Home >Documents >Probatiunea Italia

Probatiunea Italia

Date post:11-Jul-2015
Category:
View:105 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:

Probatiunea si masurile educative pentru minori in ItaliaAlessandro Padovani Sabrina Brutto

Studenti: Anghelina Dan Grosu Costel Catalin

In justitia juvenila italiana nu exista un serviciu de probatiune specific. In Italia cand vorbim despre probatiune ne referim specific la articolul 28 din legea 448/1988 care introduce masuri penale de suspendare a procesului si pune la incercare , ceva similar cu probatiunea care presupune renuntarea de catre stat la masurile punitive in favoarea unui anumit proiect educational si vocational pentru minori .

Judecatorul stabileste o perioada de proba in care minorul trebuie sa respecte normele si obiectivele care sunt partajate cu Serviciile Sociale Pentru Minori si Birourile Sociale pentru Minori. La sfarsitul acestei perioade judecatorul stabileste un nou termen unde performantele minorului sunt evaluate.

Dupa aceasta etapa judecatorul suspenda procesul , aproba programul educational si incredinteaza minorul Biroului de Servicii Sociale pentru Minori , care desfasoara activitati de observare , tratament si suport ; acesta din urma informeaza periodic judecatorul despre dezvoltarea minorului.

La sfarsit serviciile sociale pregatesc un raport si il prezinta judecatorilor . Acest raport indica comportamentul si dezvoltarea personala a minorului si are drept scop de a oferi judecatorului toate elementele esentiale pentru a determina daca rezultatul probatiunii a fost pozitiv sau negativ.

La sfarsitul perioadei de probatiune , judecatorul stabileste o noua sedinta in care performanta este evaluata. In cazul in care rezultatul este pozitiv , se pronunta ca infractiunea s-a stins. Daca acest lucru nu are loc procesul decurge pana la stadiul in care cazul este finalizat.

Serviciile de Justitie Juvenila sunt primii beneficiari ai masurilor formale ale judecatorului , intru cat Serviciile Sociale Comunitare trebuie sa garanteze contextul educational , ele sunt mai mult orientate spre asistenta si ajutor. Ei desfasoara programe care sa acopere nevoile educationale si profesionale.

Probatiunea este considerata inceputul unei reflectari critice asupra infractiunii si un punct de plecare pentru dezvoltarea unui nou rol constructiv. Exista trei fundamente pentru aplicarea Probatiunii:

- consimtamantul minorului - asumarea responsabilitatii - evaluarea preliminara a personalitatii minorului

Proiectul individual educational Scopul acestor proiecte este un comportament restaurativ si asumarea responsabilitatii

Caracteristicile esentiale ale proiectului sunt : - Flexibilitate ( poate fi modificat pe parcurs ) ; - Fezabilitate ( personalizat intr-un mod in care minorul este in stare sa-si indeplineasca angajamentele ) ; - Adecvat ( adecvat pentru personalitatea minorului si capacitatea sa de realizare efectiva ) ;

Dimensiunile si partile de baza ale proiectului educational :- Timpul ( sa fie determinat pe o anumita perioada de timp adaptata la cerintele judecatorului ); - Obiective ( pot fi educationale , pedagogice , de asistenta sociala/terapeutica care au scopul de a reabilita minorul ); - Monitorizare si evaluare

Evaluarea initiala ( este bazata pe analiza situationala ; Ex: familia din care face parte , mediul in care traieste , colegii , etc ) Monitorizarea ( are loc pe parcursul punerii in aplicare a proiectului, este verificata realizarea proiectului de probatiune , realizarea obiectivelor principale si intermediare ) Evaluarea finala ( are functia de refacere in ceea ce priveste persoanele implicate in realizarea proiectului )

Obiectivul final al proiectului este dezvoltarea armonioasa a minorilor , echilibrarea relatiei dintre ei , familie si alte modele sociale din lumea in care traiesc.

Cerintele impuse de instantele judecatoresti: Scopul acestor cerinte este de a modifica obiceiurile , comportamentul , orarul , compania si modul de relationare a minorilor oferindu-le oportunitatea pe care probabil nu au avuto inainte . Prevederile proiectului sunt in esenta de doua tipuri: - Unele au obiectiv ca tinerii sa invete comportamentul corect ( prosocial ) - Altele sunt definite ca fiind negative ( sunt stabilite anumite interdictii ; ex:a nu frecventa anumite locuri , anturaje si sa evite anumite situatii. )

Durata probatiunii este stabilita de catre judecator care tine cont de sugestiile Serviciilor pentru Minori . In timpul perioadei de proba in proiect pot fi aduse modificari pentru ca exista un grad de instabilitate ca urmare a starii de dezvoltare a minorului . Aceste modificari sunt propuse de catre asistentii sociali.

Programele educationale trebuie sa includa urmatoarele elemente: pragmatism si verificabilitate prin monitorizare ; Fiecare program de probatiune trebuie structurat in jurul a trei elemente esentiale:- Schimbarea stilului de viata ; - Formare si orientare ; - Plasare in campul muncii ;

Inchisoare si educatie pentru minori

Programele eductionale ale Institutului Penal pentru Minori trebuie structurate in jurul unor conditii din care sa rezulte urmatoarele : - recunoasterea competentelor - tutoriale profesionale - certificarea celor invatate

Recunoasterea competentelor - Individul nu este supus unor examene de catre un evaluator extern ci devine un protagonist activ prin utilizarea de instrumente calitative cum ar fi biografia , scala atitudinal i experentiala ,interviuri de diagnostic , simulri ce necesit utilizarea unor capacitati si abilitati complexe.

Tutoriale Individul este ghidat prin probaiune, innd cont de restriciile existente, resursele oferite (oportuniti la locuri de munc disponibile) i a intereselor sale. Minorii sunt ghidati sa isi identifice aptitudinile lor profesionale ,n ceea ce priveste dezvoltarea de cunotinte , abilitai, inclusiv eventuale perioade de sprijin i de ntrire pentru cei care nu au nici o pregatire initiala.

Certificarea rezultatelor La sfarsitul fazei de invatamant , minorii sunt rugati sa demonstreze abilitatile lor concrete , prin exercitii sau simulari ( rezultate la invatatura );

VA MULTUMIM !!!

Embed Size (px)
Recommended