+ All Categories
Home > Documents > Piata de Energie Stiri 19ianuarie 2016

Piata de Energie Stiri 19ianuarie 2016

Date post: 09-Mar-2016
Category:
Upload: margareta-toderica
View: 219 times
Download: 0 times
Share this document with a friend

of 13

Transcript

I. Piaa de energieTitlul: Deschiderea pieei de energie pentru populaie produce efecte: Judeele din Moldova au cele mai mari facturi la energie, cu 6% peste BucuretiPublicaia: ZF CorporateAutor: Roxana Petrescu

La finalul anului 2017 piaa energiei pentru populaie va fi complet liberalizat, dar lupta pentru cele nou milioane de consumatori casnici deja a nceput.

n contextul n care cele mai multe dintre costurile care compun factura la energie electric sunt n continuare reglementate, diferenele care ncep s devin vizibile sunt dictate de modul n care fiecare companie care vinde energie ctre clienii finali i negociaz contractele de achiziie.n acest moment, 60% din energia pe care un consumator casnic o consum este cumprat din piaa liber, doar 40% din cantitate venind la un pre stabilit de Autoritatea Naional de Reglementare n domeniul Energiei (ANRE).

Pe baza informaiilor disponibile, ZF a ncercat s calculeze ct pltete o familie lunar pe factura la energie electric n funcie de cele opt zone de distribuie concesionate de Electrica, Enel (Italia), CEZ (Cehia) i E.ON (Germania).

n comparaie cu alte facturi pe care o familie le primete lunar, cum ar fi abonamentul la cablu sau factura la telefon, factura la electricitate este un document mult mai complex, tocmai datorit caracterului puternic reglementat al pieei. Astfel, un consumator poate vedea ct l cost energia pur, ct la sut din energia consumat vine din pia liber, ce taxe suplimentare pltete, care sunt accizele, categoriile de costuri fiind evideniate att fr TVA, ct i cu TVA.

n contextul n care costurile legate de transportul, distribuia, certificatele verzi sau alte contribuii sunt reglementate, 60% din cantitatea de energie efectiv consumat vine din piaa liber, iar diferenele ntre cele opt regiuni deja se vd.Care sunt difereneleSpre exemplu, un consumator alimentat de E.ON Energie, compania de furnizare a energiei electrice controlat de nemii de la E.ON, pltete la final de lun, pentru un consum de 100 KWh, 67 de lei, cu toate taxele incluse.

Dei E.ON este activ n zona Moldovei, cea mai srac regiune din Romnia, la finalul lunii consumatorii casnici alimentai de companie suport cea mai mare factur la nivel naional. Dup E.ON, consumatorii care sunt alimentai de Electrica Transilvania Sud au a doua cea mai mare factur, lunar acetia pltind circa 66,3 lei. Podiumul este completat de CEZ Vnzare, companie care asigur distribuia i furnizarea de energie n regiunea Olteniei.

Potrivit calculelor ZF, factura lunar cea mai mic la energie le vine consumatorilor din Muntenia Sud, zon de distribuie administrat de italienii de la Enel din care face parte i Bucuretiul. Potrivit informaiilor de pe site-ul companiei, o cas care lunar consum circa 100 KWh are de achitat o factur de 62,8 lei. Practic, la finalul lunii un consumator casnic dintr-un jude din Moldova are de achitat o factur cu 6,2% mai mare dect unul din Bucureti.

De unde vin diferenele? n timp ce E.ON Energie are un pre pentru energia luat de pe piaa concurenial de 0,4691 lei, pre care include i distribuia i transportul, Enel Energie Muntenia are un pre de 0,4112 lei/KWh.Dac de mine toat energia pe care un client casnic o consum ar veni exclusiv de pe piaa liber, o factur primit de un consumator al E.ON Romnia ar fi cu peste 10% mai mare dect una emis de Enel Energie Muntenia.Oferte incompletePn acum, piaa consumatorilor casnici nu a prezentat interes pentru furnizorii de energie, dar odat cu liberalizarea, acest sector devine interesant i pentru alte companii, dincolo de cele opt care au i serviciul de distribuie concesionat.

Spre exemplu, operatorul telecom RCS&RDS le promite Bucuretenilor facturi cu 10% mai mici dac decid s renune la serviciile Enel pn pe 31 martie. Dincolo de a oferi un pre apropiat de cel reglementat la energie, mai mic dect al altor companii, RCS&RDS nici nu include n factur anumite categorii de costuri. Problema este ns c operatorul telecom nu spune ce se ntmpl dup data de 31 martie i nici dac oferta este fix pe o perioad determinat de timp. Odat ce un client casnic intr n piaa liber, adic decide s-i schimbe furnizorul tradiional de energie, nu mai poate reveni la tarifele reglementate.

RCS&RDs nu este singura companie care atac aceast pia, la nclzire intrnd i Tinmar Ind, cel mai mare furnizor privat de energie, controlat de omul de afaceri Augustin Oancea.

Titlul: De ce sunt probleme cu reeaua electric? Doar o persoan din patru decide s se racordeze legal dup ce afl preul estimat de distribuitorPortal de tiri: Profit.roAutor: Florin Rusu

Majoritatea zilelor de iarn mai dificile sunt nsoite, inevitabil, de ntreruperi de curent, n special dac ninge viscolit. Nici aceast iarn nu a fcut excepie. Pe lng vreme ns, mai exist un motiv pentru care romnii rmn fr curent n lunile de iarn: dimensionarea incorect a reelelor.n lunile de iarn, consumul de electricitate este mult mai mare dect n celelalte luni ale anului, existnd gospodrii care se nclzesc pe baz de curent electric.

n plus, populaia st mai mult timp n cas pentru c ziua are cea mai redus durat n raport cu noaptea, iar frigul ndeamn i el la lenevit pe canapea. Aa se face c dac n trecut o locuin se putea alimenta lejer cu o putere instalat de 4 KW, n prezent, n cazul celor care se nclzesc electric nu sunt suficieni nici 10 KW. Astfel, n lunile de iarn poate aprea n anumite zone un consum mai mare dect puterea total instalat.

Costurile cu racordarea, mai ales dac nu e vorba de un simplu branament, ci de o extindere de reea, i determin pe muli s solicite o putere total mai mic dect cea de care ar avea efectiv nevoie. i asta chiar dac n momentul solicitrii avizului tehnic de racordare (ATR), viitorul client este obligat s enumere principalii receptori electrici, cu puterile maxim absorbite aferente.

Costul prohibitiv al racordrii legaleMai exist ns un motiv pentru care, n multe zone, reelele sunt subdimensionate. Costul ridicat al conectrii la reele (care poate porni de la aproximativ 3.000 de euro pentru o cas aflat la cteva zeci de metri de reea, dar poate ajunge i ajunge la 57.000 de euro n cazul firmelor, potrivit raportului Doing Business al Bncii Mondiale) descurajeaz persoanele fizice i juridice s se conecteze legal la reea.

Edificator este, n acest sens, raportul dintre ATR-urile emise i contractele de racordare semnate. Astfel, n 2014, au fost emise un numr de 357.000 de ATR-uri (cu peste 50.000 mai puine dect n 2013), n timp ce numrul total al contractelor de racordare semnate n acelai an a fost de 103.000. Rezult c trei persoane din patru, dei au pltit emiterea ATR-ului (aproximativ 200 de lei), n momentul n care au intrat n posesia sa i au analizat devizul realizat de distribuitor, au decis s renune s mai efectueze lucrarea i, implicit s se racordeze legal la reea.

Este ns puin probabil ca cele 250.000 de persoane care au renunat la conectarea la reea n 2014 s foloseasc generatoare sau s-i fi pus panouri voltaice sau o minicentral eolian pentru a se alimenta cu curent electric. Foarte probabil, ele au decis s apeleze la bunvoina vreunui vecin pentru a se alimenta cu electricitate.

Dincolo de riscurile implicate de respectiva soluie (apelarea la cabluri nedimensionate corespunztor, nengroparea reelei etc), acesta este i unul dintre motivele pentru care n unele zone, reelele sunt subdimenionate, iar curentul cade n mod frecvent.

Numrul de ATR-uri emise, repartizate pe operator

Cele mai multe ATR-uri au fost emise de CEZ OlteniaPotrivit unui raport ANRE, numrul minim de ATR emise n 2014 s-a nregistrat la ENEL Dobrogea (15.187), iar numrul maxim la CEZ Oltenia (72.055). Avizele tehnice de racordare (ATR) s-au emis ntr-un timp mediu de 12,28 zile calculat la nivelul ntregii ri. Timpul mediu de emitere a ATR a avut o valoare minim de 7,56 zile la CEZ Oltenia, dei a emis cel mai mare numr de ATR, respectiv o valoare maxim de 16,11 zile pentru E.ON Moldova.

Cele mai multe cereri de racordare - Electrica Transilvania NordProcentul minim de cereri de contracte de racordare, pe toate tipurile de consumatori, a fost n 2014 de 5,84% din numrul total de 103.000 cereri, pentru Enel Dobrogea, iar procentul maxim, de 20,59% din total, pentru Electrica Transilvania Nord.Timpul mediu de emitere a contractelor de racordare a fost de 2,7 zile, variind ntre 1 zi, pentru Enel Banat, respectiv 5 zile pentru FDEE Electrica Transilvania Nord.

E.ON Moldova are cel mai mare numr total de utilizatorin anul 2014, numrul total de utilizatori racordai la reelele electrice din patrimoniul celor opt operatori de distribuie din Romnia a fost de 9.134.949 (comparativ cu 9.051.415 n anul 2013, 8.968.523 n anul 2012, 8.900.070 n anul 2011).

E.ON Moldova are cel mai mare numr total de utilizatori, respectiv 1.431.200 (15,668%), urmat de CEZ Oltenia, cu 1.411.369 (15,451%), iar Enel Distribuie Dobrogea are cel mai mic numr total de utilizatori, respectiv 623.323 (6,824%). Se observ c numrul total de utilizatori difer de la simplu la dublu. Numrul total de utilizatori din mediul urban este de 5.001.014 (54,746%), iar numrul total de utilizatori din mediul rural este de 4.133.935 (45,254%).

Titlul: Gerul i lipsa vntului au oprit eolienele, crbunele asigur peste o treime din consumul de energiePortal de tiri: Profit.ro Autor: Adi Mooianu

Centralele eoliene i-au oprit producia n dimineaa zilei de miercuri, n jurul orei 8.35, datele Transelectrica artnd c parcurile generatoare de energie din vnt aveau la acel moment o producie negativ, de -1 MW, ceea ce nseamn c acestea nu mai introduceau energie n sistem, ci consumau curent electric din reeaua naional, pentru a-i menine n funciune instalaiile.

La ora 8.35, consumul de energie electric al Romniei, de 8.902 MW, era asigurat n proporie de 36% de ctre termocentralele pe crbune de la complexurile energetice Oltenia i Hunedoara, cu preponderen de Oltenia (circa 30%). Pe locul 2 se clasa Hidroelectrica (circa 30% din consum), urmat de centralele pe gaze, centrala nuclear de la Cernavod, parcurile solare i centralele pe biomas.

La ora redactrii acestui material, 10.13, producia eolienelor redevenise pozitiv, fiind ns extrem de redus, de doar 10 MW, reprezentnd 0,11% din totalul consumului de energie de la acel moment, de 9.079 MW. La ora respectiv, termocentralele pe crbune produceau 3.303 MW, asigurnd peste 36% din consum.

Motivul este vntul foarte slab, dar i temperaturile extrem de sczute. Administraia de Meteorologie a transmis de miercuri c, n intervalul 19 21 ianuarie, vremea va fi deosebit de rece, geroas noaptea i dimineaa n cea mai mare parte a rii, c n Oltenia, Muntenia, sudul i estul Transilvaniei vor fi minime de -20 - -15 grade, iar izolat vor fi nregistrate valori termice sub -25 grade.

Aproape nicio categorie de turbine eoliene nu poate funciona la temperaturi sub -20 grade Celsius.

Ieirea din producie a centralelor eoliene a fost extrem de rapid i abrupt. Mari, producia acestora s-a prbuit n mai puin de 4 ore, de la un maxim de aproape 1.300 MW la ora 10.27 (reprezentnd circa 15% din consum) la mai puin de jumtate, respectiv 505 MWh, la ora 14.

Energia produs de vnt a continuat s se reduc i n orele urmtoare, la 354 MW la ora 18, 178 MW la miezul nopii, pentru a ajunge la 40 MW miercuri la 4 dimineaa, 8 MW la 8 dimineaa i -1MW n jurul orei 8.35.

Legislaia n vigore prevede c energia electric produse din surse regenerabile trebuie preluat obligatoriu cu prioritate n sistemul energetic naional. Asta nseamn c, de fiecare dat cnd condiiile meteo de vnt i temperatur sunt favorabile produciei de energie eolian, acestora trebuie s li se preia ntreaga producie n sistem, fiind oprite n compensaie centralele care funcioneaz pe alte tipuri de combustibil.

n schimb, atunci cnd, ca acum, eolienele nu pot produce, golul de producie lsat de acestea trebuie compensat din alte surse, prin pornirea centralelor convenionale.

n plus, producia de energie eolian este subvenionat de toi consumatorii de electricitate prin sistemul certificatelor verzi, care sunt impuse prin lege pe facturile de curent electric i ncarc costul acestora. Graie subveniilor suportate de consumatori, productorii de energie regenerabil pot veni cu preuri extrem pe atractive pe bursa de energie OPCOM.

Guvernul a anticipat situaia i a decis, printr-o hotrre publicat recent n Monitorul Oficial, ca Transelectrica s achiziioneze rezerve suplimentare de putere pentru echilibrarea sistemului energetic naional (SEN), de la termocentrale pe crbune i pcur.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ citat, creterea consumului casnic de gaze, n eventualitatea unei ierni foarte grele, dar i riscul ntreruperii livrrilor de gaze de import din Rusia, ar duce la reducerea produciei de energie electric a termocentralelor pe baz de gaze naturale care asigur echilibrarea sistemului energetic naional.

n acelai document este menionat c aceast situaie se poate suprapune pe ntreruperea produciei centralelor eoliene, din cauza faptului c aproape nicio categorie de turbine eoliene nu poate funciona la temperaturi sub -20 grade Celsius. n plus, vrful de sarcin pe timpul iernii este nregistrat seara, cnd centralele fotovoltaice nu funcioneaz.

Guvernul mai arat c necesitatea suplimentrii rezervei de echilibrare este generat de puterea mare instalat n centrale electrice eoliene i de viteza mare cu care producia acestora crete sau scade. La finalul lunii septembrie 2015, n SEN livrau energie centrale eoliene cu putere instalat total de 2.977 MW i centrale fotovoltaice cu putere instalat total de 1.288 MW.

n plus, termocentralele, care sunt primele chemate s echilibreze SEN, au o vitez de ncrcare net inferioar vitezei cu care variaz, n sus sau n jos, producia centralelor eoliene.

"n decursul unei ore pot avea loc variaii mari de putere n ambele sensuri, respectiv de peste 1.200 MW ntr-o or, n aceste condiii nemaiputnd fi realizat un reglaj corect. Aceste variaii sunt mai accentuate n perioada de iarn i, n plus, este necesar compensarea grupurilor care funcioneaza pe gaze", se mai afirm n nota de fundamentare.Not: Articolul a fost publicat online ieri la prnz.Titlul: ANRE a acreditat pn la 31 decembrie 2015 capaciti de 4.662 MW de energie regenerabilAgenia de tiri: Agerpres (Articole pe acelai subiect au mai publicat Bursa, Bizenergy.ro)Autor: Florentina Cernat

Autoritatea Naional de Reglementare n domeniul Energiei (ANRE) a acreditat, pn la 31 decembrie 2015, capaciti de producere a energiei din surse regenerabile cu o putere instalat total de 4.662 de MW, potrivit unui document postat pe site-ul instituiei.

Din total, 2.931 de MW sunt turbine eoliene, 1.296 panouri fotovoltaice i 106,5 MW biomas, biogaz i gaz de fermentare a deeurilor. Totodat, 327,8 MW reprezint hidrocentrale mici, sub 10 MW, din care 228,8 MW n centrale noi, 85,5 MW n centrale retehnologizate i 13,5 n microhidrocentrale vechi.

Ca numr, exist 70 de operatori economici acreditai pentru producia de energie eolian, 514 pentru energia solar, 89 pentru energia hidro i 25 pentru biomas i biogaz.

Potrivit datelor Transelectrica, la finele lunii noiembrie 2015, erau n funciune capaciti de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu o putere instalat total de 5.127 de MW.

n sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate total de 1.312 de MW, microhidrocentrale de 583 de MW i proiecte pe baz de biomas cu o putere cumulat de 103 MW.

La finele anului 2014, figurau n sistem capaciti de producie a energiei regenerabile de 5.200 de MW.()Titlul: Hidroelectrica nu duce grija certificatelor verzi! A vndut pn la ultimul certificat din dotare, cnd ceilali n pia stau cu stocurile la pstrare!Portal de tiri: InvesTenergy.ro Autor: Cristina Trefas

Este interesant de urmrit evoluia tranzaciilor pe Piaa Contractelor Bilaterale a Certificatelor Verzi PCBCV administrat de OPCOM. Pe parcursul anului trecut, au fost nenumrate sesiunile lipsite total sau majoritar de tranzacii! Practic, rata de succes a sesiunilor de licitaie organizate pe PCCBCV a fost de 13,37% la nivelul anului trecut, potrivit datelor OPCOM. Realitatea ultimului an, recunoscut de oficialii Autoritii Naionale de Reglementare n domeniul Energiei ANRE, se prezint astfel: se oferteaz de la 8 dimineaa i pn la 17 dup-amiaza, n medie din 5 n 5 minute, iar din cele cteva sute de tranzacii zilnice nu se finalizeaz dect 4-5, n zilele bune (tabloul a fost descris de vicepreedintele ANRE, Emil Calot, n cadrul unei conferine pe teme de energie).

Contiincioi, productorii de energie din sectorul regenerabilelor genereaz, n permanen, o sumedenie de oferte ctre OPCOM, care le public, dup care au loc sesiunile de tranzacionare, care ns se anuleaz, motivul fiind c nu se prezint nimeni s cumpere certificatele verzi! Aa s-a ajuns ca, la final de an 2015, excedentul de certificate verzi s fie de peste 5 milioane buc.

n condiiile date, exist totui companii care exceleaz pe PCBCV, n timp ce cei mai muli dintre productori reuesc s-i vnd o mic parte din certificatele verzi fiind deintorii unor stocuri impresionante. Hidroelectrica ns nu duce grija certificatelor verzi!

Succes deplin pentru cei de la Hidroelectrica, care au reuit s-i vnd toate certificatele verzi (CV) respectiv 69.000 buc. n 2015. Conform datelor Transelectrica, pentru Hidroelectrica s-au emis la 11 luni, n 2015, 68.107 CV! Cum reuete Hidroelectrica s vnd toate certificatele cnd restul actorilor din pia se cznesc, dar fr sori de izbnd? O ntrebare la care ar putea s rspund reprezentanii ANRE, care tocmai ce desfoar un control de rutin pe piaa certificatelor verzi!

Potrivit unei situaii a certificatelor verzi vndute de Hidroelectrica n perioada aprilie 2015 ianuarie 2016, patru sunt beneficiarii, i anume: Enel Energie Muntenia, care a cumprat 29.000 CV n 4 sesiuni de tranzacionare, organizate toate n data de 24 iunie 2015. Enel Energie a achiziionat 8.000 CV n dou sesiuni din data de 16 septembrie 2015, iar Complexul Energetic Hunedoara s-a ales cu 30.000 CV de la Hidroelectrica n sesiunea din data de 10 septembrie. Recent, compania a mai vndut Romgaz 2.000 CV. n total, 69.000 CV, vndute de Hidroelectrica fr prea mari bti de cap dup cum au decurs sesiunile de tranzacionare, printre puinele de succes pe PCBCV OPCOM!

Sunt de invidiat specialitii de la Hidroelectrica, crora am putea s le spunem pe bun dreptate biei detepi, cum reuesc s vnd pn la ultimul certificat verde din dotare, cnd ceilali n pia stau cu stocurile la pstrare!Titlul: Legislaia ajutoarelor de stat, modificat pentru a sprijini rapid Cupru Min, IAR Ghimbav sau micii "regenerabili"Portal de tiri: Profit.ro

Legislaia privind acordarea ajutoarelor de stat va fi simplificat, astfel nct s poat fi acordate rapid msuri de sprijin companiilor Cupru Min SA, IAR Ghimbav, Societii Naionale a Apelor Minerale sau micilor productori de energie regenerabil, potrivit unui proiect al Ministerului Finanelor.

Finanele au elaborat un proiect de modificare a ordonanei de urgen privind procedurile n materie de ajutor i a legii concurenei. Iniiativa este motivat, potrivit notei de fundamentare, de situaia unor companii de stat care reclam analizarea cu celeritate a msurilor de sprijin din partea statului.()

()Ministerul Energiei nu poate sprijini micii productori de energie regenerabil, cu centrale cu puteri mai mici de 500 KW, prin acordarea de subvenii prin preuri reglementate de vnzare, sau nu poate implementa Programul de dezvoltare i modernizare a activitilor de comercializare a produselor i serviciilor de pia sau Programul pentru stimularea nfiinrii i dezvoltrii microntreprinderilor de ctre ntreprinztorii tineri, susine nota de fundamentare.()

n concluzie, Finanele consider c o lips de reacie rapid a autoritilor statului sau o tergiversare a acordrii msurilor de sprijin menionate are urmri imediate n economia naional.

n aceste condiii, instituia propune o serie de modificri ale legislaiei. Astfel, ajutoarele de stat vor fi acordate de autoritile centrale doar n baza unui memorandum aprobat de guvern, care va trebui, n prealabil, s obin avizul Consiliului Concurenei. De asemenea, orice ajutor de stat trebuie s fie fundamentat de iniiator/furnizor care trebuie s argumenteze necesitatea interveniei statului n economia de pia.

Actele normative/administrative care vor iniia msuri de ajutor de stat vor cuprinde cel puin: obiectivul, modalitatea acordrii, beneficiarii, perioada de aplicare, cuantumul fondurilor alocate, prevederea european aplicabil n conformitate cu legislaia ajutorului de stat.

Acelai proiect prevede ca toate msurile propuse s fie prezentate de dou ori pe an, Ministerul Finanelor avnd rolul de monitorizare, alturi de Ministerul Fondurilor Europene care trebuie s verifice dac proiectele ar putea s se califice pentru finanarea din fonduri europene.Titlul: Complexul Energetic Oltenia a nregistrat n 2015 pierderi de 895 milioane leiPublicaia: Capital

Directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laureniu Ciobotric, a declarat miercuri, c unitatea a nregistrat pe parcursul anului trecut pierderi n valoare de 895 milioane lei, cei mai muli bani provenind din activitatea de exploatare, n timp ce veniturile totale ale companiei sunt n sum de 4,45 miliarde lei.

Potrivit sursei citate, cele mai mari venituri pe anul trecut s-au nregistrat din activitatea de exploatare, respectiv 4,38 miliarde lei, iar cele mai mari cheltuieli au fost estimate tot la activitatea de exploatare, respectiv 5,1 miliarde lei.

Laureniu Ciobotric a afirmat c pierderile nregistrate de companie reprezint sume de bani pe care CEO le avea sau le are de recuperat din vnzri de energie termic i de crbune ctre diferite CET-uri din ar, totalul fiind de aproximativ 419 milioane lei.

"Avem venituri pentru anul 2015 n sum de aproximativ 4,45 miliarde lei din care din activitatea de exploatare 4,38 miliarde lei i din activitatea financiar circa 77 milioane lei. De asemenea, avem cheltuieli estimate pentru anul 2015 n sum total de 5,35 miliarde lei, din care 5,1 miliarde din activitatea de exploatare i din activitatea financiar 248 de milioane lei. Rezultatele pe care le estimm la nchiderea exerciiului financiar 2015 sunt un rezultat negativ de 895 milioane lei, din care din activitatea de exploatare aproximativ 725 de milioane lei i din activitatea financiar 170 de milioane lei. Aceste sume nu sunt finale (...) S-a vorbit de un profit de exploatare de 20 de milioane de lei la luna noiembrie, atunci cnd am nregistrat anumite elemente - avem un transfer de afacere cu Cariera Berbeti cu CET Govora, tranzacia respectiv a adus o pierdere companiei de 107 milioane lei, ea va fi adus n bilan de asemeni la sfritul anului, societatea are un deficit de certificate de dioxid de carbon de 241 milioane lei, faptul c nu le-am achiziionat sau nu le-am pltit, nu nseamn c ele nu sunt cheltuieli de exploatare pentru 2015. Avem pierderi din creane, nsemnnd sume de bani pe care compania le avea sau le are de recuperat din vnzri de energie termic, de crbune n sum de 419 milioane lei", a spus Laureniu Ciobotric.

Directorul interimar al CEO a mai adugat c datoriile pe care le are de recuperat de la CET-urile din ar sunt considerate pierdute, nemaiputnd fi ncasate n situaia n care unele dintre respectivele uniti au achitat, dup ani de zile, doar mici procente din suma total.

"Am vndut la RAAN i nu am ncasat suma de 120 milioane lei, am vndut la Termo Craiova i nu am ncasat creanele, la Oradea, la UATAA, la CET Arad. n momentul de fa este de fapt o pierdere din nencasarea acelor creane. Pe de o parte este o chestiune de lichiditate pentru c nu am ncasat sumele respective de bani n perioadele n care trebuia sa ncasm i faptul de a nu recunoate acele sume ca pierderi nu face altceva dect s perpetueze nite pierderi pe care compania le aduce an de an n bilan i discutm de anii anteriori. Noi considerm c sumele respective nu vor mai fi ncasate, exist la cteva dintre ele o proporie de circa 5%, 10%, 15%. (...) avem investiii pe care compania, din anumite motive, nu le-a putut finaliza. Parte din ele nu vor fi mai finalizate niciodat, drept pentru care sunt considerate costuri i pierderi pentru companie", a mai precizat Laureniu Ciobotric.

El a mai menionat c unitatea funcioneaz n prezent la capacitate maxim i, indiferent de evoluia vremii din perioada urmtoare, compania este pregtit pentru producerea de energie. Totodat, el a subliniat c n acest an CEO nu va reui s ias pe profit, exprimndu-i ns sperana ca n 2017 rezultatul financiar al companiei s fie unul pozitiv.

Prezent la discuie, consilierul ministrului Energiei, Valeriu Ivan, a reiterat faptul c ministerul de resort are n plan privatizarea unui pachet minoritar de 15% dintre aciunile CEO.Titlul: Producia de crbune a crescut cu 4,4% n primele 11 luni din 2015; importurile s-au majorat cu 13,8%Portal de tiri: Bizenergy.ro

Producia de crbune net a Romniei a totalizat, n primele 11 luni ale anului trecut, 4,235 milioane tone echivalent petrol, fiind cu 4,4% (180.300 tep) mai mare fa de cea din perioada similar din 2014, conform datelor centralizate de Institutul Naional de Statistic (INS).

n perioada menionat, Romnia a importat 504.200 tep crbune net, cu 61.100 tep (13,8%) mai mult comparativ cu cantitatea importat n ianuarie noiembrie 2014.

Conform proiectului Strategiei Energetice a Romniei 2015 2035, publicat la finele anului trecut pe site-ul Ministerului Energiei, capacitatea total de producie a lignitului se ridic la circa 33 milioane de tone/an, n timp ce consumul intern de lignit este de circa 23 milioane tone/an, ceea ce nseamn o supracapacitate de producie de aproximativ 10 milioane de tone/an, scrie agerpres.

n opoziie, producia naional de huil nu acoper cererea la nivelul pieei interne, fiind necesar importul.Titlul: Bank of China va finana proiecte Enel n care sunt implicate companii chineze cu pn la 1 mld. dolari n urmtorii 5 aniPortal de tiri: Profit.roAutor: Florentina Dragu

Grupul italian Enel a semnat un acord-cadru pe cinci ani cu Bank of China pentru accesarea unei linii de credit de pn la 1 miliard de dolari, n condiiile includerii contractorilor i furnizorilor chinezi n proiectele globale ale Enel, a anunat miercuri grupul de utiliti.

mprumutul va fi garantat de compania cu capital de stat China Export & Credit Insurance Corp. (Sinosure), care ofer servicii asiguratorii n domeniul exporturilor.

Potrivit Enel, acordul semnat miercuri este neangajant i va putea fi rennoit dup o perioad de cinci ani.

Fondurile vor fi folosite pentru finanarea proiectelor Enel, n special ale diviziei de energie regenerabil Enel Green Power, cu participarea unor companii din China, n calitate de contractori i/sau furnizori de servicii i materiale.()Titlul: Gazprom a pus punct n mod oficial proiectului South StreamPortal de tiri: Profit.ro

Grupul rus Gazprom a pus miercuri capt, n mod oficial, proiectului South Stream, un gazoduct destinat s conecteze Rusia de Europa Central via Marea Neagr, anunnd c a dizolvat acordul de asociere pentru acest proiect, informeaz ITAR Tass.

"Consiliul director al companiei a aprobat acordurile ncheiate de Gazprom cu South Stream Transport B.V. cu privire la terminarea contractului referitor la obligaiile Gazprom Export privind acordul de transport al gazelor semnat n data de 2 octombrie 2013", a informat compania rus. De asemenea, consoriul South Stream Transport B.V. a acceptat s elibereze Gazprom de toate obligaiile asumate n cadrul contractului.

Dei Gazprom a pus capt n mod oficial South Stream abia miercuri, proiectul a fost terminat practic nc de la finele lui 2014 cnd preedintele rus Vladimir Putin a anunat c gazoductul South Stream nu va mai fi construit, urmnd ca Rusia s construiasc o alt o conduct submarin cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia.()Titlul: eful Gazprom avertizeaz Europa: Avem nevoie de reglementri clare pentru a preveni o criz a gazelorAgenia de tiri: AgerpresAutor: Mihaela Dicu

Gazprom a avertizat Uniunea European c ar putea urma o criz extins a pieei gazelor naturale i un declin al investiiilor, pe fondul scderii preurilor la materiile prime, dac forul comunitar nu-i revizuiete politica energetic pe care compania o consider "contradictorie", transmite Bloomberg.

n prezent, grupul rus se confrunt, peste hotare, cu scderi de preuri, n condiiile n care n majoritatea contractelor sale preul gazelor naturale este legat de evoluia preului la petrol, cu un decalaj de ase pn la nou luni. n ultimele 12 luni, preul barilului de iei a sczut cu aproximativ 41%, la 28,15 dolari, ceea ce reduce reduce semnificativ veniturile Rusiei i posibilitatea ieirii rii din recesiune.()

Preedintele Gazprom, Viktor Zubkov, a afirmat miercuri, ntr-o conferin desfurat la Viena, c preul gazelor ruseti n Europa va scdea probabil cu peste o treime n primul trimestru din acest an, la 180 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar exporturile vor rmne n linii mari la nivelul din 2015.

Totui, el a prezentat o perspectiv sumbr pentru urmtorii ani, dup ce preul barilului de petrol Brent a sczut sptmna aceasta sub pragul de 28 de dolari, pentru prima din 2003, iar furnizorii de energie se confrunt cu dificulti financiare.

"n prezent, exist doar cteva state care i pot continua investiiile, din cauza preului sczut al ieiului. n viitor, cnd nu vor fi suficiente investiii n perioada 2017 2018, ar putea aprea probleme majore pe piaa gazelor naturale", a avertizat oficialul Gazprom.

"Situaia a devenit din ce n ce mai dificil i exist riscuri sporite la adresa securitii furnizrii. Avem nevoie de o cooperare echilibrat cu partenerii notri", a afirmat Zubkov, dnd asigurri c Rusia va fi ntotdeauna un furnizor de ncredere.


Recommended