+ All Categories
Home > Documents > Power Point Teza Licenta 2011

Power Point Teza Licenta 2011

Date post: 05-Jul-2015
Category:
Upload: beiu-dumitru
View: 3,243 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
17
Beiu Dumitru, gr.BA 284 TEZA DE LICENŢĂ ,, Managementul proiectelor investiţionale’’ ( Pe baza întreprinderii ,,Virament- Com’’S.R.L.) Conducător ştiinţific: Dr.,conf. univ. Şavga Ghenadie Chişinău-2011 1
Transcript
Page 1: Power Point Teza Licenta 2011

1

Beiu Dumitru, gr.BA 284

TEZA DE LICENŢĂ

,, Managementul proiectelor

investiţionale’’

( Pe baza întreprinderii ,,Virament-

Com’’S.R.L.)

Conducător ştiinţific:

Dr.,conf. univ.

Şavga Ghenadie

Chişinău-2011

Page 2: Power Point Teza Licenta 2011

2

Cuprins

Managementul proiectelor investiționale

1.Tema tezei și actualitatea ei2.Scopul și obiectivele3.Baza științifico-metodologică4.Rezultatele cercetării

5.Contribuția proprie

6.Încheiere

Page 3: Power Point Teza Licenta 2011

Managementul proiectelor investiționale

CAPITOLUL I

CONŢINUTUL MANAGEMENTU

LUI PROIECTELOR

CAPITOLUL II

ANALIZA ECONOMICĂ-

FINANCIARĂ A ÎNTREPRINDERII

Managementul proiectelor investiționale

Page 4: Power Point Teza Licenta 2011

Managementul proiectelor este un instrument de planificare, coordonare, realizare şi control al activităţilor complexe din structurile industriale, comerciale, sociale, culturale şi politice moderne.

Presiunile sistemului globalizat economic şi politic concurenţial al lumii industrializate, competitivitatea dintre producători, un respect mai mare pentru valoarea, respectiv bunăstarea celor care formează forţa de muncă a proiectului şi implicit pentru costul acestei forţe de muncă au dus la dezvoltarea de noi tehnici de managementul proiectelor.

Primul care furnizează ceea ce clientul doreşte este cîstigător şi va supravieţui în cadrul acestui sistem concurenţial. Soluţia este realizarea de proiecte performante cu un management de proiect adecvat.

1.Tema tezei și actualitatea ei

Page 5: Power Point Teza Licenta 2011

O afacere eficientă înseamnă o investiţie într-un proiect performant, cu activităţi previzibile şi planificate. Se are în vedere că o structură organizatorică de succes desfăşoară o activitate prin proiecte, aceasta fiind singura soluţie de existenţă în cadrul sistemului economic concurenţial globalizat cu activităţi avînd câteodată un grad înalt de imprevizibilitate. Organizaţiile de succes structurate prin proiecte conduc la o societate modernă structurată prin proiecte. Investiţia în dezvoltarea prin proiecte utilizează managementul afacerilor prin proiecte cu parteneri care au activităţi previzibile pe o piaţă previzibilă, cu evaluarea şi minimizarea riscurilor în cazul apariţiei situaţiilor imprevizibile.

,,Proiectul este o acţiune care are un început şi un sfârşit şi care este întreprinsă cu scopul atingerii unui obiectiv, în condiţiile respectării unor costuri, planuri calendaristice şi criterii de calitate.’’

Managementul proiectelor reprezintă o cutie de scule cu metode adaptate unor condiţii speciale care măresc rigoarea, asigură o eficienţă maximă şi conduce la succes, pe care orice conducător modern are datoria de a o cunoaşte şi de a o utiliza raţional.

Managementul proiectelor investiționale

Page 6: Power Point Teza Licenta 2011

Managementul proiectelor are drept obiectiv realizarea unui produs / serviciu care să corespundă necesităţilor exprimate întrucît nu se poate produce orice pentru a vinde, nu se vinde decât ceea ce clientul / utilizatorul doreşte. Managementul proiectelor este proces de planificare, organizare şi control al fazelor şi resurselor unui proiect cu scopul de a îndeplini un obiectiv bine definit care are în mod uzual restricţii de timp, resurse şi cost.

Conceput ca formă de răspuns al întreprinderii la modificările foarte rapide ale mediului economic, precum şi a influenţei tot mai accentuate a progresului tehnico-ştiinţific, managementul proiectelor este destinat activităţilor de natură inovativă, diferite faţă de obiectul tradiţional de activitate al firmei. Ca urmare, acest tip de management se aplică atunci unor persoane care se găsesc pe diferite nivele ierarhice şi care sunt detaşate temporar din activităţile de rutină pentru rezolvarea proiectului în cauză.

2.Scopul și obiectivele

Page 7: Power Point Teza Licenta 2011

1.Se defineşte obiectivul proiectului;2. Sunt identificate şi planificate activităţile prin care se materializează obiectivul;3. Se alocă resursele necesare pentru activităţile nominalizate;4. Se urmăreşte implementarea proiectului;5. Se evaluează şi se adaptează planul proiectului la modificările din mediul intern şi extern în aşa fel încât proiectul să fie realizat în termenul prevăzut cu cele mai reduse costuri iar rezultatele finale să corespundă cerinţelor utilizatorilor sau chiar să le depăşească.

Managementul proiectelor reprezintă în esenţă procedeul prin care etapizat :

Page 8: Power Point Teza Licenta 2011

Mecanismul elaborării proiectului investiţional

În metodologia ONUDI (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială) de pregătire a studiilor industriale de fezabilitate, ciclul unui proiect de investiţii cuprinde trei etape:

1.Etapa de concepţie – preinvestiţională

2.Etapa de investiţii – investiţională

3. Etapa de funcţionare (exploatare)

3.Baza științifico-metodologică

Page 9: Power Point Teza Licenta 2011

Ciclul proiectelor de investiţii

Page 10: Power Point Teza Licenta 2011

Etapa de concepţie / preinvestiţională este afectată în întregime elaborării deciziei de investiţii. În această etapă se desfăşoară o activitate preponderent de natură intelectuală, de cercetare ştiinţifică, analiză şi reflecţie, concretizată în final într-un proiect de investiţii. Această etapă se încheie cu alegerea variantei optime de investiţii.Etapa de investiţii este perioada de timp pe parcursul căreia, pe baza deciziei proiectului, se realizează fizic Intervalul (p, v) este denumit perioadă de exploatare, de funcţionare a obiectivului.

Studiul de fezabilitate este documentaţia tehnico-economică complexă de fundamentare şi elaborare a unui proiect de investiţii. Pe baza studiului de fezabilitate devine posibilă decizia de investiţii, deoarece el oferă baza tehnică, economică şi financiară necesară pentru a lua această decizie.Un studiu de fezabilitate cuprinde calcule şi analize tehnice, economice şi financiare, memorii de justificare, măsuri şi acţiuni ce trebuie întreprinse pentru a asigura succesul proiectului de investiţii.Necesitatea elaborării unui studiu de fezabilitate apare în următoarele cazuri:• extinderea unei întreprinderi;• înfiinţarea de noi unităţi industriale;• extinderea pieţei unui/unor produse în afara ţării de origine, etc.Un studiu de fezabilitate nu este un scop în sine, ci numai un mijloc de a ajunge la decizia de a investi.Acesta trebuie să ofere o bază tehnică, economică şi financiară pentru o astfel de decizie.

Page 11: Power Point Teza Licenta 2011

Managementul proiectelor investiționale 11

Investiția întreprinderii ,,Virament-Com’’

În urma evaluării proiectelor investiționale,întreprinderea ,,Virament-Com’’funcționează datorită investiției strategice din partea companiei elvețiene,liderul de piață pentru segmentul premium al ciocolatei de calitate ,, Lindt & Sprüngli ’’ și companiei ,,Tata Global Beverages’’ce include Tata Tea cu ceaiul Tetley,producătorul nr doi în lume.Companiile date au o strategie bine determinată de a-și largi distribuția sa la nivel global și a se menține lider mondial în producere de produse de calitate.Întreprinderea ,,Virament-Com’’ a acceptat de a deveni reprezentața oficială a acestor companii și de a executa strategia companiilor.,,Virament-Com’’este oficialul distribuitor a ciocolatei Lindt și a ceaiului Tetley în Republica Moldova.

4.Rezultatele cercetării

Page 12: Power Point Teza Licenta 2011

*Activitatea de desfacereLa moment, produsele cu marca „Lindt & Sprungli” se găsesc în localurile de clasa premium, cum ar fi restaurantele de la hotelurile „Nobil Luxury Boutique”, „Leogrand”, „Club Royal Parc”, restaurantele „Vatra Neamului”, „Popasul Dacilor”, „Chateau”. În privința supermarketurilor ,Lindt este prezent în toate supermarketurile Chișinăului.Ceaiul Tetley atinge nivelul de poziționare pe piață foarte repede ca consumatorul să primească cît mai repede produs de calitate.Astăzi în Moldova se găsesc 14 feluri de ciocolată „Lindt și ceai Tetley”. Este foarte important să se cultive cultura consumatorului local şi să i se ofere produse de calitate.

Funcţiunea financiar-contabilăPrimul pas a fost făcut în luna decembrie 2009, când s-a introdus sortimentul de creciun Lindt în cele 3 mai mari supermarketuri, s-a acoperit 6% din piaţă.La acel moment, în ţară cel mai scump preţ de ciocolată era 16-17 lei (aproximativ 1 euro). Aproximativ 38% din mărfuri au fost vândute în 2 luni. Stocul întreprinderii a ajuns la 62%, după această experienţă.

 

Import decembrie

2009

Destinaţie Tip de ciocolată

HORECA Retail Lapte Amaruie

0,0% 100,0% 100% 0

Page 13: Power Point Teza Licenta 2011

În august 2010, faza de pregătire a pieţei s-a terminat, s-a început extinderea şi într-o perioadă scurtă de timp s-a acoperit 32,7% din piaţă.S-a făcut o probă în revista ,,VIPFashion’’aproximativ 5000 de unităţi / lună. Rezultatele au fost foarte bune. 

Apoi s-a luat o altă strategie de pătrundere pe piaţă. Noua ordine a fost bazată pe ideea că trebuie de a oferi clienţilor potenţiali posibilitatea  de a gusta ciocolata. Ordinea din februarie 2010 într-o proporţie de 82,5% a fost adresată HORECA unele poziţii ar putea fi dispuse numai în palete, în schimb de pe care s-a făcut.Riscul este de a avea stoc excedentar mare materializat. Dar rezultatele au fost în mod evident, Lindt a devenit prezent în toate hotelurile de 5 stele, premium cafenele şi restaurante din Moldova. În reviste au fost publicate articole despre ciocolata Lindt şi, de asemenea, de publicitate direct. Publicitatea de la televizor, de asemenea, a ajutat în promovare.

Import

Februarie 2010

Destinaţie Tip de ciocolată

HORECA Retail Lapte Amaruie

82,5% 17,5% 93% 7%

Page 14: Power Point Teza Licenta 2011

Statisticile arată că vînzările în 2011 vor fi dublate,s-a prognozat vînzări la min. 10 000 de euro / lună,camionul va necesita investiţii mari. La data de 1 februarie primul panou a fost publicat, în acest fel publicitatea publică a fost pornită. Publicitatea TV s-a introdus din martie.În martie 2011 degustare de ciocolată cu show şi participarea mass-media au fost organizate.Produsele “LINDT” se adresează clasei sociale cu venituri ridicate, adică celor 2,7% din populaţie cu venituri între 5000-6000 MDL/lună şi desigur celor 4% din populaţie cu venituri de peste 6000MDL/lună. Cota de piaţă potenţială este de 6,7%.Rentabilitatea medie pentru vînzarea produselor este de 35-36%.Distribuţia produselor ,,Lindt’’ se efectuează în diferite sortimente şi la data de 01.10.2010 reprezintă 35 puncte de vînzare

Când s-a început să se adune rezultatele, era clar că noua ordine trebuie să fie eliberată, aceasta a fost făcută,s-a plătit pentru ea în termeni şi bunurile au fost gata pentru a le primi de la începutul lunii decembrie 2010.S-a decis să se cumpere  un camion, de asemenea, acest lucru va oferi posibilitatea de a face comenzi mai frecvent şi să nu fie dependenţă de nimeni.

Import

Feb

2011

Destinaţie % Tip de

ciocolată %

Total

produse

Vînzăr

i

Stoc

HOREC

A

Retail Lapt

e

Amar

uie

510283 0 51028

3

17,1 82,9 63 37 100 % 0 % 100%

Page 15: Power Point Teza Licenta 2011

În cadrul întreprinderii ,,Virament-Com’’ eu personal am contribuit și contribui direct la dezvoltarea proiectului investițional extern cu obiectivul de bază-dezvoltarea rețelei de distribuție a produselor companiilor prezentate pe teritoriul Republicii Moldova.Am realizat contracte de colaborare cu noi parteneri și am adus rezultate evidente ce se reflectă în încasările întreprinderii.La momentul actual lucrez în calitate de manager de vînzări și contribui zilnic la funcționarea eficientă a întreprinderii ,,Virament-Com’’.

• Teza de licență

5.Contribuția proprie

Page 16: Power Point Teza Licenta 2011

Aplicarea managementului proiectelor comportă numeroase avantaje, dintre care merită menţionate:- rezolvă eficient şi în timp relativ scurt (la termenul, nivelul de calitate şi de cheltuieli prestabilite) o sarcină complexă care în mod obişnuit ar fi finalizată cu apreciabile probleme de organizare şi finanţare cu consecinţe majore asupra activităţilor curente;- permite dinamizarea managementului, prin glisarea de la o sarcină la alta, de la un proiect la altul;- asigură specializarea şi diviziunea raţională a activităţilor manageriale, prin crearea condiţiilor pentru selecţia şi folosirea raţională (după nevoi) a personalului salariat al organizaţiei;- prin delegarea de competenţe şi atribuţii asupra şefului de proiect, echipa managerială de vârf a întreprinderii se poate ocupa de problemele generale ale organizaţiei;- prin coordonarea realizării unui proiect, se învaţă şi acumulează experienţa necesară unui viitor manager.

6.Încheiere

În concluzie putem să deducem că managementul proiectelor investiționale,analizat în compartimentul tezei de licență a demonstrat necesitatea de elaborare a acestuia pentru funcționarea eficientă a întreprinderii.În rezultat,s-a observat aportul proiectului invesițional la întreprinderea ,,Virament-Com’’.Întreprinderea ,,Virament-Com’’ face parte dintr-un proiect investițional strategic extern care plasează interesele proiectantului pe teritoriul Republicii Moldova.Din observațiile personale,organizația funționează eficient,în termenii stabiliți și în standardul proiectului investițional.Rezultate mari se obțin zi de zi și se aplică programe strategice noi ca adaos la proiectul de bază.În final,generalizăm ca întreprinderea ,,Virament-Com’’este un exemplu pentru multe întreprinderi din Republica Moldova în domeniul managementului proiectelor investiționale.

Page 17: Power Point Teza Licenta 2011

Anexe


Recommended