+ All Categories
Home > Documents > Planul naţional de CDI 2007 - 2013

Planul naţional de CDI 2007 - 2013

Date post: 30-Dec-2015
Category:
Upload: jerry-frederick
View: 39 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
Planul naţional de CDI 2007 - 2013. Caracteristicile, obiectivele strategice şi categoriile de activităţi ale CDI Principii şi activităţi în elaborarea Planului Naţional CDI. Caracteristicile şi categoriile de activităţi ale CDI. - PowerPoint PPT Presentation
33
Planul naţional de CDI Planul naţional de CDI 2007 - 2013 2007 - 2013 Caracteristicile, obiectivele Caracteristicile, obiectivele strategice şi categoriile de strategice şi categoriile de activităţi ale CDI activităţi ale CDI Principii şi activităţi în Principii şi activităţi în elaborarea Planului Naţional elaborarea Planului Naţional CDI CDI
Transcript

Planul naţional de CDIPlanul naţional de CDI2007 - 20132007 - 2013

• Caracteristicile, obiectivele Caracteristicile, obiectivele strategice şi categoriile de activităţi strategice şi categoriile de activităţi ale CDIale CDI

• Principii şi activităţi în elaborarea Principii şi activităţi în elaborarea Planului Naţional CDIPlanului Naţional CDI

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013 2

Direcţia în care se doreşte reorientat şi restructurat Direcţia în care se doreşte reorientat şi restructurat sistemul naţional de CDI este aceea a unui sistemul naţional de CDI este aceea a unui sistem sistem concurenţial reglementatconcurenţial reglementat..

În sistemele concurenţiale toate activităţile care se În sistemele concurenţiale toate activităţile care se doresc doresc eficienteeficiente şi şi eficaceeficace sunt concepute sunt concepute pornind de pornind de la exigenţele beneficiarilorla exigenţele beneficiarilor lor, cu scopul declarat de lor, cu scopul declarat de a obţine finalmente o satisfacere a acestor exigenţe. a obţine finalmente o satisfacere a acestor exigenţe.

Indicatorul care caracterizează cel mai bine starea Indicatorul care caracterizează cel mai bine starea activităţilor din sistemele concurenţiale este calitatea, activităţilor din sistemele concurenţiale este calitatea, definită ca definită ca raport între caracteristicile rezultatului final raport între caracteristicile rezultatului final al activităţilor derulate şi exigenţele beneficiariloral activităţilor derulate şi exigenţele beneficiarilor..

Caracteristicile şi categoriile de Caracteristicile şi categoriile de activităţi ale CDIactivităţi ale CDI

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

3

Conceptul de proces inovaţional (CDI)

I. Procesul inovaţional în sens strict (OECD 1994OECD 1994, , Frascati ManualFrascati Manual, p. 68 – 70)

1. Cercetare fundamentală: activitate experimentală sau teoretică de pornire (asumare primară) a obţinerii de cunoştinţe noi, de înţelegere a fundamentelor fenomenelor şi a faptelor observabile, fără a avea în vedere aplicaţii particulare.

2. Cercetare aplicată: investigare originală de obţinere a unor cunoştinţe noi. Este direct orientată spre scopuri sau obiective practice specifice.

3. Dezvoltare experimentală: activitate sistematică, constând în ilustrarea cunoştinţelor existente prin cercetare şi experienţă practică, direct orientată spre producerea de noi materiale, produse şi proceduri / politici / strategii, de instalare a noilor procese, sisteme şi servicii sau de a le îmbunătăţi în mod substanţial pe cele produse sau instalate.

II. Procesul inovaţional în sens larg (OECD 1997OECD 1997, , Oslo ManualOslo Manual, p. 9)

4. Producerea şi introducerea în piaţă, precum şi difuzia în piaţă: difuzia este o cale de amplificare a inovaţiei prin diverse canale de piaţă de la prima implementare universală către diferite ţări şi regiuni sau industrii, pieţe şi firme. Fără difuzie, o inovaţie nu va avea impact economic.

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

4

DESTINAŢII ALE REZULTATELOR ACTIVITĂŢII DE CDICategorii de industrii în funcţie de nivelul tehnologic

1. High-tech: producerea de avioane, aparatură aerospaţială, produse farmaceutice, echipament de birou, echipamente de procesare a datelor, radio, televiziune, echipament pentru radiocomunicaţii.

2. Medium-high-tech: producerea de echipament de generare şi distribuţie a electricităţii, motoare de automobile şi automobile, industrie chimică fără produse farmaceutice, construcţii de maşini.

3. Medium-low-tech: procesarea uleiurilor minerale, fabricarea cauciucului, a materiilor plastice şi a celor minerale, fabricarea de nave, metalurgie, fabricarea produselor din metal.

4. Low-tech: producţia de textile, bunuri din piele şi încălţăminte, alimente şi băuturi, procesarea tutunului, hârtie, tipografie şi fabricarea altor bunuri.

Sursa: OECD Level of tehnology

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

5

Misiunea Planului de CDI

Promovarea progresului ştiinţei româneşti în concordanţă cu cerinţele societăţii cunoaşterii, în scopul asigurării sănătăţii, prosperităţii şi bunăstării prin descoperire, învăţare şi inovare.

6PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

Consideraţii privind elaborarea Consideraţii privind elaborarea Strategiei Nationale de CDI în baza Strategiei Nationale de CDI în baza planificării strategiceplanificării strategice

Prin Strategie este necesar a fi clarificate următoarele probleme:

Unde ne aflăm? Unde dorim să ajungem? Cât suntem de dispuşi să renunţăm la Cât suntem de dispuşi să renunţăm la

starea actuală pentru a ajunge la starea actuală pentru a ajunge la starea dorită?starea dorită?

Cum putem ajunge acolo? Cum urmărim progresul? Cum măsurăm performanţa?

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

7

PPrincipii de elaborare a rincipii de elaborare a Planului Naţional CDIPlanului Naţional CDI

pentru elaborare a modelului investiţional şi a Planului Naţional CDI

pentru crearea şi operaţionalizarea pentru crearea şi operaţionalizarea structurii programelor naţionale de CDIstructurii programelor naţionale de CDI

pentru dimensionarea alocaţiilor pe programe şi alocarea fondurilor pe proiecte

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

8

Principii de elaborare a modelului Principii de elaborare a modelului investiţional şi a Planului Naţional CDI:investiţional şi a Planului Naţional CDI:

1. Scopul investiţiilor în activităţile de cercetare-dezvoltare este atingerea obiectivelor strategiceatingerea obiectivelor strategice ale societăţii, economiei şi cercetării-dezvoltării româneşti

2. Obiectivele strategice sunt generate de necesitatea satisfacerii exigenţelor beneficiarilor cunoştinţelorbeneficiarilor cunoştinţelor produse şi stakeholderilor sistemului naţional de stakeholderilor sistemului naţional de CDICDI; ele se stabilesc în conformitate cu necesităţile socio-economice naţionale, ale dezvoltării regionale în context european, dar şi cu competenţe distinctive de cercetare în vederea obţinerii unor avantaje competitive.

3. Planul Naţional se compune din programe, care reprezintă instrumente pentru realizarea instrumente pentru realizarea obiectivelor strategiceobiectivelor strategice.

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

9

Principii de elaborare a modelului Principii de elaborare a modelului investiţional şi a Planului Naţional CDI:investiţional şi a Planului Naţional CDI:

4. Fundamentarea Planului Naţional CDI are la bază un model investiţional prin care se asigură feed-back-ul feed-back-ul între performanţele cercetării şi gradul de realizare între performanţele cercetării şi gradul de realizare a obiectivelor strategicea obiectivelor strategice.

5. La realizarea obiectivelor Planului Naţional au acces toate entităţile CDI acreditate din spaţiul naţional de cercetare, în baza principiilor concurenţei.

6. Elementele componente ale strategiei, modelul investiţional şi Planul Naţional CDI se armonizează cu obiectivele, principiile, programele şi mecanismele de cercetare ştiinţifică în vigoare în ţările Uniunii Europene.

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

10

Principii pentru crearea şi operaţionalizarea structurii programelor de CDI

1. Definirea programelor de CDI se realizează prin corelare cu priorităţile strategice identificate la priorităţile strategice identificate la nivel naţionalnivel naţional, asigurându-se în acelaşi timp posibilitatea armonizării cu cerinţele dezvoltării regionale în context european, dar şi cu competenţe distinctive de cercetare în vederea obţinerii unor avantaje competitive maxime.

2. În definirea programelor de CDI se urmăreşte asigurarea omogenităţii activităţilorasigurarea omogenităţii activităţilor, din punct de vedere al domeniului ştiinţific şi al nivelului tehnologic al destinaţiilor rezultatelor.

3. Elementele de structură ale programelor se armonizează cu obiectivele şi programele de cercetare ştiinţifică ale Uniunii Europene.

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

11

Principii pentru dimensionarea alocaţiilor pe programe şi pentru alocarea fondurilor pe proiecte

1.1. Obţinerea de avantaje competitiveObţinerea de avantaje competitive în economie, învăţământ, cercetare ştiinţifică, cultura etc. reprezintă criteriul principal de alocare a investiţiilor pentru criteriul principal de alocare a investiţiilor pentru CDI şi de evaluare a eficacităţii şi eficienţeiCDI şi de evaluare a eficacităţii şi eficienţei acestora.

2. Alocarea resurselor pentru CDI şi evaluarea rezultatelor are în vedere atât efecteleefectele directe, cât şi cele propagate, prin prisma obţinerii şi menţinerii de avantaje competitive pentru România.

3. Operaţionalizarea strategiei, a modelului investiţional şi a Planului Naţional CDI se realizează prin promovarea parteneriatului public-privatparteneriatului public-privat.

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

12

Principii pentru dimensionarea alocaţiilor pe programe şi pentru alocarea fondurilor pe proiecte

4. Dimensionarea alocaţiilor pe programe se realizează exclusiv pe baza indicatorilor de indicatorilor de prioritate strategicăprioritate strategică, calculaţi la nivel naţional şi regional.

5. În operaţionalizarea programelor se ţine cont de necesităţile de dezvoltare ale tuturor celor 8 necesităţile de dezvoltare ale tuturor celor 8 Euro-regiuniEuro-regiuni.

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

13

Principii pentru dimensionarea alocaţiilor pe programe şi pentru alocarea fondurilor pe proiecte

6. Prin Strategia CDI se înlocuieşte actualul sistem de decontare cu finanţarea activităţii de CDIfinanţarea activităţii de CDI, în acord cu principiile de funcţionare la nivelul UE. În acest scop, finanţarea cercetării are două componente, ambele având la bază competitivitatea dovedită şi principiul concurenţial. Cele două componente sunt:

Finanţarea de bază, în funcţie de competitivitatea dovedită (performanţe obţinute); la finanţarea de bază au acces, în mod unitar şi nediscriminatoriu toate entităţile publice acreditate de Autoritatea Naţională pentru Cercetare-Dezvoltare, indiferent de structura şi nivelul de subordonare (institute, centre sau staţiuni de cercetare-dezvoltare organizate ca instituţii publice; institute sau centre de cercetare-dezvoltare organizate în cadrul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi regiilor autonome sau ale administraţiei publice centrale şi locale; centre internaţionale de cercetare-dezvoltare înfiinţate în baza unor acorduri internaţionale; alte instituţii publice sau structuri ale acestora, care au în obiectul de activitate cercetarea-dezvoltarea).

Finanţarea prin proiecte, pe baza competiţiei de proiecte, cu luarea în considerare a impactului pe termen scurt, mediu şi lung a rezultatelor cercetării, dar şi a riscului de obţinere a rezultatelor scontate, diferenţiat în funcţie de tipul cercetării. La finanţarea prin proiecte au acces toate unităţile şi instituţiile de drept public şi privat.

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

14

Principii pentru dimensionarea alocaţiilor pe programe şi pentru alocarea fondurilor pe proiecte

7.7. Nerealizările care exced riscurile acceptate prin Nerealizările care exced riscurile acceptate prin contractcontract intră în sfera de responsabilitate a managementului instituţiei publice (pentru componenta a) sau a echipei de proiect (pentru componenta b). Pentru prevenirea unor astfel de riscuri se dezvoltă sisteme de monitorizare pe parcursul derulării cercetării.

8.8. Evaluarea finală a proiectelorEvaluarea finală a proiectelor de cercetare se realizează prin corelare cu rezultatele vizate a fi obţinute la alocarea fondurilor şi riscurile acceptate prin contract.

15PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

2. Implementare (organizare, metodologie)

3.Evaluare şi control (sistem şi metodologie)

4. Corectare şi ameliorare

1. Concepere standard a proiectelor

2.Implementare 3. Evaluare şi control

4. Corectare şi ameliorare

Strategia naţională de CDI

Programe de CDI

Proiecte de CDI

Coerenţă strategică

Coerenţă metodologică

Modelul de concepere şi implementare a strategiei de CDI

1. Planificare (priorităţi, direcţii strategice)

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

16

Entităţi de CDI

Publice

Acreditate

Neacreditate

Neacreditate

Acreditate

Private

(1)Metodologie Metodologie şi criterii de şi criterii de acreditare a acreditare a entităţilor de entităţilor de

CDICDI

(2) Metodologie şi Metodologie şi

criterii de criterii de evaluare a evaluare a

performanţelorperformanţelor entitentităţilor de ăţilor de

CDICDI

(3) Sistem Naţional de Sistem Naţional de

indexare a indexare a publicaţiilor ştiinţifice publicaţiilor ştiinţifice

şi editurilorşi editurilor

(4) Sistem de Sistem de

monitorizare, monitorizare, auditare a gradului auditare a gradului

de îndeplinire a de îndeplinire a obiectivelorobiectivelor

FINANŢARE DE BAZĂ

1 2 3 4 5 6 7

8

9 10

Feed back

Corecţii Ameliorări

(6) Programe ale (6) Programe ale Planului Naţional Planului Naţional

de CDIde CDI

(1.a) Cine face evaluarea

entităţilor de CDI?

(6.a) Cine decide asupra repartizării bugetului de

CDI pe programe?

(5) Obiectivele Obiectivele

PNCDI 2PNCDI 2

REZULTATE

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

17

•Cine face evaluarea entitatilor de CDI?

• Conform H.G. nr. 587 / 2003: Consiliul Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare (nu existănu există)

•Sunt evaluate toate entitatile de CDI?

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

18

Hotararea de Guvern nr. 587 din 21 mai 2003 privind evaluarea şi acreditarea unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional

În temeiul art. 107 din Constituţie şi al art. 33 alin. (4) şi (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. Se aprobă Criteriile de evaluare şi acreditare a unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional, precum şi de atestare a capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare de către unităţi sau instituţii, altele decât (inclusiv) instituţiile de învăţământ superior acreditate şi unităţile din subordinea acestora şi unităţile şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea Academiei Române şi academiilor de ramură, prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 2. Se aprobă Metodologiile de evaluare şi acreditare a unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional, precum şi de atestare a capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare de către unităţi sau instituţii, altele decât (inclusiv) instituţiile de învăţământ superior acreditate şi unităţile din subordinea acestora şi unităţile şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea Academiei Române şi academiilor de ramură, prevăzute în anexa nr. 2.

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013 19

Anexa 1. CRITERIILE de evaluare şi acreditare a unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional

I. Criterii de evaluare şi atestare a capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare:

II. Criterii de evaluare şi acreditare a unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional:

1

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

20

I.I. Criterii de evaluare şi atestare a Criterii de evaluare şi atestare a capacităţii de a desfăşura activităţi de capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare:cercetare-dezvoltare:

1. Structura personalului;

2. Competenţa personalului de cercetare-dezvoltare;

3. Specificitatea şi nivelul calitativ al dotărilor.

2

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

21

II. Criterii de evaluare şi acreditare a II. Criterii de evaluare şi acreditare a unităţilor componente ale sistemului de unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional:cercetare-dezvoltare de interes naţional:

1. Situaţia economico-financiară;

2. Structura personalului;

3. Competenţa personalului de cercetare-dezvoltare;

4. Specificitatea şi nivelul calitativ al dotărilor;

5. Nivelul de performanţă a activităţii unităţii;

6. Parteneriat în activitatea de cercetare-dezvoltare;

7. Performanţe manageriale;

8. Sfera de aplicabilitate a rezultatelor de cercetare-dezvoltare;

9. Gradul de aplicabilitate a rezultatelor de cercetare-dezvoltare.

3

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

22

Anexa 2. METODOLOGIILE de evaluare şi acreditare a unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional

Art. 3. Procesul de evaluare are ca scop:a) atestarea/reatestarea capacităţii

unităţilor de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare;

b) acreditarea/reacreditarea unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional.

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

23

Anexa 2. METODOLOGIILE de evaluare şi acreditare a unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional

Art. 6. (1) Evaluarea unităţilor de cercetare-dezvoltare se realizează de către Consiliul Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare, pe baza criteriilor de evaluare şi atestare a capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare de către unităţi sau instituţii, altele decât instituţiile de învăţământ superior acreditate şi unităţile din subordinea acestora şi unităţile şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea Academiei Române şi academiilor de ramură, precum şi a criteriilor de acreditare a unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional.

(2) Indicatorii de referinţă care definesc criteriile de evaluare, precum şi ponderea acestora se stabilesc de către Consiliul Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare, în concordanţă cu politica şi strategia autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, şi se aprobă de conducătorul acesteia.

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

24

I. Criterii de evaluare şi atestare a capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare:

1. Structura personalului1 Limita minimă a personalului:

1.1 Total personal - 30

1.2 Personal atestat de cercetare si dezvoltare tehnologică, cu studii superioare - 20

1.3 Personal atestat de cercetare atestat - 15

1.4 Cercetător ştiinţific I - 5

1.5 Cercetător ştiinţific II - 5

2 Ponderea personalului de cercetare şi dezvoltare tehnologică în totalul personalului

3 Ponderea personalului de cercetare sub 35 de ani

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

25

2. Competenţa personalului de cercetare-dezvoltare

1 Ponderea cercetătorilor cu titlul ştiinţific de Doctor în totalul cercetătorilor

2 Numărul cercetătorilor îndrumători ştiinţifici de doctorat în totalul cercetătorilor

3 Ponderea cercetătorilor ştiinţifici I şi II în totalul personalului de cercetare

4 Ponderea membrilor organizaţiilor ştiinţifice şi profesionale de prestigiu din ţară în totalul personalului de cercetare

5 Ponderea membrilor organizaţiilor ştiinţifice şi profesionale din străinătate în totalul personalului de cercetare

6 Ponderea membrilor comitetelor de redacţie a revistelor cotate ISI în totalul personalului de cercetare

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

26

3. Specificitatea şi nivelul calitativ al dotărilor

1 Ponderea valorică a dotărilor tehnice de bază (echipamente, instalaţii, aparatură), folosite în activitatea de CDI, care se situează la un nivel competitiv faţă de cele existente pe plan internaţional / european

2 Ponderea tehnicii de calcul şi software, folosite în activitatea de CDI, care se situează la un nivel competitiv faţă de cele existente pe plan internaţional / european

3 Personalul de cercetare şi dezvoltare tehnologică la un post de lucru dotat cu PC conectate la internet

4 Accesul cercetătorilor din institut la informaţiile din reţele internaţionale de bănci de date este comparabil cu cel al cercetătorilor din alte institute similare din UE

5 Utilităţile (reţele de apă, încălzire, energie, gaze) aferente spaţiilor în care se desfăşoară activitatea de CDI sunt adecvate, fiind comparabile cu cele ale altor institute similare din ţările vecine, central şi est europene

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

27

II. Criterii de evaluare şi acreditare a II. Criterii de evaluare şi acreditare a unităţilor componente ale sistemului de unităţilor componente ale sistemului de cercetare- dezvoltare de interes naţionalcercetare- dezvoltare de interes naţional

1 Situaţia economico-financiară 5

2 Structura personalului 5

3 Competenţa personalului de cercetare-dezvoltare 15

4 Specificitatea şi nivelul calitativ al dotărilor 15

5 Nivelul de performanţă a activităţii unităţii CDI 30

6 Parteneriat în activitatea de cercetare-dezvoltare 5

7 Performanţe manageriale 5

8 Sfera de aplicabilitate a rezultatelor de cercetare - dezvoltare 10

9 Gradul de aplicabilitate a rezultatelor de cercetare - dezvoltare 10

  TOTAL 100

Punctajele criteriilor de evaluare a nivelului de performanţă organizaţională ale institutelor naţionale de cercetare (estimate conform HG 587 din 21.05.2003)

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

28

I. Situaţia economico-financiară

1 Rentabilitatea

2 Nivelul procentual al datoriilor la sfârşitul anului faţă de totalul veniturilor din anul în curs

3 Nivelul procentual al plăţilor restante fata de totalul veniturilor din anul în curs

4 Ponderea valorii temelor din programele europene de cercetare-dezvoltare şi contracte directe în totalul veniturilor din activitatea de bază

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

29

V. Nivelul de performanţă a activităţii unităţii C-D

1 Numărul de prototipuri realizate

2 Numărul de produse noi realizate

3 Numărul de tehnologii noi realizate

4 Numărul de brevete acordate în ţară sau în alte tari decât UE, SUA şi Japonia

5 Numărul de brevete acordate în UE, SUA, Japonia

6 Numărul de cercetători participanţi la programe de cercetare din străinătate

7 Numărul de articole publicate în tara în reviste ştiinţifice acreditate

8 Numărul de cărţi publicate în ţară

9 Numărul de articole publicate în străinătate în reviste cotate ISI

10 Numărul de articole publicate în străinătate în reviste necotate ISI

11 Numărul de cărţi publicate în străinătate în edituri recunoscute în domeniu

12 Numărul de lucrări prezentate la manifestări ştiinţifice la nivel naţional şi publicate în volume

13 Numărul de lucrări la manifestări ştiinţifice internaţionale şi publicate în volume

14 Numărul de manifestări ştiinţifice (congrese, conferinţe) organizate de institut

15 Numărul de manifestări ştiinţifice organizate de institut cu participare internaţională

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

30

VI. Parteneriat în activitatea de cercetare-dezvoltare

1 Ponderea valorii proiectelor realizate în parteneriat cu unităţi CDI din ţară

2 Ponderea valorii proiectelor realizate în parteneriat cu unităţi CDI din străinătate

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

31

VII. Performanţe manageriale

1 Existenta unui plan strategic fundamentat

2 Gradul de asigurare a investiţiilor pentru clădiri şi utilităţi din surse proprii

3 Ponderea laboratoarelor acreditate

4 Numărul centrelor de excelenţă acreditate

5 Certificarea sistemului de calităţii

6 Existenta unui sistem de evaluare a performanţelor individuale ale personalului

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

32

VIII. Sfera de aplicabilitate a rezultatelor cercetării – dezvoltării

1 Ponderea prototipurilor valorificate pe categorii de industrii în funcţie de nivelul tehnologic

1.1 High-tech:

1.2 Medium-high-tech:

1.3 Medium-low-tech:

1.4 Low-tech:

2 Ponderea produselor noi valorificate pe categorii de industrii în funcţie de nivelul tehnologic

2.1 High-tech:

2.2 Medium-high-tech:

2.3 Medium-low-tech:

2.4 Low-tech:

3 Ponderea tehnologiilor noi valorificate pe categorii de industrii în funcţie de nivelul tehnologic

3.1 High-tech:

3.2 Medium-high-tech:

3.3 Medium-low-tech:

3.4 Low-tech:

PLANUL NATIONAL DE CDI 2007 2013

33

IX. Gradul de aplicabilitate a rezultatelor de cercetare - dezvoltare

1 Ponderea prototipurilor valorificate la agenţi economici

2 Ponderea produselor noi valorificate la agenţi economici

3 Ponderea tehnologiilor noi valorificate la agenţi economici


Recommended