Home >Documents >Preturi Si Tarife - Curs

Preturi Si Tarife - Curs

Date post:02-Feb-2016
Category:
View:18 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Description:
Formarea preturilor
Transcript:

TEMA 1: CONCEPTUL, ESENA I ROLUL PREURILOR N ECONOMIE

TEMA 1: CONCEPTUL, ESENA I ROLUL PREURILOR N ECONOMIE

1. ABORDAREA CONCEPTULUI DE PRE IN TEORIA ECONOMIC.

2. FUNCIILE PREULUI. 3. SISTEMUL DE PREURI.

4. TIPURILE PREURILOR I CLASIFICAREA LOR.5. FACTORII CE INFLUENEAZ FORMAREA PREULUI.=1=

Preurile, creaie a produciei i schimbului de mrfuri, au devenit o categorie economic de prim rang sub raportul complexitii i intercondiionrii lor cu alte categorii i procese economice, cu dinamica global a dezvoltrii economico-sociale a unei ri. Preurile sunt cuvinte ntlnite pretutindeni, oriunde i oricnd, cu o frecven pe care nu o au ceilali termeni economici. Orice individ sau agent economic pltete sau/i ncaseaz zilnic nenumrate preuri.

n domeniul economic prezena preului este evident, fiindc n categoria de pre sunt ntrunite toate problemele de dezvoltare economic: producia, mrfurile, munca, informaia, capitalul, investiiile, transporturile, serviciile, folosirea pmntului etc. Aceste realiti au fcut i fac din problema analizei naturii preurilor o form frecvent de investigare tiinific a lor.

De la nceputul ntroducerii n limbajul economic termenului de pre i s-au atribuit sensuri variate, dar toi cei care l-au nsuit i folosit au intuit faptul c preul msoar ceva. De pild, nc n antichitate, Aristotel susinea c preul exprim echivalenta a dou bunuri diferite calitativ. Preul ca expresie baneasc a valorii mrfii a aprut odat cu dezvoltarea produciei de mrfuri i anume atunci cnd au aprut banii, moneda msurnd acel ceva existent n toate bunurile supuse schimbului. Una din cele mai controversate probleme a tiinei economice a fost gasirea acelui ceva care le face comparabile, masurabile i transferabile pe toate bunurile supuse schimbului.

Analiza naturii economice a preului a nceput cu economia clasic, respectiv cu A. Smith, care a artat c masura real a valorii de schimb ale marfurilor este munca. Mai trziu D. Ricardo consolideaz acest punct de vedere i susine c munca ce ntruchipeaz valoarea are dublu caracter: munca vie (reprezint transferarea valorii de la mijloacele de producie la produsul finit i crearea unei noi valori, avnd un caracter activ activ asupra valorii) i munca materializat (ntruchipat n mijloacele de producie i are un caracter pasiv asupra valorii).

K.Marx a preluat teoria valorii de la clasici, mbogaind-o cu elemente noi, i defineste valoarea ca timpul de munc socialmente necesar pentru producere n condiii de producie existente, normale din punct de vedere social, cu un nivel mediu de ndemnare i intensitate a muncii. Analize asupra naturii economice a preului au fost fcute i de economitii romni. Toate aceste concepii s-au ntruchipat n teoria valorii-munc sau teoria obiectiv a valorii.

Ramura subiectiv a valorii are la origine utilitatea la care s-a referit, la nceputul preocuprilor economice, Xenofon. Printre motivele apariiei acestei teorii putem meniona imposibilitatea teoriei valorii-munc de a explica contribuia pieei la formarea preului, la influienarea valorii prin raportul cerere-ofert. Drept fundament al preului a fost considerat utilitatea, teoria subiectiv avnd ca autori pe W. Jevons, K. Menger, A. Marshall .a. Ideia de baz este: dac marfa nu are utilitate valoarea ei este nul.

Din moment ce nu toate prile ale aceluiai produs au utiliti egale, pe msur ce se asigur o suficient acoperire a trebuinelor, orice cantitate suplimentar are un grad de utilitate diferit, respectiv mai mic. De aceea, teoria subiectiv a valorii face distincie ntre utilitatea total, dat de ntreaga cantitate consumat dintr-o marf, i utilitatea ultimei uniti, care este cel mai puin dorit i se numete utilitate final sau marginal. La baza formrii preurilor, n lumina teoriei subiective, se afl utilitatea marginal, ntr-o influen direct proporional. Cu ct utilitatea marginal scade, cu att se consum o cantitate mai mare din bunul respectiv pentru care, ns, a fost pltit un pre mai mic pe unitate de produs.

Teoria valorii bazat pe utilitate aeaz la baza formrii valorii de schimb i a preurilor, pe lng utilitate, i raritatea mrfurilor. Aa se explic unele situaii aparent paradoxale ale unor produse cu utilitate mare, dar valoare de schimb mic sau ale unor mrfuri de utilitate mic, dar valoare de schimb mare (de ex: paradoxul ap-diamante).

Pentru explicarea naturii economice a preului n condiiile actuale este nevoe de o teorie sintez a valorii. Dac formarea preului este dictat de latura ofertei n teoria obiectiv i de cerere n cea subiectiv, ntr-o teorie sintetizatoare a factorilor de influen asupra mrimii, dinamicii i corelaiilor dintre preuri, acestea din urm apar ca expresie a confruntrii intereselor dintre vnztori i cumprtori.

A. Marshall nainteaz urmtoarea afirmaie :Pe bun dreptate se poate discuta dac este lama superioar sau inferioar a unei foarfeci cea care taie o foaie de hrtie, ca i dac valoarea este guvernat de utilitate (cererea consumatorului) sau costul de producie (oferta productorului).

Preul reprezint cantitatea de bani pe care cumprtorul o pltete n schimbul unei uniti de bun economic, suma pentru transferarea drepturilor de proprietate de la o persoan la alta.

=2=

Esena oricrei categorii economice poate cunoscut n toat amploarea prin studierea funciilor ndeplinite. n cadrul mecanismului economico-financiar preurile sunt menite s ndeplineasc anumite urmtoarele funcii:1) Funcia de instrument de msur, prin care se msoar consumurile de munc, materie prim, materiale .a., precum i mrimea profitului. n cadrul pieei concureniale mrimea preului poate fi diferit de cea dorit de vnztor datorit confruntrii cererii cu oferta. n situaia pieei imperfecte preul, la fel, se abate de la mrimea justificat prin cost i un profit rezonabil datorit presiunii din partea productorilor, ce urmresc folosirea ofertei dificitare sau al altor factori pentru a manipula preul n scopul maximizrii profitului. Deaceea preul nu msoar totdeauna la justa valoare costul de producie i profitul ateptat.

Prin intermediul acestei funcii preul servete ca baz de calcul pentru indicatorii cantitativi (PIB, VN, volumul investiiilor, volumul produciei ) i calitativi (rentabilitatea, productivitatea muncii, randamentul fondurilor .a.)

2) Funcia de stimulare se manifest prin mrimea profitului inclus n structura preului. Cu ajutorul preului pot fi stimulate sau nu urmtoarele procese:

progresul tenhico-tiinific ce presupune elaborarea i implementarea tehnologiilor performante pentru stimularea productivitii muncii, creterii calitii produciei, lrgirii gamei de produse, economiei resurselor materiale;

modificarea structurii de producie i de consum se petrece din contul cotelor difereniate de impozite i taxe, precum i datorit practicrii preurilor difereniate la produsele substituibile.

3) Funcia de distribuire rezid din faptul c preul oscileaz n jurul valorii sub influena factorilor pieei. Preul particip la distribuirea i redistribuirea veniturilor ntre ramuri, ntre regiuni, ntre diverse forme de proprietate, ntre fondul de acumulare i cel de consum, ntre clasele sociale, ntre vnztor i cumprtor. De exemplu, nivelul ridicat al preurilor la mrfurile de lux, prin intermediul accizelor i a TVA permite alocarea resurselor financiare acumulate n scopuri sociale. Sau, n caz cnd statul stabilete limite de pre mai mari dect mrimea valorii, are de ctigat productorul pe seama creterii diferenei dintre preul practicat i costul de producie.

4) Funcia de echilibrare a cererii cu oferta reflect legtura dintre producie i consum, legtur posibil numai prin intermediul preului. n cazul apariiei disproporiilor n dezvoltarea economiei semnalul vine din partea preurilor. n cadrul sistemului administrativ de comand aceast funcie a fost ndeplinit n totalitate de ctre stat care stabilea mrimea ofertei, a cererii, precum i nivelul de pre ce trebuie practicat. n cadrul economiei libere preul limiteaz sau stopeaz producia ce nu are cerere i favorizeaz oferta la producia ce se caracterizeaz prin utilitate nalt.

5) Prin intermediul funciei de prghie a politicii economice preurile au menirea de a orienta activitatea ntreprinderilor spre utilizarea raional a resurselor materiale, umane i financiare. Aceast funcie deseori este ndeplinit de ctre stat.

=3=

Totalitatea preurilor care stau la baza schimburilor de mrfuri pe piaa intern i internaional, precum i totalitatea relaiilor dintre ele formeaz sistemul de preuri. Acest sistem se prezint ca un mecanism complex bazat pe principii, metode i tehnici de funcionare foarte variate, integrnd categorii, forme i tipuri de pre, limitele de difereniere a acestora n funcie de anumite variabile economice, elementele structurale a preurilor, limitele de competen i responsabilitate ale organelor cu drept de decizie n domeniul de pre.

Sistemul de preuri cu componentele sale este dependent de nivelul produciei, al productivitii muncii, al evoluiei i structurii Produsului Intern Brut .a. factori, dar n special de modul de organizare a economiei. Pornind de aici se deosebesc dou tipuri de sisteme de preuri:

1. Sistemul de preuri administrate

2. Sistemul de preuri libere.Sistemul de preuri existent n fosta URSS s-a bazat pe stabilirea unitar i coordonat a preurilor de ctre stat. Piaa practic nu avea nici o influien asupra nivelului i dinamicii lor. Ca rezultat s-au creat distorsiuni mari care au fost reflectate prin deformarea costurilor reale ale produciei ramurilor de baz, alimentate cu materii prime i energie de import, la preuri sczute, n condiiile unor cursuri de schimb artificiale. n lipsa unor preuri bazate pe aciunea legii cererii i ofertei nu se putea afirma cu precizie ce activiti sunt sau nu rentabile i nu se putea orienta corect nici procesul de dezvoltare i restructurare a economiei naionale.

Deosebirea esenial dintre sta

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended