+ All Categories
Home > Technology > Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

Date post: 07-Nov-2014
Category:
Upload: magdutza
View: 2,218 times
Download: 5 times
Share this document with a friend
Description:
Carmen Holotescu şi Gabriela Grosseck
Popular Tags:
12
Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie Carmen HOLOTESCU Gabriela GROSSECK Abstract: Microblogging is considered one of the most important Web2.0 technologies of this year. With a solid experience in using Web2.0 technologies in education, the authors are trying to provide arguments for using microblogging systems in education, underlining the advantages, but also the possible bad points. Twitter is the most popular microblogging application, with almost one million users called twitterers, who can send and receive messages via the web, SMS, instant messaging clients, and by third party applications. Posts are limited to 140 text characters in length. The article presents also an application related to the Romanian Twitosphere and a Romanian microblogging platform, called Cirip.ro, already used in education. Keywords: microblogging, Web2.0, collaborative technologies, Twitter, cirip.ro, education I. SISTEME DE MICROBLOGGING Microbloggingul este considerat de mulţi tehnologia Web2.0 a anului şi se bucură de un interes tot mai ridicat din partea utilizatorilor din diferite domenii, inclusiv din învăţământ. 1.1 Ce inseamna microblogging? Microbloggingul este o formă de blogging, care permite utilizatorilor să publice online texte scurte, de maxim 140-200 de caractere, uneori şi imagini. Informaţiile pot fi editate / accesate online sau trimise ca SMS, e-mail sau prin mesagerie instantanee. De obicei însemnările de pe microblog pot fi incorporate ca widget pe bloguri sau site-uri. Prin microbloggingul se realizează o interacţiune în timp-real între utilizatori, prin dispozitive, tehnologii şi aplicaţii diferite. Avantajul major al aplicaţiilor de microblogging constă în asigurarea unui serviciu de „prezenţa socială”, putând fi considerate similare cu status sau presence, ultimele de obicei fiind integrate în sisteme sociale, aşa cum sunt Facebook sau Plaxo Pulse. Printre cele mai cunoscute aplicaţii de microblogging se număra Twitter, Tumblr, Pownce, Jaiku. Există şi două aplicaţii româneşti, Logoree.ro şi cirip.ro. Vom examina mai îndeaproape facilităţile şi utilizările în educaţie ale sistemelor Twitter şi cirip.ro. 1.2 Prezentare Twitter Twitter este cea mai cunoscută aplicaţie de microblogging şi a fost lansată oficial în octombrie 2006, de către firma Obvious din SUA.
Transcript
Page 1: Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

Carmen HOLOTESCUGabriela GROSSECK

Abstract: Microblogging is considered one of the most important Web2.0 technologies of this year. With a solid experience in using Web2.0 technologies in education, the authors are trying to provide arguments for using microblogging systems in education, underlining the advantages, but also the possible bad points. Twitter is the most popular microblogging application, with almost one million users called twitterers, who can send and receive messages via the web, SMS, instant messaging clients, and by third party applications. Posts are limited to 140 text characters in length. The article presents also an application related to the Romanian Twitosphere and a Romanian microblogging platform, called Cirip.ro, already used in education.

Keywords: microblogging, Web2.0, collaborative technologies, Twitter, cirip.ro, education

I. SISTEME DE MICROBLOGGING

Microbloggingul este considerat de mulţi tehnologia Web2.0 a anului şi se bucură de un interes tot mai ridicat din partea utilizatorilor din diferite domenii, inclusiv din învăţământ.

1.1 Ce inseamna microblogging?

Microbloggingul este o formă de blogging, care permite utilizatorilor să publice online texte scurte, de maxim 140-200 de caractere, uneori şi imagini. Informaţiile pot fi editate / accesate online sau trimise ca SMS, e-mail sau prin mesagerie instantanee. De obicei însemnările de pe microblog pot fi incorporate ca widget pe bloguri sau site-uri. Prin microbloggingul se realizează o interacţiune în timp-real între utilizatori, prin dispozitive, tehnologii şi aplicaţii diferite. Avantajul major al aplicaţiilor de microblogging constă în asigurarea unui serviciu de „prezenţa socială”, putând fi considerate similare cu status sau presence, ultimele de obicei fiind integrate în sisteme sociale, aşa cum sunt Facebook sau Plaxo Pulse. Printre cele mai cunoscute aplicaţii de microblogging se număra Twitter, Tumblr, Pownce, Jaiku. Există şi două aplicaţii româneşti, Logoree.ro şi cirip.ro. Vom examina mai îndeaproape facilităţile şi utilizările în educaţie ale sistemelor Twitter şi cirip.ro.

1.2 Prezentare Twitter

Twitter este cea mai cunoscută aplicaţie de microblogging şi a fost lansată oficial în octombrie 2006, de către firma Obvious din SUA.

Page 2: Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

Aplicaţia se caracterizează prin robusteţe, claritate, simplitate; multiplele utilizări au fost descoperite în timp de useri, numiţi twitterers; în mod cert dezvoltatorii nu au previzionat domeniile în care platforma este utilizată, totul a crescut în timp, prin comunicare, schimb de experienţă, articole pe aceasta temă. Popularitatea deosebită - peste 1 milion de useri, la sfarsitul lui aprilie, conform TwittDir – se datorează mai ales numeroaselor mash-up-uri dezvoltate pornind de la API-ul sistemului, prezentate în wiki-ul Twitter Fun Wiki, dar şi blogurilor ce prezintă utilizări Twitter şi aplicaţii conexe.

Figura 1. Instrumente de comunicare utilizate în educaţie

Crearea contului se face simplu, în câteva secunde. Informaţiile pot fi editate / accesate online, prin mobil, e-mail sau prin mesagerie instantanee. Este important faptul că notificarile se primesc în timp-real ca SMS, IM, e-mail sau RSS. De altfel, Twitter este una dintre puţinele aplicaţii prin care se poate recepţiona gratuit SMS în afara USA. Insemnările, numite tweets, sunt limitate la 140 de caractere. Din această cauză, Twitter a fost numită reţeaua socială de 140 caractere sau mai puţin. Utilizatorii folosesc Twitter pentru a comunica, pentru a pune întrebări, a cere recomandări, a valida idei, interpretări. Twitter combină notele personale cu comunicarea, rezultând un nou tip de publicare în timp-real.

Fiecare utilizator poate monitoriza însemnările altor useri, ce apar apoi listaţi la profilul său, în secţiunea Following. Userul devine astfel Follower pentru fiecare dintre aceştia. Sunt realizate topuri după numărul de utilizatori urmăriţi, una dintre aplicaţiile de acest gen fiind TwittDir. Este un mash-up bazat pe Twitter API, ce permite şi identificarea utilizatorilor din oraşe sau ţări precizate; se poate observa că utilizatorii cu cei mai mulţi followers sunt autorii unor bloguri foarte cunoscute, printre care Scobleizer, Jason Calacanis. În prezent Barack Obama conduce topul, Twitter fiind o aplicaţie utilizată mult în cursa prezidenţială americană.

Nu toţi cei care îşi creează cont pe Twitter îl utilizează frecvent şi într-un mod organizat. Analizele realizate de Twitter Facts concluzionează că doar jumătate dintre cei care au conturi pe Twitter sunt activi şi au scris cel puţin o însemnare în ultima lună. Printre minusurile care se menţionează, sunt imposibilitatea de a crea grupuri de utilizatori sau de a clasifica însemnările prin taguri. Wordpress a introdus în ianuarie o nouă temă Prologue, pentru crearea unui microblog cu însemnări asemănătoare cu cele din Twitter, dar cu taguri, editat în grup.

Page 3: Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

Figura 2: Un exemplu de cont Twitter cu note referitoare la activitatea curentă si experimente educaţionale; sursa: http://twitter.com/ggrosseck

Pe lângă utilizarea în educaţie, ce se va examina mai jos, Twitter se dovedeşte un tool util pentru:

promovarea blogurilor: majoritatea twitterers sunt bloggeri, utilizând complementar cele două tehnologii, blogging şi microblogging. Notele de pe Twitter sunt importate ca widget pe blog, iar însemnările de pe Twitter fac de multe ori referire la cele de pe blog, aducând noi cititori blogului, lărgind comunităţile create în jurul blogurilor;

PR / marketing – sunt numeroase firme care comunică pe Twitter cu potenţialii clienţi, cu colaboratorii;

politică – în alegerile americane evenimente, noutăţi sunt anunţate pe Twitter; există aplicaţii specifice aşa cum este Poliweets, un agregator de note despre candidaţi;

ştiri – CNN sau BBC anunţă noutăţile şi articolele importante prin conturile deschise; pentru networking; ca listă to-do; ca modalitate de a enunţa şi valida idei; pentru a anunţa proiecte, spectacole, evenimente; pentru realizarea unor sondaje; dacă noutăţile unui site apar într-un cont Twitter, widget-ul şi RSS feed-ul corespunzătoare

pot deveni secţiunea de noutăţi, respectiv RSS feed-ul site-ului.

1.3 Twitosfera românească

Termenul de Twitosphere îl găsim la Twitter Fan Wiki Glossary, iar pe Twitter Facts apar analize ale comunităţilor de utilizatori din diferite ţări. Putem spune atunci că Twitosfera românească este comunitatea de utilizatori Twitter români.

Page 4: Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

Căutand utilizatorii români cu trei soluţii: căutările oferite de Twitter, TwitDir sau cu Google - mesajele în limbă romană, se ajunge la un număr 400-500. Cum, în general, mai puţin de jumătate specifică în profil ţara, putem aprecia că numărul de utilizatori români este în jurul valorii de două mii. Interesul a crescut în primele luni ale lui 2008, mai ales datorită discuţiilor pe bloguri, a faptului că bloggeri cunoscuţi utilizează această aplicaţie. Numărul twitterers români s-a dublat cel puţin în această perioadă.

Parcurgând multe dintre conturile românilor, am ajuns la concluzia că pentru majoritatea, bloggeri fiind, Twitter este o modalitate de lărgire a reţelei celor cu care interacţionează şi în general tweets sunt importate şi pe blog. Se pot identifica o serie de utilizări interesante, particulare, cum ar fi pentru PR / marketing, lansări de site-uri, proiecte, anunţarea de conferinţe, evenimente culturale, identificarea de noi colaborări. Posturi de televiziune, redactii de ziare îşi fac conturi. Timid, încep să apară şi oameni politici. La începutul lui aprilie, a avut loc la Bucureşti o primă întâlnire, informala, a userilor români.

Un procent destul de mic din Twitosfera românească este format din cei care activează în mediul educaţional.

Figura 3. Românii pe Twitter şi Cirip.rosursa: http://www.cirip.ro/cirip/map

Page 5: Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

1.4 Aplicaţii legate de twitosfera românească

a. În luna februarie, prima autoare a dezvoltat la Timsoft aplicaţia numită Twitosfera românească pe Google Maps, un mashup ce utilizează Google Maps API şi Twitter API. Aceasta afişează mesajele recente ale twitterers din cele mai importante localităţi din România, dar şi din Chişinău. In aprilie, aplicaţia a fost integrată cu Cirip.ro, afisându-se în paralel notele de pe cele două platforme de microblogging. Se doreşte extinderea prin analizarea termenilor şi a resurselor celor mai discutate. In Figura 3 apar mesajele trimise pe Twitter de utilizatori din Iaşi.

b. A fost deschisă o nouă categorie la Colecţia de RSS / bloguri româneşti, numită microbloguri. Cuprinde conturi twitter, cirip.ro şi sunt aşteptate şi cele din alte sisteme de microblogging: Tumblr, Pownce, Jaiku sau Logoree.ro. Sunt vizate în special utilizările din zona educaţională. c. Un mic sondaj, realizat de cele două autoare, de pe conturile Twitter, pentru utilizatorii români: "Spune-mi ce facilităţi apreciezi la twitter şi pentru ce îl utilizezi. Transmite rugămintea şi cititorilor.", a condus la răspunsuri interesante. S-au subliniat avantajele pentru networking, pentru popularizarea proiectelor sau blogurilor proprii, pentru găsirea de parteneri în proiecte. George Hari Popescu , jurnalist şi profesor de jurnalism, cu contul twitter.com/georgehari, a dat răspunsul: "Pare că scriu haiku-uri."

1.5 O platformă românească de microblogging

În luna martie s-a lansat aplicaţia de microblogging cirip.ro, implementată la Timsoft, sub coordonarea primei autoare. Pe lângă facilităţile asemănătoare lui Twitter, cirip.ro oferă următoarele:

posibilitatea ca un utilizator să specifice în profilul său domeniul în care se încadrează însemnările; aceasta face mai simplă căutarea microblogurilor dintr-un anumit domeniu, în particular cel educaţional;

catalogarea insemnarilor prin taguri, putându-se localiza simplu însemnări dintr-o anumită tematică şi feed-ul de căutare corespunzător: cirip.ro/tag/universitate sau cirip.ro/tag/conferinţa+educaţie, de exemplu;

crearea de grupuri private sau publice de utilizatori; se pot crea grupuri de colaborare între membri unei clase sau an universitar sau pentru comunicarea între cadre didactice;

posibilitatea de monitorizare de RSS feed-uri, similară cu cea a notelor oricărui utilizator; pot fi feeduri ale unor site-uri, bloguri, ale activatitatii pe alte reţele, de căutare; în felul acesta cirip.ro devine un punct de pornire în explorarea resurselor personalizate: utilizatori cu profil asemănător urmăriţi, cu care se comunică, se colaborează, feeduri de bloguri / reţele / căutare, grupuri publice / private în care se participă.

posibilitatea postarii unei note atât pe cirip.ro, cât şi pe Twitter, dar şi reciproc, posibilitatea de import a insemnarilor de pe Twitter. În felul acesta, cei care au deja o reţea pe Twitter, îşi pot construi una şi pe cirip.ro, în plus putând urmări feeduri, colabora în grupuri. Unul dintre scopurile implementarii platformei este utilizarea în educaţie, prin: grupuri,

taguri, interfaţă în limba romană şi engleză care să permită colaborări în proiecte europene şi internaţionale, conectarea la grup din spaţiul virtual al cursului, o serie de statistici utile în evaluări cantitative şi calitative asupra impactului utilizării acestui tool. Construirea unui grup pe cirip.ro pe parcursul derulării unui curs în manieră tradiţională, online sau blended, permite continuarea colaborării în cadrul comunităţii de învăţare create, ce poate duce la proiecte comune, la constituirea unei comunităţi de practică.

Page 6: Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

Figura 4. Sistemul de microblogging Cirip.ro - grupsursa: http://www.cirip.ro

Cirip.ro a ajuns în timp de o lună la peste 250 de utilizatori, un procent semnificativ fiind studenţi şi cadre didactice. Printre grupurile cu caracter educaţional deschise, se numără:

1. English is fun – în care elevi de la Liceul William Shakespeare din Timişoara, scriu impresii legate de lecturi, activitatea la şcoală, proiecte şi excursii.

2. Studenţi Pedagogie an 2 – coordonat de Gabriela Grosseck- http://www.cirip.ro/u/Gabriela, participă studenţi de la cursul de Pedagogie, cu reflecţii asupra cursului, schimb de resurse utile; grupul însoţeşte spaţiul virtual al cursului, găzduit de platforma Ning.

3. Curs PC – coordonat de Carmen Holotescu - http://www.cirip.ro/u/cami13, pentru studenţii de la cursul de C, care pot pune întrebări, da soluţii, resurse; spaţiul virtual al cursului este un blog, în care este afişat RSS-ul grupului, putându-se urmări dinamica interacţiunii.

4. Proiect TI Mashup – pentru colaborarea unor studenţi care lucrează la un proiect la disciplina Tehnologii Internet, predată de Carmen Holotescu; brainstorming, schimb de resurse, coordonare şi colaborare pentru implementarea proiectului comun.

5. Lucrări de diplomă – un grup de 20 de studenţi de la Facultatea de Calculatoare a UPT, din anul terminal, care îşi elaborează lucrarea de licenţă; fac schimb de resurse utile, se sprijină în a găsi soluţii la probleme ce apar în implementare, etc; unii editează şi microbloguri publice, de cercetare, în care comentează fazele lucrării, articole utile, urmaresc feeduri.

6. Grup jurnalism – al profesorilor şi studenţilor de la Facultatea de Jurnalism din Bucureşti, sub moderarea lui George Hari Popescu - http://www.cirip.ro/u/georgehari.

Page 7: Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

II. OPORTUNITĂŢI EDUCAŢIONALE OFERITE DE MICROBLOGGING

Aplicat în domeniul educaţiei, microbloggingul, prin aplicaţii ca Twitter (T), Pownce, Jaiku sau Tumblr, a devenit, în mai puţin de doi ani, unul dintre primele cuvinte asociate cu comunicarea asincronă Web2.0, dar cam ultimul pe care actorii educaţionali îl iau în considerare.

Astfel, majoritatea cred că este suficient să urmeze recomandările din bloguri şi să-ţi spună (ca prieten, coleg, cunoştinţă, mentor etc.): „Ce faci acum?” (T). Nimic mai greşit.

De aceea, în această secţiune, vom explora, pe baza literaturii şi a experienţei proprii cu serviciile de comunicare asincronă Twitter şi Cirip – notate T/C, câteva chestiuni practice (oportunităţi, beneficii, cadre de referinţă, limite) despre posibilele utilizări pedagogice ale microblogginului: Acestea se pot aplica atât în cadrul învăţământului formal, preuniversitar sau universitar, cât şi în cadrul învăţământului continuu. Elevii, studenţii, participanţii la aceste cursuri îi vom numi generic studenţi.

Explorarea atât în cadre formale cât şi informale. Utilizate în cadrul unui curs, aplicaţiile de microblogging oferă studenţilor oportunitatea de a discuta / exersa diferite tipuri de discurs online (voce, scop, audienţă), de a-şi organiza ideile, reflecţiile, promovează descoperirea prin serendipitate. Având încorporate în mediul instrucţional o componentă socială şi de grup, devenim mai umani, mai politicoşi, mai disponibili şi vizibili pentru activităţi sociale.

Crearea de comunităţi educaţionale bazate pe principiile metodologiei comunicative: „twittereala”/ „ciripeala” la cursuri sau în afara lor are loc, la urma urmei, într-un mediu dinamic de învăţare (vorbim de învăţare socială - social learning).

Mediu virtual colaborativ. T/C promovează scrierea ca o activitate plăcută, întăresc competenţele de exprimare scrisă ale studenţilor, cele pentru lectură, oferă studenţilor şansa să parcurgă calea de la scrierea personală spre scrierea publică (evocare, realizare a sensului, reflecţie).

Exprimarea reacţiei cititorilor: studenţii pot folosi notele pentru a trimite întrebări şi observaţii grupului / a primi răspunsuri în timp ce desfăşoară activităţi în clasă.

Facilitarea creării grupurilor interactive şi multidisciplinare prin colaborarea între şcoli, ţări (de exemplu studenţii pot posta în timp real - via mobil - exemple despre ceea ce se întâmplă la curs).

În managementul de proiecte ca instrumente de cooperare şi colaborare (datorită postării de însemnări şi prin email şi abonării prin RSS). Deşi sunt folosite ca sinonime, cooperarea se referă la roluri şi diviziunea sarcinii, semnifică împărţirea responsabilităţilor legate de o anumită activitate între participanţi, în timp ce colaborarea presupune lucrul în comun a participanţilor, este o activitate coordonată, sincronă, care constituie rezultatul unui efort continuu de a construi şi menţine o concepţie partajată asupra unei probleme. Astfel, prin microbloggging se crează cadrul necesar ca o colaborare efectivă să furnizeze un anumit grad de învăţare conceptuală.

Instrument pentru evaluarea opiniilor. Folosite în mediul academic, aplicaţiile de microblogging dezvoltă, stimulează interacţiunile pe un anumit subiect, permiţând exprimarea ideilor şi sentimentelor în raport cu o situaţie sau experienţă reală de viaţă.

O platformă viabilă pentru metacogniţie (practica gândirii şi reflecţiei despre propria învăţare, cunoaştere): un mod de a gândi despre propriul mod de a gândi / învăţa / înţelege.

Suport pentru conferinţe sau alte manifestări (sesiuni de informare, ateliere de lucru) T/C sunt o modalitate foarte simplă pentru participanţii la un eveniment ştiinţific să împărtăşească gânduri despre o sesiune anume şi activităţile care au loc în timpul acesteia, fiind astfel util pentru cei care nu pot participa. Ele lucrează foarte bine în conjuncţie cu dialogurile „subterane” (în sensul de confidenţiale, neîmpărtăşite audienţei etc.). Mai mult se transformă în platforme aproape ideale de a organiza, a da actualizări rapide şi a indica resursele citate în timpul desfăşurării manifestărilor care altfel „se pierd”.

Page 8: Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

Convergenţa cunoaşterii (aproape întreaga edublogosferă este conectată via T, unii dintre actorii educaţionali practicându-l extrem de natural). Învăţământul superior în mod special foloseşte această tehnologie ca pe un fond de cunoştinţe comun (pentru referinţe bibliografice / în cercetare, pentru a se trimite / a face schimb de informaţii importante în timp foarte scurt etc.).

Facilitarea discuţiilor folosind @nume_utilizator. Sintaxa directează însemnarea la destinatarul indicat dar toată lumea poate să-l vadă.

Crearea de experienţe de învăţare în grup: actorii educaţionali contribuie şi negociază în construirea cunoaşterii. Astfel învăţarea nu mai este privită doar ca proces de transfer al expertizei de la tutore la cursant, ci ca proces de asociere a construcţiilor cunoştinţelor în timpul interacţiunii cu ceilalţi participanţi ai grupului la o anumită activitate. Mai mult, se poate exersa şi capacitatea de decizie şi de iniţiativă într-un cadru susţinut de multe elemente de stimulare reciprocă, de cooperare fructuoasă etc.

Aplicaţiile de microblogging facilitează crearea unei reţele personale de învăţare în edublogosferă: Pe de o parte, oferă profesorilor oportunităţi şi soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii procesului de instruire, sprijin din partea colegilor, recunoaştere academică, compatibilitate cu dinamica contextuală existentă [Belshaw, 2007].

Explorarea limbajului colocvial. Atât Twitter cât şi Cirip permit externalizarea lingvistică a dispoziţiei de cunoaştere a utilizatorilor în mesaje scurte, clare şi cuprinzătoare. De altfel, restricţia de 140 de caractere impune dezvoltarea unor deprinderi bune de comunicare.

Servicii de referinţe (în biblioteci). Oamenii pot să „urmărească” un cont T/C pentru a afla despre evenimentele bibliotecii, noi apariţii editoriale, pot rezerva cărţi, participa la lansări de carte etc.

Păstrarea identităţii de blog. Pentru actorii educaţionali care au un blog, deschiderea unui cont de T/C, oferă posibilitatea întreţinerii unui jurnal online „curat”, adică lipsit de însemnări care ar sustrage cititorii de la subiectul principal al blogului.Dincolo de aceste consideraţii, ca beneficii ale utilizării serviciilor de microblogging în

educaţie enumerăm: oferă sugestii şi ajutor schimbă dinamica clasei: sunt un mediu corespunzător vârstei tinerei generaţii („nativă

digital”), cu care aceasta se simte comfortabil studenţii folosesc T/C ca sprijin în propriile reflecţii, însemnările devenind atât obiect cât şi

subiect de analiză conectează actori educaţionali pe care altfel nu am avea ocazia să-i cunoaştem ţin evidenţa conversaţiilor studenţilor pe un anumit topic sunt amuzante / relaxante şi dau studenţilor o privire de ansamblu asupra a ceea ce se discută

/ dezbate la curs fiind limitate la 140-200 de caractere captează atenţia, necesită concentrarea pe ce este cu

adevărat important, dezvoltă o anumită gramatică discursivă sunt un mediu în care informaţiile se propagă cel mai rapid (utile pentru trimiterea de alerte

educaţionale precum schimbări de orar / sală etc.), mai târziu apar pe RSS sau în site-uri [Davis, 2008]

aspectele virtuale ale mediului şcolarităţii, componenta motivaţională a învăţării, stimularea încrederii, a spiritului de competiţie şi a curiozităţii cursanţilor, declanşarea imaginaţiei sunt foarte bine surprinse în însemnări

sunt folositoare în dezvoltarea personală şi crearea de comunităţi profesionale valoroase profesorii devin disponibili (consultaţii, consiliere etc.) şi în afara orelor de activitate

didactică pot fi centrate pe curriculum permit rezolvarea colectivă a problemelor, motivarea unei soluţii, acumularea de cunoştinţe,

consistenţă în comunicare

Page 9: Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

nu există divergenţe între participanţi (înţelegerea greşită a intenţiei celuilalt) includerea proceselor participative: mixarea rolurilor, faptul că oricine contribuie cu ceea ce

ştie măreşte interacţiunea profesor-student armonizarea clasei online cu cea tradiţională, atmosferă plăcută, prietenoasă crearea şi răspândirea de „meme” (atomi de informaţie culturală care se transmit într-un

grup) sau a altor structuri virtuale care pot fi reproduse social pot deveni unelte importante în marketingul educaţionalAlte posibile aspecte pedagogice sunt: diseminarea rapidă de publicaţii şi materiale educaţionale realizate de către profesor prin localizarea surselor originale de informaţii, postarea de citate (includerea de linkuri în posturi face ca însemnările să funcţioneze ca şi un depozit de locaţii virtuale precum del.icio.us), obţinerea de feedbackuri concrete, clare şi concise de la studenţi, facilitarea relaţionărilor sociale.

Cu toate că par simple la prima vedere, pentru că nu pun mari probleme de utilizare, în funcţie de cum sunt întrebuinţate aplicaţiile de microblogging în procesul didactic, rămân de clarificat / diminuat / eliminat probleme / aspecte negative / bariere precum:

absenţa informaţiilor vizuale (expresii faciale, vocea) reduce bogăţia indiciilor sociale întâlnite în alte tipuri de comunicare asincronă

twitereala / ciripeala în cadrul unui curs poate deveni un factor perturbator, de distragere a atenţiei (cel puţin pentru o anume categorie de studenţi diagnosticaţi cu autism, cu deficit de atenţie, sindrom de oboseală cronică etc.)

microbloggingul este un mare consumator de timp (în special dacă este însoţit de rezolvare de sarcini)

promovează un „cod al manierelor proaste”, îmbâcsite uneori şi de impoliteţuri (spre exemplu studenţii ar trebui să fie atenţi la ceea ce are profesorul de zis şi nu să „ciripească” între ei sau cu prietenii)

microbloggingul nu a demonstrat (încă) dacă ar putea ajuta la îmbunătăţirea notelor sau la creşterea interesului faţă de anumit subiect din curriculum

mesajele vor fi recepţionare doar de persoanele din reţeaua proprie, desi sunt vizibile tuturor; dezavantajul dispare în cazul utilizării grupurilor private de la Cirip

pot deveni adevăraţi distrugători ai vieţii sociale (înşiruirea de mesaje este obositoare şi poa-te crea dependenţă)

uneori nu se întrevede nicio utilitate/ valoare socială /educaţională imediată / de viitor

o conectare prea intensă poate deveni supărătoare (spre exemplu profesorii care „ciripesc” sunt disponibili online 24 ore / 7 zile ceea ce se poate conduce la intruziuni în viaţa privată)

în şcoli ajută la propagarea rapidă a zvonurilor

sunt sursă de spam (este indicat să se blocheze acele persoane „care urmăresc” şi nu au nimic cu „urmăritul” sau cu procesul educaţional dar care bombardează cu însemnări) şi / sau spim („deranjul" produs când volumul de muncă este foarte mare)

pot avea „virusul kitschului” [Gluck, 2008]: posturi fără conţinut, fără discernământ (limitele le stabileşte fiecare utilizator în acord cu propria personalitate)

imitarea altor stiluri de comunicare: fiecare microblogger trebuie să aibă un stil propriu / de valoare care să îl definească, care să îi aparţine numai lui şi să fie admirat sau remarcat pentru acesta (există şi stiluri agresive de comunicare - posturi care încearcă să impună anumite opinii; stiluri mizerabile, dizgraţioase)

lenea socială (comoditatea, lipsa de interes, piederea motivaţiei): există utilizatori pasivi, care se ascund „după alţii” sau care postează din când în când

manipularea utilizatorilor, propagarea unor informaţii „convingătoare”, necinstite, a unor idei parazite, idei narcotic, idei toxice [Gluck, 2008]

Page 10: Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

vanitate fără sens: dacă nu ai nimic de spus (chiar interesează pe cineva că mi-e foame?) este mai bine să nu postezi decât să plictiseşti (mai ales în timpul orelor); de altfel nu de puţine ori utilizatorii de T au fost acuzaţi de snobism intelectual

frazele preţioase, logoreea devin obositoare (să nu uităm că microbloggingul înseamnă comunicare în mai puţin de 200 de caractere) sau generatoare de greşeli grobiane de gramat-ică

iritare: prea multă comunicare pentru unii internauţi

mărimea neacdevată a grupului: unii utilizatori pot deveni „prea conectaţi”, rezultând astfel o grămadă de mesaje redundante (în plus, în cadrul cursurilor cu cât grupul este mai mare cu atât mai mic este numărul celor care participă activ)

comunicare artificială: prin „ideile brute” aruncate on-line microbloggingul crează o nevoie superficială de comunicare

incosistenţă ca mediu educogen: aplicaţiile de microblogging nu răspund nevoilor reale ale procesului educaţional

lipsesc responsabilitatea grupului pentru ceea ce învaţă ceilalţi, neglijarea gândirii profunde

nedreptatea: nu toate persoanele vor învăţa egal

funcţionalitate defectuoasă: în orele cu trafic intens Twitter se întrerupe sau funcţionează foarte încet (entuziasmul utilizatorilor fiind adesea contrabalansat de un puternic sentiment de dezamăgire dacă aplicaţia nu funcţionează bine din punct de vedere tehnic).Cu toate acestea, există argumente, suficient de convingătoare pentru utilizarea aplicaţiilor

de microblogging în procesul de predare/învăţare. Însă, pentru a-şi demonstra cu adevărat eficienţa trebuie respectate anumite măsuri /proceduri, de cele mai multe ori, deosebit de simple şi la îndemâna oricui:

Înainte de a utiliza o aplicaţie de microblogging profesorul are datoria să se asigure că studenţii înţeleg aplicaţia şi ştiu cum să o folosească.

Este bine să ne gândim de două ori înainte de a posta. Teama de a rescrie însemnări trebuie eliminată astfel încât posturile să poată fi accesibile şi

celor care de-abia s-au logat. Microbloggingul presupune o auto-disciplină, flexibilitate (profesorii trebuie să fie pregătiţi

oricând pentru orice direcţie în care s-ar îndrepta actul conversaţional) şi crearea unui sens (se referă la un nivel mai profund de angajament care trebuie să fie adoptat de întreaga comunitate de „ciripitori”; în plus trebuie să fim convinşi de beneficiile şi importanţa noului instrument).

Profesorii care militează pentru introducerea unor asemenea instrumente de comunicare în procesele educaţionale trebuie să fie foarte deschişi şi întreprinzători asupra a ceea ce se poate aplica sau nu.

Ca orice nouă tehnologie, şi aplicaţiile de microblogging trebuie testate (în practicile didactice deja existente), încercate de obicei pe un grup mic, pilot de studenţi astfel încât profesorul, împreună cu mai tinerii săi colegi să poată experimenta într-o manieră unică, individuală - dacă se poate.

Studenţii trebuie să fie parte activă a evaluării, dacă profesorul optează pentru includerea unui instrument de microblogging în predare.

Este foarte important ca profesorul să-şi aloce timp pentru răspunsuri dacă se decide pentru o aplicaţie de microblogging., să fie motivat şi să aibă o atitudine activă.

Aplicaţiile de microblogging sunt inutile în absenţa unei reţele, astfel că profesorul trebuie să găsească parteneri valoroşi, provocatori, oneşti şi sinceri pentru un act educaţional de calitate.

Page 11: Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

III. ÎN LOC DE CONCLUZII

Microbloggingul este un izvor de optimism intelectual care a prins la mulţi dintre internauţi, pe un diapazon larg de grade de vârstă, sex, educaţie, inteligenţă şi cultură. Utilizat corect, la fel ca orice altă aplicaţie Web 2.0, poate aduce beneficii educaţiei şi să contribuie la dezvoltarea edublogosferei.

Pentru autoarele acestei lucrări, Twitter şi Cirip s-au dovedit a fi două instrumente eficiente de microblogging pentru dezvoltarea profesională şi colaborarea cu comunitatea educaţională. Cu toate că (deocamdată) majoritatea profesorilor folosesc microbloggingul pe baza propriei experienţe didactice şi nu a unui model de instruire consacrat, doar timpul va decide dacă microbloggingul va avea acelaşi succes ca bloggingul - se ştie că timpul mediu de implementare a unei inovaţii este de cel puţin doi ani şi de cel puţin patru pentru a se putea constata efecte reale şi stabile.

BIBLIOGRAFIE

1. 7 Things You Should Know About Twitter, http://www.educause.edu/ir/library/pdf/ELI7027.pdf, iulie 2007.

2. Alan A. Lew, Twitter Tweets for Higher Education, 19/8/2007, http://web20teach.blogspot.com/2007/08/twitter-tweets-for-higher-education.html .

3. Carmen Holotescu: Note despre microblogging in eLearningBlog - http://www.timsoft.ro/weblog/index.php?blog=1&cat=61.

4. Darren Kuropatwa, Twitter: Ephemeral Learning Tool, 4/72007, http://adifference.blogspot.com/2007/07/twitter-ephemeral-learning-tool.html.

5. David Parry, Twitter for Academia, 23/1/2008, http://academhack.outsidethetext.com/home/2008/twitter-for-academia/.

6. Doug Belshaw, 3 scenarios for using Twitter with your students, octombrie 2007, http://tinyurl.com/2lvtvf.

7. Elena Danciu, Învăţarea prin colaborare. Aspecte metodologice, Editura Orizonturi Universitare, Timişoara, 2004.

8. Gabriela Grosseck: Note despre microblogging - http://grosseck.blogspot.com/.9. Gabriela Grosseck, Carmen Holotescu: Can we use Twitter for education?, ELSE

Conference, April 2008 – http://adl.unap.ro/else. 10. Java et al. Why We Twitter: Understanding Microblogging Usage and Communities,

http://ebiquity.umbc.edu/paper/html/id/367/Why-We-Twitter-Understanding-Microblogging-Usage-and-Communities , 12/8/ 2007.

11. Karen Russell, 48 Hours of Twitter class assignment, 17/1/2008, http://teachingpr.blogspot.com/2008/01/48-hours-of-twitter-class-assignment.html .

12. Linda L Briggs, Micro Blogging with Twitter, Campus Technology, 3/5/2008, http://www.campustechnology.com/article.aspx?aid=59315.

13. Peter Gluck, editoriale Info.kappa.ro14. Steve Dembo, What I learned from Twitter Today, 19/8/2007,

http://www.teach42.com/2007/09/28/what-i-learned-from-twitter-today/ . 15. Terry Friedman, Twittering in the classroom: some issues, 23/7/2007, http://terry-

freedman.org.uk/artman/publish/printer_1122.php.16. Tom Barrett, Plan, Tweet, Teach, Tweet, Learn, Smile,

http://tbarrett.edublogs.org/2008/03/07/plan-tweet-teach-tweet-learn-smile, 3/3/2008.17. Vicki Davis, Twitter tips from the #1 Tweeterboarder (Uh, that's me), 18/1/2008,

http://coolcatteacher.blogspot.com/2008/01/twitter-tips-from-1-tweeterboarder-uh.html.

Page 12: Posibilităţi de utilizare a sistemelor de microblogging în educaţie

Carmen Holotescu este cadru didactic la Facultatea de Calculatoare şi Automatică din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara. Coordonează firma de eLearning Timsoft şi este facilitator online la University of Marlyland, USA. Preocupările sale sunt legate de medii virtuale de învăţare si colaborare, noi tehnologii educaţionale, aspecte legate de facilitarea cursurilor online. Experienţa sa cuprinde proiectarea si dezvoltarea de medii virtuale, multiple cursuri online de IT, pentru pregătirea eTrainerilor, participări în proiecte europene de eLearning. Este autoarea a doua Ghiduri eLearning, a peste 20 de articole legate de învăţămantului online şi utilizarea noilor tehnologii în educaţie.

Universitatea Politehnica din TimişoaraFacultatea de Calculatoare şi AutomaticăBv. V. Pârvan nr. 4Timsoft SRL, Str.Severin 8A Timişoaraemail:[email protected] blog: http://www.timsoft.ro/weblog microbloguri: http://twitter.com/cami13, http://www.cirip.ro/u/cami13

Gabriela Grosseck este lector dr. în cadrul Facultăţii de Sociologie şi Psihologie, pe specializările Informatică şi Ştiinţele Educaţiei. Preocupările sale se îndreaptă spre aspectele sociale ale computerizării şi comunicarea educaţională în mediile electronice. Este redactor şef (fondator) a Revistei de Informatică Socială, autoare a patru cărţi şi a peste 20 de articole şi studii în domeniul informaticii sociale şi pedagogiei on-line.

Universitatea de Vest din TimişoaraFacultatea de Sociologie şi PsihologieDepartamentul de Limbi Moderne şi Informatică SocialăBv. V. Pârvan nr. 4, cab. 029, 300223 Timişoaraemail: [email protected]:http://grosseck.blogspot.com/ microbloguri: http://twitter.com/ggrosseck, http://www.cirip.ro/u/Gabriela


Recommended