+ All Categories
Home > Documents > Ordin MTI 01oct 2009

Ordin MTI 01oct 2009

Date post: 12-Jun-2015
Category:
Upload: ioan
View: 1,116 times
Download: 3 times
Share this document with a friend
Description:
ORDINUL Ministrului privind aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a programelor de instruire şi de verificare profesională, precum şi de examinare periodică a cunoştinţelor profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviarwww.fstfr.ro
36
PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI INFRASTRUCTURII ORDINUL Nr._________din _______ privind aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a programelor de instruire şi de verificare profesională, precum şi de examinare periodică a cunoştinţelor profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar Având în vedere prevederile din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Directivei 2004/49/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind siguranţa căilor ferate comunitare, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor H.G.R. nr. 626/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române – AFER, ale modificării şi completării acesteia prin H.G.R. nr. 1561/2006 şi ale art. 4 alin. (1) din H.G.R. nr. 76/11.02.2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii cu modificările şi completările ulterioare, ministrul transporturilor şi infrastructurii emite următorul ORDIN: Art.1. - Se aprobă Metodologia de organizare şi desfăşurare a programelor de instruire şi de verificare profesională, precum şi de examinare periodică a cunoştinţelor profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar, prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin. Art.2. – (1) Activitatea de organizare şi desfăşurare a programelor de instruire şi de verificare profesională, precum şi de examinare periodică a cunoştinţelor profesionale a
Transcript
Page 1: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI INFRASTRUCTURIIORDINUL

Nr._________din _______

privind aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a programelor de instruire şi de verificare profesională, precum şi de examinare periodică a cunoştinţelor profesionale a

personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar

Având în vedere prevederile din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea

profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Directivei 2004/49/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind siguranţa căilor ferate comunitare, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor H.G.R. nr. 626/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române – AFER, ale modificării şi completării acesteia prin H.G.R. nr. 1561/2006

şi ale art. 4 alin. (1) din H.G.R. nr. 76/11.02.2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul transporturilor şi infrastructurii emite următorul

ORDIN:

Art.1. - Se aprobă Metodologia de organizare şi desfăşurare a programelor de instruire şi de verificare profesională, precum şi de examinare periodică a cunoştinţelor profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar, prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art.2. – (1) Activitatea de organizare şi desfăşurare a programelor de instruire şi de verificare profesională, precum şi de examinare periodică a cunoştinţelor profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar constituie parte integrantă a formării profesionale continue a salariaţilor, în vederea menţinerii şi dezvoltării competenţelor profesionale deja dobândite.

Art.3. - (1) Prevederile prezentului ordin se aplică Autorităţii Feroviare Române - AFER, Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER şi operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar.

(2) În înţelesul prezentului ordin, prin operatori economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar se înţelege: administratorul infrastructurii feroviare publice, gestionarii de infrastructură feroviară neinteroperabilă, operatorii de transport feroviar, operatorii economici care deţin linii ferate industriale racordate la infrastructura feroviară publică şi/sau la infrastructura feroviară privată deschisă circulaţiei publice, Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex” – S.A., operatorii economici care desfăşoară activităţi conexe si/sau adiacente transportului feroviar, precum si furnizorii feroviari autorizaţi pentru lucrări de construire, modernizare, reparare si întreţinere la infrastructura feroviară si a metroului.

Art.4. – (1) Activitatea de organizare şi desfăşurare a programelor de instruire profesionala şi de examinare periodică a cunoştinţelor profesionale a personalului care

Page 2: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

efectuează activităţi specifice transportului feroviar se realizează în centre de instruire feroviară autorizate proprii operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar.

(2) Activitatea de organizare şi desfăşurare a programelor de verificare profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar se realizează la Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER.

(3) Operatorii economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar şi care nu deţin centre de instruire feroviare proprii autorizate, vor efectua activităţile de instruire şi de examinare periodică a cunoştinţelor profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar la Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER, pe bază de contracte încheiate cu această instituţie.

Art.5. – Programele de instruire profesională a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar se organizează şi se desfăşoară în baza unor tematici cadru, pe funcţii/grupe de funcţii sau meserii.

(2) Tematicile cadru menţionate la alin. (1) vor sta şi la baza organizării şi desfăşurării programelor de verificare profesională şi examinare periodică a cunoştinţelor profesionale ale personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar.

(3) Tematicile cadru de instruire profesionala pentru personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei se elaborează de către Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER şi se avizează de către Autoritatea Feroviară Română – AFER.

Art.6. - (1) Centrele de instruire feroviară aparţinând operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar vor fi autorizate de către Autoritatea Feroviară Română – AFER.

(2) Activitatea de instruire, de verificare profesională şi de examinare periodică a cunoştinţelor profesionale va fi efectuată de personal de specialitate atestat de către Autoritatea Feroviară Română - AFER.

(3) În funcţie de pregătirea profesională de specialitate în transportul feroviar, denumirile generice specializărilor feroviare ale salariaţilor aparţinând operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar sunt următoarele: „mişcare” (trafic), „comercial”, „tracţiune”, „vagoane”, „linii” şi „instalaţii”.

Art.7. – (1) Instruirea şi verificarea profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar se va desfăşura până la finele anului 2009 pe baza contractelor existente în vigoare.

(2) Până la autorizarea centrelor de instruire feroviara, dar nu mai târziu de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, se admite ca desfăşurarea programelor de instruire şi de examinare periodică a cunoştinţelor profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar să se desfăşoare în spaţii proprii sau închiriate, special destinate, cu o dotare minimă şi cu personal de specialitate atestat de către Autoritatea Feroviară Română - AFER.

Art.8. - (1) Operatorii economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar au obligaţia ca în desfăşurarea activităţilor specifice transportului feroviar să utilizeze numai personal instruit, verificat profesional şi examinat periodic asupra cunoştinţelor profesionale, conform prevederilor prezentului ordin.

(2) Personalul care exercită o funcţie pentru efectuarea unor activităţi specifice transportului feroviar în baza unui contract de muncă sau unui contract de colaborare, are obligaţia de a participa la programele de instruire şi de verificare profesională, precum şi de examinare periodică a cunoştinţelor profesionale, iar obţinerea calificativului ,,corespunzător” la finalizarea acestor programe constituie condiţie pentru menţinerea în funcţia respectivă şi desfăşurare a activităţii specifice.

Page 3: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

Art.9. - (1) Autoritatea Feroviară Română - AFER, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER şi operatorii economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

(2) De la data publicării prezentului ordin şi până la data intrării în vigoare a acestuia, operatorii economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar vor asigura instruirea întregului personal interesat privind aplicarea prevederilor prezentului ordin.

Art.10. – (1) Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage după sine răspunderea juridică potrivit legii.

(2) Instruirea profesională a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei în centre de instruire neautorizate constituie faptă contravenţională şi se sancţionează conform legii.

Art.11. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin, orice prevederi contrare îşi încetează aplicabilitatea.

Art.12. – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I şi în Buletinul AFER şi intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.

MINISTRURadu Mircea Berceanu

Page 4: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

ANEXA la OMTI nr. din

METODOLOGIEde organizare şi desfăşurare a programelor de instruire şi de verificare profesională, precum şi de

examinare periodică a cunoştinţelor profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar

TITLUL IMetodologie de organizare şi desfăşurare a programelor de instruire profesională a personalului

care efectuează activităţi specifice transportului feroviar

CAPITOLUL IDispoziţii generale

Art.1. - Operatorii economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar, denumiţi în continuare unităţi feroviare, vor asigura condiţii salariaţilor care efectuează activităţi specifice transportului feroviar pentru ca aceştia să aibă acces permanent la programele de instruire profesională, iar salariaţii respectivi au obligaţia de serviciu de a participa la aceste activităţi şi de a se pregăti corespunzător.

Art.2. – (1) Activitatea de instruire profesională a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar pentru menţinerea şi dezvoltarea competenţelor profesionale deja dobândite, ca parte integrantă a formării profesionale continue a salariaţilor, se realizează prin instruire teoretică şi instruire practică de serviciu.

(2) Activitatea de instruire profesională a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar se organizează în mod distinct pe funcţii/grupe de funcţii sau meserii, ţinându-se seama de competenţele de bază ale salariaţilor.

Art.3. - (1) Programele de instruire profesionala se întocmesc anual în baza propunerilor efectuate de către personalul de instruire şi se aprobă de către conducerea unităţii feroviare (conducerea structurii organizatorice teritoriale a unităţii feroviare) care deţine centrul de instruire feroviară autorizat sau de către conducerea Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER, denumit în continuare CENAFER, după caz, până la data de 15 decembrie a fiecărui an, pentru anul următor.

(2) Unităţile feroviare care nu deţin centre de instruire feroviară proprii autorizate, vor solicita în scris până la 30 noiembrie a fiecărui an la CENAFER, pentru anul următor, cuprinderea personalului propriu în programele de instruire anuale întocmite de CENAFER.

(3) Programarea personalului pentru instruirea profesionala în cursul anului următor, va fi transmisă unităţilor feroviare ai căror angajaţi urmează să efectueze cursuri de instruire la CENAFER, până la data de 15 decembrie a fiecărui an.

Art.4. – (1) Modul de cuprindere a personalului in programele de instruire profesionala este stabilit de către conducerea unităţii feroviare sau de către conducerea CENAFER, după caz.

(2) Activitatea de instruire profesională a personalului se planifică în tot cursul anului calendaristic, cu excepţia ultimei decade a lunii decembrie, si poate fi de grup sau individuala.

Art.5. - (1) Aprecierea rezultatelor obţinute la instruirea teoretică şi cea practică de serviciu se va face in urma unei verificări curente a personalului, cu acordarea de note care vor fi înscrise în catalogul centrului de instruire feroviară autorizat, obţinerea notei 5 (cinci) fiind obligatorie pentru acordarea calificativului „corespunzător”.

Page 5: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

(2) Notarea se va face distinct pentru instruire teoretică şi cea practică de serviciu, câte o notă pentru fiecare şedinţă de instruire. Pe baza notelor obţinute atât la instruirea teoretică, cât şi la cea practică de serviciu, se calculează media generală la finele etapei (ciclului) din programul de instruire profesionala.

(3) Reglementări de amănunt privind verificarea curentă a personalului care a obţinut nota mai mica de 5 (cinci) la şedinţa de instruire profesionala si modul de tratare a acestui personal sau a celui care a absentat motivat sau nemotivat se vor stabili prin procedura specifică proprie de instruire a CENAFER şi a centrelor de instruire feroviară autorizate.

Art.6. - (1) Instruirea profesionala a personalului detaşat se efectuează împreună cu personalul încadrat în aceeaşi funcţie sau meserie din subunitatea unde acesta îşi desfăşoară activitatea, iar rezultatele se comunică periodic, în scris, unităţii feroviare angajatoare.

(2) Se exceptează de la aplicarea alin. (1), personalul detaşat la subunităţi sau la unităţi feroviare cu alt obiect principal de activitate, care va fi instruit la centrul de instruire feroviară unde a fost repartizat iniţial.

Art.7. - (1) Instruirea profesională a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei va fi efectuată conform prezentei metodologii şi a unei proceduri specifice de instruire proprii centrului de instruire feroviară autorizat sau CENAFER, după caz, avizată de către Autoritatea de Siguranta Feroviară Română - ASFR, denumită în continuare ASFR.

(2) Funcţiile cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei sunt cele aprobate prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

(3) Durata minimă de instruire teoretică va fi de minim 16 ore anual, respectiv minim 8 ore semestrial, iar cea de instruire practică de serviciu este cea stabilită la art.30.

Art.8. - (1) Instruirea profesională a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar, altul decât cel cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, respectiv modul concret de instruire a acestui personal, va fi elaborat de catre unitatea feroviară printro reglementare specifică proprie de instruire bazată pe prezenta metodologie, care va fi aprobată de către conducerea unităţii feroviare.

(2) Reglementarea specifică de instruire prevăzută la alin. (1) va cuprinde, în principal: lista funcţiilor pentru care se face instruirea, metoda concretă de instruire, personalul care execută instruirea, periodicitatea şi durata instruirii, modul de verificare a însuşirii cunoştinţelor personalului instruit, bibliografia şi tematicile cadru specifice, planurile tematice, planurile de lecţii, temele de practică, modul de tratare a personalului care nu se prezintă la instruire sau care este apreciat cu notă mai mică de 5 (cinci) si documentele specifice întocmite cu ocazia instruirii.

(3) Lista funcţiilor de la alin. (2) este prezentata la art.31 şi nu este limitativă, unitatea feroviara fiind obligata să întocmească o listă proprie de funcţii specifica obiectului său de activitate.

Art.9. - Instruirea profesională a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar va face parte din Sistemul de Management al Siguranţei administratorului infrastructurii feroviare publice, gestionarilor de infrastructură feroviară neinteroperabilă, respectiv a operatorilor de transport feroviar.

Art.10. - Răspunderea pentru organizarea şi buna desfăşurare a activităţii de instruire profesionala la centrele de instruire feroviară revine conducerii unităţilor feroviare deţinătoare a acestor centre sau conducerii CENAFER, după caz.

CAPITOLUL IIOrganizarea şi desfăşurarea instruirii teoretice a personalului cu responsabilităţi în siguranţa

circulaţiei

Page 6: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

Secţiunea 1Organizarea instruirii teoretice a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei

Art.11. – (1) Instruirea teoretică se desfăşoară în timpul sau în afara timpului de lucru al salariaţilor, conform modului de organizare propriu aprobat de conducerea unitatii feroviare.

(2) Unitatea feroviara va organiza participarea la instruirea teoretică astfel încât personalul care se instruieşte teoretic în afara timpului de lucru al salariaţilor să participe la şedinţa de instruire în alte zile decât cele în care salariatul a terminat programul de noapte în tură sau turnus.

Art.12. – Instruirea teoretică se organizează pe grupe de 10 – 25 salariaţi pentru personalul din aceeaşi funcţie/grupe de funcţii sau meserii cu activitate asemănătoare.

Art.13. - Instruirea teoretică se organizează şi se desfăşoară având ca documente de bază tematici cadru, planuri tematice anuale şi planuri de lecţie.

Secţiunea a 2-aProgramarea şi tematicile instruirii teoretice a personalului cu responsabilităţi în

siguranţa circulaţiei

Art.14. - (1) Tematicile cadru pentru instruirea teoretică în sistemul de transport feroviar se întocmesc de către CENAFER, pe funcţii/grupe de funcţii sau meserii, până la data de 31 octombrie a fiecărui an pentru anul de instruire următor si se vor aviza de către AFER.

(2) CENAFER va publica până la data de 15 noiembrie, pe site-ul web propriu, tematicile cadru avizate şi bibliografia aferentă pentru instruirea teoretica.

(3) Tematicile cadru pentru instruirea teoretică vor cuprinde, în principal, următoarele:a) principii de bază prevăzute în regulamente şi instrucţiuni de serviciu, ordine, dispoziţii,

norme tehnice feroviare, reglementări si specificaţii tehnice feroviare, manuale de întreţinere şi deservire a materialului rulant si a infrastructurii feroviare, etc.;

b) noţiuni şi operaţii specifice proceselor de muncă, în cadrul funcţiei sau meseriei respective;

c) legislaţie, norme de sănătate şi securitate a muncii, apărare împotriva incendiilor, etc.;d) noutăţi tehnice şi tehnologice din specialitatea funcţiei sau meseriei respective.

Art.15. – (1) Planurile tematice anuale pentru instruirea teoretică se întocmesc de către:a) centrele de instruire feroviare aparţinând unităţilor feroviare, pentru instruirea

personalului propriu;b) CENAFER, pentru personalul cuprins în programele de instruire efectuate de către

acesta.(2) Planurile tematice anuale de la alin. (1) se aprobă până la data de 15 decembrie a

fiecărui an, pentru anul următor de instruire, de către conducerea unităţii feroviare (conducerea structurii organizatorice teritoriale a unităţii feroviare) care deţine centrul de instruire feroviară autorizat sau de către conducerea CENAFER, după caz.

Art.16. – Planul de lecţie este întocmit de către personalul de specialitate care asigură instruirea, înainte de data şedinţei de instruire respective, pe baza planului tematic anual, si cuprinde: funcţia/grupa de funcţii sau meseria, data şi durata şedinţei de instruire teoretică, teme din planul tematic anual, teme suplimentare introduse ulterior întocmirii acestui plan, bibliografia, metode şi mijloace de instruire, exemple de nereguli sau accidente şi incidente feroviare în legătură cu tematica abordată, indicaţii asupra studiului individual al cursanţilor pentru şedinţa următoare.

Page 7: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

Art.17. - Locul, data şi conţinutul şedinţei de instruire teoretica vor fi aduse la cunoştinţa personalului interesat în cadrul şedinţei de instruire anterioare şi prin afişare la centrul de instruire feroviară, cu cel puţin 15 zile înainte de desfăşurarea şedinţei de instruire teoretice.

Art.18. - Programarea la instruirea teoretica, planurile tematice anuale şi planurile de lecţii se întocmesc şi fac parte din procedura specifica de instruire proprie centrului de instruire feroviară autorizat.

Secţiunea a 3-aDesfăşurarea instruirii teoretice a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei

Art.19. - Studiul individual constituie principalul mijloc de instruire a personalului si se efectuează de către fiecare salariat pe baza recomandărilor primite la centrul de instruire feroviară privind conţinutul temei/temelor de instruire din planul de lecţie şi a materialului bibliografic aferent.

Art.20. – În cadrul instruirii teoretice se vor desfăşura următoarele activităţi:a) prezentarea sau dezbaterea temei/temelor de instruire prevăzute în planul de lecţie;b) reîmprospătarea şi aprofundarea unor probleme insuficient reţinute de salariaţi;c) verificarea curentă şi aprecierea cunoştinţelor din tematica şedinţei de instruire;d) recomandări cu privire la studiul individual ce urmează a fi executat de către salariaţi

cursanţi pentru tema de instruire următoare.

Art.21. - (1) Verificarea curentă a cunoştinţelor teoretice ale cursanţilor se poate realiza prin conversaţie, lucrare scrisă, chestionar sau alte mijloace (ex. teste interactive pe calculator).

(2) La finele şedinţei de instruire teoretică, personalul de specialitate care a asigurat instruirea are următoarele obligaţii şi responsabilităţi:

a) acordarea de note fiecărui salariat;b) înscrierea notelor în catalogul centrului de instruire feroviară;c) comunicarea notelor fiecărui salariat şi efectuarea de scurte comentarii legate de

nivelul de pregătire a salariatului;d) comunicarea datei şi a temei aferente şedinţei de instruire următoare;f) comunicarea altor informaţii incluse în planul de lecţie de instruire următor, respectiv

aspecte de natură organizatorică, de realizare a studiului individual, de folosire a bibliografiei, a instrucţiilor sau a altor reglementări specifice, de aplicare a acestora în procesul muncii etc.

CAPITOLUL IIIOrganizarea şi desfăşurarea instruirii practice de serviciu a personalului cu responsabilităţi în

siguranţa circulaţiei

Art.22. – Obiectul şi scopul instruirii practice de serviciu consta în acţiuni şi operaţii specifice locului de muncă al salariatului, desfăşurate sub supravegherea instructorului, pentru eliminarea deprinderilor greşite de lucru ale salariatului.

Art.23. - (1) Instruirea practică de serviciu se desfăşoară în poligoane de instruire, la standuri, pe simulatoare sau, in lipsa acestora, la locul de muncă al personalului instruit.

(2) Instruirea practică de serviciu va fi efectuata de catre personalul de instruire care efectuează instruirea teoretică sau de alt personal de specialitatea atestat.

(3) Instruirea practică de serviciu se efectuează în timpul orelor de program, individual cu fiecare cursant sau pe grupe de lucru cu un număr redus de salariaţi.

Page 8: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

Art.24. - La finele şedinţei de instruire practică de serviciu, personalul de specialitate care a asigurat instruirea are următoarele obligaţii şi responsabilităţi:

a) acordarea de note fiecărui salariat;b) înscrierea notelor în catalogul centrului de instruire feroviară, cu motivarea acordării

acestora;c) comunicarea notelor fiecărui salariat şi, daca este cazul, evidenţierea deprinderilor

greşite de lucru ale salariatului;d) comunicarea altor informaţii incluse în tema specifică de practică pentru şedinţa de

instruire următoare, respectiv aspecte de natură organizatorică, de realizare a studiului individual, de folosire a bibliografiei, a instrucţiilor sau a altor reglementări specifice, de aplicare a acestora în procesul muncii etc.;

e) mentionarea in documentele postului/locului de munca al salariarului, atunci cand instruirea practica se efectueaza la lacul de munca al acestuia.

CAPITOLUL IVPersonalul de instruire

Art.25. – Personalul de instruire al centrelor de instruire feroviară autorizate se selecţionează dintre salariaţii cu experienţă în specialitatea respectivă, cu o bună pregătire în domeniu, cu aptitudini psihopedagogice şi care au absolvit cursuri de metodologie a instruirii adulţilor organizate de către CENAFER.

CAPITOLUL VEvidenţa activităţii de instruire teoretice şi practice de serviciu a personalului cu responsabilităţi

în siguranţa circulaţiei

Art.26. – (1) Evidenţa activităţii de instruire teoretică şi practică de serviciu se efectuează de către personalul de instruire al centrului de instruire feroviară autorizat sau de către CENAFER, după caz.

(2) Documentele referitoare la organizarea şi desfăşurarea instruirii teoretice şi practice de serviciu se păstrează o perioadă de timp egală cu dublul perioadei stabilite pentru efectuarea verificării periodice profesionale a salariaţilor ce se instruiesc.

Art.27. - În cazul schimbării locului de muncă la o alta unitate feroviara angajatoare, fiecărui salariat i se va elibera la cerere un document cu situaţia prezenţei şi a notelor obţinute la instruirea teoretică şi practică de serviciu pe anul respectiv.

CAPITOLUL VIDispoziţii finale

Art.28. – (1) Unităţile feroviare care deţin două sau mai multe centre de instruire feroviară autorizate, cu două sau mai multe puncte de lucru, vor întocmi arondarea personalului la centrele de instruire feroviara, controlul activităţii de instruire, asistenţa la programele de instruire, modul de arondare la schimbarea locului de muncă (subunităţii), arondarea personalului care asigură instruirea etc.

Art.29. – Duratele minime de instruire practice de serviciu pentru functiile cu responsabilitati in siguranta circulatiei, sunt următoarele:

1. Pentru transportul feroviar

Page 9: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

Nr.crt.

Funcţia Instruirea practică de serviciu

Periodicitatea Durata(ore)

1. Acar lunar 12. Frânar lunar 13. Păzitor barieră lunar 14. Revizor ace lunar 15. Conductor tren trimestrial 26. Şef tren lunar 17. Manevrant vagoane lunar 18. Şef manevră, inclusiv din exploatarea instalaţiei

WSSBlunar 1

9. Electromecanic SCB, Tehnician SCB în activitatea de construire, modernizare-reabilitare, reparare şi întreţinere SCB

lunar 1

10. Electromecanic IFTE (întreţinere linie contact) Tehnician în activitatea de construire, modernizare-reabilitare, reparare şi întreţinere linie contact

lunar 1

11. Electromecanic TTR, Tehnician TTR în activitatea de construire, modernizare-reabilitare, reparare şi întreţinere TTR

lunar 1

12. Montator I TTR lunar 113. Montator I IFTE lunar 114. Montator I SCB lunar 115. Magaziner tranzit, Magaziner tranzit şi comercial lunar 116. Impiegat de mişcare lunar 117. Şef tură mişcare lunar 118. Şef staţie, adjunct, rezervă - -19. Şef staţie, adjunct, rezervă din activitatea operatorilor

de transport feroviar- -

20. Operator circulaţie M (din regulatorul de trafic) lunar 121. Şef tură regulator M - -22. Dispecer circulaţie Mişcare - -23. Dispecer energetic feroviar lunar 124. Dispecer energetic feroviar şef25. Revizor tehnic vagoane lunar 126. Şef tură vagoane lunar 127. Lăcătuş montator agregate energetice şi de transport -

LMAETlunar 1

28. Mecanic drezină pantograf lunar însoţire în circulaţie

1

29. Mecanic drezină lunar însoţire în circulaţie

1

30. Conducător tren ajutor trimestrial 131. Conducător tren macara trimestrial 132. Macaragiu tren ajutor lunar 133. Macaragiu tren intervenţie lunar 134. Macaragiu din activitatea de construire, modernizare-

reabilitare, reparare şi întreţinere linii cf şi linia de contact

lunar 1

35. Maşinist lucrări cale lunar 236. Maşinist lucrări artă lunar 2

Page 10: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

37. Maşinist instalaţii sudura căii lunar 238. Mecanic maşini grele de cale lunar

însoţire în circulaţie

1

39. Mecanic ajutor maşini grele de cale lunarînsoţire în circulaţie

1

40. Mecanic maşini grele sudura căii lunarînsoţire în circulaţie

1

41. Mecanic ajutor maşini grele sudura căii lunarînsoţire în circulaţie

1

42. Mecanic locomotivă-automotor 0-3 ani vechime,

însoţire cel puţin la 3 luni

1

3-7 ani vechime,

însoţire cel puţin la 4 luni

7-10 ani vechime,

însoţire cel puţin la 5 lunipeste 10 ani

vechime, însoţire cel

puţin la 6 luni43. Mecanic ajutor locomotivă-automotor trimestrial

însoţire1

44.â

Mecanic instructor în activitatea de transport feroviar de călători

!!! !!!

45. Fochist locomotivă cu abur însoţire cel puţin la 6 luni

1

46. Revizor locomotivă semestrial 147. Şef tură tracţiune lunar 148. Sudor întreţinere cale şi aparate cale lunar 149. Meseriaş întreţinere cale sau lucrări artă lunar 250. Responsabil cale fără joante - -51. Revizor cale lunar 252. Revizor puncte periculoase lunar 253. Revizor cale şi puncte periculoase lunar 254. Picher - -55. Şef echipă întreţinere lucrări artă lunar 156. Şef echipă întreţinere cale lunar 157. Maistru lucrări artă - -58. Maistru linii (în activitatea de construcţii CF) - -59. Maistru lucrări artă (în activitatea de construcţii CF) - -60. Maistru sudura căii - -61. Maistru construcţii, modernizări-reabilitări, reparare şi

întreţinere linii şi/sau lucrări artă- -

62. Şef district linii - -

Page 11: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

63. Şef district SCB - -64. Şef district TTR - -65. Şef district LC - -66. Şef district poduri - -67. Şef district exploatare utilaje - -68. Şef secţie linii - -69. Şef secţie adjunct linii - -70. Şef secţie CT - -71. Şef secţie adjunct CT - -72. Şef atelier poduri - -73. Responsabil SC linii ferate industriale - -74. Responsabil SC furnizori feroviari autorizaţi pentru

activitatea de linii, SCB, IFTE (linie de contact) şi TTR

- -

2. Pentru transportul cu metroulNr.crt. Funcţia

Instruirea practicăPeriodicitatea Durata

(ore)1 Conducător autodrezină

Conducător vagonet motor Conducător tren sudură

lunar 1

2 Mecanic locomotivă şi rama electrica metrou maxim 60 zile 13 Mecanic ajutor locomotivă şi ramă electrică metrou maxim 60 zile 14 Mecanic locomotiva tip LDH, remorcare tren serviciu

pentru activitatea de metrou maxim 60 zile 1

5 Revizor locomotiva tren serviciu şi ramă electrică de metrou

maxim 60 zile 1

6 Mecanic instructor pentru activitatea de metrou autoistruire7 Operator tracţiune 2

luni/trimestru la RCM

2

trimestrial la Depoul TEM

1

8 Şef tură depou maxim 60 zile 19 Şef tură regulator circulaţie tracţiune 2

luni/trimestru la RCM

2

trimestrial la Depoul TEM

1

10 Montator I semnalizare-centralizare-bloc lunar 1

11 Montator electroenergetician fir contact lunar 1

12 Electromecanic semnalizare-centralizare-bloc (I, II, specialist) Electromecanic electroenergetician fir contact

lunar 1

13 Revizor cale14 Revizor tunel15 Maistru electroenergetician fir contact - -16 Maistru semnalizare-centralizare-bloc - -17 Maistru sudura căii

Page 12: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

18 Dispecer linii-tuneleDispecer electroenergetician fir contactDispecer semnalizare-centralizare-bloc

- -

19 Revizor cale şi şină de contact lunar 220 Revizor tunel lunar 221 Picher - -22 Şef district linii - -23 Şef district tunele24 Şef echipă întreţinere lucrări artă lunar 125 Şef echipă întreţinere cale lunar 126 Şef formaţie linii27 Şef formaţie tunele - -28 Impiegat de mişcare lunar 229 Operator mişcare lunar 230 Instructor mişcare -31 Operator şef regulator circulaţie mişcare -32 Şef tură regulator circulaţie mişcare lunar 2

Art.30. – (1) Lista funcţiilor personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar, altul decât cel cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, este următoarea:

1. Pentru transportul feroviar

Page 13: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

Nr.crt. Funcţia

1. Avizer2. Scriitor vagoane3. Informator călători4. Veghetor de încărcare-descărcare5. Meseriaş întreţinere cale sau lucrări artă6. Telegrafist 7. Maşinist instalaţii pentru încălzit trenul8. Casier cf 9. Casier verificator cf10. Vânzător bilete11. Verificator documente expediţie12. Operator comercial13. Operator manevră în staţie 14. Operator trafic comercial15. Operator programator în staţie16. Operator cu activitate comercială la centrul comercial marfă şi divizia comercială17. Operator cu activitate tracţiune la centrul comercial marfă şi divizie18. Revizor locomotivă – automotor19. Operator la divizia trafic în activitatea de trafic20. Electrician de întreţine şi reparaţii pentru instalaţii şi echipamente de pe vagoane21. Macaragiu pentru trenul macara22. Tehnician din activitatea de recepţie tehnică23. Tehnician din activitatea comercială din staţii, terminale transcontainere şi

diviziile comerciale24. Inginer sau chimice coordonator al activităţii de laborator determinări fizico-

chimice din depou25. Inginer, subinginer şi tehnician din activitatea de exploatare de la staţii, depouri,

revizii de vagoane, SIRV şi secţii de linii, instalaţii, sudura căii, precum şi din activitatea de întreţinere şi reparaţii material rulant

26. Inginer şi subinginer din activitatea de recepţie tehnică de la subunităţile de recepţie tehnică

27. Inginer, subinginer şi economisit de la regulator trafic, centre comerciale şi divizii28. Dispecer de la diviziile trafic şi comercial29. Operator vagoane de la centrele comerciale şi divizii 30. Operatori din structurile centrale 31. Instructor regional pe specialităţi32. Revizor sector SC33. Revizor regional SC34. Tehnician la serviciile de SC35. Maistru de la atelierul de producţie36. Maistru cu activitate la liniile de reparaţie vagoane37. Şef haltă38. Magaziner şef tură tranzit39. Magaziner şef tură comercial40. Şef tură la comanda personalului de tren41. Şef tură comercial42. Operator şef trafic comercial43. Şef tură Trafic 44. Şef atelier la atelierul mobil de sudura căii45. Şef remiză automotoare46. Instructori M, C, T, V, L, I

Page 14: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

47. Mecanic instructor 48. Şef atelier din depou, revizie de vagoane, SIRV, atelier producţie49. Maistru în activitatea de reparaţie locomotive1. Şef compartiment din recepţiile tehnice2. Şef agenţie voiaj, comercial3. Şef depou, şef depou adjunct4. Şef revizie vagoane, Şef revizie vagoane adjunct5. Şef secţie, şef secţie adjunct din linii, instalaţii, TTR, sudura căii şi lucrări artă6. Şef secţie întreţinere şi reparaţie vagoane7. Şef regulator trafic, Şef regulator trafic adjunct8. Şef centru comercial, Şef centru comercial adjunct

3. Pentru transportul cu metroul

Page 15: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

TITLUL II Metodologie de organizare şi desfăşurare a programelor de verificare profesională şi de

examinare periodică a cunoştinţelor profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar

CAPITOLUL 1Dispoziţii generale

Art.31. – În scopul asigurării cerinţelor privind siguranţa circulaţiei trenurilor, securitatea

transporturilor şi calitatea serviciilor în transportul feroviar, unitatea feroviară care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar va asigura acces permanent la programele de verificare profesională periodică şi de examinare periodica a cunoştinţelor profesionale salariaţilor care efectuează activităţi specifice transportului feroviar. Salariaţii respectivi au obligaţia de serviciu de a participa la aceste activităţi şi de a se pregăti corespunzător.

Art.32. – (1) Examinarea periodică a cunostintelor profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar este activitatea prin care se finalizează programul de instruire profesională sau o etapă relevantă a acestuia.

(2) Verificarea profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar este activitatea prin care se confirmă menţinerea şi dezvoltarea competenţelor profesionale deja dobândite şi permite exercitarea în continuare a atribuţiilor şi responsabilităţilor specifice funcţiei/meseriei.

Art.33. - (1) Verificarea profesională periodica si examinarea periodică a cunoştinţelor profesionale a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei va fi efectuată conform prezentei metodologii şi a unei proceduri specifice de verificare/examinare proprii centrului de instruire feroviară autorizat sau CENAFER, după caz, avizată de către ASFR.

(2) Verificarea profesională şi examinarea periodică a cunoştinţelor profesionale ale personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei se organizează şi se efectuează in baza unor programe anuale, la:

a) CENAFER - verificarea profesională periodică;b) unitatea feroviară, în centrul de instruire feroviară propriu - examinarea periodică a

cunoştinţelor profesionale;c) CENAFER - examinarea periodică a cunoştinţelor profesionale, atunci când unitatea

feroviară nu are centru de instruire feroviară propriu autorizat.(3) Funcţiile cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei sunt cele aprobate prin ordin al

ministrului transporturilor şi infrastructurii.(4) Periodicitatea verificării profesionale si a examinării periodice a cunoştinţelor

profesionale ale personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei este prevăzuta la art.59.

Art.34. - (1) Verificarea profesională periodică şi examinarea periodica a cunoştinţelor profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice transportului feroviar, altul decât cel cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, respectiv modul concret de verificare/examinare a acestui personal, va fi elaborat de catre unitatea feroviară printro reglementare specifică proprie de verificare/examinare bazată pe prezenta metodologie, care va fi aprobată de către conducerea unităţii feroviare.

(2) Reglementarea specifică de verificare/examinare prevăzută la alin. (1) va cuprinde, în principal, funcţiile pentru care se face verificarea/examinarea, planificările efectuate, modul concret de verificare/examinare, personalul care execută verificarea/examinarea, periodicitatea şi durata verificării/examinării, bibliografia şi tematicile cadru specifice de la instruirea profesională teoretica, modul de tratare a personalului care nu se prezintă la verificare/examinare sau este declarat „NECORESPUNZĂTOR” si documentele specifice întocmite cu ocazia verificării/examinării.

Page 16: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

(3) Fiecare unitate feroviara isi va întocmi o listă proprie de funcţii specifice obiectului său de activitate, avand la baza lista prevazuta la art.30.

Art.35. – (1) Pentru promovarea examenului de verificare profesională periodică/evaluare periodica a cunoştinţelor profesionale, personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei trebuie sa fie declarat „CORESPUNZĂTOR”.

(2) Personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei care a fost declarat „CORESPUNZĂTOR” la examenul de verificare profesională periodică va obţine de la CENAFER un certificat pentru confirmarea periodică a competenţelor profesionale.

Art.36. – (1) Verificarea profesională/examinarea periodică a cunoştinţelor profesionale este obligatorie a fi efectuată la termenele stabilite. În cazuri justificate, verificarea profesională/examinarea periodică a cunoştinţelor profesionale poate fi decalată în avans.

(2) Periodicitatea verificării profesionale/examinării periodice a cunoştinţelor profesionale se calculează, după caz, de la data autorizării în funcţie sau de la data efectuării ultimei verificări profesionale periodice/examinarii periodice în exercitarea aceleiaşi funcţii.

(3) Pentru personalul care este autorizat pentru exercitarea a două sau mai multe funcţii cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, pentru menţinerea valabilităţii autorizaţiilor, periodicitatea verificării profesionale/examinării periodice a cunoştinţelor profesionale va fi respectată pentru fiecare funcţie în parte.

Art.37. - În anul calendaristic în care se susţine verificarea profesională periodică la CENAFER, unitatea feroviară nu este obligată să mai organizeze şi efectueze examinarea periodică a cunoştinţelor profesionale.

Art.38. - Răspunderea pentru organizarea şi buna desfăşurare a activităţii de verificare profesională/examinare periodică a cunoştinţelor profesionale de la centrele de instruire feroviară revine conducerii unităţilor feroviare deţinătoare a acestor centre sau conducerii CENAFER, după caz.

CAPITOLUL IIOrganizarea şi desfăşurarea verificării profesionale periodice si examinării periodice a

cunoştinţelor profesionale a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei

Secţiunea 1Planificarea şi tematica verificării profesionale periodice a personalului cu responsabilităţi în

siguranţa circulaţiei

Art.39. – (1) Unităţile feroviare vor solicita la CENAFER, în scris, programarea personalului propriu pentru verificările profesionale periodice scadente pentru anul calendaristic următor.

(2) Programele de verificări profesionale scadente anual pe funcţii/grupe de funcţii întocmite de CENAFER vor fi transmise unităţilor feroviare în timp util, astfel încât unitatea feroviară să poată comunica salariatului ce urmează a fi verificat cu cel puţin 30 zile înainte, locul şi data susţinerii examenului de verificare profesională periodică.

Art.40. - Verificarea profesională periodică se efectuează pe baza bibliografiei şi a tematicii cadru pentru instruirea teoretică întocmită de către CENAFER şi avizată de către ASFR.

Secţiunea a 2-aPlanificarea şi tematica examinării periodice a cunoştinţelor profesionale a personalului cu

responsabilităţi în siguranţa circulaţiei

Page 17: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

Art.41. – (1) Unităţile feroviare care deţin centre de instruire feroviară proprii autorizate vor întocmi până la data de 01 decembrie programarea personalului propriu pentru examinările profesionale scadente pentru anul calendaristic următor.

(2) Unitatea feroviară are obligaţia de a comunica salariatului ce urmează a fi examinat cu cel puţin 30 zile înainte, locul şi data susţinerii examenului.

Art.42. – (1) Unităţile feroviare care nu deţin centre de instruire feroviară proprii vor solicita la CENAFER, în scris, programarea personalului propriu pentru examinările profesionale scadente pentru anul calendaristic următor.

(2) Programele de verificări profesionale scadente anual întocmite de CENAFER vor fi transmise unităţilor feroviare în timp util, astfel încât unitatea feroviară să poată comunica salariatului ce urmează a fi verificat cu cel puţin 30 zile înainte, locul şi data susţinerii examenului de cunostinte profesionale.

Art.43. – Examinarea periodica a cunoştinţelor profesionale se efectuează pe baza bibliografiei şi a tematicii cadru pentru instruirea teoretică întocmită de către CENAFER şi avizată de către AFER.

Sectiunea a 3-aComponenţa comisiei de examinare şi atribuţiile sale

Art.44. - Comisia de examinare in vederea verificării profesionale periodice este compusă din doi reprezentanţi de aceeaşi specialitate feroviară cu personalul ce urmează a fi verificat, respectiv:

a) un reprezentant al CENAFER, în calitate de preşedinte;b) un reprezentant al unităţii feroviare din care face parte personalul care va fi verificat

profesional, în calitate de membru.

Art.45. - (1) Comisia de examinare în vederea examinarii periodice a cunoştinţelor profesionale, atunci când evaluare periodica a cunoştinţelor profesionale se efectuează la un centru de instruire feroviar autorizat propriu unităţii feroviare, este compusă din doi reprezentanţi de aceeaşi specialitate feroviară cu personalul ce urmează a fi verificat, respectiv: a) un reprezentant al structurii superioare subunităţii unităţii feroviare din care face parte personalul care va fi examinat, în calitate de preşedinte; b) un reprezentant al centrului de instruire feroviar autorizat al unităţii feroviare din care face parte personalul care va fi examinat, în calitate de membru.

(2) În cazul în care unitatea feroviară nu are personal cu aceeaşi specializare cu personalul ce urmează a fi examinat, unitatea feroviară poate solicita la CENAFER reprezentanţi de specialitate atestaţi de catre AFER, care să participe în comisia de examinare.

(3) Atunci când unitatea feroviară nu deţine un centru de instruire feroviar propriu autorizat iar examinarea periodica a cunoştinţelor profesionale se susţine la CENAFER, comisia de examinare este compusă conform art.44.

Art.46. – (1) Comisia de examinare îşi desfăşoară activitatea numai în componenţa completă.

(2) Comisia de examinare organizează şi efectuează examinarea având, în principal, atribuţii specifice de verificare a îndeplinirii condiţiilor de desfăşurare a examenului, a verificării identităţii salariaţilor examinaţi, a stabilirii modalităţii de desfăşurare a examenului - lucrare scrisă sau test tip grilă, a stabilirii numărului probelor/materiilor de examinare şi a subiectelor, a asigurării confidenţialităţii subiectelor până la începerea examenului, a corectării lucrărilor şi a afişării/comunicarii rezultatelor.

(3) Reglementari de amănunt privind atribuţiile specifice comisiei de examinare in organizarea si efectuarea examinării se prevăd în procedura specifica proprie de verificare

Page 18: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

profesionala/examinare periodica a cunoştinţelor profesionale a centrului de instrtuire feroviara autorizat, care va conţine şi prevederi privind modul de asigurare a supravegherii a salariaţilor care susţin examenul, modul de tratare a personalului absent sau depistat cu abateri în timpul examinării, consemnarea rezultatelor, colectarea si arhivarea documentelor specifice verificării/examinării, etc.

Secţiunea a 4-aDesfăşurarea examenului de verificare profesională periodică si a examenului periodic a

cunoştinţelor profesionale a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, afişarea şi comunicarea rezultatelor

Art.47. – Modalităţile de susţinere a examinării in vederea verificarii profesionale periodice/examinării periodice a cunoştinţelor profesionale pot fi:

a) lucrare scrisă, cu durata de 2 ore; b) test tip grilă, cu durata de o oră.

Art.48. - (1) Preşedintele comisiei de examinare la verificarea profesionala periodica va verifica, înainte de începerea examenului, dovada efectuării examinarii periodice a cunoştinţelor profesionale a salariatului, atunci când examinarea a fost susţinuta în centrele de instruire feroviară autorizate ale angajatorului. Atunci cand salariatul nu poate face dovada efectuării examinarii periodice a cunoştinţelor profesionale el nu va fi primit la examenul de verificare profesionala periodica.

(2) Modul de notare şi de evaluare a răspunsurilor date de către salariaţi la verificarea profesională periodică/examinarea periodica a cunoştinţelor profesionale, atât în cazul susţinerii lucrării scrise cât şi a testului tip grilă, va fi comunicat candidaţilor de către comisia de examinare, înainte de începerea examinării.

Art.49. - (1) Aprecierea nivelului de pregătire la examenul de verificare profesională periodică/examinare periodica a cunoştinţelor profesionale se face astfel:

a) evaluarea prin lucrare scrisă:- notarea se face independent de către cei doi membri ai comisiei, cu note de la 1 la 10 pentru

fiecare subiect, acestea fiind consemnate în foaia de notare;- media aritmetică a notelor acordate pentru subiectele unei materii, calculată cu două

zecimale, constituie nota pentru materia de examinare; în cazul în care la una dintre materiile de examinare candidatul a obţinut o notă sub 5 (cinci), nota finală a examinării nu se mai calculează, candidatul fiind declarat "RESPINS" la examen;

- media aritmetică a notelor pentru fiecare materie de examinare, calculată cu două zecimale, constituie nota finală pentru lucrarea scrisă şi este consemnată în foaia de notare;

- personalul care a obţinut nota finală la lucrarea scrisă de cel puţin 5 (cinci), este declarat „CORESPUNZĂTOR” la verificarea profesională periodică/examinarea periodica a cunoştinţelor profesionale;

b) evaluarea prin test tip grilă:- pentru fiecare materie de examinare se susţine câte un test grilă;- întrebările din testul grilă vor conţine mai multe variante de răspuns dintre care,

obligatoriu numai una corectă;- testul grilă va conţine minim 10 subiecte/întrebări pentru fiecare materie;- notarea se face cu 10 puncte pentru fiecare răspuns corect sau 0 puncte pentru fiecare

răspuns greşit;- media aritmetică a punctelor acordate pentru întrebările unei materii, calculată cu două

zecimale, constituie media pentru materia respectivă de examinare; în cazul în care la una dintre materiile de examinare candidatul a obţinut o notă sub 5 (cinci), nota finală a examinării nu se mai calculează, candidatul fiind declarat "RESPINS" la examen;

- media aritmetică a notelor pentru fiecare materie de examinare, calculată cu două zecimale, constituie nota finală pentru testul tip grilă şi este consemnată în foaia de notare;

Page 19: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

- personalul care a obţinut nota finală la testul tip grilă de cel puţin 7 (şapte), este declarat „CORESPUNZĂTOR” la verificarea profesională periodică/evaluarea periodica a cunoştinţelor profesionale, iar cel care nu a obţinut cel puţin 7 (şapte) este declarat „RESPINS”.

(2) Lucrările scrise/testele tip grilă se predau de către personalul examinat, comisiei de examinare pe bază de semnătură, întocmindu-se un tabel nominal de predare a acestora, care va contine, in principal: numele, prenumele si semnaturile salariatilor examinati, precum si numele, prenumele si semnaturile membrilor comisiei de examinare.

(3) Reglementări de amănunt privind tratarea personalului declarat „RESPINS” sau „ABSENT” se stabilesc în procedura specifică de verificare/examinare a CENAFER sau a centrului de instruire feroviară autorizat, dupa caz.

(4) Atunci când un salariat a fost declarat „RESPINS” sau „ABSENT”, preşedintele comisiei de examinare va anunţa unitatea feroviară angajatoare, telefonic sau prin fax, imediat după întocmirea procesului verbal.

Art.50. – (1) După încheierea verificării profesionale periodice/examinării periodice a cunoştinţelor profesionale, comisia de examinare întocmeşte un proces verbal, în 2 exemplare, conform modelului de la art.60, în care se vor consemna rezultatele examinării - „CORESPUNZĂTOR”, „RESPINS” sau „ABSENT”. Procesul verbal va fi semnat de comisia de examinare.

(2) Modul de comunicare a rezultatelor verificării profesionale periodice şi a evaluării periodice a cunoştinţelor profesionale se reglementează prin procedura specifică de verificare/examinare a CENAFER, respectiv a centrului de instruire feroviară autorizat.

Art.51. – (1) Personalului care a fost declarat „RESPINS” la examenul de verificare profesională/examinare periodică a cunoştinţelor profesionale i se vor retrage de catre angajator imediat toate autorizaţiile (permisul) deţinute, în vederea suspendării din funcţia respectivă conform reglementărilor specifice în vigoare, până la data la care va promova verificarea profesională/examinarea periodică a cunoştinţelor profesionale. În această perioadă acest personal va efectua activităţi specifice fără responsabilităţi în siguranţa circulaţiei.

(2) Personalul care a fost declarat „RESPINS” sau „ABSENT” la examenul de verificare profesională/examinare periodică a cunoştinţelor profesionale va fi reprogramat la o nouă verificare, după cel puţin 5 zile şi cel mult 30 de zile calendaristice de la data susţinerii primei examinări, fără însă a depasi data expirarii valabilitatii ultimei verificari profesionale/examinare periodică a cunoştinţelor profesionale pentru funcţia respectivă.

(3) Personalul care nu promovează nici examenul de verificare profesională/examinare periodică a cunoştinţelor profesionale reprogramat, este declarat ,,NECORESPUNZĂTOR”, cu posibilitatea unei noi verificări la un interval de 3 luni (perioadă în care autorizaţiile – permisul, îi sunt suspendate în continuare), numai cu aprobarea conducerii unităţii feroviare angajatoare.

(4) Personalului care nu promovează nici examenul de verificare profesională/examinare periodică a cunoştinţelor profesionale prevazut la alin. (3) i se retrage autorizatiile (permisul) detinute de catre ASFR.

(5) Personalul care a absentat nemotivat de la examenul de verificare profesională periodică/examinare periodică a cunoştinţelor profesionale va fi cercetat şi tratat disciplinar de către unitatea feroviară angajatoare.

Art.52. – Personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei care a fost declarat „CORESPUNZĂTOR” la examenul de verificare profesională periodică va obţine de la CENAFER, în 30 de zile, un certificat pentru confirmarea periodică a competenţelor profesionale, conform modelului de la art.61.

Art.53. - CENAFER şi unităţile feroviare care efectuează verificarea profesională/examinarea periodică a cunoştinţelor profesionale sunt obligate să avizeze AFER pentru cazurile prevăzute la art.51 alin. (1) şi alin. (3), aplicându-se prevederile reglementărilor specifice în vigoare.

Page 20: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

CAPITOLUL IIIContestaţii

Art.54. - (1) Contestaţiile privind rezultatele verificării profesionale/examinării periodice a cunoştinţelor profesionale se depun în termen de 48 de ore de la afişarea rezultatelor/comunicarea către salariatul în cauză, la conducerea CENAFER sau la conducerea unităţii feroviare, după caz.

(2) Soluţionarea contestaţiilor se va face în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii contestaţiei de către o comisie numită prin decizie a conducerii CENAFER sau a conducerii unităţii feroviare care a efectuat verificarea profesională/examinarea periodică a cunoştinţelor profesionale; comisia de verificare/examinare va fi formată din specialişti, alţii decât cei care au efectuat verificarea profesională/examinarea periodică a cunoştinţelor profesionale. (3) În cazul în care în urma reverificării lucrărilor scrise/testelor tip grilă susţinute de către salariaţii respinşi care au depus contestaţii în acest sens, se constată că acestea îndeplinesc criteriile unei notări finale de 5 (cinci) pentru lucrarea scrisă sau 7 (şapte) pentru testul tip grilă, personalul în cauză este declarat „CORESPUNZĂTOR” şi i se înapoiază autorizaţia/permisul de conducere pentru funcţia respectivă. (4) Pentru cazurile de contestaţie, CENAFER sau unităţile feroviare care efectuează, verificări profesionale/examinări periodice a cunoştinţelor profesionale, sunt obligate să avizeze în scris ASFR.

CAPITOLUL IV Evidenţa activităţii de verificare profesională/examinare periodică a cunoştinţelor

profesionale ale personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei

Art.55. – (1) CENAFER va asigura evidenţa datelor referitoare la verificarea profesională periodică a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei în Registrul unic de evidenţă a verificărilor profesionale periodice a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, precum şi a eliberării certificatelor pentru confirmarea periodică a competenţelor profesionale.

(2) Centrul de instruire feroviară autorizat care a efectuat examinarea periodică a cunoştinţelor profesionale sau CENAFER, după caz, va asigura evidenţa datelor referitoare la examinarea periodică a cunoştinţelor profesionale a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei în Registrul unic de evidenţă a examinărilor periodice a cunoştinţelor profesionale a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei.

Art.56. - (1) CENAFER şi unităţile feroviare care deţin centre de instruire feroviară autorizate, prin compartimentul resurse umane, au obligaţia de a păstra o evidenţă a situaţiei rezultatelor verificărilor profesionale periodice, respectiv a examinărilor periodice ale cunoştinţelor profesionale pentru personalul verificat/examinat.

(2) Aceste evidenţe vor fi arhivate pe o perioadă de timp egală cu dublu periodicităţii verificării profesionale periodice pentru fiecare funcţie în parte de către CENAFER şi unităţile feroviare care deţin centre de instruire feroviară autorizate.

Art.57. - În cazul în care personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei se transferă la o altă unitate feroviară care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar, în aceeaşi funcţie, CENAFER sau centrul de instruire feroviară autorizat care a verificat profesional periodic/examinat periodic cunoştinţele profesionale, după caz, sunt obligate să transmită la cerere, noului angajator, confirmarea susţinerii acestora şi calificativele obţinute.

Page 21: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

CAPITOLUL V Dispoziţii finale

Art.58. - CENAFER şi centrele de instruire feroviară autorizate aparţinând unităţilor feroviare vor transmite lunar, semestrial şi anual la ASFR, situaţia cu personalul declarat „NECORESPUNZĂTOR” şi măsurile luate în urma verificării profesionale/examinării periodice a cunoştinţelor profesionale.

Art.59. – Periodicităţile verificării profesionale periodice şi a examinării periodice a cunoştinţelor profesionale pentru funcţiile cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, sunt următoarele:

Nr.crt.

Funcţia cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei Perioada verificării

profesionale periodice - ani -

Perioada examinării cunoştinţelor profesionale

- ani -

1. Manevrant vagoane 3 12. Şef manevră 3 13. Impiegat de mişcare 3 14. Revizor cale 3 15. Revizor puncte periculoase 3 16. Revizor cale şi puncte periculoase 3 17. Revizor tehnic vagoane 3 18. Electromecanic SCB 3 19. Electromecanic IFTE – întreţinere LC 3 110. Electromecanic TTR 3 111. Mecanic locomotivă şi automotor 3 112. Mecanic ajutor locomotivă şi automotor 3 113. Mecanic drezină pantograf 3 114. Mecanic maşini grele de cale 3 115. Mecanic maşini grele sudura căii 3 116. Acar 4 217. Revizor ace 4 218. Frânar 4 219. Păzitor barieră 4 220. Şef tren 4 221. Conductor tren 4 222. Magaziner tranzit 4 223. Magaziner comercial 4 224. Montator I – SCB 4 225. Montator I – IFTE 4 226. Montator I -TTR 4 227. Conducător tren ajutor 4 228. Conducător tren macara 4 229. Macaragiu tren ajutor 4 230. Macaragiu tren intervenţie 4 231. Maşinist lucrări cale şi L.A. 4 232. Mecanic ajutor maşini grele de cale 4 233. Mecanic ajutor maşini grele sudura căii 4 234. Sudor întreţinere cale şi aparate de cale 4 235. Şef tură mişcare 4 236. Şef tură regulator M 4 237. Operator circulaţie M din regulator de trafic 4 238. Dispecer circulaţie M 4 2

39.Responsabil SC din activitatea furnizorilor feroviari şi a deţinătorilor de linii ferate industriale

42

40. Picher 4 241. Şef district linii 4 2

Page 22: Ordin MTI  01oct 2009

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

42. Şef district poduri 4 243. Şef district exploatare utilaje 4 244. Şef district LC 4 245. Şef district SCB 4 246. Şef district TTR 4 247. Dispecer energetic feroviar 4 248. Maistru linii – în activitatea de construcţii CF 4 249. Maistru artă – în activitatea de construcţii CF 4 250. Maistru lucrări artă 4 251. Maistru sudura căii 4 252. Şef echipă întreţinere lucrări artă 4 253. Şef echipă întreţinere cale 4 254. Şef staţie 6 355. Şef staţie adjunct 6 356. Şef staţie rezervă 6 3

57.Şef staţie din activitatea operatorilor de transport feroviar

6 3

58.Şef staţie adjunct din activitatea operatorilor de transport feroviar

6 3

59.Şef staţie rezervă din activitatea operatorilor de transport feroviar

6 3

60. Dispecer energetic feroviar şef 6 3

Art.60. – Modelul procesului verbal întocmit de către comisia de examinare este următorul:

Page 23: Ordin MTI  01oct 2009

CENTRUL NAŢIONAL DE CALIFICARE ŞI INSTRUIRE FEROVIARĂ – CENAFER

CERTIFICATP E N T R U C O N F I R M A R E A P E R I O D I C Ă A

C O M P E T E N Ţ E L O R P R O F E S I O N A L E

SERIA …… NR: ………….

Dl/Dna ……………………………….…………….....…........................ CNP ......................

născut(ă) în anul ...... luna …. ziua …, a fost evaluat(ă) pentru confirmare periodică a competenţelor profesionale în funcţia .........................................., valabil în perioada ..............

DIRECTOR CENAFER,........................................

PREŞEDINTE COMISIE DE EXAMINARE.............................................

Data eliberării: ….……

PROPUNERE VARIANTA FINALĂ – 01 octombrie 2009 – transmisa grupului de lucru

Art.61. – Modelul cadru al certificatului pentru confirmarea periodică a competenţelor profesionale este următorul:


Recommended