Home >Documents >power-point Hard Disk

power-point Hard Disk

Date post:19-Jun-2015
Category:
View:332 times
Download:6 times
Share this document with a friend
Transcript:

ENTER

INTRODUCERE Definirea unui hard-disk hard-

Func ionarea unit ii de hard-disk hard-

Formatarea discului

Componente de baz ale unit ii de hard-disk hard-

Caracteristici ale hard-discului hard-

HARD DISKHard-disk-urile au fost inventate n anii 1950. La nceput aveau ca marime pna la 20 inch n diametru si puteau inmagazina doar ctiva megabytes.

Pentru mul i utilizatori, unitatea de hard-disk este cea mai important parte a sistemului de calcul.

HARD DISK

O unitate de hard-disk este folosit pentru stocarea nevolatil sau permanent a datelor. Stocarea nevolatil , sau permanent , nseamn , n acest caz, c dispozitivul de stocare pastreaz datele chiar i cand sistemul de calcul nu este alimentat cu energie electric .

HARD DISK

Definirea unui hardhard-diskO unitate de hard-disk con ine platane rigide, n form de disc, confec ionate de obicei din aluminiu sau sticl .

Spre deosebire de dischete, platanele nu se pot curba sau ndoi. n majoritatea unit ilor de hard-disk , discurile nu se pot extrage, din acest motiv fiind numite unitati de disc fix.

HARD DISK

De cnd se folosesc hard-diskurile n sistemele PC, acestea hardau suferit transform ri radicale: radicale: Capacita ile de stocare maxime au crescut de la 10Mb n unita ile disponibile n 1982 pana la 1Tb (1024Gb) sau mai mult n unita ile disponibile astazi. Ratele de transfer de date de pe suport au crescut de la 85 102 K/s pentru modelul original de IBM XT n 1983, la 800Mb/s pentru unele din cele mai rapide HDD-uri externe si chiar SSD-uri (solid state drive). Timpul mediu de c utare a sc zut de la peste 85ms pentru hard-diskurile XT de 10Mb din 1983 la mai pu in de 4.2ms pentru unit ile de ast zi.

HARD DISK

Func ionarea unit ii de hardhard-diskCapetele citesc i scriu date n inele concentrice numite piste, care sunt divizate n segmente numite sectoare, care studiaz de obicei 512 octe i fiecare . Construc ia fizic de baz a unui hard-disk const in discuri rotative cu capete care se mi c deasupra suprafe ei lor i stocheaz date pe piste i sectoare.

HARD DISK

Unit ile de hard-disk au de obicei mai multe discuri (platane) care sunt amplasate unul deasupra celuilalt i se rotesc solidar fiecare avand dou fe e, pe care unitatea stocheaza date.

La nceput, majoritatea harddiskurilor se roteau la 3600 rot/min, multe unit i n ziua de azi au tura ii de 5400, 5600, 6400, 7200 rot/min si au ap rut chiar i cu 15000 de rot/min.

Majoritatea unita ilor au dou sau trei platane care dau patru sau ase fe e, iar unele unita i au pan la 11 sau mai multe platane. Pistele aflate la aceea i pozi ie, de pe fiecare fa a fiecarui platan, luate mpreun , alc tuiesc un cilindru.

Formatarea discului. discului.Pentru un hard-disc sunt necesare 3 opera ii separate de formatare: * Formatarea de nivel jos (Low-Level Formatting-LLF) * Parti ionarea * Formatarea de nivel nalt(High-Level Formatting-HLF)

Formatarea de nivel jos

n cursul unei format ri de nivel jos, programul de formatare mparte pistele hard-discului ntr-un num r precizat de sectoare, crend intervale de siguran ntre sectoare i ntre piste i nscriind informa ia din preambulul i postambulul sectorului.

Pistele exterioare con in mai multe sectoare dect pistele interioare pentru c sunt mai lungi.

To i cilindrii dintr-o anumit zon au acela i num r de sectoare pe pist . Num rul de zone difer de la o unitate la alta, dar majoritatea unit ilor au 10 sau mai multe zone.

Parti ionarea

Crearea unei parti ii pe hard-disc i permite acestuia s gazduiasc sisteme de fi iere distincte, fiecare n parti ia sa. Orice hard-disc trebuie s aib pe el o parti ie primar , una logic i oricte extinse.

Exist 3 sisteme de fi iere, folosite de obicei de sistemele de operare actuale:*FAT(File Allocation Table-tabela de alocare a fi ierelor).Sistemul de fi iere standard utilizat de DOS,Windows 9x i Windows NT. *FAT 32 (File Allocation Table, pe 32 bi i). Un sistem de fi iere op ional utilizat de Windows 95 OSR2 (OEM Service Release 2), Windows 98 i Windows NT 5.0. *NTFS (Windows NT File System- sistemul de fi iere pentru Windows NT). Sistemul de fi iere nativ pentru Windows NT , care utilizeaz numere de fi iere de pn la 256 de caractere i parti ii pn la m rimea teoretic de 16 exaocte i.

Formatarea de nivel nalt

n cursul format rii de nivel nalt, sistemul de operare (precum Windows 9x, Windows NT sau DOS) scrie structurile necesare pentru a gestiona fi ierele i datele pe disc. Parti iile FAT au pe fiecare unitate logic formatat cte un sector de nc rcare al volumului(VBS- Volume Boot Sector) dou copii ale tabelului de alocare a fi ierelor(FAT) i un director r d cin .

Formatarea de nivel nalt nu este efectiv o formatare fizic a unit ii, ci mai degrab crearea unui tabel de cuprins pentru disc.

Componente de baz ale unit ii de hard-disk hardExist multe tipuri de unita i de hard-disk pe pia , dar aproape toate prezint acelea i componente fizice de baz .

1. Platanele discului 2. Capetele de citire respectiv scriere 3. Dispozitivul de ac ionare a capului 4. Motorul de antrenare 5. Placa logica 6. Cabluri i conectare 7. Elemente de configurare (precum jumpere sau comutatoare).

1. Platanele disculuiUn hard-disk obi nuit are unul sau mai multe platane sau discuri. De-a lungul anilor, harddiskurile pentru sistemele PC au existat n mai multe tipodimensiuni. De regul , dimensiunea fizic a unei unita i este exprimat prin dimensiunea platanelor: 51/4-inci (practic 130 mm, adic 5,12 inci) 31/2 inci (practic 95 mm, adic 3,74 inci) 21/2 inci 1,8 inci

2. Suporturi de nregistrareIndiferent de substratul folosit, platanele sunt acoperite cu un strat sub ire de substan sensibil magnetic, numit suport, pe care se stocheaz informa ie magnetic . Pe platanele hard-discurilor, dou tipuri de suport magnetic sunt mai r spndite:* Suporturi cu oxizi constau din diverse compozi ii, con innd ca ingredient activ, oxid de fier. * Suporturi peliculare este mai sub ire, mai dur i mai lipsit de defecte dect suportul cu oxizi.

3. Capetele de citire/scriere.

O unitate de hard-disc are de obicei cte un cap de citire/scriere pentru fiecare fa de platan. Aceste capete sunt conectate, sau solidare, pe acela i mecanism de deplasare. Fiecare cap se afl pe un bra al dispozitivului de ac ionare, bra ac ionat de un resort pentru a presa capul n contact cu un platan. Pu ini realizeaz c fiecare platan este strns" ntre capetele de deasupra i de sub el. 4. Modele de capete de citire/scriere: Cu ferit Peliculare (Thin FilmTF) Cu ntrefier metalizat (MIG Metal-In-Gap) Magneto-rezistive (MR)

5. Dispozitivul de ac ionare a capului. Acest mecanism deplaseaz capetele pe deasupra discului i le pozi ioneaz cu precizie deasupra cilindrului dorit. ntlnim 2 categorii de baz : * Dispozitive de ac ionare cu motor pas cu pas * Dispozitive de ac ionare cu magnet permanent. Dispozitivul de ac ionare a capului este cea mai important caracteristic a unei unit i, iar tipul de dispozitiv de ac ionare a capului al unei unit i spune foarte mult despre caracteristicile de performan i fiabilitate ale unit ii.

6. Motoare de antrenareMotorul care rote te platanele este numit motor de antrenare, pentru c este conectat la axul n jurul c ruia se rotesc platanele.Motorul de antrenare trebuie s aib , de asemenea, viteza precis controlat . Platanele din unit ile de hard-disc se rotesc cu viteze ntre 3.600 i 10.000 rot/min sau mai mult, iar motorul are un circuit de control cu o bucl de feedback pentru a urm ri i a controla precis aceast vitez .

7. Pl cile logicePl cile logice con in circuite electronice care controleaz sistemul de antrenare al unit ii i dispozitivul de ac ionare al capului i care pun la dispozi ia contollerului date, ntr-o form convenit .

8. Cabluri i conectoareUnit ile de harddisc au de obicei mai multe conectoare , pentru interfa a cu calculatorul, alimentarea cu tensiune i uneori pentru conectarea la mas la asiul sistemului.

Majoritatea unit ilor au cel pu in aceste 3 tipuri de conectoare : Conectoare de interfa Conectoare de alimentare Conector op ional de legare la mas

9. Elemente de configurarePentru a configura o unitate de hard-disc pentru instalarea ntr-un sistem, de obicei trebuie s seta i corespunz tor cteva jumpere ( i, poate, cteva rezistoare finale). Aceste elemente difer de la o interfa la alta i, adesea, i de la o unitate la alta.

Multe unit i de hard-disc ofer ca op iune o plac frontal sau masc . Masca este de obicei ca un element op ional cu unitate, ca o component a carcasei sistemului i nu a unit ii.

Unele m ti prezint o diod electroluminiscent (led) care clipe te cnd hard-discul lucreaz . Ledul este montat n masc sau este fixat pe unitate , iar masca prezint o fereastr permanent sau colorat prin care se poate observa ledul care clipe te cnd unitatea este accesat .

Caracteristici ale hard-discului hardPentru a face alegerea cea mai bun la cump rarea unui harddisc sau pentru a n elege n ce constau deosebirile dintre o marc de hard-disc i alta trebuie luate n considerare numeroase caracteristici: * Fiabilitatea * Viteza * Protec ia la ocuri mecanice * Pre ul

Viteza

Fiabilitatea

Protectie la socuri

Pretul

www.google.ro www.windows32.freetzi.com www.HDD.com

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended