normala.

  Rata solvabilitatii globale inregistreaza valori mari, cu mult peste nivelul de 1,5 ceea ce reflectao situatie financiara de ansamblu a intreprinderii buna ,deoarece nivelul datoriilor in finantareaactivitatii este foarte redus.

  39

 • 2.5.2.Analiza rentabilitatii

  2.5.2.1 Situaia general a rezultatului pe baza contului de profit i pierdere

  Prezentarea situaiei generale a rezultatului vizeaz n special dou aspecte importantepentru operaiunea de evaluare, respectiv evoluia profitului i modul de formare.

  Primul dintre aspecte este necesar pentru aprecierea "trendului", iar al doilea, nformularea unor judeci de valoare asupra activitilor desfurate de firm n trecut iposibilitile existente pentru perioada de previziune (prognoza).

  Informaiile furnizate de contul de profit i pierdere sunt structurate n tabelul de mai jos:

  Nr.crt

  Indicatori Anul 2012 Anul 2013 Anul 2014Suma % fata

  de CASuma % fata

  de CASuma % fata

  de CA

  1. Cifra de afaceri 23912201

  23653855

  23143208

  2. Costul bunurilor vandute si serv. prestate

  3419258 14,29% 4074682 17,22% 3559344 15,37%

  3. Marja bruta fata de costul bunurilorvandute

  20492943

  85,7% 19580173

  82,77% 26351405 113,86%

  4. Cheltuieli din exploatare

  25736768

  107,63%

  26834175

  113,44% 25315713 109,38%

  5. Venituri din exploatare

  27865241

  116,53% 28730981

  121,46%

  27464192 118,86%

  6. Rezultatul exploatarii

  2128473 8,9% 1896806 8,01% 2148479 9,28%

  7. Rezultat financiar (298758) -1,24% (406792) -1,71% (1039775)

  -4,49%

  8. Rezultat extraordinar

  0 - 0 - 0 -

  9. Rezultat brut 1829715 7,65% 1490014 6,29% 1108704 4,79%10. Impozit pe profit 248229 1,03% 212643 0,89% 176181 0,76%11. Rezultat net 1581486 6,61% 1277371 5,4% 932523 4,02%

  Se poate remarca faptul ca trendul profitului este unul descrescator, scazand de la1.581.486 lei in 2012 la 932.523 lei in 2014 lei.

  Cauzele inregistrarii unui profit tot mai mic pot fi diverse si se vrea a fi identificate peparcursul raportului.

  40

 • 2.5.2.1.1 Diagnostic factorial al profitului aferent cifrei de afaceri

  Indicatori 2012 2013 2014

  Productia vanduta 23.912.201 23.653.855 29.910.749

  Cheltuieli aferente productiei vandute

  3.419.258 4.073.682 3.559.344

  Rezultatul aferent productiei vandute(P)

  20.492.943 19.580.173 26.351.405

  Productia vanduta recalculata

  - 22.996.923 22.898.197

  Cheltuieli aferente productiei vandute recalculate

  - 4.000.000 3.500.000

  Perioada 2012-2013:

  Modificarea profitului aferent CA:P=P1-P0= 19.580.173 - 20.492.943 = -912.770 lei

  Din care:

  1.Influenta modificarii volumului productiei asupra profitului aferent CA:Pq= P0 * q1*p0/q0*p0 - P0 = 19.708.542 - 20.492.943 = -784.400 lei

  2. Influenta modificarii structurii productiei asupra profitului aferent CA:Pg=( q1*p0-q1*c0 )- (P0 * q1*p0/ q0*p0 ) = 18.996.923-19.708.542 = -711.619 lei

  3. Influenta modificarii costului asupra profitului aferent CA:Pc=( q1*p0-q1*c1 )- ( q1*p0-q1*c0 ) = 18.923.241 -18.996.923 = -73.682 lei

  4. Influenta modificarii pretului de vanzare asupra profitului aferent CA:Pp= P1- ( q1*p0-q1*c1 ) = 19.580.173 - 18.923.241 = 656.933 lei.

  Perioada 2013-2014:

  Modificarea profitului aferent CA:P=P1-P0= 26.351.405- 19.580.173= 6.771.232 lei

  Din care:

  1.Influenta modificarii volumului productiei asupra profitului aferent CA:Pq= P0 * q1*p0/ q0*p0 - P0 = 18.954.654 - 19.580.173 = -625.518 lei

  2. Influenta modificarii structurii productiei asupra profitului aferent CA:

  41

 • Pg=( q1*p0-q1*c0 )- (P0 * q1*p0/ q0*p0 ) = 19.398.197 - 18.954.654 = + 443.543

  3. Influenta modificarii costului asupra profitului aferent CA:Pc=( q1*p0-q1*c1 )- ( q1*p0-q1*c0 ) = 19.338.853 - 19.398.197 = - 59.344

  4. Influenta modificarii pretului de vanzare asupra profitului aferent CA:Pp= P1- ( q1*p0-q1*c1 ) = 26.351.405 19.338.853 = 7.012.553

  Specificaie 2012-2013 2013-2014

  Modificare fata de perioada precedenta din care:

  -912.770 6.771.232

  - Influenta volumului productiei

  -784.400 -625.518

  - Influenta structurii -711.619 +443.543- Influenta costului -73.682 -59.344- Influenta pretului de

  vanzare+656.933 +7.012.553

  n perioada analizat, ntreprinderea a dus o politic de majorare a preurilor de vnzare,fapt explicabil n condiiile unei inflaii ntr-un procent anual de dou cifre.

  Volumul vnzrilor a inregistrat o scadere in fiecare an, dar ritmul a nregistrat o crestere.

  n ultimul an al perioadei cercetate, ntreprinderea s-a orientat spre produsele care np


Recommended