Home >Documents >Ocluzia Intestinala Faina de Facut Cuprins

Ocluzia Intestinala Faina de Facut Cuprins

Date post:30-Oct-2015
Category:
View:998 times
Download:3 times
Share this document with a friend
Description:
miau
Transcript:

Cuprins:

COALA POSTLICEALA SANITAR DE STAT

SATU MARE

LUCRARE DE LICEN

Coordonator:

Coordonator nursing:

Dr. Pfau Salagean Iulian.

Grecu Daniel

Absolvent:

Hijazy Claudia Veronica (Pelecaci)

-2013-

MOTTO :

,,Sanatatea nu este totul, dar fara de sanatate, totul este nimic

Schopenhauer

CUPRINS:

1. Notiuni de nursing pg.5

2. Anatomia si fiziologia intestinului gros pg.9

3. Apendicita acuta pg.14

Definitie

Etiopatogenie

Anatomie patologica

Simptomatologie

Forme clinice

Diagnostic diferential

Tratament

4. Cazuistica pg.27

Caz 1

Caz 2

Caz 3

5. Rolul asistentului medical in tehnici de ingrijire pg.95 Efectuarea pansamentului

Perfuzia intravenoasa

Pregatirea preoperatorie si ingrijiri postoperatorii

6.Bibliografie pg.107

MOTIVAIEOcluzia intestinal este una din marile urgene chirurgicale, care dac nu este diagnosticat la timp, poate avea consecine nefaste. n stadiul incipient, de multe ori, diagnosticul este incorect pus, ceea ce duce la complicaii severe.

Asistenta medical este persoana care poate ajuta oamenii in situatii de criz prin funciile sale individuale i de colaborare cu intregul colectiv medical.

Sentimentul empatie trebuie s fie primordial iar sperana i optimismul trebuie aratate si transmise celui bolnav.

Pentru pacientul cu ocluzie intestinal,rolul asistentei medicale este important i de lung durat att n pregtirea preoperatorie ct i dup intervenia chirurgical.

Asistenta medical care i desfasoar activitatea ntr-un serviciu de chirurgie este un factor deosebit de nsemnat n asigurarea unui bun tratament aplicat bolnavilor. De cunostinele profesionale acumulate ,de constiinciozitatea cu care lucreaz i de ataamentul pe care asistenta medical l are fa de bolnav depinde n mare masur vindecarea acestuia.Ea trebuie s dea dovad de spirit de observatie,de discernmnt,de simul datoriei i al responsabilitii.

De multe ori evoluia unei boli ,cum este i ocluzia intestinal ,se hotrte n cteva minute;de felul cum asistenta medical tie cum s acioneze la indicaiile medicului sau din proprie initiativ ,depinde deseori modul de evoluie a bolnavului.

Desfsurndu-mi activitatea profesional pe secia de chirurgie am ntlnit multe cazuri de ocluzie intestinal i mi-am dat seama de importana recunoaterii precoce a simptomatologiei bolii,de rolul asistentei medicale n acordarea ngrijirilor de nursing pacienilor suferinzi de aceast boal.

Am ales aceast tem tocmai din dorina de a tii ct mai multe despre diagnosticarea corect i tratamentul precoce al acestei urgene chirurgicale.Asistenta medical ,prin druirea i priceperea ei ,stabilete cu pacienii o legtur aparte,ngrijindu-i ca pe proprii membrii ai familiei.

INTRODUCERE

Ocluzia intestinal este o stare patologic determinat de oprirea complet i persistent a tranzitului intestinal i n conseci, imposibilitatea evacurii de materii fecale i gaze.

Ea constituie una din cele mai complexe i mai grave sindroame ale abdomenului acut. Incidena ocluziei crete n raport cu vrsta.Tratamentul pentru obstructia partial de la nivelul intestinului subtire sau gros are loc, de obicei, in spital. El implic monitorizarea atenta in asteptarea posibilitatii rezolvarii obstructiei de la sine.In ultimele decenii se constat o diminuare a agresivitii actului operator in chirurgia digestiv i o tendint de modificare a ingrijirilor postoperatorii clasice. Cu toate progresele inregistrate in domeniu, morbiditatea i mortalitatea postoperatorie se menin ridicate in diverse boli, la anumii pacieni.

Cele trei cauze ale morbiditatii chirurgicale: infectiile, trombozele i aderenele au o frecvent ridicat i pun serioase probleme medicilor.O serie de ingrijiri postoperatorii pot influena aceste complicaii.

Folosirea inadecvat a antibioticelor are o influent negativ asupra sistemului imun i scade rezistena la boal.Este cunoscut c la bolnavii peste 50 de ani administrarea de antibiotice crete susceptibilitatea la noi infecii.

Pentru a preveni complicaiile infecioase care pot surveni dup chirurgia intestinului sau colo-rectala datorit contaminrii prin continut intestinal bogat in germeni aerobi si anaerobi, se recomanda pregtirea mecanic a intestinului.Avantajele acestei tehnici const nu numai in reducerea contaminrii abdominale intraoperator ci i evitarea fragilizrii anastomozelor n timpul relurii tranzitului,reluarea mai rapida a tranzitului i manipularea mai usoar a intestinului.

PARTEA GENERALCAPITOLUL I 1. NOIUNI GENERALE DE ANATOMIE I FIZIOLOGIE A TUBULUI DIGESTIV1.1.ANATOMIA INTESTINULUI SUBTIRETubul digestiv sau canalul alimentar este alctuit din mai multe segmente:cavitatea bucal, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subtire i intestinul gros. Aceste segmente se inlnuie sub forma unui tub continuu de calibru diferit, incepnd de la orificiul bucal, pe unde ptrund alimentele, pn la orificiul anal, prin care sunt eliminate reziduurile.

1.1.1. Intestinul subire este poriunea din tubul digestiv cuprins ntre stomac i intestinul gros. Este un tub elastic i moale de muchi i membrane intestinale, care sta strns rasucit in cavitatea abdominala. Are o lungime de 68 m, un diametrul de 45 cm la nivelul duodenului si de 2-3 cm la nivelul jejuno-ileal i prezint o poriune iniial fix, care descrie un segment de cerc numit duoden i o poriune mobil numit jejun-ileon.

Duodenul Duodenul este poriunea iniial a intestinului subtire i este delimitat la inceput de pilor, se ndreapt spre vezica biliar, unde cotete devenind decendent. La acest cot se formeaz flexura duodenal superioar. Ajuns la polul inferior al rinichiului drept, cotete din nou, formnd flexura duodenal inferioar. n continuare, trece anterior de coloana vertebral L4, vena cav inferioar i aort dup care cotete a treia oar, devenind ascendent i urc pe flancul stng al coloanei pn la L2, unde se termin la nivelul flexurii duodeno-jejunale.

Are o forma de C, fiind situat ca o potcoav cu concavitatea n sus n care se afl capul pancreasului. Lungimea sa la adult este de 30 cm, i este imprit in patru pri: poriunea superioar, ntre pilor i vezic biliar;

poriunea descendent, ntre vezica biliar i polul superior al

rinichiului drept;

poriunea transvers ine de polul inferior al rinichiului drept

pn la flancul stng al coloanei vertebrale;

poriunea ascendent continu poriunea precedent i sfrete

la flexura duodeno-jejunal.

Duodenul I are o lungime de 5 cm, este situat imediat in continuarea pilorului, iar partea sa iniial se mai numete i bulb duodenal. Duodenul II msoar 7- 10 cm i este in imediata vecintate a capului de pancreas. La acest nivel se gsete papila Vater, unde se intlnesc canalul pancreatic, ce aduce sucul pancreatic n duoden, i canalul biliar, care aduce bila (fierea) secretat de celulele hepatice. Duodenul III, de 10 cm., se situeaz chiar n faa coloanei vertebrale, avnd de asemenea vecintate cu cele mai importante vase din abdomen: vena cav inferioar i artera aort. Duodenul IV, cu o lungime de 5 cm se va situa din nou n vecintatea pancreasului i se continu cu jejunul.Duodenul,prima parte a intestinului subire, este extrem de important in desfurarea procesului de digestie, pentru c aici este neutralizat aciditatea gastric, cu ajutorul bicarbonatului secretat de glandele intestinale i de pancreas. Enzimele digestive nu ii pot desfura activitatea dect in mediu alcalin.Tot aici este locul unde glandele anexe ale tubului digestiv (ficatul si pancreasul) ii vars secreiile, eseniale pentru procesul de digestie si absorbie a substanelor nutritive. Se realizeaz, prin activitatea motorie, de propulsie a coninutului intestinal, amestecul acestuia cu secreiile digestive.

Absorbia nutrienilor in duoden este minim, urmtorul segment al intestinului subire (jejunul), fiind cel specializat pentru absorbia celei mai mari pri din substanele rezultate din procesul de digestie.

Jejuno-ileonul

Jejun-ileonul este poriunea liber (mobil) a intestinului subire care are o lungime de 4-7 metri mentinndu-se variaii intre 3-l0 metri . Este limitat de unghiul duodeno-jejunal proximal i de valvula ileo-cecal distal.

Diametrul jejun-ileonului descrete progresiv de la unghiul duodeno-jejunal (3-4 cm) pn la valvula ileo-cecal(Bauhin) (2-3 cm).

Jejun-ileonul descrie 15-l6 bucle, numite anse intestinale, avand forma de U\".

Jejunul ocup aproximativ 2/5 din lungimea intestinului subire, avnd dispoziia anselor predominant orizontal.

Ileonul ocup aproximativ 3/5 din lungimea jejun-ileonului, avnd dispoziia anselor predominant vertical .

Jejun-ileonul ocup spaiul visceral al cavitii peritoneale proiectndu-se pe peretele abdominal la 4-5 cm supraombilical, n sus i la nivelul pubelui, n jos ; 40% din anse sunt latero-vertebral in stnga, 40% n pelvis i 20% latero-vertebral drept .

Este legat de peretele posterior al duodenului prin mezenter, de unde i numele de intestin mezenterial.

Jejuno-ileonul este legat de peretele posterior al abdomenului printr-un lung mezou peritoneal, numit mezenter.Raporturile jejun-ileonului se realizeaz ntre ansele intestinale i viscerele invecinate.Fiecare ans intestinal are dou fee n raport cu ansa vecin. Prezint o margine aderent, concav pe care se inser mezenterul (marginea mezenteric sau mezostenic) i o margine liber n raport cu cavitatea peritoneal.

Raporturile jejun-ileonului cu viscerele sunt:

anterior cu omentul mare;

posterior cu organele retroperitoneale (coloana vertebrala, vasele mari, uretere, plexuri nerase, pancre

Embed Size (px)
Recommended