+ All Categories
Home > Documents > Prezentare lb romana

Prezentare lb romana

Date post: 13-Dec-2015
Category:
Upload: alexandra-gana
View: 257 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
comunicarea orala si scrisa

of 22

Click here to load reader

Transcript

ngrijirea bolnavilor cu afeciuni chirurgicale ale splinei

Profesor coordonator: Dr. Ghiu Daniel

Absolvent: Moada Alina Mihaelangrijirea bolnavilor cu afeciuni chirurgicale ale splineiCuprins

Capitolul 1. Aspecte privind anatomia splineiCapitolul 2. Fiziologie i fiziopatologieCapitolul 3. Patologia chirurgical a splineiCapitolul 4. ngrijirea bolnavilor cu afeciuni chirurgicale ale splinei. Studiu de caz

Indicatia de scoatere a splinei se poate pune in urmatoarele situatii:- Boli insotite de distrugerea trombocitelor sau globulelor rosii in splina (trombocitopenie sau anemie de obicei autoimune)- Limfoame splenice (un fel de leucemii)- Ruptura splinei- Abcese ale splinei- Chiste splenice- Hemangioame mari ale splinei cu risc de rupere- Cancere de vecinatate cu invazia splinei- Unele forme de ciroza cu splina foarte mare care genereaza si modificarea a elementelor figurate ale sangelui- Boli cu stocarea unor substante in splina ( boala Gaucher, boala Niemann-Pick , Amilodoza, sindrom Felty, sarcoidoza)Scoaterea splinei se poate face prin mai multe metode:

- Chirurgie clasica (cu taietura abdomenului)- Chirurgie laparoscopica ( numita de pacienti cu laser, care nu necesita taierea abdomenului ci doar practicarea unor mici orificii pe care se introduc trocare) vezi poza- Splenectomie partiala chirurgicala = scoaterea unei parti din splina, pentru a evita efectele secundare scoaterii intregii spline- Embolizarea unei artere splenice, care realizeaza un fel de splenectomie nechirurgicala (splina de fapt nu se scoate, dar nu mai este functionala)Riscurile operatiei de splenectomie sunt obisnuite, reduse, dar in functide de starea organismului celui operat pot sa apara si complicatii postoperatorii grave inclusiv decesul.


Recommended