Home >Documents >Planeta Marte

Planeta Marte

Date post:30-Dec-2015
Category:
View:103 times
Download:17 times
Share this document with a friend
Description:
Planeta Marte. Luna. TERRA. Use mouse or space bar to advance slides.  Raza planetei Marte reprezintă jumătate din cea a Terrei, iar masa sa, doar o zecime; este mai puțin densă, dar aria suprafeței sale este doar cu puțin mai mică ca aria suprafeței uscate a Pământului. - PowerPoint PPT Presentation
Transcript:
 • Planeta MarteUse mouse or space bar to advance slidesLunaTERRA

 • Raza planetei Marte reprezint jumtate din cea a Terrei, iar masa sa, doar o zecime; este mai puin dens, dar aria suprafeei sale este doar cu puin mai mic ca aria suprafeei uscate aPmntului.Sol sau zi marian, este durata echivalent a unei rotaii n jurul axei proprii a planetei Marte. Valoarea ei este n jur de 24 ore 39 minute si 35 secunde.

 • Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic este o sarbatoare internationala a spatiului, si mai ales a contributiilor pe care spatiul le aduce in imbunatatirea vietii pe Terra. Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic are loc in fiecare an intre 4-10 Octombrie. Aceste date comemoreaza doua evenimente marcante in istoria cuceririi spatiului: 4 Octombrie 1957, cand primul satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, a fost lansat, si 10 Octombrie 1967, cand a intrat in vigoare Tratatul asupra Spatiului Cosmic primul tratat international in domeniul activitatilor spatiale.

 • Marteeste, pornind dinspreSoare,a patraplanetasistemului solar, a crei denumirea provine de laMarte, zeulromanalrzboiului. Uneori mai este numit i planeta roie datorit nfirii sale vzut de pePmnt. Culoarea roiatic se explic prin prezena pe suprafaa sa aoxidului de fier.

 • Suprafaa planetei, aa cum se poate vedea de pe Pmnt, apare sub dou tipuri de areale: cmpii plane acoperite cu praf i nisip bogat n oxid de fier roiatic, considerate continente, i li s-au dat nume ca ara Arabiei (Arabia Terra) sau Lunca Amazoniei (Amazonis Planitia); Scutul vulcanic,Olympus Mons(Muntele Olimp), este cel mai nalt munte cunoscut din sistemul solar. Acest munte are 25 km nlime i o baz de 600 km n diametru.

 • Cel mai mare crater de pe Marte este Lunca Elen (Hellas Planitia). Are 2000 km in diametru si 6 km adancime, acoperit cu nisip de un rou aprins.

 • Valles MarinerisUn sistem de canioane in apropierea ecuatorului planetei.

 • Exist dovezi c planeta a fost cndva mult mai accesibil vieii dect este astzi, dar dac au existat vreodat organisme vii pe Marte rmne nc o ntrebare deschis. MisiuneaVikingde la mijlocul anilor 70 ce a avut ca scop detectarea demicroorganismen solul marian, a adus unele rezultate pozitive, mai tarziu combtute de muli cercettori. n laboratorulLyndon B. Johnson Space CenterdinHouston,Texass-au gsit componente organice n asteroidulALH84001, care se crede c ar proveni de pe Marte.Trecutul acvatic al lui Marte a devenit incontestabil

 • Marte areanotimpurice se aseamn celor de pePmnt. Totui, ele sunt de dou ori mai lungi, iar distana mai mare fa deSoareface ca anul marian s fie de aproape dou ori mai mare ca al planetei noastre. Temperaturile variaz ntre 140C (220F) i 20C (68F). De asemenea, Marte are cele mai puternice furtuni de nisip dinsistemul solar. Acestea pot varia ntre furtuni pe areale mici i furtuni ce acoper ntreaga planet. Ele tind s apar cnd Marte e in poziia cea mai apropiat deSoare, i crete temperatura la sol.

 • n urm cu cteva miliarde de ani, coliziunea cu un corp ceresc de marimea lui Pluto fi generat o modificare important a concentraiilor de gaze din atmosfera marian, care s-ar fi rarefiat i ar fi dus la dispariia tuturor vieuitoarelor care triau pe Marte.Roverul marian Curiosity a reuit s nregistreze imagini spectaculoase pe Planeta Roie, cu rsritul lunii planetei, numit Phobos.Zeci de satelii peorbit, rovere i vehicule spaiale au fost trimise deUniunea Sovietic,Statele Unite,EuropaiJaponias studieze suprafaa, climatul i areografia planetei roii. Aproape dou-treimi dintre acestea au euat ntr-un fel sau altul nainte de a termina sau chiar nainte de a-i ncepe misiunile. Mare parte din misiuni au euat datorit problemelor tehnice, ns, cu cteva dintre aceste vehicule spaiale nu se tie ce s-a ntmplat, iar din acest motiv, unii cercettori, pe jumtate glumind, vorbesc despre un Triunghi al Bermudelor ntre Pmnt i Marte, sau de un blestem al planetei, ori chiar despre unMare Vrcolac Galacticce se hrnete cu acestea.n momentele cele mai favorabile - ce apar de dou ori la 32 de ani, alternativ la intervale de 15 i 17 ani, i ntotdeauna ntre sfritul lui iulie i sfritul lui septembrie suprafaa planetei se poate vedea detaliat printr-un telescop; chiar i polii ngheai sunt vizibili.

 • Marte "vzut" devehiculul spaial Opportunity

 • Marte are doi satelii naturali,PhobosiDeimos, ce orbiteaz foarte aproape de planet i se crede c ar fi asteroizi capturai. Ambii au fost descoperii n 1877 deAsaph Halli au fost botezai dup personajelePhobos(panic-fric) iDeimos(teroare-spaim) care, n mitologia greac, l nsoesc pe tatl lor, Ares, zeul rzboiului, n btlie. La romani,Aresse identific cu zeul Marte.PhobosDeimos

 • Robotul Curiosity

  Atmosfera planetei Marte era in trecut densa insa in primul miliard de ani din istoria sa planeta si-a pierdut cea mai mare parte din atmosfera originala, procesul lasandu-si semnatura asupra raportului izotopic, arata masuratorile realizate de intrumentele robotului Curiosity. In urma pierderilor atmosferice a rezultat atmosfera rarefiata de astazi, cu un continut ridicat de dioxid de carbon, informeazaAgentia Spatiala Americana.

 • Imaginea unui crater de langa polul nord martian Lac cu apa inghetata de cam 10Km.Water on Mars: Frozein Lake in Crater

 • Pe 10 noiembrie 2083, Soarele, Pmntul i Marte se vor alinia.Cu un telescop sau cu un binoclu puternic, priviti inspre est in jurul orei 19:00 si veti vedea un astru stralucitor, portocaliu, a carui lumina nu sclipeste. Este planeta Marte, aflata la 100 milioane km departare de noi.Marte vzut printr-un telescop 300x n momentul maximei apropieri de Terra (2003)

 • Atracia Planetei Jupiter asupra Planetei Marte, ca urmare deformarea orbitei acesteia, nu poate fi calculat cu precizie nici mcar de ctre astrologi. Aceasta apropiere a Planetei Marte este posibil s se mai repete abia n anul 2287!

 • n noaptea respectiv (exceptnd Luna), corpul ceresc cel mai luminos de pe bolta cereasc va fi Marte.

 • Observnd cu ochiul liber, Planeta Marte va avea o dimensiune ca o Lun Plin ! Astfel va fi foarte uor de identificat.

 • Agenia Spaial Europeansper s trimit oameni pe Marte prin 2030-2035. Dar nainte de asta, agenia va lansaExoMars, n 2018. De asemenea, ntre 2020 i 2025, vor fi trimii astronaui peLun. Iniial,ESAplnuise o aventur n comun cuSUA, dar legea dinStatele Uniteinterzice transmiterea de informaii legate de tehnologia spaial, ceea ce a determinat o competiie ntre cele dou.

 • PROIECT REALIZAT DE :LUPU CLAUDIA GEORGIANAIBANESCU RALUCA CLASA a XII a E

  PROFESOR COORDONATOR: FORTU DELLIA RAISSA C.N.A.T. LAURIAN BOTOSANI

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended