Home >Documents >Portofoliu Planificare strategica

Portofoliu Planificare strategica

Date post:05-Apr-2018
Category:
View:295 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • 8/2/2019 Portofoliu Planificare strategica

  1/44

  Planificare strategic - Studiu de caz

  Portofoliu Planificare strategica

  Aplicatia 1

  PLAN STRATEGIC AL GRADINII BOTANICEDIN NEW YORK

  ncepe o cercetare important de planificare i schimbare instituional, i vei vedea acolo c suntimplicai diferii acionari. Experiena mea n viaa instituionala este aceea c trebuie sa gseti cide a-i face fericii pentru nceput. Trebuie, la fel de bine, s ncepi cu nceputul i s fi nelegtorpentru c alfel i vei ngreuna munca. n acest fel nu i vei risipi timpul i energia ncercnd s-i faci pe toifericii, mai trziu; pentru c de fapt trebuie s-i faci pe toti fericii, mai ales ntr-o instituie cu probleme.Trebuie s i liniteti pe toi i s i pui la treab. Dac nu ncepi cu nceptul, vei ramane constant - igsesc asta foarte epuizant. Nu poi s duci nimic la bun sfrit - n fiecare zi atepi telefoane de la oameninefericii. Acesta este modul n care muli oameni conduc o instituie- ei las s se ntmple asta n fiecare

  zi, ateapt, obosesc consumnd atta timp i energie tratnd cu oameni care se afla la conducere.Gregory Long

  Gregory Long, presedinte al Gradinii botanice din New York, a urcat lin pe podium la Casa deActiuni Sotheby. Era pe data de 21 Aprile 1993, si in fata lui se aflau 400 dintre cei mai influenti actionari aiGradinilor-consiliul de conducere, actuali si potentiali donatori, personalit guvernamentale si alteorganizatii nonprofit, membrii ai Gradinilor, si executivul de afaceri. Toti acesti ascultatori aveau un rolfoarte important in planificarea viitorului Gradinilor, viitor pe care Long tocmai vroia sa-l dezvaluie.

  Locatia Sotheby, ca si lista invitatilor, a fost selectata cu grija. Aici in Manhattan, s-a ganditLong, chiar si persoanele marginal interesate ar putea foarte usor sa treaca sa asiste la o ora de prezentare, cu

  un cocktail dupa-lucru mai putin probabil daca prezentarea s-ar fi tinut in centrul partii de nord a cartieruluiBronx, casa Gradinilor. S-a gandit la aceasta seara ca la regele evenimentelor teatrale pentru care New York-ul este foarte bine cunoscut. Atent scrisa, orchestrata, si repetata, prezentarea a aratat publicului, pentruprima data, cum vor arata Gradinile in viitor care a reiesit pe parcursul procesului extensiv si inclusiv deplanificare. Acesta prezinta confruntarea rezultatelor gandirii collective care s-au intamplat de-a lungul a2 ani, asa cum descrie Long.

  El a simtit ca a lucrat cu convingere la aceasta prezentare de cand a devenit presedinte al Gradinii in1989. Cuvintele de pe invitatiile la Sotheby (continut in epunerea 1) reflectau convingerea lui: Aceasta nueste doar o institutie indragiata a orsului New York care-si face facelift; este transformarea unei institutii.

  Asa cum s-a pregatit pentru a schita planul strategic si marele plan pentru facilitatea ca este de

  2 ani in marketing, Long era ingrijorat- putea el sa creeze nivelul de incantare in aceasta comunitate necesarsa satisfaca scopurile ambitioase pentru schimbarile institutionale pe care planul le propunea? Puteau acestecomponente importante sa faca planul irealizabil, dand Gradinii optiuni commune.

  PREZENTAREA GENERAL A GRADINII BOTANICE DIN NEW YORK

 • 8/2/2019 Portofoliu Planificare strategica

  2/44

  Planificare strategic - Studiu de caz

  Povestea crearii Gradinii Botanice din New York incepe cu o intarziata vizita in Anglia in 1888,facuta de un cuplu newyork-ez, Elizabeth si Nathaniel Lord Britton, amandoi botanisti pasionati. In timpulvizitei la Gradina botanica Roiala din Kew, cuplul a hotarat ca si New York-ul trebuie sa aiba o gradina asaca aceea, si au inceput o ambitioasa, si nu in ultimul rand de success, campanie pentru a-i convinge pepoliticieni si pe newyork-ezi de iportanta si necesitatea unei gradini botanice.

  Gradina Botanica din New York a fost incorporata intr-un act special din legislatia New York-uluiin 1891 cu scopul de a intemeia si mentine o gradina botanica, muzeu pentru colectionarea si cultivareaplantelor, florilor, copacilor si arbustilor; avansarea stiintei botanice; pentru realizarea expoziltiilor dehorticultura decorativa si ornamentala si gradinarit; si pentru divertisment, recreare, si instruireaoamenilor.

  Actul din 1891 i-a indrumat pe membrii consiliului din departamentul de parcuri al orasului NewYork sa reserve 250 de acrii din parcul Bronx pentru gradina. Gradina a fost deschisa publicului in 1895.

  Actul din 1891 a ramas actul de baza al gradinii. Gradina si-a urmarit caracterul trilateral-stiinta,educatie si horticultura-timp de 100 de ani si inca mai actioneaza pe baza parteneriatului dintre sectorulpublic si privat. Gradina a fost un muzeu acreditat de catre Asociatia Americana de Muzee si a fost de

  departe recunoscuta ca una dintre cele mai mari cercetari si institutii de educatie in domeniul plantelor dinlume, cu plan dezvoltat in explorarea si sistematizarea plantelor, economie botanic, si publicare stiintifica.Ierbarul gradinii, o colectie de 6.000.000 de specimene de plante conservate, era cel mai dotat din estulemisferei. Libraria gradinii gazduia una dintre cele mai mari colectii de cercetari botanice si de horticulturadin lume.

  Existenta gradinii in Bronx constituia de asemenea una dintre cele mai faimoase gradinipublice. Desemnata Punct de reper National Istoric in 1967,

  Gradina continea o neobisnuita varietate de topografie naturala, 40 de acrii de padure virgina, gradiniistorice de specialitate si colectii de plante vii, si cateva structuri arhitecturale, incuzand si conservatorul

  Enid A. Haupt. Gradina era o corporatie privata non-profit sub legile New York-ului si o organizatiescutita de taxe dupa Codul intern de profit sectiunea 501(c) (3).

  Ca si acele institutii, gradina se afla sub jurisdictia departamentului culturii al orasului NewYork.

  EXEMPLU 1

  Invitatie la Sotheby`s

  Gradina Botanica din New York a finalizat de curand un proces intens de planificare, stabilindu-seobiectivele i prioritile acesteia pana la sfarsitul deceniului.

  Sunteti invitati sa participati, in seara zilei de Miercuri de 21 Aprilie 1993, la prezentarea planurilorde viitor ale acestei venerabile institutii a New Yorkului care se straduieste sa inainteze catre noul secol, cuvitalitate si actiuni motivante, din imprejurimile Bronxului pana la padurile tropicale din Brazilia. Contampe prezenta dumneavoastra.

  SUNTETI INVITATI SA PARTICIPATI LA O PREZENTARE SPECIALA

 • 8/2/2019 Portofoliu Planificare strategica

  3/44

  Planificare strategic - Studiu de caz

  PRIVIIND RENASTEREA GRADINII BOTANICE DIN NEW YORKMIERCURI 21 APRILIE 1993 DE LA ORELE 18 LA 20

  LA SOTHEBY`SSTRADA 72 NR. 1334 NEW YORK CITY

  PROGRAMUL INCEPE LA ORA 18:30COMITETUL

  PLANUL PENTRU GRADINA BOTANICADIN NEW YORK

  GREGORY LONG

  PresedinteDl.DONALD B. STRAUS

  Director adjunctLYNDEN B. MILLER

  Designer exteriorSHEILAGRINELL

  Autoare a A new place forlearning science

  THOMAS J. HUBBARD

  Director

  RECEPTIA ARE LOC LA GALERIE

  COMITETUL

  NORMA KETAY ASNESDL. & D-NA MORTIMER BERKOWITZ IIIDIANA BROOKS

  JOAN K. DAVIDSONDL. & D-NA MARQUETTE DEBARYBETH RUDY DEWOODYDL. & D-NA EUGENE P. GRISANTIDL. ANDREW HEISKELLDL. & D-NA THOMAS J.HUBBARDPEGGY ROCKEFELLERSHELBY WHITE& LEON LEVY

 • 8/2/2019 Portofoliu Planificare strategica

  4/44

  Planificare strategic - Studiu de caz

  PROGRAMELE STIINTIFICE ALE GRADINII

  Gradina era unul dintre cele mai importante centre de cercetare din lume in domeniul

  sistematizarii plantelor si botanicii economice. Principalele scopuri ale cercetarii gradinii erau de a descoperidiversitatea florei; de a furniza sistemul taxonomic al plantelor (nomenclatorul dupa care toate cunostinteledespre plante sunt organizate si transmise); si sa elucideze biologia evolutiva a plantelor prin tehnicimoderne de analiza.

  Institutul de botanica economica al gradinii avea ca scop identificarea plantelor putincunoscute sau slab utilizate cu valoare medicinala, nutritionala sau economica. Oamenii de stiinta carelucrau in institut analizau defrisarea padurii tropicale, plantele medicinale, nutritia, afectiunile, si importantacunostintelor indigene.

  Gradina a publicat 9 jurnale stiintifice, serii monografice si aproximativ 30 de titluri dearticole in fiecare an. Oamenii de stiinta ai gradinii predau cursuri la Universitatea orasului New York,

  Univiversitatea Cornell, Univiversitatea Yale, Univiversitatea Fordham, Colegiul Lehman si la alte colegii siuniversitati.

  PROGRAMELE EDUCATIONALE ALE GRADINII

  Programele educationale ale gradinii atat formale si informale, se axau pe plante si mediu si erauconcepute sa vina in intampinarea nevoilor educationale ale cursantilor de la prescolari la absolventi defacultate. Gradina era singura institutie nonacademica din New York care oferea pregatire in domeniulbotanicii. Gradina oferea peste 400 de cursuri de educatie pentru adulti in fiecare an. Bronx Green-up era

  un program orientat spre exterior care ajuta comunitatile sa creeze gradini in spatiile nefolosite din Bronx.Informatiile despre plante si serviciile de referinta ale bibliotecii ofereau informatii publicului, personaluluisi studentilor.

  STRUCTURI IMPORTANTE DIN GRADINA

  Punctul de interes maxim al incintei gradinii era cladirea din sticla de tip victorian, cunoscutaastazi sub numele de conservatorul Enid A. Haupt. Terminat in mai 1902, a fost una dintre cele mai timpuriisere construite in America. Era de asemenea considerat de multi arhitecti si istorici ca fiind cea mai mareata

  constructie de sticla si era cel mai mare conservator pentru expozitii publice din S.U.A.Un alt edificiu important din gradina era cladirea muzeului proiectata de Robert W. Gipson si

  terminata in 1

Embed Size (px)
Recommended