+ All Categories
Home > Documents > Omul Obişnuit

Omul Obişnuit

Date post: 12-Jan-2016
Category:
Upload: andra-madalina-luciana
View: 277 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
Description:
Retorica discursului politic
20
Omul obişnuit Omul obişnuit reprezintă: bucuria identităţii, aşadar oricine poate incerca să i se asemene acestui om din popor, acestui conducător venit de la baza societăţii; bucuria conformismului, prin care conducătorul reuşeşte să sporească sentimentul de siguranţă al publicului şi întăreşte grupul prin conservarea opiniilor populare; bucuria egalităţii, prin care conducătorul întruchipează revanşa celor “mici” împotriva celor “mari” în încercarea excluderii celor “mici” din viaţa publică.
Transcript
Page 1: Omul Obişnuit

Omul obişnuit

Omul obişnuit reprezintă:

• bucuria identităţii, aşadar oricine poate incerca să i se asemene acestui om din popor, acestui conducător venit de la baza societăţii;

• bucuria conformismului, prin care conducătorul reuşeşte să sporească sentimentul de siguranţă al publicului şi întăreşte grupul prin conservarea opiniilor populare;

• bucuria egalităţii, prin care conducătorul întruchipează revanşa celor “mici” împotriva celor “mari” în încercarea excluderii celor “mici” din viaţa publică.

Page 2: Omul Obişnuit

Antieroul

Opusul eternului învingător şi anume Raymond Poulidor, ia naştere pentru prima dată într-o fermă din ţinutul numit Le Guidon. Acest “tânăr ţăran burgund” îngrijeşte animalele şi lucrează pământul

Memorialiştii sunt de părere că acest antierou “ nu a avut cariera fulgerătoare a unui “învingător” ci a ajuns urcând treaptă cu treaptă, îcetişor, ca un ţăran care-şi împinge căruţa” la această apoteoză de pe Champs Elysee.

Aşadar, în concluzie, chiar şi cel din urmă poate deveni cel dintâi, prin muncă, efort şi perseverenţă.

Page 3: Omul Obişnuit

Raymond Poulidor

Turul Franţei din 1976 Raymond Poulidor în ziua de azi

Page 4: Omul Obişnuit

Bernard Thévenet, ciclist francez, este cel care îl învinge pe Eddy Merckx, eroul, învingătorul ajungând astfel la inima publicului. El este cel care afirmă aşadar că ultimul venit poate deveni şi primul, pe podium sau în stat.

Bernard Théveneta câştigat de două ori

Turul Franţei învingându-l

pe Eddy Merckx, care

a câştigat acest tur de 5 ori

Page 5: Omul Obişnuit

Eddy Merckx a fost un

ciclist profesionist belgian

considerat cel mai bun din

toate timpurile. Datorită

dorinţei sale de a câştiga

era poreclit “canibalul”

Page 6: Omul Obişnuit

Caracteristicile omului de rând• provine dintr-un mediu modest, care ignoră mizeria;

• are studii primare, uneori secundare şi foarte rar superioare;

• este opusul unui patrician, al unui intelectual dar şi opusul unui monden;

• duce o viaţă de familie liniştită şi simplă;

• pricipalele sale calităţi sunt măsura, bunul simţ şi priceperea.

Page 7: Omul Obişnuit

Antoine Pinay

» Antoine Pinay a fost investit de către deputaţi în funcţia de preşedinte al Consiliului şi ministru de finanţe, funcţii deţinute din martie până în decembrie 1952. Acesta joacă cu onestitate rolul francezului de rând şi este convins că va avea marele public de partea lui. Domnul Pinay nu aspiră aşadar la strălucire şi la graţie ci întruchipează virtuţi obişnuite precum bunul simţ al omului chibzuit, moderat, orientat după simţul comun, bunăvoinţa şi seriozitatea cu care îşi îndeplineşte misiunea, caracterul, onestitatea dar şi simplitatea ostentativă.

Page 8: Omul Obişnuit

Georges Pompidou

Page 9: Omul Obişnuit

Georges Pompidou a fost Prim Ministru al Franţei din 1962 până în 1968 iar mai târziu Preşedintele Republicii Franceze din 1969 până la moartea sa din 1974.

La fel ca şi Antoine Pinay, Georges Pompidou era întruchiparea francezului de rând, era un “antierou”.

Născut la Montboudif, nepot de ţăran, fiu de învăţător, mai târziu, el însuşi profesor, ajuns raportor la Consiliul de Stat, bancher apoi prim-ministru, Georges Pompidou a “reuşit”.

El şi-a păstrat alura de francez din clasa de mijloc, fiind apropiat de oamenii de rând.

Page 10: Omul Obişnuit

• Cu un limbaj direct şi concret, folosind cuvinte la marginea bunul simţ, cu o mimică a gurii zeflemitoare, ţinând veşnic un chiştoc de ţigară între buze, cu un aer viclean de ţăran ajuns la Paris, cu o francheşe burgeză, cu simplitatea-i posacă şi cu nostalgia pământului de unde a venit, GeorgesPompidou reuşeşte să ajungă până laElysée.

Page 11: Omul Obişnuit

Harold Wilson

Page 12: Omul Obişnuit

Cariera lui Harold Wilson nu este decât un şir îndelungat de succese. Licenţiat, apoi profesor la Oxford, deputat la 29 de ani, la 31 membru în cabinet, lider al Partidului Laburist la 47 de ani iar la 48, prim-ministru. Astfel, domnul Wilson va obţine 4 victorii electorale: în 1964, în 1966, în februarie 1974 şi în octombrie 1974.

Non-erou prin excelenţă, acesta cultivă un low profile, se doreşte cu fermitate a fi un middle class şi afişează un comportament de om obişnuit.

Are un stil direct de a vorbi, cu un glas blând, mereu cu pipa în gură, moda vestimentară fiindu-i total indiferentă.

Aşadar, domnul Wilson este chiar opusul Angliei Conservatoare el cultivând o imagine opusă, exagerând chiar traăsăturile tipic britanice şi insulare şi etalându-şi gusturile simple.

Domnul Wilson îşi va desemna astfel un succesor cu caracteristici modeste, pe James Callaghan.

Page 13: Omul Obişnuit

James Callaghan

Page 14: Omul Obişnuit

James Callaghan a deţinut funcţia de prim ministru al Marii Britanii din 1976 până în 1979.

Susţinător al unui laburism cumpătat, domnul Callaghan reprezintă middle-of-the-roader, adică omul din mijlocul celor două aripi ale partidului.

Sincer şi încăpăţânat, simplu şi masiv, la aproape 64 de ani, acest “pro” se bucură de o popularitate puternică. Acesta este tipul cel mai reprezentativ al englezului din clasa de mijloc.

Mândru că aparţine de working class, James Callaghan aduce celor mai multţi dintre compatrioţii săi ceea ce se cheamă “bucuria identităţii”.

Page 15: Omul Obişnuit

Traian Băsescu, exemplul unui om obişnuit

Traian Băsescu a absolvit în anul 1976 Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanţa, Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială. Între 1981-1987 a fost comandant de navă în cadrul flotei comerciale a RSR (Republica Socialistă România). A fost membru al Partidului Comunist Român iar după căderea comunismului a declarat că s-a înscris în PCR doar pentru a face carieră în marina comercială. În aceste timpuri Marius Oprea afirma despreTraian Băsescu: “Învăţase regulile jocului, dar şi cît şi cum putea întinde coarda pentru a-şi mări averea şi creşte influenţa. La nici 33 de ani, era un om cu o foarte mare autoritate, după regulile timpului şi ale locului“

Page 16: Omul Obişnuit

Primul mandat al lui Traian Băsescu

La alegerile prezidenţiale din decembrie2004, Traian Băsescu a reuşit să îl învingă pe Adrian Năstase în al doilea tur de scrutin după ce în primul s-a clasat pe a doua poziţie.

Profilul psihologic al lui Traian Băsescu sugerează că acesta este un truditor neobosit, că se ocupă cu plăcere de orice activitate dacă ea promite în viitor un succes. El face totul foarte repede, chiar şi mersul îi este specific, are un mers puţin săltat şi se mândreşte cu capacitatea sa de a executa orice treabă foarte repede şi în modul cel mai eficace. Este o persoană calculată care, înainte de a se ocupa de ceva culege informaţii, nu-i place să acţioneze orbeşte. Are încredere în sine, porneşte cu curaj într-o acţiune care altora li se pare o aventură periculoasă, înfrângerea nu-l tulbură.

Page 17: Omul Obişnuit

Nu suportă să se piardă timp, niciodată nu va sta la coadă pentru nimic, nu-i plac leneşii care caută comfort şi plăceri, ştie întotdeauna cu certitudine că alcoolul este păgubitor şi bea doar de dragul unei mai bune comunicări într-o societate.

Atunci când dispune de timp, el nu se bucură de alcool ci de posibilitatea unei şuete sincere, de ocazia de a descoperi noi prieteni. E un optimist, reacţionează repede la tot ce provoacă emoţii, mai ales pozitive şi caută să provoace râsul chiar şi făcând-o pe clovnul. Aşadar, în politica românească Traian Băsescu reprezintă tipul omului obişnuit. Acesta are o familie simplă, are o ascensiune treptată din punct de vedere al posturilor ocupate, dar rapidă ca perioadă de timp, fapt care scoate în evidenţă calităţile preşedintelui.

Page 18: Omul Obişnuit

Al doilea mandat

La alegerile prezidențiale din 2009 a fost reales președinte al României pentru un nou mandat de 5 ani, învingându-l pe Mircea GeoanăMandatul lui Traian Băsescu se termină pe 21 decembrie 2014.

Page 19: Omul Obişnuit

În ceea ce priveşte relaţia lui Traian Băsescu cu presa, acesta a fost susţinut în prima sa campanie electorală pentru preşedinţie de postul Realitatea TV. Însă în 2007,

folosea deja sintagma mogulii de presă, care avea să se impună în discursul politic. Președintele făcea astfel aluzie la proprietarii posturilor Realitatea TV și Antena 3,Sorin Ovidiu Vântu, respectiv Dan Voiculescu, precum și la Dinu Patriciu, proprietarul ziarului Adevărul.

Traian Băsescu a avut la începutul primului mandat prezidențial o relație bună cu intelectualitatea de dreapta, care s-a deteriorat cu trecerea timpului.

În timp ce la referendumul din 2007 și în anul electoral 2009 el a fost susținut de o mare parte a intelectualilor de dreapta, Băsescu și-a pierdut tot mai mulți susținători în cel de-al doilea mandat.

Page 20: Omul Obişnuit

În anul 2014 Traian Băsescu îşi încheie mandatul, succesorul său fiind Klaus Iohannis. Acest mandat s-a încheiat într-un mod neplăcut din cauza lipsei sprijinului şi simpatiei poporului.

În urma încheierii mandatului acesta s-a pensionat însă nu a părăsit scena politică, el susţinând PMP (Partidul Mişcarea Populară) a cărui preşedinte este Elena Udrea.


Recommended