Home >Documents >Organe Genitale Feminine

Organe Genitale Feminine

Date post:12-Jul-2015
Category:
View:193 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Transcript:

Definitie: Ovarul reprezinta glanda sexuala a apartului de reproducerea a femeii. Este responsabila, de asemenea, si de aparitia caracterelor sexuale primare. Situatie: in spatiul pelvisubperitoneal, in cavumul retro-uterin. Forma: ovoidala. Culoare: Ovarul este albicios la nou-nascut, roz pal la fetita si rosu la femeia adulta. Consistenta: este elastica dar ferma, palpabil la examenul ginecologic. Dupa menopauza capata o consistenta dura. Dimensiuni normale: Lungime- 4cm Latime- 3cm Grosime- 1cm Greutate- 6-8g la femeia adulta. In perioada preovulatorie si in timpul graviditatii, ovarul isi modifica dimensiunile, volumul dublandu-se.

Mijloace de fixareSunt reprezentate de: 1. Ligamentul suspensor: reprezinta cel mai puternic mijloc de fixare, este o formatiune fibro-musculara, alaturi de care coboara pediculul vasculo-nervos superior al ovarului, isi are originea in fosa iliaca, apoi coboara spre stramtoarea superioara a pelvisului si patrunde in unghiul ligamentului larg si se fixeaza pe extremitatea tubara a ovarului. 2. Ligamentul propriu al ovarului: se intinde intre extremitatea uterina a ovarului si unghiul uterului. 3. Ligamentul tuboovarian: leaga extremitatea tubara a ovarului de infundibilul tubei si asigura contactul dintre cele doua organe. Pe el se fixeaza fimbria tubara. 4. Mezovarul: este o plica a foitei superioara a ligamentului larg, prin care ovarul este suspendat de acesta. Este o formatiune scurta prin care vasele si nervii abordeaza ovarul .

RAPORTURI1. FATA LATERALA: raspunde fosei ovariene, fiind situata la nivelul muschiului obturator intern. 2. FATA MEDIALA (tubara): este acoperita de tuba uterina si mezosalpinge. Ea vine in raport de asemenea si cu: -ansele ileonului, -colonul sigmoid(stg.), -cecul (dr.), -apendicele vermiform(dr.). 3. MARGINE MEZOVARIANA: legata prin mezovar de foita posterioara a ligamentului larg. Pe aceasta margine se afla HILUL OVARULUI si portiunea ascendenta a tubei uterine. 4. MARGINE LIBERA: este in raport cu ansele intestinului subtire. 5. EXTREMITATEA TUBARA(superioara): da insertie ligamentul suspensor al ovarului si ligamentul tuboovarian. 6. EXTREMITATEA UTERINA(inferioara): pe ea se ataseaza ligamentul propriu al ovarului.

Pe sectiune, ovarul prezinta urmatoarea structura:

EPITELIUL: este simplu cubic sau turtit si se opreste la nivelul hilului unde se continua cu mezoteliul ovarului. Limita dintre cele doua structuri este constituita de LINIA LUI FARRE. Dedesubtul epiteliului se gaseste o patura subtire, albicioasa, formata din din fibre conjunctive: este ALBUGINEEA OVARULUI ce se continua fara o neta delimitare cu stroma corticalei ovarului.

MEDULARA: este de culoara rosiatica, intesns vascularizata. Este formata din tesut conjunctiv lax care inspre hil contine si fibre musculare netede. Intre aceste elemente se gasesc numeroase vase sangvine, limfatice si fibre nervoase. CORTICALA: este galbena-cenusie, cu o structura de importanta deosebita in functionalitatea glandei: ea prezinta foliculii ovarieni in diferite stadii de evolutie sau involutie. Cea mai mare parte a corticalei este formata din tesut conjunctiv bogat in celule, cu unele caractere embrionare.

STROMA corticalei contine foliculii ovarieni in diferite stadii de evolutie, care pot fi clasificati astfel:

1. Foliculi primordiali (corpusculi sferoidali plini). 2. Foliculi primari. 3. Foliculi secundari (plini care devin apoi cavitari constituind membrana granuloasa). 4. Foliculi tertiari-maturi De Graaf- veziculosi, ocupa intreaga corticala avand peretele format din 4 straturi concentrice(membrana granuloasa,membrana bazala,teaca interna si teca externa) care delimiteaza cavitatea foliculara in care se afla lichidul folicular. Celulele foliculare din imediata vecinatate a ovocitului devin prismatice, inalte, radiare, constituind Coroana Radiata.

Dupa ovulatie, in ovar raman fragmente ale foliculului matur. Din membrana granuloasa si tecile foliculului se dezvolta o glanda endocrina cu existenta temporara, de aspect sferoidalal ce constituie CORPUL GALBEN. Aproximativ la 10 zile dupa ovulatie incepe involutia lui, iar la 14 zile activitatea sa endocrina inceteaza brusc. Celulele sale sufera o degenerescenta grasa si apoi se dezintegreaza constituind in final CORPUL ALBICANS. Aceasta evolutie scurta a corpului galben survine in conditii obisnuite in care fecundatia nu a avut loc. Este corpul galben menstrual. In cazul in care ovocitul este fecundat, se formeaza corpul galben de sarcina care ia o mare dezvoltare pana in luna a-3-a. Din luna a4-a incepand involutia sa. Constituirea si involutia corpului galben de sarcina decurg in mod similar cu cea a ciclului menstrual.

1. INFUNDIBULUL TUBEI 2. AMPULA TUBEI 3. ISTMUL

4. PORTIUNEA UTERINA5. ORIFICIILE TUBARE

CONFIGURATIA EXTERNA1. INFUNDIBULUL TUBEI(pavilionul): este segmentul initial, in forma de palnie ce prezinta urmatoarele elemente descriptive:

A. Suprafata externa care vine in raport cu peritoneul. B. Suprafata interna captusita de mucoasa. C. Varful ce prezinta ostiul abdominal. D. Baza: este evazata, foarte festonata, formata dintr-un buchet de 10-15 fimbrii(ciucuri). Fimbria ovariana: reprezinta cea mai lunga fimbrie, care, cu originea la infundibil are acelasi traiect cu ligamentul tuboovarian, fiind legata de acesta.

2. AMPULA TUBEI: reprezinta cel mai lung segment (aproximativ 2/3 din lungimea totala). Este moale,mai larga in apropierea infundibulului si se ingusteaza spre Istm, descriind un traiect ansiform in jurul organului. 3. ISTMUL: este portiunea ingusta a tubei, ferma si rectiline;ea patrunde in cornul uterului intre ligamentul rotund al ovarului si ligamentul propriu al ovarului. 4. PORTIUNEA UTERINA: este scurta, ingusta, si strabate peretii uterului. 5. ORIFICIILE TUBARE: A. Ostiul abdominal: este situat in centrul infundibilului si se continua cu canalul tubei. B. Ostiul Uterin: se deschide in unghiul superior al cavitatii uterine.

Din punct de vedere al traiectului, prezinta 2 portiuni: 1. PORTIUNEA TRANSVERSALA: se intinde de la uter la extremitatea inferioara a ovarului fiind reprezentata de istmul tubar. 2. PORTIUNEA ANSIFORMA: reprezentata de ampula tubara care inconjoara ovarul.

MIJLOACE DE FIXARETubele uterine se afla in continuitate cu uterul si mezosalpingele. Fixarea se realizeaza prin: 1. Ligamentul suspensor al ovarului. 2. Ligamentul tuboovarian.

STRUCTURA TROMPELOR UTERINE

1.TUNICA SEROASA: este o dependinta a peritoneului ce inveleste in intregime tuba pana la baza infundibilului, unde se continua cu mucoasa care tapeteaza infundibilul. Exista astfel aici o linie de neta delimitare intre cele 2 formatiuni (intre mucoasa si seroasa) reprezentata de LINIA LUI FARE. 2.TUNICA SUBSEROASA: aflata sub peritoneu este formata din tesut conjunctiv lax in care se afla principalele vase si nervi. 3.TUNICA MUSCULARA: este formata din fibre musculare netede situate in 3 planuri: A. Planul Extern reprezentat de fibre musculare longitudinale. B. Planul Mijlociu reprezentat de fibre musculare circulare. C. Planul intern reprezentat de fibre musculare longitudinale. Cele trei planuri musculare formeaza un sistem unitar mai gros in portiunea istica si mai subtire la nivelul ampulei.

4. TUNICA MUCOSA: este reprezentata prin 2 formatiuni: A. Lamina proprie (corion), B. Epiteliu unistratificat cilindric cu celule ciliate (in laterala) si celule secretorii care elaboreaza un produs mucos ce intra in constitutia lichidului tubar. Cilii din tunica mucoasa sunt orientati spre uter si mobilizeaza lichidul tubar in aceeasi directie. Lichidul tubar umezeste mucoasa si nutritioneaza ovocitul la migrarea prin oviduct.

Uterul

Conformatia exterioar

Forma este asemanatoare unui trunchi de con turtit n sus antero-posterior cu baza orientat n sus i vrful n jos. Prezint: Istmul, reprezinta o ngustare n partea mijlocie, ce mparte uterul n 2 poriuni diferite i este reprezentat de un an circular, puin adnc, vizibil pe faa anterioar. Corpul, constituie poriunea superioar, voluminoas cu aspect conoid, turtit antero-posterior. Prezint: Faa vezical, sau fata anterioar, care este plan, Faa intestinal, sau fata posterioar, este convexa. Marginile dreapt i stng, sunt uor concave la nultipare i convexe la multipare Fundul este rectiliniu la adolescende; covex, bombat la femeia adult. Unghirile sau coarnele, se continu cu tubele uterine. Colul are form cilindric, usor bombat, comparat cu un butoia. - extremitatea superioar a vaginului se inser pe col de-a lungul unei linii circulare - se mparte n: * puriunea supravaginal este aproape cilindric, * poriunea vaginal forma troconic, * vrful este perforat de un orificiu- ostiul uterin.

Conformatia exterioarDimensiuni. La femeia adult nulipar, lungimea este de 6 cm, limea de 4 cm, grosimea de 2 cm. Consistena este ferm, dar elastic (n sarcin devine moale, pstos). Greutate : 50 70g. Numr este un organ nepereche, unic, median; se pot ntlni variaii de form i dedublare a sa.

Topografia uteruluieste situat n centrul spatiului pelvisubperitoneal napoia vezicii, naintea rectului, deasupra vaginului.

fundul uteruluise afl sub planul strmtorii superioare a pelvisului.

Direcia uteruluiDirecia: o Raportul dintre corpul i colul uterin . Axele longitudinale formeaz un unghi de flexiune de 140*-170*(normal deschis spre pube) anteflexiune. o Raportul dintre colul uterin i vagin. Axele longitudinale formeaz un unghi de versiune de 90*-110* normal se afl n anteversiune. o Raportul dintre uter i excavaia pelvian. Axul uterului coespunde cu axul excavaiei pelvine.

Situaia i direcia uteruluiVariaii fiziologice: uterul este un organ mobil, ce poate fi deplasat: napoi de vezica urinara plin. nainte de rectul plin. nainte sau napoi de anse intestinale. Variaii patologice: sunt definitive, procesele inflamat

Embed Size (px)
Recommended