Home >Documents >prezentare power point Manipularea

prezentare power point Manipularea

Date post:15-Dec-2015
Category:
View:52 times
Download:3 times
Share this document with a friend
Description:
psihologia influenței
Transcript:

Manipularea pozitiilor

Manipularea pozitiilorPozitiile relative ale unor actori aflati intr-o relatie de comunicare sunt elemente ale unei situatii si formeaza contextul pozitiilor.Analizind ceea ce se intimpla in cadrul unei comunicari, ne dam seama ca actorii aflati in relatii de comunicare nu pot sa nu se refere la pozitiile lor relative. Aceasta constituie deci elemente ale situatiei, formind un context numit "al pozitiilor". A intelege felul in care o comunicare intervine asupra sensului a ceea ce se petrece in cadrul situatiei se va transforma, partial in a intelege felul in care comunicarea respectiva a modificat pozitionarea actorilor.

Exemplu Un agricultor a fost intrebat cit de frumos este peisajul inconjurator?Iata raspunsul primit:Nu ne uitam la asa ceva.Daca mergeti la tara dumneavoastra ve-ti considera vedeti ca peisajul este superb;noi daca mergem acolo vedem doar mult de muncit.Nu ne uitam-vorbitorul adopta un punct de vedere general,casi cind ar enunta un adevar absolutDaca mergeti la tara dumneavoastra ve-ti considera vedeti ca peisajul este superb-afirmatia arata nu doar punctul de vedere al interlocutorului,ci si locul asociat acestuia.Noi daca mergem acolo vedem doar mult de muncit.-vorbitorul precizeaza locul pe care il atribuie celuilalt,oferind si un punct de vedere asociat propriului loc din cadrul sistemului de angajament agricol.

In asemenea situatii ,prima grija a fiecaruia este de a afla pozitionarea celuilalt si de ai transmite acestuia felul in care doreste sa fie pozitionat la rindul sau. Acest obiectiv al comunicarii a fost in mod special studiat de catre Goffman. Din punctul lui de vedere comunicam pentru a putea juca rolul dorit in situatia de comunicare in care ne aflam. Intradevar in orice situatie de comunicare interumana, fiecare actor interpreteaza un rol destinat in fine sa asigure dominatia sa asupra situatiei, adica recunoasterea sa in rolul pe care si la definit

INCADRAREA SI REINCADRAREA POZITIILOR

Iata un exemplu relatat de P. Whiting pentru a ilustra comportamentul unui "bun vinzator": O clienta intra in magazin si incepe sa se plinga de aragazul pe care l-a cumparat. Reprosurile sale se aud in toata incinta in timp ce ii acuza pe rind:pe director, pe sefii de raion, pe vinzatori. Analizind exemplul tragem concluzia ca trebuie sa-i flatezi pe clienti pentru ai face sa fie binevoitori fata de ceea ce le vei spune. Mecanismul fundamental care-i face pe clienti sa fie binevoitori. Ar fi asadar nevoia interioara a fiecarui om de a fi recunoscut. Cind oferim aceasta recunoastere, "ne-am facut un prieten" "Ce i-as putea spune, cind se va opri sa-si traga sufletul?" Se intreaba vinzatoarea. Cind se opreste,clienta, vinzatoarea ii spune un compliment: "Sunteti cu adevarat o gospodina formidabila, daca va pricepeti atit de bine la aragazuri". Femeia este tulburata si se inroseste. Se calmeaza si atunci responsabilii magazinului reusesc sa faca un aranjament convenabil pentru a rezolva problema .Orice compliment,flatare,lauda il pozitioneaza pe autorul lor in ipostaza de a recunoaste valoarea celuilalt. Flatarea da nastere unei identitati valoroase ( a celui flatat ); la randul sau acesta confera celui care l-a complimentat o identitate de persoana demna de a fi ascultata. Din nevoia interioara de a fi recunoscut ,mesajele celui care a complimentat , vor fi ,inainte de a fi rationate ,pline de valoare.Principiul construirii importantei celui caruia ne adresam urmareste nasterea a doua fenomene:relatia de simpatie si identitatea valorizata.

Sistemul de constituire a demnitatii reciproce

Sfaturi de manipulare a pozitiilorzambitor,vesel,sa ai umor,dezinvoltton amicallasa-ti interlocutorul sa vorbeasca pe indeletelasati-i impresia ca ideea ii apartinearatati-i ca puteti vedea lucrurile din punctul lui de vederementionati greselile voastre inainte de a le corecta pe ale interlocutorilor ( ex. aceiasi greseala am facut si eu )lasati-va interlocutorul sa iasa cu fata curata din confruntareamabil cand aprobi,darnic cand lauziAtitudinile de mai sus au menirea de a stabili relatii de proximitate si a relatiilor destinse.

Redefinirea pozitiilor printr-o reincadrare:tehnica Palo-AltoSolutia paradoxalaActiunea terapeutica bazata pe Solutia paradoxalaconstituie,o demonstratie potrivita pentru idea constituirii sensului prin restructurarea contextului relatiilor,in cadrul unei comunicari facute de un actor exterior sistemului.Restructurarea relatiilor care este posibila datorita comunicarii realizata de terapeut-da nastere unui nou sens al conduitelor .Actorii reactioneaza in functie de noul sens.Exemplul relatiei baiatului scizofrenic si parintii buni,neincrezatori.

Prima pozitie a fiuluiParinti buniEsti ca un copilcursuriSpitalul de psihiatrieBani=pedeapsapentru fiuEsec-pedeapsa pentru parintiInternare-pedeapsa pentru parintiA doua pozitionare a fiuluiParinti bunicopilcursuriSpitalul de psihiatrieCerere de ajutorEsec-protectie insuficientaEsec-protectie insuficientaApelul implicit la o pozitie de autoritateRealizarea unei proceduri participative intr-o intreprindereEste vorba aici despre o "metoda de dezvoltare organizationala" utilizata pentru a mobiliza personalul in vederea schimbarii. Prezint mai jos elementele principale ale procedurii respective: In primul rind personalului vizat ii este oferita o informare generala asupra seminarului si obiectivele acestuia

Prima etapa La inceputul zilei, in prezenta directorului general, un animator venit din exterior realizeaza in fata toturor participantilor o descriere generala a sesiunii, precizind ca scopul acesteia este de "a fixa elementele schimbarii". Directorul general ii invita pe toti cei prezenti sa fie sinceri Este organizata o prima etapa de lucru, pe subgrupe de catre 5 sau 6 participanti din diferite sectoare. Directorul general si cadrele de conducere se afla intr-o grupa seperata. Grupele au la dispozitie o ora pentru a redacta o lista de schimbari "convenabile pentru toti si benefice pentru organizatie in toate domeniile".

Fig 1.Constituirea primului element al situatiei pentru angajati

A doua etapa de lucruO a doua etapa de lucru consta in comunicarea rezultatelor activitatii pe subgrupe catre adunarea generala a particioantilor reuniti din nou in sala mare:Apoi cu ajutorul participantilor animatorul organizeaza pe categorii schimbarile propuse.Lista categoriilor obtinute este fotocopiata si inminata tuturor participantilor.

Fig 2.Constituirea celui de-al 2-lea obiect al situatiei pentru angajati.Apel la norma.

Oameni de performantaAngajati directorApel implicit la normaSublinierea relatiilor ierarhiceA treia etapa A treia etapa de lucru presupune din nou activitatea pe subgrupe. De aceasta data cadrele de conducere sunt grupate alaturi de subordonatii lor. Noile subgrupe dispun de o ora si jumatate pentru: A selecta din lista fotocopiata 3 sau 4 puncte pe care le considera cele mai importante.A defini masurile pe care membrii insasi le-ar adapta pentru a realiza schibarile selectate.A determina momentul de aplicare a acestor masuri.A selecta dintre optiunile facute punctele esentiale pentru directiune Fiecare subgrupa prezinta un raport al propriilor lucrari.

Fig 3.Constituirea elementelor 3 si 4 situatiilor pentru angajati

pozitionarea ca membri ai firmei innainte de a fi membri ai unui departamentCadre de conducereDirector Oameni indispensabiliAngajati Apel implicit la normaStabilirea relatiilor ierarhiceA patra etapaA patra etapa de lucru presupune din nou reunirea tuturor participantilor: Fiecare subgrupa prezinta un raport al propriilor lucrari.Are loc apoi o dezbatere generala.Directorul general ia decizii privitoare la schimbarile-cheie propuse de diferite grupe.

Fig 4.Constructia colectivitatii in vederea pregatirii viitorului.Director angajatiCadre de conducereviitorulPentru a pregatiToti impreunaAnimatorul elaboreaza alaturi de participanti programul intilnirii viitoare, care va avea loc dupa 5 sau 6 saptamini. Cu acel prilej fiecare responsabil va face bilantul actiunilor sale si va formula propuneri cu privire la noile masuri ce se impun.Sensul final al actiunilor pentru participarea la seminarNormele functionale normale a unei intreprinderi pe pentru a pregativiitorulDirector angajatiCadre de conducereToti impreunaPentru supravietuirea si dezvoltareaIntreprinderii respectind totodata oameniiNorma sociala de interventie este cea care ne dicteaza sa sarim in ajutor.

O reclama de parfum, marca Guerlain,imprimata pe o revista franceza ,ne determina sa patrundem in lumea unui baietel in universul camerei sale, care este in intregime albastra. Stim ca aceasta este culoarea culturala a baietilor. Pornind de la comoda si de la oglinda deasupra ei ne sint sugerate mai multe semne culturale ale camerei. Fotografia publicitara face astfel trimitere la norme si steriotipuri sociale, in scopul de a ne indica faptul ca ne aflam intr-un univers cunoscut, cel al camerei unui baiat. Estetica fotografiei este de asemenea un indiciu la pozitia noastra sociala. Estetica incaperii ne pozitioneaza deci ca parintii susceptibili de a se confrunta cu problema semnalata in fotografie. Urcat pe o toba baietelul vrea sa apuce sticla de parfum. El se afla intr-o situatie putin riscanta. Este in echilibru doar poate oricind sa cada cu sau fara sticluta. Suntem deci spectatorii ai unei activitati care se petrece sub ochii nostri in fata unei asemenea scene nu poti ca adult sa nu te grabesti sa intervii pentru a impiedica o posibila catastrofa. Gestul sugerat este gestul de a ajuta un copil. Iata aici apelul la o norma de conduita valabila

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended